Oluen paneminen itse

Hanankin saa kyllä juurikin tuosta saavista irti, osiin, ja uimaan liuoksessa.

Hana on kiva näytteiden ottamiseen kun ei tarvitse sanitoida mitään. Toisaalta ehkä missaan jotain? Mikä on kätevä tapa ottaa näyte ilman hanaa? Sanitoida joku syvä kauha ja nostaa sillä näyte?
 
Hanankin saa kyllä juurikin tuosta saavista irti, osiin, ja uimaan liuoksessa.

Hana on kiva näytteiden ottamiseen kun ei tarvitse sanitoida mitään. Toisaalta ehkä missaan jotain? Mikä on kätevä tapa ottaa näyte ilman hanaa? Sanitoida joku syvä kauha ja nostaa sillä näyte?

Itse en näytteitä ota oluesta juuri koskaan.

Olut käymispönttöön, antaa käydä rauhassa. Sitten kun käyminen on loppunut(asia varmistetaan heiluttelemalla pönttöä kevyesti, joskus lähtee uudelleen käymään kun hiiva herää uudestaan) niin ei muutakuin lapolla kegiin/pullotusastiaan/pulloihin.

Otan näytteen tuossa lappoamisen ohessa suoraan letkun päästä esim. ominaispainon mittausputkiloon.
 
Pistänpä halvan refraktometrin tilaukseen niin voi tehdä mittaukset niin että:

a) Mäskäyksen jälkeen vierre refraktometrillä, josta lasketaan sitten tilavuuden perusteella lopullinen ominaispaino keiton jälkeen. Jos tässä on ongelmia niin sitten sanitoidulla kauhalla keiton jälkeen kattilasta tms.

b) Pullotuslaposta väliastiaan siirtäessä ominaispainomittarilla

Lähinnä vähän houkuttelisi hankkia FermZilla Allrounder, eikä siinäkään ole hanaa. Näytettä ei paineella viitsisi ruveta ottamaan, enkä ole siihen heti regulaattoria ostamassa muutenkaan.
 
Fermzillan all rounderia ei kyllä mun mielestä kannata ostaa jos ei käytä paineella, mutta minimissään kannattaa kyllä hommata vaikka soda stream kaasupullo ja miniregu jostain ebaysta jos tollasen ostaa ja sitten se painekitti ihan vaan sen takia, että on todella helppoa lapota se fermzilla tyhjäksi jos käyttää sitä kaasuylipainetta, koska lappokamat on valmiiksi sisällä käymisastiassa (kaasupuolen liittimestä voi käydessä vetää vaikka ball lockista letkun limupulloon vesilukkotyylillä.

Pullottelua ajatellen voikin sitten hakea apteekista vaikkapa isohkon lääkeruiskun ja sekoittaa jälkikäymissokerista sokerisiirapin ja kun tietää tilavuuden ja sokerimäärän voi lääkeruiskulla annostella sopivan määrän jokaiseen pulloon. Sitten vaan nestepuolelle joku diy beer gun esimerkiksi perus picnic hana johon työntää 3/8" kovaa olutlinjaa (sopivasti istuu suht tiukasti siihen picnic hanaan) ja jollain 0,1bar ylipaineella pullottelee -> hapen vaikutus jää ainakin suht pieneksi tuolloin kun olut virtaa rauhallisesti ja kontrolloidusti, mutta kannattaa toki muistaa että kaulaosaan sitä vähän kuitenkin jää. Tolla keinolla kuitenkin pullottelijakin saa all rounderista kaiken irti ja soda stream kaasupullo + regu kombo maksaa n.50€ tohon päälle eli suht halpaa hupia vielä.

Sanoisin silti, että etenkin jos cold crashiin on sopiva ratkaisu ympäri vuoden niin samalla vaivalla yllä olevalla kombolla voisi toki suoraan hapottaa oluen sielä fermzillassa ja hapotettuna pullottaa suoraan pulloihin, jolloin pääsee korkittamalla vaahtopintaan.
 
Tuo Fermzilla on siis suunnitteilla juurikin logiikalla että ostan ainakin jossain vaiheessa regulaattorin. eri asia koska.

Pieni plussa sille miksi haluan sen muuten on tosin läpinäkyvyys. Olisi kiva nähdä käyminen kunnolla, ja pimeässä vaatehuoneessa kun olut käy niin valon ei pitäisi suuri ongelma olla kuitenkaan.
 
En pistä kuvia, mutta ostimme toki Fermzillalle 60€ takin.. Myös regulaattori on ja se paineistussarja. Onneksi en ollut yksin maksamassa.

Raha lähtee nopeasti lapasesta, sitä hienompia varusteita haluaa tähän harrastukseen.
 
Tarkoitus ois hommata pieni jääkaappi tai pakastin oluen säilytykseen/käymisastian lämpötilan säätelyyn.
Onko noissa mitään käytännön väliä kumman hommaa? Äänen ynnä muun suhteen?

Jokin ulkoinen lämpötilansäädin/termostaatti tuohon vissiin pitäisi ainakin pakastin tapauksessa hommata. Ebaysta varmaa löytyy?
 
Intertapin virtaussäädöllinen hana. 45e/kpl mutta palvelee eliniän tiivisteitä silloin tällöin vaihtamalla.


Tuolta on postikulut ilmaiset kun tilaa riittävästi. Tuohon lisäksi jatkot, jotta saa keezerin kauluksen läpi hanat ja kätevästi jatkoissa suoraan duotightin loistavat liittimet perässä.


Itsellä on juuri tämänlainen setuppi tulossa, josta jokunen kuva on ollutkin jo näkyvillä.

Letkut ja liittimet vielä tuosta, niin on sellainen setuppi kasassa että ei paljoa paremmaksi pysty pistämään. (Olettaen että on mfl-kierteet co2-jakotukissa)

Aivan mahtavaa! Kiitos. Tuolta löytyykin kaikki mitä tarvitsen.
 
Tarkoitus ois hommata pieni jääkaappi tai pakastin oluen säilytykseen/käymisastian lämpötilan säätelyyn.
Onko noissa mitään käytännön väliä kumman hommaa? Äänen ynnä muun suhteen?

Jokin ulkoinen lämpötilansäädin/termostaatti tuohon vissiin pitäisi ainakin pakastin tapauksessa hommata. Ebaysta varmaa löytyy?

Tuollaisella onnistuu lämpötilan kontrollointi.
 
Tarkoitus ois hommata pieni jääkaappi tai pakastin oluen säilytykseen/käymisastian lämpötilan säätelyyn.
Onko noissa mitään käytännön väliä kumman hommaa? Äänen ynnä muun suhteen?

Jokin ulkoinen lämpötilansäädin/termostaatti tuohon vissiin pitäisi ainakin pakastin tapauksessa hommata. Ebaysta varmaa löytyy?

Sellainen kannattaa huomioida, että pakastin/jääkaappi ei saa sisältää sulatusautomatiikkaa tms, koska se sekoittaa ulkoisen termostaatin.

Tuollaisella onnistuu lämpötilan kontrollointi.

Jos asialla ei ole kiire ja haluaa minimoida kulut ja väkästellä itse, niin STC-1000 toiminnallisesti sama, mutta ei plug'n play ratkaisu.

Suositukset kyllä tuolle ITC-308:lle. Se tosin kannattaa tilata amazon.de:stä, paljon halvempi mitä kotimaisissa panokaupoissa.

 
02_pakastin_kaulus.jpg03_kaulus_2kegiä.jpg

Laitetaas pari teaseria tästä keezerprojektista. Voisin projektin valmistuessa laittaa budjetinkin näkyviin jos kiinnostaa, mutta >500e tähän on mennyt lähinnä sen takia, että otin kerralla hyvät hanat(intertap flow control) ja duotight-liittimiä. CO2-pullonkin olisi voinut saada halvemmalla jostain mutta tulipahan tuettua paikallista.

Päivitän kunhan etenee.

Laitatko kaasupuolelle myös duotight-liittimet? Jos kyllä, niin mitä letkua käytät? Olen tekemässä tilausta tuolta ikeggeristä ja mietityttää käykö tuo 5mm x 8mm Eva Barrier letku myös kaasupuolelle?
 
Laitatko kaasupuolelle myös duotight-liittimet? Jos kyllä, niin mitä letkua käytät? Olen tekemässä tilausta tuolta ikeggeristä ja mietityttää käykö tuo 5mm x 8mm Eva Barrier letku myös kaasupuolelle?

Joo kaikessa duotightit. Näille myös suositus, todella laadukkaan oloisia.

Tuo ikeggerin 5/8 letku on näköjään evabarrieria, tilasi sitä sitten tuolta duotight-liittimien sivulta tai sitten kohdasta letkut-> evabarrier. Varmempi tietysti ottaa tuolta letkut-kohdasta pudotusvalikosta evabarrier niin on varmasti sitä.

Laitoin molemmat samaa vaikka teoriassa kaasupuolelle riittäisi joku halvempikin. Mutta kaasulinjat kun voi olla mittaan leikattuja niin ei siitä montaa euroa tule. On sitten kaikkialla samaa letkua.

Totesin myös, että jos maailmantalous sakkaa ja heinäsirkat saapuu rankaisemaan kuten median perusteella tapahtuu, laitoin yhden hanan setupin kasaan nopeasti kun kegissä oli valmiina belgialea.

Ensimmäinen kaato:
 
Joo kaikessa duotightit. Näille myös suositus, todella laadukkaan oloisia.

Tuo ikeggerin 5/8 letku on näköjään evabarrieria, tilasi sitä sitten tuolta duotight-liittimien sivulta tai sitten kohdasta letkut-> evabarrier. Varmempi tietysti ottaa tuolta letkut-kohdasta pudotusvalikosta evabarrier niin on varmasti sitä.

Laitoin molemmat samaa vaikka teoriassa kaasupuolelle riittäisi joku halvempikin. Mutta kaasulinjat kun voi olla mittaan leikattuja niin ei siitä montaa euroa tule. On sitten kaikkialla samaa letkua.

Totesin myös, että jos maailmantalous sakkaa ja heinäsirkat saapuu rankaisemaan kuten median perusteella tapahtuu, laitoin yhden hanan setupin kasaan nopeasti kun kegissä oli valmiina belgialea.

Ensimmäinen kaato:

Mainospuheiden mukaan tuolla hanalla ei ole väliä kuinka pitkä letku on. Onko sulla mahdollisimman lyhyt vai otitko varman päälle ja laitoit "reilummin"? Sivistyneesti tuosta ainakin näyttää tulevan ja olutkin näyttää herkulliselta :thumbsup:
 
Mainospuheiden mukaan tuolla hanalla ei ole väliä kuinka pitkä letku on. Onko sulla mahdollisimman lyhyt vai otitko varman päälle ja laitoit "reilummin"? Sivistyneesti tuosta ainakin näyttää tulevan ja olutkin näyttää herkulliselta :thumbsup:

Joo kuulemma ei ole letkun pituudella valtavasti väliä.

Taulukoiden mukaan 4-asteiselle oluelle 2,5 vol CO2 olisi n. 12 psi paine ja tällöin vaadittu letkunpituus ilman kompensaattoria 3,9m. Laitoin 2-metrisen letkun ja näyttää toimivan ongelmitta.
 
Fermzillan all rounderia ei kyllä mun mielestä kannata ostaa jos ei käytä paineella, mutta minimissään kannattaa kyllä hommata vaikka soda stream kaasupullo ja miniregu jostain ebaysta jos tollasen ostaa ja sitten se painekitti ihan vaan sen takia, että on todella helppoa lapota se fermzilla tyhjäksi jos käyttää sitä kaasuylipainetta, koska lappokamat on valmiiksi sisällä käymisastiassa (kaasupuolen liittimestä voi käydessä vetää vaikka ball lockista letkun limupulloon vesilukkotyylillä.

Pullottelua ajatellen voikin sitten hakea apteekista vaikkapa isohkon lääkeruiskun ja sekoittaa jälkikäymissokerista sokerisiirapin ja kun tietää tilavuuden ja sokerimäärän voi lääkeruiskulla annostella sopivan määrän jokaiseen pulloon. Sitten vaan nestepuolelle joku diy beer gun esimerkiksi perus picnic hana johon työntää 3/8" kovaa olutlinjaa (sopivasti istuu suht tiukasti siihen picnic hanaan) ja jollain 0,1bar ylipaineella pullottelee -> hapen vaikutus jää ainakin suht pieneksi tuolloin kun olut virtaa rauhallisesti ja kontrolloidusti, mutta kannattaa toki muistaa että kaulaosaan sitä vähän kuitenkin jää. Tolla keinolla kuitenkin pullottelijakin saa all rounderista kaiken irti ja soda stream kaasupullo + regu kombo maksaa n.50€ tohon päälle eli suht halpaa hupia vielä.

Sanoisin silti, että etenkin jos cold crashiin on sopiva ratkaisu ympäri vuoden niin samalla vaivalla yllä olevalla kombolla voisi toki suoraan hapottaa oluen sielä fermzillassa ja hapotettuna pullottaa suoraan pulloihin, jolloin pääsee korkittamalla vaahtopintaan.
Miksei myös hiilihapottaisi Fermzillassa ja pullotus tällaisella, hapen vaikutus olisi sitten tasan nolla: US $33.87 41% OFF|1 * Beer Bottle Filler 304 Stainless Steel Counter Pressure Beer Bottle Filler Home Brew CO2 Beer Brewing Kit|Beer Brewing| | - AliExpress
 

Tässä minun spesifissä tapauksessani isoin ongelma on että hapotetun oluen pullotuksessa ymmärtääkseni pitäisi jäähdyttää astia josta olut tulee. Ilman erillistä olutjääkaappia tuo on todennäköisesti aika haastavaa.

Tiedä sitten, ehkä tuo mahtuisi toiseen käymisastiaan jossa voi valutella kylmää vettä pari tuntia, jolloin vastapainepullotus voisi olla mielekästä.
 
No siis tossahan mä nimenomaan mainitsin, että voi suoraan hapottaa fermzillassa ja toki vastapainepullotin on paras ratkaisu ja omissa testeissä ainoa tapa, jolla olut säilyy lähes kegitetyn veroisena. Parhaan hyödyn tosta fermzillasta kyllä tosiaan saa, mikäli käyttää paineessa eikä pullottajalle toisaalta miniregu ja soda stream pullo järistyttävän iso investointi ole. Hapotettuna esim vastapainepullottimella toi pullottaminen on suht työlästä, mutta toisaalta jos ei halua lotrata olutta edestakaisin niin on toi sokerimäärän annostelu pulloittainkin suhteellisen työlästä, eli sikälis se on vähän makuasia miten haluaa toimia. Toi vastapainepullotus kyllä syö sitä hiilaria suhteellisen reilusti, kun niitä pulloja huuhdellaan hiilarilla eli sitten kannattanee olla vähän isompaa hiilarilähdettä kuin vain toi soda stream pullo ettei kaiken aikaa tarvitse olla vaihtamassa.

Käytännössä, jos pullottaa kaiken, niin todennäköisesti tuo hapottomana pullottaminen on helpompaa ja nopeampaa etenkin kun kerran opettelee sen sokerisiirapin keittämisen sellaiseksi, että on lääkeruiskulla nopeasti pulloittain annosteltavissa, koska silloin tollasesta fermzillasta saa pullotettua suhteellisen vaivattomasti hiilaripaineella esim just tollasella jatketulla picnichanalla ja korkit voi asetella kunkin pullon päälle sitä mukaa kun homma etenee ja sitten korkitella kerralla koko kasan. Esim @Nakkivahvero voisi tällaisesta systeemistä hyötyä.
 
No siis tossahan mä nimenomaan mainitsin, että voi suoraan hapottaa fermzillassa ja toki vastapainepullotin on paras ratkaisu ja omissa testeissä ainoa tapa, jolla olut säilyy lähes kegitetyn veroisena. Parhaan hyödyn tosta fermzillasta kyllä tosiaan saa, mikäli käyttää paineessa eikä pullottajalle toisaalta miniregu ja soda stream pullo järistyttävän iso investointi ole. Hapotettuna esim vastapainepullottimella toi pullottaminen on suht työlästä, mutta toisaalta jos ei halua lotrata olutta edestakaisin niin on toi sokerimäärän annostelu pulloittainkin suhteellisen työlästä, eli sikälis se on vähän makuasia miten haluaa toimia. Toi vastapainepullotus kyllä syö sitä hiilaria suhteellisen reilusti, kun niitä pulloja huuhdellaan hiilarilla eli sitten kannattanee olla vähän isompaa hiilarilähdettä kuin vain toi soda stream pullo ettei kaiken aikaa tarvitse olla vaihtamassa.

Käytännössä, jos pullottaa kaiken, niin todennäköisesti tuo hapottomana pullottaminen on helpompaa ja nopeampaa etenkin kun kerran opettelee sen sokerisiirapin keittämisen sellaiseksi, että on lääkeruiskulla nopeasti pulloittain annosteltavissa, koska silloin tollasesta fermzillasta saa pullotettua suhteellisen vaivattomasti hiilaripaineella esim just tollasella jatketulla picnichanalla ja korkit voi asetella kunkin pullon päälle sitä mukaa kun homma etenee ja sitten korkitella kerralla koko kasan. Esim @Nakkivahvero voisi tällaisesta systeemistä hyötyä.
Mun mielestä vastapainepullotuksessa yksi niistä tärkeistä jutuista on, että pääsee tekemään "cap on foam" -tempun, jolloin pulloon ei jää yhtään happea. Tuossa pullotustavassa auttaa merkittävästi, että oluen saa jäähdytettyä lähelle 0 astetta, niin ei hapotettu olut vaahtoa juurikaan siirrettäessä. Enkä näkisi tuota juurikaan työläämpänä kuin normipullotusta. Hiilariahan tuossa menee: 25 olutlitran hapotukseen reilu 50 litraa, 30 litran paineistetun astian tyhjentämiseen vajaa 50 litraa ja loput pullojen huuhteluun. Yhdessä sodastream-pullossahan on n. 200 litraa ja uuden saa puuilosta vitosella.

E: Spunding valvellahan saa oluen hiilihapotettua hiivan tuottamalla hiilarilla.
 
Mun mielestä vastapainepullotuksessa yksi niistä tärkeistä jutuista on, että pääsee tekemään "cap on foam" -tempun, jolloin pulloon ei jää yhtään happea. Tuossa pullotustavassa auttaa merkittävästi, että oluen saa jäähdytettyä lähelle 0 astetta, niin ei hapotettu olut vaahtoa juurikaan siirrettäessä. Enkä näkisi tuota juurikaan työläämpänä kuin normipullotusta. Hiilariahan tuossa menee: 25 olutlitran hapotukseen reilu 50 litraa, 30 litran paineistetun astian tyhjentämiseen vajaa 50 litraa ja loput pullojen huuhteluun. Yhdessä sodastream-pullossahan on n. 200 litraa ja uuden saa puuilosta vitosella.

E: Spunding valvellahan saa oluen hiilihapotettua hiivan tuottamalla hiilarilla.
Toi spunding valven käyttö ja paineistettu käyminen ei ihan automaattisesti hapota olutta täysin, mutta auttaa kyllä. Esim huoneenlämmössä käyneen oluen hapotuspaineen pitää olla jotain 30-35psi että päästään päälle 2 vols CO2 ja ainakin omissa bisseissä on käynyt niin, että käymisen loputtua sitä hiilaria vielä imeytyy ja käymisastian paine laskee eli joutuu kyllä lisäpaineistamaan mutta toki vähemmän. Tossa kun vastapainepullottaa, niin menee äkkiseltään toi parisataa litraa kaasua -> lisää jo jonkun verran olutsatsin kustannuksia.

Siitä oon samaa mieltä, että toi cap on foam on hyvä setti ja oikein tehtynä (oon tehnyt vertailutestejä eri pullotusmenetelmille samasta erästä) se antaa lähes kegin veroista olutta. Toi vaahtopintaan korkittaminen on kylläkin suhteellisen hidasta kun jokainen pullo pitää erikseen korkittaa täytön jälkeen tai niin ainakin mielelläni itse tekisin, ettei olut vapauta korkitusta odottaessaan ylimääräisiä happoja pois oluesta. Vaihtoehtona on kuitenkin valmistella pullot ruiskasemalla sokerisiirapit pohjalle ja täyttämällä "sarjana" ja nostelemalla seuraavaa täytettäessä edelliseen korkki siihen päälle lepäämään ja sitten lopuksi kaikkien korkkien korkitus sarjana.

Jos siis pullottaa satunnaisia pulloja kegistä tms kavereille vietäväksi niin vastapainepullotus on ihan hyvä setti. Silloin on kuitenkin vaatimuksena kylmätilat jne, jolloin usein kegienkin omistaminen on ihan järkevää ja mahdollista -> esim cold crash siellä kegeraattorissa ja sitten olut kegeihin ja kylmään. Silloin ei tarvitsekaan pullottaa koko settiä jos ei halua. Niille, joille kegitys ei ole mahdollista esim kylmäsäilytyksen puuttumisen takia, ei todennäköisesti ole mahdollista kovin helposti tuollaista käymisastiaakaan cold crashailla ja silloin joutuu pullottamaan ison läjän pulloja niin ehdottelin vaan vaihtoehtoisia lähestymistapoja, millä toimintaa saa tehostettua ja pullotettua mahdollisimman kätevästi esim tollasesta fermzillasta.
 
Tässä täältä takaa semmoinen kommentti, että 20 psi:llä käytetty on ihan tarpeeksi hapokasta itselle.

Sinne pulloon voi laittaa co2, se valuu pohjalle. Ollaan käytetty hapotuskorkkia ja vähän löysätty sitä niin, että hapet pääsee ulos ja vain pohjalla ollut co2 jää.

Näistä ei kumpikaan ole ollut ongelma itselle. Ongelmana on ollut, että vaikka oli pari tuntia parvekkeella kylmentymässä cold crash noin 5-10 asteen lämpötilassa, niin silti tuli vaahtoa. Sen vaahdon kanssa pelaaminen oli hankalaa ja ikävää ja muutenkin se niitä toimia eniten haittasi. Kohta ei cold crashit parveekkeella enää onnistu.. Täytyy kesällä miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja.
 
Toi spunding valven käyttö ja paineistettu käyminen ei ihan automaattisesti hapota olutta täysin, mutta auttaa kyllä. Esim huoneenlämmössä käyneen oluen hapotuspaineen pitää olla jotain 30-35psi että päästään päälle 2 vols CO2 ja ainakin omissa bisseissä on käynyt niin, että käymisen loputtua sitä hiilaria vielä imeytyy ja käymisastian paine laskee eli joutuu kyllä lisäpaineistamaan mutta toki vähemmän. Tossa kun vastapainepullottaa, niin menee äkkiseltään toi parisataa litraa kaasua -> lisää jo jonkun verran olutsatsin kustannuksia.

Siitä oon samaa mieltä, että toi cap on foam on hyvä setti ja oikein tehtynä (oon tehnyt vertailutestejä eri pullotusmenetelmille samasta erästä) se antaa lähes kegin veroista olutta. Toi vaahtopintaan korkittaminen on kylläkin suhteellisen hidasta kun jokainen pullo pitää erikseen korkittaa täytön jälkeen tai niin ainakin mielelläni itse tekisin, ettei olut vapauta korkitusta odottaessaan ylimääräisiä happoja pois oluesta. Vaihtoehtona on kuitenkin valmistella pullot ruiskasemalla sokerisiirapit pohjalle ja täyttämällä "sarjana" ja nostelemalla seuraavaa täytettäessä edelliseen korkki siihen päälle lepäämään ja sitten lopuksi kaikkien korkkien korkitus sarjana.

Jos siis pullottaa satunnaisia pulloja kegistä tms kavereille vietäväksi niin vastapainepullotus on ihan hyvä setti. Silloin on kuitenkin vaatimuksena kylmätilat jne, jolloin usein kegienkin omistaminen on ihan järkevää ja mahdollista -> esim cold crash siellä kegeraattorissa ja sitten olut kegeihin ja kylmään. Silloin ei tarvitsekaan pullottaa koko settiä jos ei halua. Niille, joille kegitys ei ole mahdollista esim kylmäsäilytyksen puuttumisen takia, ei todennäköisesti ole mahdollista kovin helposti tuollaista käymisastiaakaan cold crashailla ja silloin joutuu pullottamaan ison läjän pulloja niin ehdottelin vaan vaihtoehtoisia lähestymistapoja, millä toimintaa saa tehostettua ja pullotettua mahdollisimman kätevästi esim tollasesta fermzillasta.
Tämän mukaan 2,0 vols 25°C:ssä menee 1,68 barilla = 24 psi: Keg Carbonation Calculator - Brewer's Friend
Toki turha sitä on pullotuksen kanssa lähteä hifistelemään, ellei käymistapahtuman lämpötilakontrollikaan onnistu..
 
Joo, siis itse yleensä hapotan jonnekin 2,2 volsiin esim ipat ja tietysti jos pullottaa lasipulloihin niin paine vapautetaan kertaalleen, jolloin vähän enemmän on vähän parempi. Limupulloon pullottaminen tollasella carbonation capilla on kegistä kyllä kätevää ja itse monesti jos otan omaa olutta jonnekin mukaan, pullotan oluen vastapaineella limupulloon carbonation capilla. Oon ihan huoneenlämmöstä 30psi paineista olutta suoraan fermzillasta ottanut myös pienen määrän limupulloon, jos on ollut tarvetta esimerkiksi ottaa pieni näyte makutestiä varten ennen cold crashia ja onnistuu vastapaineella ihan hyvin, kun sitä carbonation cappia ei tarvitse irroittaa ollenkaan vaan voi laittaa suoraan jäähtymään suljetussa pullossa. Tuolla keinolla myöskään kegi huoneenlämmössä ei ole mikään ongelma, koska bissen voi pullottaa ja jäähdyttää ennen nauttimista, mutta sitten on kyllä aika pitkälti tuo homma rajoitettu muovipulloihin.
 
Miedosta oatmeal stoutista/portterista tuli itseasiassa oikein hyvä! Pullokäymisen jälkeen vahvuutta on vähän reilu 5%, ja väri on syvä tumma ruskea. Paahdettuja maltaita tuli juuri sopivasti että sellainen toffeinen maku tulee esiin ilman joissain stouteissa olevaa vahvaa ja pistävääkin makua. Tuntuu ehkä hieman vahvemmalta stoutilta kuin on, ehkä kiitos suhteellisen runsaiden kaurahiutaleiden. Tämä taitaa olla paras tekemistäni oluista toistaiseksi. Join ennen kun muistin ottaa kuvan, mutta pistin uuden pullon kaappiin jotta voin korjata virheen.

Tilasin 15l pikkukäymisastian Panimonurkasta. Käymässä olevan Dunkelweizenin jälkeen listalla on pilgrimillä ja styrian goldingilla maustettu red ale / bitter / jotain, ruismaltailla jatkettu pale ale varmaankin ekuinotilla, sabrolla tai millä olikaan uusiseelantilaisella jota ostin, ja varmaan samanlaisella humaloinnilla SMaSH.
 
Hieman piti hammasta purra, mutta tuli tarjous Brewkegtapissa, jota ei voinut ohittaa.


Uusi, kapeaa ja korkeaa mallia oleva Keglandin valmistuttama kegi £60/kpl plus rahdit. Ja kun punnan kurssikin on viime aikoina ollut suht suotuisa, niin ihan hyvä tarjous.
Nyt olisi kegiosaston suhteen keezerprojekti sitten maalissa, 4kpl kapeaa löytyy. Teoriassa tosin nyt mahtuisi tuollainen tosipieni 4-litrainen ehkä vielä noiden neljän keskelle. Pitäisiköhän sitä sittenkin jättää tilaa viidennelle hanalle :hmm:
 
Jääkaapin hankinta edelleen ajatusasteella ja käytettynä katsellut vaihtoehtoja. Viisain koko tuntus olevan tuollainen ~850 korkea.
Asunto vaan tuppaa olemaan niin pieni, ettei jääkaappi sais sijoitettua viisaasti kun parvekkeelle.
Kesällä ei varmaan ongelmaa ole, mutta nyt kun vielä yöpakkasia tuntuu riittävän pitäisi kaappiin saada jonkinlainen lämmitin.

Jossain jenkkifoorumeilla asentivat kaapin pohjalle jonkin putkimallisen lämmitysvastuksen. En äkkiseltää löytänyt biltema ym. semmoista.
 
Jääkaapin hankinta edelleen ajatusasteella ja käytettynä katsellut vaihtoehtoja. Viisain koko tuntus olevan tuollainen ~850 korkea.
Asunto vaan tuppaa olemaan niin pieni, ettei jääkaappi sais sijoitettua viisaasti kun parvekkeelle.
Kesällä ei varmaan ongelmaa ole, mutta nyt kun vielä yöpakkasia tuntuu riittävän pitäisi kaappiin saada jonkinlainen lämmitin.

Jossain jenkkifoorumeilla asentivat kaapin pohjalle jonkin putkimallisen lämmitysvastuksen. En äkkiseltää löytänyt biltema ym. semmoista.
Onhan saatavilla esim lämmitysmattoja tai vaikkapa lämpölamppu. Inkbirdissä onkin sitten lämmitys ja jäähdytys toiminnot noin esimerkkinä niin sen kautta vaan kummankin ohjaus. Kaverilla on ulkona olevassa keezerissä lämpölamppu sisällä niin ei talvella mene pakkaselle.
 
Tuorein tuotokseni American Amber on hiton hyvä muuten, mutta hiilihappoja on pullossa liian vähän. Ensimmäistä kertaa pullotin täyteen, ettei ilmatilaa juurikaan jäänyt. Voiko täyteen pullottaminen aiheuttaa karbonointiongelmia?
 
Täyteen pullottaminen sen sijaan voi aiheuttaa pullopommeja. Se ilmatila on aika hyvä puskuri paineelle sielä pullossa, kun se olut kuitenkin jatkaa käymistään. Jos sitä ilmatilaa ei ole, pitää kaiken hiilidioksidin imeytyä väkisin sillä nopeudella mitä sitä syntyy, ja siitä voikin sitten laskea (jos jaksaa) maksimipaineen, joka on jotain aivan muuta kuin pari-kolme baria.
 
15L pikkukäymisastia tuli. Huomenna voisi lopettaa työpäivän ehkä lyhyeen ja yrittää 10 litran satsia Red Alea, jos tämä nyt punertamaan riittää.

Suunnitelmissa jotain tyyliin:

40% Viking Red Active
40% Viking Sahtimallas
8% Viking Ruis
8% Ireks Mela Beech
4% Wyerman Red Rye Crystal

Humalat Pilgrimiä @ 60min ja 15min ja 5min Styrian Goldingia, johonkin vähän reiluun 20 IBU. Hiivaksi Safale S-04.
 
Tulipa eilen korkattua kaverin vajaan 50 litran systeemi yhteispanolla. 60 litran kattilaan tuli mäskikoriin n. 12kg pale ale + vienna 50-50 suhteella ja lopputulemana oli n. 70% mäskäystehokkuudella saatua vierrettä keiton jälkeen 1,055 OG. Humaloitiin keitossa @60min mandarina bavaria 70g ja @5min mandarina bavaria 100g, 0 min kohdalla aloitettiin jäähdytys ja humalasukka oli steepissä n. 15 min. Lopuksi käymään SS brewtechin käymisastiaan US-05 hiivalla ja kuivahumalalisäyksinä 45 litran määrään on 150g citra+mosaic+amarillo kahteen kertaan, toinen pääkäymiseen, toinen pääkäymisen jälkeen. Neipa tyylistä siis tulossa. Lopuksi tuosta napataan pari kegillistä tuotetta, yksi kummallekin.
IMG_20200324_184339.jpgIMG_20200324_184605.jpg
 
Tulipa eilen korkattua kaverin vajaan 50 litran systeemi yhteispanolla. 60 litran kattilaan tuli mäskikoriin n. 12kg pale ale + vienna 50-50 suhteella ja lopputulemana oli n. 70% mäskäystehokkuudella saatua vierrettä keiton jälkeen 1,055 OG. Humaloitiin keitossa @60min mandarina bavaria 70g ja @5min mandarina bavaria 100g, 0 min kohdalla aloitettiin jäähdytys ja humalasukka oli steepissä n. 15 min. Lopuksi käymään SS brewtechin käymisastiaan US-05 hiivalla ja kuivahumalalisäyksinä 45 litran määrään on 150g citra+mosaic+amarillo kahteen kertaan, toinen pääkäymiseen, toinen pääkäymisen jälkeen. Neipa tyylistä siis tulossa. Lopuksi tuosta napataan pari kegillistä tuotetta, yksi kummallekin.
IMG_20200324_184339.jpgIMG_20200324_184605.jpg

Komean näköinen systeemi, mikä tuo mäskäys/keittokattila on vai onko omavalmiste?

Ps. Naurahdin tuolle euron melkko-vesilukolle tuossa setupissa, luulisi 45 litran pöhisevän sen verran ragella että puskee vedet ulos vesilukosta alta aikayksikön.

Tilalle mieluummin blowoff tube tai kunnon vesilukko. Tietysti tuo SS:n pönttö varmaan mahdollistaa paineellakin käyttämisen?
 
Komean näköinen systeemi, mikä tuo mäskäys/keittokattila on vai onko omavalmiste?

Ps. Naurahdin tuolle euron melkko-vesilukolle tuossa setupissa, luulisi 45 litran pöhisevän sen verran ragella että puskee vedet ulos vesilukosta alta aikayksikön.

Tilalle mieluummin blowoff tube tai kunnon vesilukko. Tietysti tuo SS:n pönttö varmaan mahdollistaa paineellakin käyttämisen?
Kyseessä on omavalmiste kattila. 2,5kw vastus ja ei termostaattia, eli vaatii mäskäysvaiheessa pikkasen valvontaa lämpömittarista, että pysyy suurinpiirtein halutussa mäskäyslämmössä. Termostaatti harkinnassa myöhemmin, todennäköisesti joku inkbird tms valmistuote hoitaisi homman, kunhan lämpötila-anturi kestää vedessä olon.

Tosiaan blowoff tubea mietittiin tuossa myös, mutta todettiin, että mennään tuolla. Eihän sillä väliä ole, jos valvonnan alaisena vesilukko tyhjäksi pääsisikin, täyttää sitten aktiivivaiheen jälkeen. Tuo SS brewtech ei kestä paineistettua käymistä valitettavasti ja periaatteessa jatkossa joku iso 50 litrainen all rounderi fermzillalta voisi olla ihan paikallaan, tai miksei pari pienempääkin vaikkapa split batch iloitteluun. Tosta saa kyllä happivapaasti bissen kuitenkin ulos, kun vesilukon tilalle laittaa kaasuletkun ja puhaltelee pienellä paineella kaasua samalla, kun antaa kegin täyttyä tuolta olut ulos - suunnalta.

Isompi ongelma tossa on varmaan käyminen astiasta ulos vesilukon kautta, koska tossa oli n. 7 litraa eli joku 8cm korkeutta + toi kannen kupru krausenia varten tilaa, mutta pakko vetää ns. "rajoille", koska turha tossa on tehdä alle kahta kegillistäkään.

Koko systeemi kattiloineen, käymisastioineen, hiilidioksidipulloine, reguine, kegeine, keezereineen jne tuli maksamaan 800€ eli ihan kohtuullisella investoinnilla helpolla harrastus käyntiin.
 
Päätin korvata red ale -yrityksen Styrian Goldingit Hüll Melonilla ja heittää sitä jäähdytyksessä ~75C paikkeilla vielä lisää sekaan. Mäskäysteho ylitti hitusen odotukseni ollessaan 68%. Ajattelin että rukiin kanssa tulee ongelmia, mutta kai se 100g riisinkuoria auttoi.

200g ruismallasta ja 100g kristalliruismallasta 2.5kg erässä toi vierteeseen kyllä selvästi eri maun kuin yleensä. Toki tässä ei nyt ollut yhtäkään mallasta jota olisin ikinä aiemmin käyttänyt, joten mene ja tiedä. SafAle S-04:n tehokkuuskin on mysteeri. Saas nähdä mitä tulee. En usko että kovin punaista, mutta toisaalta sitten tuo on tummahko amber ale vaan.
 
2,5kw vastus ja ei termostaattia, eli vaatii mäskäysvaiheessa pikkasen valvontaa lämpömittarista, että pysyy suurinpiirtein halutussa mäskäyslämmössä. Termostaatti harkinnassa myöhemmin, todennäköisesti joku inkbird tms valmistuote hoitaisi homman, kunhan lämpötila-anturi kestää vedessä olon.

Ainakin itc-308:ssa on teho(virta)rajoitus kuten useimmissa muissakin tavalliseen releeseen perustuvassa termostaatissa.

Noilla tehoilla puolijohderele on hienostunein ratkaisu. Virtaa voidaan katkoa vaikka sekunnin välein niin tehonsäätö on todella tarkkaa.

Jos pauke ei haittaa niin kontaktori on suht helppo virittää sen itc:n jatkoksi.

(weldless) Thermowell kattilan kylkeen niin sinne saa minkä tahansa anturin sitten eikä tarvi huolehtia kestääkö anturi.
 
Joo pitääpä perehtyä, meinaako toi puolijohderele siis sellasta, että tavallaan itc-308 voisi olla ohjaimena ja rele sitten päästää vaihtovirran tarvittaessa läpi niin ei kontrollerissa ole isot virrat vai minkälaista meinaat?
 
Joo pitääpä perehtyä, meinaako toi puolijohderele siis sellasta, että tavallaan itc-308 voisi olla ohjaimena ja rele sitten päästää vaihtovirran tarvittaessa läpi niin ei kontrollerissa ole isot virrat vai minkälaista meinaat?

No joo teoriassa sitäkin voi ohjata vaikka ITC-308:lla, mutta puolijohdereleen ohjaussignaali ei ole 230VAC vaan luokkaa 0-30VDC.

Tuota ohjausta varten sitten yleensä käytössä on joku muu kikkare, kuten raspberry pi:n ja craftbeerpi:n avulla rakennettu ohjauslaitteisto webbipohjaisen käyttöliittymän avulla jne. Mielestäni puolijohdereleen parhaat puolet tulee hyödynnettyä parhaiten juuri jollain erillisellä ohjaimella, johon on sitten varsin helppo toteuttaa esim. craftbeerpi:llä hienostuneempaa ohjausta.


Tuolla on periaatekuva mistä on kyse.

Kontaktoria voi sitä vastoin ohjata vaikka tuolla 230VAC jännitteellä, mutta tehonsäätö ei ole niin tarkkaa kun kontaktorin kytkentätiheydellä on rajat.
 
z4rMZuU.jpg

Jäi irkkupunaisessa väri ihan pikkaisen vajaaksi, mutta annettakoon anteeksi. Kelpo nuorukainen mutta tarvinnee vielä kuukauden lisää aikaa.
 
Karanteenin kunniaksi, laitoin varmuusvaraston kuntoon ja tilasin maltaita sun muuta ns maximit.

Melange hapanhiivalla tuunattu vadelmaviritys lähtee huomenna tulille, mutta mitä suosittelette humaloinniksi?
 
Tulee siis souria? Ite oon tykännyt soureissa late addition + kuivahumala tosta ihan vaan cascadesta jos on tollanen marjanen sour.
 
1585336001609.png


Tuli jälleen korkattua aiemmin ketjussa mainittu IPA jossa yritin minimoida pullotuksesa hapettumista. Ehtaa tavaraa, ei ainakaan omilla makuaisteilla havaittavissa mitään hapettumisen merkkejä.

Nyttemmin tosin kegihommat tulilla. Hanalaitteiston rakentaminen vähän kesketyi ja viimeistely on mallia filmivaneri, kun tuli tämä koronatouhu. Täytyy katsoa jos jaksaa laittaa purkua taulukkomuodossa kustannuksista kiinnostuneille.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 276
Viestejä
4 507 631
Jäsenet
74 347
Uusin jäsen
Si-Pe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom