Oluen paneminen itse

No voi helkkari. Peten autotallissa tuli asioitua säännöllisesti. Maltaat tosin olen jo pitkään hakenut suoraan Pyynikin panimolta. Valmiiksi rouhittua n. 27e/25kg säkki (vähän riippuen mallastyypistä).

EDIT: Pitää seuraavalla kerralla napata kuva hinnastosta
 
No voi helkkari. Peten autotallissa tuli asioitua säännöllisesti. Maltaat tosin olen jo pitkään hakenut suoraan Pyynikin panimolta. Valmiiksi rouhittua n. 27e/25kg säkki (vähän riippuen mallastyypistä).

EDIT: Pitää seuraavalla kerralla napata kuva hinnastosta

Tota miettinyt itekin mut ajattelin hinnan olevan paljon korkeampi :eek: Täytyypä vierailla.
 
Itse en tue Pyynikkiä ostamalla ko. panimon oluita, joten eipä anna selkäranka periksi mallaskaupoillekaan. Eiköhän seuraavat kaupat käydä sitten Panimonurkan kanssa.
 
Tulipa tehtyä viikonloppuna kaapin "jämä" aineksista olut, voi nyt hyvin mielin tilata uutta tilalle kun sai vanhaa pois alta.

4kg Viking Pale ale
0.5kg Roasted barley
0.5kg Chocolate malt
0.5kg Crystal 100

Mäskäys 90min @ 66°C

18g Brewers gold @ 60min
13g Cascade @ 15min
10g Brewers Gold @ 10min

IBUt ~32
OG 1.062, yht. 22 litraa johon hiivaksi US-04

Kyllähän tuosta jotain tumman tapaista tulee...
 
Tulipa tehtyä viikonloppuna kaapin "jämä" aineksista olut, voi nyt hyvin mielin tilata uutta tilalle kun sai vanhaa pois alta.

4kg Viking Pale ale
0.5kg Roasted barley
0.5kg Chocolate malt
0.5kg Crystal 100

Mäskäys 90min @ 66°C

18g Brewers gold @ 60min
13g Cascade @ 15min
10g Brewers Gold @ 10min

IBUt ~32
OG 1.062, yht. 22 litraa johon hiivaksi US-04

Kyllähän tuosta jotain tumman tapaista tulee...
Huh aika tiukkaa kamaa. Laskin 54 SRM = 106 EBC

Homebrewing Calculators - Beer Color - Brewed By Us
https://www.brewtoad.com/tools/color-converter
 
Ainakin nyt vastasivat Brewcatilta että rahat palautuvat Checkoutin kautta "ilman sen ihmeempiä". Mitälie tarkoittaakaan.

En toki toivo että pulju nurin menee mutta vähän paska maku jää kun paketin päällä istutaan yli pari viikkoa ilman että tilauksen tila muuttuu.
 
Ainakin nyt vastasivat Brewcatilta että rahat palautuvat Checkoutin kautta "ilman sen ihmeempiä". Mitälie tarkoittaakaan.

En toki toivo että pulju nurin menee mutta vähän paska maku jää kun paketin päällä istutaan yli pari viikkoa ilman että tilauksen tila muuttuu.

Sain myös juuri viestiä, että palauttavat tuon tilauksen rahat, jota olin aikonut palautella. Kuulemma vain posti voittaisi siinä, joten kannattavampaa vain palauttaa rahat ja pidän rojut kun arvo niin pieni.

Pitääpä joku päivä käydä tutustumassa tuohon pyynikin mallasvalikoimaan, kuulostaa suht edulliselta jos mainittu hinta pitää paikkaansa.
 
Toissapäivänä sain vihdoin Brew Monkin haettua, pitää sunnuntaina pistää testiin. Reseptinä perustylsä jenkkityylinen APA.
 
Laitahan sitten raporttia pannun toimivuudesta.

Harmi vaan, että saatavuus aika surkea jos osoittautuu hyväksi

Panimonurkalta ostin omani, olivat koko varaston sieltäkin myyneet aika vauhdilla. Sanoi että seuraava erä tulee jo joulukuussa.
 
Tänne tuli kans Brewmonk kaverin kanssa kimppapanimoon.
Ihan mielenkiintoista vertailla entisenä grainfather- käyttäjänä.
Ehkäpä vkl keitot.
 
ps. seuraavan panon osalta olisi aikomus hypätä ns. altaan syvään päähän, eli panna bitteriä.

Onko suositella erityisen hyväksi todettuja reseptejä tuon tekoon?

Bitterissä täytyy prosessin olla hitusen enemmän kohdallaan mitä IPAa tehdessä, sillä virhemakuja ei voi piilottaa kuivahumaloinnilla.

Eräkokona tulee olemaan n. 25l ja ostettuna on 5kg Simpson's Maris Otteria, 1kg Simpson's Imperial Maltia. Noilla varmaan saa sopivan mallaspohjan. Humalana vaihtoehdot on Challenger, Fuggles ja aiemmasta panosta jäänyt East Kent Goldings. Hiivana kenties S-04 tai jos jostain löytyy wlp002. Danstarin london esb ilmeisesti myös sama kanta mitä wlp002. Aikomuksena on myös kokeilla tehdä olut lähdeveteen, jota joko lähteestä tai sitten kaupasta tonkassa.
 
Koulun panimossa olisi koekeiton aika parin viikon päästä ja reseptiksi olen meinannut jotain London Pride-tyyppistä Britti-alea. Kai tuokin siinä bitterin nurkilla pyörii.

Keittokoko vielä hieman auki mihin laitteet pystyy(Teoreettinen maksimi 50l). Mutta mallaspohjaksi tulossa ihan Pale Ale-mallasta, Crystal 100-mallasta (n.87/13%), humaliksi Target, Challenger ja Norther Brewer. Hiivaksi S-04.

Kotona leikitty vain uutteiden kanssa joten mäskäyshommat vielä hieman hataralla pohjalla. Onko heittää vinkkejä?

Mäskäyslämpötila varmaan jossain 64-65 asteen kieppeillä ja 45 minuuttia. Mites tuo siivilöinti tapahtuu käytännössä? Kuinka kuumaa vettä ja paljon? Laitteina erikseen keittokattila sekoittimella jossa mäskäys tapahtuu, josta siirretään siiviläaltaaseen. Josta takaisin putsattuun keittokattilaan. 60 minuutin keitto jossa Target 60 minuuttia Challenger ja NB 15 min.

Veden määrä siivilöinnissä on suurin mysteeri..
 
Tulipa tässä juuri keiteltyä 12 litran satsi NEIPA(?) -väännöstä tämänlaisella reseptillä:

Original Gravity (OG): 1.047 (°P): 11.7
Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1 (oletettu)
Alcohol (ABV): 4.62 %
Colour (SRM): 4.3 (EBC): 8.5
Bitterness (IBU): 56.9 (Average)

70% Pale Ale Malt
15% Kaurahiutale
8% Wheat Malt
7% Cara Plus 10

1 g/L Magnum (12.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.8 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.8 g/L Citra (13.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.8 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.2 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)
1.2 g/L Citra (13.5% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)
1.2 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)


Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes. Boil for 45 Minutes

Fermented at 20°C with Safale S-04


Saas nähdä kuin tujut humaloinnit tulee, kun vierre jo maistui hyvin hyvin tujulta.
 
n. 7-8% sahtia tulee tehtyä usein sekä "imelää" sahtia lisäksi eli hyvin vähä alkoholista koska en alkoholia käytä humalatarkoitukseen laisinkaan. Alkoholi version tarjoan ja annan. Minä lisään aina vehnää myös.
 
Koulun panimossa olisi koekeiton aika parin viikon päästä ja reseptiksi olen meinannut jotain London Pride-tyyppistä Britti-alea. Kai tuokin siinä bitterin nurkilla pyörii.

Keittokoko vielä hieman auki mihin laitteet pystyy(Teoreettinen maksimi 50l). Mutta mallaspohjaksi tulossa ihan Pale Ale-mallasta, Crystal 100-mallasta (n.87/13%), humaliksi Target, Challenger ja Norther Brewer. Hiivaksi S-04.

Kotona leikitty vain uutteiden kanssa joten mäskäyshommat vielä hieman hataralla pohjalla. Onko heittää vinkkejä?

Mäskäyslämpötila varmaan jossain 64-65 asteen kieppeillä ja 45 minuuttia. Mites tuo siivilöinti tapahtuu käytännössä? Kuinka kuumaa vettä ja paljon? Laitteina erikseen keittokattila sekoittimella jossa mäskäys tapahtuu, josta siirretään siiviläaltaaseen. Josta takaisin putsattuun keittokattilaan. 60 minuutin keitto jossa Target 60 minuuttia Challenger ja NB 15 min.

Veden määrä siivilöinnissä on suurin mysteeri..

Kannattaa tutustua johonkin softaan joka auttaa panohommissa. Perusmallin softa brewmate, sitten löytyy beersmithiä yms.

Alempi mäskäyslämpötila(<66) tuottaa yleensä enemmän käymiskelpoista sokeria, eli kuivempaa olutta. Korkeampi mäskäyslämpö (>66) taas enemmän käymiskelvottomia eli makeampaa olutta. 66 on aika hyvä puoliväli jos ei tee multi-step mäskäyksenä.

Huuhtelun ideana on irroittaa mäskistä loputkin sokerit, joten veden tulee olla kuumaa. Riippuen laitteistosta huuhteluvesi yleensä n. 90-asteista.

Brewmate softaa on itse tullut käytettyä menestyksellä pidemmän aikaa. Jos haluaisi viedä homman next levelille niin varmaan ostaisin beersmithin.
 
Vois itekki pistää uudet oluet tulemaan viikonloppuna. Näyttää olevan vauhti päällä täällä :kippis: Alottelen varmaan lauantaina mutta lähtee käymään sunnuntaina kun jatkais sillä maitohappobakteeri kokeilulla.

Kannattaa tutustua johonkin softaan joka auttaa panohommissa. Perusmallin softa brewmate, sitten löytyy beersmithiä yms.

Alempi mäskäyslämpötila(<66) tuottaa yleensä enemmän käymiskelpoista sokeria, eli kuivempaa olutta. Korkeampi mäskäyslämpö (>66) taas enemmän käymiskelvottomia eli makeampaa olutta. 66 on aika hyvä puoliväli jos ei tee multi-step mäskäyksenä.

Huuhtelun ideana on irroittaa mäskistä loputkin sokerit, joten veden tulee olla kuumaa. Riippuen laitteistosta huuhteluvesi yleensä n. 90-asteista.

Brewmate softaa on itse tullut käytettyä menestyksellä pidemmän aikaa. Jos haluaisi viedä homman next levelille niin varmaan ostaisin beersmithin.
Mulla ollu >80°C huuhteluvesi ja ihan hyvään tulokseen päässy. Varmaan aika hyvä alaraja.
 
Panimonurkalta ostin omani, olivat koko varaston sieltäkin myyneet aika vauhdilla. Sanoi että seuraava erä tulee jo joulukuussa.
Kerkesin ostaa viimesen:D Tuli sunnuntaina tehtyä eka pano kattilalla ja hyvin toimi. Lämpötilan kalibroin, kun näytti asteen liian vähän. Täytyy kohta tehdä toinen pano ja lyödä noita vanhoja maltaita ja humalia pönttöön ja katsoa mitä tulee:nb: Muutamia maltaita 2015 vuodelta, mutta eiköhän niistä sokereita vielä irtoa, kun viileässä säilytetty.
Itellä suunnittelussa BeerSmith2, joka siinä mielessä hyvä, että esim. maltaat löytyy oikeilla nimillä. Viikarillakin näytti olevan 52 nimikettä.
 
On tää OBH Nordican mini vakuumilaite kätevä. Aukase, vakuumoi, laita pakkaseen ja käytä uudelleen :)

Katkerot. Mitä hän kivaa tulossa :kahvi:

IMG_20171118_124845.png


Pystyy tekee 9 kg mallassatseja Klarsteinin 30L keittimellä. Pumppu modi. Vaikuttaa muutenkin paremmalta nyt kun pyysin Lappoa isompaa rouhintaa. Katotaan meneekö tukkoon mallaspeti. Mulla on tuolla välissä vielä bazooka karkealla suodatuksella. Estää pienet muruset, hidastaa pumpun toimintaa ja estää ilmakuplien syntymistä.




Tuosta irtoaa tuo 1/2" kierre jatke ja voi kierrittää sitten Klarsteinin omiin kierteisiin.
6" Stainless Steel Homebrew Beer Kettle Hop Bazooka Screen Kettle Mash Filter | eBay
24V Solar Hot Water Pump Circulation High Quality Food Grade 212° F w/ Coupler | eBay

20x2mm oikea koko
White Silicone O-Ring Gaskets Seals Rubber Gasket Clamp Free P&P OD 3mm-60mm | eBay
Liittimet
1/2BSP Female Thread 12mm Tube Dia Brass Hose Barb Coupler 4pcs L3I4 | eBay

Ja 12x16mm silikoniletkua ebaysta. En nyt jaksa ettiä kun panot kesken :kippis:

Edit. Ei ole mennyt tukkoon. Näyttäis toimivan oikein hyvin mäskäys :) Kerrankin näyttäis menevän nappiin.
 
Viimeksi muokattu:
Laita pumpun poistopuolelle letkunsulkija, niin voi säätää virtausta pienemmälle ilman pumpun kavitointia.

Esim. Letkunsulkijasarja 10-45mm x4 | Motonet Oy

Varmaan halvemmallakin löytyy jostain, mutta esimerkkinä mitä haetaan.
Hyvä idea. Nyt kyllä toimi ilman virtauksen säätöä :) Ite ajattelin vaan PWM säätimellä säätöä. Jossain semmonenkin säädin pitäs olla. Nyt kun tein tommosen 9 kg satsin niin joutuu aika paljon huuhtelemaan. Vettä ei ollu tarpeeksi. Mutta helpommalla pääsee kuitenkin kun ennen jouduin tekemään kahdessa erässä jos halusin erikoisvahvaa olutta.

Tuoksu näissä maltaissa oikein hyvä. Sellasta pilsneriä, ruohoisuutta, kitkeryyttä hieman, leipäinen, makea. Tästä voisi tulla aika hyvä :) Itsellä vielä kovin hakusessa mallaspohja joka miellyttää itseä mutta nyt tuntuu että lähellä ollaan.

Edit. Tossa on sulkuhana jolla voi siis virtausta säätää. Nyt tunnen itseni vähän typeräksi :D

Edit2. En nyt tyytyväinen ollut huuhteluun. Olisi pitänyt huuhdella vielä 3L vettä. Näppi tuntumulla hieman liian paljon sokereita maltaissa. Ominaispaino jäi 1,070. Olis pitäny tulla 1,079. Tällänen hätähousu kun olen. Maullisesti todella karamellinen, makea. Leipäisyys tulee sieltä ja pieni katkero lopusta. Tästä voi tulla aika nami :)

IMG_20171118_173950.png
 
Viimeksi muokattu:
Onko porukalla millaista kokemusta nestemäisistä oluthiivoista?
Ovatko kuinka paljon parempia kuin kuivahiivat? Olen tähän asti pannut kuivahiivoilla (us-05 suosikki) ja olen miettinyt jos olisin siirtynyt nestemäisiin. Hinnat ovat aika kovat kun vertaa kuivahiivoihin, 10€ per hiivaus, eli pitäisi aina kerätä hiivat talteen ja käyttää uudelleen.
 
Tänään oli eka pano uudella Brew Monkilla. Melko perinteiseen tyyliin humaloitua APAa cascadella ja amarillolla, jossa vähän tummahko väri ja voltteja 5.6.

Laitetta käytin ihan manuaalimoodissa ja se toimi yksinkertaisesti ja intuitiivisesti. Mäskäys- ja huuhteluvesien määrät heitin itse hihasta ja havaitsin että 5kg mallasta ja 20l vettä toimi hyvin. Huuhdella voi sitten noin 8 litralla niin keittoon tulee noin 23l, mistä haihtuu noin 4l. Koko prosessi kesti pesuineen aika tasan 5h.
 
Onko porukalla millaista kokemusta nestemäisistä oluthiivoista?
Ovatko kuinka paljon parempia kuin kuivahiivat? Olen tähän asti pannut kuivahiivoilla (us-05 suosikki) ja olen miettinyt jos olisin siirtynyt nestemäisiin. Hinnat ovat aika kovat kun vertaa kuivahiivoihin, 10€ per hiivaus, eli pitäisi aina kerätä hiivat talteen ja käyttää uudelleen.
Ihan hyvin siitä kuivahiivastakin tulee tuorehiivaa kun ottaa talteen. Lähtee muuten sitten samantien käymään eikä tarvi startteria.
 
Ihan hyvin siitä kuivahiivastakin tulee tuorehiivaa kun ottaa talteen. Lähtee muuten sitten samantien käymään eikä tarvi startteria.

Toki ja näin olen tehnytkin, olisiko ennätys US-05:lla yhteensä neljä uusio käyttöä. Nyt vain mietin sitä että tuottavatko nuo kalliimmat nestemäiset hiivat jotenkin paremman lopputuloksen.
 
Toki ja näin olen tehnytkin, olisiko ennätys US-05:lla yhteensä neljä uusio käyttöä. Nyt vain mietin sitä että tuottavatko nuo kalliimmat nestemäiset hiivat jotenkin paremman lopputuloksen.


Teet startyerin kuivahiivasta niin eikö tuo aja melkein saman asian?
 
Teet startyerin kuivahiivasta niin eikö tuo aja melkein saman asian?

Hmm, niin varmaankin? ;)

Lukaisin tuolta homebrewtalkista niin vaikuttaisi siltä että nestemäisissä hiivoissa on enemmän valikoimaa ja ovat ns. käyttövalmiita sellaisenaan. Ennen myös nestemäiset hiivat olivat parempi kuin kuivatut mutta eivät enää nykyään.
 
pH oli nyt 5,5 kun päivällä oli 5,8 pH. Toimiskohan nyt noi maitohappobakteerit? Katsotaan aamulla sitten ja hiivat elämään. Ainut että tais tulla liian katkeroista :( Täytyy ensi kerralla vähentää katkeroiden määrää. Tähtäsin 44 IBU mutta jotenkin oli aika katkeron tuntusta vai johtuuko tuosta pilsner maltaista jota oli 22%. Eikä ole tarpeeksi leipäinen, muroinen. Osaako joku sanoa auttaako korkea mäskäyslämpötila lopussa leipäisyyteen vai pitääkö tehdä muutoksia maltaisiin?

Täytyy kattoo pitääkö tehä ensikerralla tummempaa. Mutta pienin askelin edetään.


Meinas blenderistä loppua tehot. Näyttää kyllä ihan vehnäjauholta... Pieni karamellisuus maistuu.
 
Viimeksi muokattu:
Vielä tuhisee voimakkaasti käyminen. Vasta kolmas vuorokausi menossa. Hieman toki on hiipunut käyminen mitä kahden ensimmäisen vuorokauden aikana. Ekojen 1-2 vuorokauden aikana tuli metallista tuoksua mutta nyt tuoksuu vaan banaani ja karamelli. Mielenkiinnolla odottelen mitä tulee. Se on tuoksunut alusta asti melko banaaniselta. En usko kuitenkaan että maku on banaaninen kun US-05 ei pitäis olla banaaninen ollenkaan.

Noin 26,5L vierrettä
Ominaispaino noin 1,070
Safale US-05 11,5 grammaa ripoteltuna

Käymislämpötilä on ollu hieman turhan korkea, siellä 24,7+1°C. Nyt 23,3+1°C Jaksanut säätää tuon haihdutus viilentäjän kanssa. Huoneen lämpötila on kuitenkin pysynyt noin 20 asteen tuntumassa. Käymislämpötila on aika korkea kun olen suojannut tuon tynnyrin vielä mustalla jätesäkillä valon minimoimiseksi. Niin lämpötila hieman nousee.

Edit. Saakos mistään Vikingin kevytpaahteista keksimallasta? Noin 25 EBC.
 
Viimeksi muokattu:
Sahdin tekoa tässä ollaan suunniteltu ja kauppareissulla vastaan tuli Länsi-Porin Prisman kotiviiniosastolla 25 kg säkissä Viking Maltin valmista Sahtimallasrouhetta, joten sellainen tuli hankittua

Viikonloppuna olisi tarkoitus kokeilla miten sahdin valmistus onnistuu Grainfatherilla. Tarkoitus olisi lämmittää vettä GF:n huuhteluvesilämmittimellä ja ottaa siitä vesilisäyksiin tarvittavat vedet ja ylläpitää lämpöä Grainfatherin omalla vastuksella. Lopuksi tietysti kiehautus Grainfatherin vastuksella. Vielä on hiukan suunnittelutasolla sellainen seikka, että pitäisikö jättää mallaspiippu pois käytöstä. Tässä on kuitenkin melko korkea Mallas/vesi -suhde, ja toisekseen en tiedä miten hyvin kiehautus onnistuu mallaspiipun kanssa.
Yksi vaihtoehto tietysti myös voisi olla -> mäskäys (tämän loppuvaiheessa nostettaisiin toki lämpötila lähelle kiehuvaa), pumppaus toiseen astiaan, mallaspiippu pois -> kiehautus.

Resepti:
Viking Sahtimallasrouhe 90% ( 7.5 kg )
Tuoppi Kotikaljamallas (Ruismallas) 10% ( 0.85 kg )

Mäskäys tämän mukaisesti:
Ohje sahdin valmistukseen kotona | Reittausblogi

Nopean kiehautuksen yhteydessä hiukan katajanoksaa ja katajanmarjoja humalapussissa joukkoon hautumaan. Jäähdytys GF:n Counter flowilla. Yritetään saada 1.110 OG:llista vierrettä 16 litraa. Hiivaksi tietysti Suomen Hiivan leivinhiiva :)

Ideoita otetaan vastaan ja eritoten kokemuksia. Olen Grainfatherilla Imperial Stoutteja ja DIPA:ta tehnyt useita noin 1.080 OG:lla, mutta 1.110 on lievä haaste :)
 
Kysästääs vinkkiä.
Lapsuuden kaverit tulee kylään ihmettelemään oluen panemista.

Haluisivat iisin-oluen ja joka onnistuu varmasti.

Maris otterin palemallasta pohjaksi, kenties tilkka ruista sekaan. Voltit kuuden pintaan.

Mutta mites humalointi?
Toimisiko tälle mallaspatjalle ihan single hoppaus Simcoella?

Ja mitenhän sitä kannattaisi jaksottaa jos haetaan 20L valmista?
 
Kysästääs vinkkiä.
Lapsuuden kaverit tulee kylään ihmettelemään oluen panemista.

Haluisivat iisin-oluen ja joka onnistuu varmasti.

Maris otterin palemallasta pohjaksi, kenties tilkka ruista sekaan. Voltit kuuden pintaan.

Mutta mites humalointi?
Toimisiko tälle mallaspatjalle ihan single hoppaus Simcoella?

Ja mitenhän sitä kannattaisi jaksottaa jos haetaan 20L valmista?
En osaa sanoa tuohon humalointiin kun en tunne simcoeta vielä. Mitä tarkoitat jaksottamisella? Itse kun teen niin tarviin 20L valmista olutta, niin 26L satsi pitää pyöräyttää.

Edit. Maistoin tuota keskenkäynyttä ja ei hyvä. Liian laimean makuista. Täytyy tehdä muutoksia mallaspohjaan. Tarvitsee enemmän karamellia, leipää/keksiä ja mahdollisesti korkeamman mäskäyslämpötilan, 80? Tällästä mietin ensi kerraksi:

6 kg pilsner
2 kg cara pale
0,25 kg keksi

valmista vierrettä noin 26,5L. 12,7 EBC (6,5 SRM).
 
Viimeksi muokattu:
Kaapista löytyy:
Magnumia, amarilloa, chinookkia, columbusta, pekkoa, saazia, herbrückeria, hallertaun mittelfuhrta, mosaicia, simcoea, citraa, cascadea.

Mutta yleisö ei ole kovin humalaystävällistä.

Jos painais simcoe 60min/15g, 15min/15g, 5min/20g ja citra 5min/20g.
Ei pitäis olla liian humalainen, mutta ei liian pliisukaan?

Maltaat maris otter pale ale 5kg
Viikkarin ruismallas 300g.
 
Kaapista löytyy:
Magnumia, amarilloa, chinookkia, columbusta, pekkoa, saazia, herbrückeria, hallertaun mittelfuhrta, mosaicia, simcoea, citraa, cascadea.

Mutta yleisö ei ole kovin humalaystävällistä.

Jos painais simcoe 60min/15g, 15min/15g, 5min/20g ja citra 5min/20g.
Ei pitäis olla liian humalainen, mutta ei liian pliisukaan?

Maltaat maris otter pale ale 5kg
Viikkarin ruismallas 300g.

Tein tällä reseptillä parisen kuukautta sitten mutta cascaden tilalle centennial ja pelkkää pale ale mallasta käytin. Todella simppeli resepti (vain kaksi ainesosaa hiivan lisäksi) ja oli aivan hemmetin hyvää. Pitäisi onnistua noilla sinunkin aineksilla.

Blonde Ale - Centennial Blonde (Simple 4% All Grain, 5 & 10 Gall)
 
Kaapista löytyy:
Magnumia, amarilloa, chinookkia, columbusta, pekkoa, saazia, herbrückeria, hallertaun mittelfuhrta, mosaicia, simcoea, citraa, cascadea.

Mutta yleisö ei ole kovin humalaystävällistä.

Jos painais simcoe 60min/15g, 15min/15g, 5min/20g ja citra 5min/20g.
Ei pitäis olla liian humalainen, mutta ei liian pliisukaan?

Maltaat maris otter pale ale 5kg
Viikkarin ruismallas 300g.

Columbuksella maltilliset katkerot ja mosaic/cascade aromit.

Simcoe on toimiva single hoppina, mutta parhaimmillaan se on amarillon kanssa.

Edit: @Suikalemarmelaadi niin ja mosaic on myös itse asiassa oikein toimiva single-hop humala.

Voisikin laittaa panolistalle jonkun SMASH oluen tässä joskus, Centennialia ehkäpä.

Maris Otter + Centennial, vaikkapa 6% ja 50 IBU + 50g aromina + 50g kuivahumalana :hungry::hungry::hungry: (@25l batch)
 
Viimeksi muokattu:
Columbuksella maltilliset katkerot ja mosaic/cascade aromit.

Simcoe on toimiva single hoppina, mutta parhaimmillaan se on amarillon kanssa.

Edit: @Suikalemarmelaadi niin ja mosaic on myös itse asiassa oikein toimiva single-hop humala.

Voisikin laittaa panolistalle jonkun SMASH oluen tässä joskus, Centennialia ehkäpä.

Maris Otter + Centennial, vaikkapa 6% ja 50 IBU + 50g aromina + 50g kuivahumalana :hungry::hungry::hungry: (@25l batch)
Ite laittaisin vähän rennommin katkeroita. 50 grammaa aromiksi käy ihan hyvin 5 minuuttia ja kuivahumalointiin tuo 50 grammaa 48H. Mutta varmasti maistuu @Suikalemarmelaadi kamuille :)

Edelleen bansku tuoksuu tuossa uudessa olut erässä. Tosiaan tuoksu on muuttunut: Banaaninen, vähemmän makea/karamellinen ja kirpsakka (tulee mosaicista). Vielä pulputtaa aika iloisesti. Jos huomenna kattoo ominaispainon että missä mennään. Tulee sitten viikko täyteen.
 
Tuli aloitettua eilen taas yksi pano. Vehnämaltaat piti saada pois ennen kuin menevät piloille sekä hieman humalia pakastimesta. Jotain vehnäoluen tyylistä. Mäskäsin siis eilen ja keittelen tänään ja hiivaus. Oli muuten yön aikana ilmeisesti maltaiden oma lacto lähtenyt valloilleen kun oli pientä "kontaminaatiota" pinnassa, tuosta olisi siis tulossa hapanvehnää jos olisin antanut olla... saas nähdä miten ehti vaikuttamaan loppumakuun. Hieman kirpeähkö maku oli keittämättömässä vierteessä, itseasiassa ei yhtään hullumman makuinen olisi lopullisessa tuotteessa. Keittelyssähän tuo nyt kuolee tietysti pois.

21L
3.25kg vehnä
1.2kg pale-ale
0.5 cookie malt

20g Simcoe @ 20min
8g Saaz @10min
20g Centennial @0min

1.052 OG (5.6% abv jos käy 1.010 pintaan), IBUt 25.62, SRM ~6
 
Viimeksi muokattu:
Tuli aloitettua eilen taas yksi pano. Vehnämaltaat piti saada pois ennen kuin menevät piloille sekä hieman humalia pakastimesta. Jotain vehnäoluen tyylistä. Mäskäsin siis eilen ja keittelen tänään ja hiivaus. Oli muuten yön aikana ilmeisesti maltaiden oma lacto lähtenyt valloilleen kun oli pientä "kontaminaatiota" pinnassa, tuosta olisi siis tulossa hapanvehnää jos olisin antanut olla... saas nähdä miten ehti vaikuttamaan loppumakuun. Hieman kirpeähkö maku oli keittämättömässä vierteessä, itseasiassa ei yhtään hullumman makuinen olisi lopullisessa tuotteessa. Keittelyssähän tuo nyt kuolee tietysti pois.

21L
3.25kg vehnä
1.2kg pale-ale
0.5 cookie malt

20g Simcoe @ 20min
8g Saaz @10min
20g Centennial @0min

1.052 OG (5.6% abv jos käy 1.010 pintaan), IBUt 25.62, SRM ~6
Mites tollanen keksimallas maistuu jos laittaa vaan 3%? Laittaisin enemmän mutta haluan pitää olueni maks 13 EBC tai hieman alle. Vikingiltä löytyy vaaleata keksimallasta muttei ole kellään vielä myynnissä. Pitää varmaan Lappolle vinkata :)
 
Luulen että vaatii sen 10-20% että rupeaa maistumaan. Ostin tuota viking maltin keksimallasta juurikin lapolta, tosin tästä on aikaa yli puoli vuotta muistaakseni. EBC5.
 
Luulen että vaatii sen 10-20% että rupeaa maistumaan. Ostin tuota viking maltin keksimallasta juurikin lapolta, tosin tästä on aikaa yli puoli vuotta muistaakseni. EBC5.
Tarkotat varmaan EBC 50? Ehkä makua sais enemmän tuolla vaalealla keksimaltaalla sitten. Pitää tyytyä tohon kun parempaa en löydä tällä hetkellä.

http://www.vikingmalt.com/wp-content/uploads/2017/10/VIKING-COOKIE-MALT.pdf
http://www.vikingmalt.com/wp-content/uploads/2017/10/VIKING-PALE-COOKIE-MALT.pdf

Vielä kesken käyminen. Pulputtaa useamman kerran minuutissa. Hyvä krauseni siellä on :) Vasta päässy 71% käymisasteeseen, OG 1,02. Pitää vielä antaa olla että jos pääsis sinne 1,013-1,014.
 
Tuossa pussissa luki ainakin Cookie Malt EBC5. Ehkäpä jäänyt nolla pois....
 
Tuossa pussissa luki ainakin Cookie Malt EBC5. Ehkäpä jäänyt nolla pois....
Olishan se yllättävän vaalea keksimallas. Tuo vaalea nimenomaan kiinnostais kun keksiä enemmän kuin tummemmassa. Tarkoittaaa sitä että vähemmän pitäisi käyttää muuttamatta liikaa väriä. Vaaleassa keksimaltaassa keksin maku 5 pistettä kun tummassa se on hiema alle 2 pistettäpistettä. Yli kaksinkertainen ero. Maltaisuus tummalle keksimaltaalle 2,6 pistettä ja vaalealle 4,3 pistettä. En nyt tajua että miksi edes ylipäätänsä jotain tummaa keksimallasta on kun jos vaalea tarjoaa oikeasti sen mitä pitääkin. Tosin tummempi tarjoaa runsaampia makuja mutta omasta kokemuksestani kannattaa pysyä yksinkertaisuudessa kun sitten se joko maistuu joiltain tai vaan maltaiselta tai ei oikein miltään. Mallaspohjan pitää olla terävä ja yksinkertainen omasta mielestäni.
 
Tulipa tässä juuri keiteltyä 12 litran satsi NEIPA(?) -väännöstä tämänlaisella reseptillä:

Original Gravity (OG): 1.047 (°P): 11.7
Final Gravity (FG): 1.012 (°P): 3.1 (oletettu)
Alcohol (ABV): 4.62 %
Colour (SRM): 4.3 (EBC): 8.5
Bitterness (IBU): 56.9 (Average)

70% Pale Ale Malt
15% Kaurahiutale
8% Wheat Malt
7% Cara Plus 10

1 g/L Magnum (12.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.8 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.8 g/L Citra (13.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.8 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
1.2 g/L Amarillo (8.6% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)
1.2 g/L Citra (13.5% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)
1.2 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 3 Days (Dry Hop)


Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes. Boil for 45 Minutes

Fermented at 20°C with Safale S-04


Saas nähdä kuin tujut humaloinnit tulee, kun vierre jo maistui hyvin hyvin tujulta.

Tämän kun pullotti ja maistoi tavaraa siinä samalla, niin tuli hyvinkin "polttava"(?) humalan tunne, jopa chilimäinen polte? Galaxy ja Citra ovat uusia humalia minulle, jota käytin ekaa kertaa tässä oluessa, kummastakohan mahtaa johtua? Galaxyssä ainakin on 15,5 % alfat joten voisi olla syypää? Toivottavasti laskee nyt pullossa, hieman epämiellyttävä tuo on kyllä. Onko muilla vastaavia kokemuksia Galaxyn ja/tai Citran kanssa?

Edit: muuten kyllä miellyttävän tuntuinen olut.
 
Citra on todella sitruunamainen kuten nimestä voisi päätellä. Tein kerran vehnäoluen pelkällä citralla, en enää tee toiste... :btooth:
 
Tämän kun pullotti ja maistoi tavaraa siinä samalla, niin tuli hyvinkin "polttava"(?) humalan tunne, jopa chilimäinen polte? Galaxy ja Citra ovat uusia humalia minulle, jota käytin ekaa kertaa tässä oluessa, kummastakohan mahtaa johtua? Galaxyssä ainakin on 15,5 % alfat joten voisi olla syypää? Toivottavasti laskee nyt pullossa, hieman epämiellyttävä tuo on kyllä. Onko muilla vastaavia kokemuksia Galaxyn ja/tai Citran kanssa?

Edit: muuten kyllä miellyttävän tuntuinen olut.
Korkea cohumulone josta tulee tuo kovuus katkerossa? Galaxyssa aika korkea cohumulone.

YCH HOPS
 
Hmm. Nyt antanut olla 12 vuorokautta. Ominaispaino 1,016. Sokereita noin 4%. Alkaa tehä tiukkaa tolle US-05 hiivalle. Krauseni laskeutunut mutta jättänyt kuplivaa vaahtoa pinnalle. Eiköhän tämän voi huomenna pistää jähmettymään vai odotellakko vielä yksi viikko lisää? Maullisesti pientä makeutta, maltaisuutta, kevyttä banaania. Jokseenkin pelottavan sakean näköistä, että miten nyt onnistuu kun kokeilua tuon maitohappobakteerien osalta. Sopiva katkero. Katkerot jotain 42-44 EBU. Hieman varmaan tuosta nousee kuiva humaloinnin takia. pH 5.0. Pientä karvaisuutta ja kirpeyttä löytyneen myös. Ihan hyvän oloinen pohja. Nyt uudelleen maistettuna aika cashewpähkinäinen. Itse en pidä tästä mutta katsellaan miten onnistuu näillä Viking maltailla.
 
Viimeksi muokattu:
Citra on todella sitruunamainen kuten nimestä voisi päätellä. Tein kerran vehnäoluen pelkällä citralla, en enää tee toiste... :btooth:

Vehnäalessa toimii mielestäni hyvin, samoin witbier:ssä.
Liittyen asiaan, lasissa Mandarina Bavarialla singlenä hopattu vehnälager.

Toimii ok, mutta lisää humalaa ensikerralla.
Ehkäpä vehnääkin hieman vähemmän kuin 50%. Liian "pyöreä" suutuntuma.
Tämäkin on sarjassamme lager alle 20pv keitosta lasiin. Alea teen nopeimmillaan 14pv keitosta lasiin. :nb:

Toki 1-4vk lisäsäilytystä kylmässä yleensä parantaa makua.

Qs5peLn.jpg



e: Aiemmin mainittu Brewmonk-kokeilu jäi tekemättä, kun sattui valmistusvikainen kappale kohdalle....
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 286
Viestejä
4 507 952
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom