Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Pointti oli tossa vaan avata tuota arviointimenetelmää ja yhtä lukua muuttamalla mikä ei ole edes vakio kaikille käymisastioille saa tuosta omaan käymisratkaisuunsa kuitenkin yhdellä mittauksella laskettua tuon tarvittavan jäämäärän. En siis ymmärrä kritiikkiäsi, kun suoraan tuossa asian ilmaisin ja sitten vielä quottaat tuota kommenttiani ja toistat, että juuri näin. Olisit voinut esimerkiksi kertoa omakohtaista kokemusta, jos olet tollaisella kierukalla olutta viileänä pitänyt.Tämänkaltaisten laskilmien ongelmana yleensä on että alusta lasketaan oppimukaisesti, sitten jotain "oletetaan" ja sen jälkeen taas takaisiin laskuriin että tulokset näyttäisi aivan tieteelliseltä, eikö?
Juuri sitä minä tarkoitan.
Ja omasta kokemuksestani voisin vain sanoa, että jäämäärä on paljon-paljon-paljon alhaisempi kun sun 2kg/tunti edes perussaavissa kylmälaatikosta puhumattakaan.
Siis siinä paineistetut käytettiin ale lämmöissä ja normilager viileässä. Pointti oli se että tietyn paineen jälkeen käymisesterit häviävät niin äkkiä ettei sillä tarkalla kombolla ole niin väliäNoh.... jos rautalangasta... ei vain paine, mutta paine + käymislämpötilan kombo. ELikä samasta vierteestä, samalla hiivalla ja samalla paineella mutta eri käymislämpötilalla saat erilaiset lagerit. toi podcatin split batch todennäköisesti oli tehty vierekkäin ns "side-by-side" elikä käymislämpötila oli sama.
Kun esmes @21c tarvitset 10psi niin saadaksees saman esteriprofiilin esmes @23c tarvitsisit 12psi (kaikki nuo luvut ovat kuvitusluvut ihan omasta päästä, mut toivottavasti perus idea on selvä).
Riippuu varmaan oluttyylistäkin ja siitä miten kirkasta tavaraa sinne kegiin menee.Erikoisempi juttu kun olut, joka maistuu enne kegitystä ihan pätevältä maistuu kegiin laittamisen jälkeen jotenkin hiivaiselta tai "nuorelta", oluesta puuttuu sellainen raikkaus ja hiivan maku puskee selkeästi läpi. Onko muilla tätä ongelmaa kegittämisen kanssa?
Muistan aiemmista eristä että yleensä viimeiset vedot kegistä maistuvat parhaimmalta joten liekö vain ongelma siinä että myös tuossa tavassa olisi syytä muistaa pitää malttia ja nauttia tuotoksia vasta kuukauden kuluttua kegityksestä.. turhauttavaa puuhaa kun ei tiedä missä menee pieleen.
Riippuu varmaan oluttyylistäkin ja siitä miten kirkasta tavaraa sinne kegiin menee.
Omien kokemusten mukaan toi gelatiinikirkastus ei kauheaa lisäarvoa bisselle tuo. Tossa käy joko niin, että hapotus ja villennys muuttaa aistittavaa makuprofiilia huonompaan suuntaan tai sitten se bisse ei oo kunnolla käynyt loppuun ja joku käymisen sivutuote maistuu kylmänä mitä hiiva ei ole ehtinyt poistaa. Mulla ei kyllä yksikään olut kegissä ole huonolle maistunut.
Joo, kyllä se sitten varmaan on loppuun käynyt. Mahdollisesti sitten vaan sellanen makukombo, jossa hiilihappo nostaa esiin ei-toivottuja aromeja.
En oo kyllä tollasesta ollut tietoinen, että hapon aika vedessä jotain ratkaisee. Hapotetaanhan soda streamillakin vettä tosi nopeasti. Lähinä siis voisi ajatella, että kyse olisi enemmänkin tunneista kuin viikoista tuollaisissa ilmiöissä.
Miten olette säilöneet humalat? Nyt käyttäisin puolet 100g pussista Dry Hoppaukseen ja toinen puoli sitten myöhemmin. Saako sen kätevästi säilymään?
Miten olette säilöneet humalat? Nyt käyttäisin puolet 100g pussista Dry Hoppaukseen ja toinen puoli sitten myöhemmin. Saako sen kätevästi säilymään?
Apua kaipailtaisiin ensikertalaiselle. Elikkä tuossa viikonloppuna päähänpistosta kaverin kanssa käytiin ostamassa käymisastia ja ja coopersin lager uutesetti. Nyt tänään neljäntenä päivänä huomasin että vesilukko on hiljentynyt, voiko olla että olut on jo käynyt loppuun ennenaikaisesti? Astiassa on kyllä painetta, kun kantta kevyesti painaa vesilukko ilmoittaa olemassaolostaan.
Näin edettiin tuon satsin teossa.
1.Astioiden ja kaikkien välineiden desinfionti.
2. Uutepurkki likoamaan kuumaan veteen noin 10 minuutiksi
3. Panimosokeria 1kg astiaan ja noin 2 litraa kiehautettua vettä niskaan (myöhemmin enemmän tutkittuani tämä sokerin lisäys taisi olla ensimmäinen ja isoin virhe)
4. Uute purkista astiaan.
5. Hanasta kylmää vettä noin 20litraa
6. Tarkasteltiin lämpötila ja täytettiin noin 23 litraan niin että saatiin satsin lämpötilaksi 26 astetta.
7. Seoksen sekoittelua kauhalla sen aikaa että lämpötila noin 24 astetta ja hiivat seoksen pinnalle ja kansi kiinni.
Astian kyljessä olevan lämpötila tarran mukaan seos on ollut ainakin nämä viimeiset 2 päivää noin 22 asteista
Onko tässä yksi tai useampikin radikaali virhe ja onko tuo liemi vielä jotenkin pelastettavissa?
Kiitos jo etukäteen vastanneille
Mullakin vesilukko hiljenee yleensä n. kolmessa päivässä. En ole kyllä uutteella ikinä tehnyt, mutta silti saattaa hyvin olla, että on käynyt loppuun. Onko noissa uutepakkauksissa jotain merkintää paljon sitä hiivaa siellä on mukana, solumäärä tai grammoina? Jos hiivaa on oikeen reilusti niin sen pitäis nopeuttaa alkukäymistä.Apua kaipailtaisiin ensikertalaiselle. Elikkä tuossa viikonloppuna päähänpistosta kaverin kanssa käytiin ostamassa käymisastia ja ja coopersin lager uutesetti. Nyt tänään neljäntenä päivänä huomasin että vesilukko on hiljentynyt, voiko olla että olut on jo käynyt loppuun ennenaikaisesti? Astiassa on kyllä painetta, kun kantta kevyesti painaa vesilukko ilmoittaa olemassaolostaan.
Näin edettiin tuon satsin teossa.
1.Astioiden ja kaikkien välineiden desinfionti.
2. Uutepurkki likoamaan kuumaan veteen noin 10 minuutiksi
3. Panimosokeria 1kg astiaan ja noin 2 litraa kiehautettua vettä niskaan (myöhemmin enemmän tutkittuani tämä sokerin lisäys taisi olla ensimmäinen ja isoin virhe)
4. Uute purkista astiaan.
5. Hanasta kylmää vettä noin 20litraa
6. Tarkasteltiin lämpötila ja täytettiin noin 23 litraan niin että saatiin satsin lämpötilaksi 26 astetta.
7. Seoksen sekoittelua kauhalla sen aikaa että lämpötila noin 24 astetta ja hiivat seoksen pinnalle ja kansi kiinni.
Astian kyljessä olevan lämpötila tarran mukaan seos on ollut ainakin nämä viimeiset 2 päivää noin 22 asteista
Onko tässä yksi tai useampikin radikaali virhe ja onko tuo liemi vielä jotenkin pelastettavissa?
Kiitos jo etukäteen vastanneille
Ei ole ongelma. Nuo uutteet käy kovaa neljä päivää ja sitten hiljenee. 2 viikkoa pitää siitä huolimatta sitä katsella. (Jos ei ole ominaispainomittaria)
Miksi tuo sokerin lisäys olisi virhe? Itse olen lämmittänyt panimosokerin/LME:n/näiden sekoituksen ja uutteen kattilassa - odottanut kylmenemistä - kaatanut johonkin ja kylmät vedet päälle.
Tässä ei ole mitään ongelmaa, odottele vaan rauhassa vielä hetki käymisen loppumista ja sitten vaan pullotus+karbonointi (varmaan panimosokerilla?).
Tämä noin 4-5 uutepakkauksen kokemuksella..
--
Kiinnostavasti tämä on juuri se vaihe, jossa laitetaan dry hopsit sisään, jos niitä on hankkinut..
Paljon oli ominaispaino ennen käymistä? Siitähän voi päätellä vahvuuden. Toi sokerin lisääminen sanotaan tekevän kiljumaiseksi johtuu siitä, että niitä oluen raaka-aineita tulee vähemmän kuin sokeria yleensä. Esimerkiksi jos mäskäämällä teen n. 5% olutta niin käytän maltaita 5% edestä, jos teen 7% olutta, käytän maltaita 7% edestä. Maltaan määrä lisääntyy siis prosenttien mukaan jolloin myös kaikki makuaineet lisääntyvät suhteessa prosentteihin. Jos taas teen 2,5% edestä mäskäystä ja lisään loput sokeria, ei sinne tule makuaineita eli maku jää laimeammaksi kuin prosentit -> kiljumaisempi. Sen takia monesti suositellaan käyttämään kuivattua mallasuutetta (dme) eli spraymallasta, koska silloin sokerin lisäksi saa maltaista makua. Uutteet ja dme tehdään mäskäämällä ja haihduttamalla vettä.Kiitos pikaisesta vastauksesta!
Lueskelin että jos tuota panimosokeria heittää tuonne sekaan tuollaisen määrän saa kiljua?
Ominaispainomittari löytyy ja täytynee sillä varmaankin mittailla.
Ja tilailtiin pullojen kanssa nuo coopersin carbonation dropsit. Niitä suositeltu puolen litran pulloon laitettavaksi 1,5 kpl, onko näistä kokemusta onko tuo sopiva määrä?
Hienoa kuulla että ollaan siis vielä ihan reilassa. Tuossa vähän harkittiinkin että pitäisikö sinne vielä heittää jotakin sekaan.
Mullakin vesilukko hiljenee yleensä n. kolmessa päivässä. En ole kyllä uutteella ikinä tehnyt, mutta silti saattaa hyvin olla, että on käynyt loppuun. Onko noissa uutepakkauksissa jotain merkintää paljon sitä hiivaa siellä on mukana, solumäärä tai grammoina? Jos hiivaa on oikeen reilusti niin sen pitäis nopeuttaa alkukäymistä.
Paljon oli ominaispaino ennen käymistä? Siitähän voi päätellä vahvuuden. Toi sokerin lisääminen sanotaan tekevän kiljumaiseksi johtuu siitä, että niitä oluen raaka-aineita tulee vähemmän kuin sokeria yleensä. Esimerkiksi jos mäskäämällä teen n. 5% olutta niin käytän maltaita 5% edestä, jos teen 7% olutta, käytän maltaita 7% edestä. Maltaan määrä lisääntyy siis prosenttien mukaan jolloin myös kaikki makuaineet lisääntyvät suhteessa prosentteihin. Jos taas teen 2,5% edestä mäskäystä ja lisään loput sokeria, ei sinne tule makuaineita eli maku jää laimeammaksi kuin prosentit -> kiljumaisempi. Sen takia monesti suositellaan käyttämään kuivattua mallasuutetta (dme) eli spraymallasta, koska silloin sokerin lisäksi saa maltaista makua. Uutteet ja dme tehdään mäskäämällä ja haihduttamalla vettä.
Kiitos pikaisesta vastauksesta!
Lueskelin että jos tuota panimosokeria heittää tuonne sekaan tuollaisen määrän saa kiljua?
Ominaispainomittari löytyy ja täytynee sillä varmaankin mittailla.
Ja tilailtiin pullojen kanssa nuo coopersin carbonation dropsit. Niitä suositeltu puolen litran pulloon laitettavaksi 1,5 kpl, onko näistä kokemusta onko tuo sopiva määrä?
Hienoa kuulla että ollaan siis vielä ihan reilassa. Tuossa vähän harkittiinkin että pitäisikö sinne vielä heittää jotakin sekaan.
Ja tuo ominaispaino tosiaan oli 1030
Olisiko esim. Lappon "setit" hyviä valintoja uudelle harrastelijalle vai onko täällä muodostunut jo yleistä mielipidettä, minkälainen välineistö tulisi hankkia esim. 1000€ tai 1500€ budjetilla? Tietämys nolla ja ajattelin perehtyä kunnolla ennen setin hankintaa, mutta tarkoitus kartoittaa minkälaisella laitteistolla pääsisi jo hyvän oluen makuun "vaivattomasti".
En oo kyllä tollasesta ollut tietoinen, että hapon aika vedessä jotain ratkaisee. Hapotetaanhan soda streamillakin vettä tosi nopeasti. Lähinä siis voisi ajatella, että kyse olisi enemmänkin tunneista kuin viikoista tuollaisissa ilmiöissä.
Toi riippuu ehkä enemmän mahdollisesta huuhteluveden ph:sta kuin niinkään siitä vesijohtoveden ph:sta, koska mäskäyksessä se veden ph laskee kuitenkin sinne oikeaan tuntumaan ja jos/kun miettii miten noi esim kotipanimotubettajat tekee niin on ihan normaalia korjata sitä mäskinkin ph:ta vasta kun mäskäys on alkanut ja silloinkin korjausta vaaditaan suhteellisen vähän.Tähän on tainnut löytyä ratkaisu: liian korkea veden pH jota en siis ole säätänyt lainkaan. Aiheuttanee tanniinien liukenemisen veteen, jolloin oluesta tulee helposti liian katkeroista.
Eikö tuollainen sopisi hyvin pussimäskäykseen? KonfiStar 50 Digital keittoautomaatti
Tätä on vissiin yleisemmin käytetty? Biggie Digital - säilöntäkeitin
Toi riippuu ehkä enemmän mahdollisesta huuhteluveden ph:sta kuin niinkään siitä vesijohtoveden ph:sta, koska mäskäyksessä se veden ph laskee kuitenkin sinne oikeaan tuntumaan ja jos/kun miettii miten noi esim kotipanimotubettajat tekee niin on ihan normaalia korjata sitä mäskinkin ph:ta vasta kun mäskäys on alkanut ja silloinkin korjausta vaaditaan suhteellisen vähän.
Mitä kuullut olen ni tuossa vanhassa mallissa mallaspiipun pohja kannattaa laittaa niin, että se on kuperana. Taitaa käyttöohjeetkin neuvoa laittamaan toisinpäin eli koverana, jolloin on vaarana, että pohja tippuu ja maltaat valuu pannun pohjalle. Tuskin siinä mitään muuta kummempaa on. Koko laitos mahtuu 45cm leveään, 45cm syvään ja 70cm korkeaan pakettiin. Miten tuota nyt kuvailisi sitten....hieman korkeampi kuin perus 30 litran "melkkopönttö"Onko tuossa vanhassa versiossa jotain suurempaa vikaa? Hinta on niin hyvä että pelottavan paljon houkuttelee ostaa vaikkei suoranaista tarvetta ole. Suomessa uudempi versio kuitenkin 399€.
Tuo ei kai ihan älyttömän iso laite kuitenkaan ole. Pitäisi vaan keksiä että millaisilla letkuilla tuollaisen jäähdytyskierteen saa hanasta kulkemaan myös toki.
Onko toi pikaliitin siis siihen suihkukahvan tilalle tuleva eli suihkuletkun päähän? Sellanen olisi varmaan kätevin, koska suihkukahvan ruuvailu edestakaisin on helpompaa, kuin sen vesilähdön. Itseänikin on kerrostalokäyttöön kiinnostanut brewmonk, mutta toi jäähdytyskierukan haasteellisuus on rajoittanut meininkiäMitä kuullut olen ni tuossa vanhassa mallissa mallaspiipun pohja kannattaa laittaa niin, että se on kuperana. Taitaa käyttöohjeetkin neuvoa laittamaan toisinpäin eli koverana, jolloin on vaarana, että pohja tippuu ja maltaat valuu pannun pohjalle. Tuskin siinä mitään muuta kummempaa on. Koko laitos mahtuu 45cm leveään, 45cm syvään ja 70cm korkeaan pakettiin. Miten tuota nyt kuvailisi sitten....hieman korkeampi kuin perus 30 litran "melkkopönttö"
Jäähdytyskierukan letkuttamisessa joutuu tosiaan hieman miettimään. Itse tein niin, että aika perus Oraksen suihkuhanasta ruuvasin sen poresuuttimen pois ja ruuvasin tämän tilalle Opal pikaliitinnippa UK m28 x 1
Koko saattaa vaihdella hanasta riippuen, mutta mulla oli tuo M28x1 kierre siinä. Tähän liittyvä naaraspuolinen pikaliitin Opal pikaliitinpesä kromi 10mm
Sitten tästä 5 metrin pätkä tuota 5m x 10mm muoviletkua Letku
Puukolla katkaisin puoliksi, jolloin sain 2 kpl 2,5 m pätkiä. Sitten vain 11-13 mm letkunkiristimillä ( Miniletkunkiristin, 4 kpl ) letku kiinni pikaliittimeen ja toinen pää kierukkaan. Toinen letkun pätkä sitten kiinni kierukkaan ja toinen pää on vapaana, josta kuuma vesi valuu viemäriin. Tuo muoviletku oli tosin hieman liian väljä kierukkaan, joten laitoin kierukan päihin pari kierrosta ilmastointiteippiä ja sitten kiristin letkut siihen päälle. Näin sain hyvän ja tiiviin liitoksen. Tässä mun versiona toki huonona puolena se, että letkut ovat käytännössä kiinteesti kiinni kierukassa. Voihan tuohon kierukkaan putkiliittimiä viritellä tai puutarhaletkuversioita olen myös nähnyt, mutta olisi ainakin kalliimmaksi tullut.
Tiedä saiko tästä selostuksestä nyt mitään selvää, mutta tulipahan kirjoiteltua
Ei vaan juoksuputken päähän laitoinOnko toi pikaliitin siis siihen suihkukahvan tilalle tuleva eli suihkuletkun päähän? Sellanen olisi varmaan kätevin, koska suihkukahvan ruuvailu edestakaisin on helpompaa, kuin sen vesilähdön. Itseänikin on kerrostalokäyttöön kiinnostanut brewmonk, mutta toi jäähdytyskierukan haasteellisuus on rajoittanut meininkiä
No siis itselläni ainakin prosessi on sellanen, että lämmitän ikean 10 litrasissa kattiloissa (2kpl) vettä 18 litraa ja siitä n. 15 litraa menee 20 litraseen kylmälaukkuun mäskäytymään. Siirrän ylimääräsen 3 litraa perus 5 litraseen kattilaan ja laitan toiseen kattilaan lämpenemään vielä yhden satsin vettä. Kun mäskäys sous vide laitteella on hoitunut, virutan mäskipussia sen verran, että saan 9 litraa ensimmäiseen kattilaan, sitten dumppaan 9 litraa kuumaa vettä tilalle "huuhtelemaan" ja sekoittelen kylmälaukussa mäskipussia ja kaadan vierrettä toiseen kattilaan 9 litraa. Sen jälkeen dumppaan loput 3 litraa + 3 litraa ylimääräistä pikkukattilasta sinne kylmälaukkuun mäskipussin kaveriksi, sekoittelen ja jätän pussin valumaan. Kun eka kattila on saatu humaloineen keitettyä jäähdytän sen ja kaadan käymisastiaan ja sitten loput 9 litraa kattilaan kiehumaan. Toi ylimääränen 3 litraa imeytyy maltaisiin. Sitten vaan loput keittäen jäähdyttäen ja käymisastiaan. Toki hommaa helpottaisi esim 20 litranen kattila jne, mutta toisaalta hommaa helpottaisi aika isoissa määrin toi brewmonk esim parvekkeella niin ei tule höyryt kämppään.Se iso kysymys on että parantaako tuo Brewmonk elämänlaatua verrattuna pussimäskäämiseen. Ainakin koko homman voi tehdä kylpyhuoneessa, mutta noin prosessina jäi vähän epäselväksi että onko se yhtään helpompaa kuin sous vide -sirkulaattorilla mäskääminen. Mäskipussin puristelu on vähän ärsyttävää, ja sen välttäisi, mutta eikö tuo aika pitkälti ole kuitenkin kattila jossa on sisäänrakennettu lämmityselementti ja mäskipussin korvaava sisäinen rei'itetty kattila?