Oluen paneminen itse

No siis jos arvelee siirtyvänsä kegeihin niin onhan fermzilla ihan kätevä ja vaikkei vielä kegihommissa olisikaan niin esim kiinalaisella miniregulla soda stream pulloa varten ja soda streamin kaasupullolla yhdistettynä letkun päässä olevaan picnic hanaan ja sen ulostuloon törkättyyn olutletkuun (lindr kovista letkuista joko sininen tai punanen sopii ulkohalkaisijaltaan picnichanan suuaukon sisälle jämäkästi) saa tietysti helpon pullotustilanteen aikaiseksi kun fermzillassa voi pitää pikkupainetta, systeemi pysyy hapettomana ja olutta saa valuttaa picnic hanan liipaisinta painamalla sen verran per pullo kun haluaa.

Painekitti vaan paikalleen mutta kaasupuolelle letkulähtö blow-off putkeen niin toimii kuten vesilukko tai sitten virittelee vesilukon sellaseen ball lock pikaliittimeen tuota ajatellen. Ei tarvitse sitten ruuvailla sitä vesilukkokorkkia erikseen edes irti sitä carbonation cappia varten kun alottelee pullotuksen, tosin tuskin siitä nyt ihan hirveästi happialtistusta tulisi, kun säiliö muuten täynnä hiilaria ja neste pusketaan ulos hiilarilla.
 
Mitä raati sanoo olisiko järkeä nyt kegittäessä tehdä reilumman kokoinen humalatee, jolla kompensoi liian vähäistä huuhteluveden määrää? Laskelmieni perusteella satsi jäi n. 5 litraa vajaaksi, eli oikealla vesimäärällä ABV yms olisi osunut kohdilleen.
Onko tässä vaiheessa liian myöhäistä yrittää korjata tilannetta jos tekisi vaikka 3 litran humalateen sanitoituun purkkiin ja lisäisi sen kegityksen ohessa mukaan?
 
Mitä raati sanoo olisiko järkeä nyt kegittäessä tehdä reilumman kokoinen humalatee, jolla kompensoi liian vähäistä huuhteluveden määrää? Laskelmieni perusteella satsi jäi n. 5 litraa vajaaksi, eli oikealla vesimäärällä ABV yms olisi osunut kohdilleen.
Onko tässä vaiheessa liian myöhäistä yrittää korjata tilannetta jos tekisi vaikka 3 litran humalateen sanitoituun purkkiin ja lisäisi sen kegityksen ohessa mukaan?
Tolla riskeeraa kyllä sen että happea menee kegiin liuenneena veteen. Ehkä mielummin dumppaisin tyon käymisastiaan pienen lisäsokerin kera ja antaisin hiivan hoidella hapen ennen kegitystä. Hiivahan hyvissä voimissa kuluttaa hapen jopa parhaimmillaan puolessa tunnissa.
 
Tolla riskeeraa kyllä sen että happea menee kegiin liuenneena veteen. Ehkä mielummin dumppaisin tyon käymisastiaan pienen lisäsokerin kera ja antaisin hiivan hoidella hapen ennen kegitystä. Hiivahan hyvissä voimissa kuluttaa hapen jopa parhaimmillaan puolessa tunnissa.

Totta joo, eipä tullut tuo happi mieleen.
Mitä arvioisit paljon sitä kandeis laittaa ja onko perus kidesokeri ok?
 
Totta joo, eipä tullut tuo happi mieleen.
Mitä arvioisit paljon sitä kandeis laittaa ja onko perus kidesokeri ok?
No sillä ei varmaan ole merkitystä enkä usko että kovin paljoa tarvitsee, lähinä että hiivalla riittää tehtävää, joku 5-10g/litra olutta varmaan passaa hyvin.
 
Tolla riskeeraa kyllä sen että happea menee kegiin liuenneena veteen. Ehkä mielummin dumppaisin tyon käymisastiaan pienen lisäsokerin kera ja antaisin hiivan hoidella hapen ennen kegitystä. Hiivahan hyvissä voimissa kuluttaa hapen jopa parhaimmillaan puolessa tunnissa.
Veden keittäminen poistaa siihen liuenneen hapen, joten jos humalateen säilöö täydessä astiassa tai keittää juuri ennen kegittelyä, eikä kovasti hölskyttele siirtäessä, en usko että hapesta koituisi suuriakaan ongelmia. Vrt. sokeriliemen keittely pullottaessa. Ei ole ainakaan vielä ollut hapettuneita tekeleitä.
 

Tuli tilattua ylläoleva paketti joskus keväällä ja vaihtoivat taas toimitusajan elokuusta -> marraskuuhun niin taitaa olla viisainta perua tilaus.

Oisko missään muualla jotain tarjouksia vai pitäiskö vaan maksaa se 400€ Brewmonkista?
Mistä löytyisi hyvään hintaan noita jäähdytyskierukoita kun se taitaa Brewmonkista puuttua?
 
Paras mitä pilsner tyyppisistä tullu tehtyä. Kegi tyhjenee alle viikkoon :darra:

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU Volume
4.20 kg Viking Pilsner Malt (3.5 EBC) Grain 1 98.8 % 2.74 L
0.05 kg Melanoiden Malt (39.4 EBC) Grain 2 1.2 % 0.03 L
20.00 g Hallertau Blanc [8.00 %] - Boil 60.0 min Hop 3 22.4 IBUs -
1.0 pkg SafAle German Ale (DCL/Fermentis #K-97) [23.66 m Yeast 4 - -

So simple so good.

kölssi.jpg
 
Löysinpäs sattumalta norjalaisen esittelyvideon samanmoisesta olutkoneesta kuin mitä tuo Motonetin olutkone:

 
Ei ole pilalla. Anna sille aikaa.

Hiiva tuottaa epäedullisissa olosuhteissa aika tymäköitäkin käymistuotteita, jotka se itse sitten pilkkoo myöhemmin miedommiksi. Yleensä tämän kannattaa antaa tapahtua jo käymisastiassa eli pääkäymisen jälkeen pönttö saa hengata 2-3pv ihan vaan itsekseen jolloin nuo loput prosessoituu pois/miedommiksi.
Jätin oluen (joka siis tuli vahvaksi liian vähäisen vesimäärän takia + kävi aika kovissa lämmöissä + jouduin avaamaan sen pari kertaa iSpindle ongelmien takia) pariksi viikoksi zillaan kun olin reissussa.
Maistoin olutta ja se vahva kielen päälle jäävä liuottimen/synkkä karkea maku oli hieman hävinnyt. Tarkennuksena; se ei maistunut sellaiselta lämmittävältä viinalta vaan muuten vaan aika karkealta liuottimaiselta. Tai ehkä jos maistaisi jotain Earl Grey teetä johon on liuennut teen makua aivan helvetisti.

Päätin tehdä 3 litran humalateen, koska en tehnyt kuivahumalointia. Tällä tavalla ABV laskisi edes hieman. Perään reilu 100g sokeria ja annoin sen käydä pois.

Kegitin oluen ja laitoin 1,5 litran limpparipulloon pienen erän. Viilensin ja force carbonoin.

Noh, kyllä tuota jotenkuten juo, mutta kyllä tuo off flavor maku edelleen haittaa. Kannattaakohan antaa lisäaikaa enää kegissä olevalle setille?

Se on loppuviikosta varmaan hapottunut valmiiksi. Mietin vaan että onko yhtä tyhjän kanssa antaa olla vaikka kuukauden pari vielä kegissä kehkeytymässä huoneenlämmössä?

Lueskelin netistä noita kuvauksia off flavoreista ja tämä ehkä lähinnä: Solvent Flavors in Beer - Off-Flavors in Homebrewed Beer | Home Brewing Beer Blog by BeerSmith™
 

Tuli tilattua ylläoleva paketti joskus keväällä ja vaihtoivat taas toimitusajan elokuusta -> marraskuuhun niin taitaa olla viisainta perua tilaus.

Oisko missään muualla jotain tarjouksia vai pitäiskö vaan maksaa se 400€ Brewmonkista?
Mistä löytyisi hyvään hintaan noita jäähdytyskierukoita kun se taitaa Brewmonkista puuttua?

Samassa veneessä ollaan. Melkoista silmään nussimista Braumarktilta. Taidan kuitenkin odotella sitkeästi tämän vuoden loppuun, kun tilasin jo whirlpool armin ja jacketin toisaalta.

Klarstein Mundschenkiä saa joskus tarjouksesta ilman jäähdytintä 330e, mutta nyt hinta on 500e nurkilla. Näköjään tuonne on ilmestynyt myös Bulldog Master Breweriltä näyttävä Brauheld Pro valikoimiin 550€ / 35 litraa, mutta tässä ei ole tuplaseiniä ja jäähdytin puuttuu tästäkin.
 
Samassa veneessä ollaan. Melkoista silmään nussimista Braumarktilta. Taidan kuitenkin odotella sitkeästi tämän vuoden loppuun, kun tilasin jo whirlpool armin ja jacketin toisaalta.

Klarstein Mundschenkiä saa joskus tarjouksesta ilman jäähdytintä 330e, mutta nyt hinta on 500e nurkilla. Näköjään tuonne on ilmestynyt myös Bulldog Master Breweriltä näyttävä Brauheld Pro valikoimiin 550€ / 35 litraa, mutta tässä ei ole tuplaseiniä ja jäähdytin puuttuu tästäkin.

Tarjos ne Braumarkilta vielä jotain lisäkikkareita mukaan jos olisi jaksanut odotella(Hopspider + bazookafileriä sun muuta turhaa). Laitoin kuitenkin peruutuksen vetämään, pitäs palautua rahat max 14päivässä.

Panimonurkalle laitoin tilauksen sisään keskiviikko aamuna ja Brewmonk + jäähdytin oli noudettavissa torstai aamuna. Tänään kerkesin purkaa paketin ja pitäs lähtee metsästämään letkua ja liittimiä, jotta saa veden kiertämään jäähdytyskierukan läpi.
 
Panimonurkalle laitoin tilauksen sisään keskiviikko aamuna ja Brewmonk + jäähdytin oli noudettavissa torstai aamuna. Tänään kerkesin purkaa paketin ja pitäs lähtee metsästämään letkua ja liittimiä, jotta saa veden kiertämään jäähdytyskierukan läpi.

Brew Monkissa on se mitta-asteikko kyllä fiksummassa paikassa pumpun putkessa verrattuna Arseganin viritykseen. Arsegan näyttää siltä, että sen putken rikkoo vahingossa kesken panon ja 30 litraa kiehuvaa vierrettä valuu lattialle eikä mitään ole tehtävissä :)
 
Panimonurkalle laitoin tilauksen sisään keskiviikko aamuna ja Brewmonk + jäähdytin oli noudettavissa torstai aamuna. Tänään kerkesin purkaa paketin ja pitäs lähtee metsästämään letkua ja liittimiä, jotta saa veden kiertämään jäähdytyskierukan läpi.

Biltemasta nähtävästi saa 10mm letkua ja kiristimiä. Puuilosta ostin suihkuliittimen+letkusovittimen. Biltema vielä käymättä, ehkä pitäisi vaan mennä, mutta säätiedotus lupaa kuumaa ja aurinkoista ja muita tekosyitä..
 
Biltemasta nähtävästi saa 10mm letkua ja kiristimiä. Puuilosta ostin suihkuliittimen+letkusovittimen. Biltema vielä käymättä, ehkä pitäisi vaan mennä, mutta säätiedotus lupaa kuumaa ja aurinkoista ja muita tekosyitä..

Kävin sitten Biltemassa ja tämmöistä pitäisi ryhtyä askartelemaan..

1597419011766.png
1597419066322.png



19 astetta ei kyllä onnistu, Fermzillassa on Hellestä kesken ja tähän on vain ämpäri. Mutta ei se panemista ennenkään ole estänyt, jos vähän on haasteita.

edit:
Tuli OG 1040.. Jotain tein väärin.. Heitin sekaan ~200g Panimosokeria, että ei tulisi kakkosta..
Laitoin vielä pussin (500g) spraymallasta. Tästä tulee .. jotain..
Ei vielä pulputa, viilensinkö liikaa?
Nyt on tasaisen tappavasti käynyt pari päivää, kyllä se tästä..
 
Viimeksi muokattu:
Kysymys paineen alla käyttäjille; esim. Mangrove Jack's Liberty Bell M36 hiivan suosituslämmöt ovat 18-23 astetta. Suositus on, että normaalissa paineettomassa käymisessä aloitat 18 asteesta ja käymisen lopussa nostelet aste per päivä lämpötilaa 21-22 asteeseen.

Oletetaan että käytät 25 psi:n alla olutta. Mistä lämpötilasta lähtisit käyttämään? Noin yleisestikin ottaen tuntuu että on aika vähän sellaista yleisluontoista tietoa tai nyrkkisääntöjä tähän aiheeseen saatavilla.

Tai kysytään näin päin; onko siitä mitään haittaa jos aloitat paineen alla käyttämään 18 asteessa vs aloitat käyttämään vaikka 23 asteessa ja nostelet sitä loppua kohden vaikka 26 asteeseen vs aloitat 25 asteesta ja nostat sen vaikka 28 asteeseen loppua kohden?

Ymmärrän sen pointin, että käyttää vaikka 30 asteessa jotta saisi karbonaatiotason heti käymisen aikana juomiskelpoiselle levelille heti kun aloittaa cold crashin, mutta itseäni mietityttää minkälaista makua hiiva tuottaa noissa lämmöissä, vaikka paineen alla onkin.
 
Kysymys paineen alla käyttäjille; esim. Mangrove Jack's Liberty Bell M36 hiivan suosituslämmöt ovat 18-23 astetta. Suositus on, että normaalissa paineettomassa käymisessä aloitat 18 asteesta ja käymisen lopussa nostelet aste per päivä lämpötilaa 21-22 asteeseen.

Oletetaan että käytät 25 psi:n alla olutta. Mistä lämpötilasta lähtisit käyttämään? Noin yleisestikin ottaen tuntuu että on aika vähän sellaista yleisluontoista tietoa tai nyrkkisääntöjä tähän aiheeseen saatavilla.

Tai kysytään näin päin; onko siitä mitään haittaa jos aloitat paineen alla käyttämään 18 asteessa vs aloitat käyttämään vaikka 23 asteessa ja nostelet sitä loppua kohden vaikka 26 asteeseen vs aloitat 25 asteesta ja nostat sen vaikka 28 asteeseen loppua kohden?

Ymmärrän sen pointin, että käyttää vaikka 30 asteessa jotta saisi karbonaatiotason heti käymisen aikana juomiskelpoiselle levelille heti kun aloittaa cold crashin, mutta itseäni mietityttää minkälaista makua hiiva tuottaa noissa lämmöissä, vaikka paineen alla onkin.

Paineen alla tulee vähemmän niitä sivumakuja ja pahoja estereitä. Tietenkin tulee kuitenkin korkeissa lämpötiloissa, mutta vähemmän.

Tuo karbonaatiotaso on taas jotain huuhaata. Saan 20 psi ihan ilman mitään lisättyjä kaasuja ja paineta yön aikana kun olut alkaa käymään. Nykyinen Helles suhisi vessassa pari päivää, siellä olisi kyllä kunnon paineet syntyneet. Taitaa olla noin 25 astetta vessassa nyt.

Ensimmäiset päivät on käymisen kannalta tärkeimpiä ja silloin se hiiva on aktiivisimmillaan. Mitä silloin teet, vaikuttaa eniten makuun.

--

Itse lähtisin käyttämään 20 asteesta. Jos olisi tämä vaihtoehto. Ei vaan ole, niin käytän sillä lämmöllä, mitä milloinkin on. Ja pitäisin lämmön mahdollisimman tasaisena koko prosessin ajan.
 
Karbonaatiotasolla lähinnä tarkoitan, että jos haluat vaikka valmiiseen tuotteeseen 2,5 volume of CO2 käymisen aikana, niin 20 asteen käymislämmössä se vaatisi 30 psi painetta. 25 asteessa se vaatisi n.35 psi ja tässä olisi etuna nopeampi käyminen korkeammassa lämpötilassa.
Sen kun iskee cold crashiin niin olut olisi valmiiksi hapotettu, riittää että kytkee tarjoilupaineeseen.

Anyway, mietin vaan mitä selkeää etua (hiivan laadusta riippumatta) hiivan suosituslämpötiloja kovemmasta käymislämmöstä paineen alla saavutetaan; nopeampi käyminen ja korkeampi volume of CO2 taso käymisen aikana?
Voisiko korkeampi käymislämpötila myös tuoda juomaan niitä samoja estereitä ja makuja mitä tulisi jos olut käytettäisiin ilman painetta suosituslämpötilassa? Eli päästäisiin siihen toivottuun hiivan makuprofiiliin?

Mitä "huonoja" puolia on käyttää olutta paineistettuna hiivan suosituslämpotilojen sisällä? "Normaaliaikainen" käyminen, vähemmän toivottuja makuja ja aromeita, eli ns. liian puhdas käyminen, koska paine poistaa toivotut esterit yms jotka muodostuisivat, jos painetta ei olisi mukana?
Jotkut hiivathan antaa tiettyjä estereitä, aromeita ja makuja myös suosituslämpöjä alemmassa lämpötilassa. Tällä viittaan siihen, että lämpötila ei aina korreloi lineaarisesti epätoivottujen ja toivottujen esteiden kanssa.

Ehkä on tyhmää kysyä yleisellä tasolla mitä hiivalle tapahtuu paineenn alla korkeammissa lämpötiloissa. Ehkä se on aina hiivakohtaista?
 
Itse olen jotenkin täysin jämähtänyt tuohon Safalen US-05 kantaan ja nyt kaipaisi jotain vaihtelua pintahiiva hommiin, ideoita?
 
Itse olen jotenkin täysin jämähtänyt tuohon Safalen US-05 kantaan ja nyt kaipaisi jotain vaihtelua pintahiiva hommiin, ideoita?

Mitä sitä erinomaisen hyvin erilaisilla oluilla toimivaa oluthiivakantaa pois vaihtamaan? Ei se aina vaihtamalla parane.

Mutta jos haluat enemmän maltaita esille, tummaa hedelmää makuprofiiliin ja isompaa attenuaatiota niin S-04 toimii aina.

Nestehiivoja on taas yli 9000 eri laatua eri valmistajilta.
 
Kävin sitten Biltemassa ja tämmöistä pitäisi ryhtyä askartelemaan..

1597419011766.png
1597419066322.png



19 astetta ei kyllä onnistu, Fermzillassa on Hellestä kesken ja tähän on vain ämpäri. Mutta ei se panemista ennenkään ole estänyt, jos vähän on haasteita.

edit:
Tuli OG 1040.. Jotain tein väärin.. Heitin sekaan ~200g Panimosokeria, että ei tulisi kakkosta..
Laitoin vielä pussin (500g) spraymallasta. Tästä tulee .. jotain..
Ei vielä pulputa, viilensinkö liikaa?
Nyt on tasaisen tappavasti käynyt pari päivää, kyllä se tästä..

Valitettavasti haluan vielä miettiä tätä :(

Jos OG piti olla 1067 ja se oli 1040, niin mitä tein väärin?

Mäskäsin ehkä liian lyhyen ajan (ihan ulkomuistista vain 60min) ja minulla ollut mitään keinoa puristella maltaita, niinkuin pussimäskäyksessä. Huuhtelin niitä vaan lisävedellä, jonka otin hanasta. Niin, että oli 25L ennen keittämistä.
Lisäksi jäähdytyskierrätysjärjestelmäni kiristys oli vähän huonosti, niin sieltä saattoi mennä vettä , mutta 25L sieltä tuli lopulta vierrettä. Jos siitä olisi haihduttanut 5L keittäessä, olisi ollut reseptin mukainen määrä. Olisiko näin pitänyt pyrkiä tekemään?

Laitoin sitten panimosokeria ylimääräiset jämät (200g) ja sitten ahdisti niin laitoin vielä 500g pussin spraymallasta. Nämä ei ole kuitenkaan niitä asioita, mihin haluaisin paneutua, vaan nämä ovat laastari vuotavaan haavaan, jonka tein jossain aikaisemmassa vaiheessa.

--

Käytännössä tein seuraavaa:

  1. Veden lämmitys 65 asteiseksi
  2. Kaataen ja vähän sekoittaen teräslusikalla kaikki mallas sisään pikkuhiljaa
  3. Vähän vielä vettä, että on astia tarpeeksi täynnä
  4. Ensimmäistä kertaa käytin, niin sen ohjaustaulun räpellystä vähintään 10min, mutta kai se oli 65 astetta koko sen ajan
  5. 30min jälkeen kävin ottamassa alhaalta vierrettä ja kaatamassa sitä ylös, toistin noin 3-5 kertaa ja 1.5L erissä (2L astia)
  6. Räpläsin taas kontrolleja, kun oli pakko, tämä ei välttämättä vaikuttanut mihinkään
  7. 60min jälkeen asettelin sitä mäskipiippua huojuvan alustan päälle
  8. Odottelin hetken, sammutin laitteen
  9. Näytti siltä, että ei tule tarpeeksi vierrettä, niin otin hanasta vettä ja kaadoin sitä maltaiden päälle
  10. Odottelin taas hetken, noin 5min
  11. Ravistelin sitä mäskipiippua, mutta "puuro" oli vielä kovin vetistä
  12. Kaadoin ja vein mäskit pois
  13. Laitoin kiehumaan, heitin Nelson Sauvineita ensimmäisen erän kun oli 100 astetta
  14. Odotin 30min
  15. Laitoin toisen erän
  16. Odotin 20min
  17. Laitoin jäähdytyskierukan sisään ja kytkin sen valmiiksi
  18. Odotin 10min
  19. Laitoin viimeisen erän ja sammutin laitteen
  20. Käynnistin jäähdytyksen
Loppu ns. normaalisti, laitoin käymisastiaan vierteen ja mittasin OG:n. Se oli 1040.
 
Viimeksi muokattu:
Käytännössä tein seuraavaa:

  1. Veden lämmitys 65 asteiseksi
  2. Kaataen ja vähän sekoittaen teräslusikalla kaikki mallas sisään pikkuhiljaa
  3. Vähän vielä vettä, että on astia tarpeeksi täynnä
  4. Ensimmäistä kertaa käytin, niin sen ohjaustaulun räpellystä vähintään 10min, mutta kai se oli 65 astetta koko sen ajan
  5. 30min jälkeen kävin ottamassa alhaalta vierrettä ja kaatamassa sitä ylös, toistin noin 3-5 kertaa ja 1.5L erissä (2L astia)
  6. Räpläsin taas kontrolleja, kun oli pakko, tämä ei välttämättä vaikuttanut mihinkään
  7. 60min jälkeen asettelin sitä mäskipiippua huojuvan alustan päälle
  8. Odottelin hetken, sammutin laitteen
  9. Näytti siltä, että ei tule tarpeeksi vierrettä, niin otin hanasta vettä ja kaadoin sitä maltaiden päälle
  10. Odottelin taas hetken, noin 5min
  11. Ravistelin sitä mäskipiippua, mutta "puuro" oli vielä kovin vetistä
  12. Kaadoin ja vein mäskit pois
  13. Laitoin kiehumaan, heitin Nelson Sauvineita ensimmäisen erän kun oli 100 astetta
  14. Odotin 30min
  15. Laitoin toisen erän
  16. Odotin 20min
  17. Laitoin jäähdytyskierukan sisään ja kytkin sen valmiiksi
  18. Odotin 10min
  19. Laitoin viimeisen erän ja sammutin laitteen
  20. Käynnistin jäähdytyksen
Loppu ns. normaalisti, laitoin käymisastiaan vierteen ja mittasin OG:n. Se oli 1040.

1. Vesi kannattaa lämmittää hieman yli 70-asteiseksi koska huoneenlämpöiset maltaat jäähdyttää sitä. Sopivalla veden lämpötilalla mäski on heti optimaaliset 66-67 asteista.
3. Olikos sulla se Prego olutkone vai muistanko väärin? Kannattaa mitata kattilan ns. deadspace eli mallaspiipun pohjan ja kattilan pohjan välinen tilavuus. Mäskäysveden määrä kannattaa säätää likimain 3 litraa vettä per 1 kilo mallasta (plus deadspace) jolloin mäski on mahdollisimman tiukkaa. Väittävät, että entsyymien tehot on parhaimmillaan kun mäski ei ole liian vetistä.
4. Tarkista sen lämpömittarin näyttämä kunnon mittarilla.
5. Hanki pumppu vierteen kierrätystä varten. Nythän tuo on vain glorifioitu pussimäskäin.
7. Tämä oli se syy miksi itse skippasin tuon Pregon, aivan naurettavan kiikkerän oloinen se mallaspiipun huuhtelurengas.
9. Hanavettä? Jonka lämpötila oli x? Huuhteluveden pitäisi olla kuumaa, 75-asteista vähintään.
12. Laita se piippu valumaan johonkin sangon/saavin päälle, itse kippaan vielä piipusta valuneet keiton alettua mukaan, useampi litra saattaa hiljalleen valua piipusta.
13. Nelson sauvin on kyllä mainio humala :tup:
 
BrewMonkin kasailin valmiiksi viikonloppua varten. Tarkoitus olisi tehdä Single Hop Sesssion IPA ja tälläkertaa ilman huuhtelua, 29L vettä ja mäskäyksen jälkeen pelkkä valutus.
Bazooka filterin taidan jättää suosiolla laittamatta, kun ei siitä taida olla kuin haittaa. Pestäkin pitäisi koko laite, löytyy Chemipro Oxia, jospa se riittäisi.

Jäi mietityttämään, että kuinka päin toi mäskikattilan valepohja(siis se ritilä johon putki ruuvataan kiinni) tulee. Taitettu reuna ylös vai alaspäin?
 
Kannattaa ehdottomasti huuhdella maltaat mäskäykseen jälkeen että saa kaikki sokerit irti.
 
BrewMonkin kasailin valmiiksi viikonloppua varten. Tarkoitus olisi tehdä Single Hop Sesssion IPA ja tälläkertaa ilman huuhtelua, 29L vettä ja mäskäyksen jälkeen pelkkä valutus.
Bazooka filterin taidan jättää suosiolla laittamatta, kun ei siitä taida olla kuin haittaa. Pestäkin pitäisi koko laite, löytyy Chemipro Oxia, jospa se riittäisi.

Jäi mietityttämään, että kuinka päin toi mäskikattilan valepohja(siis se ritilä johon putki ruuvataan kiinni) tulee. Taitettu reuna ylös vai alaspäin?

Itse huuhtelin Pregoni vaan kuumalla vedellä käytön jälkeen. Ei se mennyt ollenkaan likaiseksi.
Ainoastaan tuo mäskipiippu oli hankala saada puhtaaksi, kun sinne oli melkein tarttunut noita jyvänpalasia pohjaan ja sain seuraavana päivänäkin jynssätä sitä. Ei lähteneet pyyhkimättä paperilla, viimeiset.

Lisäksi tästä tosiaan tuli pestävää sen verran paljon, että aika loppui kesken ja piti jatkaa pesun merkeissä seuraavana päivänä. Veikkaisin, että sinullakin tulee pesemisestä vaivaa ja kannattaa sille 30-60min varata..

--

Ja vinkkinä vielä: Märät mäskit noilla määrillä painaa enemmän kuin perusroskasäkki kestää. Ja se on v*mäistä siivota niitä , kun se hajoaa.
 
Kannattaa ehdottomasti huuhdella maltaat mäskäykseen jälkeen että saa kaikki sokerit irti.

Itse katson, että tässä oli suurin virheeni tuossa ylemmässä panossa ja OG jäi reiluisti alle tavoitteen. Lisäksi huuhteluveteni oli selvästi liian kylmää. Nyt mietin, mistä saan sitä vettä, mutta taidan keittää kattilassa liedellä ja odottaa, että se on ~70 asteista.

--

edit: omiin seikkailuihin sen verran, että tein nyt niin, kuin aina teen, jos jotain menee pieleen ja en osaa enempää : hankin kirjallisuutta. Ostin kirjan panemisesta ja katselen nyt sitä viikonloppuna enemmän.
 
Viimeksi muokattu:
Itse katson, että tässä oli suurin virheeni tuossa ylemmässä panossa ja OG jäi reiluisti alle tavoitteen. Lisäksi huuhteluveteni oli selvästi liian kylmää. Nyt mietin, mistä saan sitä vettä, mutta taidan keittää kattilassa liedellä ja odottaa, että se on ~70 asteista.

Itse tilasin juuri tällaisen 27 litran keittokattilan. 54,95€ kotiinkannettuna ei kuulostanut ollenkaan pahalta. Lähes vastaavaa myydään satasen kalliimmalla panimotarvikeliikkeen logolla varustettuna.

71%2BqbLLRqAL._AC_SL1500_.jpg


Aikaisemmin käytössä Arsegan Easybrew 50l kaverina ollut pieni induktioliesi (mallia Lidl) jossa 15l kattilalla lämmitelty huuhteluvedet. Se riittää kyllä pienemmille 20-25 litran oluterille vielä ok, mutta isommille erille ei.
 
Viimeksi muokattu:
Onko kenelläkään kovaa faktaa siitä toimiiko ISpindle normaalilla kalibroinnilla paineen alla käytettynä?
 
Itse olen jotenkin täysin jämähtänyt tuohon Safalen US-05 kantaan ja nyt kaipaisi jotain vaihtelua pintahiiva hommiin, ideoita?
Kusti polkaisi juuri kasan Fermentiksen kuivahiivoja. Ensimmäisenä menee kokeiluun S-33, jolla yritän tehdä hedelmäistä ja sameaa IPAa. S-04:llä ajatteli käyttää jotain aavistuksen tummempaa englantilaistyylistä. K-97 saa mennä kölsch-tyyliseen olueen, kunhan ilmat kylmenevät ja kylmäkellarin lämpötila laskee lähemmäs 15 astetta. Sitten tilasin vielä WB-06:sta, jota kokeilen sovitella durra-oluen kanssa.
 
Valitettavasti haluan vielä miettiä tätä :(

Jos OG piti olla 1067 ja se oli 1040, niin mitä tein väärin?

Mäskäsin ehkä liian lyhyen ajan (ihan ulkomuistista vain 60min) ja minulla ollut mitään keinoa puristella maltaita, niinkuin pussimäskäyksessä. Huuhtelin niitä vaan lisävedellä, jonka otin hanasta. Niin, että oli 25L ennen keittämistä.
Lisäksi jäähdytyskierrätysjärjestelmäni kiristys oli vähän huonosti, niin sieltä saattoi mennä vettä , mutta 25L sieltä tuli lopulta vierrettä. Jos siitä olisi haihduttanut 5L keittäessä, olisi ollut reseptin mukainen määrä. Olisiko näin pitänyt pyrkiä tekemään?

Laitoin sitten panimosokeria ylimääräiset jämät (200g) ja sitten ahdisti niin laitoin vielä 500g pussin spraymallasta. Nämä ei ole kuitenkaan niitä asioita, mihin haluaisin paneutua, vaan nämä ovat laastari vuotavaan haavaan, jonka tein jossain aikaisemmassa vaiheessa.

--

Käytännössä tein seuraavaa:

  1. Veden lämmitys 65 asteiseksi
  2. Kaataen ja vähän sekoittaen teräslusikalla kaikki mallas sisään pikkuhiljaa
  3. Vähän vielä vettä, että on astia tarpeeksi täynnä
  4. Ensimmäistä kertaa käytin, niin sen ohjaustaulun räpellystä vähintään 10min, mutta kai se oli 65 astetta koko sen ajan
  5. 30min jälkeen kävin ottamassa alhaalta vierrettä ja kaatamassa sitä ylös, toistin noin 3-5 kertaa ja 1.5L erissä (2L astia)
  6. Räpläsin taas kontrolleja, kun oli pakko, tämä ei välttämättä vaikuttanut mihinkään
  7. 60min jälkeen asettelin sitä mäskipiippua huojuvan alustan päälle
  8. Odottelin hetken, sammutin laitteen
  9. Näytti siltä, että ei tule tarpeeksi vierrettä, niin otin hanasta vettä ja kaadoin sitä maltaiden päälle
  10. Odottelin taas hetken, noin 5min
  11. Ravistelin sitä mäskipiippua, mutta "puuro" oli vielä kovin vetistä
  12. Kaadoin ja vein mäskit pois
  13. Laitoin kiehumaan, heitin Nelson Sauvineita ensimmäisen erän kun oli 100 astetta
  14. Odotin 30min
  15. Laitoin toisen erän
  16. Odotin 20min
  17. Laitoin jäähdytyskierukan sisään ja kytkin sen valmiiksi
  18. Odotin 10min
  19. Laitoin viimeisen erän ja sammutin laitteen
  20. Käynnistin jäähdytyksen
Loppu ns. normaalisti, laitoin käymisastiaan vierteen ja mittasin OG:n. Se oli 1040.

Itse taas itseäni lainaten. FG on nyt 1010 ja ohjeen mukaan piti olla 1013.. Pohjalle on tullut isompi kasa sedimenttiä kuin koskaan aiemmin.

Hiivana oli Fermentis Safale US-05 (kun Wyeast oli kalliintuntuinen tähän kokeiluun). Olisi tullut sittenkin kolmosta vähintään (3.94%), mutta nyt saattaa tulla jopa nelosta, kun laitoin lisäksi spraymallasta ja panimosokeria (yht. 700g).

Vähän yhdistelemällä paria laskuria

Niin kai tuo on luokkaa OG 1051 ja siitä tulisi 5.38%. Enpä tietenkään mitannut säädön jälkeen, kun en halunnut häiritä hiivaa.. Lisäksi minun lukemat otettu noin 24C asteessa.

Laitoin gelatiinia nyt sisään ja pullottelen viikonloppuna.

--

Syksyllä siirryn hedelmäisistä kevyistä IPA-juomista brittiläisiin ale-juomiin. Kävin kaikesta huolimatta ostamassa uutteita - ja kun keksin, mistä pidän -> teen sitä itse. Ellei nämä uutteet riitä , vaikka työkaverit on vähän kiinnostuineita minun oluesta.

Talvella sitten stoutteja/tummia oluita.
 
BrewMonkin kasailin valmiiksi viikonloppua varten. Tarkoitus olisi tehdä Single Hop Sesssion IPA ja tälläkertaa ilman huuhtelua, 29L vettä ja mäskäyksen jälkeen pelkkä valutus.
Bazooka filterin taidan jättää suosiolla laittamatta, kun ei siitä taida olla kuin haittaa. Pestäkin pitäisi koko laite, löytyy Chemipro Oxia, jospa se riittäisi.

Jäi mietityttämään, että kuinka päin toi mäskikattilan valepohja(siis se ritilä johon putki ruuvataan kiinni) tulee. Taitettu reuna ylös vai alaspäin?
Minä olen aina laittanut taitettu reuna alaspäin. Menee sopivasti mallaspiipun ylöspäin taitetun reunan päälle.
Bazookasta ei ole kuin harmia.
Kun vierre on jäähtynyt annan sen olla kattilassa n.30 min. että muhjut painuu pohjalle.
Laitan käymisastian päälle ikea:n siivilän jonka päällä on tiheä mäskäyspussi ja valutan vierteen sen läpi pönttöön.
 
Viimeksi muokattu:
Laitan käymisastian päälle ikea:n siivilän jonka päällä on tiheä mäskäyspussi ja valutan vierteen sen läpi pönttöön.

Oman kokemuksen mukaan rupan suodattamisella ennen käymisastiaan laskemista ei ole lopputuotteeseen niim suurta vaikutusta että vaivautuisin suodattamaan sitä.

ExBeerimentissä on toki kokeiltu rupa vs. ei-rupa ja tulos on erilainen, mutta makuasioita kumpi on parempi.


Kotipanijalla on niin paljon muitakin muuttujia, että koen turhaksi vaivaksi tuon suodatuksen.
 
ExBeerimentissä on toki kokeiltu rupa vs. ei-rupa ja tulos on erilainen, mutta makuasioita kumpi on parempi.

Erikoisjännä lopputulos. Muhjuinen vierre tuotti kirkkaamman oluen. Pitänee siis pitää kaikki ylimääräinen poissa käymisastiasta jos haluaa sameaa ja pehmeän makuista olutta :hmm:
 
Erikoisjännä lopputulos. Muhjuinen vierre tuotti kirkkaamman oluen. Pitänee siis pitää kaikki ylimääräinen poissa käymisastiasta jos haluaa sameaa ja pehmeän makuista olutta :hmm:

No, se vähän riippuu. Itse uskon että se välimalli on paras. Eli ei varsinaista suodatusta koska vaiva on suuri suhteessa mahdolliseen hyötyyn. Mutta kuitenkin keitosta käymispönttöön kaadettaessa jätetään ne pahimmat sakat kattilaan koska vaiva on mitätön ja hyöty ehkä olemassa.
 
Vanhasta arkkupakastimesta verhoiltiin keezeri. Sisään mahtuu 4 kegiä, kaulusta en hanoille vielä halunnut koska muksut käy vääntämässä takuuvarmasti oluet lattialle. Pitää vielä kehitellä letkupidintä niin saa sisältäkin vähän siistittyä.
 

Liitteet

  • IMG_20200822_163107.jpg
    IMG_20200822_163107.jpg
    188,1 KB · Luettu: 141
  • IMG_20200822_163117.jpg
    IMG_20200822_163117.jpg
    189,8 KB · Luettu: 140
Vanhasta arkkupakastimesta verhoiltiin keezeri. Sisään mahtuu 4 kegiä, kaulusta en hanoille vielä halunnut koska muksut käy vääntämässä takuuvarmasti oluet lattialle. Pitää vielä kehitellä letkupidintä niin saa sisältäkin vähän siistittyä.
Nyt on kyl nätin näkönen laatikko. Itellä vielä aika paljon matkaa tällaiseen. Viimeksi tänään valitin vaimolle notta huomenna ajattelin avata syyspanokauden, mut viileää käymistilaa ei oikein oo. Kuulemma käymisjääkaapin hommaaminen menis yli ymmärryksen
 
Nyt on kyl nätin näkönen laatikko. Itellä vielä aika paljon matkaa tällaiseen. Viimeksi tänään valitin vaimolle notta huomenna ajattelin avata syyspanokauden, mut viileää käymistilaa ei oikein oo. Kuulemma käymisjääkaapin hommaaminen menis yli ymmärryksen
Hommaa paineistwttu käymisastia niin voi alet aika huoletta käyttää huoneenlämmössä!
 
Oman kokemuksen mukaan rupan suodattamisella ennen käymisastiaan laskemista ei ole lopputuotteeseen niim suurta vaikutusta että vaivautuisin suodattamaan sitä.

ExBeerimentissä on toki kokeiltu rupa vs. ei-rupa ja tulos on erilainen, mutta makuasioita kumpi on parempi.


Kotipanijalla on niin paljon muitakin muuttujia, että koen turhaksi vaivaksi tuon suodatuksen.
Siis humalasakkojakaan (pelletit suoraan keitossa) ei tarviaisi poistaa?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 257
Viestejä
4 486 906
Jäsenet
74 127
Uusin jäsen
rkj

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom