Nostokorkeus?
Aivan, ja vain 1.5 kiinalaista metrial.
Kun taas chuggerilla se on 5.6 "normaali" metria ja riptidellä - 6.5
Viimeksi muokattu:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nostokorkeus?
Ok, mut eri on sit hintakin joo.
Nyt on toinen satsi uutetta tehty ja kegitetty ja loput pullossa.
Käytin hyväkseni vinkkiä ja ajoin nestelinjan kautta oluen lapolla kegiin.
Toimi tosi hyvin.
Tein videon prosessista.
Oli vähän monimutkasempi ja rupesin jo miettimään, että säästääkö tämä uute loppupeleissä aikaa yhtään.
Videolla oli aika pro meininki omaan keittelyyni verrattuna. Laitettiin eilen taas omenasiideri porisemaan. Omenat mehustettiin mehuasemalla joten ainoat kaupasta ostetut lisäaineet oli hiiva ja pari pussia sokeria.Nyt on toinen satsi uutetta tehty ja kegitetty ja loput pullossa.
Käytin hyväkseni vinkkiä ja ajoin nestelinjan kautta oluen lapolla kegiin.
Toimi tosi hyvin.
Tein videon prosessista.
Videolla oli aika pro meininki omaan keittelyyni verrattuna. Laitettiin eilen taas omenasiideri porisemaan. Omenat mehustettiin mehuasemalla joten ainoat kaupasta ostetut lisäaineet oli hiiva ja pari pussia sokeria.
Ei paljon muuta vaadittu kun mittasi sopivat lämpötilat hiivalle ja ominaispainon että saa lopputuotteen alkoholin haluttuun suuruusluokkaan. Helppoa kuin heinän teko, siiderin maku on sitten sivuseikka..
Videolla oli aika pro meininki omaan keittelyyni verrattuna. Laitettiin eilen taas omenasiideri porisemaan. Omenat mehustettiin mehuasemalla joten ainoat kaupasta ostetut lisäaineet oli hiiva ja pari pussia sokeria.
Ei paljon muuta vaadittu kun mittasi sopivat lämpötilat hiivalle ja ominaispainon että saa lopputuotteen alkoholin haluttuun suuruusluokkaan. Helppoa kuin heinän teko, siiderin maku on sitten sivuseikka..
Taas on ideat loppu. Mikä on tämän hetken trendikkäin hipsteriolut?
Taas on ideat loppu. Mikä on tämän hetken trendikkäin hipsteriolut?
Mikäs olis semmonen "pakasta valmis" -setti mitä suosittelisitte aloittelijalle? Aika ajoin tätä käyny lukemassa ja kiinnostais ainakin kokeilla mitä saa aikaseksi
Mikäs olis semmonen "pakasta valmis" -setti mitä suosittelisitte aloittelijalle? Aika ajoin tätä käyny lukemassa ja kiinnostais ainakin kokeilla mitä saa aikaseksi
Coopersin "Kit & Kilo" purkit tokmannilta - yleensä Draught, Lager, Stout ja Real Ale valikoimassa
Coopers | tokmanni.fi
Tuotemerkin Coopers tuotteet edulliseen hintaan Tokmannin verkkokaupasta. Toimitus 2–5 arkipäivää. Tutustu ja tilaa!www.tokmanni.fi
Uuteolutresepteissä tosin kuulemma kannattaa skipata se taloussokerin lisäys jos reseptissä sellainen on ja käyttää mieluummin toinen purkki mallasuutetta tai ostaa mallasuutetta erikseen.
Sokeria käyttämällä tulee aina enemmän tai vähemmän kiljuisia vivahteita olueeseen.
Puhutaanko me nyt myös panovälineistä ? Tuollaisella uutepurkilla tosiaan varmaan helppo aloittaa ja kokeilla. Itse en tosin ole ikinä uutteesta tehnyt vaan aikanaan hyppäsin suoraan mallashommiin pussimäskäten.Mikäs olis semmonen "pakasta valmis" -setti mitä suosittelisitte aloittelijalle? Aika ajoin tätä käyny lukemassa ja kiinnostais ainakin kokeilla mitä saa aikaseksi
Puhutaanko me nyt myös panovälineistä ? Tuollaisella uutepurkilla tosiaan varmaan helppo aloittaa ja kokeilla. Itse en tosin ole ikinä uutteesta tehnyt vaan aikanaan hyppäsin suoraan mallashommiin pussimäskäten.
Juurikin välineistöstä. Tuossa kattelin eilen niin joku nettisivu möi paria pönttöä n.80€ luokkaa. Tekeekö tuommosella mitään? Koska en ole ikinä muuta tehny kuin simaa niin en ala mitään usean sadan settiä laittaan heti alkuun Tässä samalla lueskelen @hsalonen ylempää postausta.
Hanallista käymisastiaa, siis ainakaan noita halpoja perustynnyreitä en n.13 oluen kokemuksella suosittele. Meillä meni tiivisteet tms. hanasta parin käytön jälkeen pilalle ja oli mukava huomata asia, kun 20litraa n. 90 asteista vierrettä just valutettu astiaan, joka alkaa vuotamaan lattialle / omille varpaille... Sen sijaan halppis pöntöt ilman hanaa on ok + kunnollinen lappo =)Juurikin välineistöstä. Tuossa kattelin eilen niin joku nettisivu möi paria pönttöä n.80€ luokkaa. Tekeekö tuommosella mitään? Koska en ole ikinä muuta tehny kuin simaa niin en ala mitään usean sadan settiä laittaan heti alkuun Tässä samalla lueskelen @hsalonen ylempää postausta.
Meillä meni tiivisteet tms. hanasta parin käytön jälkeen pilalle ja oli mukava huomata asia, kun 20litraa n. 90 asteista vierrettä just valutettu astiaan, joka alkaa vuotamaan lattialle / omille varpaille.
kun 20litraa n. 90 asteista vierrettä just valutettu astiaan, joka alkaa vuotamaan lattialle / omille varpaille...
Hanattomia astioita on ollut.. En suosittele.. Tai ainakin hanaton astia + semmoinen manuaalinen lappo + pullotustikku = hirveän epäkätevä. Lisäksi Preston lappo piti käynnistää imemällä, niin saattoi hygienia olla huonompi kuin noissa "hankalasti pestävissä".
Itselle on riittänyt, että oxiliuos sinne 30L astiaan (ihan pintaan asti täytetään). Sitten se päästellään siitä hanasta kylpyhuoneen suihkun viemäriin ja olen kokenut tämän riittävänä puhdistuksena.
Joo, no nämä kait vähän makuasiaoita, ollaan nimenomaan haluttu hygienian vuoksi laskea vierre kuumana pönttöön, jotta ei ole sen pöntön desinfioimiselle niin kovaa tarvetta. Vaikkakin se aina Chemipro:lla huuhtaistaan ja ravistellaan. "Automaattilapossa" on pumppuvarsi mukana, niin ei tarvitse imeä mitään jne. Samalla lapolla toki myös pullotamme oluen, niin tarvitaan sitä siihenkin. Alussa meillä oli pullotustikku hanaan, mutta sekin sitten meni hylkyyn, noiden hanojen tiiviyden vuoksi. Jotenkin vaan pidän turvallisempana käyttää pönttöä ilman ylimääräisiä reikiä =) Pullotustikkujen kanssa on myös olllut ongelmia, nykyinen lappoon liitetty tikku toimii kun haluaa, eli usein valskaa läpi ja pitää ylös nostamalla katkaista virtaus kun vaihtaa pulloa jne. On kyllä mysteeritapatus, ei hajuakaan, missä vika mahtaa olla..
Itse aikanaan ostin tämän:Juurikin välineistöstä. Tuossa kattelin eilen niin joku nettisivu möi paria pönttöä n.80€ luokkaa. Tekeekö tuommosella mitään? Koska en ole ikinä muuta tehny kuin simaa niin en ala mitään usean sadan settiä laittaan heti alkuun Tässä samalla lueskelen @hsalonen ylempää postausta.
Itse aikanaan ostin tämän:
Minun mielestäni ihan hyvä setti. Tuo musta korkitin nyt on vähän niin ja näin. Edelleen käytän sitä, jos pullotan, mut pullotankin tosi harvoin enää (koska kegit ja hanasysteemit käytössä)Aloituspaketti oluenvalmistukseen Basic Plus
Edullinen aloittelijan tarvikesarja oluen kotipanemiseen. Sisältää kaikki tarvittavat välineet oluen valmistukseen uutepakkauksista.lappo.fi
Sit tietysti vähän makuasioita laittaako pullotussokerin suoraan pulloon vai siirtääkö oluen toiseen astiaan ja sekoittaa veteen liuotetun pullotussokerin siihen. Ite aikanaan lapposin oluen hiivan päältä isoon keittokattilaan ja sekoitin liuotetun pullotussokerin sinne ja sekoitin hyvin, mutta varovasti hapettumista välttäen. Periaatteessa, kun astiassa hana on, ei tarvitse edes lappoa. Itsellä vaan vähän sellaisia kokemuksia, että hiivan pinta monesti niin korkealla, että tahtoo imeä hiivaa ja mahdollisia kuivahumalia mukaansa, jos suoraan hanasta laskee.
Ehkä parempi vaihtoehto pönttösetille on tämä:
Tuossa olisi suoraan 2 pönttöä, mistä ei todellakaan haittaa ole. Korkitin on huomattavasti parempaa mallia. Tuo pullotustikku on aivan törkeen hyvä aparaatti. Sen ainakin erikseen suosittelen ostamaan, ellei paketin mukana tule. Pönttö on tehty jämäkästä muovista, kun taas vaikkapa panimonurkan läpinäkyvä pönttö on jotenkin paljon heppoisempi. Eipä tuohon tarvii kuin desinfiointiainetta (esim starsan) ja pulloja kaveriksi.Oluenpanijan aloitustarvikesetti DELUXE
Deluxe aloitustarvikesetistä löytyy kaikki tarvikkeet, joita tarvitset oluen valmistamiseen uutteista. Aloitussetit suoraan varastosta nopeasti toimitettuna.lappo.fi
Pullotuspäivänä riittää, kun huuhtelee kertaalleen vedessä ja kertaalleen Starsanilla. Starsania lantraan isoon muovilaatikkoon (ämpärikin kävisi) johon pullotusvälineet pystyy upottamaan kokonaan.
Itsellä on tapana desinfioida pullot höyrytoiminnolla varustetussa uunissa. Oli hieno ja uusi ominaisuus kun uunia vaihdettiin jokunen vuosi sitten ja varmaan 3x käytetty ruoanlaitossa =) Mutta pullojen kanssa on kyllä oiva peli. Meidän uuni vetää about 1,6 koria 0,33 pulloja per kerta ja yleensä olemme kahdella uunituksella pärjänneet tähänastisten n. 19-22l satseilla. Mukana aina välillä 0,5l pulloja myös pullojen säästämiseksi. Höyrytys itsessään meidän uunissa kestää n.30min. joten toki aikaa ottaa, mutta sinä aikana voi tehdä muuta, esim lapota olut pullotusämpäriin pullotussokerin päälle jne. Suosittelen lämpimästi testaamaan, jos tuollainen ominaisuus uunista löytyy.
Uunissa voidaan desinfioida pulloja ilman höyryäkin - 160c 5 min.
Tuon lähteen mukaan ei tuossa ajassa ole vielä steriloitunut.
Panimohommissa yleensä välineitä ei steriloida.
Difference Between Sterilization and Sanitization
What is Sterilization? Definition: Sterilization is the process in which all microorganisms are either inactivated or are killed outright. It involves using temperatures, various chemicals, or gas, to destroy microbes that may cause contamination orwww.differencebetween.net
Olen tehnyt pari satsia olutta uutteella + osittaisella mäskäyksellä, mutta nyt olisi tarkoitus sukeltaa pussimäskäyksen maailmaan. Välineistönä 20l kattila, jonka laitan varmaankin uuniin mäskäytymään. Tavoitteena saada 15l tavaraa käymispönttön.
Reseptiksi ajattelin alkuun ihan simppeliä 50/50 suhteella pale ale + pilsner maltaat sekä Mosaic ainoana humalana. Alkoholia 5% ja ibu 30 luokkaa. Ajatus oli että tekisi ensimmäisenä oluena sellasen yksinkertaisen alen, josta voi lähteä sitten säätämään maun mukaan. Kuulostaako tämä järkevältä?
Mäskäys itsessään vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta keiton humalalisäyksiin liittyen olisi kysymys. Jos lisään aromihumalia vaikka kahdessa erässä, esim 10 min ja 0 min keittoajalla, niin mitä tehdään viimeisen humalalisäyksen jälkeen? Annetaanko seistä hetki keittämättä, kuinka kauan? Vai aletaanko heti jäähdyttää vierrettä?
Monikaan ohje ei tunnu ottavan tuohon kantaa ja luulisi, että sillä on suurikin vaikutus humalan aromin kannalta kuinka nopeasti jäähdytys esimerkiksi tapahtuu.
Maltaat on jo tilattu, joten 50/50 suhteella mennään. Nyt jälkikäteen ajateltuna ensimmäiseen mäskäykseen pelkästään yhden maltaan käyttö olisi voinut olla hyvä aloitus. Ajatuksena oli että Pilsner mallas toisi vähän raikkautta olueen.Laita 100% Pale Ale tai 95% Pale Ale + 5% Caramel/Crystal Malt. Ei sitä Pilsneriä tarvitse laittaa yhtään. Jos pistät 100% Pale Ale ja pelkkää Mosaiccia, sinulla on SMaSH-olut, jotka on niin suosittuja, että sille on termi
Joo tosiaan puhuin vain aromihumalista, mutta Mosaicia laitetaan myös 60 min keittoajalla.Tuossa lukee "aromihumalia" ja "10min ja 0min", niin tuota tuota.. Kai sitä Mosaiccia menee myös katkeroiden luomiseen? Yleensä 60min paikkeilla laitetaan jotain, ihan senkin takia, ettei vaahtoa yli.
Maltaat on jo tilattu, joten 50/50 suhteella mennään. Nyt jälkikäteen ajateltuna ensimmäiseen mäskäykseen pelkästään yhden maltaan käyttö olisi voinut olla hyvä aloitus. Ajatuksena oli että Pilsner mallas toisi vähän raikkautta olueen.
Joo tosiaan puhuin vain aromihumalista, mutta Mosaicia laitetaan myös 60 min keittoajalla.
Maltaiden säilyvyydestä heräsi myös kysymys. Muistelen lukeneeni, että rouhittu mallas säilyisi vain ~3kk, onko tosiaan noin? Eli jos ei meinaa hankkia mallasmyllyä ei voi juurikaan ostaa maltaita varastoon?
Hyvä. Ei siinä reseptissä mitään salaista ole, niin pistä tänne vaan?
Joo eli tällaisella olisi tarkoitus lähteä koittamaan. Tavoitteena 15l tavaraa käymisastiaan.
BrewMatella laskettu määrät.
ABV 4,9%
IBU 30
Pale Ale 1,7 kg
Pilsner 1,7 kg
Mosaic 6 g 60 min
Mosaic 25 g 10 min
Mosaic 25 g 0 min
Hiivana US-05
Aiemmin olen kokeillut kuivahumalointia, mutta nyt varmaan jätän sen tekemättä. Kiinnostaa tietää miten hyvin tuoksua ja aromia tulee ihan vaan noista keittoon lisätyistä.
Tarkoitus olisi saada raikas helposti juotava olut, jossa kuitenkin selvästi humalan aromia.
Joudun käyttämään asunnossa jossa sisälämpötila luokkaa 20-21 astetta. Ajattelin kokeilla laastipalju + märkäpyyhe kikkaa, toivottavasti sillä saisi käymislämpöä vähän laskettua.
Käymislämpötilasta olisi mukava kuulla lisääkin kokemuksia ja mielipiteitä. Tuntuu että monet vannovat alhaisen lämpötilan nimeen (luokkaa 17-19 astetta) myös ihan perus alehiivoilla. Ja nimenomaan olutta reilusta parantavana tekijänä.Lisäksi taas omina kokemuksina, niin 20-21C on täysin ok US-05:lle. Jollekin lagerille tuo olisi liikaa. Fermentiksen omilla sivuilla lukee jopa 28C lämpötila. Nyt tuntuu, että stressaat vääristä asioista.
Käymislämpötilasta olisi mukava kuulla lisääkin kokemuksia ja mielipiteitä. Tuntuu että monet vannovat alhaisen lämpötilan nimeen (luokkaa 17-19 astetta) myös ihan perus alehiivoilla. Ja nimenomaan olutta reilusta parantavana tekijänä.
Mullehan se on loistava uutinen, jos 21 asteessa käyttäminen ei ole mikään ongelma. Olen ollut siinä uskossa että tuo liian korkea käymislämpötila olisi omalla kohdallani suurimpia ongelmia hyvän oluen saamisessa.
Mosaic 6 g 60 min
Mosaic 25 g 10 min
Mosaic 25 g 0 min
Tässä ottaisin aivan totaalisen eri lähestymistavan.
Tee mieluummin vaikka flameout/hop stand tyyppinen humalointi isommalla määrällä humalaa, saat enemmän irti aromeita ja katkerot tulee siinä sivussa. Loput säästä kuivahumalointiin, mosaic esiintyy kuivahumaloinnissa edukseen.
Eli 50g Mosaic keiton päätyttyä kun vierre on jäähtynyt jonnekin n. 80 asteeseen. Siinä 10-15 minuuttia ja sitten jäähdytys taas käyntiin. Jos siis on immersiojäähdytin käytössä. Jos taas ei ole eli jäähdytys menee ammeessa tms niin antaa jäähtyä vähän viileämmäksi ennen humalan lisäystä.
Ja toiset 50g kuivahumalana kun pääkäyminen on vielä käynnissä.
Ja brewmate on ihan ok softa, mutta itse suosittelen nykyään Brewfatheria. Monta toimintoa ilmaisversiossakin jotka helpottaa panemista.
Kiitokset, hyviä vinkkejä tullut. Täytyy tsekata tuo BrewFather!
Miten olisi paras toteuttaa vierteen siirto kattilasta käymisastiaan. Jos oletetaan, että laitan humalat sekaan ilman siivilapusseja tai vastaavia. Varmaan kuitenkin tavoitteena, että mahdollisimman vähän keitossa mukana ollutta humalaa päätyy käymisastiaan? Vajoaako muhju niin hyvin pohjalle, että vierteen saa hyvin lapottua päältä? Jotkun ilmeisesti ihan vaan kaatavatkin vierteen varovasti kattilasta? Hanaahan tuossa minun kattilassa ei ole.