Pienet kysymykset ruokaan ja juomaan liittyen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Edelleen, kokeile REKOa. Sieltä saa kotona leivottua laadukasta leipää.
Sori, en koske facebookiin pitkällä tikullakaan. Varmasti tuolta löytyy just sitä mitä pyydän mut olen aika vanhanaikainen joissakin asioissa vaikka ikää ole kuin 35v. Kiitos kuitenkin vinkistä, voi olla et joku sukulainen tai kaveri tietää enempi näistä
 
Sori, en koske facebookiin pitkällä tikullakaan. Varmasti tuolta löytyy just sitä mitä pyydän mut olen aika vanhanaikainen joissakin asioissa vaikka ikää ole kuin 35v. Kiitos kuitenkin vinkistä, voi olla et joku sukulainen tai kaveri tietää enempi näistä
Monissa REKOissa voi asiat voitaa myös ihan puhelimella tai jos sen verran kattoo avointa facea että näkee koska ne on paikkakunnalla niin sinne vaan joukkoon ja kyselemään. Niin mekin siihen tutustuttiin kun sattui olemaan kylällä juuri kun siitä mentiin ohi. Ei meilä mitään facea ollu.. Mentiin vaan juttelemaan ja munanmyyjillä oli ylimääräisiä mukana ja ostettiin maalaismunia ja siitä lähtien en ole markettimuniin koskenut. Ja saatiin ihan tavan puhelinnumero mihin saattoi laittaa tekstarin että mitä tilaa ja minne ja asia oli sillä hoidettu.
Toki rehellisyyden nimissä sitten lopuks tehtiin joku huuhaa tili faceen ihan vaan rekoa varten, mutta ei sitä tarvitse todellakaan olla. Senkun vaan vaklaat jostain koska ovat paikalla ja eikun kuokkimaan. Aivan varmasti saat hommat hoidettua ilman facea, joskin se helpottaa asiaa.

Nimimerkillä jo useamman joulun tilannut joululimpun joltain paikalliselta kotileipurilta ja on kyllä nannaa.
 
Joo olin just vähällä perustaa uuden langan aiheeseen liittyen näistä kuolleista kansanperinteistä ja taidoista. Mummovainaa teki maailman parhaita karjalanpiirakoita (ainakin niistä joita on maistettu). Oppi periytyi pojalle joka hänkin jo vaihtanu maisemaa. Kukaan muu sukulaisista ei vastaavia osaa valmistaa eikä noista kukaan mitään reseptejä ole jälkeen jättänyt. Harmittaa, miten paljon tietoa ja taitoa kuolee sukupolvien vaihtuessa ja markkinatalouden jyllätessä.. ei kaikilla tekijöilläkään ole sellaista intohimoa laittaa jalkaa oven väliin et entäs tää mun tekele, tää pitäis säilyttää jälkipolville
 
Viimeksi muokattu:
Joo olin just vähällä perustaa uuden langan aiheeseen liittyen näistä kuolleista kansanperinteistä ja taidoista. Mummovainaa teki maailman parhaita karjalanpiirakoita (ainakin niistä joita on maistettu). Oppi periytyi pojalle joka hänkin jo vaihtanu maisemaa. Kukaan muu sukulaisista ei vastaavia osaa valmistaa eikä noista kukaan mitään reseptejä ole jälkeen jättänyt. Harmittaa, miten paljon tietoa ja taitoa kuolee sukupolvien vaihtuessa ja markkitalouden jyllätessä.. ei kaikilla tekijöilläkään ole sellaista intohimoa laittaa jalkaa oven väliin et entäs tää mun tekele, tää pitäis säilyttää jälkipolville
Älä muuta virka.. itteä ottaa aivan suunnattomasti lanttuun kun mummo teki kanssa maailman parhaita perunapiirakoita mitä en ole itte onnistunu vielä tekemään. Taloa kun hautajaisten jälkeen kun raivattiin niin löydettiin mummon taikinatiinu josta olis saanu hyvän perintöjuuren. Jos ei olis rotat paskonu ja pilannu sitä :facepalm: Vieläkin harmittaa.
Pitäis kyllä itte kokeilla tota ruisleivän tekoa vaikka onkin vaivalloinen projekti juurineen. Perunapiirakat on hyviä ja helppoja ja niitä voi aina hiukan testailla eri jauhosuhteita sun muuta eikä vaadi mitään juuria tai vastaavia. Niitä tulee aina itsenäisyyspäivänä leivottua.
 
Kyllä se itseasiassa on. Juurien tekemisineen ja kaikkineen ja sähköuunissa niin ei todellakaan ole sitä helpointa hommaa..
Muutaman vuoden kokemuksella sanoisin, että aika simppeliä. Vaatii toki enemmän aikaa, mutta rutiinilla menee sujuvasti. Suosittelen käyttämään lopullisessa taikinassa pientä määrää hiivaa niin ei tarvi tuskailla sen kohoamisen kanssa, tulee aivan yhtä hyvää jos juuri on muuten saanut tehdä työnsä yön yli. Itse en myöskään säilyttele juurta jääkaapissa vaan pistän sen rasiassa pakkaseen ja 4-5 pv ennen leivontaa taas lasipurkkiin pöhisemään.
 
Säilyykö avattu oliiviöljypullo huoneenlämmössä vai olisiko jääkaappi sille parempi paikka?
 
Ei sitä rypsiöljyä kannata jääkaappiin laittaa.
Ihan vaikka jauhokaappi riittää.
 
Jos sitä öljyä käytetään, ettei se kuukausi tolkulla vaan loju, niin aivan sama missä sen säilyttää. IMHO.
 
Jos sitä öljyä käytetään, ettei se kuukausi tolkulla vaan loju, niin aivan sama missä sen säilyttää. IMHO.
Jeps. Saattaa jotku kylläki härskiintyä liian lämpimänä. Tai mennä tönköksi kylmässä (mut juoksettuu toki lämmetessää). Makuunvaikuttamisesta en tiiä.. en hifistele :D
 
Sellaista leipää, jonka tekemiseen on panostettu. Vaikkapa tehden jonkin perinteisen kaavan mukaan. Se, että se oikeasti maistuu hyvältä eikä tusinalimpulta. Joku riihiruis esimerkiksi on katoavaa kansanperinnettä, eikä sitä myydä oikein missään. Jos joku on ostanut todella hyvää ruislimppua jostain esim. leipomolta pk-seudulta, saa suositella. Ei tarvitse olla riihiruisleipää, mutta joku joka jotenkin erottuu joukosta joka herättää tunteita "onpa hyvää ruisleipää", tätä olis kiva saada jatkossakin hernekeiton kanssa jatkossakin tms.
Onko Marskin Arinaruisleipä tuttu? Saa Prismoista
Entä Väyrysen ruislimppu? Saa ainakin K-kaupoista
 
Ajattekin koittaa tehdä jonkin sortin thaimaalaista kanakookoskeitto. Siihen tulisi tietenkin kanaa, chiliä ja kookosmaitoa. Missä muodossa loput? Thaimaalinen kasviswokkivihannekset tai kotimaiset keittojuurekset, ehkä jokin muu?

Niin edelliseen. Väyrysen ruislimppu on tosi hyvää. Muistaakseni ei vain kestä kovinkaan montaa päivää.
 
. Jos joku on ostanut todella hyvää ruislimppua jostain esim. leipomolta pk-seudulta, saa suositella.
Sulle on suositeltu täällä kaikenlaista markettileipää ja muuta ketjuleipomoiden stuffia, mutta mä ymmärsin tästä sun toiveesta, että haluat jotakin ihan oikeasti poikkeuksellisen hyvää. Onhan Kanniston ja Ekbergin leivät ihan jees ja kauppahallissa myydään mm. Avikaisen limppuja, mutta ne on silti vain myymälöitä, joihin leipä tekee pitkän matkan. Oikeasti juuri uunista nostettu kuuma limppu on jotakin, joka säväyttää.

Jos olet halukas vähän seikkailemaan pk-seudulla kuten sanoit, niin Haagan leipä kannattaa tsekata. Leipomo on asiakkaille auki erittäin vaikeasti vain torstaisin klo 8-12, talvisin kai myös tiistaisin. Valikoima vaihtelee.

Oma suosikkini on K.E.Avikaisen perheleipomo Torkkelinmäellä Kalliossa. Auki ma-pe 9-17, mutta leivät on kyllä loppupäivästä jo loppu. Kaikkein parasta on mennä sinne heti kun se aukeaa klo 9 ja ostaa uunikuuma tuoksuva limppu, joka on paistettu just siinä. Enpä tiedä parempaa, mutta aika vaikeasti työssäkäyvä palkkaorja tonne koskaan ehtii.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos Rade, tosi hyvä ja kattava vastaus. Toi Avikaisen perheleipomo kuulostaa kaikista fiksuimmalta, pitää yrittää järjestää joku päivä et pääsee käymään siellä aikaisin. Kiitos hyvistä vinkeistä, varmasti muutkin saa näistä jotain onkeensa jos hiihtävät Helsingin seudulla
 
Ostin tuossa viikonloppuna Mummon ranskanperunoita
1662393860624.jpeg


ja nakkasin kylkiäisiksi Lidlistä ostettuja lihapullia. Ja vaikka ketsupit ja sinapit sekä kurkkusalaatit niin lopputulos oli todella heikko. Mitä mausteita tuohon kannattaisi laittaa että parempaa tulisi.
 
Ostin tuossa viikonloppuna Mummon ranskanperunoita
1662393860624.jpeg


ja nakkasin kylkiäisiksi Lidlistä ostettuja lihapullia. Ja vaikka ketsupit ja sinapit sekä kurkkusalaatit niin lopputulos oli todella heikko. Mitä mausteita tuohon kannattaisi laittaa että parempaa tulisi.
Ite tykkään ranskikset, makkara, punasipuli ja valkosipulimajoneesi. Jälkimmäiset laitan uunin jälkeen.
 
Ostin tuossa viikonloppuna Mummon ranskanperunoita
1662393860624.jpeg


ja nakkasin kylkiäisiksi Lidlistä ostettuja lihapullia. Ja vaikka ketsupit ja sinapit sekä kurkkusalaatit niin lopputulos oli todella heikko. Mitä mausteita tuohon kannattaisi laittaa että parempaa tulisi.
Suolaa ja öljyä!! :drool: Kyseessä on kuite grilliruoka. ja "kaikilla mausteilla" maistuu kyl. Itsekin komppaan ylempää ja (lenkki)makkara parempi kuin lihapullat ranujen kans.
 
Suolaa ja öljyä!! :drool: Kyseessä on kuite grilliruoka. ja "kaikilla mausteilla" maistuu kyl. Itsekin komppaan ylempää ja (lenkki)makkara parempi kuin lihapullat ranujen kans.

Siis öljyä suolan lisäksi ja ilmeisesti ennen uuniin laittoa jo?
 
Mitäs ihmettä? Onko Oululaisen luomu täysjyväruis jälkiuunileipä lopetettu kokonaan?
Ei saa enää kaupoista eikä Oululaisen sivuiltakaan enää löydy, joten kai se sitten oli siinä?

Sinänsä ikävää, kun oli ainoa leipä jota söin...
 
Mitäs ihmettä? Onko Oululaisen luomu täysjyväruis jälkiuunileipä lopetettu kokonaan?
Ei saa enää kaupoista eikä Oululaisen sivuiltakaan enää löydy, joten kai se sitten oli siinä?

Sinänsä ikävää, kun oli ainoa leipä jota söin...
Oululainen on Fazerin brändi niin kuin moni muukin. Sieltä kannattaa kysäistä
 
Ostin ekaa kertaa koskaan oliiviöljyä, sitä prisman halpaa borgöös tms mikä kuitenkin testejä voittanut. Mutta mitä minä nyt sillä sitten teen? Plus jos avaa niin pitääkö pitää jääkaapissa/pilaantuuko sitten nopeasti? Jos keittää tuorepastaa tms niin tuota sitten vähän liukastamaan?
 
Ostin ekaa kertaa koskaan oliiviöljyä, sitä prisman halpaa borgöös tms mikä kuitenkin testejä voittanut. Mutta mitä minä nyt sillä sitten teen? Plus jos avaa niin pitääkö pitää jääkaapissa/pilaantuuko sitten nopeasti? Jos keittää tuorepastaa tms niin tuota sitten vähän liukastamaan?

Paistat siinä lähes kaiken, laitat leivän päälle, käytät salaatinkastikkeisiin, jne. Huomattavaa on, että vain kylmäpuristetut oliiviöljyt (kuten se perus Borges) toimii paistamiseen, ja paistokohteesta riippuen joku muu öljy voi olla parempikin valinta kuin se kylmäpuristettu oliiviöljy.

Oliiviöljy säilyy huoneenlämmössä vähintäänkin kuukausia. Korkki toki pullosta kiinni, jotta ei nyt ihan tarpeettomasti ole ilmaa jotta pääsee härskiintymään.
 
Ostin ekaa kertaa koskaan oliiviöljyä, sitä prisman halpaa borgöös tms mikä kuitenkin testejä voittanut. Mutta mitä minä nyt sillä sitten teen? Plus jos avaa niin pitääkö pitää jääkaapissa/pilaantuuko sitten nopeasti? Jos keittää tuorepastaa tms niin tuota sitten vähän liukastamaan?
Ei jääkaappiin, vaan ihan vaan tavalliseen kaappiin valolta suojaan avattuna. Eikä pasta tarvitse mitään liukastetta. Soosin valmistukseen kannattaa käyttää.
 
Joo toki paistaessa aina käyttänytkin rypsi tms öljyä. Voita nyt ei koskaan ole koska leivän päällä käytän vain ja ainoastaan kevytleviä(entinen voilevi) mutta sillä taas ei voi paistaa. Salaatteihin laitan niitä valmiita sooseja(valkosipuli, ceasar tms), ei ole taitoja tehdä mitään omia, tai jaksamista tehdä sellaisia itse. Enpä itseasiassa ole salaattiakaan tehnyt koskaan itse vaan ostan niitä kaupan valmiita.
 
Joo toki paistaessa aina käyttänytkin rypsi tms öljyä. Voita nyt ei koskaan ole koska leivän päällä käytän vain ja ainoastaan kevytleviä(entinen voilevi) mutta sillä taas ei voi paistaa. Salaatteihin laitan niitä valmiita sooseja(valkosipuli, ceasar tms), ei ole taitoja tehdä mitään omia, tai jaksamista tehdä sellaisia itse. Enpä itseasiassa ole salaattiakaan tehnyt koskaan itse vaan ostan niitä kaupan valmiita.
No sittenhän on hyvä hetki opetella tekemään vaikka vinegretti.

Oliiviöljyn kaveriksi siihen sopii hyvin tämä. Oikeaa sitruunamehua, ja säilyy jääkaapissa kuukausia.

Tuohon vinegrettiin kun sitten lisää anjovista, keltuaista, valkosipulia, parmesaania ja worcestershireä, niin tulee se caesarkastike "hieman" raikkaampana kuin kaupan pullosta.
 
Wiener schnitzel. Mitä osaa vasikasta tähän perinteisesti käytetään? Muistelen sisäpaistia mutta harvoin mistään saa. Vasikkaa on muutenkin vähän kaupan.
 
Paras valmispitsa pohja ei kaulittava menee hermot

Kumpaan, valmispohjiin vai omaan taikinaan?
Pitsanpaistajien appilla kun lasket aineet, niin se on kuosissa.
Itse sekoitan aineet, ja annan olla tunnin, nostelen hiukan, ja tungen jääkaappiin pariksi yöksi, leikkaan sopivat palat, esim 230g ja pyöräytän palloksi, ja tungen rasioissa takaisin jääkaappiin. Seuraavana päivänä kaapist ulos, annetaan lämitä huoneenlämpöön ja vedellään pitsat.
Hermoihin auttaa kun laskee sen taikinan jauhodyyniin, kumminkin päin, ja alkaa vasta sitten...

 
Wiener schnitzel. Mitä osaa vasikasta tähän perinteisesti käytetään? Muistelen sisäpaistia mutta harvoin mistään saa. Vasikkaa on muutenkin vähän kaupan.

Ei harmainta haisua. Mutta tuon aidommaksi ei varmaan tämä ruoka tule? ;-) Kerran tuli moisia valtavuuksia tehtyä, tosin naudasta, saksalaisittain, toisin siellä usein possua.




Edith: Tuossa kohtaa frova puhuu lihasta:
 
Moi. Mistähän pk-seudulta tai lähiympäristöstä saisi kunnollista ruisleipää? Tai mistä saa tilattua? Primula teki tosi hyvää ruisleipää joka oli just eikä melkein hernarin kanssa, mutta lopettivat sen. Saako riihiruisleipää etelästä, Kokkosen leipomo tekee tosi hyvää mut eivät taida toimittaa etelään

Jos etsit vielä hyvää ruisleipää, niin itse olen tykästynyt Viipurilaisen ruisleipiin. Esim. Täysrukiinen ruisleipä Leivät - Viipurilainen kotileipomo

Olen löytänyt sitä itse ainakin jostain S ja K-kaupoista. Todella hyvää varsinkin kun lämmittää uunissa pienellä lämmöllä rapeaksi.
 
Jos kuvassa näkyvä 24 on juomien lämpötila (c) niin ei, ne eivät ole liian kuumia juotavaksi. Tee ja kahvikin nautitaan yleensä reilusti kuumempina.
 
24,1
näyttäisi brandy / konjakki
uskaltaakohan noita juoda jos menee ohi suositusten lämpötila.
 
IR-mittari, lasi välissä ja sinänsä kirkasta nestettä sisällä. Veikkaan siis mitta virhettä eli anna mennä vaan.
 
Konjakissa tuskin tulee mitään ongelmia, sehän muutenkin pyöritellään suussa lämpimäksi, muta monissa brandyissä voi epämiellyttäviä tuoksuja tulla esiin. ns polttöljy-efekti.
 
Painonpudotusprojekti on lähtenyt käyntiin n. 110 kilosta syyskuun alussa, jolloin olen iltaisin samaan aikaan kirjannut painolukeman fittiin (ja rasvaprosentin, jos vaaka näyttää että se on laskenut kokonaisluvulla). Päivittäin tulee lenkkeiltyä semmoinen 3-10km, lisätty kasvisten määrää ruokavaliossa ja jätetty alkoholi kokonaan pois.

Syyskuu: -1.6kg
Lokakuu: -4.0kg

Tuo hieman yllätti että tässä kuussa on noin paljon tippunut, joten kysyisinkin onko tuo vielä "terveellisen" rajoissa vai voiko siitä seurata jotain ongelmia jos vaikka ensi kuussa jatkuu samaa tahtia? Pitääkö siis syödä enemmän. Tuossa oli kyllä yksi flunssa välissä, mikä varmaan rokotti energiavarastoja myös.
 
Tuo hieman yllätti että tässä kuussa on noin paljon tippunut, joten kysyisinkin onko tuo vielä "terveellisen" rajoissa vai voiko siitä seurata jotain ongelmia jos vaikka ensi kuussa jatkuu samaa tahtia? Pitääkö siis syödä enemmän. Tuossa oli kyllä yksi flunssa välissä, mikä varmaan rokotti energiavarastoja myös.
Mikä sun rasvaprosentti on kun sanoit sitä seuranneesi?

Jos olet esim. 15 % tai alle niin kilo viikkoon alkaa olla aika nopea tahti ja varmaan menetetyn lihasmassan osuus on suurempi kuin rasvan. Jos taas rasvakudosta on reilusti niin antaa mennä vaan, prosentti omasta painosta viikossa on aivan ok.

E: se kotivaaka ei anna varmaan kovin luotettavaa prosenttia. Laitan linkin, jonka takaa löytyvä laskuri on ainakin itselle osunut aika hyvin kun sitä on verrannut inbody-mittaukseen. Eihän näistäkään kumpikaan mikään tarkka ole, mutta kotivaaka tainnut näyttää aina joku 35 % rasvaa ja sekä laskuri, että inbody 19-20 väliltä ja jälkimmäiseen vaihtoehtoon myös peilikuva viittaisi vahvasti.

 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 689
Viestejä
4 492 537
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
mdfds

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom