Oluen paneminen itse

Ostin juuri tuon Hobbyhall-kattilan hintansa vuoksi. Tuli 2-5 päivässä huonosti pakattuna, pienellä kolhulla. Toimii hyvin. 10l kattila 8l erään voi riittää, mutta mäskätessä et todennäköisesti voi säilyttää kattilassa koko vesimäärää, sillä maltaatkin vievät tilaa. Homma tapahtuisi siis niin, että kaadat vähemmän vettä mäskäykseen, ja käytät loppuja huuhteluvetenä.

Tässä kannattaa miettiä sitäkin, miten mäskäyksen tekee. Omaan uuniini tuo 15l kattila ei mahdu. Se on minulle täysin hyväksyttävää, sillä mäskään sous vide -sirkulaattorilla.

Minulle vakuutettiin että 30l käymisastia on ihan okei 10l eräkoolle. Hiilidioksidillahan se täyttyy melko vikkelään käydessään, joten merkittäviä ongelmia ei pitäisi olla. Ajattelin heittää ensimmäiseen erääni tänään kuivahumaloinnin humalat näin käymisen loppupäässä tosin, koska muuten tuolla on pian reilut 20l ilmaa kuivahumaloinnin aikana. Voipahan tuolla tehdä 20l erän joskus keittämällä melkoisen sokerisen vierteen ja jatkamalla sitä, jos nyt siltä tuntuu.

Noin koon puolesta itsekin mietin että pienempi parempi, mutta kannattaa katsoa niitä mittoja. Ei tuollainen 30l lieriö lopulta ole kovinkaan suuri, ja toisaalta koska puhutaan tilavuudesta, 15l on, vaikkakin selvästi pienempi, vähemmän pienempi kun saattaisi kuvitella.
Kiitoksia nopeasta vastauksesta.

Taidankin laittaa tuon kattilan tilaukseen, ei ole paljoa kalliimpi kun Ikean pienempi ja eipähän tarvitse ihan piripinnassa keitellä vaikka niitä 8L eriä tekisi.
Mäskäyslämpötila oli tarkoituksena pitää tasaisena uunin avulla. HobbyHallin sivulla mainitaan kattilan kooksi 280 x 250, nämä ilmeisesti sisämittoja.
Mittailin oman uunin sisämitat, leveys 435 ja korkeus pohjasta ylävastukseen 315. Eli pitäisi kaiken järjen mukaan mahtua.

Speideliltä löytyisi nuita pienempiäkin käymiastioita, mutta on kyllä suhteessa niin kalliita että onko noista järkeä maksaa...
 
Kiitoksia nopeasta vastauksesta.

Taidankin laittaa tuon kattilan tilaukseen, ei ole paljoa kalliimpi kun Ikean pienempi ja eipähän tarvitse ihan piripinnassa keitellä vaikka niitä 8L eriä tekisi.
Mäskäyslämpötila oli tarkoituksena pitää tasaisena uunin avulla. HobbyHallin sivulla mainitaan kattilan kooksi 280 x 250, nämä ilmeisesti sisämittoja.
Mittailin oman uunin sisämitat, leveys 435 ja korkeus pohjasta ylävastukseen 315. Eli pitäisi kaiken järjen mukaan mahtua.

Speideliltä löytyisi nuita pienempiäkin käymiastioita, mutta on kyllä suhteessa niin kalliita että onko noista järkeä maksaa...

Saattaisi itseasiassa omakin mahtua jos laittaisi uunin pohjalle sen. Kokeilin testiksi vaan alimmalla ritilän tasolla kun kiinnosti mahtuisiko. Merkitystä tuolla ei ollut kun kerran sous vide oli tarkoituksenakin.

Panimonurkasta löytyy myös perinteisiä halpoja saaveja alle 30l koossa kohtuuhintaan. Muistaakseni jotain 15-20l väliltä hanalla olisi periaatteessa saanut suunnilleen samaan hintaan kuin yleisesti saa 30l hanalla, kun huomioidaan että vesilukon olisi joutunut ostamaan erikseen.
 
Onko heittää muita paikkoja mistä edukkaasti kattila löytyisi

amazon.de löytyy aika hyvin. Hakusanoina mm. Gross Kochtopf.

Kannattaa mitoittaa kattila niin että se mahtuu uuniin. Pussimäskäyksen pisin vaihe eli 60min 66°C:ssä onnistuu hyvin uunissa.
 
empty.png
 
Viimeksi muokattu:
Haluaisin kokeilla oluen valmistusta, mutta ei ole oikein mitään käryä mistä aloittaa. Luin muutamia sivuja tätä ketjua ja meno on aika HC-tasoa, josta itse ei ymmärrä pätkääkään.

Pääseekö jollain tuollaisella kitilla ja mallasuuteseteillä hyvin alkuun vai pitäisikö oikeasti sijoittaa enemmän?
Aloituspakkaus kotioluelle BASIC PLUS

0,33l lasipulloja löytyy omasta takaa joitain satoja ja simaa ja mehuja on tullut pullotettua joskus (tällä hetkellä ei mitään käryä missäpäin maailmaa korkitin on menossa).

edit: Kämpässä tapaa olla aika lämmin, talvellakin pitkälti yli 20ºC. Kerrostalossa on kylmäkellari ja oma kaappi on ollut käyttämättä, mutta tästähän sinne saisi sitten täytettä (pullot säilöön).
 
Viimeksi muokattu:
Haluaisin kokeilla oluen valmistusta, mutta ei ole oikein mitään käryä mistä aloittaa. Luin muutamia sivuja tätä ketjua ja meno on aika HC-tasoa, josta itse ei ymmärrä pätkääkään.

Pääseekö jollain tuollaisella kitilla ja mallasuuteseteillä hyvin alkuun vai pitäisikö oikeasti sijoittaa enemmän?
Aloituspakkaus kotioluelle BASIC PLUS

0,33l lasipulloja löytyy omasta takaa joitain satoja ja simaa ja mehuja on tullut pullotettua joskus (tällä hetkellä ei mitään käryä missäpäin maailmaa korkitin on menossa).

edit: Kämpässä tapaa olla aika lämmin, talvellakin pitkälti yli 20ºC. Kerrostalossa on kylmäkellari ja oma kaappi on ollut käyttämättä, mutta tästähän sinne saisi sitten täytettä (pullot säilöön).
Kyl tollasella pärjää, käytä uutteita ja hommaa sopivat humalat. Siitä sitten mäskäyshommiin seuraavalla kerralla tai miksei hetikin. Mäskätessä siis saat sopivat sokerit maltaista ja sen voi tehdä tossa käymispöntössä peittoon käärittynä. Sen seuraksi sit vaan vaikkapa 10 litranen keittokattila ikeasta ja mäskäyspussi+hunalasukka laposta.
 
Kyl tollasella pärjää, käytä uutteita ja hommaa sopivat humalat. Siitä sitten mäskäyshommiin seuraavalla kerralla tai miksei hetikin. Mäskätessä siis saat sopivat sokerit maltaista ja sen voi tehdä tossa käymispöntössä peittoon käärittynä. Sen seuraksi sit vaan vaikkapa 10 litranen keittokattila ikeasta ja mäskäyspussi+hunalasukka laposta.
Mitä noi spray maltaat oikein on? Onko suositella mitään uutesettejä, joita on hankala ryssiä aloittelijana?
 
Mitä noi spray maltaat oikein on? Onko suositella mitään uutesettejä, joita on hankala ryssiä aloittelijana?

Spraymallas on kuivatettua mallasvierrettä. Eli käytännössä samaa kamaa uutetölkit jotka lisäksi sisältävät yleensä humalaa/mausteita vähän riippuen tölkistä.

Aloittelijan virhe mitä voit tehdä kun teet uutteesta olutta on lisätä sokeria jos ohje näin sanoo. En tiedä miten uutteet ovat muuttuneet koska viimeksi taisin tehdä uutteesta olutta 5-6v sitten, mutta sokeria lisäämällä saat kivan kiljumaisen lisän oluen makuun. Mielummin tuplaat uutetölkkien määrän kuin lisäät sokeria. Esim. kotimaiset Finlandia uutteet ovat oikein mainoita kun et lisää sokeria ja puolitat vaikka vesimäärän jos haluat testata makua yhdellä tölkillä.

Tuo setti jonka aikaisemmin linkkasit laposta on aika hyvä aloitteluun mutta itse ostaisin vielä toisen käymiastian johon voi siirtää oluen pullotukseen hiivapatjan päältä. Ja itse ostaisin vielä lapon jota käyttäisin oluen siirtelyyn astiasta toiseen ja siitä sitten pulloon, enkä tuota hanaa (ainakaan ilman sopivaa letkua tai täyttäjää). Esim. Pullontäyttäjä hanaan tai Pullontäyttäjä lappoon.
 
Viimeksi muokattu:
Mistä Helsingistä halpa käymisastia?

Vaikka vappusimalle, mutta lähinnä kokeiluihin ja sen pitäisi näkyä hinnassa. Jos olisi rahaa, ostaisin tämmöisen:
Käymisastia FermZilla 27 litraa

edit: päädyin tällaiseen:
Käymisastia 30 l

Vain hieman lisähintaa niin olisi saanut Triplan Kotiviini.fi/Melkosta hanallisen. En mene ihan tosin takuuseen että on varastossa myymälässä, mutta todennäköisesti on kun myymälän koko huomioidaan. Ei sillä, lapolla tuollakin onnistuu.

Asiaan täysin liittymättä, ensimmäinen oluterä koki vähän ongelmia pullotuksessa ja sitä tuli vain 3.66l. Tämä on ihan okei, koska tein sen virheen että otin humalat pois jo jäähytyksen alussa. Oletettavissa on alkuviikosta kun pääsen maistelemaan melko sahtimaista olutta, mutta voin olla väärässä koska kyllähän tuossa katkerohumalatkin oli. Ei vaan vierre ennen jälkikäymistä maistunut erityisen humaloidulta.

Virheistä toivonmukaan oppineena, nyt tulossa Witbier mallia 12l vettä, 1.3kg pils, 1.3kg vehnämallas, 0.3kg kaurahiutale. Humalana 12g Hallertau Mittelfrüh @ 60, 6g Hallertau Mittelfrüh ja 6g Mandarina Bavaria @ 15min, 10g Hallertau Mittelfrüh, 15g hapanappelsiinikuorta ja 11g korianteria @ 5min. Hiivana Safale K-97.
 
Viimeksi muokattu:
Sous vide -pussimäskäys jäi nyt todella huomattavasti edellistä tehottomammaksi. Lieköhän kaurahiutaleet jotka eivät mäskäytyneet kunnolla. Pitänee vielä hioa tekniikkaa selvästi. Jatkoin jokseenkin haihtunutta vierrettä niin, että ominaispainoksi tuli lopulta 1.043 hieman tavoite-erää pienemmällä nesteen määrällä. Hyvänä puolena Safale K-97 lähti käymään huomattavasti ärhäkämmin kuin edellisen oluen US-05. Voi johtua siitä että nyt sekoittelin vierrettä kunnolla ilmatakseni, tai sitten ei.
 
Eilen tuli isän ja veljen kanssa pistettyä ekat kokonaan itse pannut satsit tulille Brew Monkilla, esikuvana BrewDogin Punk IPA. Katsotaan muutaman viikon päästä miten onnistui. :)
 
Jos ekakertalaisena haluaisi kokeilla tehdä vaikka 6% vahvuista olutta, niin voiko käyttää noita 4,5% alkoholipitoisuudelle suunniteltuja mallasuutesettejä ja vähentää vesimäärää?

Onko tuossa Lapon isommassa aloituskitissä rahoille vastinetta vrt. halvempi kitti?
Aloituspakkaus kotioluelle DELUXE
 
Jos ekakertalaisena haluaisi kokeilla tehdä vaikka 6% vahvuista olutta, niin voiko käyttää noita 4,5% alkoholipitoisuudelle suunniteltuja mallasuutesettejä ja vähentää vesimäärää?

Onko tuossa Lapon isommassa aloituskitissä rahoille vastinetta vrt. halvempi kitti?
Aloituspakkaus kotioluelle DELUXE

Suosittelen, että unohdat nuo ja sijoitat rajat vaikka tähän kurssiin:
Oluen valmistuskurssi: Kotioluen teon perusteet

Uutteista et kunnon olutta saa ellet jatka niitä spraymaltailla. Tuo on kyllä harmi, kun tuota prosessia ei käydä tuolla näemmä käytännössä läpi, kun kestää vain 2-3h. Itsellä kävi tuuri kun pääsin työväenopistossa järjestettyyn kotiolut kurssiin (siellä käytiin asiat käytännössä, oli erittäin hyvä startti). Sieltä matka onkin jatkunut Lepaalle - Alkoholituotannon ammattitutkinnon opiskeluun (kursseja käyty nyt pienpanimo-oluet, tislaus ja viini). Tislauksen näyttö vielä puuttuu, niin sitten olis tutkinto valmis.

Kursseja löytyy paljon muualtakin, suosittelen sellaista missä päästäisiin ihan käytännön töihin:

kotiolut kurssi - Google-haku
 
Viimeksi muokattu:
No itse ainakin harrastuksen aloitin uutteilla ja ihan hyviä niistä yleensä tuli. Toki aina tuli lisättyä itse humalia ja jatkettua spraymaltailla. Ja mukana tuleva hiiva kannattaa korvata jollain hyväksi havaitulla koska aika halpa lisä se on jos muutakin tilaa.. Joskus tein kahdella purkilla humaloitua uutetta ja se ei kyllä kovin hyvää ollut. Nyt jo mennään pussimäskäyksellä.
 
Humalavinkkiä hedelmäiseen ipaan kuivahumaloiksi? Oliskohan joku columbus, el dorado, amarillo ja citra, noista jokaista snadisti keittoon ja loput kuivahumaloiksi? Yhteensä 400g humalaa josta vaikkapa 100g keittoon, ibut + aromit ja 300g dry hop? Joku 24 litraa olutta eli moskan jälkeen kegillinen
 
Suosittelen, että unohdat nuo ja sijoitat rajat vaikka tähän kurssiin:
Oluen valmistuskurssi: Kotioluen teon perusteet

Uutteista et kunnon olutta saa ellet jatka niitä spraymaltailla. Tuo on kyllä harmi, kun tuota prosessia ei käydä tuolla näemmä käytännössä läpi, kun kestää vain 2-3h. Itsellä kävi tuuri kun pääsin kansanopistossa järjestettyyn kotiolut kurssiin (siellä käytiin asiat käytännössä, oli erittäin hyvä startti). Sieltä matka onkin jatkunut Lepaalle - Alkoholituotannon ammattitutkinnon opiskeluun (kursseja käyty nyt pienpanimo-oluet, tislaus ja viini). Tislauksen näyttö vielä puuttuu, niin sitten olis tutkinto valmis.

Kursseja löytyy paljon muualtakin, suosittelen sellaista missä päästäisiin ihan käytännön töihin:

kotiolut kurssi - Google-haku
Siis unohdan nuo välineet vai uutteet? Tuon sain jo selville, että sokeria käyttämällä saa kiljua, joten oli tarkoitus käyttää enemmän uutetta tai sitten juuri spraymallasta, jos homman aloittelisi. Minnekään kurssille toiselle puolen Suomea en ole lähdössä.
 
Siis unohdan nuo välineet vai uutteet? Tuon sain jo selville, että sokeria käyttämällä saa kiljua, joten oli tarkoitus käyttää enemmän uutetta tai sitten juuri spraymallasta, jos homman aloittelisi. Minnekään kurssille toiselle puolen Suomea en ole lähdössä.

No nuo nuo välineet sinänsä ok, mutta mielummin esim. joku Speidelin 30l käymisastia. Nuo halvat tuppaa valskaamaan ilmaa ja se ei ole hyvä juttu. Lisäksi naarmuuntuvat helpommin kuin Speidelin asiat.
 
Mutta siis ajattelin jotain 60min katkerolisäystä ja 0min lisäystä ja pientä steeppiä että saa aromeita. Suurin osa on kuivahumalaa.

Onko humalakombosta mietteitä?

Kyllähän nuo ihan kelpoja humalia kaikki, el doradosta ei kokemuksia. Mutta siis ihan silkkaa tuhlausta nuo määrät humalaa (oletan nyt kuitenkin, että meinaat pellettejä käyttää). 1-3g/l pitäisi hyvin riittää aromihumalille (riippuen kuinka tuoreita ja kuinka niitä käyttää). Keiton lopussa osa ja parhaiten saat hedelmiä irti, kun tiputat kuivahumalat käymisastiaan ihan käymisen lopussa esim. noin 3-5 päivää ennen pullotusta, jos ovat liian pitkään, niin silloin menee ruohoiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllähän nuo ihan kelpoja humalia kaikki, el doradosta ei kokemuksia. Mutta siis ihan silkkaa tuhlausta nuo määrät humalaa. 1-3g/l pitäisi hyvin riittää aromihumalille (riippuen kuinka tuoreita ja kuinka niitä käyttää). Keiton lopussa osa ja parhaiten saat hedelmiä irti, kun tiputat kuivahumalat käymisastiaan ihan käymisen lopussa esim. noin 3 päivää ennen pullotusta, jos ovat liian pitkään, niin silloin menee ruohoiseksi.
Kelasin siis kuivahumaloida parissa satsissa vähän NEIPA tyyliin ensin käymiseen ja käymisen jälkeen. Käytän paineistetusti niin siirrän n. 10pvä käymisen alusta kegiin. Eka setti ehtii siis olla viikon, toka 3-4pvä. N. 100 ibu onnistuu helposti pienellä alkuvaiheen lisäyksellä, mutta haluan tosta sellasen aromipommin. Lähinä mietin että mitkä toimisi hyvin yhteen.
 
No Citra ja Amarillo sopivat yhteen, kuin paita ja peppu. Yksi humala mistä myös olen tykännyt on ekuanot, tykännyt sen melonisuudesta.
 
Nyt kun humalasta on puhe, mitä mieltä olette NEIPAlle Hüll Melonista? Tuli ostettua tuota läjä ja ajattelin että kunhan tämä witbier on käynyt niin teen hyvin pitkälti tuolla humaloidun NEIPAn. Varastossa on myös hieman Mandarina Bavariaa sekä vähän enemmän Hallertau Mittelfrühia.

Eivät toki tyypillisiä humaloita jenkkityyliselle oluelle, mutta hedelmäisiä kaksi ensimmäistä ainakin. Mietin lähinnä että sotkenko Hüll Melonin joukkoon Mandarinaa vai en.
 
Nyt kun humalasta on puhe, mitä mieltä olette NEIPAlle Hüll Melonista? Tuli ostettua tuota läjä ja ajattelin että kunhan tämä witbier on käynyt niin teen hyvin pitkälti tuolla humaloidun NEIPAn. Varastossa on myös hieman Mandarina Bavariaa sekä vähän enemmän Hallertau Mittelfrühia.

Eivät toki tyypillisiä humaloita jenkkityyliselle oluelle, mutta hedelmäisiä kaksi ensimmäistä ainakin. Mietin lähinnä että sotkenko Hüll Melonin joukkoon Mandarinaa vai en.
Noiden humaloiden sopivuudesta en osaa sanoa, mutta eiköhän hedelmäisillä ihan hyvää tule. Olihan sulla kegivehkeet jo? Jos ei niin neipaa ei kannata tedä, menee pullossa pilalle 100% varmuudella
 
Humalavinkkiä hedelmäiseen ipaan kuivahumaloiksi? Oliskohan joku columbus, el dorado, amarillo ja citra, noista jokaista snadisti keittoon ja loput kuivahumaloiksi? Yhteensä 400g humalaa josta vaikkapa 100g keittoon, ibut + aromit ja 300g dry hop? Joku 24 litraa olutta eli moskan jälkeen kegillinen

60g keitoon + max 100g kuivah. + loput postiin mulle jos haluat välittömästi päästä niistä eroon ;)
 
Noiden humaloiden sopivuudesta en osaa sanoa, mutta eiköhän hedelmäisillä ihan hyvää tule. Olihan sulla kegivehkeet jo? Jos ei niin neipaa ei kannata tedä, menee pullossa pilalle 100% varmuudella

Jaahas. NEIPA jää sitten tekemättä ja teen vaan perus-IPA:n. Mikä siinä on pullojen kanssa ongelma?
 
60g keitoon + max 100g kuivah. + loput postiin mulle jos haluat välittömästi päästä niistä eroon ;)
Kyllä kunnon kuivahumaloiduissa oluissa on enemmän kuivahumalaa, niin että suuta kutittelee :D Haluan vaan tehdä ipan jossa myös aromihumalat tuntuu enkä kyllä määrää vähennä, lähinä sopivaa komboa etsiskelen!
Jaahas. NEIPA jää sitten tekemättä ja teen vaan perus-IPA:n. Mikä siinä on pullojen kanssa ongelma?
Koska neipassa on reilusti humalaa ja happi ja humala ei sovi yhteen. Jos haluaa mahdollisesti onnistuneesti pullotetun neipan niin pullot täytyy vähintään huuhtoa hiilidioksidilla ja noudattaa äärimmäistä varovaisuutta. Jos vaan pullottaa eikä poista happea kaulatilasta niin ne pilaantuvat. Kokemusta on. Kegivehkeiden aikana mä pullottelin yhdestä satsista joku 5 ylimääräistä pulloa ja niiden kanssa homma meni ihan ok kun ensin täytin pullot hiilidioksidilla, sitten työnsin hiilidioksidiylipaineella oluen pulloihin, joihin oli etukäteen punnittu jälkikäymissokerit, että sekoittelukierrokselta vältytään ja lopuksi kaulaosaan päästin hiilidioksidia ja koko prosessin ajan aina kun pullo ei ollut käsittelyssä, pidin kiinnittämätöntä korkkia kunkin pullon päällä. Tuolla tavoin ongelmalta vältyttiin kyllä, mutta noikin pullot join ennen kegiä ihan vaan varmuudeksi.

Lisäyksenä vielä sellanen huomio, että käytännössä kaikista ruokakaupoissa myytävistä pulloihin pakatuista neipoista suurin osa mitä olen korkattuna nähnyt on olleet myöskin pilalla. Itse en noita osta, mutta en aina ehdi kavereita varottamaan ja pilallisia löytyy.
 
Viimeksi muokattu:
Jaahas. NEIPA jää sitten tekemättä ja teen vaan perus-IPA:n. Mikä siinä on pullojen kanssa ongelma?
Mahtaapi viitata siihen, että pullottaessa oluen hapettumista on vaikeampi välttää, ja olut menettää humalaiset piirteensä (aromi, hedelmällisyys jne) nopeammin.
Itse olen onnistuneesti pullottanut neipan, mutta pullotin suoraan käymisastiasta pulloihin, joihin olin jo valmiiksi mitannut tarvittavan määrän sokerilientä. Pullot säilyivät erinomaisina n. 2 vkoa jääkaapissa, ja n. 1kk jälkeen humala-aromi oli jo muuttunut paljon. Eli neipan pullotus on mahdollista, mutta kannattaa ottaa huomioon että se ei kovin kauaa säily, ja teossa käymisen jälkeinen hapettuminen täytyy minimoida.

Ainakin itse olen netistä lukenut seuraavia taktiikoita hapettumisen minimoimiseen:
-kuivahumalat pönttöön aktiivisen käymisen aikana, jolloin syntyvä hiilidioksidi suojaa olutta
-ei turhia siirtoja astiasta toiseen
-muovipullojen käyttäminen ja ilman puristus pois suljettaessa
-lyhyen pullokäymisen(1vk tms) jälkeen pullojen säilytys jääkaappilämpötiloissa
-pullojen/kegin "huuhtelu" hiilidioksidilla juuri ennen täyttämistä
-hapensyöjäkorkkien käyttö (jos lasipullot)
-oluen roiskumisen yms. Läträämisen välttely
-viineissä käytettävän stabilointiaineen (campden/kaliumdisulfiitti/smb) lisäys pullotettaessa. Tämän pitäisi sitoa oluessa olevaa happea, esim. Brulosophylla on jotain anekdootteja tästä.

Joka tapauksessa, kegittämällä ja varsinkin paineistetulla käymisellä hapettumisen voi käytännössä eliminoida, kun pullotettaessa se on suhteellisen hankalaa. Imo neipaa voi pullottaa, mutta silloin pitää hyväksyä, että se säilyy huomattavasti vähemmän aikaa vs kegittäessä/vähemmän humalaiset oluet. Vaihtoehtona on hommata kegikamat humalaisille oluille, ja jos se on budjetin/tilan puolesta mahdollista, niin sitä kannattaa ainakin pohtia.
 
Mahtaapi viitata siihen, että pullottaessa oluen hapettumista on vaikeampi välttää, ja olut menettää humalaiset piirteensä (aromi, hedelmällisyys jne) nopeammin.
Itse olen onnistuneesti pullottanut neipan, mutta pullotin suoraan käymisastiasta pulloihin, joihin olin jo valmiiksi mitannut tarvittavan määrän sokerilientä. Pullot säilyivät erinomaisina n. 2 vkoa jääkaapissa, ja n. 1kk jälkeen humala-aromi oli jo muuttunut paljon. Eli neipan pullotus on mahdollista, mutta kannattaa ottaa huomioon että se ei kovin kauaa säily, ja teossa käymisen jälkeinen hapettuminen täytyy minimoida.

Ainakin itse olen netistä lukenut seuraavia taktiikoita hapettumisen minimoimiseen:
-kuivahumalat pönttöön aktiivisen käymisen aikana, jolloin syntyvä hiilidioksidi suojaa olutta
-ei turhia siirtoja astiasta toiseen
-muovipullojen käyttäminen ja ilman puristus pois suljettaessa
-lyhyen pullokäymisen(1vk tms) jälkeen pullojen säilytys jääkaappilämpötiloissa
-pullojen/kegin "huuhtelu" hiilidioksidilla juuri ennen täyttämistä
-hapensyöjäkorkkien käyttö (jos lasipullot)
-oluen roiskumisen yms. Läträämisen välttely
-viineissä käytettävän stabilointiaineen (campden/kaliumdisulfiitti/smb) lisäys pullotettaessa. Tämän pitäisi sitoa oluessa olevaa happea, esim. Brulosophylla on jotain anekdootteja tästä.

Joka tapauksessa, kegittämällä ja varsinkin paineistetulla käymisellä hapettumisen voi käytännössä eliminoida, kun pullotettaessa se on suhteellisen hankalaa. Imo neipaa voi pullottaa, mutta silloin pitää hyväksyä, että se säilyy huomattavasti vähemmän aikaa vs kegittäessä/vähemmän humalaiset oluet. Vaihtoehtona on hommata kegikamat humalaisille oluille, ja jos se on budjetin/tilan puolesta mahdollista, niin sitä kannattaa ainakin pohtia.
Neipa muuttuu hapesta harmahtavan ruskeaksi ja täyisin juomakelvottomaksi. Kun lyö googleen oxidized neipa ja katsoo kuvan missä kaksi lasia vierekkäin, toisessa kirkkaan keltaista, toisessa paskan ruskeaa niin se ruskea on se miltä hapettunut neipa näyttää. Tästä on kokemusta. Pelkästään kaulaosaan jäänyt happi on todennäköisesti liikaa neipalle enkä yksinkertaisesti tekisi neipaa enää uudestaan pulloon, koska se on kotiolueksi kallista ja todennäköisesti menee pilalle. Jos saa onnistuneen erän aikaan niin se on hyvä, mutta en riskeeraisi.

Yksi vaihtoehto kotipullottajalle voisi olla paineistettu käymisastia, vastapainepullotin ja tollanen soda stream hiilidioksidipullo ja siihen miniregu. Tolla systeemillä paineistetulla käymisellä oluen saa tarjoiluhappoihin ja vastapainepullottimella voi hoitaa pullotuksen. Tuolloin ei tarvita välttämättä hiilidiosidihuuhtelua jos korkittaa selkeästi vaahtopintaan, koska silloin kaulaosaan ei jää happea ja samalla pullot on mahdollista siirtää suoraan hapottuneena jääkaappilämpöihin.
 
Vaihtoehtona on hommata kegikamat humalaisille oluille, ja jos se on budjetin/tilan puolesta mahdollista, niin sitä kannattaa ainakin pohtia.

En ole toistaiseksi vielä kegikamoja hankkimassa, mutta joskus kyllä. Nyt on hyvä aasinsilta kysyä, mitä käytännössä tarvitaan? Hiilidioksidipatruuna, kegi ja hana ainakin. Ei nuo nyt niin paljoa tilaa vie, mutta vissiin nyt puhutaan monimutkaisemmasta kuin lappoaminen kegiin ja siitä hiilihapotettuna lasiin.
 
En ole toistaiseksi vielä kegikamoja hankkimassa, mutta joskus kyllä. Nyt on hyvä aasinsilta kysyä, mitä käytännössä tarvitaan? Hiilidioksidipatruuna, kegi ja hana ainakin. Ei nuo nyt niin paljoa tilaa vie, mutta vissiin nyt puhutaan monimutkaisemmasta kuin lappoaminen kegiin ja siitä hiilihapotettuna lasiin.
Riippuu nyt mistä puhutaan, mutta yleensä kegeistä puhuttaessa puhutaan 5 gallonan corny kegeistä, toki nykyäänhän noita pienempiä esimerkiksi 5 ja 10 litrasiakin on saatavilla, jos helpottaa tilankäytöllisesti. Käytännössä kegivehkeisiin tarvitaan hiilidioksidilähde, regulaattori, kegi, hiilidioksidiletkut ja bisseletkut+hana. Noihin pieniin on saatavilla suoraan kegiin tulevia hanoja, mutta sellasta ei välttämättä kannata ostaa vaan ennemmin ns picnic tap letkun päähän. Noiden suoraan kegiin tulevien hanojen ongelmana on se, että niiden kanssa joutuu yleensä laskemaan paineet tarjoilun ajaksi, ja säätämään turhaan.

Regulaattori tarvitaan, oli kyseessä sitten patruuna, soda stream pullo tai kunnon kaasupullo. Regun idea on säädellä ulos tulevaa painetta. Jos ostat tollasen 5 litran minikegin varusteineen niin hiilidioksidipatruunalle sopiva regu tulee mukana. Käytännössä kuitenkin tulee pidemmän päälle reilusti halvemmaksi hommata soda stream pullo ja siitä kertaluokkaa halvemmaksi hommata perus parikiloinen hiilidioksidipullo mitä panimotarvikeliikkeet myyvät. Noihin tulee sitten regulaattori kiinni ja hiilidioksidiletku kegiin.

Nykyään kegittelystä tekee erityisen houkuttelevaa nämä paineistettuun käymiseen kykenevät astiat esimerkiksi Fermzilla. Tuossa on siis ideana, että käymisastiassa olut käy ylipaineessa ja alkaa hapottumaan jo käymisen aikana. Tuossa käymisastiassa on kannessa perus kegiliittimet, eli olutta voi periaatteessa tarjoilla suoraan käymisastiasta kuin kegistä. Tuollaisesta oluen siirtäminen kegiin on myös kätevää kun nesteliitännät voi yhdistää toisiinsa, jolloin puskemalla painetta käymisastiaan ja vapauttamalla sitä kegistä olut siirtyy suoraan umpinaisessa systeemissä. Kegin voi ennalta tyhjentää hapesta jolloin saadaan hapettomasta käymisastiasta hapettomaan kegiin olut.

Olutta otetaan kegistä ulos hiilidoksidipaineen avulla. Otetaan esimerkki: Kegi on 5 asteen lämmössä, ja kyseessä on IPA. Kaipaat kohtalaiset hapot ja säädät regulaattorin vaikkapa 12psi paineeseen. Tällöin hiilidioksidia liukenee olueeseen kunnes tasapaino paineen ja liuenneen hiilidioksidin välillä saavutetaan. Kun lasket olutta kegistä (ylipaine työntää oluen ulos) kegin paine laskee, jolloin regu työntää painetta lisää -> paine pysyy vakiona.

Kegin voi omistaa, vaikka sitä säilyttäisikin lämpimässä. Tällöin tarvittava hiilidioksidipaine on vain suurempi (ei ongelmaa) jotta liuenneen hiilidioksidin pitoisuus on sama. Tällöin olut voidaan jäähdyttää ja hapot ovat hyvät niinkuin pullossa. Isosta kegistä voi halutessaan siirtää olutta pieneen (kuten käymisastiastakin kegiin ylemmässä esimerkissä) tai vaihtoehtoisesti sopivalla lisävarusteella (carbonation cap) suoraan vaikkapa limupulloon ilman paineen menetystä. Tällöin olut saadaan normaaliin jääkaappiin mahtuvaan astiaan.

Tuossapa "lyhyesti" hommat. Kegi maksaa 70-120€ riippuen ostatko kunnostetun käytetyn vai uuden ja ostatko suomesta vai ulkomailta. Hiilidioksidipullo maksaa 100€ (soda stream jne halvempia) ja näitä voi sitten täytellä. Paineistettu käymisastia maksaa sen mitä Fermzilla nyt maksaa. Jälleenmyyntiarvo näillä ihan kohtalainen, joten taloudellinen riski kokeilumielessä on kohtalainen. Kannattaa vaan siirtyä näihin heti, jos oluen valmistus maistuu enemmänkin niin saat hankintahintaa kuoletettua tehokkaasti.
 
Tällaisella alotin oman harrastuksen, tuohon tarvitaan pelkästään hiilidioksidipullo lisäksi, regu on tollasella 2kg pullolle sopiva.

A* Grade Cornelius Keg Kit - Reg, Discos, Beer And Gas Line, Tap, Corny | eBay

Linkki, mikäli lakkaa joskus toimimasta vie brewkegtap ebay myymälään. Noilla on myös ihan oma verkkosivusto, joka myy samoja settejä, vähän tuotteesta riippuvaa onko ebayssa vai niiden omilla sivuilla parempi tarjous. Tuossa on käytetty kegi ja sisältää kaiken mitä alkuun pääsemiseen tarvitsee miinus pullon.

Kegiä ei tarvitse täyttää täyteen, että sitä voi käyttää.
 
Ihan perkeleesti liikaa humalaa.

Käy nyt vaikka lataamassa Brewers Friend. Sillä on hellpo säätää katkerot kohdalleen.

Free Windows HomeBrewing Program - BrewersFriend.com - Brewer's Friend

Kyllähän nuo ihan kelpoja humalia kaikki, el doradosta ei kokemuksia. Mutta siis ihan silkkaa tuhlausta nuo määrät humalaa (oletan nyt kuitenkin, että meinaat pellettejä käyttää). 1-3g/l pitäisi hyvin riittää aromihumalille (riippuen kuinka tuoreita ja kuinka niitä käyttää). Keiton lopussa osa ja parhaiten saat hedelmiä irti, kun tiputat kuivahumalat käymisastiaan ihan käymisen lopussa esim. noin 3-5 päivää ennen pullotusta, jos ovat liian pitkään, niin silloin menee ruohoiseksi.

Tuosta on aika montaa koulukuntaa, että missä kohtaa humalaa on liikaa. Itse en ole vielä löytänyt sitä "liikaa" osastoa. Kotiolosuhteissa kuitenkin on aina vähän sekin ongelma, että prosessissa on epätäydellisyyksiä ja kaikki humalan aromit ei "liukene" sen takia vierteeseen.

Voisin hyvin kuvitella laittavani 25 litran batchiin useamman sata grammaa humalaa. Nykyään olen myös suurelti unohtanut nuo keiton alussa lisättävät "katkerohumalat", laitan oikeastaan vain keiton loppupuolella riittävän paljon jotta saa riittävät katkerot aikaan.

Kuivahumaloinnin osalta asiaa on tutkittu enemmänkin, mm. tässä exBeerimentissä: Investigating The Dry Hop Saturation Point | exBEERiment Results!

Johtopäätöksenä oli, että yli 8g/litra kuivahumalaa ei todennäköisesti enää ole taloudellista humalan käyttöä.
 
Nykyään olen myös suurelti unohtanut nuo keiton alussa lisättävät "katkerohumalat", laitan oikeastaan vain keiton loppupuolella riittävän paljon jotta saa riittävät katkerot aikaan.

Mikäs tässä on ideana?
Eikös tällä tavalla mene mahdottoman paljon enemmän humalaa että saa riittävät katkerot esim. ipoihin? Vai mikä tuo aika on "loppupuolella", 15min?

Itse tykkään tuikata heti alussa korkealla AA:lla (esim. magnum) katkerot keittoon ja sitten lopuksi (alle 15min keittoajalla) viilataan makua ja hajua keittoon vähän laadukkaammalla tavaralla.
 
Tuosta on aika montaa koulukuntaa, että missä kohtaa humalaa on liikaa. Itse en ole vielä löytänyt sitä "liikaa" osastoa. Kotiolosuhteissa kuitenkin on aina vähän sekin ongelma, että prosessissa on epätäydellisyyksiä ja kaikki humalan aromit ei "liukene" sen takia vierteeseen.

Voisin hyvin kuvitella laittavani 25 litran batchiin useamman sata grammaa humalaa. Nykyään olen myös suurelti unohtanut nuo keiton alussa lisättävät "katkerohumalat", laitan oikeastaan vain keiton loppupuolella riittävän paljon jotta saa riittävät katkerot aikaan.

Kuivahumaloinnin osalta asiaa on tutkittu enemmänkin, mm. tässä exBeerimentissä: Investigating The Dry Hop Saturation Point | exBEERiment Results!

Johtopäätöksenä oli, että yli 8g/litra kuivahumalaa ei todennäköisesti enää ole taloudellista humalan käyttöä.
Mites onkos muuten havaintoja kannattaako kuivahumaloida vielä cold crashissa tai juuri ennen sitä? Mietin vaan, että auttaisiko tollanen jääkaappi/varastointilämpötila siihen että kuivahumala-aromit tulis erilailla esiin? Esim eka setti käymiseen, toka setti just ennen kun vie cold crashiin ja 1vrk cold crasin päälle kegiin sit.

Sellanen tulo vielä tohon humalamääräkeskusteluun liittyen mieleen, että neipoissahan tai ylipäänsä oluissa joissa kuivahumaloidaan aktiivikäymiseen ne humalayhdisteet kokee biotransformaatioita joten voi olla mahdollista, että ne humalalisäykset ei täytä täysin samoja lokeroita maussa.
 
Viimeksi muokattu:
Mikäs tässä on ideana?
Eikös tällä tavalla mene mahdottoman paljon enemmän humalaa että saa riittävät katkerot esim. ipoihin? Vai mikä tuo aika on "loppupuolella", 15min?

Itse tykkään tuikata heti alussa korkealla AA:lla (esim. magnum) katkerot keittoon ja sitten lopuksi (alle 15min keittoajalla) viilataan makua ja hajua keittoon vähän laadukkaammalla tavaralla.

Loppupuolella on juurikin tuo n. 15min ja siitä eteenpäin. Tapaan käyttää katkerointiin aika paljon vahvoja jenkkilajikkeita ja niitä ei viitsi turhaan kiehuttaa 60 minuuttia ja höyrystää kaikkia mahtavia pihkaisia ja sitruksisia aromeita pihalle.

Esim. CTZ tulee mielestäni paremmin oikeuksiinsa kun keskittää sen keiton loppupuolelle. Voi olla, että parempiakin tapoja on mutta koska tässä mennään aika suurelti fiilispohjalla niin tuo on itse hyväksi havaitsemani tapa.

Mites onkos muuten havaintoja kannattaako kuivahumaloida vielä cold crashissa tai juuri ennen sitä? Mietin vaan, että auttaisiko tollanen jääkaappi/varastointilämpötila siihen että kuivahumala-aromit tulis erilailla esiin? Esim eka setti käymiseen, toka setti just ennen kun vie cold crashiin ja 1vrk cold crasin päälle kegiin sit.

Kannattaa katsoa onko brulosophyn sivuilla tehty tuosta exBeerimenttiä. Veikkaan että merkitys on aika pieni mutta itse jättäisin cold crasin nimenomaan oluen selkiyttämistä varten ja tekisin kuivahumaloinnit ennen sitä.

Itsellä on tosiaan harrastus tauolla kun riisihäröt kävi kämpässä vieraana ja tuhosi n. 20 kiloa mallasta. Laittakaahan kuvia hyvistä omapanoista lasiin kaadettuna niin ehkä se omakin innostus taas syttyy.
 
Mites onkos muuten havaintoja kannattaako kuivahumaloida vielä cold crashissa tai juuri ennen sitä? Mietin vaan, että auttaisiko tollanen jääkaappi/varastointilämpötila siihen että kuivahumala-aromit tulis erilailla esiin? Esim eka setti käymiseen, toka setti just ennen kun vie cold crashiin ja 1vrk cold crasin päälle kegiin sit.

Itsellä se havainto, että jos nakkaat ne cold crashiin, niin et juuri saa niistä aromeita irti. Myös tullut havaittua, että sometimes less is more. Sen takia en mene aromihumalissa lähes koskaan yli 3g/l. Pidän sitä huomattavasti tärkeämpänä, että käyminen on jo lähes täysin loppunut, kun nakkaan humalat. Muutoin aromit vaan leijuu ulos hiilidioksidin kanssa.
 
Itsellä on tosiaan harrastus tauolla kun riisihäröt kävi kämpässä vieraana ja tuhosi n. 20 kiloa mallasta. Laittakaahan kuvia hyvistä omapanoista lasiin kaadettuna niin ehkä se omakin innostus taas syttyy.

Mistäs tälläinen riisihärö tulee? Mullakin on kaapissa laatikossa vanhoja rouhittuja maltaita jotka jo voisi hävittääkkin. Mutta onko joku pelko että niihin joku olio iskee jos ei samantien hävitä?

Ja sitten kuva joka ei välttämättä houkuttele harrastuksen pariin. ESB-tyyppinen tästä piti tulla mutta humalointi aivan alakanttiin ja muutenkin joku virhemaku pilasi koko setin. Pitkän hitaan jäähdytyksen ja liian korkean käumislämpötilan piikkiin laitan ennenkuin muuta keksin.. ja Onneksi viimeinen menossa ja IPA kuivahumaloitu tänään..

7EE02DF5-1F57-43BE-97F6-607C20F55B63.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Mistäs tälläinen riisihärö tulee? Mullakin on kaapissa laatikossa vanhoja rouhittuja maltaita jotka jo voisi hävittääkkin. Mutta onko joku pelko että niihin joku olio iskee jos ei samantien hävitä?

Ne voi tulla mistä vaan. Ihan esim. Kaupan jauhopussistakin. Siinä kohtaa kun on näköhavainto ensimmäisestä niin on liian myöhäistä.

Kunhan tästä taas palaa harrastukseen niin aion sijoittaa maltaat tiiviisti suljettavaan muovilaatikkoon tms. Smartstorella ainakin taisi olla vedenpitäviä säilytyslaatikoita.

Ja sitten kuva joka ei välttämättä houkuttele harrastuksen pariin. ESB-tyyppinen tästä piti tulla mutta humalointi aivan alakanttiin ja muutenkin joku virhemaku pilasi koko setin.

Näyttää paljon oman panouran alun oluilta, jolloin en vielä tiennyt että käymisvaiheen päätyttyä oluen pahin vihollinen on happi.
 
Ne voi tulla mistä vaan. Ihan esim. Kaupan jauhopussistakin. Siinä kohtaa kun on näköhavainto ensimmäisestä niin on liian myöhäistä.

Kunhan tästä taas palaa harrastukseen niin aion sijoittaa maltaat tiiviisti suljettavaan muovilaatikkoon tms. Smartstorella ainakin taisi olla vedenpitäviä säilytyslaatikoita.



Näyttää paljon oman panouran alun oluilta, jolloin en vielä tiennyt että käymisvaiheen päätyttyä oluen pahin vihollinen on happi.

Oireet näyttää ainakin hapettumiselta mutta sikuna-alkoholeilta maistuu. Olen kyllä hapettumista koittanut välttää ja hapensyöjä korkkeja käyttänyt mutta hankalaahan se on varsinkin jos ei hiilidioksidin kanssa lotraa..
 
Onko ylihiivaus mahdollista?

Tarkoitus olisi tehdä 10L-12L vehnäolut satsi ja hiivana Safbrew WB-06.
Ohjeissa lukee, että tarkoitettu 20-30L vierrettä varten, laitanko puolet vai suoraan koko pussin?
 
Onko ylihiivaus mahdollista?

Tarkoitus olisi tehdä 10L-12L vehnäolut satsi ja hiivana Safbrew WB-06.
Ohjeissa lukee, että tarkoitettu 20-30L vierrettä varten, laitanko puolet vai suoraan koko pussin?
Ylihiivaus ei sinänsä ole niin haitallista kuin alihiivaus, mutta vehnäoluilla tietyillä tyyleillä alihiivaus voi olla jopa toivottavaa, koska esterituotanto lisääntyy. Laita vaan puolet, teippaa pussi umpeen ja pakastimeen niin säilyy.
 
Itsellä se havainto, että jos nakkaat ne cold crashiin, niin et juuri saa niistä aromeita irti. Myös tullut havaittua, että sometimes less is more. Sen takia en mene aromihumalissa lähes koskaan yli 3g/l. Pidän sitä huomattavasti tärkeämpänä, että käyminen on jo lähes täysin loppunut, kun nakkaan humalat. Muutoin aromit vaan leijuu ulos hiilidioksidin kanssa.
Jees, pitää pitää mielessä ja humaloida kohtuudella ja oikeaan aikaan!
 
Kaikista ongelmista huolimatta Ripuliksi nimeämästäni amber alesta tuli ihan jees! Lisäsin kuivahumalat liian aikaisin käymisen ollessa menossa, minkä takia mandarina bavarian hedelmäisyys jäi vähän puutteelliseksi. Tiedä sitten kuinka se tähän olisi sopinut. Voi olla että käymässä olevan witbierin jälkeen teen kokeeksi toisen Amberin, mutta tällä kertaa perusmaltaaksi Viennaa ja Munichin jämät eikä tämän oluen Pale ale + ripaus Munichia ja Cara 150. Toisaalta voi olla että teen jotain vielä kevyemmin humaloitua jotta maltaisuus tulee paremmin esiin.

Olen juonut parempaakin amberia, mutta kyllä kaupasta paljon tätä huonompaa oluttakin saa!
 

Liitteet

  • IMG_20200205_185331.jpg
    IMG_20200205_185331.jpg
    2,3 MB · Luettu: 36
Kaikista ongelmista huolimatta Ripuliksi nimeämästäni amber alesta tuli ihan jees! Lisäsin kuivahumalat liian aikaisin käymisen ollessa menossa, minkä takia mandarina bavarian hedelmäisyys jäi vähän puutteelliseksi. Tiedä sitten kuinka se tähän olisi sopinut. Voi olla että käymässä olevan witbierin jälkeen teen kokeeksi toisen Amberin, mutta tällä kertaa perusmaltaaksi Viennaa ja Munichin jämät eikä tämän oluen Pale ale + ripaus Munichia ja Cara 150. Toisaalta voi olla että teen jotain vielä kevyemmin humaloitua jotta maltaisuus tulee paremmin esiin.

Olen juonut parempaakin amberia, mutta kyllä kaupasta paljon tätä huonompaa oluttakin saa!
Mallaspohjaan läjä maris otteria niin johan tulee maltaiset maut
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 286
Viestejä
4 507 919
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom