Oluen paneminen itse

empty.png
 
Viimeksi muokattu:
Ja nyt HUOM Fermzillan käyttäjät - kaveri fermentoi ilman spundia mutta silti....

katso liitettä 461449
Idioottimaista, mutta mikäs siinä. Vaikka ohjeissa ei oltu kristallinkirkkaasti sanottu, että rajapaineventtiiliä vaaditaan, niin pitäisi kuitenkin maalaisjärki välähtää tässä vaiheessa ja sellainen ehkäpä hankkia.

Toki kaipa valmistaja voisi sen lisätä ohjeisiin, jotta turvaisi oman selustansa.
 
Ja nyt HUOM Fermzillan käyttäjät - kaveri fermentoi ilman spundia mutta silti....

katso liitettä 461449

Itsellä on käynyt näin ensimmäisen käymisyön aikana kerran (siis joku 5. kerta, kun käytin fermzillaa, mutta edellisenä iltana laitoin oluen käymään). Oli spunding valve ja se oli säädetty johonkin 30-35psi. Nyt tästä viisastuneena käytän 10-15 psi.. Ehkä se on syy näihin loppukesän sivumakuihin, kun ennen kesää oli paljon enemmän painetta.

Joka tapauksessa, voi olla, että oma spunding valve oli liian hidas tai tuo rajapaineventtiili ei toiminut. En nähnyt tapahtumaa, niin en tiedä tarkasti, mitä tapahtui, mutta sen jälkiä siivosin vähintään päivän.

Lisäksi nyt on palju Fermzillan alla, maksoi alle kympin ja tuo mielenrauhaa.

--

Jos hankkii Fermzillan, niin tuo spunding valve on pakkohankinta. Ja se pressure kit, josta saa erityisesti liittimet. Sitten tulee kova hinta käymisastialle, mutta tässä ei kannata nuukailla.
(tietenkin spunding valven ja pressure kitin maksoi meidän projektissa kaveri, mutta silti..)
 
Tyhmä kysymys Duotight Flow Stopperista; kun laitan sen kegin kaasulinjaan kiinni, niin se pallo pompahtaa kegistä tulevan paineen voimasta suoraan muoviputken yläpäähän ja näin ollen lopettaa lappoefektillä toimivan siirron Fermzillasta kegiin.

Mitä teen väärin? Onko siirrossa liikaa painetta?


EDIT: joo, sehän se auttoi kun iski vielä rajapaineventtiilin flow stopperista eteenpäin
 
Viimeksi muokattu:
Eli laittaako spunding valven käymisastiaan suoraan ja siitä letku kegin nesteliittimeen ja kegin kaasuliittimestä letku vesilukkoon vai niin että spunding valve suoraan kegiin.

Ekassa toi vesilukon kanssa pelaaminen on ihan turhaa, pelkkä kaasuliitin vaan kiinni ja menoksi. Muutenkaan ei ole mitään merkitystä, sitä hiilidioksidia tulee tollasen normaalin 20l potin käymisessä about 500 litraa niin kyllä se huuhtoo kaiken tieltään varsinkin kun kegi täyttyy alhaalta ylös.
 
Mielenkiintoinen resepti haluaisi "Honey malt" -maltaita. Mitä, mistä, onko jotain korvaavia raaka-aineita? Suomalaisista ja ruotsalaisista kaupoista en löytänyt oikein mitään.

edit: Itse itselleni vastaten, brittiläinen The Malt Miller näemmä myy Honey maltia ja toimittaa Suomeen. Toimituskulut ovat tosin päälle 20 euroa, joten pitää keksiä muutakin tarpeellista ennen kuin tilaa :greedy:
Tuossa kesällä tämän paneskelin (lopputulos: Oluen paneminen itse) ja täytyy hieman vielä kehua itseään (ja reseptin tekijää!). Paikalliseen Prismaan oli ilmestynyt alkuperäistä tuotetta ja ostin pullollisen vertailukohteeksi. Maku on periaatteessa melko lähellä, mutta tehdasversiossa on jotenkin karkeampi, enemmän maltainen maku, ja humalat tulevat vasta jälkimakuna. Itse tehdyssä on pehmeämpi maku, ja humalan sitruksisuus ja hedelmäisyys on heti ensimmäisenä kielellä. Hyvä minä.

Suosittelen varauksetta panemaan, jos kepeä kesäolut kiinnostaa. Ensi kesään on enää alle 8 kuukautta!
 
Jääkö painekäymisessä hiiva jotenkin helpommin pinnalle ? Mulla on nyt 7 vrk ollu lager pöntössä, mutta silti ohut hiivalautta pinnalla sitkeästi. Pääkäyminen oli selkeästi jonku 3-4 vrk.
Säiden puolesta ma-ti näyttää lupaavalta, joten taidan heittää cold crashiin parvekkeelle huomenillalla joka tapauksessa.
 
Siellä käy ja samalla hiilaria talteen kegiin. Tuli tehtyä samalla painetesti, kun spunding valve ruuvattuna vähä liian kireelle ja paineet nousi työpäivän aikana niin korkeelle, ettei mittarissa asteikko riittäny. Varmaan lähemmäs 2 bar.

Itsellä vastaava setti menossa. Oletko miten siirtänyt oluen kegiin? Kegistä vaan painetta alemmaksi kunnes alkaa virtaamaan fermzillasta?
 
Itsellä vastaava setti menossa. Oletko miten siirtänyt oluen kegiin? Kegistä vaan painetta alemmaksi kunnes alkaa virtaamaan fermzillasta?
Laita zilla korkealle alustalle ja kegi siihen alas viereen. Kytke kaasuletkut yhteen, jotta paineet tasaantuu. Sitten voit kytkeä nesteletkun molempien välille. Irroita hetkeksi kaasulinja kegistä, avaa hetkeksi kegin varoventtiiliä ja katso että neste lähtee virtaamaan. Sitten kytke kaasu takaisin kegiin ja odottele, että siirto on valmis. Voit laittaa kegin alle vaikka vaa'an, niin tiedät milloin alkaa olla tarpeeksi nestettä. Toki kegin kylkeen ilmestyy myös kondensaatioraja, mistä näkee ihan hyvin myös.
 
Tuossa kesällä tämän paneskelin (lopputulos: Oluen paneminen itse) ja täytyy hieman vielä kehua itseään (ja reseptin tekijää!). Paikalliseen Prismaan oli ilmestynyt alkuperäistä tuotetta ja ostin pullollisen vertailukohteeksi. Maku on periaatteessa melko lähellä, mutta tehdasversiossa on jotenkin karkeampi, enemmän maltainen maku, ja humalat tulevat vasta jälkimakuna. Itse tehdyssä on pehmeämpi maku, ja humalan sitruksisuus ja hedelmäisyys on heti ensimmäisenä kielellä. Hyvä minä.

Täytyy vaan sanoa, että itsellä on yhden kloonioluterän jälkeen ihan sama fiilis, vaikka en tuota tehnytkään. Chaos Theory kloonissani on pehmeämpi maku (tosin myös noin yksi prosenttiyksikkö vähemmän alkoholia) ja humala (Nelson Sauvin) tulee paremmin esille kuin Alkon versiossa. Veljeni kehui ensimmäistä kertaa tuotoksiani tuon kohdalla :)

Yleisesti, kuivahumaloinnin jälkeen olut kuin olut maistuu minusta paremmalta kuin kaupasta saatavat oluet. Ehkä en ole saanut tarpeeksi tuoretta tai sitten ne jotenkin laimentuneet kaupan hyllyllä.

--

Myös uute-bitterini on parantunut oltuaan 2-3 viikkoa jääkaapissa.. Maku on pehmentynyt ja sivumaku melkein hävinnyt.
Toinen, oikeasti helteissä tehty Helles-olueni on vieläkin yhtä pahaa ja täytyy keksiä, miten saan loput annettua pois, kun se on kegissä ja kegi on minulle tärkeä ja sille olisi käyttöä.. Voikohan jälkikäymistä koettaa vielä noin 6-8vk jälkeen kegityksestä?

--

Lisäksi tässä täytyy jouluksi tehdä kunnolla humaloitu jouluolut. Olisiko täällä ideoita?
 
ESB on nyt hiivan armoilla ja tällä reseptillä mentiin: Oluen paneminen itse

Mäskäys onnistui ilahduttavasti paljon paremmin kuin viimeksi, ja paremmin kuin olin laittanut reseptiinkään. 5,6 % sijaan on tulossa n. 6,2 % olut, mäskäystehokkuudeksi Brewfather laski 81 %!

Muutoksia edelliseen kertaan:
- Vierteen kierrätys Ebaysta tilatulla halppispumpulla
- Mäskäysveden määrä koko vesimäärän sijaan 3 l/kg
- Maltaiden rouhinta oli selvästi karkeampaa, aiemmin oli paljon jauhoa ja nyt lähinnä kahteen osaan haljenneita ja auki painuneita
- Sekoitin maltaat eeeerittäin huolellisesti veteen (meni n. 10 minuuttia saada kaikki lisättyä ja varmistuttua, ettei paakkuja ollut) ja sekoittelin pariin kertaan mäskäyksen aikana
- Pidin silmällä lämpötilaa ja pyrin käsipelillä pitämään sen yli 65 asteessa. Prego on todella huono pitämään lämpöä yllä, eikä vierteen kierrätys auttanut asiaa
- Huuhtelin maltaat hitaasti ja huolellisesti. Maistoin huuhtelun jälkeen, ja kun viimeksi ne olivat selvästi makeita, oli nyt havaittavissa oli vain hitunen makeutta.

Keiton jälkeen maistettuna on tulossa todella hyvää olutta, jos vain S-04 hoitaa homman kotiin.
 
Viimeksi muokattu:
Hei, osallistuiko kukaan täältä tuohon Kotiolut2020 kilpailuun? Itse osallistuin ensimmäisellä (vadelma) sourillani. Omasta mielestä erittäin hyvin onnistunut sour. Panokokemustakaan ei vielä ole kuin 1.5v. Tuomarin arvioon olisin toivonut kyllä vähän panostusta kun hädintuskin saa edes selvää :lol:
IMG-20201008-WA0024.jpg
 
Hei, osallistuiko kukaan täältä tuohon Kotiolut2020 kilpailuun? Itse osallistuin ensimmäisellä (vadelma) sourillani. Omasta mielestä erittäin hyvin onnistunut sour. Panokokemustakaan ei vielä ole kuin 1.5v. Tuomarin arvioon olisin toivonut kyllä vähän panostusta kun hädintuskin saa edes selvää :lol:
IMG-20201008-WA0024.jpg
"Hädintuskin"? Itse en ole varma edes kielestä.

Aroma: tnorjoina odm unpleaseii epämululu / ev
Appearance: piknuu, j, heikkvuuko
Flavor: hopu hedehuuuu perjam
Mouthfeel: jlopen sakeen
Overall impression: salku mui olu

:sdarra:
 
Oma tulkinta todella pitkän tutkimisen jälkeen:

Aroma: Marjoina oden unpleasant epämielyttävä tai sitten Tarjoilija oli upleasant/epämielyttävä
Appearance: Pinkki ja heikko vaahto?
Flavor: Hops hedelmä marjoja
Mouthefeel: Hyvin sakea
Overall impression: Sahtia hyvi olla

On selvästi maistunut jotain muutakin tuomarille.
 
Klarstein Brauheld Pro:ssa on ollut hieman ongelmia pumpun kanssa. Mallaspiipun pohjan reiät on melkein 2mm halkaisijaltaan ja välillä menee pumppu tukkoon.
Valepohjaa kun tuolle laitokselle ei kai ole oikein olemassa (mallaspiipun jalat koskettavat keittokattilan pohjaa, joten alle tuskin mahtuu valepohjaa vaikka sopiva halkaisijaltaan jostain ihmeellä löytyisi... tai ainakin mash tun deadspace kasvaisi aika paljon ja mäskäysvoluumi pienenisi).

Ajattelin, että jos jostain löytäisi 400 micronin nylon pussin, niin heittäisi sen keittokattilaan ja mallaspiippu sen sisään. Ei vaan oikein löydy 400 micronin pusseja mistään (jostain luin että tuolla tiheydellä pumppu toimii parhaiten)
Toinen vaihtoehto olisi löytää jostain 400 micron/40 mesh rosteri tai alumiinisiivilä jossa on reikä keskellä. Sen tiputtaisi mallaspiipun sisään. Vaikea sanoa menisikö mäski herkemmin tukkoon verrattuna pussiin?

Keitto- ja whirpool humaloiden filtteröinti on kanssa pohdinnan alla. Joko samanlainen pussiviritys (pitäisi säätää korkeus niin, että pussi ei koskettaisi keittokattilan pohjaa ja sisälle joku marmorikuula pitämään pussin paikallaan keiton aikana) tai iso metallikori, niin saisi maksimoitua noiden irtoavien öljyjen määrää. Näistä kahdesta iso metallikori olisi ehkä parempi sen osalta, että whirpoolin teko Grainfatherin melalla+akkuporakoneella pitäisi korin helpommin paikallaan pussiin verrattuna. Nykyinen hop spider on aivan paska, tukossa koko ajan ja tuskin sieltä uuttuu kovinkaan tehokkaasti öljyt.

Keittokattilan sisämitat 34,6 x 40 cm ja mallaspiippu 29,5 x 32,5 cm

Vinkkejä siis kaipaisin!
 
Tämä https://shop.humle.se/en/equipment/.../20-l/steel-filter-cloth-for-braumeister-20-l mahtuu nätisti GF:n mallaspiippuun, joka on haikaisijaltaan 27 cm
Taitaa olla vastaava kuin tämä? US $1.8 |BREWZILLA/ROBOBREW 35L GEN3 BOTTOM FINE MESH SCREEN FOR MALT PIPE|Beer Brewing| - AliExpress

Tuota ajattelin kokeilla ja oletettavasti sen pitäisi toimia ihan hyvin, koska tuota on tarkoitus käyttää Brewzillassakin mallaspiipun oman pohjan lisänä. Eli ilmeisesti neste virtaa läpi ihan nätisti.

Vielä pähkäilen tuota humalahommaa. Olisi hienoa heittää pelletit vaan kommandona uimaan, mutta en tiedä miten tuo Klarstein sen kestää. Mittasin tuon bazooka filtterin female liittimen halkaisijan joka on n. 19 mm, eli oletettavasti tuossa on 3/4" tuuman halkaisijalla oleva imureikä ja 220V pumppu.
Miten lie muhjut menee läpi, en ole koskaan uskaltanut kokeilla.
 
Jahas, taidan ostaa Brewzilla 65L false bottomin ja typistää sen halkaisijaa 6 cm.

Käytännössä toimisi niin, että huuhtelun jälkeen mallaspiippu pois ja upotan false bottomin sisään. Sitten voi keittoon heittää humalat vapaasti sekaan ja pumpun pitäisi toimia.

Normaalistihan se false bottom olisi mäskäyksenkin aikana suojana, mutta tän perkeleen Klarsteinin kanssa kaikki on vaikeeta, eli mallaspiippu nousisi varmaan liian korkealle. Siksi tuo hienompi verkko mallaspiipun sisään mäskäyksen ajaksi.
 
Mundschenkin kanssa ainakin virtaus mallaspatjan läpi on huomattavasti sujuvampaa kun sitä mäskiä ei sekoita ollenkaan vaan antaa omalla painolla kostua. Eli maltaat piippuun ja varovasti alas. Sitten hetken päästä kierto varovasti aloittaen päälle niin tuntuu kostuvan kyllä tasaisesti läpi. Jos tuosta sitten hämmentää mäskin sekaisin sen pintakin laskee selvästi alemmas eli menee tiukempaan eikä vierre enää niin hyvin kierrä läpi. Voisiko tämä auttaa tuon Brauheldin kanssa myös?
 
Mundschenkin kanssa ainakin virtaus mallaspatjan läpi on huomattavasti sujuvampaa kun sitä mäskiä ei sekoita ollenkaan vaan antaa omalla painolla kostua. Eli maltaat piippuun ja varovasti alas. Sitten hetken päästä kierto varovasti aloittaen päälle niin tuntuu kostuvan kyllä tasaisesti läpi. Jos tuosta sitten hämmentää mäskin sekaisin sen pintakin laskee selvästi alemmas eli menee tiukempaan eikä vierre enää niin hyvin kierrä läpi. Voisiko tämä auttaa tuon Brauheldin kanssa myös?
Joo hyvä vinkki! Välillä olen hämmentänyt aktiivisemmin ja välillä vaan pumpannut kansilevyn läpi. Tattarinkuorilla sen viimeistään saa juoksemaan.

Jatkossa ajattelin lisätä aina riisin/tattarinkuoria ja olla hämmentelemättä. Tehokkuus nimittäin heittelee jos tuota ei pidä vakiona. Nyt menen jossain 85% tuntumassa kun mäskiä hämmentää muutaman kerran mäskäyksen aikana.

Sinänsä tuo mäskin jumahtaminen ei ole aiheuttanut harmaita hiuksia. Haluaisin vaan eroon humalakorista flavoreiden ja IBU:n maksimoimiseksi ja silti saada saada pumpun toimimaan.

Siksi tämä ratkaisu, että tiheämpi levy mallaspiipun pohjalle ja valepohja sitten keiton ajaksi sisään. Toinen vaihtoehto olisi katkaista mallaspiipun jalat ja pitää valepohjaa paikoillaan koko ajan. Silloin tuota tiheämpää levyä ei tarvitse, koska irtomaltaat jäävät valepohjaan ja mallaspiipu ei nouse liian korkealle.

Aion myös hitsata tuohon antiburn ulosmenon mutteriin metalliputken ja litistää sen kärjen, jotta tuo vesikierto pohjalla hieman tehostuu. Mietin myös pitäisikö pumpun sisäänmenoon tehdä dip tube putkesta ja vääntää 90 asteen mutka. Silloin kun tekee whirpool keon keskelle kattilaa, niin imu ei kohdistuisi siihen suoraan vaan imu tulisi kattilan sivulle.
 
scorpion_mp sanoi:
Mitäs mieltä porukka on missä vaiheessa neipa-pullot kannattaa siirtää jääkaappiin ? Nyt ollut viikon huoneenlämmössä käymässä. Maistoin yhden pullon ja happoja muodostunut jo aika hyvin. Muutenkin aika jees, mutta varsinkin tuoksu hiivainen. Saattaa myös johtua siitä, että prosessissa oli pikkusen säätöä ja pulloihin pääsi hieman liikaa hiivaa. S-33 kävi niin nopeasti loppuun, että kai se pullossakin käy nopeasti. Ajatuksena tosiaan siirtää kaikki pullot jääkaappiin, jotta säilyisi paremmin.

No sit kun on hapot ni siirrä, pistä kommenttia sit et vältyitkö hapettumiselta.
Vastataas vihdoinkin tähän. Ei tästä mitään täydellistä neipaa tullut. Muutamakin asia meni pieleen, josta tietysti opin paljon.
Mutta yksi myytti on murrettu tämän testin perusteella; kyllä neipaa voi pullottaa hapettumatta. Hemmetin varovasti käsittelin olutta ja kaikin mahdollisin keinoin varoin loiskuttamatta käymisen jälkeen. Lisäksi suihkin sodastreamilla hiilaria joka paikkaan kaikissa vaiheissa. Pullotuksessa pulloihin ennen täyttöä ja vielä loppuun huuhdoin ilmatilan. 2 viikkoa huoneenlämmössä ja sitten jääkaappiin . Nyt noin melkein 6 viikon jälkeen väittäisin, että täysin hapettumatonta, tuoretta ja kaikin puolin tosi jees olutta. Ehkä huonona puolena tässä jääkaappisäilytyksessä se, että kaikki sakka laskeutunut pohjalle ja olut on lagerin kirkasta. Pitää pohjalta kaataa sakat mukaan, jotta saa sameaa.
 
Onkos sulla valokuvia esim mahdollisesta värierosta? Mulla ei kyllä neipat oikein oo kirkastuneet esim kegeissäkään, vaikka kegi on pahimmillaan seissyt pari kk paikallaan.
 
Onkos sulla valokuvia esim mahdollisesta värierosta? Mulla ei kyllä neipat oikein oo kirkastuneet esim kegeissäkään, vaikka kegi on pahimmillaan seissyt pari kk paikallaan.
Täytyy napata kuva, kun seuraavan pullon avaan. Ehkä huomenna :) Kegi tietysti ottaa oluen pohjalta ja pullossa kaadat pinnalta. Lisäksi mallaspohja voi vaikuttaa jonkin verran. Mulla tais olla reseptissä vehnä- ja kaurahiutaleita 7,5% molempia. Vehnämallasta ei esimerkiksi ollenkaan.
 
Täytyy napata kuva, kun seuraavan pullon avaan. Ehkä huomenna :) Kegi tietysti ottaa oluen pohjalta ja pullossa kaadat pinnalta. Lisäksi mallaspohja voi vaikuttaa jonkin verran. Mulla tais olla reseptissä vehnä- ja kaurahiutaleita 7,5% molempia. Vehnämallasta ei esimerkiksi ollenkaan.
Sameushan johtuu neipassa biotransformaatioista eli humalaöljyistä tulee sakeita ja ne ei droppaa. Kyllä normi oluet kegissä kirkastuu eli loppukegistä tulee kirkasta jos on tullakseen.
 
Sameushan johtuu neipassa biotransformaatioista eli humalaöljyistä tulee sakeita ja ne ei droppaa. Kyllä normi oluet kegissä kirkastuu eli loppukegistä tulee kirkasta jos on tullakseen.
Joo tulee varmaan siitäkin. Mulla jäi biotransut välistä, kun S-33 hiiva kävi vuorokaudessa loppuun enkä tosiaan ollut varautunut siihen. Eka kuivahumalaerä meni vähän myöhässä.
 
Maistelen tässä juuri erinomaisesti onnistunutta pilsneria/lageria.

Maussa on kuitenkin häivähdys metallisuutta. Olen monesti maistanut samaa kaupasta tai ravintolasta ostetusta lagerista ja oletin, että se on osa Saaz humalan makuprofiilia tahi mahdollisesti pohjahiivan ominaismakua.

Googlasin kuitenkin asiaa ja useat sivustot pitävät sitä virhemakuna, joka omassa tapauksessani ilmeisesti voisi johtua a) mäskäyslaitteesta (304 SS materiaali) tai b) Corny kegistä (mallaspuodista ostettu 19 litran käytetty kegi, ilmeisesti italiaisvalmisteinen).

Osaako joku valaista kummasta nyt voisi olla kyse?

Metallista makua en löytänyt ekasta APA erästäni millään.
 
Ei ainakaan omista kegeistä lähde mitään makuja.. Tietenkin ne on pesty aina ennen käyttöä ja käytön jälkeen.

Oikeastaan ainoa sivumaku tuli liian kovassa lämpötilassa käyttämisestä ja täytyy ensi kesäksi keksiä joku ratkaisu tähän.. Sekin tasottui, kun olut oli jääkaapissa pari viikkoa. Ja itse asiassa, maistan sen tuoreimmissa sisään laittamissani pulloissa (jääkaapissa rajallinen tila), mutta siellä perällä olevissa se ei oikein maistu. Tietenkin myös ne taaimmaiset tuli 'zillasta ensin.

--

..ja ainakin yksi kegi on täynnä olutta heinäkuulta ja mietin vieläkin, mitä sille teen.. Se ei ollut maailman paras maku, niin.. joo.. voin ehkä jopa heittää pois.. Voisin antaakin pois, mutta vastaanottajalla ei ole kegejä.
 
Jos mäskäyslaitteesta tulisi virhemakuja olueeseen (rosterinen kattila) niin luulisi että tuota olisi lähestulkoon kaikilla. Kegeissäkin sama juttu. Sanoisin että tuo johtuu jostain hiivan esteristä?
 
Jotenkin en jaksa uskoa, että rosterin kaltaisesta materiaalista mitään makuja irtoaisi, olettaen että se on hyvin pesty ja passivointi on edelleen tallella.

Kyllähän esim pilsner urquellissa a.ka spurguvellissä humalointi on paikoitellen sellainen vahvan metallinen jopa. En tosin vuosiin ole maistanut, kun tuo metallisuus alkoi häiritä.
 
Joo, sitä minäkin että nyt puhutaan hiivasta tai humalasta. On kyllä erikoinen ominaisuus.

Käytin tuon pilsun 25-30 psi paineessa ja 21 asteessa. Olisiko voinut olla liikaa painetta tai lämpöä?

Onkos cornyn sisäpuoli ihan rosteria myös? Pesen kyllä laitteet ja cornyt huolella joka käyttökerran jälkeen PWB:lla, huuhtelen ja sen jälkeen hulautan star sania nopeasti läpi, enkä ole hinkannut niitä millään karhealla.
 
Kiina-minikegeistä olen kuullut niin paljon tuosta metallinmaun liukenemisesta että en niitä suosittelisi käyttämään.
 
Maku on henkilökohtainen juttu. Jos maistaa muissakin lagereissa metallia niin veikkaisin että sun aivot assosioi jonkin tietyn molekyylin siihen :) Tuskin mikään virhe oluessa noitten sun antamien infojen perusteel. Ootko maistattanu kavereilla ja onko ne kommentoinu samaa? Se ehkä helpoin eka testata.

Melkee voisit tehä samaa reseptiä uusiks muuttaen asioita kunnes löydät sen mistä se tulee. Ite ehkä kokeilisin ekana tehä saman reseptin ale-hiivalla ku lager-hiivan jotain perus-esteriä veikkaisin :D

Anekdoottina: Mä en itse tuppaa maistamaan diasetyliä. Mutta mulla se tuntuu semmosena liukkaana/öljyisenä suussa. Että kun muut sanoo maistavansa voita/makeaa tuoreessa oluessa niin mä tunnen vaan öljyistä liukkautta :D
 
Joo, se on juuri näin. Makuaisti on fluidi juttu ihan henkilökohtaisella tasollakin.

Pullottelin eilen kaiken kegistä ja tänään kaksi kaveria maistoi olutta. Kumpikaan ei löytänyt mitään off flavoreita ja toinen panee itsekin olutta. Molemmat ovat harrastuneita lajissa.

Päätin itse ottaa muikkujen ja uunijuuresten kanssa lasillisen, enkä maistanut enää metallia.

Cold crashin jälkeen bisse maistoi lähinnä tosi kliiniltä ja crispiltä lagerilta, ilman metallimakuja. Tänään aloin vihdoin maistamaan niitä tsekkityylisiä makuja, olihan reseptikin David Heathin Bohemian Pilsner.

Näköjään vaatii vaan hieman jälkikäymisaikaa
 
Itseltä on vielä lager-neitsyys menemättä panotouhuissa, pitäisi jaksaa joskus sitäkin tehdä, löytyy kyllä käymistila lämpötilasäädöllä ja fermzillan kanssa helpompi tehdä ilmankin sitä lageria, osa lager-hiivoista kun toimii ihan ongelmitta huoneenlämpötilassakin.

Jos on vinkata hyviä 5/5 dokabiliteetin lager-reseptejä jota myös voisi huoneenlämmössä käyttää(aina helpompaa jos ei tarvi viritellä jääkaappia tulille) niin saa suositella. Panovehkeinä arseganin mäskäin ja löytyy pelit ja vehkeet ja tavara päätyy kegiin.
 
Kyllähän esim pilsner urquellissa a.ka spurguvellissä humalointi on paikoitellen sellainen vahvan metallinen jopa. En tosin vuosiin ole maistanut, kun tuo metallisuus alkoi häiritä.

Ehkä vähän aiheen vierestä: olen ostanut tänä vuonna kaupasta/Alkosta Pilsner Urquellia ja Chaos Theorya. Muita oluita en ole ostanut (tölkissä).

Chaos Theorya ostin, että vertailin omaani siihen.

Pilsner Urquellia ostin, koska ei ole rahaa välineisiin, jolla tehdään kunnon pilssua, niin halusin nyt juoda sitä. Tässä oli vielä taustalla tekemäni Cooper's Lager, joka ei todellakaan ollut samalla viivalla kunnon Lagerin kanssa.

Kyllä kun antaa sen olla jääkaapissa viikon, niin sivumaut tasoittuu ja se maistuu hyvälle. Jotenkin sitä arvostaa ihan lager/pilsner-oluttakin eri tavalla, kun on tehnyt vain köyhiä kopioita kotona.

--

IPAni on edelleen parempia kuin kaupan, vaikka tulisi pussista. Mutta lager... joo-o.. Ei näillä välineillä.
 
Kokeile sitä David Heathin Bohemian Pilsner reseptiä. Tuli tosi hyvää kyllä.

Käytin LalBrew Diamond hiivalla 21 asteessa 25 psi.
 
Viimeksi muokattu:

Tämä lähtee itselläni ensiviikolla testiin fermzillaan jos vaan sattuu olemaan vapaata viikonloppuna. Toimiikohan fermentiksen 34/70 hiivan tuon kanssa?
 
ESB kegitetty runsaan viikon käymisen jälkeen. Päätin kokeilla sokerilla hapottamista kegissä. Katsotaan mitä tulee.

Olut oli oikein hyvää jo tässä vaiheessa. Yllättävän alkoholinen maku, vaikka prosentteja on vain 5,6 %. Humalaa juuri sopivasti, sellainen pehmeä maku taustalla ja pääasiallisesti maistuu maltaat. Tyhjeni kurkusta alas hydrometrin mitta-astia :drool:
 
Missäs tälläistä? On kyllä perseestä, todella nopeasti tulleet tilaukset tuolta ja homma toiminut muutenkin. Lappo taitaa olla nyt ainut kauppa?

Näin pk-seudulla asuvalle ihan paras paikka, kun on päässyt omalla autolla noutamaan. Hinnat edullisia ja mahtavin homma ollut se, että saanut tilata grammalleen sen määrän maltaita rouhittuna mitä on halunnutkin. Toisaalta ihmettelen, ellei tuota konkkapesää joku lunasta.
Lappo ja Mallaspuoti vielä jäljellä.
 
Missäs tälläistä? On kyllä perseestä, todella nopeasti tulleet tilaukset tuolta ja homma toiminut muutenkin. Lappo taitaa olla nyt ainut kauppa?
Täällä vähän päinvastaisia kokemuksia, tilauksissa on kestänyt ja monesti useampi tuote on näyttänyt eioota kun on jotain yrittänyt tilata. Yllä mainittujen lisäksi Viinitalo Melkko myy nimestään huolimatta myös oluentekotarpeita maltaista lähtien. Rouhiminen ei tosin taida onnistua.
 
Täällä vähän päinvastaisia kokemuksia, tilauksissa on kestänyt ja monesti useampi tuote on näyttänyt eioota kun on jotain yrittänyt tilata. Yllä mainittujen lisäksi Viinitalo Melkko myy nimestään huolimatta myös oluentekotarpeita maltaista lähtien. Rouhiminen ei tosin taida onnistua.

Pasila on työmatkalla, niin kävin tuolla pari kertaa Viinikaupan toimipisteessä. Aina tuntui, että oli joku harjoittelija siellä ja häneltä ei kannattanut kysyä mitään. Hinnat oli kalliit ja hyllyssä ei ollut paljon mitään. Lisäksi niillä oli alessa vanhentuneita tuotteita, joka nyt oli kerrottu, mutta en silti kokenut niiden olevan edes alennettuna hyviä diilejä. (siis humaloita lähinnä)

Panimonurkka konkurssiin. Että sellasta tänään. Kyllä k*rpii ku pientä mäyrää...


Näin pk-seudulla asuvalle ihan paras paikka, kun on päässyt omalla autolla noutamaan. Hinnat edullisia ja mahtavin homma ollut se, että saanut tilata grammalleen sen määrän maltaita rouhittuna mitä on halunnutkin. Toisaalta ihmettelen, ellei tuota konkkapesää joku lunasta.
Lappo ja Mallaspuoti vielä jäljellä.

No voi v*ttu.

Arvaa, oliko juuri tehty skriptit, jotka ilmoittaa, kun tavaroita on varastossa. Irish Mossia viimeisimpänä katselin.

Rouhimisen ja muun lisäksi noilla oli erittäin kilpailukykyiset hinnat - kesti vertailun myös ulkomaisten liikkeiden kanssa.

Toivottavasti avaavat uudella nimellä ja samalla hintatasolla piakkoin uudestaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 313
Viestejä
4 509 075
Jäsenet
74 351
Uusin jäsen
Hopis

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom