Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Vehnän kanssa oikea mäskäysaikataulu on erittäin tärkeä
No siis n. 66 asteinen yksivaiheinen infuusio kummassakin. Pussimäskäyksessä sekoittelua vierteen kierrätyksen sijaan, joka estää toki mäskin tukkiutumisen hienommallakin rouhinnalla.Ilman tietoa lämpötiloista/ajoista on vaikea sanoa missä "ongelma" voi pileskella
Jos sinulla on tollainen laitos niin laitatko jonkinnäköistä arvioo(plussat/miinukset), noista Klarsteinin vehkeistä ei kauheesti löydy käyttökokemuksia.Tämä onkin aika seikkailu Klarsteinin beerfestillä
Jos sinulla on tollainen laitos niin laitatko jonkinnäköistä arvioo(plussat/miinukset), noista Klarsteinin vehkeistä ei kauheesti löydy käyttökokemuksia.
Itse miettinyt Klarsteinin hommaamista niin sais eräkoon tuplattua(nyt mennään 10-12L).
Ostaisin todennäköisimmin kuitenkin brew monkin jos joku tollanen edullisen pään värkki tulisi hommattua.
Joo, noita brewmonkkeja vaan myy nämä kotimaiset kotipanimoliikkeet, joiden kautta kuvittelisin, että takuuväännöt menee suht vaivattomasti vs tollanen joku random nettikauppa.Pitkälti näyttävät olevan kaikki samasta muotista kyhättyjä, varmaan isoin ero tulee termostaatista (jos tulee).
Rukiinen red ale ei ainakaan tässä kuvassa kovin punaiseksi tullut. Hulahti tosin vähän hiivoja sekaan ja oli eka pullotettu pullo erästä, joten voi johtua noistakin sameus joka peittää väriä.
Hyvää tämä on.Maltaista 8% oli ruismallasta ja 4% kristallisoitua ruismallasta. Lopuissa 8% melanoidia ja sitten sahtimallasta ja red activea. Ruis maistuu oikein selvästi.
Gelatiinilla lähtee sameus. Kuppiin kiehuvaa vettä 1-2 teelusikallista gelatiinia. Dr. Oetker tekee ja saa joka kaupasta jauhetta.
Itseasiassa tossa keississä hapettumisen riski on todella suuri, jos hiiva on ollut kuollutta sen mentyä vierteeseen. Vastahan tuonne ylle linkattiin artikkeli hiivan käyttäytymisestä, jossa todettiin, että panimohiivat eivät käytä happea aerobisesti energianlähteenään, vaan happi menee hiivan soluseinien rakennusaineeksi ja että hiivat imee vierteessä olleen hapen todella nopeasti, eli jopa 30min hiivauksesta vierre saattaa olla käytännössä hapetonta. Jos hiiva on ollut kuollutta, sulla on mennyt puoli vuorokautta niin että happi on saanut jyllätä siellä.
Ominaispainomittari, mittaa ennen käymistä ja käymisen jälkeen. Noiden lukemien erotuksesta lasketaan alkoholipitoisuus. Noita saa esim prismoista, joista löytyy kotipanimotarvikkeita tai sitten panimoliikkeistä. Oluen käymisen loppumista ei tuolla kannata mitata, riskeeraat vain hapen pääsyn olueen, käymisen loppuminen on helppo päätellä vesilukon hiljentymisestä.Näin uuteen panijana, tarvitsen neuvoa. Pystynkö jollakin tavalla mittaamaan, kun olut on valmista, kuinka monta prosentia siinä.
Jokin mittari, mikä ? , mistä ?
Ajattelin ihan mielenkiinnosta kokeilla nyt keväällä jotain valmispakkausuutetta, onko suositella jotain merkkiä joka olisi hinta-laatu -suhteeltaan erityisen hyvä? Aiemmin tullut tehtyä vaan itse mäskäämällä, mutta nyt jotenkin kiinnostaisi kokeilla sen 12% suklaapähkinästout-sötkötyksen sijaan jotain erityisen helppoa juotavaa kesää varten.
Tähän liittyen vinkkinä: kannattaa muistaa tarkistaa mittarin lukema ensin puhtaalla vedellä. Kävin juuri ostamassa Presto-merkkisen ominaispainomittarin marketista edellisen kohdattuaan loppunsa painovoiman ja betonilattian yhteisvaikutuksen johdosta. Uusi mittari näytti 20-asteisessa vedessä lukemaa 1,003, joka on jo melko merkittävä heitto.Ominaispainomittari, mittaa ennen käymistä ja käymisen jälkeen. Noiden lukemien erotuksesta lasketaan alkoholipitoisuus. Noita saa esim prismoista, joista löytyy kotipanimotarvikkeita tai sitten panimoliikkeistä. Oluen käymisen loppumista ei tuolla kannata mitata, riskeeraat vain hapen pääsyn olueen, käymisen loppuminen on helppo päätellä vesilukon hiljentymisestä.
Joo, toki reseptisuunnittelun kannalta, mutta alkoholipitoisuuden laskemiseen tuolla ei ole vaikutusta käytännössä.Tähän liittyen vinkkinä: kannattaa muistaa tarkistaa mittarin lukema ensin puhtaalla vedellä. Kävin juuri ostamassa Presto-merkkisen ominaispainomittarin marketista edellisen kohdattuaan loppunsa painovoiman ja betonilattian yhteisvaikutuksen johdosta. Uusi mittari näytti 20-asteisessa vedessä lukemaa 1,003, joka on jo melko merkittävä heitto.
Alkoholipitoisuuden saa ulos kätevästi vaikkapa tällä laskurilla: Alcohol By Volume ABV Calculator - Brewer's Friend
Ajattelin ihan mielenkiinnosta kokeilla nyt keväällä jotain valmispakkausuutetta, onko suositella jotain merkkiä joka olisi hinta-laatu -suhteeltaan erityisen hyvä? Aiemmin tullut tehtyä vaan itse mäskäämällä, mutta nyt jotenkin kiinnostaisi kokeilla sen 12% suklaapähkinästout-sötkötyksen sijaan jotain erityisen helppoa juotavaa kesää varten.
Tästä innostuneena ajattelin itsekin pistää kokeiluun kesäksi jonkin valmispakkauksen. Hetken mietittyäni päädyin tähän:Mangrove Jack'sillä on hyviä, samoin eteläisen naapurimme Bullet Brew:llä. Mutta hinnastahan se on kiinni. Itse tilasin Laposta juuri cervezaa ja pari blondia. Tosin nuo oli 2/3 Cooper's, jota en ole edes maistanut vielä.. Nämä on niitä kevyitä kesäjuotavia, perusolutta. Uutteena saa nykyään 50+ erilaista olutta, ja vaikka on kaveri, niin ei me niitä saada maistettua kaikkia ikinä. Löydetään ne omat suosikit ja tehdään niitä. Tai sitten mäskätään itse tulevaisuudessa, kuka tietää?
Uutteista kannattaa tiedostaa se, että laittamalla sokeria tulee karseaa (tästä syystä alunperin vierastin kittejä). Laittamalla panimosokeria tulee sellaista kepeämpää ja sitä saa Prismasta. Laittamalla LME:tä (tai täällä sanottiin myös DME:tä) saa eniten makua ja suuntuntumaa. Semmoinen välimalli on nuo Beerkit Enhancerit.
..ja LME:
Mallasuute nestemäinen Bullet Brew Light 1,5 kg
Kun teet uutteesta olutta voit lisätä tätä uutetta sokerin tai spraymaltaan sijaan. Näistä uutteista saat enemmän olueesi makua ja runkoa. Helppo käyttää.www.lappo.fi
Itse olisin varmaan ostanut tuota, jos olisi varastossa, mutta se ei ole perusolut:
Mangrove Jack's CS Helles Lager
Tästä uutteesta raikas saksalainen helles olut. Kevyessä oluessa maistuu maltaisuus sekä hieman vaniljaa, limeä ja mausteisuutta. Makua antavat uusi-seelantilaiset humalat joita uutteessa on käytetty Wakatu ja Pacific Jade.www.lappo.fi
Tästä innostuneena ajattelin itsekin pistää kokeiluun kesäksi jonkin valmispakkauksen. Hetken mietittyäni päädyin tähän:
Ja mallasuutteeksi tuo hsalosen mainitsema Bullet Brew Light.Olutuute Mangrove Jack's Pils with dry hops
Perinteinen Tsekki pilsneri jossa humalana Saazia, joka antaa kevyen ja hieman mausteisen aromin. Raikas ja kuiva olut jossa kevyt katkeruus.www.lappo.fi
Ja koska pullotan ja ajattelin päästä mahdollisimman helpolla tällä kertaa, niin hiilihapotuspaloja ajattelin käyttää:
Mutta semmoinen kysymys noista paloista, kun en ole ennen käyttänyt, että kun annostelu noissa on ilmeisesti 1 pala/330ml pullo, niin riittäisikö tuo 1 pala myös 500ml pulloon? Vai pitääkö ruveta pienimään noita paloja, onnistuuko kuinka helposti? Kaksi palaa per 500ml lienee jo varmaan liikaa ja tulee pommeja...Hiilihapotuspalat Mangrove Jack's 200 g - Lappo.fi - For Premium Beverages
Käyttövalmiita, määrämittaisia sokerista ja glukoosisiirapista valmistettuja pastilleja, joilla saat pulloon helposti täsmällisen määrän jälkikäymissokeria.www.lappo.fi
Mangrove Jack'sillä on hyviä, samoin eteläisen naapurimme Bullet Brew:llä. Mutta hinnastahan se on kiinni. Itse tilasin Laposta juuri cervezaa ja pari blondia. Tosin nuo oli 2/3 Cooper's, jota en ole edes maistanut vielä.. Nämä on niitä kevyitä kesäjuotavia, perusolutta. Uutteena saa nykyään 50+ erilaista olutta, ja vaikka on kaveri, niin ei me niitä saada maistettua kaikkia ikinä. Löydetään ne omat suosikit ja tehdään niitä. Tai sitten mäskätään itse tulevaisuudessa, kuka tietää?
Uutteista kannattaa tiedostaa se, että laittamalla sokeria tulee karseaa (tästä syystä alunperin vierastin kittejä). Laittamalla panimosokeria tulee sellaista kepeämpää ja sitä saa Prismasta. Laittamalla LME:tä (tai täällä sanottiin myös DME:tä) saa eniten makua ja suuntuntumaa. Semmoinen välimalli on nuo Beerkit Enhancerit.
Bullet Brew Beer Enhancer
Sokeria korvaava mallasuutteen ja dextroosin sekoitus. Tekee olueastasi täyteläisemän ja vahvempirunkoise. Käytä vastaavan sokerimäärän korvaajana.www.lappo.fi
Ihan oikeasti kannattaa sen uutepakkauksen lisäksi miettiä hetki, mitä laittaa käymissokeriksi. Tuossa vielä panimosokeri, joka on kaupassa halvempaa:
Kaveri valitti testeissä, että hiivan maku korostuu, kun käyttää panimosokeria, mutta eipä siitä suurempaa haittaa ole.Panimosokeri Bullet Brew
Panimosokeri käymislisäksi kotiolutpakkauksiin. Hiivä syö dekstroosia puhtaammin kuin tavallista pöytäsokeria, joten juomasi maku on puhtaampi.www.lappo.fi
..ja LME:
Tätä me ollaan käytetty.Mallasuute nestemäinen Bullet Brew Light 1,5 kg
Kun teet uutteesta olutta voit lisätä tätä uutetta sokerin tai spraymaltaan sijaan. Näistä uutteista saat enemmän olueesi makua ja runkoa. Helppo käyttää.www.lappo.fi
Varmaan jos ostaisi DME:tä, voisi miksata enhancerit itse..
--
Itse olisin varmaan ostanut tuota, jos olisi varastossa, mutta se ei ole perusolut:
Mangrove Jack's CS Helles Lager
Tästä uutteesta raikas saksalainen helles olut. Kevyessä oluessa maistuu maltaisuus sekä hieman vaniljaa, limeä ja mausteisuutta. Makua antavat uusi-seelantilaiset humalat joita uutteessa on käytetty Wakatu ja Pacific Jade.www.lappo.fi
--
Tällä hetkellä on tulossa Czech Pils Enhancerilla, valmistunee vapuksi..
--
Tulee pieni kiire, kun kesällä on kuuma kämppä ja silloin ei saa hyvää olutta. Teen siis nyt varastoon. Ja jos onnistun ennustamaan kylmempiä kausia tai virittelemään jonkunlaisen jäähdytysratkaisun, niin myös kesällä, mutta nyt on tarkoitus tehdä oluet varastoon vähintään juhannukseen asti.
Erotus toki pysyy samana, olettaen että mittarin asteikko on muutoin oikeassa. Vähän arveluttaa kyllä jos ei edes nollapistettä saada osumaan kohdilleen. Pitää tarkistaa vielä sokerivedessä.Joo, toki reseptisuunnittelun kannalta, mutta alkoholipitoisuuden laskemiseen tuolla ei ole vaikutusta käytännössä.
Hyviä vinkkejä! Muistelisin että minulta löytyisi jostain kaapinperukoilta vielä pussi spraymallasta, jolla ajattelin korvata panimosokerin ja varsinkin oikean sokerin, mutta pitänee vielä ennen tilausta katsella kaapit läpi. Mangrove Jack's Blonde Lageria katselin juuri Laposta, mutta koska lager-lämpötiloihin en kotona pääse ilman erillistä jäähdytintä niin taidan mennä jollain pale ale -linjalla (vaikkakin tuo Mangrove Jacks näyttäisi olevan käymislämpötilaltaan 20-23 astetta).
Miten näissä valmisuutteissa tuo "lager" toteutuu, kun ovat ilmeisesti kuitenkin perinteisiä pintahiivaoluita käymislämpötiloista päätellen?
Lagereita voi tehdä paineistetusti lämpimämmälläkin käymislämmöllä. Tosin paineistus saattaa lämpimänä vähentää käymisaromeita jopa enemmän kuin kylmäkäyminen normaalisti.
Meillä on kyllä myös "takki" FermZillalle, niin sen sisään voisi viritellä jotain (kylmäkalleja?)
Olen ainakin käyttänyt juuri noita sokerisokeri-droppeja ja yksi riittää 0,5l pulloon aivan hyvin. 0,33 pulloon tulee mielestäni jopa aika reilut hapot. Enkä kyllä usko että makuun vaikuttaisi mitä sokeria nuo on. Mukavan helppoja. Olen kokeillut myös Muntonsin ja Coopersin carbonation dropseja enkä maussa eroa ole ainakaan huomannut. Muntonsit antoi vähän liikaakin happoja muistaakseni kun suositellaan kahta per 0,5l. Muistaakseni. Cooperseja en ole nähnyt hetkeen kun Lapolta tullut useimmiten tilattua tarvikkeet.Tästä innostuneena ajattelin itsekin pistää kokeiluun kesäksi jonkin valmispakkauksen. Hetken mietittyäni päädyin tähän:
Ja mallasuutteeksi tuo hsalosen mainitsema Bullet Brew Light.Olutuute Mangrove Jack's Pils with dry hops
Perinteinen Tsekki pilsneri jossa humalana Saazia, joka antaa kevyen ja hieman mausteisen aromin. Raikas ja kuiva olut jossa kevyt katkeruus.www.lappo.fi
Ja koska pullotan ja ajattelin päästä mahdollisimman helpolla tällä kertaa, niin hiilihapotuspaloja ajattelin käyttää:
Mutta semmoinen kysymys noista paloista, kun en ole ennen käyttänyt, että kun annostelu noissa on ilmeisesti 1 pala/330ml pullo, niin riittäisikö tuo 1 pala myös 500ml pulloon? Vai pitääkö ruveta pienimään noita paloja, onnistuuko kuinka helposti? Kaksi palaa per 500ml lienee jo varmaan liikaa ja tulee pommeja...Hiilihapotuspalat Mangrove Jack's 200 g - Lappo.fi - For Premium Beverages
Käyttövalmiita, määrämittaisia sokerista ja glukoosisiirapista valmistettuja pastilleja, joilla saat pulloon helposti täsmällisen määrän jälkikäymissokeria.www.lappo.fi
Joo, mutta testit osoittavat että paineistettu käyminen on ihan ok lagereille, niin meinasin että turha siitä on fermzillalla kauheasti stressatakaan. Ainakin yleisenä muistutuksena paineistetun käymisen ihanuudesta porukalle, vaikket itse päätyisikään siihen.Meillä on kyllä myös "takki" FermZillalle, niin sen sisään voisi viritellä jotain (kylmäkalleja?), mutta parempi tehdä nyt vaan pois alta ja sitten on juhannuksena vaikka muille tarjota.
No ihan netistä opiskeltuun tietoon perustuen (esim beer smith podcast) niin käytännössä jollain 1bar paineella saatiin jo todella neutraali lager ja sen yli mentiin jo liiankin neutraaliin vs lager lämmöissä ilman painetta käytetty olut, eli kyllä mä tuollaisen tiedon pohjalta voisin lähteä paineistettua lageria tekemään ja uskon, että lopputulos on ihan lagerista käyvä.Painestettu käyminen vaatii hifistelyä paineen ja lämpötilan ka. Elikä joudut tehä monta (väh.2-3) samanlaista satsia: samalla reseptil./hiivalla/lämpötil. mutta eri paineella ennen. kuin saat jotkut tulokset. Ja jos vaihdat hiivan toiseen tai lämpötilat muuttuu - kaikki aloitettava alusta.