Mä puhuin tästä jo viime viikolla. Kyllä, ammattien jakautuminen on suurta. Tämä ei sinällään ole mistään sukupuolityypillisyydestä johtuvaa, vaan kulttuurista ja kasvatuksesta. Siitä kertoo myös ammattien puolittuneisuuden muuttuminen. Edellisten esimerkkieni lisäksi opettajuus on muuttunut, liekö lääkäri seuraava. Vai insinööri? Kyllä, naiset haluavat myös tehdä hyväpalkkaisia töitä, taino sittenhän alojen palkkaa voikin laskea.
Ihmisillä ei juurikaan ole vapaata tahtoa tässä. Tai siis tytöille esitellään ammatit 1-5, joista saavat valita. Pojille 5-10. Eli pientä overlappia voi olla, mutta ihan oikeasti, montako teitä miestä on kehotettu ryhtymään hoitajaksi, opettajaksi (70-l ja myöh. synt.) tai sihteeriksi? Itseäni ei ole kehotettu roskakuskiksi, putkimieheksi - insinööriksi kylläkin.
Korkeakoulualat, jotka ovat tai ovat olleet miehisiä, ottanevat helpommin vastaan naiset. Rakennusala ym. ei ota vastaan naisia kovinkaan hyvin. Kokeilepa mennä 16-vuotiaana naisena jonnekin amikseen jätkien joukkoon. Ei ole hauskaa se, harva haluaa edes antaa mahdollisuuden. Ja töihinkin olisi kiva päästä, ja olla siellä häirinnältä rauhassa.
Derzu pitää esimerkissään akkutehdasta miespuolisena, eli jo tällaisessa kevyessä puheessa oletetaan tehtaan pitävän sisällään miehiä, vaikka varmasti siellä naisia paperitöissä onkin. Lasten lelut ovat sukupuolitettuja heti syntymästä. Ennen kuin lapsi on kertonut mieltymystään, sille isketään käteen joku sukupuolitettu lelu, vaikka oikeasti sellaiset ovat aikuisten leluja.
Lapsille ja aikuisillekin puhutaan eri tavalla riippuen siitä, mitä sukupuolta heidän oletetaan olevan. Valinnanvapaus on hyvin näennäistä. Köyhemmissä maissa on pakko kannustaa ammattiin kuin ammattiin, jos kaupungissa on tehdas X, sinne vaan kaikki kykenevät. Täällä tehdään ja havitellaan mielikuvia, joita on Hollywoodin kautta meille tuputettu.
Ja vaikka kaikki sen kiellättekin, sukupuolitetut ammattinimikkeet vahvistavat näitä stereotypioita. Miksi poika haluaisi olla kirjastontäti? Miksi tyttö haluaisi olla palomies? Esimerkkejä ei ole. Erkki vaatii naisia vaihtamaan ammattia, mutta ei itse alkaisi hoitsuksi, koska yök sehän on akkojen hommaa. Kun vähättelee naisia ja naisten ammattia, opettaa muitakin vähättelemään niitä. Nostan viisisataa hattua edelläkirjoittaneelle hoitajalle. Ei todellakaan ole helppoa olla siellä "väärällä puolella". Teksteissä niin kovasti valitetaan sukupuolittuneisuudesta, mutta puheissa sitä ylläpidetään hyvin voimakkaasti.
Kotitöissäkään ei ole mitään miesten ja naisten hommia, vai montaako niistä tehdään sukuelimellä? Lisäksi moni fyysinen ala tarvitsee voimaa, mutta myös pienestä koosta ja ketteryydestä voi olla suuri hyöty (mm. pelastushenkilöstö).