Oluen paneminen itse

Uuden keittokattilan mukana pitäisi humalakori olla tulossa.
Mutta onko humalamuhjuista haittaa käymisastiassa? Voisi kuvitella ruohon makuja olueen?
No se mitä humalakorista tulee ei takuulla vaikuta, varmaan tossa keiton mukana käymisastiaan menevässä humalassa on sama perustavanlaatuinen ongelma kuin esimerkiksi liian pitkässä kuivahumaloinnissa, eli humalasta aletaan uuttamaan toivottujen aromien lisäksi kasviperäisiä aromeja. Tehtiin kaverin kanssa ipa/neipa niin, että dumpattiin kuuma vierre rosteriseen käymisastiaan, missä oli melkein 500g columbusta käpyinä ja hiivattiin seuraavana päivänä, kun oli no chillinä jäähtynyt ja tuosta tuli viikon käymisellä ja nopealla kegityksellä ihan maittava olut, joten turhan huolissani en olisi.
 
Eiköhän ne humalat vajoa sinne käymisastian pohjalle ja sitten ei vaan pullota sitä viimeistä pohjasakkaa. Uutteissa ei ole tule aina pussukkaa, niin heitän vaan sekaan ja oletan niiden painuvan pohjalle.

Tässä(kin) on tärkeää, ettei sekoita tai ravistele käymisastiaa enää hiivanlisäyksen jälkeen. Oksidoinnin lisäksi voi pohjasakka lähteä liikkeelle.
 
Eiköhän ne humalat vajoa sinne käymisastian pohjalle ja sitten ei vaan pullota sitä viimeistä pohjasakkaa. Uutteissa ei ole tule aina pussukkaa, niin heitän vaan sekaan ja oletan niiden painuvan pohjalle.

Tässä(kin) on tärkeää, ettei sekoita tai ravistele käymisastiaa enää hiivanlisäyksen jälkeen. Oksidoinnin lisäksi voi pohjasakka lähteä liikkeelle.
Kyllä se sakka viimeistään cold crashissa asettuu ja varmasti pyörii aktiivikäymisen aikana sielä bissen seassakin. Se mitä haeskelin tässä on se, ettei kuivahumalaakaan laiteta viikkotolkulla käymisastiaan vaan ihan tarkotuksella muutmaiksi päiviksi nimenomaan epätoivottujen makujen takia niin kun se keitetty humala on sielä koko käymisen ajan niin se kontaktiaika on tosi pitkä.

Mitä astian ravisteluun tulee niin sillä en kauheasti usko olevan väliä, itse kun fermzillaan kuivahumaloin niin astian sulkemisen ja paineistuksen jälkeen teen pikku ravistuksen/pyöräytyksen että saan humalat sekoittumaan ja tolla sekoittamisella on raportoitu olevan positiivisia vaikutuksia humalaöljyjen liukenevuuden/saannon suhteen.

Toki fermzilla on hapen suhteen best case koska sitä ei sinne juuri pääse, mutta käymisastia täynnä elävää hiivasolua kyllä prosessoi mahdolliset hapen rippeet koska hiivahan siroo käymisen alussakin hapen tosi nopeasti. Yleensähän hapettuminen ei niinkään ole ongelma esim kuivahumalointia ajatellen vaan yleensä ongelmat tulee pakatessa ellei tosi pahasti tyri käymisvaiheessa jotain
 
Hommaa paineistwttu käymisastia niin voi alet aika huoletta käyttää huoneenlämmössä!
Joo oishan se yks ratkaisu. Oon niitä kattellukin joskus, mut jotenkin tykkään vähän pienemmän budjetin harrastuksista ja aika kovissa hinnoissa pyörii ollakseen käytännössä melkein vain muoviämpäri.
Viileämmällä ilmalla ei ole paljon ongelmaa, kun yhdestä huoneesta laitan oven ja lämpöpatterin kiinni. Sellainen 20 astetta tulee sinne aika luontaisesti.
Eilen tein erän ja laitoin sen käymään saunan lattialle märkä pyyhe ympärille. Katotaan mitä tulee...
 
Onkos muuten kellään kokemusta S-33 hiivasta ? Eilen laitoin neipaa tuleen ja perhana se kävi jo 4 tuntia hiivauksesta. Tänä aamuna kauhee takominen vesilukossa. Jostain luin, että saattaa käydä nopeesti ihan parissa päivässä. Mietin vain milloin heitän ekan erän kuivahumalaa pönttöön. Varmaan kandee mittailla ominaispainoa ja päätellä siitä.
 
Onkos muuten kellään kokemusta S-33 hiivasta ? Eilen laitoin neipaa tuleen ja perhana se kävi jo 4 tuntia hiivauksesta. Tänä aamuna kauhee takominen vesilukossa. Jostain luin, että saattaa käydä nopeesti ihan parissa päivässä. Mietin vain milloin heitän ekan erän kuivahumalaa pönttöön. Varmaan kandee mittailla ominaispainoa ja päätellä siitä.
Ei kannata mittailla ominaispainoa vaan jos eilen lähti käymään noin kovaa niin iske ekat kuivahumalat tänään ja tokat sit kun vesilukko pysähtyy. Muuten et äkkiä ehdi biotransformaatiohumalointia tekemään lainkaan.
 
Ei kannata mittailla ominaispainoa vaan jos eilen lähti käymään noin kovaa niin iske ekat kuivahumalat tänään ja tokat sit kun vesilukko pysähtyy. Muuten et äkkiä ehdi biotransformaatiohumalointia tekemään lainkaan.
Joo voi olla, että oot oikeessa. Toivottavasti kävis loppuun myös suht. nopeesti, ettei viimeisiä sokereita popsi 2 viikkoa.
 
Joo voi olla, että oot oikeessa. Toivottavasti kävis loppuun myös suht. nopeesti, ettei viimeisiä sokereita popsi 2 viikkoa.
Joo, no voit tietty tsekata ominaispainon sitten tokan kuivahumaloinnin yhteydessä, mutta nakkaa se eka sinne nyt ja toka sitten kun käyminen pysähtyy, välttyy turhilta aukomisilta. Jos tokan dryhopin kohalla ominaispaino on nollan tuntumassa niin maista näyte diasetyylin varalta, anna olla pari päivää ja cold crashaa. Mun kokemus suurimmasta osasta alehiivoja on sellanen, että huoneenlämmössä toi käyminen menee todella kovaa yleensä.
 
Mikähän perkuleen turbohiiva tää S-33 oikein on. Alle vuorokausi hiivauksesta ja näköjään käyminen jo rauhoittunut. Piruuttani mittasin ominaispainoa ni 1.061 -> 1.018 alle vuorokaudessa. Ei pitäis paljon tuon kuivemmaks edes mennä o_O
 
Riippuu aikapaljon käymislämmöistä, mutta kyllä kesäaikaan kun fermzillassa huoneenlämmössä käyttelen ja hiivan aktiivisuus nostaa käymisastian lämmön jonnekin 25 asteen tienoolle niin kaikki alehiivat käy parissa päivässä ominaispainon loppuun.
 
Riippuu aikapaljon käymislämmöistä, mutta kyllä kesäaikaan kun fermzillassa huoneenlämmössä käyttelen ja hiivan aktiivisuus nostaa käymisastian lämmön jonnekin 25 asteen tienoolle niin kaikki alehiivat käy parissa päivässä ominaispainon loppuun.

4 päivässä täällä, mutta mittasin vasta neljäntenä päivänä. Lisäksi suhisi kokoajan paineenvapautusventtiili, niin siellä oli kovat käymiset käynnissä. Myös käymisämpärissä Chaos Theory -kloonini saavutti 5 päivässä FG:n.

Sivumakuja en ole havainnut, vaikka nopeasti onkin käyneet. Päinvastoin, blondiolueni kesän alussa olivat aika mauttomia.. Siis maistuivat kevyeltä perusoluelta.
 
Onkos muuten kellään kokemusta S-33 hiivasta ? Eilen laitoin neipaa tuleen ja perhana se kävi jo 4 tuntia hiivauksesta. Tänä aamuna kauhee takominen vesilukossa. Jostain luin, että saattaa käydä nopeesti ihan parissa päivässä. Mietin vain milloin heitän ekan erän kuivahumalaa pönttöön. Varmaan kandee mittailla ominaispainoa ja päätellä siitä.
Sama homma. Sunnuntaina viiden aikoihin esittelin hiivan vierteelle ja kahdeksalta vesilukossa olleet Star Sanit vaahtosivat ulos. Maanantai-aamuna oli rauhoittunut ja tiistaina tuli vain muutama kupla, joten heitin kuivahumalat sisään. Pyöräyttelin astiaa vähän ja eilen aamulla oli jotain liikettä, mutta nyt on aivan hiljaista. Ominaispainoa en ole mitannut, pitäisi jostain hankkia joku näytteenottovehje.
 
4 päivässä täällä, mutta mittasin vasta neljäntenä päivänä. Lisäksi suhisi kokoajan paineenvapautusventtiili, niin siellä oli kovat käymiset käynnissä. Myös käymisämpärissä Chaos Theory -kloonini saavutti 5 päivässä FG:n.

Sivumakuja en ole havainnut, vaikka nopeasti onkin käyneet. Päinvastoin, blondiolueni kesän alussa olivat aika mauttomia.. Siis maistuivat kevyeltä perusoluelta.

Otan tätä kommenttia vähän takaisin.. Helles maistuu vähän alkoholilta. Siis kuvauksena on kalja, johon lisätty kossua.
Kommenttia kirjoittaessa testipullo oli vasta jääkaapissa kylmettymässä ja nyt sain juotua sen.

Neljäntenä päivänä se oli rauhoittunut ja keitin kuivahumalat suoraan sekaan. Sen jälkeen oli vielä viikon rauhassa ennen pullotusta/kegitystä.

--

Tästä toivottavasti jotain oppineena odottelen pari päivää, että lämpötilat laskee 15 asteeseen ja alkaa sataa. Sitten täällä on kylmempi sisällä. Vaikka tuokin käyminen nyt oli luokkaa 25 astetta max..

--

Chaos Theory klooni meni pulloihin jälkikäymään ja sitä en saa maistettua ihan heti. Ehkä voisin pistää huomenna pullon jääkaappiin.
 
Teen tässä ensimmäistä kertaa Souria. Muuten kaikki ok, mutta ei pitäisi ottaa valmiiksi rouhittuna maltaita. Panokauppa oli vetänyt taas maltaat pölyksi asti ja kas kummaa, mäski tukossa. Hirveä vaiva, että sai huuhdeltua.

Jäähdytin vierteen 40-asteiseksi ja lisäsin 2,5g sour pitchiä. Annosteluohje on tosin vähän lievempi, 10g riittää pussin mukaan hehtolitraan. No, tulee ainakin toivottavasti riittävän hapanta, että hammaskiilteet lähtee.

Keittoon humalaksi Pink Boots Blendiä 50g joskus vartti ennen loppua ja kuivahumalana 2x100g pommi samaista humalaa. Tämän vuoden sekoitus koostuu Loralista, Sabrosta, Glacierista, Mosaicista ja Simcoesta. Voi toimia aika hyvinkin kuivahumalana. Niin ja mallaspohjana oli 5kg Viking PA, vähän carapilsiä ja crystal100:sta kylkeen.
 
empty.png
 
Viimeksi muokattu:
Jälleen kertaan.... riisinkuoret .....

Niitä oli mukana muutama kourallinen. Ei tuntunut olevan vaikutusta.

Aiemmin kun on kunnolla rouhittu mallas ollut niin riisinkuori on tarpeeton lisä, mäski läpäisee kyllä.

Tietysti maltaiden lisäämisen jälkeen kannattaa se 10min odotella ja ehkä jopa tehdä acid rest 40°C lämpötilassa ennen varsinaista mäskäystä.
 
Aloitin itse rouhimaan maltaat niin eipä ole tarvinnut riisikuoria käyttää. Ainut on on vehnä, mutta siitäkin selviää kun sekoittelee mäskiä pari kertaa alussa.
 
Kaaosteoriani oli 6pv pullokypsytyksessä ja yön yli kaapissa. Siitä tuli vain 5-6% ja verrattuna tähän:

  • Se maistuu vähemmän alkoholiselta, tuntuu maussa
  • Ja se on Alkon tölkissä se alkoholin sivumaku
  • Nelson Sauvin on jännä humala ja ei taas vähään aikaan, kun tämä on juotu
  • Vaahtoa tulee vähän ja se ei pysy kauaa (taitaa tarvita aikaa pulloissa vielä)
  • Väriltään näyttää ihan Alkon versiolta
  • Hieman sameaa

1598631721484.png


Muille tätä miettiville: kannattaa ostaa se Alkosta ensin - tämä maistuu sen verran erikoiselta, että tätä voi jopa vihata. Itsehän juon tätä pieniä määriä mielelläni, mutta niinkuin uute-Raspberry-Sour, niin ei sitä kahta tuoppia enempää kerralla viitsi.

..ja ihan tarkoituksella tein jotain Alkosta saatavaa ensimmäisenä All-Grainina, koska voin vertailla, että kuinka lähelle onnistuin.
 
Anna sille viikko tai kaksi, niin eiköhän se parane. Ei tuo 6pv oman kokemuksen mukaan vielä riitä kunnolliseen pullokäymiseen.

Valitan, oli jano ja kiire päästä maistamaan..

Eniten parani minulla Abbey-olut, jossa olin käyttänyt kandisokeria. Kuukausi kellarissa ja tuli herkullista. Tämäkin oli sarjassa makuja, jotka pitää vaan kokea.

Sitten taas kesällä PET-pullot pullistelivat ja jouduin käsin vähän päästämään paineita.
 
Ja laitetaan tämä tänne vielä kerran, jos ei ole ollut jo:

Se on ilmainen. Vertailutuotteita saa Alkosta/kaupasta. Pitäisi olla ekalla sivulla ja kirjanmerkeissä :)

Diy Dog on kieltämättä hyvä referenssi. Kun se tuossa jokunen vuosi sitten julkaistiin niin suurin asia itselle oli se, että ymmärsi kuinka hitosti sitä kuivahumalaa voi(ja kannattaa) käyttää. Aiemmin tuli humalointia harrastaessa puhuttua grammoista, kun oikea suuruusluokka on kotipanijallakin vähintään kymmeniä grammoja tai jopa satoja.(per 25l)

Esim. nyt tuohon souriin joka paraikaa happanee(huomenna keitto), on suunnitelmissa kuivahumalaa 2x100g satsi. Ei olisi tullut mieleenkään silloin aloittaessa laittaa enempää kuin ehkä 50g maksimissaan kuivahumalaa.
 
Diy Dog on kieltämättä hyvä referenssi. Kun se tuossa jokunen vuosi sitten julkaistiin niin suurin asia itselle oli se, että ymmärsi kuinka hitosti sitä kuivahumalaa voi(ja kannattaa) käyttää. Aiemmin tuli humalointia harrastaessa puhuttua grammoista, kun oikea suuruusluokka on kotipanijallakin vähintään kymmeniä grammoja tai jopa satoja.(per 25l)

Esim. nyt tuohon souriin joka paraikaa happanee(huomenna keitto), on suunnitelmissa kuivahumalaa 2x100g satsi. Ei olisi tullut mieleenkään silloin aloittaessa laittaa enempää kuin ehkä 50g maksimissaan kuivahumalaa.

Itse kyllä vierastan yli 50g määriä. Juuri humaloin 100g Waimealla ja se aromi peittää kaiken muun alleen.

..mutta jokainen tyylinsä mukaan. Kannattaa huomioida, että 250g kuivahumalaa (oli jossain ohjeissa tuolla) voi maksaa enemmän kuin sinun maltaat, jotka menee siihen olueen..

En kyllä suosittele semmoisia erikoishumalia (Nelson Sauvin) ja suuria määriä. Voi olla, että ei pidä mausta ja sitten menee koko erä hukkaan..

--

Noin neljän NZ humalan kuivahumalointikokemuksella suosittelisin niistä Motuekaa.
 
Itse kyllä vierastan yli 50g määriä. Juuri humaloin 100g Waimealla ja se aromi peittää kaiken muun alleen.

..mutta jokainen tyylinsä mukaan. Kannattaa huomioida, että 250g kuivahumalaa (oli jossain ohjeissa tuolla) voi maksaa enemmän kuin sinun maltaat, jotka menee siihen olueen..

En kyllä suosittele semmoisia erikoishumalia (Nelson Sauvin) ja suuria määriä. Voi olla, että ei pidä mausta ja sitten menee koko erä hukkaan..

--

Noin neljän NZ humalan kuivahumalointikokemuksella suosittelisin niistä Motuekaa.
Kunnon kuivahumalat kuuluu moneen tyyliin, mutra yleensä linjassa keitossa käytettyjen kanssa ja muutakin kuin vain yhtä
 
Itse kyllä vierastan yli 50g määriä. Juuri humaloin 100g Waimealla ja se aromi peittää kaiken muun alleen.

..mutta jokainen tyylinsä mukaan. Kannattaa huomioida, että 250g kuivahumalaa (oli jossain ohjeissa tuolla) voi maksaa enemmän kuin sinun maltaat, jotka menee siihen olueen..

En kyllä suosittele semmoisia erikoishumalia (Nelson Sauvin) ja suuria määriä. Voi olla, että ei pidä mausta ja sitten menee koko erä hukkaan..

--

Noin neljän NZ humalan kuivahumalointikokemuksella suosittelisin niistä Motuekaa.


Nojoo, jokainen tyylillään. Itse olen aika paatunut ipa-pää ja tämä nykyinen trendi jossa kiljun pitää olla samea ei aina iske. Kun maistat yhden neipan, olet maistanut 10.

Kaipaan kunnon west coast pihkamehua, jonka takia huomenna on menossa panoon tämä: https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdf

Mutta pienellä modauksella. Keittohumaloiden määrä on tuossa mielestäni aivan järjetön ja keiton pituus tarpeettoman pitkä. Vähemmästäkin hop spider on täynnä ja puolet humalasta ei koske vierteeseen. Lisäksi kuivahumalan määrä on todella pieni, veikkaan että kotipanijalle tuo 7g per humala per 23 litraa on turhan pieni. Joten ajattelin laittaa keittoon Columbusta 50g alussa alkuperäisen +100g sijaan. Kuivahumalointi kahdessa osassa, 50g kutakin 30+20 tms satseissa.
 
Ajattelin huomenna tehdä single hop Belma APA:n. Ei hajuakaan miltä se humala käytännössä maistuu.

Voi olla toki että jänistän vielä ja teen uuden oatmeal stoutin tai ruiswitbierin. Ne oli hyviä.
 
Nojoo, jokainen tyylillään. Itse olen aika paatunut ipa-pää ja tämä nykyinen trendi jossa kiljun pitää olla samea ei aina iske. Kun maistat yhden neipan, olet maistanut 10.

Itse tein NEIPA-oluita koko kesän (ja myös vähän koetin kevyitä blonde-oluita). Nyt koetan brittiläisiä ale-oluita ja sitten lähempänä joulua tummia oluita ja stoutteja. Siis kevyet ja hedelmäiset oluet oli tämän kesän tuotokset ja seuraavana kesänä taas.

Ainoastaan yhtä olutta olen ikinä tehnyt kahdesti ja se on nyt panonurkasta loppu.

--

Lisäksi All Grain -säätö on vähemmän houkuttelevaa - sori. Jatkan sillä linjalla kyllä myöhemmin, mutta uutteet on helpompia ja niistä tulee tasalaatuista ja uskaltaisin sanoa, että puolessa tunnissa teen uuteoluen nykyään (+ jäähdytys, joka nyt vie korkeintaan tunnin).

Ja minulta meni yli tuo aika reilusti pelkkään putsaamiseen, kun tein all grain. Jatkan tällä linjalla, mutta katsotaan.. Parasta olisi, jos saisin kellariin kivat lämpötilat ja voisin panna siellä. Sitten voisin tehdä ihan perusolutta ja tunkea siihen Saazia ja katsoa, saanko parempaa kuin kaupassa.

Joku täällä sanoi, että lager-hiivaa ja joku kitti, niin mietin, että jos vaan otan perusmaltaita, Saazia ja sitä lager-hiivaa, niin periaatteessa pitäisi saada hyvää settiä. Nyt en vielä koeta, mutta on TODO-listassa ja ihan oikeasti kiinnostaa.

--

Ja edelleen itse ainakin suosittelen kesäksi hedelmäisiä NEIPA-oluita, toimi ainakin minulla ja kaksi (2) työkaveria ilmoitti, että tykkäsi mausta. Oikeat kaverit on toinen West Coastilla siellä maassa, mistä haet reseptit ja toinen punaisessa Euroopan maassa ja ei ole varaa/kiinnostusta olla 2vk karanteenissa, niin emme ole nähneet sitten tammikuun.

--

Lisäksi Panimonurkasta lähtee juuri se määrä mukaan, kun tarvitsee, niin sen puolesta kyllä suosittelen kaikille ja ainoa oikea ongelma on se, että heillä on 75% haluamistani tuotteista: VARASTO LOPPU.

Tällä hetkellä, jos joku heistä katselee, niin haluaisin 1L PET-pulloja, kun ne sopii juuri hyllyihin minun juomakaappiin. Ne on taas olleet loppu ainakin viikon.
 
Ajattelin huomenna tehdä single hop Belma APA:n. Ei hajuakaan miltä se humala käytännössä maistuu.

Voi olla toki että jänistän vielä ja teen uuden oatmeal stoutin tai ruiswitbierin. Ne oli hyviä.

Humalahan siinä dominoi. Mitä humalaa siihen ajattelit käyttää?

edit: äh no tietenkin Belmaa.. Eipä ole kokemusta. Tein oman single hoppini pienessä (kattilankokoisessa) erässä Motuekasta. Se toimi hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
Humalahan siinä dominoi. Mitä humalaa siihen ajattelit käyttää?

edit: äh no tietenkin Belmaa.. Eipä ole kokemusta. Tein oman single hoppini pienessä (kattilankokoisessa) erässä Motuekasta. Se toimi hyvin.

Joo, Motuekaa on tullut käytettyä itse Sabron kanssa ja ne toimivat oikein kivasti yhteen. Waimeaa olisi pussillinen myös odottamassa kokeilua.

Pitäisi oikein urakalla tehdä APAa tai IPAa tai jotain jotta pääsisi käyttämään näitä hedelmäisiä aromihumalia. Pakkasessa on vajaat pussit muutamaa muutakin. Ruiswittiin en taida uskaltaa heittää aromihumalia muuten kuin ne samat kevyet Mandarina Bavariat kuin viimeksikin. Oatmeal stoutissa ajattelin kokeilla maltillista määrää Flyeria.
 
Pano valmis ja statseja tarjolla. Tein single hop Galaxy IPAa ja laitoin sekaan kauraa tekemään tuotoksesta sameaa. Laitoin eilen illalla oluen kegiin ja ravistelemalla hapotin sen verran, että sai maistettua, kärsimätön kun oli. Oli yllättävän paljon katkeroita, mutta ehkä maku siitä tasoittuu kun saa hetken aikaa tekeytyä.

Mäskäsin koko vesimäärällä, mikä jätti mäskäystehon vähän matalanpuoleiseksi. Maistelin jyviä mäskäyksen jälkeen ja ne olivat selvästi makeita, eli paljon sokereita tuli heitettyä roskiin. Ensi kerralla sitten huuhteluveden kanssa.

Askartelin kattilan ja kannen ympärille eristeen Bilteman alumiinilla vuoratusta telttapatjasta. Lämpötila pysyi syysmyrskyssä hyvin vakaana. Vaikka sekottelin parin kymmenen minuutin välein, lämpötila laski tunnissa 67 asteesta 64:ään. En käyttänyt Pregon ohjaustsydeemiä lämmittämiseen, vaan pistin elementit pois päältä ja annoin lämpötilan vaan mennä mihin menee.

Käytin Brewfatheria ensimmäistä kertaa, ja se on kyllä aivan mahtava ohjelma. Reseptin sai kirjoiteltua helposti ja kännykkäsoftasta näki helposti määrät ja ajat. Brewfatherin tarjoilemana luvattuja lukuja (kuvana, jostain syystä taulukkoa ei saanut kopioitua sivulta):

Screenshot_2020-08-29 Brewfather.png


Trub lossia en tuossa ymmärrä: se on laskettu muista luvuista ja sen pitäisi olla 0,8 litraa, mutta jostain syystä luku on paljon pienempi.

Resepti:

Malts (2.7 kg)
2 kg (74.1%) — BestMalz Pilsen Malt — Grain — 3.5 EBC
500 g (18.5%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC
200 g (7.4%) — Cargill (Gambrinus) Honey Malt — Grain — 49.5 EBC
Hops (52.9 g)
12.9 g (44 IBU) — Galaxy 14% — Boil — 60 min
20 g
(8 IBU) — Galaxy 14% — Aroma — 15 min hopstand
20 g
— Galaxy 14% — Dry Hop — 3 days
Yeast
1 pkg — Fermentis S-33 SafBrew Ale
 
Itselläni myös olut käymässä ja tuli tehtyä kolmella uudella värkillä koko prosessi: coil filter (en muista oikeaa nimeä muttta kattilan pohjan paskasuodatin, pitkä jousi), counterflow chiller ja sitten iSpindel.

Näistä kaksi jälkimmäistä aivan ehdottomia, naurettavan nopeasti jäähtyy tuolla cfc avulla ja iSpindel taas poistaa epäilyksen siitä milloin se olut on valmista.

Suosittelen kahta jälkimmäistä lämpimästi.
 
Itselläni myös olut käymässä ja tuli tehtyä kolmella uudella värkillä koko prosessi: coil filter (en muista oikeaa nimeä muttta kattilan pohjan paskasuodatin, pitkä jousi), counterflow chiller ja sitten iSpindel.

Näistä kaksi jälkimmäistä aivan ehdottomia, naurettavan nopeasti jäähtyy tuolla cfc avulla ja iSpindel taas poistaa epäilyksen siitä milloin se olut on valmista.

Suosittelen kahta jälkimmäistä lämpimästi.

iSpindel on mietinnässä.. Tai jos rahkeet kestää, niin Tiltti..
 
En usko että oikeasti tarvitsisin iSpindeliä, mutta jos se kuka nyt olikaan joka tännekin itse kasaamiensa myynti-ilmoituksia mainostelisi mainostelisi niitä taas, saattaisi olla että ostaisin ihan koska onhan se aika hieno lelu.
 
En usko että oikeasti tarvitsisin iSpindeliä, mutta jos se kuka nyt olikaan joka tännekin itse kasaamiensa myynti-ilmoituksia mainostelisi mainostelisi niitä taas, saattaisi olla että ostaisin ihan koska onhan se aika hieno lelu.

@dniwe69 ?

Itsekin luulin sen olevan lelu, mutta onhan se kätevää kun näkee mittailematta kännykkäsovelluksesta että missä se olut on menossa käymisen osalta.
 
@dniwe69 ?

Itsekin luulin sen olevan lelu, mutta onhan se kätevää kun näkee mittailematta kännykkäsovelluksesta että missä se olut on menossa käymisen osalta.

Joo, no, lelu tai ei, olisihan se ihan hiton hienoa katsella kännykästä tilastoja :D

Exä oli että ei helvetissä viimeksi kun noita oli myynnissä ja mainitsin. Nyt se on exä niin voi ostaa.
 
Joo, no, lelu tai ei, olisihan se ihan hiton hienoa katsella kännykästä tilastoja :D

Exä oli että ei helvetissä viimeksi kun noita oli myynnissä ja mainitsin. Nyt se on exä niin voi ostaa.

Vaimokkeelta ei harrastuksesta kysytä. Sitä paitsi huomattavasti kivuttomampaa kun ei tarvitse ominaispainoja mittailla vaan katselee kännykän ruudulta.
 
1598901625181.png


Nyt kun laitoin tuon Pliny kloonin all rounderiin niin viritin setupin jolla tyhjätä kegeistä happi. Näköjään menee ihan ongelmitta 3 kegiä sarjaan. Aivan loisto tuo Keglandin Spunding valve, varauksettomat suositukset. Jokunen metri evabarrieria kylkeen ja alista kourallinen disconnecteja ja duotight-liittimiä niin se on siinä.

Jos joku ei tiedä siis mistä kyse, niin kegit täytetään piripintaan star-san liuoksella ja käymishiilidioksidi pusketaan kaasuportista sisään ja star-san poistuu nesteportista ulos seuraavaan kegiin. Kun kaasua on syntynyt tarpeeksi, jokainen kegi on tyhjentynyt star-sanista ja tilalle on tullut 99,99%:sti pelkkää hiilidioksidia. Vielä kun siirron suorittaa happivapaasti niin käytännössä voi eliminoida happialtistumisen kokonaan.
 
1598901625181.png


Nyt kun laitoin tuon Pliny kloonin all rounderiin niin viritin setupin jolla tyhjätä kegeistä happi. Näköjään menee ihan ongelmitta 3 kegiä sarjaan. Aivan loisto tuo Keglandin Spunding valve, varauksettomat suositukset. Jokunen metri evabarrieria kylkeen ja alista kourallinen disconnecteja ja duotight-liittimiä niin se on siinä.

Jos joku ei tiedä siis mistä kyse, niin kegit täytetään piripintaan star-san liuoksella ja käymishiilidioksidi pusketaan kaasuportista sisään ja star-san poistuu nesteportista ulos seuraavaan kegiin. Kun kaasua on syntynyt tarpeeksi, jokainen kegi on tyhjentynyt star-sanista ja tilalle on tullut 99,99%:sti pelkkää hiilidioksidia. Vielä kun siirron suorittaa happivapaasti niin käytännössä voi eliminoida happialtistumisen kokonaan.
Kegin ei tarvi edes olla täynnä star sania vaan riittää, että kegi on desinfioitu kun kytketään tuonne käymisastian jatkoksi. Käymishiilidioksidia tulee niin paljon, että happipitoisuus diffuusion seurauksena tippuu todella pieneksi, jopa pienemmäksi kuin star sania puskemalla, koska sinne kegiin jäävään liruun star sania jää enemmän happea kuin diffuusion jälkeen kegin kaasutilaan.

Sen lisäksi sarjassa et saa kuitenkaan kuin sen täyden kegin starsanista tyhjäksi ellet täytä kaikkia kegejä, koska muuten se menee lopuista vaan pohjan kautta läpi.
 
Kegin ei tarvi edes olla täynnä star sania vaan riittää, että kegi on desinfioitu kun kytketään tuonne käymisastian jatkoksi. Käymishiilidioksidia tulee niin paljon, että happipitoisuus diffuusion seurauksena tippuu todella pieneksi, jopa pienemmäksi kuin star sania puskemalla, koska sinne kegiin jäävään liruun star sania jää enemmän happea kuin diffuusion jälkeen kegin kaasutilaan.

Sen lisäksi sarjassa et saa kuitenkaan kuin sen täyden kegin starsanista tyhjäksi ellet täytä kaikkia kegejä, koska muuten se menee lopuista vaan pohjan kautta läpi.

Onhan se niinkin. Varmaan joku on tuon laskenut, että kummassa on enemmän happea, lirussa star-sania vai siinä kun ilma laimenee co2:lla? Vai vedätkö mutulla? :)

Ja toki pitää kaikki kegit täyttää star sanilla, mutta se on niin halpaa että mitä väliä. Jos tuohon Pliny klooniin on menossa humalaa 30-40 eurolla niin parikymmentä millilitraa star sania ei merkkaa siinä kohtaa mitään.
 
Joku 250g humalaa, mitä tuolla DIY DOG:issakin välillä on , niin kyllä tulee hintaa oluelle..

Omissa kokemuksissa 25g maistuu jo oluessa.
50g ja tulee maku selvästi esille..
100g laitoin kerran ja se riittää siihen, että maistuu pelkkä humala.
Tämä siis dry hop tai suoraan boilin jälkeen, pelkästään makutarkoituksessa, eikä bitteröintiin.
 

Tuossaha oli pelkät humalat laskuissa. Ja Alkon hinnat on, mitä on..
Esim. Chaos Theory:
1598950177259.png


Maksoi noin 33€ ainekset minulle, jos laskee pullotussokerit vielä hintaan.. Tai ~40€ jos vielä PET-pullot. Niin on <40% Alkon hinnoista ja maistuu paremmalta, kun humala tulee enemmän esille ja ei maistu alkoholi niin voimakkaasti. Tosin alkoholin puolesta tuli ~1-2% laimeampaa ja jossain 5-6% ABV oltiin lopulta.

Yhden pullon tuota annoin jo pois ja ei sieltä valitettu. Vielä on loppuerä kypsymässä pullossa, kun ei ollut tarpeeksi hapokasta.
 
Onhan se niinkin. Varmaan joku on tuon laskenut, että kummassa on enemmän happea, lirussa star-sania vai siinä kun ilma laimenee co2:lla? Vai vedätkö mutulla? :)

Ja toki pitää kaikki kegit täyttää star sanilla, mutta se on niin halpaa että mitä väliä. Jos tuohon Pliny klooniin on menossa humalaa 30-40 eurolla niin parikymmentä millilitraa star sania ei merkkaa siinä kohtaa mitään.
On laskettu ja kummassakin pieni, mutta ihan pihiyttäni teen yleensä star sania 10 litras jolla desinfioin kaiken
 
Onhan se niinkin. Varmaan joku on tuon laskenut, että kummassa on enemmän happea, lirussa star-sania vai siinä kun ilma laimenee co2:lla? Vai vedätkö mutulla? :)

Ja toki pitää kaikki kegit täyttää star sanilla, mutta se on niin halpaa että mitä väliä. Jos tuohon Pliny klooniin on menossa humalaa 30-40 eurolla niin parikymmentä millilitraa star sania ei merkkaa siinä kohtaa mitään.

On tämä vissiin jos aiemminkin täällä ollut mutta tässä vielä uudestaan.
https://www.themodernbrewhouse.com/...rging-transferring-stabilizing-finished-beer/
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 279
Viestejä
4 487 494
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom