Oluen paneminen itse

No siis itselläni ainakin prosessi on sellanen, että lämmitän ikean 10 litrasissa kattiloissa (2kpl) vettä 18 litraa ja siitä n. 15 litraa menee 20 litraseen kylmälaukkuun mäskäytymään. Siirrän ylimääräsen 3 litraa perus 5 litraseen kattilaan ja laitan toiseen kattilaan lämpenemään vielä yhden satsin vettä. Kun mäskäys sous vide laitteella on hoitunut, virutan mäskipussia sen verran, että saan 9 litraa ensimmäiseen kattilaan, sitten dumppaan 9 litraa kuumaa vettä tilalle "huuhtelemaan" ja sekoittelen kylmälaukussa mäskipussia ja kaadan vierrettä toiseen kattilaan 9 litraa. Sen jälkeen dumppaan loput 3 litraa + 3 litraa ylimääräistä pikkukattilasta sinne kylmälaukkuun mäskipussin kaveriksi, sekoittelen ja jätän pussin valumaan. Kun eka kattila on saatu humaloineen keitettyä jäähdytän sen ja kaadan käymisastiaan ja sitten loput 9 litraa kattilaan kiehumaan. Toi ylimääränen 3 litraa imeytyy maltaisiin. Sitten vaan loput keittäen jäähdyttäen ja käymisastiaan. Toki hommaa helpottaisi esim 20 litranen kattila jne, mutta toisaalta hommaa helpottaisi aika isoissa määrin toi brewmonk esim parvekkeella niin ei tule höyryt kämppään.

Joo, tämä on aika paljon monimutkaisemman oloinen kuin oma taktiikkani:

- Vettä 20l kattilaan se max. 15l.
- Strike temperaturessa mäskipussi ja sirkulaattori sekaan ja kattila pois liedeltä. Sirkulaattori jaksaa hyvin pitää vierteen mäskäyslämmössä
- Tunnin jälkeen lävikköön käymisastian päälle lirumaan mäskipussi. Pientä puristelua ja huuhteluveden kaatoa päälle kunnes on tarpeesi saatu asioita ulos.
- Alkuperäinen vierre on jo kuumenemassa, ja sinne heitetään sekaan tuo loppu pussista tullut huuhdeltu vierre jotta päästään karkeasti arvioituun pre-boil määrään (Brewmaten perusastetuksilla on mennyt aika hyvin sparge waterin määräarvio aina)
- Kylmennetään siirtämällä kattila lavuaariin ja laittamalla kylmää vettä virtaamaan sellaisella paineella että vesi kiertää ylivuotoröörin kautta ulos nopeammin kuin sitä tulee lisää

Tuo höyry ei haittaa itseäni pätkääkään näin talvella, mutta kesällä voi olla eri juttu. Toisaalta eipä mulla parveketta ole muutenkaan.

Jäähdyttäminen nopeutuisi (12l erälle joku 35-40min nykyisellään) ja helpottuisi tollasella kierteellä vierteen sisällä. Tämä ei kuitenkaan ole juttu joka vaatii Brewmonkia tai edes hyötyy siitä, joten sitä ei lasketa.

Mäskäyksessä tuo huuhteluvaihe helpottuisi jonkun verran ja olisi lievästi vähemmän sotkuistakin kenties. En ole ihan varma onko 300€ arvoista. EDIT: ...ja vesi lämpenisi varmaan nopeammin.
 
Tähän on tainnut löytyä ratkaisu: liian korkea veden pH jota en siis ole säätänyt lainkaan. Aiheuttanee tanniinien liukenemisen veteen, jolloin oluesta tulee helposti liian katkeroista.

Onko sulla tästä laittaa linkkiä tms. Mulla on ollut samoja ongelmia kuin sinulla mutta se katkeruus on tasoittunut muutamassa päivässä. Jos sen saisi tuolla ph:n säädöllä kuntoon niin olisi aika pieni vaiva. yleensä vedän aika kovalla paineella 40-50 psi kegiä keinuttaen hapot suunnilleen kohdilleen ja sen jälkeen maistuu aika paljon joku outo katkeruus tms oluessa. Maku häviää 3-5 pv mutta olisihan se kiva tuokin virhe pois jos joskus on kiire saada olut naamariin :D.
 
Joo, tämä on aika paljon monimutkaisemman oloinen kuin oma taktiikkani:

- Vettä 20l kattilaan se max. 15l.
- Strike temperaturessa mäskipussi ja sirkulaattori sekaan ja kattila pois liedeltä. Sirkulaattori jaksaa hyvin pitää vierteen mäskäyslämmössä
- Tunnin jälkeen lävikköön käymisastian päälle lirumaan mäskipussi. Pientä puristelua ja huuhteluveden kaatoa päälle kunnes on tarpeesi saatu asioita ulos.
- Alkuperäinen vierre on jo kuumenemassa, ja sinne heitetään sekaan tuo loppu pussista tullut huuhdeltu vierre jotta päästään karkeasti arvioituun pre-boil määrään (Brewmaten perusastetuksilla on mennyt aika hyvin sparge waterin määräarvio aina)
- Kylmennetään siirtämällä kattila lavuaariin ja laittamalla kylmää vettä virtaamaan sellaisella paineella että vesi kiertää ylivuotoröörin kautta ulos nopeammin kuin sitä tulee lisää

Tuo höyry ei haittaa itseäni pätkääkään näin talvella, mutta kesällä voi olla eri juttu. Toisaalta eipä mulla parveketta ole muutenkaan.

Jäähdyttäminen nopeutuisi (12l erälle joku 35-40min nykyisellään) ja helpottuisi tollasella kierteellä vierteen sisällä. Tämä ei kuitenkaan ole juttu joka vaatii Brewmonkia tai edes hyötyy siitä, joten sitä ei lasketa.

Mäskäyksessä tuo huuhteluvaihe helpottuisi jonkun verran ja olisi lievästi vähemmän sotkuistakin kenties. En ole ihan varma onko 300€ arvoista. EDIT: ...ja vesi lämpenisi varmaan nopeammin.
Niin...hyvä kysymys...ite oon tehnyt 12 erää, joista 11 pussimäskäämällä ja nyt vain yhden erän Arsegan easybrewlla. Ite oon kyllä toistaiseksi tyytyväinen koneeseen. On se vähän siistimpää ja siinä on sellaista panimomestarin meininkiä, kun saa asetuksia koneeseen näppäillä. Myös se kiva, että voi käskeä koneen lämmittään veden 67 asteeseen ja tehdä samalla jotain muuta. Ei tarvitse levyn sammutusta kytätä. Ehkä tosiaan huuhtelu on vähän helpompaa ja siistimpää. Kaikki tapahtuu samassa paikassa huuhteluveden lämmitystä lukuunottamatta. Koneella saa myös hyvän hyötysuhteen, joka yleensä parempi kuin pussimäskäämällä ja olut voi olla kirkkaampaa, kun mallaspeti suodattaa rupaa pois. Ja immersiojäähdytin on tosi kätevä, kunhan letkutukset on saanut tehtyä :)
 
Niin...hyvä kysymys...ite oon tehnyt 12 erää, joista 11 pussimäskäämällä ja nyt vain yhden erän Arsegan easybrewlla. Ite oon kyllä toistaiseksi tyytyväinen koneeseen. On se vähän siistimpää ja siinä on sellaista panimomestarin meininkiä, kun saa asetuksia koneeseen näppäillä. Myös se kiva, että voi käskeä koneen lämmittään veden 67 asteeseen ja tehdä samalla jotain muuta. Ei tarvitse levyn sammutusta kytätä. Ehkä tosiaan huuhtelu on vähän helpompaa ja siistimpää. Kaikki tapahtuu samassa paikassa huuhteluveden lämmitystä lukuunottamatta. Koneella saa myös hyvän hyötysuhteen, joka yleensä parempi kuin pussimäskäämällä ja olut voi olla kirkkaampaa, kun mallaspeti suodattaa rupaa pois. Ja immersiojäähdytin on tosi kätevä, kunhan letkutukset on saanut tehtyä :)

Minkätasoisia hyötysuhteita olet sitten saanut? Omat pussimäskäykseni liikkuvat kuitenkin 70-80% tasolla vähän lämpötilasta ja mallaskoostumuksesta riippuen. Tuo 80% oli puhtaasti ohramaltailla 1h @ 66C.

Toki tämä on vähän omaan makuun turhan työlään huuhteluprosessin takana.
 
Onko sulla tästä laittaa linkkiä tms. Mulla on ollut samoja ongelmia kuin sinulla mutta se katkeruus on tasoittunut muutamassa päivässä. Jos sen saisi tuolla ph:n säädöllä kuntoon niin olisi aika pieni vaiva. yleensä vedän aika kovalla paineella 40-50 psi kegiä keinuttaen hapot suunnilleen kohdilleen ja sen jälkeen maistuu aika paljon joku outo katkeruus tms oluessa. Maku häviää 3-5 pv mutta olisihan se kiva tuokin virhe pois jos joskus on kiire saada olut naamariin :D.

Minulla sama vika, joka poistuu juurikin odottelemalla.

En tiedä sitten onko se tuo pH sittenkään, mutta ainakin huuhteluveden pH (mäski asettunee oikeaan luokkaan ilman säätöjä) laskeminen auttaisi saamaan oluesta raikkaamman makuista. Seuraavassa erässä testailen miten käy äijälle, täytyy raportoida kunhan oluen taas teen.
 
Minkätasoisia hyötysuhteita olet sitten saanut? Omat pussimäskäykseni liikkuvat kuitenkin 70-80% tasolla vähän lämpötilasta ja mallaskoostumuksesta riippuen. Tuo 80% oli puhtaasti ohramaltailla 1h @ 66C.

Toki tämä on vähän omaan makuun turhan työlään huuhteluprosessin takana.
Samanlaisia hyötysuhteita, siinä 70-80% väliin aina mennyt. Itekin tykkään huuhdella ja puristella pussia aika huolella. Tuon yhden konepanon hyötysuhdetta en oikeen ees tiedä, kun meni vähän säätämiseks. Jäi dubbelista ruokosokeri pois ja lisäsin sen vasta hiivauksen jälkeen :rofl:. Muutenki haihtumista vähän oletettua vähemmän ja enemmän tavaraa käymispönttöön. Tietysti tämä hyötysuhdeasia on mun mielestä aika mitätön juttu. Jos prosessi on hyötysuhteeltaan heikompi ni lisää vaan hieman enemmän halpoja maltaita reseptiin.
 
Tämän kertainen tuotos alkaa olla valmis, paitsi että "hiilihappokuplat" ovat tarkertuneet pullon reunoihin. Nyt avattaessa olut kuohuu runsaasti ja ottaa mukaansa pohjasta kaiken ylimääräisen sakan.

Onko tähän jotain kikka kolmosta?
 
Tämän kertainen tuotos alkaa olla valmis, paitsi että "hiilihappokuplat" ovat tarkertuneet pullon reunoihin. Nyt avattaessa olut kuohuu runsaasti ja ottaa mukaansa pohjasta kaiken ylimääräisen sakan.

Onko tähän jotain kikka kolmosta?
Kopauta kuplat liikkeelle ja pintaan ennen avaamista?
 
Tämän kertainen tuotos alkaa olla valmis, paitsi että "hiilihappokuplat" ovat tarkertuneet pullon reunoihin. Nyt avattaessa olut kuohuu runsaasti ja ottaa mukaansa pohjasta kaiken ylimääräisen sakan.

Onko tähän jotain kikka kolmosta?

On. Ennen kun jäähdytät pullon, kätevällä ranneliikkeellä pyöräytät pulloa akselinsa ympäri ja sisäsivuista hiivan hituset ja muut liikkeelle, jolloin ne jäähdytyksessä laskeutuu pullon pohjalle.

Sattuu olemaan itsellä pulloja lämpimässä, joten demonstroidaan:


Tuossa aika kevyesti kieräytin joten kaikki pullon sisäsivuille liimaantunut tavara ei lähtenyt liikkeelle, mutta tuosta on oman kokemuksen mukaan merkittävä apu.
 
Samanlaisia hyötysuhteita, siinä 70-80% väliin aina mennyt. Itekin tykkään huuhdella ja puristella pussia aika huolella. Tuon yhden konepanon hyötysuhdetta en oikeen ees tiedä, kun meni vähän säätämiseks. Jäi dubbelista ruokosokeri pois ja lisäsin sen vasta hiivauksen jälkeen :rofl:. Muutenki haihtumista vähän oletettua vähemmän ja enemmän tavaraa käymispönttöön. Tietysti tämä hyötysuhdeasia on mun mielestä aika mitätön juttu. Jos prosessi on hyötysuhteeltaan heikompi ni lisää vaan hieman enemmän halpoja maltaita reseptiin.

Ihan tottahan tuo. Tärkeintä on ennustettavuus, kunhan nyt ei toki mennä niin absurdin alas, koska vaikka maltaat ovat halpoja, vähän nihkeäähän kovin suuria mallasmääriä on käsitellä.
 
On. Ennen kun jäähdytät pullon, kätevällä ranneliikkeellä pyöräytät pulloa akselinsa ympäri ja sisäsivuista hiivan hituset ja muut liikkeelle, jolloin ne jäähdytyksessä laskeutuu pullon pohjalle.

Sattuu olemaan itsellä pulloja lämpimässä, joten demonstroidaan:


Tuossa aika kevyesti kieräytin joten kaikki pullon sisäsivuille liimaantunut tavara ei lähtenyt liikkeelle, mutta tuosta on oman kokemuksen mukaan merkittävä apu.

Tämän parempaa ohjetta tuskin voin saada, suuri kiitos! Pyörittelen illalla kuplat liikkeelle.
 
Fabossa joku jako panimon ylijäämähumalaa ni pari kiloa mullekin :D
 

Liitteet

  • received_2871283202940986.jpeg
    received_2871283202940986.jpeg
    133,8 KB · Luettu: 120
Pitäisi tehdä olutta ja haluaisin maksimoida satsin koon, eli siis kattilan kapasiteetin. Olen kuitenkin sen verran noviisi, että olen aika orjallisesti aina noudattanut reseptien ohjeita. Nyt valitsemassani reseptissä ei mäskiä huuhdella, joten kaipaisinkin kokeneempien inputtia onko alla olevalla kahdella skenaariolla teoriassa mitään eroa lopputuloksen kannalta:

1. 20l kattilassa vettä 16l + mäskit -> mäskiä ei huuhdella, vierrettä tulee 13l
2. 15l kattilassa vettä 10l + mäskit -> mäski huuhdellaan niin, että vierrettä tulee 13l.

Onko näin suoraviivaista? Vaikuttaako veden määrä mäskistä liukenevien sokerien määrään? Voisiko teoriassa mäskätä vaikka yhdessä 5l kattilassa ja huuhtelun avulla täyttää 10l kattila keittoon?
 
Viimeksi muokattu:
Pitäisi tehdä olutta ja haluaisin maksimoida satsin koon, eli siis kattilan kapasiteetin. Olen kuitenkin sen verran noviisi, että olen aika orjallisesti aina noudattanut reseptien ohjeita. Nyt valitsemassani reseptissä ei mäskiä huuhdella, joten kaipaisinkin kokeneempien inputtia onko alla olevalla kahdella skenaariolla teoriassa mitään eroa lopputuloksen kannalta:

1. 20l kattilassa vettä 16l + mäskit -> mäskiä ei huuhdella, vierrettä tulee 13l
2. 15l kattilassa vettä 10l + mäskit -> mäski huuhdellaan niin, että vierrettä tulee 13l.

Onko näin suoraviivaista? Vaikuttaako veden määrä mäskistä liukenevien sokerien määrään? Voisiko teoriassa mäskätä vaikka yhdessä 5l kattilassa ja huuhtelun avulla täyttää 10l kattila keittoon?
Huuhtelu parantaa käytännössä mäskäystehokkuutta jonkun verran ja johtuu varmaankin osittain siitä, että kun sulla on mäskissä vesi sokeripitoista niin osa sokerista jää siihen veteen mikä imeytyy maltaisiin. Kun huuhtelet saat korvattua maltaisiin imeytynyttä vettä vähemmän sokeria sisältävällä vedellä. Kannattaa siis mielummin huuhdella kuin olla huuhtelematta riippumatta reseptistä. Tekisin ehkä tässä keississä niin että laskisin reseptin maltaiden määrän esim 18 litran vesimäärälle, jolloin sun 20 litranen kattila on melkein täynnä huuhtelun jälkeen. Laitat maltaat ja mahtuvan vesimäärän mäskäytymään ja sitten loput huuhtelet. Jos siis esimerkiksi 13 litraan tarvitset 3 kiloa mallasta niin 18 litraan tarvitset reilu 4kg. Laitat ne vaan kattilaan, mäskäät ja huuhtelet lopuksi vedellä.
 
Huuhtelu parantaa käytännössä mäskäystehokkuutta jonkun verran ja johtuu varmaankin osittain siitä, että kun sulla on mäskissä vesi sokeripitoista niin osa sokerista jää siihen veteen mikä imeytyy maltaisiin. Kun huuhtelet saat korvattua maltaisiin imeytynyttä vettä vähemmän sokeria sisältävällä vedellä. Kannattaa siis mielummin huuhdella kuin olla huuhtelematta riippumatta reseptistä. Tekisin ehkä tässä keississä niin että laskisin reseptin maltaiden määrän esim 18 litran vesimäärälle, jolloin sun 20 litranen kattila on melkein täynnä huuhtelun jälkeen. Laitat maltaat ja mahtuvan vesimäärän mäskäytymään ja sitten loput huuhtelet. Jos siis esimerkiksi 13 litraan tarvitset 3 kiloa mallasta niin 18 litraan tarvitset reilu 4kg. Laitat ne vaan kattilaan, mäskäät ja huuhtelet lopuksi vedellä.
Tosiaan, mäskistähän irtoaa niitä sokereita huuhtelussa, sehän se idea on. Tätä en edes ajatellut äsken :geek: Käytännössä siis noissa mun aiemmin kuvailluissa esimerkeissä ero on se, että huuhdellun erän ominaispaino on suurempi.

Reseptissä lisätään vierteeseen keitossa sokeria, ilmeisesti kompensoimaan huuhtelun väliin jäämistä. Saattaa tulla turhan vahvaa siis, mikäli tekee molemmat.

Oikeastaan mun pitikin kysyä tätä: jos reseptiin menee nyt vaikka 2kg mallasta ja 9l vettä, ja tästä tulee ilman huuhtelua 7l vierrettä, niin voinko mäskäysvaiheeseen laittaa 7l vettä ja 2kg mallasta, ja maltaiden poiston jälkeen yksinkertaisesti lisätä vettä (eli siis huuhtelematta mäskiä) 2 litraa saavuttaen saman OG:n? Vai poistuukohan maltaan mukana enemmän sokereita, kun käytetyn veden määrä on pienempi (eli vierteen ominaispaino ennen veden lisäystä suurempi?

Vai meneekö tämä jo hiusten halkomiseksi? Tuntuu tosiaan oma kokemustaso vielä sen verran hataralta, että pelkään liian suuria/pieniä ominaispainoja ja erän epäonnistumista ellen tee pilkulleen resptin mukaan
 
Tosiaan, mäskistähän irtoaa niitä sokereita huuhtelussa, sehän se idea on. Tätä en edes ajatellut äsken :geek: Käytännössä siis noissa mun aiemmin kuvailluissa esimerkeissä ero on se, että huuhdellun erän ominaispaino on suurempi.

Reseptissä lisätään vierteeseen keitossa sokeria, ilmeisesti kompensoimaan huuhtelun väliin jäämistä. Saattaa tulla turhan vahvaa siis, mikäli tekee molemmat.

Oikeastaan mun pitikin kysyä tätä: jos reseptiin menee nyt vaikka 2kg mallasta ja 9l vettä, ja tästä tulee ilman huuhtelua 7l vierrettä, niin voinko mäskäysvaiheeseen laittaa 7l vettä ja 2kg mallasta, ja maltaiden poiston jälkeen yksinkertaisesti lisätä vettä (eli siis huuhtelematta mäskiä) 2 litraa saavuttaen saman OG:n? Vai poistuukohan maltaan mukana enemmän sokereita, kun käytetyn veden määrä on pienempi (eli vierteen ominaispaino ennen veden lisäystä suurempi?

Vai meneekö tämä jo hiusten halkomiseksi? Tuntuu tosiaan oma kokemustaso vielä sen verran hataralta, että pelkään liian suuria/pieniä ominaispainoja ja erän epäonnistumista ellen tee pilkulleen resptin mukaan
Sanoisin, että tätä kannattaa ajatella liukenevuuden kannalta. Mitä sokeripitoisempaa vierre on sen huonommin siihen liukenee lisää sokereita. Mäskäyksen jälkeen sulla on vahvempaa ja sokeripitoisempaa vierrettä, jos käytät vähemmän vettä. Tällöin sulla jää vahvempaa vierrettä eli sokeripitoisempaa litkua myös enemmän maltaisiin, joita et huuhtele. Sitten lisäät pelkkää vettä, joka pelkästään laimentaa kokonaisuutta. Väittäisin, että näin OG on hieman alhaisempi.

Sokeri reseptissä hieman riippuu tyylistä. Yleensä puhdas sokeri ei tuo mitään makua vaan ainoastaa nostaa alkoholipitoisuutta ja ohentaa runkoa. Näin ollen välttäisin sitä.
Joihinkin resepteihin sokeri taas kuuluu, esim. juuri tein belgialaista dubbelia, johon laitoin ruokosokeria.

Menekö hiusten halkomiseksi? No ehkä hieman. Kysyisin ennemmin, että haittaako, jos reseptin mukaan pitäisi tulla 6,0% olutta, mutta sulla tuleekin 6,3% tai 5,7% ? Ite sanoisin, että pirun hyvää olutta tulee prosenteista huolimatta. Ehkä mä tekisin esimerkiksi niin, että käyttäisin 7 l vettä 9 l sijaan mäskäysvaiheessa ja huuhtelisin vaikka sillä 2 l vettä sitten. Aivan lopuksi ennen hiivausta voit tarkistaa ominaispainon. Oletettavasti sun OG on hieman reseptiä korkeampi (koska huuhtelit) ja voit vielä tässä vaiheessa lisätä pelkkää vettä hieman, jolloin saat OG:tä alemmaks (jos haluat). Näin saat hieman enemmän bisseäkin, jos vaan sun käymisastiaan mahtuu. :kippis:
 
Tosiaan, mäskistähän irtoaa niitä sokereita huuhtelussa, sehän se idea on. Tätä en edes ajatellut äsken :geek: Käytännössä siis noissa mun aiemmin kuvailluissa esimerkeissä ero on se, että huuhdellun erän ominaispaino on suurempi.

Reseptissä lisätään vierteeseen keitossa sokeria, ilmeisesti kompensoimaan huuhtelun väliin jäämistä. Saattaa tulla turhan vahvaa siis, mikäli tekee molemmat.

Oikeastaan mun pitikin kysyä tätä: jos reseptiin menee nyt vaikka 2kg mallasta ja 9l vettä, ja tästä tulee ilman huuhtelua 7l vierrettä, niin voinko mäskäysvaiheeseen laittaa 7l vettä ja 2kg mallasta, ja maltaiden poiston jälkeen yksinkertaisesti lisätä vettä (eli siis huuhtelematta mäskiä) 2 litraa saavuttaen saman OG:n? Vai poistuukohan maltaan mukana enemmän sokereita, kun käytetyn veden määrä on pienempi (eli vierteen ominaispaino ennen veden lisäystä suurempi?

Vai meneekö tämä jo hiusten halkomiseksi? Tuntuu tosiaan oma kokemustaso vielä sen verran hataralta, että pelkään liian suuria/pieniä ominaispainoja ja erän epäonnistumista ellen tee pilkulleen resptin mukaan
Kannattaa huuhdella osalla määrästä eikä vaan lisätä vettä ilman huuhtelua. Tuon vaikutus ominaispainoon on jotain ja sen voit mitata ennen sokerin lisäämistä jos haluat päästä tarkalleen oikeaan og. Sokeria sitten vaan sen mukaan miten bissessä on sokeria.
 
Tulipa tehtyä pahaa olutta uutteesta.

Ostin Gluteenitonta Pale Alea pussissa , pistin kilon panimosokeria ja sitten laitoin vielä vähän kuivahumalia, joita oli jäänyt yli.

Maku on vähän kuin vähemmän hedelmäistä siideriä, jota on maustettu oluthumalalla väärään suuntaan. En tiedä, pääsikö tässä oksidaatiokin tapahtumaan, mutta ei maistu pahvilta, eikä maistu hyvältä.
Fermzilla ei kestänyt panemista, niin se oli nyt tauolla tämän kanssa, kunhan selvittelen mitä sille nyt voi tehdä. Paineessa halkesi.
Tein ihan normaalissa käymisämpärissä.

En tee enää ikinä.

--

Nyt on suunnitelmissa tehdä joko
a) olutta, jossa kerran onnistuin kuivahumaloinnissa ja maku oli hyvä
b) perusperusperus-lagerkitti perustavaroilla. Tai 500g DME + 500g panimosokeri.

Peruspihinä ihmisenä en heitä olutta pois, mutta se jää vieraille tarjottavaksi tai myöhemmän illan juomaksi..
 
Tänään pullotin erän jossa kokeilin perjaatteessa tehdä amerikan IPAa mutta käyttämällä perinteisempiä saksalaisia humalia ja vähän saksalaisempaa mallaspohjaa.. Paljon netistä luin kyllä että ei tule toimimaan. Eikä kovin lupaavalta vaikuta.

Raaka-aineet aikalailla:

Pilsner mallas, light munich ja caramunich1. Humalat Herkules, Perle, Mandarina Bavaria ja hiivaksi US-05. Kuivahumalointi vielä Perlellä ja Mandarina Bavarialla.

Todella hiivainen ja mausteinen tässä vaiheessa... Selvästi puuttuu se amerikkalaisten humalien tropiikki..
 
Tulipa tehtyä pahaa olutta uutteesta.

Ostin Gluteenitonta Pale Alea pussissa , pistin kilon panimosokeria ja sitten laitoin vielä vähän kuivahumalia, joita oli jäänyt yli.

Maku on vähän kuin vähemmän hedelmäistä siideriä, jota on maustettu oluthumalalla väärään suuntaan. En tiedä, pääsikö tässä oksidaatiokin tapahtumaan, mutta ei maistu pahvilta, eikä maistu hyvältä.
Fermzilla ei kestänyt panemista, niin se oli nyt tauolla tämän kanssa, kunhan selvittelen mitä sille nyt voi tehdä. Paineessa halkesi.
Tein ihan normaalissa käymisämpärissä.

En tee enää ikinä.

--

Nyt on suunnitelmissa tehdä joko
a) olutta, jossa kerran onnistuin kuivahumaloinnissa ja maku oli hyvä
b) perusperusperus-lagerkitti perustavaroilla. Tai 500g DME + 500g panimosokeri.

Peruspihinä ihmisenä en heitä olutta pois, mutta se jää vieraille tarjottavaksi tai myöhemmän illan juomaksi..
Hyvä asenne tarjota paska vieraille :D Sanoisin että nää kotioluet ei niin paljoa yleensä maksa, ettei kannattaisi sitä paskaa erää vaan kaataa pois. Tekee uuden satsin ja juo mielummin sitä hyvää. Jos mulla maksaa vaikkapa kegillinen sen 50€ niin mielummin haaskaan tuon rahan kuin juon 40 tuopillista paskaa.
 
Hyvä asenne tarjota paska vieraille :D Sanoisin että nää kotioluet ei niin paljoa yleensä maksa, ettei kannattaisi sitä paskaa erää vaan kaataa pois. Tekee uuden satsin ja juo mielummin sitä hyvää. Jos mulla maksaa vaikkapa kegillinen sen 50€ niin mielummin haaskaan tuon rahan kuin juon 40 tuopillista paskaa.

Tämähän oli noin 25€, kun käytin 100% panimosokeria. Ja tarkoituksella, että tulisi täysgluteenitonta. En ole keliaakikko, mutta halusin nyt koettaa uusia asioita.

Ilmainen kalja kelpaa kyllä kavereilleni. Voi toki aloitella sillä paremmalla oluella. Nyt voisi vaan maistua enemmän kaljalta tuo gluteeniton.

o_O saisko kuvat???

Laitan YV:tä illemmalla. Ei ole iso halkeama, mutta rikki on.

Entä jos c) perusperusperus-lagerkitti + oikea lagerhiiva + 800g DME + 100-120g panimosokeria?

Odota vaan, tuo voi hyvinkin asettua aloilleen jonkin ajan kuluttua

Kaikki entiset olutkitit on onnistuneet hyvin. Tämä nyt meni vähän pieleen ja ei se tappio ole suuri. Tosin kun jälkikäymistä harrastaa (suurin osa on pulloissa), niin nuo ei ole vielä pariakaan viikkoa olleet vielä pulloissa. Katsotaan, jos tilanne paranee.. En usko, että saan oikean käymislämpötilan oikealle lagerhiivalle ja siksi juuri teen nyt juhannusoluita jo valmiiksi, että täällä nousee lämpötilat kesähelteillä.

--

Aina ei onnistu ja kokeilemalla oppii.
 
Noissa 1st gen keruusäiliöllisissä fermzilloissahan tuo yläosan halkeaminen oli tyypillinen vika, joka on sittemmin korjattu uudempaan revikkaan sekä noihin all roundereihin.
 
Jeps, itse otin all rounderin koska hiivan kerääminen ei monessakaan bissessä kiinnosta ja tuo mahtuu kätevämmin esim tuonne kylmäkellarin komeroon cold crashaamaan kun ei tarvitse uudelleenjärjesrellä hyllyjä
 
Porukalla kokemusta 5l minikegeistä? Pulloista kegittelyyn siirryttyä pullot ovat jääneet pois ja tekisi mieli ottaa esim. mökille tai illanistujaisiin omaa olutta, menisi tuollaisessa kätevästi (hana ja 16gr Co2 kapseli annosteluun).
 
Porukalla kokemusta 5l minikegeistä? Pulloista kegittelyyn siirryttyä pullot ovat jääneet pois ja tekisi mieli ottaa esim. mökille tai illanistujaisiin omaa olutta, menisi tuollaisessa kätevästi (hana ja 16gr Co2 kapseli annosteluun).

Jos et BBW:tä hanki, niin tuommoisia hankin itse:

Jos Helsingissä olet, niin voisin myydä "ylimääräiset", eli 2x tuommoinen ja 1x Karjala ilman hanaa, 20€. Käyttämättömiä ja tosiaan ylimääräisiä. Ja kaikki tai ei mitään.

--

Noissa on kyllä vielä se, että niihin ei saa kunnolla painetta, niin jää 1.5 co2 volume oluet.

--

Tuolta sitten BBW:
 

Päädyin nyt kuitenkin tuollaiseen settiin, youtubeen perusteella vaikuttaa ihan toimivalta setiltä.

Aa.. olet Ruotsissa. Siis tuo hana on sielläkin 499SEK tuosta 659SEK hinnasta. Ja nuo co2-patruunat satasen.

Ihan oikeasti uskoisin BBW:n olevan parempi hankinta ja sinullekin tulee noitten halpojen kegien ostosta morkkis, kun ne on semmoista ohutta peltiä ja ei kestä painetta.

Tämä nyt semmoisen miehen mielipiteenä, joka omistaan pyrkii eroon. Tietenkin en ole käyttänyt hanaa/kertakäyttökorkkeja, niin pitäisi käyttää yksi tuollainen kerralla kavereiden kesken tai siirtää ne sieltä toiseen kegiin.
 
Aa.. olet Ruotsissa. Siis tuo hana on sielläkin 499SEK tuosta 659SEK hinnasta. Ja nuo co2-patruunat satasen.

Ihan oikeasti uskoisin BBW:n olevan parempi hankinta ja sinullekin tulee noitten halpojen kegien ostosta morkkis, kun ne on semmoista ohutta peltiä ja ei kestä painetta.

Tämä nyt semmoisen miehen mielipiteenä, joka omistaan pyrkii eroon. Tietenkin en ole käyttänyt hanaa/kertakäyttökorkkeja, niin pitäisi käyttää yksi tuollainen kerralla kavereiden kesken tai siirtää ne sieltä toiseen kegiin.

Keskisuomessa, mutta tuolta humlesta toimitetaan kotiovelle 15€ hintaan ja hinnat ovat matalammat mitä Suomessa.
Tämän videon perusteella happoja saa ihan riittämiin ilman pullisteluja :
 
Keskisuomessa, mutta tuolta humlesta toimitetaan kotiovelle 15€ hintaan ja hinnat ovat matalammat mitä Suomessa.
Tämän videon perusteella happoja saa ihan riittämiin ilman pullisteluja :


Lapostakin saa koronaviruksen aikaan kympillä kotiovelle..

  • Lisää 3 g / l sokeria jälkikäymiseen

Tuo on vähemmän, kun normaalisti laitan omiin juomiini. Ja en tosiaan ostanut tuota hanaa ja kokemukseni rajoittuu yhteen avattuun kegiin.

Kaverillani on BBW, ja ainakin oman kokemukseni perusteella se on parempi kuin itse hankkimani kegit.

--

Jos asuu PK-seudulla niin ainakin tuolta saa 4 kegiä halvalla:

Että ainakin varaosat on halpoja, mutta nuo on tosiaan vähän heppoisia ja en tiedä, kauan kestävät käytössä.

--

Tämä nyt vaan omana kokemuksena, ei nuo huonoja ole ja mahtuu varmasti ihan jokaisen jääkaappiin. Kateellisena taas vaan tuntuu, että kaverin BBW on parempi.
 
Lapolta olisin tilannut mutta sieltä ei saanut kumitulppia noihin tynnyreihin (loppuneet) ja niitä ei tule mukana kun kysyin. Tuolta humlesta sain koko setin kahdella tynnyrillä ja tulpilla posteineen ja tuli edelleen halvemmaksi.
 
Mulla on sellanen rosterinen ball lock minikegi. Ihan hyvä ja toimii kuten normikegit.

Joku ebay/aliexpress-kikkare vai mikäs tämä? Ollut hakusessa ylimääräinen 4-5l kegi, jotta voisi tehdä olutta 25 batchin ja jakaa sen isoon cornyyn ja pieneen kegiin joka vaihtariksi kaverille.
 
En oo just nyt koneella mutta siis ebaysta hakemalla löytää kyllä, tai ikegge tms. Noissa on siis kierteellinen korkki jonka tilalle saa sellasen ball lock kannen.
 
Joo onhan noita, mutta osa on niin säälittävän näköisiä kötöstyksiä etten tohtisi kovin montaa psi:tä noihin laittaa.

Keglandilla on sitten niitä mini kegejä jossa on se "spear" keskelle johon tulee ball lockit. Mutta hintakin eri.
 
Minulla on Aliexpressistä tulossa tämmöinen setti:
1589040128910.png


Lappo on ihan ämpärikäyttöön, ei mitään järkeä tuon kegin kanssa. Otin sen, että sain tilauksen summan menemään tietyn rajan yli ja sain käytettyä kuponkeja..

..ja sitten onkin ne negatiiviset puolet..
  • 2020.04.24 17:13 (GMT-7): Airline handover failure
  • 2020.04.02 18:44 (GMT-7): Shipment accepted by airline
  • 2020.04.01 23:55 (GMT-7): Shipment left country of origin warehouse

Voipi olla, että tulee tuo sovitin vaan ja jää kegi tulematta. Ensin meni gluteeniton olut pieleen, nyt käy näin. Sovitin lähti eri erässä ja kegi olisi tulossa omana pakkauksenaan.

1589040415111.png


Täällä taas varoittelen, että älkää tehkö samoja virheitä, kuin minä..
 
Halvoissa rosteri kegeissa saattaa olla myös niin että saumat on vaan hitsattu ulkopuolelta mutta sisäpuolella on semmoset röpöt et saa olla puhdistuksen kanssa tarkkana. kalliimmissa esim. keglandin hitsaukset tehdään myös sisäpuolelta jolloin sisäsaumat ovat aivan sileät ja ei jää epäpuhtauksille suotuisia paikkoja niin herkkään. Tämä oli mainittu jossain keglandin omassa videossa missä oli halkaistu kegit kahtia (halpa ja keglandin oma). Voivat tietty vetää kotiinpäin mut kannattaa pitää mielessä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 762
Viestejä
4 556 762
Jäsenet
75 052
Uusin jäsen
akaboele

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom