- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 898
No siis itselläni ainakin prosessi on sellanen, että lämmitän ikean 10 litrasissa kattiloissa (2kpl) vettä 18 litraa ja siitä n. 15 litraa menee 20 litraseen kylmälaukkuun mäskäytymään. Siirrän ylimääräsen 3 litraa perus 5 litraseen kattilaan ja laitan toiseen kattilaan lämpenemään vielä yhden satsin vettä. Kun mäskäys sous vide laitteella on hoitunut, virutan mäskipussia sen verran, että saan 9 litraa ensimmäiseen kattilaan, sitten dumppaan 9 litraa kuumaa vettä tilalle "huuhtelemaan" ja sekoittelen kylmälaukussa mäskipussia ja kaadan vierrettä toiseen kattilaan 9 litraa. Sen jälkeen dumppaan loput 3 litraa + 3 litraa ylimääräistä pikkukattilasta sinne kylmälaukkuun mäskipussin kaveriksi, sekoittelen ja jätän pussin valumaan. Kun eka kattila on saatu humaloineen keitettyä jäähdytän sen ja kaadan käymisastiaan ja sitten loput 9 litraa kattilaan kiehumaan. Toi ylimääränen 3 litraa imeytyy maltaisiin. Sitten vaan loput keittäen jäähdyttäen ja käymisastiaan. Toki hommaa helpottaisi esim 20 litranen kattila jne, mutta toisaalta hommaa helpottaisi aika isoissa määrin toi brewmonk esim parvekkeella niin ei tule höyryt kämppään.
Joo, tämä on aika paljon monimutkaisemman oloinen kuin oma taktiikkani:
- Vettä 20l kattilaan se max. 15l.
- Strike temperaturessa mäskipussi ja sirkulaattori sekaan ja kattila pois liedeltä. Sirkulaattori jaksaa hyvin pitää vierteen mäskäyslämmössä
- Tunnin jälkeen lävikköön käymisastian päälle lirumaan mäskipussi. Pientä puristelua ja huuhteluveden kaatoa päälle kunnes on tarpeesi saatu asioita ulos.
- Alkuperäinen vierre on jo kuumenemassa, ja sinne heitetään sekaan tuo loppu pussista tullut huuhdeltu vierre jotta päästään karkeasti arvioituun pre-boil määrään (Brewmaten perusastetuksilla on mennyt aika hyvin sparge waterin määräarvio aina)
- Kylmennetään siirtämällä kattila lavuaariin ja laittamalla kylmää vettä virtaamaan sellaisella paineella että vesi kiertää ylivuotoröörin kautta ulos nopeammin kuin sitä tulee lisää
Tuo höyry ei haittaa itseäni pätkääkään näin talvella, mutta kesällä voi olla eri juttu. Toisaalta eipä mulla parveketta ole muutenkaan.
Jäähdyttäminen nopeutuisi (12l erälle joku 35-40min nykyisellään) ja helpottuisi tollasella kierteellä vierteen sisällä. Tämä ei kuitenkaan ole juttu joka vaatii Brewmonkia tai edes hyötyy siitä, joten sitä ei lasketa.
Mäskäyksessä tuo huuhteluvaihe helpottuisi jonkun verran ja olisi lievästi vähemmän sotkuistakin kenties. En ole ihan varma onko 300€ arvoista. EDIT: ...ja vesi lämpenisi varmaan nopeammin.