Oluen paneminen itse

Tuo on ns "lagi" (eng "Lag Phase")
Silloi ei pulputtele.
Okkei! No onkos nuiden hiivojen käymisen agressiivisuudella miten paljon eroa, kun yleensä pulpuuttaa melko kovastikin, niin että käymiskaappi tärisee ja nyt tämä nakkaa kuplan tai kaksi, noin minuutin välein.
Kaksi vuorokautta oli hieman kovempaa tuo käyminen mutta ei siltikään mitään aikaisempiin käymisiin verrattuna.. nyt on neljäs päivä menossa ja alkaa olemaan todella hiljaista.. normaaliako?
 
Okkei! No onkos nuiden hiivojen käymisen agressiivisuudella miten paljon eroa, kun yleensä pulpuuttaa melko kovastikin, niin että käymiskaappi tärisee ja nyt tämä nakkaa kuplan tai kaksi, noin minuutin välein.
Kaksi vuorokautta oli hieman kovempaa tuo käyminen mutta ei siltikään mitään aikaisempiin käymisiin verrattuna.. nyt on neljäs päivä menossa ja alkaa olemaan todella hiljaista.. normaaliako?

Joo. Hiivoissa on eroa.
 
Itselläni kävi kerran 19l vehnäolutta noin päivässä, kaadoin vierteen suoraan käymisastiaan edellisen satsin hiivan päälle ja ravistelut. 24h myöhemmin fg oli jossain 1.012 tienoilla ja vesilukosta ei tullut kuplan kuplaa.
 
Minulla on tässä käynyt jotain, eilen toheloin Ryzen 2700X:n pinnien kanssa ja sen jälkeen Mangrove Jack's Session IPA riehaantui. Vaahtoa käymisastian (tässä ämpäri) kannessa ja olutta on vesilukossa. Eipä enää pulputa, mutta se on viettänyt villin yön.. Paketissa tuli vielä kuivahumalat, ne on tarkoitus vielä heittää sekaan.

Fermzillassa on oma NEIPA, joka on ensimmäinen pussimäskäykseni. Jos sitä pullottelisi tänään... OG ei ole tallella, kun se unohtui kaikessa kiireessä, mutta eilinen lukema on, jos se on pysynyt samana, niin pulloon menee.

edit: täällä on nyt 23.6C ja eilen oli varmaan samaa luokkaa.
 
Minulla on tässä käynyt jotain, eilen toheloin Ryzen 2700X:n pinnien kanssa ja sen jälkeen Mangrove Jack's Session IPA riehaantui. Vaahtoa käymisastian (tässä ämpäri) kannessa ja olutta on vesilukossa. Eipä enää pulputa, mutta se on viettänyt villin yön.. Paketissa tuli vielä kuivahumalat, ne on tarkoitus vielä heittää sekaan.

Fermzillassa on oma NEIPA, joka on ensimmäinen pussimäskäykseni. Jos sitä pullottelisi tänään... OG ei ole tallella, kun se unohtui kaikessa kiireessä, mutta eilinen lukema on, jos se on pysynyt samana, niin pulloon menee.

edit: täällä on nyt 23.6C ja eilen oli varmaan samaa luokkaa.
Pahoin pelkään että on käynyt kontaminaatio. :(
Onko miten iso käymisastia?
Jos astia on perinteinen 30 litraa, pelkään pahinta.
Itellä kerran käyny ja se oli sillä selvä.
Kokeile maistaa jostain raosta.
Jos maistuu vetiseltä mehulta, se on silloin pilalla.
 
Pahoin pelkään että on käynyt kontaminaatio. :(
Onko miten iso käymisastia?
Jos astia on perinteinen 30 litraa, pelkään pahinta.
Itellä kerran käyny ja se oli sillä selvä.
Kokeile maistaa jostain raosta.
Jos maistuu vetiseltä mehulta, se on silloin pilalla.


AAarggh.. se on semmoinen 30L ämpäri, joka oli 23L asti täytetty. Jotain muutakin epäilyttävää oli, kun se ei lähtenyt ekana yönä kuplimaan, niin vedin kierroksen ilmastointiteippiä ympärille, varmuuden vuoksi.

1594314830161.png



Taidan kaikesta huolimatta tehdä loppuun ja käyttää sitten kerran käytettyjä pulloja tässä on tappiona vaan pullokäymissokerit, jos menee pieleen. Jotain pahaa aavistelin ja kävin jo Panimonurkasta hakemassa uutta olutta, että ei tähän maailma kaadu. Lisäksi Fermzillassa on vielä jopa 15L NEIPAa, joka on itsetehtyä (siis voi vielä mennä pieleen kaikilla tavoilla).

Nyt en tiedä, pystynkö tämän maistamaan, jos oluessa on kontaminaatio. Täytyy melkein laittaa osa kegiin ja force karbonoida, jos tällä saisi nopeammin maistettua, onko olut pilalla.

Ei ole ikinä aikaisemmin Jack Mangrove näin villiintynyt. Teen tosiaan 90% ajasta uusia makuja, niin tätä ei ole aikaisemmin edes koetettu, mutta hedelmäinen kesä-IPA ..

1594315683454.png
 
Kegitä se neipa mielummin koska se kyllä pilaantuu pullossa suht todennäköisesti

Tämän puolesta kyllä puhuu se, että se on Fermzillassa ja kegitys on naurettavan helppoa. Silti, se on ensimmäinen pussimäskäys minulta, niin ajattelin pistää pikkupulloihin ja jakaa kavereille myös osan. Siinä ei ole käymisen puolesta mitään vikaa, mutta siinä on paljon humalointia, niin se on sameaa jo nyt.. Tämä on se olut, jota pistäisin jakoon, toisin kun Jack Mangrove, joka nyt on pussista tehty..

Kesäolueksi olen kyllä jatkossakin tekemässä hedelmäiseksi humaloitua IPAa, se vaan tuntuu toimivan minulla parhaiten.
 
@hsalonen Ei kannata vielä heittää kirvestä kaivoon, itselläni on aika räjähtäviä käymisiä ollut (kansikin vaahdossa) silloin tällöin ja ihan hyvää olutta on tullut. Kerran on mennyt olut pilalle mutta se ei todellakaan vaahdonnut vaan teki outoa kasvustoa pinnalle (kuplia ja vaaleita laattoja) ja sen kyllä haistoi ja maistoi ettei nyt ole kaikki kohdallaan. Ei tuosta vielä voi sanoa onko pilalla vai ei.
 
Itselläni kävi kerran 19l vehnäolutta noin päivässä, kaadoin vierteen suoraan käymisastiaan edellisen satsin hiivan päälle ja ravistelut. 24h myöhemmin fg oli jossain 1.012 tienoilla ja vesilukosta ei tullut kuplan kuplaa.
Oho, no se on ollu ripeää toimintaa! Kyllä tuo alkaa itselläkin siltä näyttämään että käyminen on loppunu, pitää kuitenki vielä kuivahumalat ja aprikoosisoosit nakella muutamaksi päiväksi pöntöön..
Täytynee se suorittaa illalla ja samalla kattoa fg..
 
No eihän se ollu käyny loppuun.. auttaako ravistelu? ..vai käyneekö sitten itsekseen hiljalleen loppuun kuitenkin vaikka lukko ei ääntä enää pidäkkään..
Mutta maku oli kyllä kohallaan, täytyis varmaan useamminki antaa vaan hulluudelle ja luovuudelle vapaat kädet!:p

 
Viimeksi muokattu:
Joskus saa ravistelullakin viimeiset käymiset vauhtiin mutta eiköhän tuo nyt vielä rauhassa käy loppuun. Jos ei ole hiivan kanssa käynyt mitään vahinkoa ja lämpötilat ei ole liian matalat. tarkista parin päivän päästä uudellleen ja jos ei ole yhtään laskenut ominaispaino niin ravistele ja toivo parasta.
 
Olen kyllä ollut laiska, mutta jos sitä tänään pullottaisi tuon minun NEIPA:n.. Kaksi raitaa, kun 4pv jälkeen laitoin dry hop ja avasin sen alaosan. Se on kauniisti vielä kirkastunut itsestään peitteen alla, kun on antanut sen olla rauhassa. Mittari näyttää 13L nyt.

1594410187058.png


Riippumatta siitä, että unohdin ottaa OG:n ja eräkoko jäi odotettua pienemmäksi, niin tämä on ensimmäinen rouhitusta viljasta tehty olueni , ja se on parasta ikinä ja olen itsestäni ylpeä. En toki ole maistanut vielä.
 
Ei hiiva päästä juurikaan kaasuja koko käymisaikaa. Yleensä nuo pulputus on kestänyt muutaman päivän, jonka jälkeen OG on vielä laskenut muutaman päivän ilman selvää pulputusta.
 
Motonetin olutkone on nyt outletissa 140€: Prego olutkone 2500W 30 l | Motonet Oy

Taidanpa tommosen poistaa tuolta testiksi :D Hinta nyt samaa luokkaa kuin noissa kuumavesiannostelijoissa joita katsellut tämän nykyisen induktiolevy + 17 litran kattila -kombon tilalle (vaikkakin toiminut hyvin sen 51 panoerää). Heitän vaan tuosta Pregosta tuon mallaspiipun huithapelikkoon ja pussimäskään full-volumena niin eiköhän soo hyvä. Kuumavesiannostelijoihin verrattuna Pergossa tuo jäähdytinkierrukka ja kunnon hana mukana :D
 
Tämmöistä tuli ei-niin-kovin pale alesta. Käytin humalana vain Centennialia 60 min, 15 min ja flame-outissa. Jostain syystä humalaprofiili tuo mieleen lähinnä kaupan bulkki-lagerit Karjalan ja Karhun :hmm: Hyvää tämä silti on.

IMG_20200711_201906427.jpg
 
Tämmöistä tuli ei-niin-kovin pale alesta. Käytin humalana vain Centennialia 60 min, 15 min ja flame-outissa. Jostain syystä humalaprofiili tuo mieleen lähinnä kaupan bulkki-lagerit Karjalan ja Karhun :hmm: Hyvää tämä silti on.

IMG_20200711_201906427.jpg

Mimmonen mallaspohja? Tavoittelitko siis pale alea? Tosiaan aika tumma, jos piti olla vaalea niin on voinut hapettua... :hmm:

Itsellä oli ongelmia ettei humalista katkerot tarttuneet ja aloin käsittelemään vettä niin tuntui auttavan komeasti :) Lähinnä lisään vaan kipsiä mäskiveteen. (Uutteen kanssa vettä ei tarvitse käsitellä ku uutteet sisältää jo valmistajan suunnittelemat mineraalit)
 
Mimmonen mallaspohja? Tavoittelitko siis pale alea? Tosiaan aika tumma, jos piti olla vaalea niin on voinut hapettua... :hmm:

Itsellä oli ongelmia ettei humalista katkerot tarttuneet ja aloin käsittelemään vettä niin tuntui auttavan komeasti :) Lähinnä lisään vaan kipsiä mäskiveteen. (Uutteen kanssa vettä ei tarvitse käsitellä ku uutteet sisältää jo valmistajan suunnittelemat mineraalit)
Liikaa liian tummaa karamellimallasta: n. 12 % 150 EBC. Loput vaaleaa perusmallasta. Otin määrät ja laadut jostain satunnaisesta yksinkertaisesta pale ale -reseptistä, ja Brewtargetkin näytti kyllä mielestäni vaaleampaa, mutta tuollaista se oli heti mäskäyksen jälkeen.
 
Liotettujen karamellimaltaiden uutosprosentti on noin puolet siitä mitä täydessä mäskissä. (Jenkki)resepteillä on paha tapa muuntaa määrät suunnasta toiseen ilman oikaisua, jolloin liottajat valittavat että reseptissä ei ole tarpeeksi, ja mäskääjät laittavat liikaa. Ja nyt on käynyt jälkimmäinen.
 
Kegitä se neipa mielummin koska se kyllä pilaantuu pullossa suht todennäköisesti

Tämän puolesta kyllä puhuu se, että se on Fermzillassa ja kegitys on naurettavan helppoa. Silti, se on ensimmäinen pussimäskäys minulta, niin ajattelin pistää pikkupulloihin ja jakaa kavereille myös osan. Siinä ei ole käymisen puolesta mitään vikaa, mutta siinä on paljon humalointia, niin se on sameaa jo nyt.. Tämä on se olut, jota pistäisin jakoon, toisin kun Jack Mangrove, joka nyt on pussista tehty..

Kesäolueksi olen kyllä jatkossakin tekemässä hedelmäiseksi humaloitua IPAa, se vaan tuntuu toimivan minulla parhaiten.

^ Panimonurkasta 0,5l PET-pulloja ja puristaa pullosta ilmat pois ja kiertää korkin kiinni, eli olut kiinni korkissa. Neljä erää NEIPAa tälleen ja on ollut täydellistä vielä 3kk jälkeen. Sen pidemmälle ei ole yksikään erä ehtinyt kun juotu pois :lol:
 
Nyt on eka setti mäskätty, keitetty ja siirretty Fermzillaan. Huhhu, olipahan säätöä opetella koko prosessi ja testata kaikki mahdolliset laitteet, veden tilavuudet ja lämpötilat Klarsteinista. Kiitos kaikille jotka ovat privana antaneet vinkkejä ja ohjeita.

dniwe69 jaksoi vielä eilen opastaa iSpindlen käyttöönotossa.

Kaiken kaikkiaan koko prosessi meni ihan ok, mutta toki muutama pomppu tiellä tuli vastaan
1) Klarsteinin pumppu alkoi tukottaa jo mäskäyksessä (unohdin laittaa huuhtelulevyn mallaspatjan päälle). Tyhmänä heitin keittohumalat suoraan kattilaan koska halusin kokeilla jaksaako pumppu pumpata. Ei toivoakaan. Tähän pumppuasiaan kaipaisin vinkkejä (ja joo, humalakori jatkossa käytössä)
2) Laite ilmeisesti imaisi hieman enemmän vettä mallaspiippuun ja haihdutti odotettua enemmän. En sitten tajunnut huuhteluveden määrää lisätä pre boil volumeen. Lopputuloksena siis suunniteltua vahvempaa olutta. Olen kaverin kanssa debugannut tuota prosessia ja toivottavasti sain nyut Brewfatheriin sopivanlaiset speksit laiteasetuksiin.
3) Jouduin avaamaan Fermzillan pari kertaa kun ongin iSpindlen ulos ja laitoin takaisin. Tosi rajua käymistä ollut pari päivää ja nyt alkaa hiilidioksidin purkautuminen hidastua rajapaineventtiilistä. Käytän 15 psi paineessa nyt tämän satsin.


Seuraavaksi pitäisi sitten opetella tuo siirto kegiin hapettomasti.

Noh, toivottavasti jatkossa prosessi virtaviivaistuu kun oppii tuntemaan itse prosessin ja omat laitteet. Todella mukavaa ja jännittävää puuhaa tämä kyllä on!
 
Motonetin olutkone on nyt outletissa 140€: Prego olutkone 2500W 30 l | Motonet Oy

Taidanpa tommosen poistaa tuolta testiksi :D Hinta nyt samaa luokkaa kuin noissa kuumavesiannostelijoissa joita katsellut tämän nykyisen induktiolevy + 17 litran kattila -kombon tilalle (vaikkakin toiminut hyvin sen 51 panoerää). Heitän vaan tuosta Pregosta tuon mallaspiipun huithapelikkoon ja pussimäskään full-volumena niin eiköhän soo hyvä. Kuumavesiannostelijoihin verrattuna Pergossa tuo jäähdytinkierrukka ja kunnon hana mukana :D
Kävinpä itsekin hakemassa. Pelkkä iso kattila ja jäähdytin olisi about saman hintainen, joten aika huono viritys saa olla, ettei olisi tuolla hinnalla kannattava ostos. Ihan tukevalta peliltä tuntui, mutta katsellaan uudelleen ensimmäisen panokerran jälkeen.

Aloin miettimään, mitä eroa ylipäätään olisi täydellä vesimäärällä tehdyssä pussimäskäyksessä varsinaisen pussin (tai verkkokorin) kanssa verrattuna pois nostettavaan mallaspiippuun. Vierre toki pitää saada menemään pohjan ja mallaspedin läpi, mutta sen ei luulisi täyden vesimäärän kanssa olevan kovinkaan hankalaa. Mietin myös, kannattaisiko maltaita jopa sekoittaa ennen mallaspiipun nostamista homman helpottamiseksi. Tai lähinnä: miksi ei kannattaisi?
 
Kävinpä itsekin hakemassa. Pelkkä iso kattila ja jäähdytin olisi about saman hintainen, joten aika huono viritys saa olla, ettei olisi tuolla hinnalla kannattava ostos. Ihan tukevalta peliltä tuntui, mutta katsellaan uudelleen ensimmäisen panokerran jälkeen.

Aloin miettimään, mitä eroa ylipäätään olisi täydellä vesimäärällä tehdyssä pussimäskäyksessä varsinaisen pussin (tai verkkokorin) kanssa verrattuna pois nostettavaan mallaspiippuun. Vierre toki pitää saada menemään pohjan ja mallaspedin läpi, mutta sen ei luulisi täyden vesimäärän kanssa olevan kovinkaan hankalaa. Mietin myös, kannattaisiko maltaita jopa sekoittaa ennen mallaspiipun nostamista homman helpottamiseksi. Tai lähinnä: miksi ei kannattaisi?

Jep! Samat päätelmät itselläkin, tommonen jäähdytinkierukka maksaa 30-40e jne.

Pussin kanssa tosiaan maltaat on ihan pohjassa ja reunoissa asti, koskettaa ”kaikkea vettä”. Mallaspiipussa on noi jalat ja pohjaan jää pieni ”dead space” jossa maltaat ei oleile lainkaan. Ja piipun seinät kans jättää pienen määrän vettä irti maltaista. Sekoittamalla korjaantunee kyllä! Mä ehkä kokeilisin 15min välein sekoittaa. Mutta itsellä toiminut erinomaisesti pussimäskäys ilman mitään vierteen kierrätystä, joten koitan samaa tälläkin. Vesi kuumaksi, virta pois, pussi veteen, maltaat ineen, sekoitus, kansi kiinni ja vanha täkki tai makuupussi ympärille jotta pysyy lämpö :D Täytyy kyllä tolla piipullakin kokeilla kunhan eka teen pussilla:giggle:
 
Kun nyt on kerran, tupla- tai jopa triplakuivahumaloituja ipoja, niin mikä käytännön merkitys humalointikertojen määrällä on?

Mulla on tällä hetkellä käymässä ipa, tavoitteena olisi hyvin aromihumaloitu samea ddh ipa. Haluaisin pitää hapettumisen minimissään ja aloin nyt miettimään mikä ero sillä oikeastaan on, että heitänkö pönttöön kerralla 100g humalaa vai kahdesti 50g?
 
Kun nyt on kerran, tupla- tai jopa triplakuivahumaloituja ipoja, niin mikä käytännön merkitys humalointikertojen määrällä on?

Mulla on tällä hetkellä käymässä ipa, tavoitteena olisi hyvin aromihumaloitu samea ddh ipa. Haluaisin pitää hapettumisen minimissään ja aloin nyt miettimään mikä ero sillä oikeastaan on, että heitänkö pönttöön kerralla 100g humalaa vai kahdesti 50g?

Jotain teorioita on että useampi pieni panos irrottas paremmin öljyllä. Tsekkaa esim. What We Know About Dry Hopping - Scott Janish

”Looking at even bigger dry hop volumes, the authors found that dry hopping at 2 g/L compared to 16 g/L had increase in efficiency was about 17% for linalool, 4% for geraniol, and 4% for nerol in the smaller dry hop charge. [xxi] Although not massive differences, this suggests that dry hopping in smaller stages with fewer hops (double or triple dry hopping) may be better for getting more flavor compared to one big dry hop charge.”

Mut oluenteko o vielä aika taiteellista, niinku ruoanlaitto. Tietyt reseptit vaan toimii :D Ainoastaan kokeilemalla selviää :D
 
Selvittelin tässä kegien desifiointia käymiskaasuilla ja sen prosessin kulkua. Monet siirtää Star Sania puhdistettavasta kegistä toiseen ja näin ollen kierrättää nestettä. Valmistajan sivuilla kuitenkin lukee ettei liuos enää toimi tunnin jälkeen.
Varmaan kannattaa siis vain työntää neste ulos viemäriin suoraan?
 
Selvittelin tässä kegien desifiointia käymiskaasuilla ja sen prosessin kulkua. Monet siirtää Star Sania puhdistettavasta kegistä toiseen ja näin ollen kierrättää nestettä. Valmistajan sivuilla kuitenkin lukee ettei liuos enää toimi tunnin jälkeen.
Varmaan kannattaa siis vain työntää neste ulos viemäriin suoraan?

Kai tämä on helppo tapa desinfioida se väliletku.. Ei tässä muuta järkeä ole.. Itse puran letkun ja pistän vähäksi aikaa liukenemaan kegiin/zillaan.

Käymiskaasuista en taas saanut kiinni, kun se paineenvapautusventtiili laittaa ne huoneilmaan ja et kai ota niitä talteen?
 
Kai tämä on helppo tapa desinfioida se väliletku.. Ei tässä muuta järkeä ole.. Itse puran letkun ja pistän vähäksi aikaa liukenemaan kegiin/zillaan.

Käymiskaasuista en taas saanut kiinni, kun se paineenvapautusventtiili laittaa ne huoneilmaan ja et kai ota niitä talteen?
Ite teen starsania ja hiilaria säästääkseni niin että ravistelen kegissä vain n. 5 litraa desinfiointiliuosta, pesen dip tubet erikseen ja pumppaan vähän nestettä käytettävän nesteletkun läpi. Sen jälkeen kaadan kegin tyhjäksi ja valutan neste neste liittimellisen letkun tyhjäksi ja kytken kegin fermzillan kaasupuolen jatkoksi tuolla putsatulla letkulla ja laitan kegin hiilaripuolelle paineensäätövenan. Annan sit käydä kegin läpi jolloin käymisen loppuessa letku ja kegi on täynnä samanpaineista hiilaria ja sitten siirtelen kegiin tuota letkua hyödyntäen.
 
Ite teen starsania ja hiilaria säästääkseni niin että ravistelen kegissä vain n. 5 litraa desinfiointiliuosta, pesen dip tubet erikseen ja pumppaan vähän nestettä käytettävän nesteletkun läpi. Sen jälkeen kaadan kegin tyhjäksi ja valutan neste neste liittimellisen letkun tyhjäksi ja kytken kegin fermzillan kaasupuolen jatkoksi tuolla putsatulla letkulla ja laitan kegin hiilaripuolelle paineensäätövenan. Annan sit käydä kegin läpi jolloin käymisen loppuessa letku ja kegi on täynnä samanpaineista hiilaria ja sitten siirtelen kegiin tuota letkua hyödyntäen.

Ostin litran/kilon puhdistusainetta puoli vuotta sitten. Siitä on vieläkin suurin osa jäljellä. En koe tarpeelliseksi säästellä sitä :)

Hiilidioksidi tosin on kallista ja sitä on liian vähän aina. Tosin Sodastream-adapteri, niin lähi-Prismasta saa lisää..
 
Ostin litran/kilon puhdistusainetta puoli vuotta sitten. Siitä on vieläkin suurin osa jäljellä. En koe tarpeelliseksi säästellä sitä :)

Hiilidioksidi tosin on kallista ja sitä on liian vähän aina. Tosin Sodastream-adapteri, niin lähi-Prismasta saa lisää..
Joo mutta toi säästää jokatapauksessa molempia eikä vaadi oikein mitään lisäaikaa ni ihan sama.
 
Ite teen starsania ja hiilaria säästääkseni niin että ravistelen kegissä vain n. 5 litraa desinfiointiliuosta, pesen dip tubet erikseen ja pumppaan vähän nestettä käytettävän nesteletkun läpi. Sen jälkeen kaadan kegin tyhjäksi ja valutan neste neste liittimellisen letkun tyhjäksi ja kytken kegin fermzillan kaasupuolen jatkoksi tuolla putsatulla letkulla ja laitan kegin hiilaripuolelle paineensäätövenan. Annan sit käydä kegin läpi jolloin käymisen loppuessa letku ja kegi on täynnä samanpaineista hiilaria ja sitten siirtelen kegiin tuota letkua hyödyntäen.
Käytätkö käymistuotteena vapautuvaa hiilidioksidia johonkin muuhun vai miksi haluat sitä säästää? Eikös sitä muodostu useamman kegillisen verran käymisen aikana?

Mutta joo, toi prosessi voisi olla ihan varteenotettava myöskin. Tai sitten vaan kegi täyteen star san nestettä ja työntää ne ulos, mikäli ei halua säästellä.
 
Käytätkö käymistuotteena vapautuvaa hiilidioksidia johonkin muuhun vai miksi haluat sitä säästää? Eikös sitä muodostu useamman kegillisen verran käymisen aikana?

Mutta joo, toi prosessi voisi olla ihan varteenotettava myöskin. Tai sitten vaan kegi täyteen star san nestettä ja työntää ne ulos, mikäli ei halua säästellä.
En muuhun kuin kegin putsaamiseen hapesta. Kun olen cold crashannyt fermzillan, isken hiilari-hiilari liittimellisen letkun kegin hiilaripuoleen, päästän hiilaria letkun läpi ja kytken toisen pään fermzillaan jotta paineet tasautuvat, fermzilla on mulla nostettuna hyllylle kegin yläpuolelle. Sitten kytken nestepuolet letkulla, irrotan hiilariletkun jommasta kummasta, päästän kegin varoventtiilistä sen verran että nesteletku täyttyy fermzillan oluesta ja sit kaasuletku takasin ni lappoutuu itekseen ja hiilari palaa kegistä fermzillaan. Sit vaan lähtee menee ja kegitys pysähtyy kun neste palaa hiilariletkua fermzillan nestepinnan tasoon.
 
Miten käytännössä helpoiten ja halvimmalla saisi tuon Pregon jäähdytyskierukan kiinni vesikiertoon, kun hanassa ei ole ruuveja?
 
Miten käytännössä helpoiten ja halvimmalla saisi tuon Pregon jäähdytyskierukan kiinni vesikiertoon, kun hanassa ei ole ruuveja?
Itse askartelin eilen liittimen puutarhaletkuun. Biltemasta ostin puserrusliittimen 10x3/8, siihen supistusliittimen 3/8x3/4 ja siihen kiinni ulkopuolisilla 3/4 kierteillä varustetun letkuliittimen. Poistopuolelle sitten vaan 10 mm muoviletkua ja pari letkunkiristintä. Veden tarjoilee Bilteman keittiöhanaliitin puutarhaletkulle.


Lopputulos:
IMG_20200714_082949619.jpg
 
Tässä myös mun aikaisemmin postaama kuvaus miten itse tein suihkun hanaan. Hanoja on toki paljon erilaisia eikä nyt ihan auennut mitä tarkoitit sillä, ettei hanassa ole ruuveja. (ei kierteitä vai?)

Juuri niin, ei ole kierteitä. Voisin kirjoittaa paremmin :)
Ja 10L kattilan on saanut nopeasti melkein huoneenlämpöön, kun on täyttänyt lavuaarin kylmällä vedellä ja antanut olla siellä hetken. Sitten vähän kylmää vettä käymisastiaan ja se on puolentunnin sisällä keitosta jo käymässä. Näin olen tähän mennessä tehnyt.
Pregossa on elektroniikkaa pohjassa ja sitä ei kannata upottaa yhtään mihinkään. Täytyy katsoa, jaksanko talvella kantaa taloyhtiön parvekkeelle, joka on kanssa hieno tapa viilentää (jos ulkona <5C).

Menee hetki tämän projektin kanssa, kun kävin Panimonurkassa juuri viime viikolla ostamassa pari pussia olutta ja ne pitää juoda ensin.
..mutta lähden Biltemaan ihmettelemään joku päivä tällä viikolla. Kiitos @scorpion_mp ja @Antti Alien !
 
Lavuaarikylmentämiseen pieni vinkki: Laita vesi valumaan hiljalleen lavuaariin koko ajaksi. Ylimääräinen poistuu ylivuotoröörien kautta ja jäähdytysvesi ei pääse lämpenemään kun se vaihtuu kokoajan.

Toki 20l kattilalla ja 12-15l nestemäärillä tuo on yhä puolisen tuntia ainakin.
 
Lavuaarikylmentämiseen pieni vinkki: Laita vesi valumaan hiljalleen lavuaariin koko ajaksi. Ylimääräinen poistuu ylivuotoröörien kautta ja jäähdytysvesi ei pääse lämpenemään kun se vaihtuu kokoajan.

Toki 20l kattilalla ja 12-15l nestemäärillä tuo on yhä puolisen tuntia ainakin.
Noin olen jäähdytellyt pari kattilallista onnistuneesti. Pitää vaan muistaa välillä sekoittaa, etenkin jos lavuaarissa oleva vedenpinta on matalammalla kuin vierre. Muuten osa jää kuumaksi ja jäähdytys on todella hidasta.
 
Pregon "olutkone" on nyt neitsytmatkallaan kohti vierrettä. Kattila ja mallaspiippu tuntuvat tukevilta ja hana toimii mukavasti. Termostaatti, ja mikä lie logiikka lämmityksessä sitten onkaan, sen sijaan ovat kuraa.

Asetin kattilan lämpenemään 70 asteeseen, ja tuo keuli 72 asteeseen asti. Laskin mäskäystä varten lämpötilan 65 (niin, lämpötila-asetus on vain 5 asteen välein) ja lämpö oli laskenut 62 asteeseen, eikä mitään tapahtunut. Naksautin asetuksen 70 asteeseen ja heti takaisin 65:een ja kattila alkoi lämmittämään, mutta taas mentiin 72 asteeseen.

Ehkä on parempi vaan eristää tuota hieman jollain telttapatjalla ja laittaa elementit kokonaan pois päältä mäskäyksen ajaksi.

edit: Lopun aikaa lämpötila pysyikin 64-68 asteen välillä. Ota tästä nyt sitten selvää.
 
Viimeksi muokattu:
Noilla tarinoilla ei harmita etten itse hakenut tuota, kuten harkitsin. Omilla max 15l erillä sous vide -sirkulaattori on jaksanut oikein kivasti pitää lämmön 66C, pl. jos sekoitan tarpeeksi kauan niin putoaa puolisen astetta. Toki sirkulaattoria ei kannatane ihan vaan oluen tekemiseen ostaa.
 
Pregon "olutkone" on nyt neitsytmatkallaan kohti vierrettä. Kattila ja mallaspiippu tuntuvat tukevilta ja hana toimii mukavasti. Termostaatti, ja mikä lie logiikka lämmityksessä sitten onkaan, sen sijaan ovat kuraa.

Asetin kattilan lämpenemään 70 asteeseen, ja tuo keuli 72 asteeseen asti. Laskin mäskäystä varten lämpötilan 65 (niin, lämpötila-asetus on vain 5 asteen välein) ja lämpö oli laskenut 62 asteeseen, eikä mitään tapahtunut. Naksautin asetuksen 70 asteeseen ja heti takaisin 65:een ja kattila alkoi lämmittämään, mutta taas mentiin 72 asteeseen.

Ehkä on parempi vaan eristää tuota hieman jollain telttapatjalla ja laittaa elementit kokonaan pois päältä mäskäyksen ajaksi.

edit: Lopun aikaa lämpötila pysyikin 64-68 asteen välillä. Ota tästä nyt sitten selvää.

Jatka vaan näitä tarinoita. Niitä on mielenkiintoista lukea.

Itse olen liian pelkuri mäskäämään nyt. Lupailevat hellettä ja sitten tulee käymiseen epäoptimaaliset lämpötilat ja ei tule hyvää olutta. Odottelen taas, kunnes säässä luvataan vähintään viikko sateita.

--

Mäskäyspiippu tuntuu tukevalta, mutta en ole itse taas varma, saanko sen täynnä viljaa laitettua siististi sen pienen ja ohuen pellin päälle, joka tuli mukana..

--

Kympillä toivat kotiin ja lähetti sanoi, että "eikun bisseä tekemään"..
 
Kyllä hyvää olutta saa lämpimässäkin. Vaatehuonessa oli mittarin mukaan jotain 25-26C suurimman osan käymisestä ja liian hedelmäiseksi aromihumaloitu hefeweizen sekä belgipaleale ovat ihan jepa. Toki hiivoja, jotka tunnetusti tykkäävät vähän lämpimämmästä. Aika äärirajoilla tosin tässä mennään.

Pistää kyllä miettimään että onko tuo saison-pippurisuus sekä tuossa T-58 hiivatussa belgialessa että aiemmassa saisonissa Belle Saisonilla kuumuuden tuotetta kuinka pitkälle. Hyvin samankaltaiset maut molemmilla tuli suhteellisen samankaltaisilla maltailla ja humalilla. Isoin ero varmaan että T-58 jätti oluen ominaispainon 1.010 kun Belle Saison taas 1.004, mikä erottui selvästi maussa. Taisi Belle Saisonilla tulla vähän voimakkaampi pippurisuuskin.

Ihan jees molemmat siis, tosin ei niinkään sellaisia terassioluita joita voisi kuumana päivänä kiskoa monta pulloa.
 
wh00t???? miten niin "ei tulee hyvää olutta"???? o_O
Oletko etsimässä tekosyitä vai mitä ? ;)

Klassikot : Saisonit, Belgialaiset - lähes kaikki mahdolliset - ne eivät tarvi lämpötilahallintaa
LIsäks kaikkityyliset bisseet kveikillä - pseudolaagerit, IPAt yms yms - joskus jopa suosittellaan >30c :cool:

Nyt on valmistumassa 40L+ olutta (käymisämpäristä 20L ja 'zillasta 20L), niin täytyy saada joku toinen tähän mukaan, että saa nuo juotuakin.. Ilmaiseksi noita voi jakaa vaikka mihin, mutta kaveri tuota Kveikkiä ehdottelikin. Ongelma oli vaan, että siihen aikaan ei ollut halpaa mäskäyskonetta, niin vähän varauksella suhtauduin pussimäskäyksen vaivaan tuolla hinnalla.

Kaapissa on 100g Waimea ja 100g Nelson Sauvin - mutta katsellaan, mitä niistä kehitetään. Kesäoluina kyllä tuleen tekemään oman preferenssin mukaisesti hedelmäiseksi humaloitua .. IPAa.. tms. olutta. Mutta noita australialaisia/uusiseelantilaisia humaloita.

--

Pussimäskäykseni tulokset ovat vieläkin aika sameita ja pulloon on muodostunut vähän tavallista enemmän hiiva/tms. jämiä, mutta maku on ihan jees ja olen tänään niitä juonut varastoja siivotessani, niin en ole 100% selvänä juuri nyt. Lisäksi lupasin noita oluita rappunaapureille, täytyisi osa viedä sinne.
 
Noilla tarinoilla ei harmita etten itse hakenut tuota, kuten harkitsin. Omilla max 15l erillä sous vide -sirkulaattori on jaksanut oikein kivasti pitää lämmön 66C, pl. jos sekoitan tarpeeksi kauan niin putoaa puolisen astetta. Toki sirkulaattoria ei kannatane ihan vaan oluen tekemiseen ostaa.
Ei minua ainakaan harmita. Ei se lämpötila on niin justiinsa kuitenkaan, kunhan nyt 60-70 välillä pysyy. Lämmöt pysyivät tosiaan laitteen tökkimisen jälkeen parin asteen tarkkuudella kohdillaan, joten saattoi olla jonkinlainen käyttäjävika ensin.

Erityisesti mieltä lämmitti riittävän suuri kattila, ja hana josta sai vierteet käymisastiaan. Ei tarvinnut lapon kanssa alkaa leikkimään. Laitoin koko määrän vettä ja huuhtelin ottamalla vierrettä hanasta ja kaatamalla takaisin päälle, mutta sillä ei ollut mittaustulosten perusteella merkitystä kuin tuhannesosa-SG:n verran.

Eniten meni pieleen veden määrä. Piti tulla n. 9,5 litraa käymisastiaan, mutta tuli jotain päälle 10. Brewtargetin oletusarvio kiehumishäviöstä oli hieman pielessä, ja taisin mokata veden määrän mittauksenkin yläkanttiin. Taisi mennä 15 litraa 14,5 sijaan. Ensi kerralla pienemmällä vesimäärällä. Mietoa tästä pitikin tulla, mutta nyt prosentit jäävät aika tasan neljään, jos käyminen tapahtuu ohjelman arvion mukaisesti.
 
Ja mäskäystehokkus oli....... ??? :vihellys:
Ei pysty laskemaan kun en mitannut vesimäärää ennen keittämistä, ja ennen mäskäyksen alkuakin taisi tosiaan lorahtaa enemmän kuin kuvittelin. Yritän muistaa raportoida ensi kerralla. Edellinen pussimäskäämällä tekemäni tekele osui tasan lukuihin ja silloin ohjelman käyttämä tehokkuus oli 70 %.

edit: Jos vettä meni se 15 litraa aluksi, niin tehokkuus oli n. 72 %. Tämä on tosiaan vain arvaus.
 
Viimeksi muokattu:
Pistin tilaten tuollaisen:

Jos vaikka kovasti mangon (oikeasti) makuinen Mangrove Jack's säilyisi kaapissa ja voisin tehdä Pregolla jotain järkevämpää.

Nyt vaan oluttarvikkeet alkaa viedä kodista ja varastosta kovasti tilaa..
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 272
Viestejä
4 507 490
Jäsenet
74 347
Uusin jäsen
Si-Pe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom