Oluen paneminen itse

Ekat havainnot Safalen BE-256 ja Mangroven M47:sta. Fermentiksen hiiva vaahtoo ihan älyttömästi hieman vesilukon ylikin. Täytyy ensi kerralla jättää isompi ilmavara. Mangroven hiivalla vielä on ilmaa välissä hieman. Mittasin nyt aloitus pH:n ja katotaan mihin valmiit tuotokset jää :)

M47 tuoksuu enemmän yrteiltä ja hieman banaania. BE-256 enemmän mausteisempaan suuntaan. Ei banaania. Ei yrttejä kauheasti. No mutta katotaan mitä tulee. Vaikee vielä sanoa tuoksusta kun vaihdoin juuri vesilukon nesteen ja hajotin vaahtoa niin pitää oottaa tuoksun kehittymistä vielä hetken.

carboy-blowoff.JPG


"Blowoff tube" on avain tuohon ensin mainittuun ongelmaan. Ei paljoa vaahtoamiset haittaa kun tavara pursuaa letkua pitkin eikä tuki vesilukkoa ja aiheuta sen osalta riskejä.
 
carboy-blowoff.JPG


"Blowoff tube" on avain tuohon ensin mainittuun ongelmaan. Ei paljoa vaahtoamiset haittaa kun tavara pursuaa letkua pitkin eikä tuki vesilukkoa ja aiheuta sen osalta riskejä.
Oli sopivasti oikeanlaista silikoniletkua :) Vain noin 0,25-0,3 g/L. Täytyy puolittaa BE-256 hiivan määrä ensi kerralla. Vauhti vielä kiihtyy tuosta.

Edit. Pitkä viive alussa ja siitä seurasi erittäin korkea käyminen joka hidastui sitten toisena vuorokautena. Taitaa olla "kuollu" jo tuo BE-256. Odotellaan kuitenkin rauhassa viikonloppuun asti. La/Su sitten tarkistetaan molempien tilanne.
 
Viimeksi muokattu:
Panomestareilla ideoita oluen reseptiin?

Ajattelin huomenna paneskella pakastimen jämistä jotain, humalaa on kertynyt aukinaisia pusseja sen verran, että parempi käyttää pois.

Hiivaksi valikoitui samasta syystä Mangrove Jackin M44, eli humalan aromit pitäisi korostua ja runko ei niinkään. Aika samanhenkinen hiiva mitä US-05, väittäisin.

Aukinaisia pusseja on seuraavasti, batchin koko on n. 20l ja bulldog brewerillä tämän teen. Kuivahumalointia on yleensä tullut harrastettua, mutta ei mikään pakko, onhan se paljon helpompaa humaloida vain keiton yhteydessä.

(Laji, määrä, alfahapot)
Cascade, 75g, 7%
Mosaic, 75g, 12%
Mandarina Bavaria, 50g, 8.5%
Magnum, 75g, 14%
East Kent Goldings, 50g, 5.5%

Maltaita on käytössä n. 10kg pale alea, 2kg viennaa, 2kg vehnää, riittävästi karamellia, 1kg ruismallasta, vähän paria eri mustamallasta(choco, wheat black, carafa II).

IPA/APA euro-jenkki tyylillä? Black ipaa?

Katkerot magnumilla edullisesti, jotain aromiksi ja kuivahumalointiin kunnon pommi jenkkejä? Muita ideoita?
 
@ossid aromiksi/kuivahumalointiin Mosaic? Yrität tuoda mahdollisimman paljon ruusua esille. Mandarina vois toimia sen kaverina. Jotain IPAa rakentelisin.
 
Vienna IPA (American IPA)

Original Gravity (OG): 1.068 (°P): 16.6
Final Gravity (FG): 1.017 (°P): 4.3
Alcohol (ABV): 6.58 %
Colour (SRM): 6.9 (EBC): 13.6
Bitterness (IBU): 47.4 (Average)

64.52% Viking Pale Ale 5
32.26% Viking Vienna Malt
3.23% Viking Crystal 50

1.5 g/L Magnum (12.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.2 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 5 Minutes (Aroma)
1.2 g/L Mosaic (12% Alpha) @ 5 Minutes (Aroma)
2.5 g/L Cascade (7.8% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)
2.5 g/L Mandarina Bavaria (7% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)
2.5 g/L Mosaic (12% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)

0.3 g/L Gypsum (Calcium Sulfate) @ 30 Minutes (Mash)
0.2 g/L Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 75 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 20°C with Mangrove M44

Näillä mennään. Viennamallas on yksi omia suosikkeja, jotenkin se pieni karamellisuus hivelee omia makuhermoja, joten miksi ei ipassa viennaa.

Humalaa yhteensä 230g/20l batch.
 
Juu noin ajattelinkin mosaicia ja mandarinaa :) En vaan ehtinyt tarkempaa analyysia antaa. Viennaa ja caramellia olisin ehdottanut pale alen kaveriksi. :tup:
 
Jaha, laitoinkin eri järjestyksessä humalat mitä resepti sanoi, mandarinaa jää nyt kuivahumalointiin vähemmän, kun mittasin sen vahingossa aromihumaliin.

No, korjasin virheen lisäämällä humalan määrää :tup:

25g aromina kaikkea ja 50g kuivahumalana(pl. mandarina).

Enemmän -> parempi.
 
@ossid

Hyvin on vielä laskettu :tup: Jotain 12-13 EBC olutta olisinkin ehdottanut. APA:lle olisin ehdottanut snadisti tummempaa. Olisin ite pistänyt prossat vähän ylemmäks noilla katkeroilla. Katkeroita hieman vähemmän, 40-45 IBU. Kuivahumaloinnit meni juuri kanssa niin kuin ajattelin :D 2-3 vrk mosaicilla, mandarinalla mutta mandarinaa noin tuplasti mitä mosaic kun mandarinan aromit kevyitä. Mutta varmasti tulee maistuvaa :)
 
Viimeksi muokattu:
Magnumia paljon jengi näyttää käyttävän katkerohumalina ihan kaikenlaisissa oluissa, mukaanlukien American IPA:ssa ja APA:ssa, mutta voisin väittää että ainakin omien kotioluiden laatu/tyylinmukaisuus parani huomattavasti sen jälkeen kun aloin käyttämään Columbusta em. tarkoitukseen näissä oluissa.

Eikä ole muuten mainittavasti kalliimpaakaan vs. Magnum. Kannattaa ainakin testata jos ei ole jo valmiiksi tuttu :)
 
Magnumia paljon jengi näyttää käyttävän katkerohumalina ihan kaikenlaisissa oluissa, mukaanlukien American IPA:ssa ja APA:ssa, mutta voisin väittää että ainakin omien kotioluiden laatu/tyylinmukaisuus parani huomattavasti sen jälkeen kun aloin käyttämään Columbusta em. tarkoitukseen näissä oluissa.

Eikä ole muuten mainittavasti kalliimpaakaan vs. Magnum. Kannattaa ainakin testata jos ei ole jo valmiiksi tuttu :)

Joo, IPAa kun jatkossa teen niin CTZ on valinta, magnum sattui olemaan aukinainen pussi niin pitää välillä käyttää vanhojakin pois.

Pakkasessa vielä n. 1400g humalaa :hungry:
 
Ensimmäinen maistiainen otettu omasta oluesta. Punk IPA klooni siis kyseessä.

Hiilihappoja odotellessa menee varmasti viikko vielä vaikka pullo kevyesti suhahtikin. Humalointi jäänyt liian miedoksi jälkimaussa, mutta se johtunee kenties kuivahumaloinnin puutteesta. Samoin runko vähän heikko epäonnistuneet mäskäyksen vuoksi (ensimmäinen kerta, opettelua). Suutuntuman pohjalta alussa humalointi vaikuttaa olevan ihan ok, mutta loppuu kesken.

Hiilihappoja odotellessa..
 
Ensimmäinen maistiainen otettu omasta oluesta. Punk IPA klooni siis kyseessä.

Hiilihappoja odotellessa menee varmasti viikko vielä vaikka pullo kevyesti suhahtikin. Humalointi jäänyt liian miedoksi jälkimaussa, mutta se johtunee kenties kuivahumaloinnin puutteesta. Samoin runko vähän heikko epäonnistuneet mäskäyksen vuoksi (ensimmäinen kerta, opettelua). Suutuntuman pohjalta alussa humalointi vaikuttaa olevan ihan ok, mutta loppuu kesken.

Hiilihappoja odotellessa..
Jos kehtaat niin pistä kuvaakin jossain kohtaa :) Ja malttia, malttia. Oma portteri alkaa hieman olla ihan jees vasta kahden kuukauden jälkeen. Mutta muutoksia pitäneen tehdä kun makumailma ei nyt ihan nappiin mennyt. Kannattaa alottaa varovasti niin helpompi korjata virheitä.
 
Jos kehtaat niin pistä kuvaakin jossain kohtaa :)

Otan kuvan jahka seuraavan maltan avata. Hieman tuo hiilihapottomuus korpeaa, mutta toisaalta pullotuksesta nyt vasta muutama päivä (tiistaina illalla pullotettu). Makeutta en huomannut mutta ehkäpä hiiva vielä odottaa tehtävän täyttymistä.

edit: Niin ja panimosokerin puuttuessa käytin normaalia taloussokeria. Eli ilmeisesti viivyttää tuota hiivan toimintaa jonkin verran.
 
Viimeksi muokattu:
Otan kuvan jahka seuraavan maltan avata. Hieman tuo hiilihapottomuus korpeaa, mutta toisaalta pullotuksesta nyt vasta muutama päivä (tiistaina illalla pullotettu). Makeutta en huomannut mutta ehkäpä hiiva vielä odottaa tehtävän täyttymistä.
Kahden viikon jälkeen hiilidioksidi alkaa sitten "pehmittyä". Hapot ei vähene. 4-5 viikkoa pullossa niin hyvä tulee jos et mokaillu pahasti ja jaksaa odottaa :)
 
Kahden viikon jälkeen hiilidioksidi alkaa sitten "pehmittyä". Hapot ei vähene. 4-5 viikkoa pullossa niin hyvä tulee jos et mokaillu pahasti ja jaksaa odottaa :)

Tarkensin hieman tuota edellistä viestiä.

Hiilihapot siis puuttuu ja käytännössä on vain laimeaa/väljähtynyttä olutta toistaiseksi.
 
Otan kuvan jahka seuraavan maltan avata. Hieman tuo hiilihapottomuus korpeaa, mutta toisaalta pullotuksesta nyt vasta muutama päivä (tiistaina illalla pullotettu). Makeutta en huomannut mutta ehkäpä hiiva vielä odottaa tehtävän täyttymistä.

edit: Niin ja panimosokerin puuttuessa käytin normaalia taloussokeria. Eli ilmeisesti viivyttää tuota hiivan toimintaa jonkin verran.

Ensimmäisiä oluita tehdessä kannattaa yrittää pitää maltti pullojen korkkaamisessa. Itsekin huomasin aikoinaan ekoja oluita tehdessä, että kun puolet oli juotu niin vasta sitten alkoi maut olla kohdallaan.

Perinteinen "jokohan se nyt olisi tekeytynyt hyväksi" maistelu muutaman päivän välein.
 
Perinteinen "jokohan se nyt olisi tekeytynyt hyväksi" maistelu muutaman päivän välein.

Seuraava maistaminen mennee ensi viikonlopulle juuri tuota asiaa silmällä pitäen. Tuo 19 asteen käymislämpötila ei ehkä ole pullossa optimaalinen..
 
Seuraava maistaminen mennee ensi viikonlopulle juuri tuota asiaa silmällä pitäen. Tuo 19 asteen käymislämpötila ei ehkä ole pullossa optimaalinen..

Ihan ok lämpötila, vaatii vaan hieman enemmän aikaa. Reilussa huoneenlämmössä saa hapot vähän nopeammin mutta kannattaa odottaa niiden tasoittumista kylmässä viikon verran.
 
Olen alkanut käyttämään Protafloc tabletteja perinteisen Irish Mossin tilalla.
Sanoisin että toimii aika hyvin.

vbJnVXn.jpg
 
Nyt on käynyt loppuun nuo pikkusatsit. Kokeilu kahdella eri hiivalla. Katotaan millasta kamaa tulee kunhan saa pullotettua. Molemmat näyttää päälinpuolisin samalta. BE-256 kävi nopeammin loppuun.

Tässä nyt ensi alkuun eroja mittauksissa. Maistelut myöhemmin :kippis:

Tuli tujut katkerot. Zeusia 1,53 g/L 55 minuuttia, Equinoxia 1,28 g/L 10 minuuttia ja Spalttia 5 g/L kuivahumalointiin. Katkerot 54 IBU. Väri 13 EBC. Mutta kaipa tuosta ihan juotavaa tulee.

Fermentis Safale BE-256
Ominaispaino 1.054 > 1.01 (81% käymisaste)
pH 5,8 > 4,8

Mangrove Jack M47
Ominaispaino 1.054 > 1.014 (74% käymisaste)
pH 5,8 > 4,9
 
Viimeksi muokattu:
Näin parin päivän jälkeen edelleen hieman korpeaa ja epäilyttää että niinköhän tuli hiilihappojen määrästä tuhnu. Ei taida oikein muuta olla tehtävissä kuin nauttia sitä mitä tulee ja leuka rintaan kohti uusia pettymyksiä. Tuskin hiilihappojen määrä erityisesti kasvaa tässä toisella tahi kolmannella viikolla vai mitä sanoo ketjun expertit?
 
Näin parin päivän jälkeen edelleen hieman korpeaa ja epäilyttää että niinköhän tuli hiilihappojen määrästä tuhnu. Ei taida oikein muuta olla tehtävissä kuin nauttia sitä mitä tulee ja leuka rintaan kohti uusia pettymyksiä. Tuskin hiilihappojen määrä erityisesti kasvaa tässä toisella tahi kolmannella viikolla vai mitä sanoo ketjun expertit?

Milloin laitoit sen pulloon, kuinka lämmintä olut oli ja paljonko meni pullotussokeria per litra?

Happojen tekeytymisessä kunnolliseksi voi mennä olosuhteista riippuen useampi viikko. Jos kuukauden kohdalla ei pullo sihahda niin sitten on todennäköisesti ongelmia.

Periaatteessa olisi mahdollista lisätä pullotussokeria lisää jälkikäteen aukomalla pullot, mutta kontaminaatioriski kasvaa. Ja sokeria pitäisi pystyä annostelemaan esim. sokeriliemen muodossa ruiskulla tms tavalla.

Jos se yhtään lohduttaa, niin kyllä flätti olut on pienempi paha mitä liikahappoinen. Se tunne, kun alat kaataa olutta lasiin ja yhtäkkiä lasi on täynnä vaahtoa ja pullosta vielä 90% kaatamatta...
 
Milloin laitoit sen pulloon, kuinka lämmintä olut oli ja paljonko meni pullotussokeria per litra?

Pullotettu viime Tiistaina illalla, olut ollut ulkona eli karkeasti 7 astetta + pullotukseen mennyt aika eli karkeasti 10 astetta niin ei kauheasti heitä. Pullotussokeri sekoitettu pieneen määrään vettä ja 6g/litra. Pullotuksen jälkeen käymään huoneilmaan, n. 19 astetta lämpötilana.

Pullo toki suhahtaa jo nyt ja lasin reunoille ilmestyy pieniä kuplia eli hiilihappoja hieman näkyy mutta esimerkiksi vaahtoa ei tule lainkaan.
 
Pullotettu viime Tiistaina illalla, olut ollut ulkona eli karkeasti 7 astetta + pullotukseen mennyt aika eli karkeasti 10 astetta niin ei kauheasti heitä. Pullotussokeri sekoitettu pieneen määrään vettä ja 6g/litra. Pullotuksen jälkeen käymään huoneilmaan, n. 19 astetta lämpötilana.

Pullo toki suhahtaa jo nyt ja lasin reunoille ilmestyy pieniä kuplia eli hiilihappoja hieman näkyy mutta esimerkiksi vaahtoa ei tule lainkaan.

Vaikuttaa määrät ajat ja lämpötilat ok:lta sinänsä, mutta pullotuksesta on vasta 6 päivää.

Ei vielä tuossa ajassa kuulukaan tulla tuota enempää happoja tuossa lämpötilassa. Anna olla viikko-pari ainakin ennen kuin korkkaat seuraavan.
 
Molemmat olut satsit vielä maistuu kauhealta kun en ole vielä edes päässyt pullottamaan. Mutta eroja löytyy jo. BE-256 tuoksuu hedelmäiseltä. M47 enemmän mausteisempaa/hedelmää, ehkä pientä banaanisuutta ja makeutta. BE-256 tasapainoisen makuinen, sopiva katkero. M47 taas jumalaton katkero mutta maistuu jokseenkin puhtaammalta. Tuoksu ja maku ihan eri näillä kahdella. Mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää näillä.

Edit. Tuo tuju katkero tuli M47 olut satsiin sen jälkeen kun lisäsin kuivahumaloinnin. BE-256 pysyi katkero melko samana mutta tuoksuun ja makuun tuli hedelmää/humalaa. Tosi erikoista.
 
Viimeksi muokattu:
Jaahas, toinen pullo maistettu ja tällä kertaa 0.5l koossa.
Nyt oli happojakin ilmestynyt pulloon jopa niin että sen tunsi kielen päällä. Väkisin tuohon jää sellainen pieni "simamainen" tuoksu, liekö sitten jälkikäymiseen jääneet hiivat. Maku hyvin neutraali kun ei tuota kuivahumalointia tullut tehtyä lainkaan.

Seuraavaan erään sitten sitäkin.

Pari kuvaa @miiksu pyynnöstä



[url=http://aijaa.com/aNuBzc][/URL]

wYAkFj
aNuBzc
 
Viimeksi muokattu:
Jaahas, toinen pullo maistettu ja tällä kertaa 0.5l koossa.
Nyt oli happojakin ilmestynyt pulloon jopa niin että sen tunsi kielen päällä. Väkisin tuohon jää sellainen pieni "simamainen" tuoksu, liekö sitten jälkikäymiseen jääneet hiivat. Maku hyvin neutraali kun ei tuota kuivahumalointia tullut tehtyä lainkaan.

Seuraavaan erään sitten sitäkin.

Pari kuvaa @miiksu pyynnöstä

20171013 144910
20171013 145104
wYAkFj
aNuBzc
Tarvii enemmän happoja ja asettumista. Hyvä väri. Ei tuosta voi sen enempää sanoa. Jos happoja ei ala tulla niin jossain vika.
 
Tarvii enemmän happoja ja asettumista. Hyvä väri. Ei tuosta voi sen enempää sanoa. Jos happoja ei ala tulla niin jossain vika.

Juu varmasti täytyy antaa odotella sen kolmisen viikkoa. Kauankohan tätä tulisi pitää jääkaapissa ennen nauttimista?
 
Juu varmasti täytyy antaa odotella sen kolmisen viikkoa. Kauankohan tätä tulisi pitää jääkaapissa ennen nauttimista?
Toi on paha kysymys. Itse säilytän oluet lämpösessä ja kylmässä 2-4 tuntiin. Liian pitkä aika kylmässä aiheuttaa liiallista jähmettymistä. Olut maistuu mun mielestä paremmalta kun jäähdytetty aika nopeaan mutta kypsytetty ainakin pari kuukautta.
 
Toi on paha kysymys. Itse säilytän oluet lämpösessä ja kylmässä 2-4 tuntiin. Liian pitkä aika kylmässä aiheuttaa liiallista jähmettymistä. Olut maistuu mun mielestä paremmalta kun jäähdytetty aika nopeaan mutta kypsytetty ainakin pari kuukautta.

Mutta eikö tuossa ole ongelmana sitten se, että hiivaa löytynee myös tuosta oluesta kun kaikki ei ole painunut pullon pohjalle?

Vai onko se tuo kypsytysaika jonka pituus saa kuitenkin hiivan passivoitumaan ja painumaan pohjalle.
 
Oluesta saa hiivan parhaiten pohjalle, kun pulloja pyöräyttää kerran akselinsa ympäri sen jälkeen kun pullokäyminen on tapahtunut.

Pullokäymisen aikana pullon sisäsivupinnoille tulee jonkinlaisia hiivahippusia, jotka sitten päätyvät helpommin lasiin. Kun pulloa pyöräyttää hieman, hippuset irtoavat ja alkavat vajota pullon pohjalle. Sitten kun oluen jäähdyttää niin ne hiput jämähtävät pullon pohjalle aika tiukasti.

Yritän muistaa ottaa kuvan jossain kohtaa omasta oluesta kun pullon pohjalla on kunnon kakku ja olut silti varsin kirkasta.
 
Oluesta saa hiivan parhaiten pohjalle, kun pulloja pyöräyttää kerran akselinsa ympäri sen jälkeen kun pullokäyminen on tapahtunut.

Pullokäymisen aikana pullon sisäsivupinnoille tulee jonkinlaisia hiivahippusia, jotka sitten päätyvät helpommin lasiin. Kun pulloa pyöräyttää hieman, hippuset irtoavat ja alkavat vajota pullon pohjalle. Sitten kun oluen jäähdyttää niin ne hiput jämähtävät pullon pohjalle aika tiukasti.

Yritän muistaa ottaa kuvan jossain kohtaa omasta oluesta kun pullon pohjalla on kunnon kakku ja olut silti varsin kirkasta.
Täytyy kokeilla tuota pyöräyttämistä.
 
No itse kävin pyöräyttämässä. Taisin pyöräyttää sekä x että y akselin ympäri mutta katsotaan miten käy.

No eipä sillä ole väliä, idea on saada pullon seinämiin tulleet hiivahippuset irti ja sen jälkeen pullo pystyasentoon.

Pyöräytys on suht helppo tehdä pystyakselin suuntaan. Korkista kiinni ja "tällä kätevällä ranneliikkeellä teet oluestasi kirkkaampaa!"
 
No eipä sillä ole väliä, idea on saada pullon seinämiin tulleet hiivahippuset irti ja sen jälkeen pullo pystyasentoon.

Pyöräytys on suht helppo tehdä pystyakselin suuntaan. Korkista kiinni ja "tällä kätevällä ranneliikkeellä teet oluestasi kirkkaampaa!"
Noita belgia oluita kun katsellut niin eipä niillä sakkaa ole reunoilla. Kaikki pohjalla ja klöntteinä kun tarpeeks kauan antanu kypsyy. Varmaa käyttää sitä salaista pyöräytystä ennen lastaamista.
 
Kuusi päivää pullossa ja maistoin tuota BE-256 satsia. Hiivaa vaikea huomata. Metallisen makuinen. Humalainen, yrttinen, hunajainen (käytin honig mallasta), katkeroinen. En havainnu tuoksussakaan mitään pahaa. Jatketaan kypsyttelyä. Kun lasi juotu tyhjäksi hyvin pieni hikisukka tulee lasista. Puhdas ja miellyttävä.

Ja tämä oli maitohappobakteeri kokeilu samalla. 5 miljardia maitohappobakteeria 9 litrassa. Alusta asti tuo M47 satsi maistunut ja tuoksunut vähemmän metalliselta. Antaa nyt olla pari viikkoa ja kattellaan sitten uudestaan.

Edit. Jotain addiktoitavaa tässä on kuitenkin kun nuuhkinut tyhjää lasia useamman minuutin vähän välein. Ehkä se toffee/hunaja. Se on ihan kielen päällä. Pölyävä "siitepöly" lopussa.
 
Viimeksi muokattu:
Onkohan mitä tehty pieleen jos oluessa on simamainen tuoksu? Makeus onneksi puuttuu mutta hieman häiritsee.

Taisi olla US-05 hiivana.
 
Onkohan mitä tehty pieleen jos oluessa on simamainen tuoksu? Makeus onneksi puuttuu mutta hieman häiritsee.

Taisi olla US-05 hiivana.
En nyt muista simaisuutta US-05 kanssa mutta eiköhän ne tuoksut ja maut tasaannu tuosta. Ellet sitten viittaa pullamaisuuteen.
 
Onkohan mitä tehty pieleen jos oluessa on simamainen tuoksu? Makeus onneksi puuttuu mutta hieman häiritsee.

Taisi olla US-05 hiivana.

Sama kävi minulle, olut tuoksui simamaiselta ja maistui hieman kiljulta kun oli käynyt melkein loppuun vähän yli viikossa. Voi olla, että johtui kun kämmäsin hiivauksen kanssa kun heitin 27 c vierteeseen hiivat. Haju laimeni ja kiljumainen maku lähti hyvin vähentymään kun tuon vähän yli viikon käymisen jälkeen vippasin kuivahumalat sisään ja viiden päivän jälkeen pullotin.

Kattoo tuossa viikon päästä että maistuuko/haiseeko pullotetussa tavarassa sima taikka kilju.
 
Sama kävi minulle, olut tuoksui simamaiselta ja maistui hieman kiljulta kun oli käynyt melkein loppuun vähän yli viikossa. Voi olla, että johtui kun kämmäsin hiivauksen kanssa kun heitin 27 c vierteeseen hiivat. Haju laimeni ja kiljumainen maku lähti hyvin vähentymään kun tuon vähän yli viikon käymisen jälkeen vippasin kuivahumalat sisään ja viiden päivän jälkeen pullotin.

Kattoo tuossa viikon päästä että maistuuko/haiseeko pullotetussa tavarassa sima taikka kilju.

Se muuten saattaa olla tuo vierteen lämpötila hiivan mennessä pönttöön myös liian yläkanttiin nyt kun tarkemmin muistelee.
 
Se muuten saattaa olla tuo vierteen lämpötila hiivan mennessä pönttöön myös liian yläkanttiin nyt kun tarkemmin muistelee.
Kannattaa varmistaa ettei neste ole yli 23°C kun hiivaa lisätään. Vehnäoluen kanssa oli jotain 18 astetta mutta lähti ihan hyvin käymään. Riippuu hiivastakin miten käy.
 
US-05:n suositeltu käymislämpötila on 15-24. Oman kokemuksen mukaan alle 20 astetta tuottaa neutraalimmat maut, joka tuota hiivaa käytettäessä yleensä onkin tarkoitus.

Kannattaa myös muistaa se, että hiiva pystyy siivoamaan jälkiään jonkin verran ajan mittaan. Vaikka pääkäymisen jälkeen litku olisikin fenoleilla kyllästettyä kissanpissaa, hiiva prosessoi noita käymistuotteita edelleen kun aikaa kuluu.

Itse pidän yleensä olutta käymispöntössä vielä viikon verran pääkäymisen jälkeen. Sitten kuivahumalointi 3-5 päivää, cold crash pari päivää ja pullotus.
 
US-05:n suositeltu käymislämpötila on 15-24. Oman kokemuksen mukaan alle 20 astetta tuottaa neutraalimmat maut, joka tuota hiivaa käytettäessä yleensä onkin tarkoitus.

Kannattaa myös muistaa se, että hiiva pystyy siivoamaan jälkiään jonkin verran ajan mittaan. Vaikka pääkäymisen jälkeen litku olisikin fenoleilla kyllästettyä kissanpissaa, hiiva prosessoi noita käymistuotteita edelleen kun aikaa kuluu.

Minulla tuo taisi olla kuitenkin lähempänä tuota 24 astetta ja pääkäyminen sekin oli pari viikkoa karkeasti jonka jälkeen secondaryyn.
Jospa tuo tuosta vielä tasaantuu.

Mutta tästähän sitä oppii kun tietää mitä tekee pieleen ja mikä on lopputulos. Uutta santsiakin pitäisi alkaa miettimään, jos vaikka jotain Hoegaarden-kloonia saisi aikaiseksi..
 
Minulla tuo taisi olla kuitenkin lähempänä tuota 24 astetta ja pääkäyminen sekin oli pari viikkoa karkeasti jonka jälkeen secondaryyn.
Jospa tuo tuosta vielä tasaantuu.

Mutta tästähän sitä oppii kun tietää mitä tekee pieleen ja mikä on lopputulos. Uutta santsiakin pitäisi alkaa miettimään, jos vaikka jotain Hoegaarden-kloonia saisi aikaiseksi..
Kokeile sitä mun reseptiä. Vahva vehnä. Näyttää ja maistuu witiltä mutta on aavistuksen liian vahvaa ja ei mausteita. Ja on parempaa :)
 
Eka kegiolut alkaa olla sopivasti karbonoitunut 0,75barin paineessa. Ai että, on tuosta vaan kiva kaataa olutta lasi kerrallaan, vieraatkin arvostaa :kippis:
 
Meinaat tätä?
Joo. Kannattaa tosiaan keittää se puuro 4 litran kattilassa. 3 litran kattila menee ihan täyteen. Kuitenkin kokonaistilavuuden pidät siinä 3 litrassa. Sitten vaan annat hautua. Varo ettei pala pohjaan. Sekin vielä että Nosta mäskäyksen lämpötila ensin sinne 66-68 asteeseen ja lopuksi nosta 72 asteeseen. Ota sitten lämpö pois ja lisää hieman jäähtynyt puuro. Varmaan 5-10 minuuttia riittää että puuro muhii joukossa. Sitten valutus ja huuhtelu kuumalla vedellä että saat sopivasti vierrettä. Varovasti hiilihappoja. Tää on sellasta olutta että vaahtoo aivan poskettomasti.

Edit. Nyt alkaa mennä villiksi. M47 erä alkaa hennosti muistuttamaan Beer Hunter's olutta. Joku Mufloni se oli. Vihreä etiketti. Pystyn aistimaan samanlaisia vivahteita. 7 päivää pullossa. Ehkä käyttää samaa hiivaa ja osaa raaka-aineista :)
 
Viimeksi muokattu:
Tulipa avattua taas yksi oma olunen, nyt on simamaisuus katoamassa ja hiivan esterit katoaa myös.
 
Viimeksi muokattu:
Pullotin tänään oman "Vienna IPA"n.

Hiiva oli hieman ärhäkämpää mitä alun perin odotin, AA 82%. Käytössä oli Mangrove Jack's M44 US West Coast.
FG 1.012 ja speksit n. 7%, IBU 50, EBC 15.

Mitä maistelin hapotonta olutta, niin kivan napakat katkerot ainakin oli. Kunhan pienet hapot saa tuohon niin pitäisi olla aika hyvä. Mahtava karamellisuus ja toffee mallasrungossa, juuri sitä mitä viennamallasta käytettäessä odotinkin(32% vienna).

Huomenna tulossa sitten Diy Dog hengessä Jackhammer-klooni mutta vehnätwistillä:

Wheat Hammer (American IPA)

Original Gravity (OG): 1.067 (°P): 16.4
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol (ABV): 7.02 %
Colour (SRM): 5.1 (EBC): 10.1
Bitterness (IBU): 130.0 (Average)

67.74% Viking Pale Ale 5
32.26% Viking Wheat

1.2 g/L Centennial (9.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.5 g/L Columbus (14.2% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.9 g/L Centennial (9.7% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
0.9 g/L Columbus (14.2% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
2.5 g/L Centennial (9.7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
1.3 g/L Columbus (14.2% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
5 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)
5 g/L Citra (11.1% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)
5 g/L Simcoe (12.2% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop)

7g Gypsum (Calcium Sulfate)
3g Irish Moss (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 75 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 21°C with Safale US-05

Kuivahumalaa siis yhteensä 300g :kippis:
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 289
Viestejä
4 508 072
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom