Tässä hapanjuuren käynnistysohje:
Päivä 1:
Ota isohko, puhdas astia, johon lisäät 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä.
Päivä 2: Pientä kuplintaa saattaa näkyä pinnassa
Lisää 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä.
Päivä 3: Kuplimista näkyy selkeästi.
Lisää 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Toista siis sama kuin eilen.
Päivä 4: Juuri tuoksuu ja pöhisee
Siirrä 50g tekemästäsi juuresta uuteen astiaan. Lisää tähän uuteen 80g vettä ja 50g ruisjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Voit hävittää vanhan pois. Älä kaada viemäriin vaan roskiin, sillä se saattaa kovettua ja tukkia viemärin.
Päivä 5: Toista edellinen
Siirrä 40g tekemästäsi juuresta uuteen astiaan. Lisää tähän uuteen 40g vettä ja 40g vehnäjauhoa. Sekoita hyvin ja laita kansi päälle. Säilytä lämpimässä. Voit hävittää vanhan pois. Älä kaada viemäriin vaan roskiin, sillä se saattaa kovettua ja tukkia viemärin.
Päivä 6: Kelluntatesti
Testaa kelluuko palanen juurestasi veden pinnalla. Jos kyllä niin voit aloittaa testileipomiset. Jos ei, niin toista eilinen. Juuren kanssa kannattaa pitää maltti. Juuri on parhaimmillaan vasta reilun puolen vuoden päästä. Alkuun leipomukset saattavat olla happamia, huonosti kohonneita yms. mutta kyllä se siitä.
Juuren elämä jatkossa:
Juurta voi säilyttää jääkaapissa kylmässä ja sitä kannattaa ruokkia muutaman viikon välein jos et leivo. Ota vanhaa juurta noin 50g ja lisää 100g vettä ja 100g jauhoja.
Jos säilytät lämpimässä, kannattaa sitä käyttää leipomiseen jatkuvasti ja ruokkia päivittäin samalla suhteella 1/2/2.
Jos juurtasi on säilytetty kylmässä muutama viikko, pinnalle tulee haisevaa nestettä. Ei huolta, kaada se pois, ota 50g vanhaa juurta, ruoki ja käytä leivontaan. Itse ruokin muutaman päivän lämpimässä jos juuren pinnalle on jäänyt nestettä. Jos tätä ei tee, leivästä tulee turhan hapanta.
Älä koskaan käytä koko juurta vaan jätä aina noin 50g purkkiin, jotta voit tehdä aina uutta.
HUOM! Jos juureesi tulee hometta, se on todennäköisesti pilalla ja aloita uusiksi. Tasaisin väliajoin kannattaa tehdä varmuuskopio eli tee ohuita levyjä pellille, kuivata ja säilo.
Jos innostut, liity facebookin hapanjuurileipureihin