Pienet kysymykset

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 735
Sellaista leipää, jonka tekemiseen on panostettu. Vaikkapa tehden jonkin perinteisen kaavan mukaan. Se, että se oikeasti maistuu hyvältä eikä tusinalimpulta. Joku riihiruis esimerkiksi on katoavaa kansanperinnettä, eikä sitä myydä oikein missään. Jos joku on ostanut todella hyvää ruislimppua jostain esim. leipomolta pk-seudulta, saa suositella. Ei tarvitse olla riihiruisleipää, mutta joku joka jotenkin erottuu joukosta joka herättää tunteita "onpa hyvää ruisleipää", tätä olis kiva saada jatkossakin hernekeiton kanssa jatkossakin tms.
Edelleen, kokeile REKOa. Sieltä saa kotona leivottua laadukasta leipää.
 
Liittynyt
12.01.2017
Viestejä
1 372
Sellaista leipää, jonka tekemiseen on panostettu. Vaikkapa tehden jonkin perinteisen kaavan mukaan. Se, että se oikeasti maistuu hyvältä eikä tusinalimpulta. Joku riihiruis esimerkiksi on katoavaa kansanperinnettä, eikä sitä myydä oikein missään. Jos joku on ostanut todella hyvää ruislimppua jostain esim. leipomolta pk-seudulta, saa suositella. Ei tarvitse olla riihiruisleipää, mutta joku joka jotenkin erottuu joukosta joka herättää tunteita "onpa hyvää ruisleipää", tätä olis kiva saada jatkossakin hernekeiton kanssa jatkossakin tms.
Täältä olen itse saanut maukkaita leipiä paperipussiin:

Eivät ole arkisen edullisia, mutta joskus voi herkutella. Jos haet aikaisin aamulla (~klo 8), niin on taatusti vastaleivottua. Maku on sellainen, että meinaa hymyilyttää, ja kuoret ovat kunnollisia.


Edit. Ohessa se kunnollinen ruislimppu, johon olen tykästynyt patongin ohella.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.04.2018
Viestejä
269
Edelleen, kokeile REKOa. Sieltä saa kotona leivottua laadukasta leipää.
Sori, en koske facebookiin pitkällä tikullakaan. Varmasti tuolta löytyy just sitä mitä pyydän mut olen aika vanhanaikainen joissakin asioissa vaikka ikää ole kuin 35v. Kiitos kuitenkin vinkistä, voi olla et joku sukulainen tai kaveri tietää enempi näistä
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 735
Sori, en koske facebookiin pitkällä tikullakaan. Varmasti tuolta löytyy just sitä mitä pyydän mut olen aika vanhanaikainen joissakin asioissa vaikka ikää ole kuin 35v. Kiitos kuitenkin vinkistä, voi olla et joku sukulainen tai kaveri tietää enempi näistä
Monissa REKOissa voi asiat voitaa myös ihan puhelimella tai jos sen verran kattoo avointa facea että näkee koska ne on paikkakunnalla niin sinne vaan joukkoon ja kyselemään. Niin mekin siihen tutustuttiin kun sattui olemaan kylällä juuri kun siitä mentiin ohi. Ei meilä mitään facea ollu.. Mentiin vaan juttelemaan ja munanmyyjillä oli ylimääräisiä mukana ja ostettiin maalaismunia ja siitä lähtien en ole markettimuniin koskenut. Ja saatiin ihan tavan puhelinnumero mihin saattoi laittaa tekstarin että mitä tilaa ja minne ja asia oli sillä hoidettu.
Toki rehellisyyden nimissä sitten lopuks tehtiin joku huuhaa tili faceen ihan vaan rekoa varten, mutta ei sitä tarvitse todellakaan olla. Senkun vaan vaklaat jostain koska ovat paikalla ja eikun kuokkimaan. Aivan varmasti saat hommat hoidettua ilman facea, joskin se helpottaa asiaa.

Nimimerkillä jo useamman joulun tilannut joululimpun joltain paikalliselta kotileipurilta ja on kyllä nannaa.
 
Liittynyt
13.04.2018
Viestejä
269
Joo olin just vähällä perustaa uuden langan aiheeseen liittyen näistä kuolleista kansanperinteistä ja taidoista. Mummovainaa teki maailman parhaita karjalanpiirakoita (ainakin niistä joita on maistettu). Oppi periytyi pojalle joka hänkin jo vaihtanu maisemaa. Kukaan muu sukulaisista ei vastaavia osaa valmistaa eikä noista kukaan mitään reseptejä ole jälkeen jättänyt. Harmittaa, miten paljon tietoa ja taitoa kuolee sukupolvien vaihtuessa ja markkinatalouden jyllätessä.. ei kaikilla tekijöilläkään ole sellaista intohimoa laittaa jalkaa oven väliin et entäs tää mun tekele, tää pitäis säilyttää jälkipolville
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 735
Joo olin just vähällä perustaa uuden langan aiheeseen liittyen näistä kuolleista kansanperinteistä ja taidoista. Mummovainaa teki maailman parhaita karjalanpiirakoita (ainakin niistä joita on maistettu). Oppi periytyi pojalle joka hänkin jo vaihtanu maisemaa. Kukaan muu sukulaisista ei vastaavia osaa valmistaa eikä noista kukaan mitään reseptejä ole jälkeen jättänyt. Harmittaa, miten paljon tietoa ja taitoa kuolee sukupolvien vaihtuessa ja markkitalouden jyllätessä.. ei kaikilla tekijöilläkään ole sellaista intohimoa laittaa jalkaa oven väliin et entäs tää mun tekele, tää pitäis säilyttää jälkipolville
Älä muuta virka.. itteä ottaa aivan suunnattomasti lanttuun kun mummo teki kanssa maailman parhaita perunapiirakoita mitä en ole itte onnistunu vielä tekemään. Taloa kun hautajaisten jälkeen kun raivattiin niin löydettiin mummon taikinatiinu josta olis saanu hyvän perintöjuuren. Jos ei olis rotat paskonu ja pilannu sitä :facepalm: Vieläkin harmittaa.
Pitäis kyllä itte kokeilla tota ruisleivän tekoa vaikka onkin vaivalloinen projekti juurineen. Perunapiirakat on hyviä ja helppoja ja niitä voi aina hiukan testailla eri jauhosuhteita sun muuta eikä vaadi mitään juuria tai vastaavia. Niitä tulee aina itsenäisyyspäivänä leivottua.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
858
Kyllä se itseasiassa on. Juurien tekemisineen ja kaikkineen ja sähköuunissa niin ei todellakaan ole sitä helpointa hommaa..
Muutaman vuoden kokemuksella sanoisin, että aika simppeliä. Vaatii toki enemmän aikaa, mutta rutiinilla menee sujuvasti. Suosittelen käyttämään lopullisessa taikinassa pientä määrää hiivaa niin ei tarvi tuskailla sen kohoamisen kanssa, tulee aivan yhtä hyvää jos juuri on muuten saanut tehdä työnsä yön yli. Itse en myöskään säilyttele juurta jääkaapissa vaan pistän sen rasiassa pakkaseen ja 4-5 pv ennen leivontaa taas lasipurkkiin pöhisemään.
 
Liittynyt
01.02.2019
Viestejä
417
Säilyykö avattu oliiviöljypullo huoneenlämmössä vai olisiko jääkaappi sille parempi paikka?
 
Liittynyt
31.10.2016
Viestejä
635
Ei sitä rypsiöljyä kannata jääkaappiin laittaa.
Ihan vaikka jauhokaappi riittää.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 770
Jos sitä öljyä käytetään, ettei se kuukausi tolkulla vaan loju, niin aivan sama missä sen säilyttää. IMHO.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
5 200
Jos sitä öljyä käytetään, ettei se kuukausi tolkulla vaan loju, niin aivan sama missä sen säilyttää. IMHO.
Jeps. Saattaa jotku kylläki härskiintyä liian lämpimänä. Tai mennä tönköksi kylmässä (mut juoksettuu toki lämmetessää). Makuunvaikuttamisesta en tiiä.. en hifistele :D
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 770
Jeps. Saattaa jotku kylläki härskiintyä liian lämpimänä. Tai mennä tönköksi kylmässä (mut juoksettuu toki lämmetessää)
Joo. Lisätään sen verran, että suorassa auringonvalossa ikkunan edessä en kuitenkaan säilytä.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
422
Sellaista leipää, jonka tekemiseen on panostettu. Vaikkapa tehden jonkin perinteisen kaavan mukaan. Se, että se oikeasti maistuu hyvältä eikä tusinalimpulta. Joku riihiruis esimerkiksi on katoavaa kansanperinnettä, eikä sitä myydä oikein missään. Jos joku on ostanut todella hyvää ruislimppua jostain esim. leipomolta pk-seudulta, saa suositella. Ei tarvitse olla riihiruisleipää, mutta joku joka jotenkin erottuu joukosta joka herättää tunteita "onpa hyvää ruisleipää", tätä olis kiva saada jatkossakin hernekeiton kanssa jatkossakin tms.
Onko Marskin Arinaruisleipä tuttu? Saa Prismoista
Entä Väyrysen ruislimppu? Saa ainakin K-kaupoista
 
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
62
Ajattekin koittaa tehdä jonkin sortin thaimaalaista kanakookoskeitto. Siihen tulisi tietenkin kanaa, chiliä ja kookosmaitoa. Missä muodossa loput? Thaimaalinen kasviswokkivihannekset tai kotimaiset keittojuurekset, ehkä jokin muu?

Niin edelliseen. Väyrysen ruislimppu on tosi hyvää. Muistaakseni ei vain kestä kovinkaan montaa päivää.
 
Liittynyt
13.04.2022
Viestejä
96
. Jos joku on ostanut todella hyvää ruislimppua jostain esim. leipomolta pk-seudulta, saa suositella.
Sulle on suositeltu täällä kaikenlaista markettileipää ja muuta ketjuleipomoiden stuffia, mutta mä ymmärsin tästä sun toiveesta, että haluat jotakin ihan oikeasti poikkeuksellisen hyvää. Onhan Kanniston ja Ekbergin leivät ihan jees ja kauppahallissa myydään mm. Avikaisen limppuja, mutta ne on silti vain myymälöitä, joihin leipä tekee pitkän matkan. Oikeasti juuri uunista nostettu kuuma limppu on jotakin, joka säväyttää.

Jos olet halukas vähän seikkailemaan pk-seudulla kuten sanoit, niin Haagan leipä kannattaa tsekata. Leipomo on asiakkaille auki erittäin vaikeasti vain torstaisin klo 8-12, talvisin kai myös tiistaisin. Valikoima vaihtelee.

Oma suosikkini on K.E.Avikaisen perheleipomo Torkkelinmäellä Kalliossa. Auki ma-pe 9-17, mutta leivät on kyllä loppupäivästä jo loppu. Kaikkein parasta on mennä sinne heti kun se aukeaa klo 9 ja ostaa uunikuuma tuoksuva limppu, joka on paistettu just siinä. Enpä tiedä parempaa, mutta aika vaikeasti työssäkäyvä palkkaorja tonne koskaan ehtii.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.04.2018
Viestejä
269
Kiitos Rade, tosi hyvä ja kattava vastaus. Toi Avikaisen perheleipomo kuulostaa kaikista fiksuimmalta, pitää yrittää järjestää joku päivä et pääsee käymään siellä aikaisin. Kiitos hyvistä vinkeistä, varmasti muutkin saa näistä jotain onkeensa jos hiihtävät Helsingin seudulla
 
Liittynyt
05.09.2022
Viestejä
124
Ostin tuossa viikonloppuna Mummon ranskanperunoita
1662393860624.jpeg


ja nakkasin kylkiäisiksi Lidlistä ostettuja lihapullia. Ja vaikka ketsupit ja sinapit sekä kurkkusalaatit niin lopputulos oli todella heikko. Mitä mausteita tuohon kannattaisi laittaa että parempaa tulisi.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
820
Ostin tuossa viikonloppuna Mummon ranskanperunoita


ja nakkasin kylkiäisiksi Lidlistä ostettuja lihapullia. Ja vaikka ketsupit ja sinapit sekä kurkkusalaatit niin lopputulos oli todella heikko. Mitä mausteita tuohon kannattaisi laittaa että parempaa tulisi.
Ite tykkään ranskikset, makkara, punasipuli ja valkosipulimajoneesi. Jälkimmäiset laitan uunin jälkeen.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
5 200
Ostin tuossa viikonloppuna Mummon ranskanperunoita


ja nakkasin kylkiäisiksi Lidlistä ostettuja lihapullia. Ja vaikka ketsupit ja sinapit sekä kurkkusalaatit niin lopputulos oli todella heikko. Mitä mausteita tuohon kannattaisi laittaa että parempaa tulisi.
Suolaa ja öljyä!! :drool: Kyseessä on kuite grilliruoka. ja "kaikilla mausteilla" maistuu kyl. Itsekin komppaan ylempää ja (lenkki)makkara parempi kuin lihapullat ranujen kans.
 
Liittynyt
05.09.2022
Viestejä
124
Suolaa ja öljyä!! :drool: Kyseessä on kuite grilliruoka. ja "kaikilla mausteilla" maistuu kyl. Itsekin komppaan ylempää ja (lenkki)makkara parempi kuin lihapullat ranujen kans.
Siis öljyä suolan lisäksi ja ilmeisesti ennen uuniin laittoa jo?
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
210
Mitäs ihmettä? Onko Oululaisen luomu täysjyväruis jälkiuunileipä lopetettu kokonaan?
Ei saa enää kaupoista eikä Oululaisen sivuiltakaan enää löydy, joten kai se sitten oli siinä?

Sinänsä ikävää, kun oli ainoa leipä jota söin...
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 287
Mitäs ihmettä? Onko Oululaisen luomu täysjyväruis jälkiuunileipä lopetettu kokonaan?
Ei saa enää kaupoista eikä Oululaisen sivuiltakaan enää löydy, joten kai se sitten oli siinä?

Sinänsä ikävää, kun oli ainoa leipä jota söin...
Oululainen on Fazerin brändi niin kuin moni muukin. Sieltä kannattaa kysäistä
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 411
Ostin ekaa kertaa koskaan oliiviöljyä, sitä prisman halpaa borgöös tms mikä kuitenkin testejä voittanut. Mutta mitä minä nyt sillä sitten teen? Plus jos avaa niin pitääkö pitää jääkaapissa/pilaantuuko sitten nopeasti? Jos keittää tuorepastaa tms niin tuota sitten vähän liukastamaan?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 084
Ostin ekaa kertaa koskaan oliiviöljyä, sitä prisman halpaa borgöös tms mikä kuitenkin testejä voittanut. Mutta mitä minä nyt sillä sitten teen? Plus jos avaa niin pitääkö pitää jääkaapissa/pilaantuuko sitten nopeasti? Jos keittää tuorepastaa tms niin tuota sitten vähän liukastamaan?
Paistat siinä lähes kaiken, laitat leivän päälle, käytät salaatinkastikkeisiin, jne. Huomattavaa on, että vain kylmäpuristetut oliiviöljyt (kuten se perus Borges) toimii paistamiseen, ja paistokohteesta riippuen joku muu öljy voi olla parempikin valinta kuin se kylmäpuristettu oliiviöljy.

Oliiviöljy säilyy huoneenlämmössä vähintäänkin kuukausia. Korkki toki pullosta kiinni, jotta ei nyt ihan tarpeettomasti ole ilmaa jotta pääsee härskiintymään.
 
Liittynyt
21.02.2019
Viestejä
1 294
Ostin ekaa kertaa koskaan oliiviöljyä, sitä prisman halpaa borgöös tms mikä kuitenkin testejä voittanut. Mutta mitä minä nyt sillä sitten teen? Plus jos avaa niin pitääkö pitää jääkaapissa/pilaantuuko sitten nopeasti? Jos keittää tuorepastaa tms niin tuota sitten vähän liukastamaan?
Ei jääkaappiin, vaan ihan vaan tavalliseen kaappiin valolta suojaan avattuna. Eikä pasta tarvitse mitään liukastetta. Soosin valmistukseen kannattaa käyttää.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 411
Joo toki paistaessa aina käyttänytkin rypsi tms öljyä. Voita nyt ei koskaan ole koska leivän päällä käytän vain ja ainoastaan kevytleviä(entinen voilevi) mutta sillä taas ei voi paistaa. Salaatteihin laitan niitä valmiita sooseja(valkosipuli, ceasar tms), ei ole taitoja tehdä mitään omia, tai jaksamista tehdä sellaisia itse. Enpä itseasiassa ole salaattiakaan tehnyt koskaan itse vaan ostan niitä kaupan valmiita.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
1 724
Joo toki paistaessa aina käyttänytkin rypsi tms öljyä. Voita nyt ei koskaan ole koska leivän päällä käytän vain ja ainoastaan kevytleviä(entinen voilevi) mutta sillä taas ei voi paistaa. Salaatteihin laitan niitä valmiita sooseja(valkosipuli, ceasar tms), ei ole taitoja tehdä mitään omia, tai jaksamista tehdä sellaisia itse. Enpä itseasiassa ole salaattiakaan tehnyt koskaan itse vaan ostan niitä kaupan valmiita.
No sittenhän on hyvä hetki opetella tekemään vaikka vinegretti.

Oliiviöljyn kaveriksi siihen sopii hyvin tämä. Oikeaa sitruunamehua, ja säilyy jääkaapissa kuukausia.

Tuohon vinegrettiin kun sitten lisää anjovista, keltuaista, valkosipulia, parmesaania ja worcestershireä, niin tulee se caesarkastike "hieman" raikkaampana kuin kaupan pullosta.
 
Liittynyt
12.04.2018
Viestejä
880
Wiener schnitzel. Mitä osaa vasikasta tähän perinteisesti käytetään? Muistelen sisäpaistia mutta harvoin mistään saa. Vasikkaa on muutenkin vähän kaupan.
 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
845
Paras valmispitsa pohja ei kaulittava menee hermot
Kumpaan, valmispohjiin vai omaan taikinaan?
Pitsanpaistajien appilla kun lasket aineet, niin se on kuosissa.
Itse sekoitan aineet, ja annan olla tunnin, nostelen hiukan, ja tungen jääkaappiin pariksi yöksi, leikkaan sopivat palat, esim 230g ja pyöräytän palloksi, ja tungen rasioissa takaisin jääkaappiin. Seuraavana päivänä kaapist ulos, annetaan lämitä huoneenlämpöön ja vedellään pitsat.
Hermoihin auttaa kun laskee sen taikinan jauhodyyniin, kumminkin päin, ja alkaa vasta sitten...

 
Liittynyt
14.10.2018
Viestejä
845
Wiener schnitzel. Mitä osaa vasikasta tähän perinteisesti käytetään? Muistelen sisäpaistia mutta harvoin mistään saa. Vasikkaa on muutenkin vähän kaupan.
Ei harmainta haisua. Mutta tuon aidommaksi ei varmaan tämä ruoka tule? ;-) Kerran tuli moisia valtavuuksia tehtyä, tosin naudasta, saksalaisittain, toisin siellä usein possua.



Edith: Tuossa kohtaa frova puhuu lihasta:
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
179 610
Viestejä
3 305 652
Jäsenet
59 341
Uusin jäsen
hermanmel

Hinta.fi

Ylös Bottom