Oluen paneminen itse

Miten eroaa oluet maultaan toisistaan jos on tehty Pale Ale tai Pilsner mallas runkoon.
Ja jos käyminen normaalisti 20c ja hiivana US-05?
Varmaankin hyvin vähän. Täällä testattiin lagerhiivalla 2 identtistä olutta (muuten kuin pohjamaltaaltaan), ja käytännössä niiden erottaminen oli hyvin vaikeaa: Grain Comparison: Pale Malt (2-Row) vs. Pilsner Malt | exBEERiment Results!
Veikkaisin että us-05 peittää vielä enemmän eroa kuin lagerhiiva, vaikka varsin mieto hiivakanta onkin.
Itse olen ainakin vikingin pilsneriä ja pale malttia vaihtanut reseptissä toisen tilalle jos ei ole löytynyt kaupasta juuri sillä hetkellä, enkä ole ainakaan haittaa huomannut.
 
Viimeksi muokattu:
Kegging With Care: A Guide to Purging. - Low Oxygen Brewing

Tossa on muuten ihan hyvä linkki aiheesta miten erilaiset tavat tyhjentää kegiä hapesta vaikuttavat. Käytännössä kegin iskeminen tiiviin käymisastian vesilukon tilalle ja kaasun johtaminen ulos kegin näyttää olevan hyvä tapa minimoida happipitoisuus kegissä sekä kaiken lisäksi tuo hiilidioksidi on ilmaista. Perus bisse aiheuttaa happipitoisuuden tolla menetelmällä joka mitataan ennemminkin miljardisosissa PPB kuin miljoonasosissa PPM.

Sen sijaan paineistaminen CO2 ja paineen vapauttaminen vaatii 30psi paineella 11 sykliä jotta päästään edes 1PPM ja tuossa on sitten käytetty kaasua jo joku 200 litraa. Käytännössä nesteen ulos dumppaamalla nesteeseen jää 10ppm happea joka kegissä on 15ppb eli minimaalinen määrä. Tuo purging menetelmä on siis surkea tuon kaasun käyttötehokkuuden puolesta ja se muodostuu toimivaksi vaan jos käytetään käymisen ylijäämäkaasua.

Itse aion tuon tiedon perusteella tehdä niin, että seuraavan kerran kun pistän tolla fermzillalla olutta käymään niin lyön nesteliitin-nesteliitin letkun tuon käymisastian kaasutolpasta (niihin käy neste ja kaasu ristiin) tonne kegin nesteliittimeen ja isken spunding valven sinne kegin kaasuliitäntään ja annan käymishiilidioksidin mennä hyötykäyttöön huuhtomaan kegin. Samalla kegiin saa ylipaineen sille väliajalle kun bisse menee cold crashiin.

Itseasiassa tuossa linkin jutussahan todetaan, että mikäli esim kegin pohjalle nesteputkea johdetun hiilidioksidin virtausnopeus kegin läpi on nopeampaa kuin diffuusionopeus niin sitä hiilidioksidia kuluu suhteessa vähemmän sillä se kaasun virtausnopeus pakottaa kaasua vaihtumaan eikä tuota efektiä missä kaasut sekoittuvat paineistuksen yhteydessä ja homogeenista kaasua tulee ulos painetta päästellessä ilmiötä tapahdu.

Tuossa käymisessä se hiilidioksidin tuottonopeus ei ole riittävän iso, jotta tuo efekti saataisiin hyöydynnettyä, mutta esim 1,050 og oluesta hiilidioksidia vapautui laskelman mukaan yli 400 litraa, jolloin se vastaa jo reilusti isompaa määrää (n. tuplat) noita ensimmäisen vaihtoehdon "purging" kertoja. Eli tuolla käymisen luonnollisella hiilidioksidilla saavutetaan karkeasti sama kuin yli 20 kerralla kegin ylipaineistamisella ja sitten paineen vapautuksella.

Samaa matikkaa noudattaen voitaisiin todeta, että kaasun ajaminen kegin läpi pullostakin voisi olla tehokkaampaa, jos kaasua tosiaan tuupataan nesteliittimestä sisään ja annetaan virrata kaasuliittimestä vapaasti ulos, mitä nopeammin kaasu virtaa, sitä vähemmän kaasua tarvitaan, joten jos haluaa kegiä huuhtoa hiilidioksidilla niin nestelinjasta sisään ja kaasuliitin auki on tehokkaampaa kaasunkäytön kannalta.

Onko sulla semmonen keglandin punainen spunding valve? olen aloitteleva harrastelija mutta siirryn tässä ihan lähiaikoina kegitykseen ja painekäymiseen ja tämä käymisen tuottaman hiilidioksidin hyödyntäminen kegin "puhdistamisessa" kuulostaa kyllä aika näppärältä ja järkevältä hommalta. Muutamasta paikasta olen lukenut tuosta punaisesta spunding valvesta mutta en ole löytänyt suomesta sitä mistään myynnistä. Jos sulla on semmoinen niin muistatko mistä sen hommasit?
 
Onko sulla semmonen keglandin punainen spunding valve? olen aloitteleva harrastelija mutta siirryn tässä ihan lähiaikoina kegitykseen ja painekäymiseen ja tämä käymisen tuottaman hiilidioksidin hyödyntäminen kegin "puhdistamisessa" kuulostaa kyllä aika näppärältä ja järkevältä hommalta. Muutamasta paikasta olen lukenut tuosta punaisesta spunding valvesta mutta en ole löytänyt suomesta sitä mistään myynnistä. Jos sulla on semmoinen niin muistatko mistä sen hommasit?
Mulla on sellanen ihan itse rautakauppakamasta tehty mutta tilasin eilen sen punasen ihan vaan ebaysta, oli parinkympin luokkaa. Sen punasen venttiilinhän voi laittaa astian ja kegin väliinkin. Pääasiallisena hyötynä siinä on se, että kun mittarin kanssa selvittää sopivan paineen esim paineenalaiseen siirtoon kegin päässä voi sen painemittarin t-haaran nyppäistä välistä pois ja sitten kun kegistä tulee ylimääräiset ulos ei mittari hajoa.
 
Onkos jollain kiinnostusta sellaseen 70-luvun lasiseen koripulloon käymisastiaksi. Todennäköisesti saksalaista alkuperää, koria ei tallella. Tuore kumikorkki ja vesilukko messiin. Löytyy myös itse värkkäilty viritelmä hapettomaan siirtoon (kartiokumitulppa kahdella reijällä, toisesta korkeussäädettävä rosterinen lappoputki josta silikoniletku kegin nesteliittimeen, toisesta kaasu sisään ball lock urosliittimellä eli kaasupullo kegin kaasuliittimellä passaa.
 
Onkos jollain kiinnostusta sellaseen 70-luvun lasiseen koripulloon käymisastiaksi. Todennäköisesti saksalaista alkuperää, koria ei tallella. Tuore kumikorkki ja vesilukko messiin. Löytyy myös itse värkkäilty viritelmä hapettomaan siirtoon (kartiokumitulppa kahdella reijällä, toisesta korkeussäädettävä rosterinen lappoputki josta silikoniletku kegin nesteliittimeen, toisesta kaasu sisään ball lock urosliittimellä eli kaasupullo kegin kaasuliittimellä passaa.

1.jpg
2.jpg


Broken Glass Carboy Horror Stories Compendium

Eipä kestä :D
 
Tuo rupa näkyi pöntön läpi niin otin sitten kuvan vesilukon reiän kautta , 60l pönttö . Käyminen on vielä kiivasta. Annos jotain 50l /15kg Maris Otter. Keiton jälkeen sain päältä melko puhdasta 25l , mutta loppu oli sitten rupaista . Ei kehdannut heittää poiskaan noin paljoa . Arvelin että muutaman päivan käynnin jälkeen siirrän toiseen astiaan jos rupa on painunut pohjalle , taitaa joutua seuraamaan tilannetta kauemmin. Tuosta puhtaammasta laitoin joulukaljaa , yksi tumma Finlandia lisänä väriä antamaan ja annos 23l , op oli 1085 seudulla kun hiivasin 2 pussilla US-05 . Rupakaljassa hiivana M54 California lager 2 pussia ja lanttasin vedellä op:n 1060-1065 seudulle .
lainaus 21.10 2019

Joulukalja on oikeasti hyvää tummaa vahvaa olutta ,sain kegiin puhdasta noin 17l ja pari 1,5 l pulloa lisäksi astian pohjalta . Mutta rupakalja on melko erikoisen makuinen tapaus . Ehkä tulee kuitenkin juotua tai tarjottua kavereille
 
Olen harkinnut siirtymistä humala pelleteistä käpyihin. Onko huomattavaa eroa aromeissa/katkerossa?
 
Minkä kokoista letkua kannattaisi käyttää kegitys ja painekäymis hommissa. Nyt ei alkuun siis tarvitse ajatella hanoja yms. Onko tommoset "JohnGuest" pikaliittimet järkeviä?
 
John Guestit ja niille lindrin kovaa putkea vaikkapa laposta. Hommaa pelkästään sitä isompaa letkua kaasulle ja bisselle vaikka lappo mainostaakin kaasulle sitä pienempää. Pärjää helpommalla kun kaikki on samaa keskenään.
 
Kukaan miettinyt koskaan että jos ottaisi keiton loppupuolella (15-0min boil)/dryhoppina lisätyt humalat talteen ja käyttäisi seuraavassa satsissa esim katkeroihin? Hiukan hankala tuosta on varmaan laskea paljon ibuja tulisi :hmm:
 
Kukaan miettinyt koskaan että jos ottaisi keiton loppupuolella (15-0min boil)/dryhoppina lisätyt humalat talteen ja käyttäisi seuraavassa satsissa esim katkeroihin? Hiukan hankala tuosta on varmaan laskea paljon ibuja tulisi :hmm:

Miks vain humalat? Maltaita myöskin :) "Köyhän miehen panimo" vai mitä? :)
 
Miks vain humalat? Maltaita myöskin :) "Köyhän miehen panimo" vai mitä? :)

Heh heh.

Maltaisiin nyt ei itsellä paljon sokereita jää, mutta kyllähän noihin humaloihin jää aika paljon käyttämättä öljyjä etenkin dryhopista, löytyikin yllättävän paljon matskua kun googletti "reusing dry hops". Humalaan kuitenkin menee aika paljon euroja suhteessa maltaisiin (etenkin ipoissa) että jos dryhopit saa bitteriin käytettyä vielä niin miksei. Pitää testailla.
 
Viikossa keitosta kegiin Neipa on tehty. Paineistettu käyminen S-04 hiivalla 25 asteessa, kuivahumalointi 24h kovimpaan käymiseen ja 48h käymisen lopetellessa. Kuivahumalointiin meni 100g galaxy 75g mosaic, 75g azzacca. Muutoin humalat flameouttiin 25+25g cascade+galaxy ja sama kombo kun oli lämmöt laskeneet itsekseen 80c ja sitten 30min steeppi.

Mallaspohjassa oli n. 4kg maris otter, 1,3kg vehnämallas, 1kg kaurahiutale ja pussimäskäämällä vedettiin. Käymisastiaan n. 23 litraa kamaa, OG:1,065 mäskäys 68 astetta.

Kovin käyminen tapahtui siis 30psi paineessa, iskin fermzillasta kaasuliittimestä (universaalit carbonation capit, syö kumpaakin ball lock liitintä) desinfioidun kegin nestepuolelle kaasuletkun. Kegiin sitten paineensäätöventtiili. Noin sai käymishiilidioksidilla kegistä kunnolla hapet ulos. Toisen kuivahumaloinnin jälkeen en saanut paineita ylös kun soda stream pullosta loppui kaasu ja en jaksanut hakea alakerrasta isoa pulloa ja irrotella kegeistä jne. Lähdin lomalle muutamaksi päiväksi niin ton spunding valven jätin vaan käymisastiaan kiinni 30psi painerajalla, mutta loppukäyminen tuotti enää 13psi painetta.

Käytännössä siis hiiva sai viimeistellä hommansa rauhassa. Nyt kun minkäänlaista aktiivisuutta ei enää ollut lomareissusta palatessa ja hiivat sekä humalat olivat lämpimässäkin asettuneet pohjalle nakkasin tuon käymisastian cold crashiin. Hiilidioksidin volumet on toki noin puolet liian vähän niin iskin pullosta 20psi yön yli ja huomenna sitten kegiin jolloin tasan 7pvä keittelystä.

Raportoin loppumakua ja nappaan FG:n huomenissa. Väri on kivan kellertävä, parempaa valaistusta ei juuri nyt ollut saatavilla.
IMG_20191229_231620.jpg
 
Lopputulemana 7,2% ja kullankeltainen väri. Humala puree vähän liikaa vielä, mutta pääpiirteittäin maku on erinomainen. Tuoksu valtavan raikkaan hedelmäinen, on ananasta, mandariinia, sitruksisuutta ja eksoottista hedelmää. Maussa hedelmäisyyttä, pientä havuisuutta ja mineraalit säädetty hyvin, jotta maku on maltaisen pehmeä ja pyöreä.
IMG_20191230_103501.jpg
 
Moi.
Tässä olisi suunniteilla toinen olut kokeilu mutta en ole vielä kovin haka noiden reseptien suunnittelussa.
Joten saisikohan täältä hieman apua.
Maltaista löytyisi seuraavia:
Viking pilsner n. 3kg
Pale ale n. 1.6kg
Caramel n. 1kg
Black n. 500g

Saisko näistä jonkun yhteen sopivan reseptin ja jos teillä on jotain hyviä ehdotuksia humala osastoon niin otan vinkit mielellään vastaan :D

Neuvot ovat kaikki tervetulleita!!
 
Moi.
Tässä olisi suunniteilla toinen olut kokeilu mutta en ole vielä kovin haka noiden reseptien suunnittelussa.
Joten saisikohan täältä hieman apua.
Maltaista löytyisi seuraavia:
Viking pilsner n. 3kg
Pale ale n. 1.6kg
Caramel n. 1kg
Black n. 500g

Saisko näistä jonkun yhteen sopivan reseptin ja jos teillä on jotain hyviä ehdotuksia humala osastoon niin otan vinkit mielellään vastaan :D

Neuvot ovat kaikki tervetulleita!!
Lataa esim brewmate ja laita maltaita väritietoineen reseptiin niin saat ideaa, kuinka tummaa tulee. Esim vaaleat maltaat + caramel -> voit tehdä ipaa, apaa jne. Tummalla maltaalla myös porteria jne. Humalat sitten oluttyypin mukaan.
 
upload_2020-1-3_17-45-21.png

Tommosen tein ite viimeks, skaalasin reseptin vastaamaan sun pilsner+pale ale maltaiden painoja.
Voin suositella, tuli oikein maistuvaa olutta. Ei ollenkaan liian katkeraa mutta silti humalan hyvin maustamaa. Yritin tehdä hiukan Pyynikin Mosaic Lagerin kaltaista olutta, se on ollut oma suosikkini jo pidemmän aikaa :)
 
Käydääs taas mainostamassa alkaneen vuoden kunniaksi.

Kannattaa käydä viimeistään nyt rekisteröitymässä www.maltaasta.fi-palstalla (linkki vie kyseiselle sivustolle) ja jakaa sielläkin täällä esiin tulleita vinkkejä ja toimivia reseptejä. Näin tulevienkin polvien panijoiden on ne helppo löytää.

Palsta on kasvanut hyvin ja rekanneita käyttäjiäkin on jo 50. Vielä ollaan kaukana kotiolut.comin koosta, mutta foorumi ja sen tietopankki kasvavat hyvää vauhtia joka päivä.

Ja kiitos tämän threadin jutuista! Mielenkiintoista ja korkeatasoista keskustelua.
 
Minkälaista pienempää, kokeilua varten halpaa, settiä suosittelisitte aloittelijalle? Tekisi mieli pussimäskäämällä sous vide -keittimen kanssa kokeilla oluen tekemistä, mutta oluterät saisivat olla jotain 5-10l välillä, joten nuo yleisimmät 30l käymisastiat tuntuvat vähän överiltä.

Onnistuuko esim. tyyliin 10-15l kattila, vaikka Speidelin 12l muovinen käymisastia (tai ehkä joku halpa 15l rimpula), ja mäskipussin valuttaminen takaisin kattilaan lävikön läpi? Lisäksi tuohon sitten sopivat pussit humalalle ja maltaille, lappo, desinfiointiaineet ja ominaispainomittari. Unohdanko jotain muuta kuin desinfiointiaineen, pullot ja toki hiivan, humalan ja maltaat? EDIT: ...ja dekstroosia pullokäymiseen.

Prosessi siis kai mäskäys pussissa -> pussin valutus -> keitto humalapellettien kanssa -> jäähdytys -> kaato käymisastiaan ja hiiva?
 
Minkälaista pienempää, kokeilua varten halpaa, settiä suosittelisitte aloittelijalle? Tekisi mieli pussimäskäämällä sous vide -keittimen kanssa kokeilla oluen tekemistä, mutta oluterät saisivat olla jotain 5-10l välillä, joten nuo yleisimmät 30l käymisastiat tuntuvat vähän överiltä.

Onnistuuko esim. tyyliin 10-15l kattila, vaikka Speidelin 12l muovinen käymisastia (tai ehkä joku halpa 15l rimpula), ja mäskipussin valuttaminen takaisin kattilaan lävikön läpi? Lisäksi tuohon sitten sopivat pussit humalalle ja maltaille, lappo, desinfiointiaineet ja ominaispainomittari. Unohdanko jotain muuta kuin desinfiointiaineen, pullot ja toki hiivan, humalan ja maltaat? EDIT: ...ja dekstroosia pullokäymiseen.

Prosessi siis kai mäskäys pussissa -> pussin valutus -> keitto humalapellettien kanssa -> jäähdytys -> kaato käymisastiaan ja hiiva?
Joo prosessi sulla ihan oikein mietitty. Tollanen 30 litranen käymispönttö ei mielettömän kallis ole mutta miksei 10 litranen kannellinen ämpärikin kelpaisi. Muuten sit pullot korkitin korkit desinfiointiaine lappo mäskipussi humalasukka jne. Mäskätä ja keitttää voit vaikka ikean 10l kattilassa
 
Joo prosessi sulla ihan oikein mietitty. Tollanen 30 litranen käymispönttö ei mielettömän kallis ole mutta miksei 10 litranen kannellinen ämpärikin kelpaisi. Muuten sit pullot korkitin korkit desinfiointiaine lappo mäskipussi humalasukka jne. Mäskätä ja keitttää voit vaikka ikean 10l kattilassa

Hinnan ja saatavuuden puolestahan 30l käymisastia on kevyesti helpoin. Lähinnä tuon 30l käymisastian kanssa näkemys oli, että se on aivan absurdin iso korkeintaan 10l erille. Noin itse käymisprosessin kannalta lisäilma ei taida olla ongelma kun hiilidioksidi sen kai sieltä puskee ulos muutenkin, mutta vähän pienempi sopii puolisolle paremmin ja ennen kaikkea sitä lienee helpompi käsitellä.

Toki tietty kysymys herää siitä, onko tuollainen lähemmäs 40€ Speidel oikeasti edes suunnilleen hintansa veroisesti parempi kuin ~15€ ämpärimäisempi käymisastia.
 
Hinnan ja saatavuuden puolestahan 30l käymisastia on kevyesti helpoin. Lähinnä tuon 30l käymisastian kanssa näkemys oli, että se on aivan absurdin iso korkeintaan 10l erille. Noin itse käymisprosessin kannalta lisäilma ei taida olla ongelma kun hiilidioksidi sen kai sieltä puskee ulos muutenkin, mutta vähän pienempi sopii puolisolle paremmin ja ennen kaikkea sitä lienee helpompi käsitellä.

Toki tietty kysymys herää siitä, onko tuollainen lähemmäs 40€ Speidel oikeasti edes suunnilleen hintansa veroisesti parempi kuin ~15€ ämpärimäisempi käymisastia.
En tiedä millasta spiedeliä meinaat, mutta sanoisin tässä keississä, että ota halvin mahdollinen ja jos huomaat ton olevan sun juttu niin helpottaa sit isommissa erissä. Voit esimerkiksi tehdä 1 vaiheisen infuusiomäskäyksen suoraan siinä käymispöntössä niin saat esim ikean 10 litrasen kattilan sit kerralla täyteen keittoa ajatellen etkä esim mäskää 10 litrasessa kattilassa mihin jää sit 7 litraa josta keiton jälkeen 5 litraa tms. Mä oon mäskäillyt mun isossa muovisessa kylmälaukussa sirkulaattorilla niin, että lasken ton strike waterin lämpötilan laskurilla, kaadan astian reunojen ympäri viritetyn mäskipussin sekaan ja sekoitan, sitten kirraan mäskipussin isken sirkulaattorin lämmittämään ja avaan mäskiajan loputtua pussin taas reunojen yli ja sekottelen.

Vastaavan voi tehdä kun mäskää käymisastiassa mutta heität sinne sekaan esim paistolämpömittarin anturin, peität pöntön peitolla ja lisäilet pieniä määriä kuumaa vettä mäskin aikana eli jos tavoittelet vaikkapa 10 litrasta erää 3kg mallassatsilla niin tarvit esim 12 litraa vettä niin voit ensin iskeä sinne 7 litraa ja pariin kertaan lisätä kuumaa vettä mäskin aikana ja lopuksi sekotella (huuhdella) ja valutella liemet. Erillistä spargea ei välttämättä tarvitse pussimäskätessä vaan sielä voi melkein olla se kokonaisvesimäärä jossa sekotat maltaat kauhalla ja virutat.

Kuulostaa varmaan monimutkaselta, mutta itsekin mäskäisin noin jos mulla olis käymispönttö. Mulla on käymisastiana paineistettava fermzilla niin joudun kikkailemaan tolla kylmälaukulla.
 
Sirkulaattorin käyttö sinänsä houkuttelee kovasti että sen pitäisi olla helppoa: Kunhan vaan saa lämpötilan aluksi kuntoon niin sirkulaattori hoitaa teoreettisesti loput pl. pussin valutus ja huuhtelu. Samasta syystä 15l kattilaa haaveilin: Sellaisessa luulisi korkeintaan 10l erälle mäskäyksen onnistuvan samassa astiassa kuin keittämisen sen jälkeen?

Nuo pienemmät erät kiinnostavat ihan senkin takia, että suurempia saa juoda aika pitkään. 10l on kuitenkin jo 20 0.5l pulloa olutta. Jos tästä hommasta tykkää, niin mielummin on pienemmät erät kuin vaikkapa 20l niin voi kokeilla useammin eri oluita.
 
Sirkulaattorin käyttö sinänsä houkuttelee kovasti että sen pitäisi olla helppoa: Kunhan vaan saa lämpötilan aluksi kuntoon niin sirkulaattori hoitaa teoreettisesti loput pl. pussin valutus ja huuhtelu. Samasta syystä 15l kattilaa haaveilin: Sellaisessa luulisi korkeintaan 10l erälle mäskäyksen onnistuvan samassa astiassa kuin keittämisen sen jälkeen?

Nuo pienemmät erät kiinnostavat ihan senkin takia, että suurempia saa juoda aika pitkään. 10l on kuitenkin jo 20 0.5l pulloa olutta. Jos tästä hommasta tykkää, niin mielummin on pienemmät erät kuin vaikkapa 20l niin voi kokeilla useammin eri oluita.
Joo, aluksi toi varmaan meneekin noin, mutta jossain vaiheessa saatat todeta, että perus ipaa tms janojuomaa on vaivattomampaa tehdä kerralla paljon
 
Sirkulaattorin käyttö sinänsä houkuttelee kovasti että sen pitäisi olla helppoa: Kunhan vaan saa lämpötilan aluksi kuntoon niin sirkulaattori hoitaa teoreettisesti loput pl. pussin valutus ja huuhtelu. Samasta syystä 15l kattilaa haaveilin: Sellaisessa luulisi korkeintaan 10l erälle mäskäyksen onnistuvan samassa astiassa kuin keittämisen sen jälkeen?

Nuo pienemmät erät kiinnostavat ihan senkin takia, että suurempia saa juoda aika pitkään. 10l on kuitenkin jo 20 0.5l pulloa olutta. Jos tästä hommasta tykkää, niin mielummin on pienemmät erät kuin vaikkapa 20l niin voi kokeilla useammin eri oluita.

Itse voin omasta kokemuksesta sanoa, että kannattaa hommata vähän isompi keittokattila kuin mitä luulet tarvitsevasi. Hommasin harrastuksen alkuvaiheessa 20l kattilan amazonista ja sillä sai aika hyvin 10l satseja tehtyä (mäskäys + keitto). 20+l satseihin piti sitten hommata 10l kattila lisäksi. Säilytyksen kannalta kokoeroa ei hirveästi ole, ja isommassakin kattilassa saa tehtyä pienempiä eriä. Se, että haluaako kunhan panemisen nälkä kasvaa on sitten eri asia.
 
Täytyy kyllä kegittelijänä kehua tota fermzillaa painekitillä. On käsittämättömän helppoa saada hapeton olut kegiin, kun käymishiilidioksidilla saa huuhdeltua kegin hapesta ja kaikki siirtyy tämän jälkeen hapettomasti. Mikäli yhtään arvot, että kannattaisiko tuollainen ostaa, niin voin sanoa, että ehdottomasti kannattaa. Tosin ihan käytännön mukavuuden takia ottaisin todennäköisesti tuollaisen ilman sakankeräyskippoa olevan mallin kun niitäkin kahdessa eri koossa saa. Ei tarvitse sitten puhdistaa sitä sakkakippoa ja sen tiivisteitä purkamalla koko paskaa vaan riittää kun putsaa kannen.
 
Noniin, eilen meni vähän myöhään mutta nyt on olutta käymässä.

Laitoin 15l kattilaan noin 11l vettä. Viritin siihen Sous vide-sirkulaattorin jonka avoin osa veden alla suojattuna pienellä rei'itetyllä metallisella ottimiensäilytyskorilla sekä pussin. 70C iskiessä kattila pois liedeltä, Sous vide päälle ja maltaita sisään. Lämpötila pysyi 65-66C koko mäskäyksen ajan oikein kätevästi. Tämä jatkoon.

Maltaina 1.8kg Viking Pale Ale, 0.3kg Viking Caramel 150 ja 0.3kg Viking Munich Light.

Humaloinnissa iski vähän tenkkapoo kun humalasukka oli hop spiderin, mutten omista hop spideriä. Viritin paistilangan kattilan kahvojen väliin ja pussin roikkumaan siitä. Ihan kivasti se kiehuvassa vedessä laajeni, etenkin kun heitin teelusikan pohjalle myös painoksi.

Keiton ja lavuaarijäähdytyksen jälkeen nestettä oli odotettua vähemmän, vähän reilu viisi litraa. Epäilyttää vähän humaloinnin puolesta kun sokerisuus kai vaikuttaa sen onnistumiseen. En jaksanut mitata suoraa, koska oli selvää että nestettä on liian vähän, ja lisäämällä viileää vettä jäähdytyksen viimemetrit onnistuvat ihmeesti kätevämmin. Ensimmäinen mittaus vedenlisäyksen jälkeen jotain reilua 1.060, joten lisäsin vettä suoraa suosiolla noin. 9.5l asti, jossa ominaispaino 1.050 tasan. Vain vähän alle tavoitteen, eli arvatuilla potential extracteilla ja BrewMaten oletuksilla lasketun 1.053:n. Tehokkuus siis oletettavasti ihan ok, vaikka taidan ensi kerralla samalla vaivalla mäskätä 90min tunnin sijaan, Sous videllä kun se aika triviaalia on.

6.5g Safale US-05 sisään (kun kerran pussi sanoo että 11.5g on 20-30l sopiva) ja joskus 01:00 käymisastia vaatekappiin. En huomaa vielä selviä käymisen ääniä, mutta odotellaanpa iltaan ennen kun panikoidaan. Kyllä tuolla hiilidioksidia syntynyt on ainakin jonkun verran.
 
Viimeksi muokattu:
Noniin, eilen meni vähän myöhään mutta nyt on olutta käymässä.

Laitoin 15l kattilaan noin 11l vettä. Viritin siihen Sous vide-sirkulaattorin jonka avoin osa veden alla suojattuna pienellä rei'itetyllä metallisella ottimiensäilytyskorilla sekä pussin. 70C iskiessä kattila pois liedeltä, Sous vide päälle ja maltaita sisään. Lämpötila pysyi 65-66C koko mäskäyksen ajan oikein kätevästi. Tämä jatkoon.

Maltaina 1.8kg Viking Pale Ale, 0.3kg Viking Caramel 150 ja 0.3kg Viking Munich Light.

Humaloinnissa iski vähän tenkkapoo kun humalasukka oli hop spiderin, mutten omista hop spideriä. Viritin paistilangan kattilan kahvojen väliin ja pussin roikkumaan siitä. Ihan kivasti se kiehuvassa vedessä laajeni, etenkin kun heitin teelusikan pohjalle myös painoksi.

Keiton ja lavuaarijäähdytyksen jälkeen nestettä oli odotettua vähemmän, vähän reilu viisi litraa. Epäilyttää vähän humaloinnin puolesta kun sokerisuus kai vaikuttaa sen onnistumiseen. En jaksanut mitata suoraa, koska oli selvää että nestettä on liian vähän, ja lisäämällä viileää vettä jäähdytyksen viimemetrit onnistuvat ihmeesti kätevämmin. Ensimmäinen mittaus vedenlisäyksen jälkeen jotain reilua 1.060, joten lisäsin vettä suoraa suosiolla noin. 9.5l asti, jossa ominaispaino 1.050 tasan. Vain vähän alle tavoitteen, eli arvatuilla potential extracteilla ja BrewMaten oletuksilla lasketun 1.053:n. Tehokkuus siis oletettavasti ihan ok, vaikka taidan ensi kerralla samalla vaivalla mäskätä 90min tunnin sijaan, Sous videllä kun se aika triviaalia on.

6.5g Safale US-05 sisään (kun kerran pussi sanoo että 11.5g on 20-30l sopiva) ja joskus 01:00 käymisastia vaatekappiin. En huomaa vielä selviä käymisen ääniä, mutta odotellaanpa iltaan ennen kun panikoidaan. Kyllä tuolla hiilidioksidia syntynyt on ainakin jonkun verran.
Milläs hyötysuhteella laskit brew matella, oletus taitaa ollea 0,70? Sen voin melkeimpä sanoa, että tolla mäskäysajan pidentämisellä ei ihan järkyttävän isoa eroa pitäisi olla lopputulokseen, koska käytännössä valtaosa mäskäyksestä tapahtuu jo ensimmäisen puolen tunnin sisällä ja pussimäskäykseen toi hyötysuhde on aika hyvä, jos tosiaan arvatut vesimäärät pitää paikkansa. Omassa setissä 33 litraa vettä tarkoittaa keittoon n. 28 litraa ja haihtumisen jälkeen kamaa on n. 23 litraa, jota on melkeimpä pakko sit laimennella. Mallasmäärät tolla kokonaisvesimäärällä on yleensä 6kg nurkilla.

Kannattaa tsekata ikeasta sellanen isohko lävikkö mäskin huuhteluun ja laskeskella vähän tota haihtuvaa vesimäärää ja huuhdella sitten sen verran enemmän sitä mallasta. Kokemuksesta voin sanoa, että tunnin keitto kunnon voimakkaalla kuplinnalla heittää kattilasta äkkiä 2-3 litraa haihtumista ja vähän varovaisemmallakin kuplinnalla pari litraa lähtee tunnissa aika helposti.

Hyvä kuitenkin, että bisseä on nyt tulossa ja kannattaa pitää mielessä, että kylmän veden lisääminen etenkin juuri kiehuneeseen vierteeseen pienissä määrin on täysin fine, koska esim 7l 100 asteista ja 1l 5 asteista tarkoittaa vieläkin yli 80 asteen lämpöistä nestettä eli ollaan reippaasti pastörointilämpöjen yläpuolella eikä mitään bakteerialtistusta ole. Kun siis totut tohon omaan systeemiin niin voit tarvittaessa ennustella laimennussuhdetta keiton jälkeen. Esim jos teet ihan maksimimäärän bisseä niin voit vähän pelata sillä tiedolla, että laimennat vielä keiton jälkeen bissen. Yksi vaihtoehto on mitata esim OG jo ennen keittoa ja tsekata määrä niin voit tarvittaessa laskea tarvittavan lisäveden määrän jo ennen keittoakin.
 
Lisäsin veden melko viileään vierteeseen, tosin riskin tiedostaen. En mitta-asteikottomasta kattilasta, jossa tuota viilensin, huomannut että alkuperäisestä vesimäärästä miltei puolet on haihtunut. Oletukseni on että vesijohtovesi on tarpeeksi puhdasta, mutta mene ja tiedä. Tuossa oli parikin juttua jotka tulee tehtyä ensi kerralla järkevämmin nyt kun ne tiedosti, ja tämä on yksi.

Tilannehan oli siis että vierrettä oli keiton jälkeen muutenkin reilu 5l kattilaan yhteensä laitetusta n. 11 litrasta. Mäskäyksen jälkeen tilanne vaikutti vielä niin hyvältä etten huuhdellut tuota kovin vahvasti, koska ilmeisesti pussimäskäyksessä senkin tarpeellisuus on rajallinen, mutta varmaankin mäskäys + keitto tiivistivät tuota aika vahvasti. Hyvinhän tuolta nestettä juurikin lävikön päällä lepuuttamalla irtosi ja tehokkuuskin ilmeisesti ihan hyvä. Mutta niin, täysin pastöröitu toiminta olisi siis vaatinut koko lopputuloksen kiehauttamista ylipäitään, koska vettä tuli melko reilusti lisää.

Ensi kerralla järkevämmin, ts. katson vähän tarkemmin vedenpinnan vaihtelua eri vaiheissa. Mäskin huuhteluhan nyt ainakin on kätevä aika lisätä nestettä.

Prosessinahan tuo kokonaisuudessaan oli toimivampi kuin odotin. Pitää vaan yksityiskohdat hioa kuntoon kun tietää miten asiat toimivat. Melkein tekisi mieli kaataa tuo satsi viemäriin ja yrittää heti uutta, mutta kun nähdäkseni tuossa on periaatteessa yhä potentiaalia onnistua, niin sama kai tuo on katsoa miltä maistuu kunhan hiiva on tehnyt tehtävänsä. Jos ei pahalta niin kuivahumaloinnin kautta eteenpäin.
 
Lisäsin veden melko viileään vierteeseen, tosin riskin tiedostaen. En mitta-asteikottomasta kattilasta, jossa tuota viilensin, huomannut että alkuperäisestä vesimäärästä miltei puolet on haihtunut. Oletukseni on että vesijohtovesi on tarpeeksi puhdasta, mutta mene ja tiedä. Tuossa oli parikin juttua jotka tulee tehtyä ensi kerralla järkevämmin nyt kun ne tiedosti, ja tämä on yksi.

Tilannehan oli siis että vierrettä oli keiton jälkeen muutenkin reilu 5l kattilaan yhteensä laitetusta n. 11 litrasta. Mäskäyksen jälkeen tilanne vaikutti vielä niin hyvältä etten huuhdellut tuota kovin vahvasti, koska ilmeisesti pussimäskäyksessä senkin tarpeellisuus on rajallinen, mutta varmaankin mäskäys + keitto tiivistivät tuota aika vahvasti. Hyvinhän tuolta nestettä juurikin lävikön päällä lepuuttamalla irtosi ja tehokkuuskin ilmeisesti ihan hyvä. Mutta niin, täysin pastöröitu toiminta olisi siis vaatinut koko lopputuloksen kiehauttamista ylipäitään, koska vettä tuli melko reilusti lisää.

Ensi kerralla järkevämmin, ts. katson vähän tarkemmin vedenpinnan vaihtelua eri vaiheissa. Mäskin huuhteluhan nyt ainakin on kätevä aika lisätä nestettä.

Prosessinahan tuo kokonaisuudessaan oli toimivampi kuin odotin. Pitää vaan yksityiskohdat hioa kuntoon kun tietää miten asiat toimivat. Melkein tekisi mieli kaataa tuo satsi viemäriin ja yrittää heti uutta, mutta kun nähdäkseni tuossa on periaatteessa yhä potentiaalia onnistua, niin sama kai tuo on katsoa miltä maistuu kunhan hiiva on tehnyt tehtävänsä. Jos ei pahalta niin kuivahumaloinnin kautta eteenpäin.
Joo siis kyllä mäkin oon kylmää hanavettä oluisiin lisäillyt tarvittaessa eikä mitään ongelmia ole esiintynyt.
 
Joo siis kyllä mäkin oon kylmää hanavettä oluisiin lisäillyt tarvittaessa eikä mitään ongelmia ole esiintynyt.

Ylipäitään ymmärtääkseni kontaminaation riski on melko pieni, kunhan yleisesti ottaen vaan toimii puhtaasti ja desinfioiduilla välineillä keiton jälkeen vierteen kanssa kosketuksiin tulevien välineiden osalta. Enemmänkin ymmärsin että pieni paranoia kannattaa, jotta minimoidaan riski siitä että usean tunnin työ vierteen tekemisessä sekä odottelu käymisen aikana ei mene hukkaan.

Etenkin jos tekisi jotain monimutkaisempaa niin kyllähän tuo harmittaisi paljon enemmänkin jos kontaminaatio tapahtuisi. Tässä sentään pääsi verrattain vähällä kun kolme mallasta (1.8kg Viking Pale ale, 0.3kg Viking Caramel 150, 0.3kg Viking Munich Light) ja yhtä humalaa (Mandarina Bavariaa, 14g @ 60min, 5g @ 10min, 5g @ 5min ja tulevaisuudessa 20g kuivahumalointi neljäksi päiväksi käymisen jälkeen)
 
Ylipäitään ymmärtääkseni kontaminaation riski on melko pieni, kunhan yleisesti ottaen vaan toimii puhtaasti ja desinfioiduilla välineillä keiton jälkeen vierteen kanssa kosketuksiin tulevien välineiden osalta. Enemmänkin ymmärsin että pieni paranoia kannattaa, jotta minimoidaan riski siitä että usean tunnin työ vierteen tekemisessä sekä odottelu käymisen aikana ei mene hukkaan.

Etenkin jos tekisi jotain monimutkaisempaa niin kyllähän tuo harmittaisi paljon enemmänkin jos kontaminaatio tapahtuisi. Tässä sentään pääsi verrattain vähällä kun kolme mallasta (1.8kg Viking Pale ale, 0.3kg Viking Caramel 150, 0.3kg Viking Munich Light) ja yhtä humalaa (Mandarina Bavariaa, 14g @ 60min, 5g @ 10min, 5g @ 5min ja tulevaisuudessa 20g kuivahumalointi neljäksi päiväksi käymisen jälkeen)
Kannattaa kuivahumaloida käymisen lopulla, jotta käymishiilidioksidi minimoi hapen ja sitten vaan cold crashin kautta normaalisti eteenpäin. Voit myös tehdä niin, että kuivahumaloimiseen aiotut humalat laitat humalasukkaan valmiiksi ja sukan magneetilla astian kanteen (yksi sisälle yksi ulos) ja ulompi magneetti irti kun humalointi on tarkoitus aloittaa.
 
Miten olette pesseet lasipullot?

Riittääkö kunnollinen huuhtominen ja 5min kylpy Chemipro OXI(Desinfioiva pesuaine Chemipro OXI 1 kg) kylvyssä? Tämän jälkeen valuttaa suurimmat nesteet pois ja pullotus.
Toki korkeille sun muille välineille samassa aineessa liotus.

StarSania oli tarkoitus myös hommata, mutta taitaa olla jotain toimitusvaikeuksia...
 
Miten olette pesseet lasipullot?

Riittääkö kunnollinen huuhtominen ja 5min kylpy Chemipro OXI(Desinfioiva pesuaine Chemipro OXI 1 kg) kylvyssä? Tämän jälkeen valuttaa suurimmat nesteet pois ja pullotus.
Toki korkeille sun muille välineille samassa aineessa liotus.

StarSania oli tarkoitus myös hommata, mutta taitaa olla jotain toimitusvaikeuksia...

Riippuen pullojen likaisuudesta paljon. Jos näkyvää likaa niin saavi/palju, kuumaa vettä ja riittävästi perusmallin konetiskiainetta sekaan, jotta tulee vahvasti emäksinen liuos. Yleensä lähtee pelkällä liottamalla mutta pahimmat voi vaatia pulloharjaa. Tietysti huolellinen huuhtelu perään.

Jos pullot puhtaita, mutta ei desinfioituja niin Star sanilla ennen pullotusta(korvaava tuote: Chemipro San - Panimonurkka ) käsittely. Itse käytän Pullopesuria (Pullopesuri/desinfioija ECO - Panimonurkka ), aivan loistava laite.

Paras vaihtoehto on tietysti steriloida pullot uunissa. Pesun jälkeen irtoliasta puhtaat pullot voi sinetöidä alumiinifolion palalla, sitten tavallisessa kotiuunissa uunittamalla sterilointi jolloin teoriassa pullo säilyy ikuisesti steriilinä sisältä.

Sopiva sterilointiaika löytyy esim. täältä: howtobrew.com/book/section-1/brewing-preperations/sanitation/sanitizing-your-equipment

Table 3 - Dry Heat Sterilization

Temperature Duration
338°F (170°C) 60 minutes
320°F (160°C) 120 minutes
302°F (150°C) 150 minutes
284°F (140°C) 180 minutes
250°F (121°C) 12 hours (Overnight)

Eli pari tuntia illalla 160 astetta ja antaa jäähtyä hitaasti yön aikana esim.
 
Eikös kaupoissakin esim prisma tai tokmanni yleensä ole humalapusseiksi sopivia pusseja viininvalmistusosastolla? Unohtui tilauksesta..
 
Ite oon pullot huuhtassut kun kaatanut tyhjäksi ja tollasella pumpattavalla pullopesurilla vaan star sanilla hetken pumppaillut ja sit kuivumaan pullonkuivaustelineeseen. Jos näkyvää likaa on ollut ni sit pulloharjalla, mutta vastakaadetun pullon, oli sitten kaupan olut tai oma, huuhtelu riittää saamaan lian pois.

Voi toki pitää tota menetelmää puutteellisenakin, mutta samat pullot on kiertäneet ainakin 10 erää tolla menetelmällä ilman mitään ongelmia. Lasi on kuitenkin semi turvallinen siinä, että jos likaa ei näe, sitä ei oikeastaan ole jolloin voi desinfioida
 
Miten olette pesseet lasipullot?

Riittääkö kunnollinen huuhtominen ja 5min kylpy Chemipro OXI(Desinfioiva pesuaine Chemipro OXI 1 kg) kylvyssä? Tämän jälkeen valuttaa suurimmat nesteet pois ja pullotus.
Toki korkeille sun muille välineille samassa aineessa liotus.

StarSania oli tarkoitus myös hommata, mutta taitaa olla jotain toimitusvaikeuksia...
Tuolla systeemillä olen kaksi erää tehnyt ja hyvin tuntuu olut säilyvän pulloissa. Juuri viime viikolla korkkasin yhden ensimmäisestä erästä, joka on ollut kohta vuoden verran kellarissa. Kunnossa oli edelleen.

Jos pulloissa on etikettejä kiinni, niin liottelu Chemipro Oxissa irrottaa ne vähintään osittain. Tämä tietenkin johtaa siihen, että pullot lilluvat paperiliimaroskaliemessä. Ensimmäisellä liotuskerralla tulikin vaihdettua liuos puhtaaseen kertaalleen ja huljuteltua pullot siinä vielä pikaisesti kastamalla ja ravistelemalla.

Tyhjiksi kaatamisen ja heti pullottamisen sijaan olen jättänyt pullot ylösalaisin kuivumaan. Jokin ohje käski antaa valua kuivaksi, mutta voi olla, että se tarkoitti vain "älä sotke välineitä uudelleen kuivaamalla niitä millään".
 
Onkos palstalaiset käyttäneet gelatiinia? Itse laitoin käymisastiaan kun vein cold crashiin, mutta olut ei muutamassa päivässäkään ole kirkasta ja pinnalta fg näytettä otettaessa kolmantena päivänä olut oli melko viskoosia joka viittaisi siihen, että gelatiinia on yhä myös pinnalla.
 
Sellanen lisäkommentti vielä, että juttelin kotiolut.com ylläpidon kanssa, ja foorumia olisi tarkoitus nostella haudastaan tossa keväämmällä.
 
Onkos palstalaiset käyttäneet gelatiinia? Itse laitoin käymisastiaan kun vein cold crashiin, mutta olut ei muutamassa päivässäkään ole kirkasta ja pinnalta fg näytettä otettaessa kolmantena päivänä olut oli melko viskoosia joka viittaisi siihen, että gelatiinia on yhä myös pinnalla.
Monta kertaa käyttäny mutta oon laittanut aina kylmään olueeseen eikä ongelmaa. Yleensä 24h ja se on täysin kirkasta paitsi pari ekaa lasia jos kirkastannu kegissä.
 
Monta kertaa käyttäny mutta oon laittanut aina kylmään olueeseen eikä ongelmaa. Yleensä 24h ja se on täysin kirkasta paitsi pari ekaa lasia jos kirkastannu kegissä.
Okei, pitänee sit vaan odotella vähän pidempään. Mitä tossa netissä lueskeli, niin kuulema toimii lämpimällekin oluelle kunhan vaan odottelee kauemmin. Mulla cold crash tapahtuu taloyhtiön kylmäkellarin komerossa n. 5 asteen lämmöissä, eli vähän lämpimämmässä, kuin mitä jotkut tekee n. 0 asteen tuntumassa, mutta ainakin perus hiivalle jne on toiminut suhteellisen tehokkaasti päivässä-parissa kumminkin. Jos ei meinaa tuosta kirkastua, niin laitan vielä toisen satsin gelatiinia valmiiksi kylmään olueeseen, kun nyt heitin samalla kun vein kylmään.
 
Olis tarkoitus kokeilla ensimmäistä pussimäskäystä. Lueskellut aiheesta juttua ja monessa paikkaa painotetaan, että mieluiten alussa heti isompi kattila kuin 10L.
Pikaisella googlettelulla löytyi Kattila 15 L | hobbyhall.fi
Näyttää toimitusajaksi tosin 2-5 päivää, en tiedä pitääkö paikkaansa.

Onko heittää muita paikkoja mistä edukkaasti kattila löytyisi vai haenko Ikean 10L kattilan 25€ hintaan? Silläkin sais varmaan 8L eriä tehtyä näin alkuun ja toimis varmaan jatkossa huuhteluveden lämmityskattilana jos näistä hommista nyt enemmän innostuu...


Toinen kysymys käymisastioista. Onko mitään väliä jos vaikka tuollaista 8L erää tekee 30L käymisastiassa vai onko pienempi parempi? Tila vähän rajattua nykyisessä kämpässä ja mielellään sitä tietty pienempää sankkoa säilöisi.
 
Olis tarkoitus kokeilla ensimmäistä pussimäskäystä. Lueskellut aiheesta juttua ja monessa paikkaa painotetaan, että mieluiten alussa heti isompi kattila kuin 10L.
Pikaisella googlettelulla löytyi Kattila 15 L | hobbyhall.fi
Näyttää toimitusajaksi tosin 2-5 päivää, en tiedä pitääkö paikkaansa.

Onko heittää muita paikkoja mistä edukkaasti kattila löytyisi vai haenko Ikean 10L kattilan 25€ hintaan? Silläkin sais varmaan 8L eriä tehtyä näin alkuun ja toimis varmaan jatkossa huuhteluveden lämmityskattilana jos näistä hommista nyt enemmän innostuu...


Toinen kysymys käymisastioista. Onko mitään väliä jos vaikka tuollaista 8L erää tekee 30L käymisastiassa vai onko pienempi parempi? Tila vähän rajattua nykyisessä kämpässä ja mielellään sitä tietty pienempää sankkoa säilöisi.


Ostin juuri tuon Hobbyhall-kattilan hintansa vuoksi. Tuli 2-5 päivässä huonosti pakattuna, pienellä kolhulla. Toimii hyvin. 10l kattila 8l erään voi riittää, mutta mäskätessä et todennäköisesti voi säilyttää kattilassa koko vesimäärää, sillä maltaatkin vievät tilaa. Homma tapahtuisi siis niin, että kaadat vähemmän vettä mäskäykseen, ja käytät loppuja huuhteluvetenä.

Tässä kannattaa miettiä sitäkin, miten mäskäyksen tekee. Omaan uuniini tuo 15l kattila ei mahdu. Se on minulle täysin hyväksyttävää, sillä mäskään sous vide -sirkulaattorilla.

Minulle vakuutettiin että 30l käymisastia on ihan okei 10l eräkoolle. Hiilidioksidillahan se täyttyy melko vikkelään käydessään, joten merkittäviä ongelmia ei pitäisi olla. Ajattelin heittää ensimmäiseen erääni tänään kuivahumaloinnin humalat näin käymisen loppupäässä tosin, koska muuten tuolla on pian reilut 20l ilmaa kuivahumaloinnin aikana. Voipahan tuolla tehdä 20l erän joskus keittämällä melkoisen sokerisen vierteen ja jatkamalla sitä, jos nyt siltä tuntuu.

Noin koon puolesta itsekin mietin että pienempi parempi, mutta kannattaa katsoa niitä mittoja. Ei tuollainen 30l lieriö lopulta ole kovinkaan suuri, ja toisaalta koska puhutaan tilavuudesta, 15l on, vaikkakin selvästi pienempi, vähemmän pienempi kun saattaisi kuvitella.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 288
Viestejä
4 507 975
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom