Oluen paneminen itse

empty.png
 
Viimeksi muokattu:
Tämänkaltaisten laskilmien ongelmana yleensä on että alusta lasketaan oppimukaisesti, sitten jotain "oletetaan" ja sen jälkeen taas takaisiin laskuriin että tulokset näyttäisi aivan tieteelliseltä, eikö?



Juuri sitä minä tarkoitan.
Ja omasta kokemuksestani voisin vain sanoa, että jäämäärä on paljon-paljon-paljon alhaisempi kun sun 2kg/tunti edes perussaavissa kylmälaatikosta puhumattakaan.
Pointti oli tossa vaan avata tuota arviointimenetelmää ja yhtä lukua muuttamalla mikä ei ole edes vakio kaikille käymisastioille saa tuosta omaan käymisratkaisuunsa kuitenkin yhdellä mittauksella laskettua tuon tarvittavan jäämäärän. En siis ymmärrä kritiikkiäsi, kun suoraan tuossa asian ilmaisin ja sitten vielä quottaat tuota kommenttiani ja toistat, että juuri näin. Olisit voinut esimerkiksi kertoa omakohtaista kokemusta, jos olet tollaisella kierukalla olutta viileänä pitänyt.

Mitä tuohon lageriin tulee, niin tuo paine riippumatta sen määrästä ratkaisee tuon hiivan käymisestereiden hallinnassa pitämisen. En siis ymmärrä mikä tuossa on niin ihmeellinen juttu, että pitäisi enemmän hifistellä. Jos haluaa kokeilla eri paineita niin kokeilee eri eräkoolla. Ainakin tuossa beersmith podcastissa tuollaista split batch lageria oli juotettu bjcp tuomaristolle ja havaitut erot ristiin verrattunakin olivat pieniä, niin jos sulle nyt sitten tulee kegiin laadukas lager paineella käytettynä ja maku voisi kenties hieman erota ilman painetta käytettynä niin ehkä se nimenomaan ei ole niin iso ongelma, kuin mitä annat ymmärtää. Tärkeintähän on se, että saat sellaista mitä oletat saavasi, eli esim lager menee sinne lager spekseihin käymisaromeidensa puolesta. Se voi olla hieman erilainen lager kuin kylmäkäytetty ilman painetta, mutta jos se on suuhun sopivaa ja lageria niin lopputuloshan on juuri se mitä haetaan. Halusin vain yleisesti tuoda tuon asian tietoon, ettei kotioluenpanijan tarvitse potentiaalisesti voivotella kyvyttömyyttä tehdä lageria jäähdytysvälineistön puuttumisen johdosta.
 
Noh.... jos rautalangasta... ei vain paine, mutta paine + käymislämpötilan kombo. ELikä samasta vierteestä, samalla hiivalla ja samalla paineella mutta eri käymislämpötilalla saat erilaiset lagerit. toi podcatin split batch todennäköisesti oli tehty vierekkäin ns "side-by-side" elikä käymislämpötila oli sama.
Kun esmes @21c tarvitset 10psi niin saadaksees saman esteriprofiilin esmes @23c tarvitsisit 12psi (kaikki nuo luvut ovat kuvitusluvut ihan omasta päästä, mut toivottavasti perus idea on selvä).
Siis siinä paineistetut käytettiin ale lämmöissä ja normilager viileässä. Pointti oli se että tietyn paineen jälkeen käymisesterit häviävät niin äkkiä ettei sillä tarkalla kombolla ole niin väliä
 
Erikoisempi juttu kun olut, joka maistuu enne kegitystä ihan pätevältä maistuu kegiin laittamisen jälkeen jotenkin hiivaiselta tai "nuorelta", oluesta puuttuu sellainen raikkaus ja hiivan maku puskee selkeästi läpi. Onko muilla tätä ongelmaa kegittämisen kanssa?

Muistan aiemmista eristä että yleensä viimeiset vedot kegistä maistuvat parhaimmalta joten liekö vain ongelma siinä että myös tuossa tavassa olisi syytä muistaa pitää malttia ja nauttia tuotoksia vasta kuukauden kuluttua kegityksestä.. turhauttavaa puuhaa kun ei tiedä missä menee pieleen.
 
Erikoisempi juttu kun olut, joka maistuu enne kegitystä ihan pätevältä maistuu kegiin laittamisen jälkeen jotenkin hiivaiselta tai "nuorelta", oluesta puuttuu sellainen raikkaus ja hiivan maku puskee selkeästi läpi. Onko muilla tätä ongelmaa kegittämisen kanssa?

Muistan aiemmista eristä että yleensä viimeiset vedot kegistä maistuvat parhaimmalta joten liekö vain ongelma siinä että myös tuossa tavassa olisi syytä muistaa pitää malttia ja nauttia tuotoksia vasta kuukauden kuluttua kegityksestä.. turhauttavaa puuhaa kun ei tiedä missä menee pieleen.
Riippuu varmaan oluttyylistäkin ja siitä miten kirkasta tavaraa sinne kegiin menee.
 
Riippuu varmaan oluttyylistäkin ja siitä miten kirkasta tavaraa sinne kegiin menee.

Toinen on APA, toinen on vadelmavehnä joten kovinkaan kirkasta tavaraa noiden ei edes tarvitse olla. Kummalliseksi tämän tekee se, että ennen kuin laitoin oluet kirkastumaan ja maistoin sitä mutaisinta mutaa niin tuossa vaiheessa olut maistui paljon paremmalta ja raikkaammalta.

Nyt tosin törmännyt termiin "Carbonic bite"...

edit: Voisi toki koittaa myös gelatiinilla kirkastaa tuosta nuo hiivat pois..
 
Omien kokemusten mukaan toi gelatiinikirkastus ei kauheaa lisäarvoa bisselle tuo. Tossa käy joko niin, että hapotus ja villennys muuttaa aistittavaa makuprofiilia huonompaan suuntaan tai sitten se bisse ei oo kunnolla käynyt loppuun ja joku käymisen sivutuote maistuu kylmänä mitä hiiva ei ole ehtinyt poistaa. Mulla ei kyllä yksikään olut kegissä ole huonolle maistunut.
 
Omien kokemusten mukaan toi gelatiinikirkastus ei kauheaa lisäarvoa bisselle tuo. Tossa käy joko niin, että hapotus ja villennys muuttaa aistittavaa makuprofiilia huonompaan suuntaan tai sitten se bisse ei oo kunnolla käynyt loppuun ja joku käymisen sivutuote maistuu kylmänä mitä hiiva ei ole ehtinyt poistaa. Mulla ei kyllä yksikään olut kegissä ole huonolle maistunut.

Mitä nyt lukenut niin CO2 saattaa aiheuttaa tuon, toki puutteellisesti käynyt olutkin voi sen tehdä mutta tämä olut oli pääkäymisen jälkeen kaksi viikkoa samassa lämpötilassa kuin käydessään joten tuntuisi kummalliselta mikäli hiiva ei olisi kerennyt hommiaan hoitamaan ajoissa.
 
Joo, kyllä se sitten varmaan on loppuun käynyt. Mahdollisesti sitten vaan sellanen makukombo, jossa hiilihappo nostaa esiin ei-toivottuja aromeja.
 
Joo, kyllä se sitten varmaan on loppuun käynyt. Mahdollisesti sitten vaan sellanen makukombo, jossa hiilihappo nostaa esiin ei-toivottuja aromeja.

Annan tuon oluen nyt olla pari viikkoa pienessä paineessa hiljalleen imemässä hiilihappoja. Muistelisin että vastaavaa makua tulee ihan veteen jota yrittää tuolla kegillä hapottaa kunnes ajan mittaan se maku tasoittuu. Potku on kovin terävä heti kärkeen, vähän metallinen tai pistävä maku.

Kegit on puhtaita ja ehjiä, sitä huolta ei tarvitse kantaa ja koska se maku tulee myös veteen niin syyttäisin ehkä CO2 lähdettä tässä käänteessä.
 
En oo kyllä tollasesta ollut tietoinen, että hapon aika vedessä jotain ratkaisee. Hapotetaanhan soda streamillakin vettä tosi nopeasti. Lähinä siis voisi ajatella, että kyse olisi enemmänkin tunneista kuin viikoista tuollaisissa ilmiöissä.
 
En oo kyllä tollasesta ollut tietoinen, että hapon aika vedessä jotain ratkaisee. Hapotetaanhan soda streamillakin vettä tosi nopeasti. Lähinä siis voisi ajatella, että kyse olisi enemmänkin tunneista kuin viikoista tuollaisissa ilmiöissä.

Mietin tuota samaa, mutta sodastreamin omistaen ihmettelin kun hiilihapotin kegissä vettä joka maistuikin sitten aivan erilaiselta kuin sodastreamilla hapotettu.
Voisiko sitten CO2 lähteissäkin olla eroa..
 
Miten olette säilöneet humalat? Nyt käyttäisin puolet 100g pussista Dry Hoppaukseen ja toinen puoli sitten myöhemmin. Saako sen kätevästi säilymään?
 
Miten olette säilöneet humalat? Nyt käyttäisin puolet 100g pussista Dry Hoppaukseen ja toinen puoli sitten myöhemmin. Saako sen kätevästi säilymään?

Heitä pakastimeen.

Jos nyt on lyhyt aika niin ei se kriittistä ole vaikka jäisi hyvin suljettuna huoneenlämpöönkään, ja jääkaappikin voi suljettuna olla ihan jees.
 
Apua kaipailtaisiin ensikertalaiselle. Elikkä tuossa viikonloppuna päähänpistosta kaverin kanssa käytiin ostamassa käymisastia ja ja coopersin lager uutesetti. Nyt tänään neljäntenä päivänä huomasin että vesilukko on hiljentynyt, voiko olla että olut on jo käynyt loppuun ennenaikaisesti? Astiassa on kyllä painetta, kun kantta kevyesti painaa vesilukko ilmoittaa olemassaolostaan.

Näin edettiin tuon satsin teossa.
1.Astioiden ja kaikkien välineiden desinfionti.
2. Uutepurkki likoamaan kuumaan veteen noin 10 minuutiksi
3. Panimosokeria 1kg astiaan ja noin 2 litraa kiehautettua vettä niskaan (myöhemmin enemmän tutkittuani tämä sokerin lisäys taisi olla ensimmäinen ja isoin virhe)
4. Uute purkista astiaan.
5. Hanasta kylmää vettä noin 20litraa
6. Tarkasteltiin lämpötila ja täytettiin noin 23 litraan niin että saatiin satsin lämpötilaksi 26 astetta.
7. Seoksen sekoittelua kauhalla sen aikaa että lämpötila noin 24 astetta ja hiivat seoksen pinnalle ja kansi kiinni.

Astian kyljessä olevan lämpötila tarran mukaan seos on ollut ainakin nämä viimeiset 2 päivää noin 22 asteista

Onko tässä yksi tai useampikin radikaali virhe ja onko tuo liemi vielä jotenkin pelastettavissa?

:sbeer:Kiitos jo etukäteen vastanneille
 
Apua kaipailtaisiin ensikertalaiselle. Elikkä tuossa viikonloppuna päähänpistosta kaverin kanssa käytiin ostamassa käymisastia ja ja coopersin lager uutesetti. Nyt tänään neljäntenä päivänä huomasin että vesilukko on hiljentynyt, voiko olla että olut on jo käynyt loppuun ennenaikaisesti? Astiassa on kyllä painetta, kun kantta kevyesti painaa vesilukko ilmoittaa olemassaolostaan.

Näin edettiin tuon satsin teossa.
1.Astioiden ja kaikkien välineiden desinfionti.
2. Uutepurkki likoamaan kuumaan veteen noin 10 minuutiksi
3. Panimosokeria 1kg astiaan ja noin 2 litraa kiehautettua vettä niskaan (myöhemmin enemmän tutkittuani tämä sokerin lisäys taisi olla ensimmäinen ja isoin virhe)
4. Uute purkista astiaan.
5. Hanasta kylmää vettä noin 20litraa
6. Tarkasteltiin lämpötila ja täytettiin noin 23 litraan niin että saatiin satsin lämpötilaksi 26 astetta.
7. Seoksen sekoittelua kauhalla sen aikaa että lämpötila noin 24 astetta ja hiivat seoksen pinnalle ja kansi kiinni.

Astian kyljessä olevan lämpötila tarran mukaan seos on ollut ainakin nämä viimeiset 2 päivää noin 22 asteista

Onko tässä yksi tai useampikin radikaali virhe ja onko tuo liemi vielä jotenkin pelastettavissa?

:sbeer:Kiitos jo etukäteen vastanneille

Ei ole ongelma. Nuo uutteet käy kovaa neljä päivää ja sitten hiljenee. 2 viikkoa pitää siitä huolimatta sitä katsella. (Jos ei ole ominaispainomittaria)

Miksi tuo sokerin lisäys olisi virhe? Itse olen lämmittänyt panimosokerin/LME:n/näiden sekoituksen ja uutteen kattilassa - odottanut kylmenemistä - kaatanut johonkin ja kylmät vedet päälle.

Tässä ei ole mitään ongelmaa, odottele vaan rauhassa vielä hetki käymisen loppumista ja sitten vaan pullotus+karbonointi (varmaan panimosokerilla?).

Tämä noin 4-5 uutepakkauksen kokemuksella..

--

Kiinnostavasti tämä on juuri se vaihe, jossa laitetaan dry hopsit sisään, jos niitä on hankkinut..

--

Olut on turvassa siellä astiassa, kunhan et avaa sitä ainakaan useasti. Sinne on nyt muodostunut kerros hiilidioksidia, joka pitää oluen tuoreena ja hyvänä.
 
Apua kaipailtaisiin ensikertalaiselle. Elikkä tuossa viikonloppuna päähänpistosta kaverin kanssa käytiin ostamassa käymisastia ja ja coopersin lager uutesetti. Nyt tänään neljäntenä päivänä huomasin että vesilukko on hiljentynyt, voiko olla että olut on jo käynyt loppuun ennenaikaisesti? Astiassa on kyllä painetta, kun kantta kevyesti painaa vesilukko ilmoittaa olemassaolostaan.

Näin edettiin tuon satsin teossa.
1.Astioiden ja kaikkien välineiden desinfionti.
2. Uutepurkki likoamaan kuumaan veteen noin 10 minuutiksi
3. Panimosokeria 1kg astiaan ja noin 2 litraa kiehautettua vettä niskaan (myöhemmin enemmän tutkittuani tämä sokerin lisäys taisi olla ensimmäinen ja isoin virhe)
4. Uute purkista astiaan.
5. Hanasta kylmää vettä noin 20litraa
6. Tarkasteltiin lämpötila ja täytettiin noin 23 litraan niin että saatiin satsin lämpötilaksi 26 astetta.
7. Seoksen sekoittelua kauhalla sen aikaa että lämpötila noin 24 astetta ja hiivat seoksen pinnalle ja kansi kiinni.

Astian kyljessä olevan lämpötila tarran mukaan seos on ollut ainakin nämä viimeiset 2 päivää noin 22 asteista

Onko tässä yksi tai useampikin radikaali virhe ja onko tuo liemi vielä jotenkin pelastettavissa?

:sbeer:Kiitos jo etukäteen vastanneille
Mullakin vesilukko hiljenee yleensä n. kolmessa päivässä. En ole kyllä uutteella ikinä tehnyt, mutta silti saattaa hyvin olla, että on käynyt loppuun. Onko noissa uutepakkauksissa jotain merkintää paljon sitä hiivaa siellä on mukana, solumäärä tai grammoina? Jos hiivaa on oikeen reilusti niin sen pitäis nopeuttaa alkukäymistä.
 
Ei ole ongelma. Nuo uutteet käy kovaa neljä päivää ja sitten hiljenee. 2 viikkoa pitää siitä huolimatta sitä katsella. (Jos ei ole ominaispainomittaria)

Miksi tuo sokerin lisäys olisi virhe? Itse olen lämmittänyt panimosokerin/LME:n/näiden sekoituksen ja uutteen kattilassa - odottanut kylmenemistä - kaatanut johonkin ja kylmät vedet päälle.

Tässä ei ole mitään ongelmaa, odottele vaan rauhassa vielä hetki käymisen loppumista ja sitten vaan pullotus+karbonointi (varmaan panimosokerilla?).

Tämä noin 4-5 uutepakkauksen kokemuksella..

--

Kiinnostavasti tämä on juuri se vaihe, jossa laitetaan dry hopsit sisään, jos niitä on hankkinut..

Kiitos pikaisesta vastauksesta! :giggle:

Lueskelin että jos tuota panimosokeria heittää tuonne sekaan tuollaisen määrän saa kiljua?

Ominaispainomittari löytyy ja täytynee sillä varmaankin mittailla.

Ja tilailtiin pullojen kanssa nuo coopersin carbonation dropsit. Niitä suositeltu puolen litran pulloon laitettavaksi 1,5 kpl, onko näistä kokemusta onko tuo sopiva määrä?

Hienoa kuulla että ollaan siis vielä ihan reilassa. Tuossa vähän harkittiinkin että pitäisikö sinne vielä heittää jotakin sekaan.
 
Kiitos pikaisesta vastauksesta! :giggle:

Lueskelin että jos tuota panimosokeria heittää tuonne sekaan tuollaisen määrän saa kiljua?

Ominaispainomittari löytyy ja täytynee sillä varmaankin mittailla.

Ja tilailtiin pullojen kanssa nuo coopersin carbonation dropsit. Niitä suositeltu puolen litran pulloon laitettavaksi 1,5 kpl, onko näistä kokemusta onko tuo sopiva määrä?

Hienoa kuulla että ollaan siis vielä ihan reilassa. Tuossa vähän harkittiinkin että pitäisikö sinne vielä heittää jotakin sekaan.
Paljon oli ominaispaino ennen käymistä? Siitähän voi päätellä vahvuuden. Toi sokerin lisääminen sanotaan tekevän kiljumaiseksi johtuu siitä, että niitä oluen raaka-aineita tulee vähemmän kuin sokeria yleensä. Esimerkiksi jos mäskäämällä teen n. 5% olutta niin käytän maltaita 5% edestä, jos teen 7% olutta, käytän maltaita 7% edestä. Maltaan määrä lisääntyy siis prosenttien mukaan jolloin myös kaikki makuaineet lisääntyvät suhteessa prosentteihin. Jos taas teen 2,5% edestä mäskäystä ja lisään loput sokeria, ei sinne tule makuaineita eli maku jää laimeammaksi kuin prosentit -> kiljumaisempi. Sen takia monesti suositellaan käyttämään kuivattua mallasuutetta (dme) eli spraymallasta, koska silloin sokerin lisäksi saa maltaista makua. Uutteet ja dme tehdään mäskäämällä ja haihduttamalla vettä.
 
Mullakin vesilukko hiljenee yleensä n. kolmessa päivässä. En ole kyllä uutteella ikinä tehnyt, mutta silti saattaa hyvin olla, että on käynyt loppuun. Onko noissa uutepakkauksissa jotain merkintää paljon sitä hiivaa siellä on mukana, solumäärä tai grammoina? Jos hiivaa on oikeen reilusti niin sen pitäis nopeuttaa alkukäymistä.


Tuossa oli mukana 7g hiivaa
 
Paljon oli ominaispaino ennen käymistä? Siitähän voi päätellä vahvuuden. Toi sokerin lisääminen sanotaan tekevän kiljumaiseksi johtuu siitä, että niitä oluen raaka-aineita tulee vähemmän kuin sokeria yleensä. Esimerkiksi jos mäskäämällä teen n. 5% olutta niin käytän maltaita 5% edestä, jos teen 7% olutta, käytän maltaita 7% edestä. Maltaan määrä lisääntyy siis prosenttien mukaan jolloin myös kaikki makuaineet lisääntyvät suhteessa prosentteihin. Jos taas teen 2,5% edestä mäskäystä ja lisään loput sokeria, ei sinne tule makuaineita eli maku jää laimeammaksi kuin prosentit -> kiljumaisempi. Sen takia monesti suositellaan käyttämään kuivattua mallasuutetta (dme) eli spraymallasta, koska silloin sokerin lisäksi saa maltaista makua. Uutteet ja dme tehdään mäskäämällä ja haihduttamalla vettä.


Kiitos, nyt tulee selkolukuista tekstiä. Ei ollut selkeästi virhe avautua tähän keskusteluun :thumbsup:
 
Kiitos pikaisesta vastauksesta! :giggle:

Lueskelin että jos tuota panimosokeria heittää tuonne sekaan tuollaisen määrän saa kiljua?

Ominaispainomittari löytyy ja täytynee sillä varmaankin mittailla.

Ja tilailtiin pullojen kanssa nuo coopersin carbonation dropsit. Niitä suositeltu puolen litran pulloon laitettavaksi 1,5 kpl, onko näistä kokemusta onko tuo sopiva määrä?

Hienoa kuulla että ollaan siis vielä ihan reilassa. Tuossa vähän harkittiinkin että pitäisikö sinne vielä heittää jotakin sekaan.

Katsoin ohjetta, en tiedä mistä revin sen kaksi viikkoa, mutta meillä on ollut aina noin 10-14 päivää kaverin kanssa. Tässä tosin ei ole vesilukkoa käytössä yhteisissä erissä.

--

Kaveri sanoi, että kiljussa on 6-8 kg sokeria ja se on yleensä sitä halvinta. Lisäksi siitä tulee ~14-20% ja sitä vahvempaa pitäisi tislata. Lisäksi - kaverin mukaan - maistuu oksennukselta ilman tislausta. Lisäksi oluthiiva varmaan kuolee, jos alkoholi% nousee liian korkeaksi. Ihan eri määristä sokeria puhutaan :)

Ei ole puolen litran pulloja, mutta 0.33L niitä menee yksi ja se on ollut hyvä. Nyt olen kovasti siirtymässä kegeihin, niin en enää tarvitse, kunhan ne nyt tulee..

Kannattaa ensimmäiset erät tehdä ihan perusreseptillä, hyvä tulee.

--

Eikä sitä ominaispainomittaria tarvitse, jos vaan odottaa että vesilukko on tarpeeksi kauan ollut hiljaa. Vapuksi ette kuitenkaan saa, ne kestää pullossa sen kaksi viikkoa hapottua, tästä olen jo varma.
 
Ja tuo ominaispaino tosiaan oli 1030

Tuolla voit laskea prosentit, kun tulee ulos:

Ellei tuo ole nykyinen ominaispaino, jolloin pitäisin vielä hetken tuolla käymisastiassa.

--

Itse olen kuumassa kattilassa sekoittanut uutteen ja tämmöisen:
(tai Amber, kun niillä oli)

Se oli helpompaa ja pistin koko paketin, niin ei tarvinnut arpoa. Hyvää olutta on tullut.

Noilla tulee täyteläisempää ja maukkaampaa olutta, mutta nyt juuri on kepeää kesäolutta tulossa panimosokerilla normaalissa "ämpärissä", kun Zillan kanssa on ongelmia. On vielä LME:tä kaapissa, mutta päätin, että tästä tulee miedomman makuinen ja teen nyt näin.

--

Aikatauluista ja karbonoinnin kestosta johtuen en ole vielä päässyt edes kaikkia oluitani maistamaan. :(
Nyt on kateus iskenyt kaverin 10L kegiin, joka vaan teki kaikesta helppoa ja semmoinen on jo tilattu. Ja pari muuta.
 
Olisiko esim. Lappon "setit" hyviä valintoja uudelle harrastelijalle vai onko täällä muodostunut jo yleistä mielipidettä, minkälainen välineistö tulisi hankkia esim. 1000€ tai 1500€ budjetilla? Tietämys nolla ja ajattelin perehtyä kunnolla ennen setin hankintaa, mutta tarkoitus kartoittaa minkälaisella laitteistolla pääsisi jo hyvän oluen makuun "vaivattomasti".
 
Minun nähdäkseni oluen valmistamisessa on kolme jossain määrin vaivalloista vaihetta:

1. Mäskääminen ja keitto. Joku Bremonk hoitanee tästä osan, vaikka samalla tavalla sitäkin saanee kai vahtia humalalisäysten kannalta ym. En oikeastaan tiedä paljonko tuo prosessia helpottaa. Riippuu varmaan siitäkin miten mäskää.
2. Pullotus. Jos eräkoko ei ole kovin pieni, niin kegivehkeet ja varmaan kylkeen paineen kestävä käymisastia helpottanee asiaa paljon. Jos eräkoko on selvästi pienempi kuin mitä 19l kegi imee (esim. 10-12l), en usko että pullotus olisi kovin paljoa työläämpää etenkään hyvällä korkituskoneella, etenkin jos ei pullota kaikkea 0.33l pulloihin. Kegi pitäisi myös saada viileään.
3. Siivoaminen. Tästä ei pääse eroon palkkaamatta siivoajaa.

Jos Lapon 1000-1500€ seteistä puhutaan niin ei sillä hirveästi saa prosessia helpotettua. Nuo Braumeisterit helpottavat kohtaa 1, mutta kohtaan 2 ei ole mitään helpotusta.

Ellei raha todella polttele taskuja ja keksii miten mäskää kattilan kanssa, tuollainen 50€ perussetti, iso kattila (Hobby Hall on myynyt 20l kattiloita 40€ toimituksineen hyvän hetken) ja siiviläpussi pussimäskäämiseen mahdollistaa jo erinomaisen oluen tekemisen, ja antaa kuvan siitä mitä oluen tekeminen alusta asti on - tai maltaat toki ilman myllyä valmiiksi rouhittuina. Sitten kun tietää mikä osa vituttaa eniten, voi miettiä millä sitä parhaiten helpottaa.

Jos nyt ihan objektiivisesti ajatallaan, niin vaivatonta oluen tekeminen on korkeintaan jollain hyvin tietyillä valmisseteillä joita voi kaataa lasiin käymisastiasta. Useamman tunnin prosessi ja kohtuullinen määrä siivousta on tiedossa riippumatta siitä, millaiset apuvälineet ostaa.
 
Olisiko esim. Lappon "setit" hyviä valintoja uudelle harrastelijalle vai onko täällä muodostunut jo yleistä mielipidettä, minkälainen välineistö tulisi hankkia esim. 1000€ tai 1500€ budjetilla? Tietämys nolla ja ajattelin perehtyä kunnolla ennen setin hankintaa, mutta tarkoitus kartoittaa minkälaisella laitteistolla pääsisi jo hyvän oluen makuun "vaivattomasti".

Eikö vastaus ole Minibrew?

Puolittain vitsillä...
 
.

Ostamalla tietyt oluet kaupoista pääset suht-hyvän oluen makuun lähes täysin vaivattomasti.
 
Viimeksi muokattu:
@uulavi jos kaipaat helpohkoa laitteistoa, niin tässä sulle suurpiirteinen setti:

-Brewmonk tai vastaava edullinen mäskäys ja keittokattila ja siihen jäähdytyskierukka - n. 500€. Tällä Hoituu oluen saaminen käymisvalmiiksi.
-Käymisastia - 10-200€. Jos pullotat, kelpaa mikä tahansa astia, jos kegität, suosittelen esim fermzillaa, jossa käyminen tapahtuu paineessa ja oluen siirtely kegiin on helppoa
-Astiat lopputuotteelle - 10-500€. Pullot on halvin, kegivehkeet maksaa suurinpiirtein: Kegi + letkut - 100€, kaasupullo + regu 150€ ja jos ei oo kylmäsäilytyspaikkaa niin kylmälaitteet tuohon päälle.

Tosta voit sitten päätellä vähän, että mitä haluat ja millä budjetilla. Kannattaa googlettaa kegerator/keezer ja tsekata noilla myös youtube niin näet minkälaisia kaupallisia ja diy ratkaisuja porukalla on. Jos on mahdollista investoida se n. 500€ mitä hyvään käymisastiaan ja kegivehkeisiin menee ja on tilaa laittaa kegeraattori/keezeri kämpille, niin vaivattomampaa tuo takuulla on kuin pullotus ja laatukin parempi.
 
@Nakkivahvero Tätä voisi ehkä lähteä kokeilemaan ensalkuun ja pohtia tarkemmin, tai päätyä suoraan

@jonesky12345 ehdottamaan settiin. Kiitos vastauksista! Joneskyn ehdotusta lähden perkaamaan läpi tarkemmin kun kerkiän. Tarkoitus olisi saada ensimmäinen erä ulos kesälomien aikana.
 
En oo kyllä tollasesta ollut tietoinen, että hapon aika vedessä jotain ratkaisee. Hapotetaanhan soda streamillakin vettä tosi nopeasti. Lähinä siis voisi ajatella, että kyse olisi enemmänkin tunneista kuin viikoista tuollaisissa ilmiöissä.

Tähän on tainnut löytyä ratkaisu: liian korkea veden pH jota en siis ole säätänyt lainkaan. Aiheuttanee tanniinien liukenemisen veteen, jolloin oluesta tulee helposti liian katkeroista.
 
Tähän on tainnut löytyä ratkaisu: liian korkea veden pH jota en siis ole säätänyt lainkaan. Aiheuttanee tanniinien liukenemisen veteen, jolloin oluesta tulee helposti liian katkeroista.
Toi riippuu ehkä enemmän mahdollisesta huuhteluveden ph:sta kuin niinkään siitä vesijohtoveden ph:sta, koska mäskäyksessä se veden ph laskee kuitenkin sinne oikeaan tuntumaan ja jos/kun miettii miten noi esim kotipanimotubettajat tekee niin on ihan normaalia korjata sitä mäskinkin ph:ta vasta kun mäskäys on alkanut ja silloinkin korjausta vaaditaan suhteellisen vähän.
 
Eikö tuollainen sopisi hyvin pussimäskäykseen? KonfiStar 50 Digital keittoautomaatti
Tätä on vissiin yleisemmin käytetty? Biggie Digital - säilöntäkeitin

En maksaisi lähes 200 euroa tuollaisesta, kun alle 400 eurolla saa ihan oikean oluenvalmistuslaitteiston. Esimerkiksi Brew Monk ja lukuisat variaatiot samasta laitteesta eri nimillä. (Arsegan, jne)

Jos haluaa pienellä budjetilla pussimäskätä, niin amazon.de:stä 20 litran tms kattila maksaa alle 50e. Muualtakin löytynee, itse ostin joskus gigantista 15-litraisen kattilan olikohan 20e tarjouksesta. Tuolla lämmittää hyvin isommankin satsin huuhteluvettä ja pussimäskäyskin onnistuu tarvittaessa.
 
Hobbyhallissa on 15l ja 20l kattiloita toimituksineen 40€ pintaan myös jatkuvasti alennuksissa:


Samaa tavaraa löytyy Amazonistakin, ei siinä.

Siinä missä Brewmonkin saa 399€ (40l versio 30l oluterille), onhan tuollainen keitin varmaankin ihan jees jos haluaa minimoida budjetin eikä ole mitään tapaa pitää kattilaa suht' tasaisessa lämpötilassa mäskäykseen. 200€ hintaero ei ole ihan triviaali kuitenkaan. Henkilökohtaisesti pidän tuota turhana koska oluterät ovat 10-15l ja sous vide -sirkulaattori pitää pussimäskäyksessä vierteen tehokkaasti sopivassa lämpötilassa.

Näin sivuhuomiona, pussimäskäämisessähän on pieni etu Brewmonkiin verrattuna: Kun ei tarvitse pelätä mäskin tukkiintumista, voi tehdä asioita joita kaupalliset toimijat eivät helposti tee. Mullakin odottaa nyt pullotusta olut jonka maltaista yli 2/3 on ruista ja vehnää.
 
Heitetääs keskusteluun mukaan tarjous, joka tuli vastaan: Equipment for Brewing | 30 liters of beer
Myös isompi 45 l versio tarjouksessa. Kyseessä näyttäisi olevan täysin sama pannu kuin Brewmonk. Myydään vaan eri nimillä. Tuosta toki puuttuu jäähdytin, mutta rosterikierukan näyttäisi saavan samaan kyytiin alle 40 €. Ei tosin näyttäisi olevan uusin malli, jossa ohjauspaneelia kallistettu ylöspäin ja mallaspiipun pohjaa parannettu.
 
Kiitos vinkeistä! Tuota just vähän arvoinkin, että sijoittaa heti ennemmin esim tuohon brew monkkiin. Ja niitä jo aikalailla tutkiskellutkin. Jotenkin sitä yrittää etsiä vaan niitä edullisia vaihtoehtoja. 10 litran kattilalla pussimäskännyt ja tulee aika pieni setti vaivaansa nähden.
 
Toi riippuu ehkä enemmän mahdollisesta huuhteluveden ph:sta kuin niinkään siitä vesijohtoveden ph:sta, koska mäskäyksessä se veden ph laskee kuitenkin sinne oikeaan tuntumaan ja jos/kun miettii miten noi esim kotipanimotubettajat tekee niin on ihan normaalia korjata sitä mäskinkin ph:ta vasta kun mäskäys on alkanut ja silloinkin korjausta vaaditaan suhteellisen vähän.

Huuhteluvesi on myös hanavedestä suoraan ja täyttyy melkein puolet vierteestä huuhteluvedellä.

Eli olet oikeassa.
 
Onko tuossa vanhassa versiossa jotain suurempaa vikaa? Hinta on niin hyvä että pelottavan paljon houkuttelee ostaa vaikkei suoranaista tarvetta ole. Suomessa uudempi versio kuitenkin 399€.

Tuo ei kai ihan älyttömän iso laite kuitenkaan ole. Pitäisi vaan keksiä että millaisilla letkuilla tuollaisen jäähdytyskierteen saa hanasta kulkemaan myös toki.
 
IMG_20200502_181510.jpg


Tässä nyt kuva lämpimässä käytetystä vienna lagerista. Kyllä tästä lagerimainen tuli Saflager W34/77:llä ~21C käymislämpötilallakin, mutta ei ole ihan puhdas maku kuitenkaan. Kuulema kypsyessään puhdistuisi, mutta ei minua pieni hedelmäisyys haittaa.
 
Onko tuossa vanhassa versiossa jotain suurempaa vikaa? Hinta on niin hyvä että pelottavan paljon houkuttelee ostaa vaikkei suoranaista tarvetta ole. Suomessa uudempi versio kuitenkin 399€.

Tuo ei kai ihan älyttömän iso laite kuitenkaan ole. Pitäisi vaan keksiä että millaisilla letkuilla tuollaisen jäähdytyskierteen saa hanasta kulkemaan myös toki.
Mitä kuullut olen ni tuossa vanhassa mallissa mallaspiipun pohja kannattaa laittaa niin, että se on kuperana. Taitaa käyttöohjeetkin neuvoa laittamaan toisinpäin eli koverana, jolloin on vaarana, että pohja tippuu ja maltaat valuu pannun pohjalle. Tuskin siinä mitään muuta kummempaa on. Koko laitos mahtuu 45cm leveään, 45cm syvään ja 70cm korkeaan pakettiin. Miten tuota nyt kuvailisi sitten....hieman korkeampi kuin perus 30 litran "melkkopönttö"
Jäähdytyskierukan letkuttamisessa joutuu tosiaan hieman miettimään. Itse tein niin, että aika perus Oraksen suihkuhanasta ruuvasin sen poresuuttimen pois ja ruuvasin tämän tilalle Opal pikaliitinnippa UK m28 x 1
Koko saattaa vaihdella hanasta riippuen, mutta mulla oli tuo M28x1 kierre siinä. Tähän liittyvä naaraspuolinen pikaliitin Opal pikaliitinpesä kromi 10mm
Sitten tästä 5 metrin pätkä tuota 5m x 10mm muoviletkua Letku
Puukolla katkaisin puoliksi, jolloin sain 2 kpl 2,5 m pätkiä. Sitten vain 11-13 mm letkunkiristimillä ( Miniletkunkiristin, 4 kpl ) letku kiinni pikaliittimeen ja toinen pää kierukkaan. Toinen letkun pätkä sitten kiinni kierukkaan ja toinen pää on vapaana, josta kuuma vesi valuu viemäriin. Tuo muoviletku oli tosin hieman liian väljä kierukkaan, joten laitoin kierukan päihin pari kierrosta ilmastointiteippiä ja sitten kiristin letkut siihen päälle. Näin sain hyvän ja tiiviin liitoksen. Tässä mun versiona toki huonona puolena se, että letkut ovat käytännössä kiinteesti kiinni kierukassa. Voihan tuohon kierukkaan putkiliittimiä viritellä tai puutarhaletkuversioita olen myös nähnyt, mutta olisi ainakin kalliimmaksi tullut.
Tiedä saiko tästä selostuksestä nyt mitään selvää, mutta tulipahan kirjoiteltua :cool:
 
Mitä kuullut olen ni tuossa vanhassa mallissa mallaspiipun pohja kannattaa laittaa niin, että se on kuperana. Taitaa käyttöohjeetkin neuvoa laittamaan toisinpäin eli koverana, jolloin on vaarana, että pohja tippuu ja maltaat valuu pannun pohjalle. Tuskin siinä mitään muuta kummempaa on. Koko laitos mahtuu 45cm leveään, 45cm syvään ja 70cm korkeaan pakettiin. Miten tuota nyt kuvailisi sitten....hieman korkeampi kuin perus 30 litran "melkkopönttö"
Jäähdytyskierukan letkuttamisessa joutuu tosiaan hieman miettimään. Itse tein niin, että aika perus Oraksen suihkuhanasta ruuvasin sen poresuuttimen pois ja ruuvasin tämän tilalle Opal pikaliitinnippa UK m28 x 1
Koko saattaa vaihdella hanasta riippuen, mutta mulla oli tuo M28x1 kierre siinä. Tähän liittyvä naaraspuolinen pikaliitin Opal pikaliitinpesä kromi 10mm
Sitten tästä 5 metrin pätkä tuota 5m x 10mm muoviletkua Letku
Puukolla katkaisin puoliksi, jolloin sain 2 kpl 2,5 m pätkiä. Sitten vain 11-13 mm letkunkiristimillä ( Miniletkunkiristin, 4 kpl ) letku kiinni pikaliittimeen ja toinen pää kierukkaan. Toinen letkun pätkä sitten kiinni kierukkaan ja toinen pää on vapaana, josta kuuma vesi valuu viemäriin. Tuo muoviletku oli tosin hieman liian väljä kierukkaan, joten laitoin kierukan päihin pari kierrosta ilmastointiteippiä ja sitten kiristin letkut siihen päälle. Näin sain hyvän ja tiiviin liitoksen. Tässä mun versiona toki huonona puolena se, että letkut ovat käytännössä kiinteesti kiinni kierukassa. Voihan tuohon kierukkaan putkiliittimiä viritellä tai puutarhaletkuversioita olen myös nähnyt, mutta olisi ainakin kalliimmaksi tullut.
Tiedä saiko tästä selostuksestä nyt mitään selvää, mutta tulipahan kirjoiteltua :cool:
Onko toi pikaliitin siis siihen suihkukahvan tilalle tuleva eli suihkuletkun päähän? Sellanen olisi varmaan kätevin, koska suihkukahvan ruuvailu edestakaisin on helpompaa, kuin sen vesilähdön. Itseänikin on kerrostalokäyttöön kiinnostanut brewmonk, mutta toi jäähdytyskierukan haasteellisuus on rajoittanut meininkiä
 
Onko toi pikaliitin siis siihen suihkukahvan tilalle tuleva eli suihkuletkun päähän? Sellanen olisi varmaan kätevin, koska suihkukahvan ruuvailu edestakaisin on helpompaa, kuin sen vesilähdön. Itseänikin on kerrostalokäyttöön kiinnostanut brewmonk, mutta toi jäähdytyskierukan haasteellisuus on rajoittanut meininkiä
Ei vaan juoksuputken päähän laitoin :) 1588438884112.png
 
Se iso kysymys on että parantaako tuo Brewmonk elämänlaatua verrattuna pussimäskäämiseen. Ainakin koko homman voi tehdä kylpyhuoneessa, mutta noin prosessina jäi vähän epäselväksi että onko se yhtään helpompaa kuin sous vide -sirkulaattorilla mäskääminen. Mäskipussin puristelu on vähän ärsyttävää, ja sen välttäisi, mutta eikö tuo aika pitkälti ole kuitenkin kattila jossa on sisäänrakennettu lämmityselementti ja mäskipussin korvaava sisäinen rei'itetty kattila?
 
Se iso kysymys on että parantaako tuo Brewmonk elämänlaatua verrattuna pussimäskäämiseen. Ainakin koko homman voi tehdä kylpyhuoneessa, mutta noin prosessina jäi vähän epäselväksi että onko se yhtään helpompaa kuin sous vide -sirkulaattorilla mäskääminen. Mäskipussin puristelu on vähän ärsyttävää, ja sen välttäisi, mutta eikö tuo aika pitkälti ole kuitenkin kattila jossa on sisäänrakennettu lämmityselementti ja mäskipussin korvaava sisäinen rei'itetty kattila?
No siis itselläni ainakin prosessi on sellanen, että lämmitän ikean 10 litrasissa kattiloissa (2kpl) vettä 18 litraa ja siitä n. 15 litraa menee 20 litraseen kylmälaukkuun mäskäytymään. Siirrän ylimääräsen 3 litraa perus 5 litraseen kattilaan ja laitan toiseen kattilaan lämpenemään vielä yhden satsin vettä. Kun mäskäys sous vide laitteella on hoitunut, virutan mäskipussia sen verran, että saan 9 litraa ensimmäiseen kattilaan, sitten dumppaan 9 litraa kuumaa vettä tilalle "huuhtelemaan" ja sekoittelen kylmälaukussa mäskipussia ja kaadan vierrettä toiseen kattilaan 9 litraa. Sen jälkeen dumppaan loput 3 litraa + 3 litraa ylimääräistä pikkukattilasta sinne kylmälaukkuun mäskipussin kaveriksi, sekoittelen ja jätän pussin valumaan. Kun eka kattila on saatu humaloineen keitettyä jäähdytän sen ja kaadan käymisastiaan ja sitten loput 9 litraa kattilaan kiehumaan. Toi ylimääränen 3 litraa imeytyy maltaisiin. Sitten vaan loput keittäen jäähdyttäen ja käymisastiaan. Toki hommaa helpottaisi esim 20 litranen kattila jne, mutta toisaalta hommaa helpottaisi aika isoissa määrin toi brewmonk esim parvekkeella niin ei tule höyryt kämppään.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 762
Viestejä
4 556 783
Jäsenet
75 052
Uusin jäsen
akaboele

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom