Oluen paneminen itse

Tässä kun noita erilaisia reseptejä on tullut selailtua niin olen kiinnittänyt huomiota siihen että monessa reseptissä säädetään vettä erilaisilla kemikaaleilla. Noista olen nyt koittanut opiskella mutta onko nyt jotain nyrkkisääntöjä asian suhteen jonka mukaan kannattaisi mennä?
Mulla vesi tulee kaupungin verkosta, salpausselän puhdasta pohjavettä, kunnollista raporttia veden laadusta ei kaupungin sivuilta löydy vain sellainen josta näkyy väri, sameus ph (8.0) jne.
Eli nyt jos löydän jonkun mielenkiintoisen esim. Neipan reseptin niin heitänkö mukaan reseptissä olevat lisäaineet vai skippaanko ne kylmästi?

Kuten Jonesky totetesi, vesilaitokselta pitäisi saada vesiraportti, koska ilman sitä on vaikeaa (mahdotonta?) tietää, mitä lisäaineita juuri sun käyttämään veteen pitää lisätä. HSY julkaisee Helsingin vesijohtovedestä tällaisen raportin neljä kertaa vuodessa: https://www.hsy.fi/globalassets/vesi-ja-viemarit/tiedostot/veden-laatu-3b_2021.pdf

Itse olen käyttänyt Brewfather appiä määrittelemään kuinka paljon mitäkin suola-/mineraalilisiä veteen pitää laittaa, että saavutetaan pantavalle oluelle sopiva vesiprofiili. Käytännössä Brewfatheriin luodaan vedelle 'source profile', mihin laitetaan käytettävän veden mittaustulokset, laitetaan asetuksiin mitä lisiä itsellä on käytössä (gypsum, epsom suola, ruokasooda, kalsiumkloridi, jne), valitaan tehtävän oluen tyylin perusteella 'target profile' ja sitten Brewfather laskee automaattisesti, paljonko mitäkin ainetta on lisättävä veteen.

Aloittelijana olen mennyt ihan noiden Brewfatherin target profiilien mukaan, mutta asiantuntijat voivat tietysti itse määritellä haluamansa vesiprofiilin, jos työkalun valmiit profiilit eivät tyydytä. Itsellä ei tieto tuohon vielä riitä...

Brewfatherin ohjeet asiasta: Water Calculator - Brewfather - docs

Ja jos ei Brewfatheria halua käyttää niin netistä löytyy samanlaisia vesiprofiilin laskureita: Brewing Water Chemistry Calculator - Brewer's Friend
 
Viimeksi muokattu:
Olisi IPA suunnittelun alla. Eräkoko sellainen mitä 20l kattilalla saa tehtyä, eli 14-15l. Raaka-aineita löytyy sahtimallasta 4kg, Cascadea ~100g, Centennialia ~100g ja lisäksi Magnumia tarvittaessa katkeroihin.
Yleinen kysymys kaikille, ketkä vain viitsii vastata; miten suorittaisit humalonnin näillä raaka-aineilla?
Toteutin tämän hop standillä Cascadea ja Centennialia 50g + 50g noin 30 minuuttia. Sitten vielä kuivahumalana suht sama setti. Tällä kertaa jätin ylimääräiset vierteen suodatukset pois ja kaadoin vaan koko paskan käymispönttöön humalamuhjuineen. Ennen olen siis kaatanut vierteen mäskäyspussin läpi, jolloin humalat ja ruvat jää siihen.
 
100g kuivahumalaa on aika raju määrä jos pullotat bissen. Aika hapettumisherkkää meininkiä, koska tossa humalamäärät lähestyy jo neipa tasoa.
 
Juu mietin samaa itsekin. Pystyn kyllä huuhtomaan pullot hiilidioksidilla, mutta aina pakosti vähän tulee kontaktia hapen kanssa. Ehkä pudotan vähän kuivahumalointia ja laitan vaikka 30+30.
 
Toteutin tämän hop standillä Cascadea ja Centennialia 50g + 50g noin 30 minuuttia. Sitten vielä kuivahumalana suht sama setti. Tällä kertaa jätin ylimääräiset vierteen suodatukset pois ja kaadoin vaan koko paskan käymispönttöön humalamuhjuineen. Ennen olen siis kaatanut vierteen mäskäyspussin läpi, jolloin humalat ja ruvat jää siihen.

Tulin tänne vaan änkyröimään: riippuen lämpötilasta, tuosta ei lähde ollenkaan niin paljon alfahappoja, kuin pitäisi ja tarkka kontrolli on vaikeaa. Kun lämpötilan pitäisi olla asteen sisällä tavoitelämpötilasta (eikä ainakaan pienempi) ja noi nyt on vaan heitetty sinne, niin tuskin tästä saa toistettavaa tulosta. Tämä on nyt "suunnilleen sinnepäin jotain". Voi jäädä katkeroinnit vajaaksi tai voi tulla jopa liikaa.
 
Mittasin lämpötilaa ennen humaloiden lisäämistä ja hop standin aikana. Katkerot laskin hitusen yläkanttiin juurikin sillä ajatuksella, ettei ainakaan enempää tule kun vierre vähän jäähtyy hop standin aikana. Olet kyllä ihan oikeassa siinä, että sellaista suunnilleen sinne päin arviointiahan tämä on ja toistettavuus voi olla haastavaa.
Tämä on tälläistä harrastelua ja kokeilua. Ei sitä toistettavaa tulosta saa aina kaupastakaan.:D
 
Noniin jätkät, pitkästä aikaa vois alkaa panohommiin. Ajattelinkin lopettaa pulloilla leikkimisen kokonaan ja investoida vihdoin kegivehkeisiin sekä kunnon käymisastiaan (lähinnä closed transferia ja painekäymistä ajatellen).

Seuraavaksi testiin lähtee ESB, jonka kyllä käytän ihan perinteisesti ilman painetta, koska esterit on se juttu. Tässä resepti kiinnostuneille: Brewfather

Pari kyssäriä:

- Olisiko kenelläkään jääkaappi/arkkupakastinsuosituksia mihin saisi mahtumaan Fermzillan 30 litraisen allrounderin ja/tai 19 litran corny kegin? Liimaatteko InkBirdin lämpötikun kiinni käymisastian kylkeen vai annatteko roikkua vapaana kylmätilassa?
- Onko kukaan löytänyt mistään Erlenmeyer-pulloihin sopivaa "foam stopperia" eli sellaista vaahtomaista/sienimäistä korkkia?
 
Olisiko kenelläkään jääkaappi/arkkupakastinsuosituksia mihin saisi mahtumaan Fermzillan 30 litraisen allrounderin ja/tai 19 litran corny kegin? Liimaatteko InkBirdin lämpötikun kiinni käymisastian kylkeen vai annatteko roikkua vapaana kylmätilassa?

Käytännössä aina arkkuihn pitää rakentaa "kaulus" jos haluaa 19l cornyn mahtumaan. Toki tuo kaulus on hyvä paikka sitten toteuttaa myös hanojen yms letkujen läpiviennit. Eli sillä koolla ei ole väliä sinänsä kun modausta/rakentelua vaatii joka tapauksessa.

Pohjan koko merkkaa tosin sen verran että montako täysimittaista mahtuu. Useimmissa arkuissa on kyhmy kompressorin kohdalla joka voi johtaa siihen että pieneen arkkuun ei sovi kuin 1 täyskorkea corny.

Itsellä on harvinainen tasapohjainen pakastin, johon mahtuu noita korkeamman ja kapeamman mallisia cornynä 4 kpl äärimmilleen tungettuna. Kegejä on tosiaan kahta dimensiota 19l koossa, yleisempi on se hieman leveämpi ja matalampi.
 
Noniin jätkät, pitkästä aikaa vois alkaa panohommiin. Ajattelinkin lopettaa pulloilla leikkimisen kokonaan ja investoida vihdoin kegivehkeisiin sekä kunnon käymisastiaan (lähinnä closed transferia ja painekäymistä ajatellen).

Seuraavaksi testiin lähtee ESB, jonka kyllä käytän ihan perinteisesti ilman painetta, koska esterit on se juttu. Tässä resepti kiinnostuneille: Brewfather

Pari kyssäriä:

- Olisiko kenelläkään jääkaappi/arkkupakastinsuosituksia mihin saisi mahtumaan Fermzillan 30 litraisen allrounderin ja/tai 19 litran corny kegin? Liimaatteko InkBirdin lämpötikun kiinni käymisastian kylkeen vai annatteko roikkua vapaana kylmätilassa?
- Onko kukaan löytänyt mistään Erlenmeyer-pulloihin sopivaa "foam stopperia" eli sellaista vaahtomaista/sienimäistä korkkia?


Tuonne menee 19.5L Corny Keg (yksi) ja Fermenter king Jr (ei yhdessä). Myös Fermzilla All rounder vähän vinossa ilman sitä kehikkoa, mutta Fermenter King on parempi koon puolesta (laadun puolesta ei).


Parasta olisi kyllä, että mahtuisi se 4x Corny Keg, mutta kaikkea ei voi saada. Semmoinen 50cm x 50cm alue riittäisi tähän.
 
Kannattaa huomioida, että joissain uusissa pakastimissa oleva automaattinen sulatustoiminto saattaa hämätä ulkoista termostaattia.

Kierrätyskeskuksesta/torista joku vanha pakastin ja ITC-308 sopivasti säädettynä toimii ainakin.

Toki uudessa on takuu jne.

En näe järkeä hankkia yhtä kegiä vetävää pakastinta, ellei sitten saa mahtumaan useampaa 9 tai 11-litraista.
 
En näe järkeä hankkia yhtä kegiä vetävää pakastinta, ellei sitten saa mahtumaan useampaa 9 tai 11-litraista.

Tässä oli satasen tarjous silloinkin, kun ostin ja on muuten kätevän kokoinen (mahtuu asuntoon).

Jälkikäteen ajatellen voisi kyllä ajatella isompaa, mutta tämä on ihan hyvä. Hiljainen, pienehkö ja mahtuu sinne noita käymisastioita.

Harvemmin näissä on kaikille sopivaa parasta ratkaisua. Tämä nyt toimi suoraan out-of-the-box (ei tarvinnut kaulusta rakentaa) ja maksoi satasen.

--

Tällä hetkellä tuonne mahtuu minulla olevista kegeistä 19.5L Corny ja 5L mini-keg (ja 2L minikeg). Eli about 26.5L max. :(
 
Tyhmä kysymys pullomieheltä kegittäjille: saako tyhjiä kegejä vuokrattua mistään? Hanoja ja hanajärjestelmiä löysin useammilta, mutta tyhjiä kegejä en sitten mistään. Olisi häät tulossa loppukesästä ja oluthana olisi yliveto ratkaisu sinne pullojen sijaan. Muuten kegeille ei liene käyttöä, joten en haluaisi ostaa näitä.
 
Tyhmä kysymys pullomieheltä kegittäjille: saako tyhjiä kegejä vuokrattua mistään? Hanoja ja hanajärjestelmiä löysin useammilta, mutta tyhjiä kegejä en sitten mistään. Olisi häät tulossa loppukesästä ja oluthana olisi yliveto ratkaisu sinne pullojen sijaan. Muuten kegeille ei liene käyttöä, joten en haluaisi ostaa näitä.
Kannattaa varmaan siinä tapauksessa harkita key kegejä, saat meinaan noilta pienpanimoilta vuokrattua hanavermeet, jotka sopii suoraan heidän noihin key kegeihin, eli on sopivat couplerit ja hanoissa on varmaan ne paineilmakompurat sen oluen ulos ajamiseksi. Key kegeissähän ruutataan paineilmaa sinne olutta sisältävän pussin ja kegin muovikuoren väliin. Tuossa on toki se, että tarvitset ylimääräisen couplerin sitä kegitystä ajatellen, mutta toisaalta jos vuokraat noita hanoja yhdestä paikasta ja kegin jostain muualta, niin sitten tarvit kegiä varten hiilaripullon, jolla saat olutta ulos kegistä ja kaiken lisäksi tarvitset niitä eri kegiliittimiä letkuineen, jotta saat swapattua sinne hanalaitteeseen noi cornyihin sopivat vermeet. Key kegit maksaa jonkun markan, mutta toisaalta niin maksaisi varmaan kegien vuokrauskin. Jos haluat kuitenkin cornyjen kanssa pelata, niin ostamalla jokusen käytetyn kegin ja myymällä ne häiden jälkeen saat varmaan 10€/kegi tappiohinnalla kaikki kaupaksi saman tien, että mikä sit on halvin ratkaisu.
 
Kannattaa varmaan siinä tapauksessa harkita key kegejä, saat meinaan noilta pienpanimoilta vuokrattua hanavermeet, jotka sopii suoraan heidän noihin key kegeihin, eli on sopivat couplerit ja hanoissa on varmaan ne paineilmakompurat sen oluen ulos ajamiseksi. Key kegeissähän ruutataan paineilmaa sinne olutta sisältävän pussin ja kegin muovikuoren väliin. Tuossa on toki se, että tarvitset ylimääräisen couplerin sitä kegitystä ajatellen, mutta toisaalta jos vuokraat noita hanoja yhdestä paikasta ja kegin jostain muualta, niin sitten tarvit kegiä varten hiilaripullon, jolla saat olutta ulos kegistä ja kaiken lisäksi tarvitset niitä eri kegiliittimiä letkuineen, jotta saat swapattua sinne hanalaitteeseen noi cornyihin sopivat vermeet. Key kegit maksaa jonkun markan, mutta toisaalta niin maksaisi varmaan kegien vuokrauskin. Jos haluat kuitenkin cornyjen kanssa pelata, niin ostamalla jokusen käytetyn kegin ja myymällä ne häiden jälkeen saat varmaan 10€/kegi tappiohinnalla kaikki kaupaksi saman tien, että mikä sit on halvin ratkaisu.
Kiitos! Jostain syystä ei ole osunut key kegit silmään, otetaan tarkempaan tutkintaan.
 
Hei onko jossain sellaista ohjetta, millä pääsisi fiksusti alkuun noilla all-in-one mäskäyskoneilla? Kun ymmärrän sen prosessin sen koneen osalta, mutta sen jälkeen käyminen/käymisastia jne. Koitin googlata, mutta mitään selkeätä prosessikaaviota en löytänyt. Ehkä puusilmä, sillä tämä oli lähin mitä löysin: Eräsmies: Oluen paneminen - Brewmonk - Olutposti
 
Hei onko jossain sellaista ohjetta, millä pääsisi fiksusti alkuun noilla all-in-one mäskäyskoneilla? Kun ymmärrän sen prosessin sen koneen osalta, mutta sen jälkeen käyminen/käymisastia jne. Koitin googlata, mutta mitään selkeätä prosessikaaviota en löytänyt. Ehkä puusilmä, sillä tämä oli lähin mitä löysin: Eräsmies: Oluen paneminen - Brewmonk - Olutposti

Tässä oli paljon tekstiä. Mutta sen käymiskoneen jälkeen vaan jäähdytät vierteen ja laitat sen käymisastiaan. Sitten hiivat perään ja ei tarvitse tehdä muuta.

Jos siis uutteita et ole tehnyt niin.. Mittaa ominaispainomittarilla OG, kun laitat vierteen käymisastiaan. Kun joku viikko on kulunut, niin mittaa SG, jos se on luokkaa 1.010, niin olut on yleensä valmista pullotettavaksi. Tämä on reseptissä. Jos ei ole ominaispainomittaria, kannattaa hankkia. Jos ei halua hankkia, niin 2vk pöntössä ja suurin osa oluista on valmiita. Joku Kveik voi käyttää jo parissa päivässä.

Sitten pullota/kegitä olut normaalisti ja pullokäymisen/force carbonationin jälkeen vaan nauttimaan hyvästä oluesta.
 
Viimeksi muokattu:
Hei onko jossain sellaista ohjetta, millä pääsisi fiksusti alkuun noilla all-in-one mäskäyskoneilla? Kun ymmärrän sen prosessin sen koneen osalta, mutta sen jälkeen käyminen/käymisastia jne. Koitin googlata, mutta mitään selkeätä prosessikaaviota en löytänyt. Ehkä puusilmä, sillä tämä oli lähin mitä löysin: Eräsmies: Oluen paneminen - Brewmonk - Olutposti
Etipä esimerkiksi reittausblogin pussimäskäysopas ja korvaat sen pussimäskäysvaiheen tolla all in one koneella. Soveltuu sulle muuten täysin.
 
Käyttääkö täällä ketkään induktiokeittolevyä BIAB touhuissa? Tarkoitan siis noita pistorasiaan liitettäviä yksittäisiä levyjä. Alkanut tuskastuttamaan oman keraamisen tason hitaus. Kiehumisen saavuttamiseen 17 l keitolla menee tunnin verran. Noita induktiotasoja saa 40e hintaan useampaakin eri mallia 1800-2000w teholla. Kuuntelen mielelläni suosituksia, jos joku malli on osoittautunut hyväksi.
 
Mites tuo sekundääriastiassa käyttäminen, kirkastaako olutta paljon ja vaikuttaako makuun? Minulla on tuossa viileähkössä tilassa Mangrove Jack'sin Traditional Lager ("pintahiivalager" :) koska SafAle US-05:llä), tummemmissa en ole jaksanut vaivautua siirtämään sekundääriin vaan olen pullottanut suoraan primääristä. Vaaleamman oluen kanssa voisi kuitenkin kokeilla - mutta onko vaivan arvoista?
 
Ei ole vaivan arvoista, luultavasti oluen maku vain kärsii tuosta. Käymisen jälkeen oluen ylimääräistä siirtelyä pitää välttää ettei pääse hapettumaan.
 
Ei ole vaivan arvoista, luultavasti oluen maku vain kärsii tuosta. Käymisen jälkeen oluen ylimääräistä siirtelyä pitää välttää ettei pääse hapettumaan.

Tätä vähän ounastelinkin. Varsinkaan kun ei mitkään steriilit tilat ole, niin ei ihan pienen tuloksen takia uskalla lähteä sotkemaan/hapettamaan. Ehkäpä siis pullotan tämänkin erän suoraan primääristä.
 
Tällä kertaa jätin ylimääräiset vierteen suodatukset pois ja kaadoin vaan koko paskan käymispönttöön humalamuhjuineen. Ennen olen siis kaatanut vierteen mäskäyspussin läpi, jolloin humalat ja ruvat jää siihen.
Pullotuksessa tämä kyllä kostautui. Oli vielä 50g kuivahumalia eli yhteensä 150g humalia sellaisenaan pöntössä. Hyvinhän se humalamuhju painui pohjaan, mutta ei kuitenkaan läheskään yhtä tiukasti kuin hiiva ja lähti aika herkästi lapon mukaan. Noin 3,5 l joutui jättämään tavaraa käymisastiaan, tästä noin 2 l oli ihan pelkkää muhjua.
 
Viimeksi muokattu:
Pullotuksessa tämä kyllä kostautui. Oli vielä 50g kuivahumalia eli yhteensä 150g humalia sellaisenaan pöntössä. Hyvinhän se humalamuhju painui pohjaan, mutta ei kuitenkaan läheskään yhtä tiukasti kuin hiiva ja lähti aika herkästi lapon mukaan. Noin 3,5 l joutui jättämään tavaraa käymisastiaan, tästä noin 2 l oli ihan pelkkää muhjua.

Kuulostaa ihan minun viime NEIPA:ltani.. Mietin vielä, että jos vetäisin hop spiderin läpi toiseen astiaan, mutta siitähän se hapettuisi. Meni pönttöön viimeiset 3L.

Tätä vähän ounastelinkin. Varsinkaan kun ei mitkään steriilit tilat ole, niin ei ihan pienen tuloksen takia uskalla lähteä sotkemaan/hapettamaan. Ehkäpä siis pullotan tämänkin erän suoraan primääristä.

Laita sinne mukillinen gelatiinia (yksi tl sekoitettuna kiehuvaan veteen) jäähdytettynä. Anna olla pari päivää, mitä viileämmässä, sitä parempi. Lisäksi MG Jack'sillä on se sieniuute, joka maksaa vähän yli euron Panimonurkassa:
Sitäkin olen käyttänyt. Otsikko ei vastaa tuotetta, klikkaa linkkiä.

Kakkosastiaakin käytin joskus, mutta se siirto on niin hankalaa tehdä hapettomasti/puhtaasti, että helpommalla pääsee, kun laittaa jotain kirkastetta vaan.
 
Kuulostaa ihan minun viime NEIPA:ltani.. Mietin vielä, että jos vetäisin hop spiderin läpi toiseen astiaan, mutta siitähän se hapettuisi. Meni pönttöön viimeiset 3L.



Laita sinne mukillinen gelatiinia (yksi tl sekoitettuna kiehuvaan veteen) jäähdytettynä. Anna olla pari päivää, mitä viileämmässä, sitä parempi. Lisäksi MG Jack'sillä on se sieniuute, joka maksaa vähän yli euron Panimonurkassa:
Sitäkin olen käyttänyt. Otsikko ei vastaa tuotetta, klikkaa linkkiä.

Kakkosastiaakin käytin joskus, mutta se siirto on niin hankalaa tehdä hapettomasti/puhtaasti, että helpommalla pääsee, kun laittaa jotain kirkastetta vaan.

Kiitos, MGJacksin sieniuute voisi olla kokeilemisen arvoinen. En ole vegaani tai kasvissyöjä muutenkaan, mutta ajatus liivatteen käytöstä kirkastamisessa oli jotenkin sellainen, että ajattelin jättää sitten vaan mieluummin tekemättä :D Pitää laitella tuota Liquid Beer Finingsia tilaukseen seuraavaan settiin.
 
Kiitos, MGJacksin sieniuute voisi olla kokeilemisen arvoinen. En ole vegaani tai kasvissyöjä muutenkaan, mutta ajatus liivatteen käytöstä kirkastamisessa oli jotenkin sellainen, että ajattelin jättää sitten vaan mieluummin tekemättä :D Pitää laitella tuota Liquid Beer Finingsia tilaukseen seuraavaan settiin.

Ostelen sitä itse välillä. Se on helpompaa, kun ei tarvitse keittää mitään.. lorauttaa vaan paketin sisällön vierteeseen ja antaa vaikuttaa pari päivää. Lisäksi tuo on aika halpaa.

Viimeisin "kirkastettu" olueni on syönyt clarity fermiä ja lageroitunut pitkään, niin en ole pitkään aikaan kirkastanut mitään. Oikeasti, jossain IPA-oluissa tai joulustouteissa pieni sameus on vain plussaa.. Pils/lager kirkastetaan, mutta muissa se on aivan sama minulle :)

Gelatiinia saa purkissa ja kun käyttää sitä ja fondueita normaalissa kokkailussa, niin ei tule ajatelleeksi, mistä se tulee. Ymmärrän kyllä, jos et halua sitä olueesi.
 
Ostelen sitä itse välillä. Se on helpompaa, kun ei tarvitse keittää mitään.. lorauttaa vaan paketin sisällön vierteeseen ja antaa vaikuttaa pari päivää. Lisäksi tuo on aika halpaa.

Viimeisin "kirkastettu" olueni on syönyt clarity fermiä ja lageroitunut pitkään, niin en ole pitkään aikaan kirkastanut mitään. Oikeasti, jossain IPA-oluissa tai joulustouteissa pieni sameus on vain plussaa.. Pils/lager kirkastetaan, mutta muissa se on aivan sama minulle :)

Ensimmäinen kerta itsellekin tuo kirkastaminen tämän oluen yhteydessä, kaikki aiemmat olen jättänyt suoraan kirkastamatta kun ovat olleet joko helppoja APA-oluita tai sitten jotain 8-11% imperial stouteja, joiden kuuluukin olla kunnolla mustia oluita. Sinänsä ei tuon lagerinkaan kanssa olisi niin justiinsa, mutta pitäähän sitä harrastuksen puolesta kokelila kaikenlaista :)
 
Kuulostaa ihan minun viime NEIPA:ltani.. Mietin vielä, että jos vetäisin hop spiderin läpi toiseen astiaan, mutta siitähän se hapettuisi. Meni pönttöön viimeiset 3L.
Uskoisin, että se oli erityisesti tuo kuivahumala, joka tuntui leijuvan hyvin löyhästi muun muhjukakun päällä. Hop standin humalat tuntuivat olevan enemmän sekoittuneet hiivaan ja myös osaksi hiivan alla.
Seuraavaan olueen ei ole tulossa kuivahumalaa, joten täytyy koittaa uudestaa miten hyvin lappoaminen sitten onnistuu. Jos pelkät keitossa olleet humalat pysyisivät tiukemmin pohjassa.
 
Uskoisin, että se oli erityisesti tuo kuivahumala, joka tuntui leijuvan hyvin löyhästi muun muhjukakun päällä. Hop standin humalat tuntuivat olevan enemmän sekoittuneet hiivaan ja myös osaksi hiivan alla.
Seuraavaan olueen ei ole tulossa kuivahumalaa, joten täytyy koittaa uudestaa miten hyvin lappoaminen sitten onnistuu. Jos pelkät keitossa olleet humalat pysyisivät tiukemmin pohjassa.

Itse pesen hop spiderin jäähdytyksen aikana. Sitten pistän sen brewmonkin hanan ja käymispöntön väliin kun valutan vierteen käymisastiaan. Hyvin suodattaa humalat pois siinä vaiheessa ja hapettaa vierteen käymistä varten. Puhtaalta pohjalta aloitellaan täällä :)

Hapettuminen ei vaan ole positiivinen ilmiö, kun vierre on käynyt ja vielä ei ole suodatinta linjassa, niin sitten pullottaessa/kegittäessä ei ole tuollaista etua. Voisi tietenkin koettaa humalasukkia, mutta NEIPA-määrillä tarvitsee ainakin kaksi..

Myös cold crash auttaa, mutta sekin vain tiettyyn pisteeseen saakka. Olen miettinyt myös tuollaista letkun päähän:
..mutta jos se menee tukkoon, niin hapeton siirto on pilalla. Meillä on jo kerran mennyt siirto huonosti, kun laitettiin uutekitissä tulleita tammilastuja sinällään sekaan ja ne tukki linjastoa..
 
Suosittelen kyllä humaloidummille oluille, että panostaa esimerkiksi fermzillan all rounderiin painevärkkeineen, ja ostaa tarvittaessa vaikkapa soda stream hiilaripullon ja miniregun. Antaa bissen käydä paineessa ja viimesen dry hopin jälkeen painetta hiilaripullolla sen mitä käymislämmössä hiilarin imeytymiseen vaaditaan, sit crashaa vielä paineessa, niin saakin vastapainepullottimella tai beer gunilla pullotella. Riski hapettumisesta vähenee aika reippaasti ja mukavahan se on, että bisse on suoraan hapoissaan pullossa.
 
Tämähän olisi optimi. Tosin tuolle setille tulee äkkiä sen 300e hintaa ja pitäisi olla myös paikka mihin fermzilla mahtuu kylmään.
 
Tavallisella käymisastialla vähän hirvittää cold crashata, kun pönttö imee ilmaa vesilukosta (tai kannen välistä).
 
Tavallisella käymisastialla vähän hirvittää cold crashata, kun pönttö imee ilmaa vesilukosta (tai kannen välistä).
Jep, sekin ongelma ratkeaa paineistetulla astialla. Peruslaatuista bisseä saa tehtyä käymisämpärillä, mutta nykyään on avaimet tehdä todella helposti todella laadukasta bisseä juuri näiden paineistuvien astioiden kanssa. Lisäksi alle 200€ saa vastapainepullottimen, paineistuvan käymisastian, miniregun ja soda stream hiilaripullon, niin aika kohtuu investointi se on.
 
Myös cold crash auttaa, mutta sekin vain tiettyyn pisteeseen saakka. Olen miettinyt myös tuollaista letkun päähän:
..mutta jos se menee tukkoon, niin hapeton siirto on pilalla. Meillä on jo kerran mennyt siirto huonosti, kun laitettiin uutekitissä tulleita tammilastuja sinällään sekaan ja ne tukki linjastoa..
Kolme bisseä olen nyt itse tehnyt ja hyvin on tuo suodatin hoitanut hommansa.

Sinä muistaakseni tilasit loppuvuodesta Lapolta sen Golden ale setin? Jos muistan oikein niin olisiko sulla laittaa se valmistusohje mulle kun olen omani onnistunut arkistoimaan jonnekin...piiloon.
 
Kolme bisseä olen nyt itse tehnyt ja hyvin on tuo suodatin hoitanut hommansa.

Sinä muistaakseni tilasit loppuvuodesta Lapolta sen Golden ale setin? Jos muistan oikein niin olisiko sulla laittaa se valmistusohje mulle kun olen omani onnistunut arkistoimaan jonnekin...piiloon.

Heitin jo roskiin. Lisäksi ..öö.. säädin. Eli kävin ostamassa 2kg Maris Otteria siihen, kun brittialessa pitää olla MO:ta. Kaupassa oli poistossa Kölsch-hiivaa, niin ostin sitä samalla. Lopputulos: korvasin 2kg pilsner-mallasta MO:lla ja tein vielä erän kölschiä niistä ylijäämämaltaista.

Täytyy katsoa, oisko somessa tai jossain, mutta ei siinä ole muuta kuin niiden humaloiden sisäänheittoajat. Löytyi:

1642229396000.png

Tässä pieni tuuri kävi sinulla, kun satuin lähettämään sen reseptin kaverille. Varmaan on keskusteltu siitä, oliko 15€ arvoinen tai hyvä tarjous.
 
Olen tuollaista all-in-one mäskäyslaitetta harkitsemassa ja jäin miettimään Grainfatherin S40 ja G40 -malleja. S:stä näyttää puuttuvan älykäs ohjausyksikkö, vastus on hieman heikkotehoisempi ja immersiojäähdytin vastavirtajäähdyttimen sijasta. Hintaa sillä on kuitenkin alle puolet G40:een verrattuna.

Ovatko nuo G-mallin lisäominaisuudet rahan arvoiset?
 
Olen tuollaista all-in-one mäskäyslaitetta harkitsemassa ja jäin miettimään Grainfatherin S40 ja G40 -malleja. S:stä näyttää puuttuvan älykäs ohjausyksikkö, vastus on hieman heikkotehoisempi ja immersiojäähdytin vastavirtajäähdyttimen sijasta. Hintaa sillä on kuitenkin alle puolet G40:een verrattuna.

Ovatko nuo G-mallin lisäominaisuudet rahan arvoiset?

En ihan suoraan osaa ottaa kantaa lisäominaisuuksien rahanarvoisuuteen, mutta kolmisen satsia S40 pyöritelleenä täytyy todeta että on kyllä loisto peli ja todella laadukkaan oloinen materiaaleiltaan. Ainut miinus joka äkkiseltään tulee mieleen on nuo grainbasketin vähän heppoisat jalat jotka tuntuvat olevan alttiina hieman kääntymään käsitellessä.

Käyttelen itse kellarissa jossa huonelämpö huitelee sielä 15c hujakoilla. Vastus on kyllä ollut riittävän tehoinen varsinkin kun rytmittää muuta tekemistä keittoa odotellessa.
Erillinen huuhteluveden lämmitin on kyllä suotava, leikkaa tuon keiton alkamisaikaa huomattavasti.
 
  • Tykkää
Reactions: MkH
Olen tuollaista all-in-one mäskäyslaitetta harkitsemassa ja jäin miettimään Grainfatherin S40 ja G40 -malleja. S:stä näyttää puuttuvan älykäs ohjausyksikkö, vastus on hieman heikkotehoisempi ja immersiojäähdytin vastavirtajäähdyttimen sijasta. Hintaa sillä on kuitenkin alle puolet G40:een verrattuna.

Ovatko nuo G-mallin lisäominaisuudet rahan arvoiset?

Brewzilla gen. 4 tulee tämän kevään aikana myyntiin - myös sitä voi katsella.
 
  • Tykkää
Reactions: MkH
Tässä olisi mun neljäs olut. Lapon Golden ale setti.
Kuivahumaloin tuon Svalöf S ja Centennialilla. 50g/25g. Mielestäni näyttää hyvältä sekä maistuu myös. Maku varmaan muuttuu kegissä tulevien viikkojen aikana mutta ihan kiva nytkin.
 

Liitteet

  • IMG_20220128_205532.jpg
    IMG_20220128_205532.jpg
    1,5 MB · Luettu: 77
Millä tavalla olette kiinnittäneet sisähalkaisijaltaan 3 mm silikoniletkun kegiin? Vaihdoin tuollaisiin letkuihin ja haluaisin varman liitoksen. Nyt alkupäässä on kolmea eri kokoista letkua eikä tuota uskalla pitää koko ajan kegissä kiinni koska pelkään että jääkaappi on sitten täynnä olutta kun letku irtoaa. :D Ball lock-liittimet ovat kierteellisiä mutta vaihdan tarvittaessa toisenlaisiin.
20220205_102748.jpg
 
Millä tavalla olette kiinnittäneet sisähalkaisijaltaan 3 mm silikoniletkun kegiin? Vaihdoin tuollaisiin letkuihin ja haluaisin varman liitoksen. Nyt alkupäässä on kolmea eri kokoista letkua eikä tuota uskalla pitää koko ajan kegissä kiinni koska pelkään että jääkaappi on sitten täynnä olutta kun letku irtoaa. :D Ball lock-liittimet ovat kierteellisiä mutta vaihdan tarvittaessa toisenlaisiin.
20220205_102748.jpg
Nyt on kyllä sellainen viritelmä, että etänäkin hirvittää. Mulla on käytössä 4x8mm evabarrier letkut. Saanee ainakin Mallaspuodista. Toimii hyvin eikä tarvii kilometriä letkua olla, jotta systeemi tasapainossa. Ja tietysti myös duotight/john guest pushfit liittimet, kuten myös sulla. Ne on kyl ihan parhaat. Millainen systeemi sulla hanan päässä?
 
Nyt on kyllä sellainen viritelmä, että etänäkin hirvittää. Mulla on käytössä 4x8mm evabarrier letkut. Saanee ainakin Mallaspuodista. Toimii hyvin eikä tarvii kilometriä letkua olla, jotta systeemi tasapainossa. Ja tietysti myös duotight/john guest pushfit liittimet, kuten myös sulla. Ne on kyl ihan parhaat. Millainen systeemi sulla hanan päässä?
Joo, aika äkkiä totesin itsekin ettei tuo ole kovin kestävä ratkaisu. :D Tuota mainitsemaasi letkua suositeltiin toisellakin foorumilla, taidan tilata sitä kun sopii liittimeenkin suoraan. :thumbsup:

Yläpäässä on Ebaysta tilattu kaksihanainen torni, joka tosin kohta vaihtuu kolmeen. :cool: Siinäkin on letkun kiinnityksessä nyt pieni patentti muttei yhtä hurja kuin kegin päässä. Uskon että tuo uusi letku voisi sielläkin sopia suoraan kiinni.

Kuinka pitkät letkut sulla on, ja millainen systeemi? Mietin että riittäisiköhän jos tilaisi 2 metriä per kegi?

Edit. Kegeraattorina siis ihan "tavallinen" matala jääkaappi.
 
Joo, aika äkkiä totesin itsekin ettei tuo ole kovin kestävä ratkaisu. :D Tuota mainitsemaasi letkua suositeltiin toisellakin foorumilla, taidan tilata sitä kun sopii liittimeenkin suoraan. :thumbsup:

Yläpäässä on Ebaysta tilattu kaksihanainen torni, joka tosin kohta vaihtuu kolmeen. :cool: Siinäkin on letkun kiinnityksessä nyt pieni patentti muttei yhtä hurja kuin kegin päässä. Uskon että tuo uusi letku voisi sielläkin sopia suoraan kiinni.

Kuinka pitkät letkut sulla on, ja millainen systeemi? Mietin että riittäisiköhän jos tilaisi 2 metriä per kegi?

Edit. Kegeraattorina siis ihan "tavallinen" matala jääkaappi.
Otin pienen videon mun setupista.
Täyskorkeen jääkaapin päällä hiilaripullo (sodastream) ja tästä letku jääkaapin katon läpi. Hanoissa taitaa olla vain 1,5m tätä 4x8mm letkua, mut se on liian vähän mun kohtuullisen korkealle 15psi/1bar tarjoilupaineelle. Melkein suosittelisin, että ostat 3 m per hana ja lyhennät sitten tarvittaessa. Omasta mielestä ei juuri oo haittaa, vaikka olut lasiin vähän hitaasti valuukin. Parempi se, kun liiallinen kuohuaminen. Mulla noi Nukatap kompensaattorihanat vähän jeesaa, mut tosiaan tyhmyyksissäni liian lyhyet letkut tilasin. Mulla on tossa toisessa joku reilu metrin jatko tehty 5x8mm evabarrierista. Jos nyt uudestaan tekisin, melkein sen 3 m 4x8 laittaisin. Ja hanat on tosiaan jääkaapin sisällä. Tällainen ite kehitelty ratkaisu :D
 
Viimeksi muokattu:
Otin pienen videon mun setupista.
Täyskorkeen jääkaapin päällä hiilaripullo (sodastream) ja tästä letku jääkaapin katon läpi. Hanoissa taitaa olla vain 1,5m tätä 4x8mm letkua, mut se on liian vähän mun kohtuullisen korkealle 15psi/1bar tarjoilupaineelle. Melkein suosittelisin, että ostat 3 m per hana ja lyhennät sitten tarvittaessa. Omasta mielestä ei juuri oo haittaa, vaikka olut lasiin vähän hitaasti valuukin. Parempi se, kun liiallinen kuohuaminen. Mulla noi Nukatap kompensaattorihanat vähän jeesaa, mut tosiaan tyhmyyksissäni liian lyhyet letkut tilasin. Mulla on tossa toisessa joku reilu metrin jatko tehty 5x8mm evabarrierista. Jos nyt uudestaan tekisin, melkein sen 3 m 4x8 laittaisin. Ja hanat on tosiaan jääkaapin sisällä. Tällainen ite kehitelty ratkaisu :D

Siisti laitos :cool:
 
Millä tavalla olette kiinnittäneet sisähalkaisijaltaan 3 mm silikoniletkun kegiin? Vaihdoin tuollaisiin letkuihin ja haluaisin varman liitoksen. Nyt alkupäässä on kolmea eri kokoista letkua eikä tuota uskalla pitää koko ajan kegissä kiinni koska pelkään että jääkaappi on sitten täynnä olutta kun letku irtoaa. :D Ball lock-liittimet ovat kierteellisiä mutta vaihdan tarvittaessa toisenlaisiin.
20220205_102748.jpg
Mihin tarvit tota 3mm silikoniletkua? Etkö voi vetää tolla lindr letkulla kaikkinensa?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 227
Viestejä
4 490 078
Jäsenet
74 169
Uusin jäsen
tater

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom