Oluen paneminen itse

Mun ymmärrykseni, asiaa siis koskaan tekemättä myöskään, on että vastapainepullotus onnistuu kyllä Fermzillasta, mutta vaatii että Fermzillan saa jäähdytettyä jääkaappikylmäksi ja mielellään tietenkin pidettyä siinä lämpötilassa. Lisäksi tarvitaan tosiaan se CO2 lähde vastapainepullottimelle, mutta tuohon soda stream -pullo varmaan on verrattain halpa ratkaisu vielä.

Lämpimäänkin olueen saa ymmärtääkseni hiilidioksidia kun painetta on tarpeeksi, mutta ongelma on että pullottaessa pääsee pullottamaan lähinnä vaahtoa jos olut on lämmintä.

Mietin noita itse ja tulin siihen tulokseen että annan oluen hiilihapottua pullossa jälkikäyden kunnes hulluus eskaloituu sille tasolle että ostan kegejä ja rakennan kegeratorin niille.
 
Eli jos oikein ymmärsin, niin ratkaisu siihen jos haluaa hapottaa juoman pullotuskelpoiseksi tässä All Rounder unitankissa on 1) jäähdyttää tankki alhaisiin lämpötiloihin 2) CO2- tankilla lisäillä painetta Fermzillaan pullotuksen aikana ja 3) kytkeä CO2 tankki siihen vastapainepullottajaan.
Ja jos haluaa tehdä jälkihumaloinnin, niin kansi auki, humalat sisään ja CO2- tankista paineet takaisin sisään.

Eli tarvitsen vain arkkupakastimen, InkBirdin ja CO2-tankin, avot? Eli cold crashin jälkeen voisi aloittaa pullottamisen.
 
Eli tarvitsen vain arkkupakastimen, InkBirdin ja CO2-tankin, avot? Eli cold crashin jälkeen voisi aloittaa pullottamisen.

Näin sekä pullotusta tehneenä(en tosin vastapaineyms touhuja) ja nyttemmin kegeihin investoineena sanoisin, että laita suoraan kegisetuppi tulille.

Noihin hilppeisiin ei enää tarvitse lisätä kuin kegit, letkut ja hanat sekä kasa liittimiä niin setuppi on melkolailla valmis.
 
Siksipä tämä ajatussäätö onkin päällä, koska lähtökohtaisesti nauttisin oluet jossain muualla kuin kotona ja olisi hauska antaa pulloja kavereille yms. Tästä syystä pullotus olisi se ykkösprioriteetti, mutta harrastuksen edetessä tulisi varmaan otettua omaan käyttöön noita kegejä myös, koska sopivat tähän prosessiin oikein mainiosti.
 
Viimeksi muokattu:
Vastapainepullotusvehkeillä voi toki pullottaa kylmästä kegistä siinä missä kylmästä All Rounderistakin! Ja tosiaan jos nyt on jääkaappi johon kegi tai allrounderi mahtuu, kyllähän se sielläkin jäähtyy.

Mutta joo. Asun itse kerrostalokaksiossa, teen verrattain pieniä (10-15l) eriä, ja annan eristä suuren osan pois kavereille. Kynnys rakentaa kegeraattori on aika suuri, ja nuo 9.5l cornytkin taisivat olla jääkaappiini turhan isoja kun pitäisi siellä ruokaakin säilytellä järkevästi. Siksi pullokypsytys.
 
Joo, itselläkin hieman tilan kanssa vaikeuksia löytää paikka kegeraattorille + tavallaan olisi turhaa siirtää all rounderista kegiin ja pullottaa siitä, jos hankin pienen arkkupakastimen kodinhoitotilaan minne saan tuon tankin viilentymään ja tankista suoraan tehtyä pullotuksen.

En tiedä onko tämä nyt sitten turhaa vaivaa tai typeryyttä väkisin pitää siitä ajatuksesta kiinni, että siirtää hapottuneen juoman vastapainepullottajalla pulloon vs pullokypsytys. Säästääkö vaivaa / onko hapettumisen riski pullokypsytyksessä suurempi vai ei.. se toki vaatisi sitten varmaan lappoamista ja erilliset asiat siihen jne joka taas ei houkuttaisi jos haluaisi pitää homman kompaktina; brew monk, all rounder ja pieni arkkupakastin + tarvittavat tykötarpeet.
 
Viimeksi muokattu:
Joo, itselläkin hieman tilan kanssa vaikeuksia löytää paikka kegeraattorille + tavallaan olisi turhaa siirtää all rounderista kegiin ja pullottaa siitä, jos hankin pienen arkkupakastimen kodinhoitotilaan minne saan tuon tankin viilentymään ja tankista suoraan tehtyä pullotuksen.

En tiedä onko tämä nyt sitten turhaa vaivaa tai typeryyttä väkisin pitää siitä ajatuksesta kiinni, että siirtää hapottuneen juoman vastapainepullottajalla pulloon vs pullokypsytys. Säästääkö vaivaa / onko hapettumisen riski pullokypsytyksessä suurempi vai ei.. se toki vaatisi sitten varmaan lappoamista ja erilliset asiat siihen jne joka taas ei houkuttaisi jos haluaisi pitää homman kompaktina; brew monk, all rounder ja pieni arkkupakastin + tarvittavat tykötarpeet.
Joo siis fermzillahan on kuin kegi, eli saat pullotettua sieltä vastapaineella, jos bisse on kylmää. Jos sulla on pikku arkku cold crashia varten niin mikset kegitä sit fermzillasta ja laita kegiä sinne pakastimeen. Sinne mahtuu kegejä kuitenkin kahesta neljään. Kegit voi ottaa huoneenlämpöön seuraavan setin cold crashia ajatellen. Voit sitten valitsemastasi kegistä pullottaa vastapaineella sen mitä mukaan tarvit, säilyy se bissekin parempana kegissä.

Ne keillä kegiä ei oo mahdollista jäähdyttää niin yks 5 litranen mini ball lock mukaan arsenaaliin vaan. Sinne kegistä lämmin tavara ja se sit jääkaappiin.
 
Kyllähän täysin hapeton oluen siirtäminen on ihan kiva juttu. Välillä itsellä tulee vastaan pulloja jotka ovat jonkun verran hapettuneita, vaikken enää parin ekan kerran jäljiltä oppineena teekään mitään suoranaisen tyhmää. Pullokypsytyksessä on myös hieman haastavampaa saada täysin konsistenttia lopputulosta.

Itseäni nämä kumpikaan eivät haittaa. Jopa herkästi hapottuvat kovasti kuivahumaloidut oluet on onnistuneet ihan hyvin, ja ovat useamman viikon jälkeenkin yleensä kunnossa, mitä nyt kuivahumaloinnin intensiivisyys on laskenut ihmeesti. Pieni vaihtelu happoisuudessakaan ei ole paha juttu, koska ei nyt kuitenkaan vaihdella räjähtävän happoisuuden ja lättänyyden välillä.

Vaihtaisin mielelläni kegihommiin ihan jo siksi, että nuo vaikuttavat hauskalta näpertelyltä. Kynnys hankkia verrattain kalliit vehkeet on kuitenkin aika suuri, etenkin kun eräkokoni ovat aika pieniä ja jaan niistä yli puolet usein pois jo nyt. Kun joskus muutan isompaan kämppään, voi olla että rakennan sen kegeratorin ja hankin kegejä, mutta tällä hetkellä on aika vaikeaa perustella itselleni tuon vaativan investoinnin ja jäähdytystilan rajallisuuden vuoksi puljailun ylittäviä hyötyjä.
 
@Pantsai

Radikaalina ehdotuksena: jätä Fermzilla ostamatta aluksi. Osta vaan käymisämpäri ja lapota pulloon, niinkuin muutkin. Sitten sinne pulloon vähän sokeria, nähtävästi mikä vaan sokeri on ok (olen päässyt eroon sukroosin pelostani).

Myös dry hoppaus on helpompaa, kun voi avata kannen, heittää humalat sisään ja sulkea kannen.

Näin pääsisi heti liikkeelle ja voi sitten harjoitella asioita pikkubudjetilla ja laajentaa myöhemmin. Ämpäri on alle 20€ ja lappo luokkaa kympin. Lisäksi vielä pullotustikku, niin ollaan aika pienissä lukemissa vieläkin.

--

Itsellä on nyt pari pienempää kegiä, niissä voi kuljettaa ja edelleen kaverilla on ~satasen BBW, jossa menee neljä litraa. Pulloissa on se ikävä puoli, että menee hetki pullottaessa, 8L = 24 pullon kori.. Ja jos noita uudelleenkäyttää, ne joutuu pesemään.. Kegiin heitän puhdistusainetta, annan liueta pari tuntia ja kaadan vedet pois -> kegi on puhdas.
 
Kyl fermzilla on ihan hyvä ostos vaikkei suoraan kegittäiskään, voihan sitä hapettomasti siirrellä vaikka käyttäis hapottomastikin.
 
Kyl fermzilla on ihan hyvä ostos vaikkei suoraan kegittäiskään, voihan sitä hapettomasti siirrellä vaikka käyttäis hapottomastikin.

Edelleen pakko-ostos on se co2 (vaikka sodastream-regulaattori), paineenvapautusventtiili ja paineistussarja. Nämä käytännössä tuplaavat sen hinnan. Vähintään. Niin ja se kegi, johon sitä siirretään :D

Minulla kaveri maksoi noi em. osat ja minä maksoin Fermzillan. Tulee kallis keikka, jos itse pitää kaikki maksaa.. Suosittelen, että vähän kokeilee, mitä haluaa tehdä ja sitten pistää enemmän rahaa peliin.
 
Minun mielestäni pullotus on ollut paljon leppoisampaa kuin kuvitella voi:

Ensinäkin 8l on 24 pullon sijaan 16 pulloa kun pullottaa 0.5l pulloihin. Pullotan itse läjään sekalaisia kokoja 0.75l ja 0.33l väliltä. Pari kertaa on mennyt 24 pulloa kun on ollut isompi erä ja puhtaana keskimääräistä enemmän 0.33l pulloja.

Toisenakin pullot voi pestä heittämällä astianpesukoneeseen: Ideaalisti pystyssä suuaukko alaspäin esim. ruokailuvälinetelineessä, mutta voivat ne kyljelläänkin olla kunhan heti pesun jälkeen kaataa tyhjäksi ja laittaa kuivumaan. Toki ne pitää desinfioida jotenkin ennen käyttöä: Itse ennen pullotusta suihkuttelen jokaiseen Chemipro Sania, heilutan vähän tukkien kumihanskassa olevan käden sormella korkin, ja laitan valumaan pahimmat pois telineessä. Ei ole erityisen työläs vaihe.

Iso juttu hapottoman vierteen pullotuksessa on hankkia suosiolla automaattilappo ja pullotustikku. Ei ole yhäkään kallista, mutta ei tarvitse pelätä kontaminaatiota lapon käytön kanssa, ja pullotustikulla saa ihmeesti kätevämmin nesteen pullojen sisälle kylpyhuoneen lattian sijasta.

Hyvällä korkittimella, sellaisella joka pysyy pystyssä itse, säästänee myös vähän hermoja. Ei tuo hinnat alkaen -mallikaan tosin kauhean paha ole, mitä nyt ei ihan kaikkia kaupan pulloja pysty pullottamaan.

Kegi on kyllä varmasti yksinkertaisempi ihan koska on potentiaalisesti vain yksi säiliö puhdistettavana, ei siinä mitään. Toisaalta minä haluan pullotella oluita tosiaan huomattavan määrän eteenpäin jaettavaksi, joten ero säästetyssä vaivassa pienenee ihmeesti.
 
Jostain himskatin syystä luen threadin otsikoksi viestilistassa aina "Vaimon paneminen itse" ... ei se mitään, haen lisää kahvia. Huomenna 50v, johan tässä saa vähän vanhuudenhöperö ollakin. :coffee:
 
No ei ihan noin, ei "vain säiliö". Liitimet sekä putket on myös putsattava.

Ei toki, mutta kyllähän omassa prosessissanikin on muuta puhdistettavaa: Automaattilapon kaksi muoviputkea, pullotustikku, lapon putki ja kattila tai toinen käymisastia jota käytän pullotusastiana. Veikkasin että nuo olisivat karkeasti samaa luokkaa työn määrässä ja jätin siksi mainitsematta.
 
Meillä kegin pesu menee aika pitkälti näin. Eka keitellään olut ja laitetaan fermzillaan käymään, puhdistetaan enimmät liat grainfather G30 ja laitetaan puhdas vesi lämpeämään. Kun vesi on noin 70 asteista niin grainfatherin pesujauhi sekaan ja vartti pyöritetään pumppua jotta pumppu ja jäähdytinkin puhdistuu jonka jälkeen aine kegiin ja kansi kii. uusi puhdas vesi G30 ja samat toimenpiteet ilman pesuainetta. Jos pesee useamman kegin kerralla niin co2 siirtää seuraavaan kegiin ton puhdistusaineen jne lopulta viemäriin. sit samat toimenpiteet tuolla puhtaalla kuumalla vedellä ja kannet jätetään kii ja kegi laitetaan fermzillan perään että käymisestä syntyvä hiilidoksidi kulkee kegin kautta ja avot siinä on puhdas kegi ja eikun käymisen päätyttyä oluet kegiin hiilihapottumaan. Kertaakaan ei ole mennyt vielä olut pilalle ja tällä mennään jatkossakin. (Lopussa kun G30 lämmitetään vettä puhdistuksen aikana niin vesi on jo lämmennyt lähes 90 asteeseen.)
 
Ite teen homman niin, että kun olut mäskäytyy pesen fermzillan pehmeällä siihen käyttöön pyhitetyllä keittiösienellä ja pienellä määrällä fairyä, huuhtelen sen huolella. Teen 10 litran ämpärillisen star san liuosta ja upotan sinne fermzillan kannen, carb capit irrotettuna ja sen lappoletkun, samaan syssyyn heitän 2kpl nesteliittimiä ja niiden väliin tulevan letkun ja kegistä ruuvaan ne ball lock tolpat irti ja isken ne tonne samaan syssyyn ja sinne myös se kaasupuolen dip tube ja nestepuolen dip tube tiivistepää alaspäin. Kun ne on lilluneet sielä vartin verran niin kasaan sielä ämpärissä sen fermzillan kannen ilman sitä koholetkua ja kaadan sieltä joku reilu 5 litraa fermzillaan, kansi kiinni ja ravistelene hetken. Sitten otan fermzillasta kannen irti, kaadan nesteet kegiin ja jätän fermzillan hetkeksi ylösalaisin telineeseensä viruttamaan ylimääräiset nesteet pois ja kansi menee star san ämpäriin. Laitan kegiin putket paikoilleen sieltä ämpäristä ja kegi kiinni, ravistelen hetken ja jätän kegin ylösalaisin. Laitan fermzillaan kannen paikoilleen odottelemaan, että sinne menee vierre. Kun kegi on ollut ylösalaisin joku 5min niin käännän sen oikeinpäin ja annan olla hetken, kasaan sitten neste-neste liittimet letkuun, pumppaan hiilarilla vähän nestettä kegistä sen letkun kautta (ylimääränen carb cap toiseen päähän) ja sitten letku irti, liittimet irti, letku tyhjäksi ja liittimet takasin kiinni (mulla on letkussa john guestit kiinni). Sitten avaan kegin kannen, kaadan nesteet takasin ämpäriin ja jätän kegin ylösalaisin virumaan, kegin kansi taas ämpäriin venailemaan. Kun kegi on tyhjä niin kansi ämpäristä kegiin kiinni. Koko toi operaatio ottaa n. 30min mäskäyksen aikana, eli ehdin tehdä siinä muiden hommien sivussa tuon puhdistustyön. Star san ämpäri palvelee sitten vielä fermzillaa täytettäessä että kansi on sielä ämpärissä ja sitten kun fermzilla on täynnä, niin kanteen se letku ja kansi paikalleen.

Kegin kanssa toimin niin, että kun menee tyhjäksi niin laitan kylmää vettä joku 5 litraa kegiin, ravistelen, kaadan tyhjäksi, sitten täytän kylmällä vedellä piripintaan ja kansi päälle ja kegi venailee sitten täynnä vettä ennen star sania. Jos kegissä on joskus ollut jotain silmämääräistä likaa, niin oon varovasti pyyhkässyt pesusienellä, mutta yleensä tolla tavalla toimiessa kegi on silmämääräisesti puhdas eikä mitään pesuaineita sinne ole tarvittu. Yksikään olut ei ole mennyt pilalle kegissä. Kegi menee sit käymisastian jatkeeksi tuolla neste-neste letkulla, joista toinen fermzillan kaasupuolen ball lock venttiiliin ja toinen kegin nesteliittimeen ja paineensäätöventtiili sitten kegiin kiinni. Saa sitten kegin tyhjättyä hapesta käymisen aikana.

Verrattuna pullotteluun ton kegin kanssa toimiminen on vaan sikälis paljon helpompaa, että se vaatii noi tietyt stepit, jotka ei vaadi juurikaan aktiivista aikaa ja homma menee muutenkin käymisastiaa puhdistellessa.
 
Mistähän saisi ostettua All Rounderin Suomesta? Taitaa aika moni kauppa myydä ei oota tällä hetkellä.
 
Ite teen homman niin, että kun olut mäskäytyy pesen fermzillan pehmeällä siihen käyttöön pyhitetyllä keittiösienellä ja pienellä määrällä fairyä, huuhtelen sen huolella. Teen 10 litran ämpärillisen star san liuosta ja upotan sinne fermzillan kannen, carb capit irrotettuna ja sen lappoletkun, samaan syssyyn heitän 2kpl nesteliittimiä ja niiden väliin tulevan letkun ja kegistä ruuvaan ne ball lock tolpat irti ja isken ne tonne samaan syssyyn ja sinne myös se kaasupuolen dip tube ja nestepuolen dip tube tiivistepää alaspäin. Kun ne on lilluneet sielä vartin verran niin kasaan sielä ämpärissä sen fermzillan kannen ilman sitä koholetkua ja kaadan sieltä joku reilu 5 litraa fermzillaan, kansi kiinni ja ravistelene hetken. Sitten otan fermzillasta kannen irti, kaadan nesteet kegiin ja jätän fermzillan hetkeksi ylösalaisin telineeseensä viruttamaan ylimääräiset nesteet pois ja kansi menee star san ämpäriin. Laitan kegiin putket paikoilleen sieltä ämpäristä ja kegi kiinni, ravistelen hetken ja jätän kegin ylösalaisin. Laitan fermzillaan kannen paikoilleen odottelemaan, että sinne menee vierre. Kun kegi on ollut ylösalaisin joku 5min niin käännän sen oikeinpäin ja annan olla hetken, kasaan sitten neste-neste liittimet letkuun, pumppaan hiilarilla vähän nestettä kegistä sen letkun kautta (ylimääränen carb cap toiseen päähän) ja sitten letku irti, liittimet irti, letku tyhjäksi ja liittimet takasin kiinni (mulla on letkussa john guestit kiinni). Sitten avaan kegin kannen, kaadan nesteet takasin ämpäriin ja jätän kegin ylösalaisin virumaan, kegin kansi taas ämpäriin venailemaan. Kun kegi on tyhjä niin kansi ämpäristä kegiin kiinni. Koko toi operaatio ottaa n. 30min mäskäyksen aikana, eli ehdin tehdä siinä muiden hommien sivussa tuon puhdistustyön. Star san ämpäri palvelee sitten vielä fermzillaa täytettäessä että kansi on sielä ämpärissä ja sitten kun fermzilla on täynnä, niin kanteen se letku ja kansi paikalleen.

Kegin kanssa toimin niin, että kun menee tyhjäksi niin laitan kylmää vettä joku 5 litraa kegiin, ravistelen, kaadan tyhjäksi, sitten täytän kylmällä vedellä piripintaan ja kansi päälle ja kegi venailee sitten täynnä vettä ennen star sania. Jos kegissä on joskus ollut jotain silmämääräistä likaa, niin oon varovasti pyyhkässyt pesusienellä, mutta yleensä tolla tavalla toimiessa kegi on silmämääräisesti puhdas eikä mitään pesuaineita sinne ole tarvittu. Yksikään olut ei ole mennyt pilalle kegissä. Kegi menee sit käymisastian jatkeeksi tuolla neste-neste letkulla, joista toinen fermzillan kaasupuolen ball lock venttiiliin ja toinen kegin nesteliittimeen ja paineensäätöventtiili sitten kegiin kiinni. Saa sitten kegin tyhjättyä hapesta käymisen aikana.

Verrattuna pullotteluun ton kegin kanssa toimiminen on vaan sikälis paljon helpompaa, että se vaatii noi tietyt stepit, jotka ei vaadi juurikaan aktiivista aikaa ja homma menee muutenkin käymisastiaa puhdistellessa.

Itse en käytä mitään fairyä, kun jos sitä jää sinne, tulee makuun. Heitän korkillisen oxia sisään ja täytän - ja se on siinä:

Tuonne liuokseen toki myös välineet niin puhdistuvat nekin.

Todellisuudessa hiivaraita ei lähde tuolla, mutta pyyhin sen erikseen vessapaperilla tai nenäliinalla tai kuituliinalla. Talouspaperissa on hiekkaa, niin välttelen sitä. Lähtee pyyhkimällä, kun huuhtelee semikuumalla vedellä ensin. Kuitenkin semmoista, että käden uskaltaa laittaa, kun fermzillaa ei myöskään kestä lämpöä. Vähän kädenlämpöä kuumempaa.

--

Kegiin saa sitten laittaa kuumaa vettä ja huuhtelen pohjalta jämät pois kuumalla (kuumin) mitä hanasta tulee. Sitten taas oxi-liuos ja 1-2h liukenee liat pois. Fermzillaa olen puhdistanut useasti, kun se on ollut kovassa käytössä, mutta kegejä en.. Taitaa olla kerran pesty, niin tämä prosessi voi vielä tarkentua :)

Nyt kun ajattelen, en siitä kegistä mitään osia irroittanut puhdistamisen ajaksi.. Liittimiin tms. saattoi jäädä olutjäämiä..
 
Nyt kun ajattelen, en siitä kegistä mitään osia irroittanut puhdistamisen ajaksi.. Liittimiin tms. saattoi jäädä olutjäämiä..

Enpä itsekään jaksa tolppia irrotella kuin ehkä kerran vuodessa. PBW Five Star on sen verran tujakkaa tavaraa, että kyllä se kaikki schaisset sieltä liuottaa, kun kääntää välillä kegin ylösalaisin.
 
Puhutaas välillä respetiikasta. Nyt olis tällä kerralla sellanen haaste frendin kanssa, että oltaisiin panemassa ipa tyylisuuntaan menevää olutta. Sattuneesta syystä columbusta ja cascadea on läjäpäin saatavilla, koska saatiin jonkun kundin edelleenjakamana kilotolkulla noita jonkun toimintaansa lopettaneen panimon jäämistöstä. Tällä kertaa kesän aikataulusyistä joudun varmaankin ottamaan toisen puolikkaan suoraan omaan käymisastiaani ja tuomaan himaan, jotta kegittämistä varten ei tarvitse mennä erikseen tuonne kaverin luokse. Noh splittierä sitten avaisikin mahdollisuuksia testata paria eri tyyliä tuottaa olut, joten mietittiin pohjaksi rungoltaan paksua, mutta lopputulemaltaan ei mitenkään älyttömän vahvaa, eli kesäjuomaksi sopivaa.

Kelattiin jotain tällaista
80% pilsner
20% kaurahiutale
mahdollisesti pikkulisäys jotain karamellimallasta, pitää kaivaa noita säkkejä, että mitä on saatavilla

Mäskäys ja og tavoite jonnekin 1,045-1,050 tuntumaan. Humalointi @0min kohdalla kun jäähdytys alkaa esim 300g columbus ja 300g cascade. Eräkoko luokkaa 45-50 litraa, joten siihen nähden pelkkinä steeppihumaloina ei mitenkään överi.

Tuosta sitten lähdetään sellaiseen suuntaan, että mun satsi saa kuivahumalointina hedelmäisen pään humalaa, galaxyä, mosaiccia, jne. Kaverin bissen kanssa isketään maltillisempi määrä kuivahumalaa ja se on sitten columbusta ja cascadea.

Se mikä mietityttää, on että aiheuttaako tuollanen rajumpi määrä columbusta taustalla neipa tyyliseen bisseen liikaa perinteistä ipa-aromia, vai kannattaako omassakin splittierässä lähteä sitten tuonne klassisemman ipan suuntaan? Periaatteessa, kun frendillä on rosterinen käymisastia, niin voitaisiin tehdä sen kanssa niin, että siirrettäisiin keitosta no chill tyyliin tuonne rosteriastiaan humalapedille tuota humaloimatonta vierrettä 100 asteisena ja jätetään hot steeppiin seuraavalle päivälle, jolloin humalointi. Sen jälkeen lisätään vähän miedommin flameout humaloita tonne kattilaan ja jäähdytellään fermzillaan, jota kuivahumaloin sitten oman mielen mukaan.
 
Olisko jengi jaksanut vilkaista liitteenä olevan ostoslistan. Puuttuuko mitään olennaista ja vaikuttaako että liittimet ja letkut on katsottu oikein?

Laittakaa vastaukset yksityisviesteinä, niin ei tukoteta tätä ketjua. Kiitos vaivannäöstä jos jaksat tarkistaa!

Ostoslista

Jos löytyy vastaavia tuotteita halvemmalla jostain kohtuullisella toimitusajalla, niin otan vinkit mielelläni vastaan.
 
Olisko jengi jaksanut vilkaista liitteenä olevan ostoslistan. Puuttuuko mitään olennaista ja vaikuttaako että liittimet ja letkut on katsottu oikein?

Laittakaa vastaukset yksityisviesteinä, niin ei tukoteta tätä ketjua. Kiitos vaivannäöstä jos jaksat tarkistaa!

Ostoslista

Jos löytyy vastaavia tuotteita halvemmalla jostain kohtuullisella toimitusajalla, niin otan vinkit mielelläni vastaan.

Osta myös muovinen sekoituslasta, maksaa noin 4€, saa vaikka Panimonurkasta. Metallista ei kannata käyttää Fermzillan kanssa. Ei sillä, että olen käyttänyt, mutta minulla on metallinen uutteiden keittoon ja muovinen niiden sekoittamiseen Fermzillassa.

Enkä ymmärrä tuota tapaa kuivahumaloida - tai en ymmärrä, miten ajattelit tehdä sen ilman hapettumista.. Sitä varten on käytännössä se hiivankeräysastia siinä toisessa Fermzillassa, johon saa kuivahumalat ja samalla voi nakata hiivat mäkeen :)

Ja itsellä on ~kympin Party Line tms.. Siis kympin annosteluletku Aliexpressistä, kaverilla on sama Amazonista, niitä saa kaikkialta.. Pluto Gun tuntuu turhan kalliilta.

Lisäksi itse ostin Aliexpressistä regulaattorin, johon sopii Soda Stream-pullot ja se maksoi 35€+kulut. Kaveri hankki saman Amazonista. Niitä pulloja saa lähikaupasta 20€ ja täyttö maksaa kympin...

--

Ei täällä ketjussa ole elämää, niin vastasin sitten tänne. Lisäksi minulla on vain tuo Fermzilla, niin kommenttini koskee lähinnä sitä.
 
Kiitos vastauksesta ja kaikista yksityisviesteistä!


Käsittääkseni kuivahumalointi onnistuu niinkin simppelisti kuin zillasta paineet ulos varaventtiilin kautta, kansi auki, humalat sisään suljetussa sihtikorissa, kansi kiinni ja painetta perään.
Vierteen ei pitäisi tuossa ajassa altistua hapelle koska säiliössä on sen verran vielä hiilidioksidia.

Käytätkö sodastreamia kaikessa toiminnassa vai onko sulla erillinen CO2-pullo vielä? Mietin että ostan ton sodastream viritelmän jos haluan laittaa pienen kegin jääkaappiin tai viedä ison kegin ulos juhliin ja tarjoilla siitä juomaa ihmisille. Siinä tuo kevyempi Sodastream pullo tuntuisi kätevältä.
 
Mulla on itselläni ainakin sodastream + isompi pullo ihan siitä syystä että sodastream pulloa ja pikkuregua on mukava kuskailla.

Kuivahumaloinnissa ei kannata tollasta kikkailua harrastaa, vaan laittaa ne humalat sinne liemen sekaan vapaana, maut irtoaa paremmin ja sinne sakan sekaan ne humalat jää pohjalle. Fermzillassa on toi kelluva lappoletku just sen takia, että se sakkapaska ei haittaa..

Ite kuivahumaloin fermzillalla niin että otan vaan toisen niistä carb capeista pois siitä kannesta ja mulla on 1,5 litrasesta limupullosta leikattu suppilo joka istuu sitten tasan samalla halkasijalla. Kaadan pelletit vaan sen suppilon kautta suoraan siitä carb capin aukosta -> aktiivikäymisen aikana hiilidioksidin virtausnopeus on pienestä aukosta mahdollisimman nopea -> vähiten happialtistusta ja jos käyminen on täysin loppunut niin voin laittaa nestepuolelta sen letkun kautta hiilaria virtaamaan rauhakseen fermzillaan jolloin saan taas kaataa humalat samaan aikaan kun hiilaria virtaa ulos. Perus ipoilla en tota kikkailua jaksa tehdä ja humaloinkin sitten kun käymistä vielä on, mutta neipoilla, jonne uppoaa 30€ kegilliseen pelkkää humalaa, teen mielellään ton, että varmistan hapettomuuden.
 
Mulla on itselläni ainakin sodastream + isompi pullo ihan siitä syystä että sodastream pulloa ja pikkuregua on mukava kuskailla.

Kuivahumaloinnissa ei kannata tollasta kikkailua harrastaa, vaan laittaa ne humalat sinne liemen sekaan vapaana, maut irtoaa paremmin ja sinne sakan sekaan ne humalat jää pohjalle. Fermzillassa on toi kelluva lappoletku just sen takia, että se sakkapaska ei haittaa..

Ite kuivahumaloin fermzillalla niin että otan vaan toisen niistä carb capeista pois siitä kannesta ja mulla on 1,5 litrasesta limupullosta leikattu suppilo joka istuu sitten tasan samalla halkasijalla. Kaadan pelletit vaan sen suppilon kautta suoraan siitä carb capin aukosta -> aktiivikäymisen aikana hiilidioksidin virtausnopeus on pienestä aukosta mahdollisimman nopea -> vähiten happialtistusta ja jos käyminen on täysin loppunut niin voin laittaa nestepuolelta sen letkun kautta hiilaria virtaamaan rauhakseen fermzillaan jolloin saan taas kaataa humalat samaan aikaan kun hiilaria virtaa ulos. Perus ipoilla en tota kikkailua jaksa tehdä ja humaloinkin sitten kun käymistä vielä on, mutta neipoilla, jonne uppoaa 30€ kegilliseen pelkkää humalaa, teen mielellään ton, että varmistan hapettomuuden.

Tässä on se, että tuohon yhtälöön ei saa humalasukkaa tai teepussia, niin se kaatuisi osaltani siihen.. Minulla on vaan irtohumalilla dry hopatuista tullut muita reilusti sameampia.. Ok, siitä yhdestä, jossa laitoin ilman sukkaa.
 
Tein viikko sitten yksinkertaisen(pilsner 86%/munich malt 13%) saisonin pussimäskäämällä ja yllätti kyllä tehokkuus/efficiency, joka oli tälläkertaa 79%.
Aiemmin olin päässyt 62-70%, tosin 62% erässä tais olla aika paljon vehnää.
Toinen asia mikä ihmetytti oli boil-off rate, aiemmissa keitoissa ollut 14.5->12L ja nyt kiehui ehkä reilu litra pois vaikka keittoaika oli 60min :rolleyes: Sama kattila ja liesi käytössä.

Milaisiin tehokkuus lukemiin muut on päässyt BIAB tai Brewmonk/muulaite systeemeillä?
 
Tässä on se, että tuohon yhtälöön ei saa humalasukkaa tai teepussia, niin se kaatuisi osaltani siihen.. Minulla on vaan irtohumalilla dry hopatuista tullut muita reilusti sameampia.. Ok, siitä yhdestä, jossa laitoin ilman sukkaa.
No jos käytät fermzillaa ja ehdottomasti haluat noita humalasukkia käyttää niin lataa haluamasi kuivahumalat eri sukkiin/pusseihin, pistä desinfioidut magneetit niiden sisään ja kiinnitä astian ulkopuolelta toisella magneetilla sinne vapaaseen ilmatilaan. Sit kun oot humalointivalmiudessa niin irrota magneetti ja katos, sielä on ilman kannen availua. En tosin kyllä itse jaksaisi noiden sukkien kanssa näpertää, kun cold crashissa mulla ainakin humalat menee käymisastian pohjalle ja mahdollinen humaloinnin sameus on johtunut ihan vaan biotransformaatioista, eli humaloinnista liian aikaisessa vaiheessa.
 
No jos käytät fermzillaa ja ehdottomasti haluat noita humalasukkia käyttää niin lataa haluamasi kuivahumalat eri sukkiin/pusseihin, pistä desinfioidut magneetit niiden sisään ja kiinnitä astian ulkopuolelta toisella magneetilla sinne vapaaseen ilmatilaan. Sit kun oot humalointivalmiudessa niin irrota magneetti ja katos, sielä on ilman kannen availua. En tosin kyllä itse jaksaisi noiden sukkien kanssa näpertää, kun cold crashissa mulla ainakin humalat menee käymisastian pohjalle ja mahdollinen humaloinnin sameus on johtunut ihan vaan biotransformaatioista, eli humaloinnista liian aikaisessa vaiheessa.

Tuo liian aikaisin on täysin mahdollista minun kohdallani :)

Cold crash ei täällä ja näillä säillä onnistu. Syksyllä katsotaan sitä uusiksi..
 
Tuo liian aikaisin on täysin mahdollista minun kohdallani :)

Cold crash ei täällä ja näillä säillä onnistu. Syksyllä katsotaan sitä uusiksi..
Joo, mutta yhtälailla se kiintoaine lämpimässäkin pohjalle vajoaa. Cold crash nopeuttaa sellasen leijuvan sameuden kuten hiivan tippumista, mutta humaloiden sellanen kiintoaine kyllä droppaa huoneenlämmössäkin. Se loppuhan menee jälkikäymishiivan kanssa kyllä pullon pohjalle. Etenkin jos himassa tekee suht alkeellisissa oloissa olutta niin muutenkin pistäisin pääfokuksen hyvässä maussa muun ulkonäön kustannuksella.
 
Milaisiin tehokkuus lukemiin muut on päässyt BIAB tai Brewmonk/muulaite systeemeillä?

75-80% välillä on pyörinyt brewmonkilla omat tehot. Jauhatan aika karkeaksi, ~5% tehon menetys on pientä sen tukkoon menneen mäskipatjan rinnalla.
 
Luontaisesti gluteeniton greippi-IPA on pulloissa. Sunnuntaina lisäsin kuivahumalat. Kävi 1,064:stä odotetusti 1,017:ään, joten alkoholia tuotoksessa on n. 6,2 %. Hapottomanakin maku oli erittäin hyvä. Aiemmissa durra-kokeiluissani on ollut mukana hapan sivumaku, mutta nyt sitä ei ollut aistittavissa. Liekö reilun humaloinnin, kipsin lisäämisen vai kokonaisuuden ansiota, mutta onnistunut resepti oli. Greipistä ei tosin ole tietoakaan.
 
Jos jollain sattuisi olemaan Safale WB-06 hiivapussi tai vastaava porin lähistöllä niin maksan siitä hyvän hinnan ja noudan. Kävi sillai hauskasti et ei tullut hiivapakettia tilattua vahingossa.
 
Jos jollain sattuisi olemaan Safale WB-06 hiivapussi tai vastaava porin lähistöllä niin maksan siitä hyvän hinnan ja noudan. Kävi sillai hauskasti et ei tullut hiivapakettia tilattua vahingossa.

En pysty suoraan auttamaan, mutta mahtaisiko fabosta tai muualta löytyä ryhmää. Helsingissä tiedän olevan aktiivinen sellainen, Pirkanmaan ryhmässä on luokkaa 10 jäsentä. Sitten on lisäksi maltaasta.fi forum ainakin.
 
Viimeksi muokattu:
Jos jollain sattuisi olemaan Safale WB-06 hiivapussi tai vastaava porin lähistöllä niin maksan siitä hyvän hinnan ja noudan. Kävi sillai hauskasti et ei tullut hiivapakettia tilattua vahingossa.
Mulla olis Us West Coast M44-hiiva Porissa ylimääräisenä, mutta se ei taida auttaa?
 
Tilasin tämmöisen:

Ajattelin nyt viikonloppuna ottaa käyttöön ja pistää vähän painetta kegiin. Se näyttää vuotavan tai kaasu ei pysy sisällä.. Regulaattorin päästä vuotaa. Onko tähän neuvoja, tai ideoita? Vähän vaikea tiivistää, kun sodastreamit olisi tarkoitus palauttaa kauppaan ja täyttää siellä.

Minimaalinen säätö ja koska maksoin siitä alle 25€, niin voin vain heittää sen SER:iin jos en saa kuntoon. Pistin jo myyntiin tuonne palstalle , mutta kai rajoitetun ajan voin säätääkin tämän kanssa ja poistaa sitten myynnistä, jos lähtee toimimaan. Minulla on toimiva malli, josta maksoin 35€, nyt ajattelin säästää ja ostin tämän. Ei olisi kannattanut.

--

edit:
Nyt olen vähän laittanut silikonirasvaa, jota käytän kegeissä, mutta silti kaasua pääsee ilmoille, niin vaatii vähän paremmat tiivistykset. Koetin myös hihalla tukkia, jolloin sain 10 psi kegiin helposti, mutta paita on puuvillaa, tarttisi paremmat tiivisteet.
 
Viimeksi muokattu:
Tilasin tämmöisen:

Ajattelin nyt viikonloppuna ottaa käyttöön ja pistää vähän painetta kegiin. Se näyttää vuotavan tai kaasu ei pysy sisällä.. Regulaattorin päästä vuotaa. Onko tähän neuvoja, tai ideoita? Vähän vaikea tiivistää, kun sodastreamit olisi tarkoitus palauttaa kauppaan ja täyttää siellä.

Minimaalinen säätö ja koska maksoin siitä alle 25€, niin voin vain heittää sen SER:iin jos en saa kuntoon. Pistin jo myyntiin tuonne palstalle , mutta kai rajoitetun ajan voin säätääkin tämän kanssa ja poistaa sitten myynnistä, jos lähtee toimimaan. Minulla on toimiva malli, josta maksoin 35€, nyt ajattelin säästää ja ostin tämän. Ei olisi kannattanut.

--

edit:
Nyt olen vähän laittanut silikonirasvaa, jota käytän kegeissä, mutta silti kaasua pääsee ilmoille, niin vaatii vähän paremmat tiivistykset. Koetin myös hihalla tukkia, jolloin sain 10 psi kegiin helposti, mutta paita on puuvillaa, tarttisi paremmat tiivisteet.

Mistä se vuoto tarkalleen ottaen on? Itse laittaisin vaan kierreteippiä tuohon sodastreamin kierteisiin ja ottaisin teipit sitten aina pois kauppaan viedessä.
 
Mistä se vuoto tarkalleen ottaen on? Itse laittaisin vaan kierreteippiä tuohon sodastreamin kierteisiin ja ottaisin teipit sitten aina pois kauppaan viedessä.

Noi liittimet olen nyt kiristänyt pariin kertaan, niin kyllä se siinä sodastreamin kierteissä on.. Edelleen, sain sitä hihalla tukittuakin, niin tuo on vaan vähän liian iso tai siellä on joku rako, josta se co2 karkaa..

Ehkä paras ratkaisu olisi semmoinen sopivankokoinen kuminen o-rengas. Täytyy katsoa, teippailu ja muu on kuitenkin ylimääräistä vaivaa, niin saatan vaan myydä tuon jollekin, joka jaksaa säätää. Teippailukin kannattaa tehdä täyteen pulloon, eikä niitä ole yhtään.

1591443968107.png


Tuosta vihreästä paikasta uskon sen vuotavan. Minulla on noita kaksi, kun ajattelin, että toinen kegeille ja toinen zillalle. Halvemmassa (siis siinä, joka nyt vuotaa) ei ole edes paineenpäästöventtiiliä. Toisella olen juuri viikolla puskenut ilmat zillasta pois ja laittanut Cervezaa tulemaan.
 
Se tiivistepinta on siel kierteen sisällä ja joissain keisseissä se sodastream pullon mäntä päästää kaasua snadisti ennen kuin toi pullon kierre on pohjassa jolloin falskaa. Kato että tiiviste on ehjä.

Tehtii frendin kanssa split batch ja kokeiltiin sille no chilliä suoraan käymisastiaan laittamalla 150g cascade, 150g columbus ja oluet kuumana päälle, hiivaus sitten seuraavana päivänä. Ei muuta humalointia
IMG_20200606_165408.jpg
 
Ei vaan ihan vaan tollanen no chill tyylinen ipa. Mulla on sen verran reilusti columbusta ja cascadea, että piti saada jenkki-ipa tehtyä. Tehtiin sit niin, että laitettiin 47 litran satsi tulemaan ja siitä pumpattiin puolet humalapedille kaverin käymisastiaan, missä monesti tehdään 2 kegillistä joista kumpikin ottaa yhden. Tollanen 14gal ss brewtech kyseessä. Toi bisse hiivataan huomenna eli saa katkeroa sen mitä 300g humaloista irtoaa mutta samalla aromit jää tehokkaasti kun meni suljettuun astiaan.

Loppupuoliskoon keittokattilaan iskettiin sit 50g cascade 50g columbus ja 50g galaxy ja alettiin jäähdyttämään ja se satsi sit mun fermzillaan ja hiivaus lallemandin east coast ipa hiivalla ja se kuivahumaloidaan neipaksi.
 
Orastava kolmenkympin kriisi iskee. Talon oston myötä totesin, että autotallihan on nyt käyttämättä ja aloin tutkiskelemaan panemisen saloja (täysi noobi vielä). Ensin ajattelin jotakin Brew Monkin kaltaista ~400€ mäskäyskattilaa, mutta joltain foorumilta luin että Grainfather olisi loistava peli, mitä myös muut lähteet vahvistivat.

Jos nyt ostaisin Grainfatherin, niin mitä muuta kannattaa ostaa sen lisäksi jotta tässä pääsisi alkuun ja tekemään ensimmäisiä satseja?
 
Orastava kolmenkympin kriisi iskee. Talon oston myötä totesin, että autotallihan on nyt käyttämättä ja aloin tutkiskelemaan panemisen saloja (täysi noobi vielä). Ensin ajattelin jotakin Brew Monkin kaltaista ~400€ mäskäyskattilaa, mutta joltain foorumilta luin että Grainfather olisi loistava peli, mitä myös muut lähteet vahvistivat.

Jos nyt ostaisin Grainfatherin, niin mitä muuta kannattaa ostaa sen lisäksi jotta tässä pääsisi alkuun ja tekemään ensimmäisiä satseja?

Omasta mielestä tuo panokoneiden välimaasto hinnassa on vähän sellainen väliinputoaja. Tuolla 400 euron brewmonkin/arseganin yms yms hinnalla saa jo todella paljon vastinetta rahoille. Sitten taas tuplat lisää niin saa grainfatherin, mutta onko se tuplasti parempi? Useimpien mielestä ei.(Toim. huom. itse en ole grainfatherilla pannut).

Luokkaa ylempänä on sitten Spiedelin Braumeister ja varsinkin plus-mallit, joissa kätevästi jäähdytysvaippa on kattilan kuoressa. Noilla on tosin sitten hintaa 1500e+.

Itse ostaisin tuollaisen 400 euron pöntön, mitä muutamaa niistä olen käyttänyt niin rahalle saa aika kivasti vastinetta.

Ja jos nyt itse aloittaisin panemista niin ostoslistan kärjessä olisi myös kegit, vaikka niihin pitääkin alussa panostaa vähän enemmän.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 257
Viestejä
4 506 572
Jäsenet
74 346
Uusin jäsen
jonppaasi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom