1. Live: Kaikki pelaamaan! Twitchissä striimi klo 22-00, liity mukaan pelaamaan tai katselemaan ja keskustelemaan: https://twitch.tv/MrSys0p
    Poista ilmoitus

Kotiviini, sima, kilju, siideri - Kotikäyttämisen tekniikat ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja jonesky12345, 05.04.2017.

  1. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Avataan lähestyvää vappua varten topikki. Oma historiani on 2*50 litran satsit kotiviiniä omenamehusta vuosilta 2013 ja 2016 ja vuotuiset vahvat vappusimat. Avataan topikki muutamalla perusasialla, jonka jälkeen kerron simareseptini.

    1. Käyttäessä pitää muistaa siisteys. Kotiviinejä varten desinfion käymispullot (30l lasipullot), simaa varten pesen ämpärin fairyllä. Simassa hukkaanheitetty vaiva on pientä, jos sattuisi vetämään homeeseen.

    2. Käyttäessä pitää muistaa maltti. Käyttämisen jälkeen hiiva menee pohjaan, joten odottelemalla muutaman viikon käymisen loputtua, juoma on valmiiksi kirkasta sellaisenaan, kunhan kirkas neste poistetaan lapolla sekoittamatta juomaa.

    3. Yleiset uskomukset käymislämpötiloista, hiivan starttauksesta yms ovat kokemukseni mukaan hieman puutaheinää. Toki hiiva kuolee kuumassa, mutta muutoin käyminen jatkuu, vaikkakin hitaana, jopa jääkaapissa.

    4. 1000g sokeria tuottaa melko tasan 0,6l 100% alkoholia. 10l ämpärissä siis 1000g sokeria tuottaa 6% lopputuloksen (0,6l/10 = 0,06 = 6%). Tällä laskukaavalla hiivan ominaisuudet tuntien voi optimoida joko prosentteja tai jäännössokeria (mikäli käyttää hiivan max. prosenttien mukaisen nesteen). Toki käymisenpysäyttäjällä onnistuu jälkimakeutus vaikka prosentit olisikin pienet, mutta kuplajuoman sokerisuus ja kuplat ovat se haastavin yhdistelmä sillä käymistä ei saa pysäyttää. Alla simareseptissä ohje tähän.

    Ja sitten simareseptini (n. 6-8% n. 1kk) ja valmistusohje:

    1000g sokeria valmistukseen
    x g sokeria jälkimakeutukseen
    2 sitruunaa
    10l ämpäri
    vettä
    Hiivaa, itse käytän vieläkin nuoruuden kiljukokeilujen turbohiivaa simalle

    1. Pese huolella ämpäri ja sitruunat ja käytä vain puhtaita välineitä
    2. Sokerit ämpäriin
    3. Päälle pari litraa kiehuvaa vettä
    4. Raastettu sitruunan kuoren keltainen pintaosa kuumaan seokseen
    5. Toinen sitruuna siivuina nesteeseen
    6. Jäähdytä kylmällä vedellä kädenlämpöiseksi ja lisää toinen sitruuna siivuina
    7. Olen huomannut että sitruuna 2 osassa tekee hieman monipuolisemman sitruunan maun, koska osa kuumenee, osa ei
    8. Tee käymispommi (hiivaa + sokeria kädenlämpöiseen veteen), hiivaa voi laittaa reilummin, jos käyminen tapahtuu muutamassa päivässä, ehdit saada hiivan laskeutumaan. Perinteinen lusikan kärjellinen ei tee kuin hapot.
    9. Lisää käymispommi, täydennä vedellä, peitä foliolla tai kelmulla ja anna käydä
    10. Odota, käymisen päätyttyä väh. pari viikkoa ennen lappoamista pulloihin
    11. Lappoa pulloihin, vaikka hiiva jääkin pois niin nesteessä on jäänteitä riittävästi käymisen uudelleenkäynnistymiseen
    12. Lisää pulloihin n. 5-10g sokeria litraan. Tällä määrällä saat hapot pulloihin, älä laita enempää, koska muuten pullot räjähtää.
    13. Ennen käyttöä makeuta haluamallasi määrällä sokeria n. tunti ennen juomista. Joku 5g/100ml eli litran pulloon 50g alkaa olla aika sopiva, toiset tykkää makeasta toiset kuivasta.
     
  2. FiveBridges

    FiveBridges

    Viestejä:
    589
    Rekisteröitynyt:
    12.01.2017
    Tein sulle kotiviinin maltahista vain.
    Hiivalla ja sokerilla sen käyntihin nyt sain.

    Ohjeet

    Kiljua! Kiljua!

    959501.jpg
     
  3. jhalmu

    jhalmu

    Viestejä:
    464
    Rekisteröitynyt:
    01.02.2017
    Oh, psykosima, tuo avomeissa tynnyrissä käytetty kaikenkirjavien hiivojen höperryttämä hupivesi.
     
    Kapteeni Ankan urotyöt ja FireFly Renaissance tykkäävät tästä.
  4. FireFly Renaissance

    FireFly Renaissance

    Viestejä:
    1 924
    Rekisteröitynyt:
    22.10.2016
    Kyllä sitä simaakin varten kannattaa desinfioida kaikki viimisen päälle, jos haluaa että se maistuukin joltain muulta kuin pilaantuneelta. Ja laittaa tietenkin oikeaan käymisastiaan. Etenkin kuin hyvän siman valmistumiseen menee vähinään se 2-3 viikkoa (viikko pöntössä, viikko pullossa) ja paranee vain pidemmän päälle. (omat simat on jälkikäynyt pilaantumatta vuodenkin, kun kaikki ei ole mennyt vappuna) Mausteeksikin kannattaa laittaa vähän hifimpi kattaus kuin kaksi sitruunaa.

    13130867_10153868576678241_7802714254247900817_o (1).jpg
     
    Viimeksi muokattu: 05.04.2017
    luuponen tykkää tästä.
  5. luuponen

    luuponen    ✜

    Viestejä:
    145
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Perunaviini:

    20 l vettä
    9 kg sokeria
    2 kg paleltuneita perunoita (pakastimessa jäädytettyjä)
    50 g hiivaa
    4 kpl sitruunoita
    6 kpl appelsiineja
    30 g hirvensarvensuolaa. kolmena päivänä 10g/päivä (apteekista)

    Tehdään kuten sima. 2 viikkoa lämpimässä, viikko pullossa.

    :smoke:

    aikoinaan kun tuota värkättiin, niin appelsiinit jäi kyllä pois. kajahtaa kyllä kuin miljoona volttia. hinta/laatu jne. :D
     
    FiveBridges tykkää tästä.
  6. jeppejehu

    jeppejehu

    Viestejä:
    343
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ai että, muistoja menneisyydestä, ensimmäiset kännit tietysti kiljusta. Pari seuraavaakin, mutta sitten alkoi riittää. Kaverin kotona teini-iässä ja kaverin äidin avulla tehtiin omenasiideriä. Tuli vahvaa, mutta pahaa. Myytiin kavereille ja ostettiin niillä rahoilla siideriä kaupasta.

    Simaa olen aikuisiällä tehnyt, usein tehnyt mieli tehdä ihan siideriäkin. Kaverin isä aikoinaan teki, se oli uskomattoman hyvää. Mitään vastaavaa ei ole kaupasta saanut. Kukaan tuttavapiirissä ei jaksa vaivautua, silloin 2000luvun alkuaikoihin monikin teki.
    Jonkun sukulaismummon vadelmaviiniäkin tullut maistettua, oli sekin omaa luokkaansa. Jos olisi aikaa, tilaa yms voisi harkitakin.
     
  7. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Teen siis ihan perus vappusimaa mutta vahvempaa ja ei kyllä ikinä ole desinfioimattomuus ollut ongelma (koputtaa puuta). Varman päälle tehdessä se kyllä kannattaa tehdä :)
     
  8. FireFly Renaissance

    FireFly Renaissance

    Viestejä:
    1 924
    Rekisteröitynyt:
    22.10.2016
    Ongelmallakin on muitakin asteita kuin se, että lentää kummastakin päästä nesteet kaaressa. Se yhden yön käyttö ämpärissä nimenomaan vielä jotenkin voi mennä, mutta vahva sima ei.

    Suurin osa näistä perus vappusimoista onkin ihan hirveän makuista moskaa. Kokemukseni mukaan n. 2% vappusimankeittäjistä osaa tehdä juotavaksi kelpaavaa nestettä myös alle 3 promillen humalatilaan.
     
  9. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Aika monta vuotta tullut eri vahvuisia tehtyä samalla reseptillä ja puhtausjärjestelyllä. Viikko käymistä pari ämpärissä
     
  10. FireFly Renaissance

    FireFly Renaissance

    Viestejä:
    1 924
    Rekisteröitynyt:
    22.10.2016
    Varmasti, mutta ehkä joku vuosi kannattaisi kokeilla vähän muutakin niin voi ymmärtää sen eron. Tuo reseptihän on muutenkin ihan suoraan kiljusta, mihin on heitetty pari sitruunaa sekaan. Kyllä sillä varmasti vappuaattona oksennuskuntoon pääsee, mutta jos haluaa vähän maistellakin vaatii enempi panostusta.

    Tavotteet on erilaisia.
     
  11. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Mut ihan perus kotisimareseptihän toi on. Toki puolet sokerista iha normisti tummaa sokeria
     
  12. FiveBridges

    FiveBridges

    Viestejä:
    589
    Rekisteröitynyt:
    12.01.2017
    Valmista pikasimaa.Rusinat sekaan ja juomaan.
     

    Liitetyt tiedostot:

  13. iNdo

    iNdo

    Viestejä:
    460
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
     
  14. Mustang243

    Mustang243

    Viestejä:
    199
    Rekisteröitynyt:
    23.10.2016
    Onko Lappo.fi:n valmiissa viinipakkauksissa hyviä vaihtoehtoja vai pitääkö vai käydä vanhempien viinimarjapuskilla poimimassa marjat ja tehdä alusta alkaen itse? Marja- tai punaviinit siis.
     
  15. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Väittämäni ei perustu faktoihin ja on mielipideasia, mutta jos erityisesti ei kotiviineistä tykkää ja niiden teko on enemmänkin mukavaa puuhastelua niin menisin all in ja keräisin omat marjat. Itse en näistä niin paljoa nauti, että tekisin varsinaisesti juotavaksi juotavaksi.
     
  16. Insti

    Insti

    Viestejä:
    137
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Kysytään nyt täältäkin. Onko noista valmiista paketeista tehtävät viinit minkäänlaisia? Ihan omaksi huviksi tuli mieleen että jos joulupöytään tekisi itse viinit, mutta kannattaako? Enimmäkseen nuo valkoviinit kiinnostaisi. Helpompihan on ostaa Alkosta mutta kunhan mietin tällaista.
     
  17. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Jos sun harrastuneisuus on tota tasoa niin ei todellakaan kannata tehdä joulupöytään itse viinejä. Sensijaan kokeilut muuten on ihan hauskoja. Ei tässä ajassa kyllä enää jouluksi viinit edes oikein järkevästi ehtisi.
     
  18. Insti

    Insti

    Viestejä:
    137
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Sitähän kysyinkin että kannattaako edes miettiä! Omat kokemukset kotiviineistä jää tosiaankin teini-iän ekoihin känneihin kummitädin viinistä. Ilmeisesti ei kannata alkaa yrittämäänkään muuta.
     
  19. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Kyllä kotiviineistä ihan hyviä saa. Jopa kaupan perus halpis omenamehusta saa hyvää juotavaa viiniä kunhan käyttää laadukkaita hiivoja yms ja laskee käytetyt sokerit aika tarkkaan. Sitten vielä antaa viinin kunnolla rauhassa kirkastua useamman viikon käymisen jälkeen. Kiire ei sovi tähän.
     
  20. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Noniin, kotitekoiset siiderit on viimein pullotettu. Käytiin mehustamassa kaverin faijan pihalta muuten kompostiin päätyvät omenat, n. 20 litraa saatiin mehua johon jo nyt muistista poistunut määrä lisättiin sokeria. Arvioitiin, että omenoiden oma sokeri riittäisi n. 4,5% ja tähdättiin siitä prosentti ylöspäin. Mitään ominaispainoja ei mittailtu sen kummemmin, odoteltiin pari viikkoa että käyminen pysähtyi ja siirrettiin viileään ulkovarastoon. Sen jälkeen menikin joku 6 viikkoa ettei ehditty lapota tai pullottaa, joten annettiin kirkastua rauhassa ja nyt eilen käytiin pullottamassa. Laitettiin litran pulloihin 6g sokeria jälkikäyttämiseen ja lapolla hapoton sidukka perään. Siinä laposta imiessä voin vahvistaa että maku oli kuiva, mutta hyvä. Varsinainen juominen tapahtuu sokerisiirapilla jälkimakeuttamalla koska hiivahan säilyy elossa noissa siidereissä.

    Käytettiin kotiviinipakkausta tuohon hommaan että saatiin desinfiointiaine käymisastialle. Käymisastiana meillä on sellanen n. 25 litran lasipullo jonka suuaukkoon sopii hyvin vesilukko sellasella kumitulpalla. Ei käytetty mitään muuta siitä viinipakkauksesta kuin ravintosuola ja hiiva ja toki desinfiointiaine.

    Muutama vuosi takaperin tehtiin viiniä samalla setillä ja lopputulos oli ihan hyvä. Raportoin kunhan sidukkaa pääsee juomaan.
     
    luuponen tykkää tästä.
  21. Moebbels

    Moebbels

    Viestejä:
    103
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Eilen laitoin pitkästä aikaa viiniä käymään.
    Raaka-aineena Cantina Cabernet Sauvignon-setti, jossa on 7kg rypälemehutiivistettä, hiiva ja muut aineet.

    Tein vähän vähemmän kuin ohje sanoi (19l vs 21l) ja ominaispaino alkuun oli 1.095, millä tulee noin 13%.
    Tarkoituksena mahdollisesti lisätä tammitynnyrihaketta lisämausteeksi mutta katsotaan sitä sitten kun on käynyt ja saa maistettua.
     
  22. novoiperkele

    novoiperkele

    Viestejä:
    838
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Helppo, hyvä, halpa ja nopea kotikalja (hieman muutettu Tuopin ohjeista, ei tule prosentteja)

    Lämmitä 5 litran kattilassa vettä kädenlämpöiseksi.

    Uutepussit voi lämmittää kattilan kannen päällä, että ovat juoksevampia.

    lisää sokeri (4dl) ja uutteet (3pussia), sekoita kunnes sokeri liuennut

    Nosta kattila sivuun ja lisää pinnalle 1pussi hiivaa.

    Vuorokauden kuluttua kaavi suurin hiiva pois ja pullota.

    Laita kylmään.

    Juotavaa noin 1vrk pullossaolon jälkeen, hyvää noin 2vrk jälkeen.

    Vettä noin 4.5-5l (mitä kattilaan sopii ok)
    3pussia kotikaljauutetta (paketissa on 3ps uutetta ja 3ps hiivaa)
    4dl sokeria
    1pussi hiivaa (itse ripottelen kattilaan nesteen päälle)


    [​IMG]
     
    Gigza tykkää tästä.
  23. KariJoo

    KariJoo

    Viestejä:
    96
    Rekisteröitynyt:
    25.10.2017
    Jopas tuli nuoruus mieleen tätä lueskellessa :)
    "Viiniä" ja "olutta" tuli tehtyä useammankin kerran. Silloin riitti kun meni päähän. Yksi kiljukokeilu jäi hyvin mieleen, positiivisella tavalla. Paketti turbohiivaa ja ohjeen mukaan maksimi määrä sokeria ja vettä. Käyttö, kirkastus ja lapolla toiseen astiaan. Tämän jälkeen kun tuotoksen laski kahteen kertaan aktiivihiilen läpi oli maku melko neutraali, ihan kuin lantratulla kossulla. Tai sitten aika kultaa muistot. Appelsiinimehun kanssa oikein hjuva yhdistelmä.
     
  24. Fabuseta

    Fabuseta

    Viestejä:
    38
    Rekisteröitynyt:
    31.01.2017
    Itseä on tuo hunajaviini (Mead) kiinnostanut jo jonkin aikaa. Muutama vuosi takaperin, Visbyn eräässä keski-aika -teemaisessa kapakissa tuli juotua ensimmäistä kertaa. Aa että oli ihan oma maailmansa tuo!. Hyvää ja vahvaa tavaraa. Suomessa ei juurikaan moista saa ostettua, mutta eiköhän jokunen kotivelho sitäkin valmista. Onko muilla kokemuksia?
     
  25. Moebbels

    Moebbels

    Viestejä:
    103
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Olen tehnyt satsin noin 12% simaa. Ihan hyvää jälkkäriviiniä mutta vaatii hetken aikaa kypsyäkseen hyvksi. Suomessa Simapaja valmistaa noita jos ei ole mennyt nurin.
     
  26. Fabuseta

    Fabuseta

    Viestejä:
    38
    Rekisteröitynyt:
    31.01.2017
    Kattelin että ei ole Simapajalla enää nettisivuja, ja facebook -sivulla jossain kommentissa mainitsivat, että homma jäissä kun eivät saaneet kannattavaksi. Harmillista. Toivotaan, että saavat uutta potkua tulevaisuudessa. Kyllä tänne nyt aina simapanimoita mahtuu. On kuitenkin muualla euroopassa ja erityisesti jenkeissä suuressa nosteessa. Kaikki toki tuppaa tulemaan jäljessä tänne pohjolaan.
     
  27. KariJoo

    KariJoo

    Viestejä:
    96
    Rekisteröitynyt:
    25.10.2017
    Henk.koht. kokemuksia ei ole, mutta suositumpaa tuoll Ruåttin puolella kuin täällä. Eli jos toinen kotimainen ei tuota ongelmia niin sitten vaan googleen hakusanoiksi "honung mjöd".

    edit. Kesti hiukan aikaa ennenkuin muisti mistä nuorempana haki parhaat vinkit, check this out:
    Index • bryggforum.nu
     
    Fabuseta tykkää tästä.
  28. Fabuseta

    Fabuseta

    Viestejä:
    38
    Rekisteröitynyt:
    31.01.2017
    Kiitos vinkistä! Heikosti taipuu toinen kotimainen, mutta onneks Google Translator. :)

    Sinänsä hassu tuo honung mjöd -nimitys, sillä eikös mjöd nimenomaan itsessään jo tarkoita hunajapohjaista alkoholijuomaa?
     
  29. KariJoo

    KariJoo

    Viestejä:
    96
    Rekisteröitynyt:
    25.10.2017
    Mjöd = sima
     
  30. Kaotik

    Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

    Viestejä:
    5 502
    Rekisteröitynyt:
    14.10.2016
    Vieläkö tässä ehtii holillista simaa tekemään vapuksi?
     
  31. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    1 233
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Ei ainakaan mitään juotavaksi kelpaavaa tuotosta. Jos haluaa alkoholillista kirkasta hiivatonta juomiskelposita simaa niin ainoa vaihtoehto on käytännössä tuo alotuspostauksen reseptin mukailu:

    1kg sokeria tuo 0,6l alkoholia, laske siis sokerimäärä suhteessa nesteen tilavuuteen sellaiseksi että prosentit on halutulla tasolla. 10L ämpäri täynnä siten että liuoksessa on 1kg sokeria tekee siitä 6% vahvuista jne. Anna käydä rauhassa, normaalilla pienellä hiivamäärällä jo käyminen vie pari viikkoa. Turbohiiva käyttää tuon jossain muutamassa päivässä. Tämän jälkeen nesteen pitää seistä rauhassa 2-3 viikkoa jotta sakka menee pohjalle. Sitten lapolla kirkas neste pulloihin, 5-10g sokeria per pullo paineen vuoksi ja jälkikäyminenkin vie vajaan viikon, joskus parikin. Sima jälkimakeutetaan sokerisiirapilla ennen nauttimista.

    Kaikki makuaineet yms toki oman maun mukaan, mutta vappusimat pitää laittaa maaliskuun puolivälissä tulemaan, että simasta saa vapuksi hyvää.
     
  32. Kaotik

    Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

    Viestejä:
    5 502
    Rekisteröitynyt:
    14.10.2016
    Eiköhän se siis mennä tänä vuonna viina+holiton sima -kombolla
     
  33. mikkelson

    mikkelson Tukijäsen

    Viestejä:
    1 002
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Joskus nuorempana tuli kaveriporukassa tuota kiljua tehtyä ja silloin käytettiin tavallisen sokerin sijasta panimosokeria joka taitaa olla puhdasta hedelmäsokeria. Jos olen oikein ymmärtänyt niin tuon pitäisi käydä nopeammin ja paremmin kuin tavallinen sokeri. Edellisestä kiljun juonnista taitaa olla suunnilleen 15 vuotta mutta tekis mieli ottaa projektiksi jonkun vähän sivistyneemmän juoman valmistaminen (kotiviini yms.).
     
  34. Fabuseta

    Fabuseta

    Viestejä:
    38
    Rekisteröitynyt:
    31.01.2017
    Perinteinen suomalainen sima ei yleensä ole hunajasta, joten Mjödin suorempi käännöis olisi Hunajaviini. Voin toki olla täysin harhaoppinenkin. Toki kotimainen sima monesti mainitaan eri lähteissä eräänlaiseksi Mjödin/Meadin alalajiksi. Johtuen varmasti muuten hyvin samankaltaisesta valmistusmenetelmästä, ja historiallisesta taustasta. Hunajaa toki varmasti käytettiin siman valmistuksessa ennen sokerin yleistymistä.

    Any say.. Nyt on menossa ihan perinteinen sima 10L nbergissä. Yksi luomusitruuna (ilman valkosta nukkaa), pussi kuivahiivaa, 1kg fariinisokeria. Katotaan nyt mitä tulee.
    :kippis:
     
  35. ottulo

    ottulo

    Viestejä:
    13
    Rekisteröitynyt:
    07.08.2017
    Mulla on tuollainen 1970-luvun reseptivihkonen, johon on esipuheen mukaan kerätty vanhoja reseptejä mm. vuosilta 1899–1919 emäntäkoulun oppilaan muistiinpanoista. Siinä simaan käytetään nimenomaan hunajaa. Muuten ainesosat ovat samoja (vesi, hiiva, sitruuna), mutta ainakin omasta kotitalouden kirjasta poiketen lisänä on myös humalia, joita aluksi keitetään hunajan ja sitruunan kanssa osassa vedestä. Tuota piti kokeilla tänä vuonna, mutta en muistanut ostaa hunajaa tarpeeksi, joten jouduin improvisoimaan muilla sokereilla ja jätin humalat sekä keittämisen sikseen. Voin skannata/kirjailla vihkosen reseptin muillekin, jos kiinnostusta löytyy.
     
    Fabuseta ja luuponen tykkäävät tästä.
  36. luuponen

    luuponen    ✜

    Viestejä:
    145
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Kiinnostaa, tietenkin :smoke:

     
  37. ottulo

    ottulo

    Viestejä:
    13
    Rekisteröitynyt:
    07.08.2017
    Tässäpä tämä:

     
    ratkakapu tykkää tästä.
  38. Moebbels

    Moebbels

    Viestejä:
    103
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Edellinen kittiviini oli ihan kelvollista, varsinkin maun osalta. Tuoksussa on hieman pistävyyttä/kotiviinimäisyyttä, jonka pistän hiivan tai käymislämpöjen piikkiin.

    Eilen laitoin uuden satsin käymään, tällä kertaa Cantina Shiraz/Merlot -setin. Lisäksi ostin kaksi pussia Mangrove Jacksin CR51:ä hoitamaan käymisen ja rajoitan käymislämpötilan 19 asteeseen.

    Ominaispainoksi tuli 1.085, joka kuivaksi käydessään tuottaisi vajaat 12%. Laitoin myös puolisen litraa 1.150 ominaispainoista mehua talteen millä hoidan jälkimakeutuksen.