Oluen paneminen itse

Mallaspohjaan läjä maris otteria niin johan tulee maltaiset maut

Pitänee ostaa kokeeksi kunhan raaka-ainevarastot vähän tyhjenevät.

Nyt on reilut pari kiloa pale alea, pari kiloa viennaa ja alle kilon satseja munich lightiä, cara 150 sekä vehnää. Humalia löytyy hieman vielä mandarinaa, kohtuullisesti hallertau mittelfrühia sekä 100g hüll melonia. Hiivoja on Safale US-05, S-33 ja K-97. Tosin S-33 5g, mikä on max. 12l setille tosin hikisesti tarpeeksi kun huomioidaan että paketin 11.5g menee nimellisesti 20-30l vierrettä.

Yhdessä mäskäyksessä menee joku karkeasti 2.8kg viljaa, joten tuosta tulee kaksikin olutta tarvittaessa, mutta yksi on ainakin tehtävä ennen kun ostan mitään merkittäviä määriä lisää. Amber, IPA tai APA niistä ainakin tulee. Joku belgialaistyylinenkin onnistuisi. Tässä on nyt aikaa miettiä.

Sivuhuomiona muuten mäski sopii ihan hyvin vaaleaan leipään. Tein sämpylätaikinan sunnuntaina odotellessani vierteen jäähtymistä, ja jäi harmittamaan kun pistin loppujenlopuksi 5dl nesteen taikinaan vain n. 2.5dl mäskiä ja loput vehnäjauhoja. Tekee leivästäkin hieman terveellisempää.
 
American Amber Alee ajattelin laittaa viikonloppuna tulemaan. Vähän reseptiikka hukassa, kun taas se perus ongelma, että reseptejä on netissä useita ja erilaisia. Sain synttärilahjaksi how to brew -kirjan, jonka reseptiä mukaillen meinasin laittaa 84 % pale alee, 8 % crystal light 100EBC ja 8 % crystal medium 150EBC. Magnumia 0,8g/l @60min ja aromipuolta cascade 0,8g/l @ 10min + 0,8g/l @ flame out. Kuivahumalointia tuskin teen. Ainakin tuo humalointi mietityttää, että millä määrällä saisin tasapainoisen oluen, jossa maltaisuus loistaa enemmän kuin humalat. Oisko kellään mitään vinkkiä tähän?
 
American Amber Alee ajattelin laittaa viikonloppuna tulemaan. Vähän reseptiikka hukassa, kun taas se perus ongelma, että reseptejä on netissä useita ja erilaisia. Sain synttärilahjaksi how to brew -kirjan, jonka reseptiä mukaillen meinasin laittaa 84 % pale alee, 8 % crystal light 100EBC ja 8 % crystal medium 150EBC. Magnumia 0,8g/l @60min ja aromipuolta cascade 0,8g/l @ 10min + 0,8g/l @ flame out. Kuivahumalointia tuskin teen. Ainakin tuo humalointi mietityttää, että millä määrällä saisin tasapainoisen oluen, jossa maltaisuus loistaa enemmän kuin humalat. Oisko kellään mitään vinkkiä tähän?
Riippuen vähän mallaspohjasta, tollanen määrä aromihumalointia ei kyllä ilman kuivahumalointia vielä kauheasti mallaspohjalta näyttävyyttä vie. Mä tein tollasta vaaleaa apa tyylistä olutta 100% maris otteriin niin että 10min lisäyksenä tuli 1,2g/l cascadea ja 0min lisäyksenä tuli 1,5g/l cascadea ja 1,2g/l mosaiccia, annoin niiden hautua 20min ja sitten jäähdyttelin. Alussa toki katkerolisäykset. En kuivahumaloinut ja toi meni makuprofiililtaan enemmänkin jonnekin cream ale linjalle, kun katkerotkin jäi vähän miedommiksi. Maltaisuus maistuu pääasiassa. Jos haluat kunnolla maltaisuutta niin vaihda perus pale ale mallas johonkin viennaan, munichiin, maris otteriin tms maltaisempaa makua tarjoavaan vaaleaan maltaaseen.
 
Tuli eilen tehtyä ensimmäinen pussimäskäys, reseptinä Reittausblogin vehnäolut (Resepti: Reittausblogin Mandarina Vehnä).
Aikaa meni kyllä pidempään mitä luulin...aloitin siinä viiden aikoihin ja pöntön iskin kiinni 23.15 :) Mukavaa hommaahan toi oli ja suurinosa odottelua.

Brewmateen laitoin eräkooksi 11L, efficiencyn laitoin 60% ja OG 1.052.
Käymisastiaan sain lopulta reilu 10L vierrettä, ominaispainoksi tuli 1.053 joten voi kai sanoa että mäskäys jollain tavalla onnistui.

Isoin ongelma oli lämpötilan kanssa, mittarina oli tuollainen Ikean Fantast paistilämpömittari.
Kun Ikean mittari näytti veden lämpötilaksi 73 astetta niin tämä mittari 3-5 astetta vähemmän. Uunin lämmitin valmiiks ~70c ja sammutin kun lykkäsin kattilan sisään.
Merkintöjen mukaan lämpötila ei kuitenkaan muuttunut tunnin uunituksen aikana ja oli Ikealaisen mukaan ~70c. Tarkoitushan oli mäskätä 68c, mutta onhan tuo sielläpäin.

Tämän jälkeen huuhtelu reilulla 5L 89c vettä, sen jälkeen 30min keitto. 15L kattila jaksoi kiehua onneksi keraamisella liedellä ihan hyvin.

Toinen ongelma oli tuon keiton jälkeen saada kattila viilennettyä hiivauslämpötilaan. Nostin kattilan altaaseen, kylmäkalleja ympärille ja kylmää vettä valumaan.
Alussa tippui nopeaa, mutta sitten lämpötila jäi junnaamaan 30-40c kohdalle varmaan tunniksi. Lopulta aikaa meni 2h, tosin tuntuu että Ikean lämpömittari taas sekoili.
Näytti 37c pitkän aikaa, käytin sit pois kattilasta, huuhtelin starsanilla ja sen jälkeen näyttikin 20c keitoksen lämpötilaksi...

Hiivakin oli herännyt jo iloisesti tänä aamuna.
Jos tuon WB-06 hiivan käymisaste on toi 86-90%, niin taitaa tulla vahvempaa olutta mitä oli tarkoitus. Katotaan nyt mihin FG asettuu.
 
Kannattaa hommata sellanen infrapunalämpömittari, tosi nopea mittailla nesteen pinnasta. Pussimäskäyksen hyötysuhdetta parantaa aika reippaastikin se, että jossain vaiheessa mäskäystä käännät pussin reunat astian ympäri ja sekottelet läpikotaisin ton mäskin, koska saat nesteen liikkumaan sielä eli saat sokerit paremmin talteen. Saman voit tehdä huuhteluvedelle.

Oon tehnyt jäähdytyksen kanssa niin että nopea jäähdytys vaan vaikka 50-40 asteeseen kunnes viitsii laittaa käymisastiaan ja hiivaus suosiolla vaikka seuraavana aamuna.
 
oletteko käyttänyt oluenpanossa kaurahiutaleiden tilalla normikaupan tuotteita vai oletteko ostaneet oluttarvike kaupasta? Ei tarviis tilausta laittaa pelkästään flaked oats / wheatille?
 
Ite oon käyttänyt pikahiutaleita (minuuttinallea). Kerran käytin jotain myllyn parhaan normihiutaleita ja aikamoista puuroa siitä tuli. Oli vähän ongelmaa mäskin läpäisyvyyden kanssa. Vissiin Elovenat sun muut toimii hyvin, mut kannattanee keittää puuroksi ensin?
 
Ite oon käyttänyt pikahiutaleita (minuuttinallea). Kerran käytin jotain myllyn parhaan normihiutaleita ja aikamoista puuroa siitä tuli. Oli vähän ongelmaa mäskin läpäisyvyyden kanssa. Vissiin Elovenat sun muut toimii hyvin, mut kannattanee keittää puuroksi ensin?
Ite oon käyttänyt eloveenaa ihan sellasenaan.
 
Itse myös käyttänyt Myllyn paras /Eloveena kaurahiutaleita, sekä eilisessä panossa itselle uutena hiutaleena Nalle vehnä hiutaleet.(mäskäyksessä hiutaleena)
Itsellä Grainfatherin kanssa tahtoo tulla mäskätessä aina ongelmia kun seassa hiutaleita. Eilen sain ongelman ratkaistua siten, että sammutin mäskäyksessä pumpun noin 20min kohdalla ja käänsin
"viljapatjan " ylösalaisin, eikä sen jälkeen ongelmia esiintynyt mäskäyksessä eikä huuhtelussa. Hyötysehdekkin oli mielestäni melkohyvä 79.8%
 
Itse myös käyttänyt Myllyn paras /Eloveena kaurahiutaleita, sekä eilisessä panossa itselle uutena hiutaleena Nalle vehnä hiutaleet.(mäskäyksessä hiutaleena)
Itsellä Grainfatherin kanssa tahtoo tulla mäskätessä aina ongelmia kun seassa hiutaleita. Eilen sain ongelman ratkaistua siten, että sammutin mäskäyksessä pumpun noin 20min kohdalla ja käänsin
"viljapatjan " ylösalaisin, eikä sen jälkeen ongelmia esiintynyt mäskäyksessä eikä huuhtelussa. Hyötysehdekkin oli mielestäni melkohyvä 79.8%

Mulla on myös GF ja itse asiassa vkloppuna sitä ekan kerran käytettiin. Tarkoitatko että sekoittelit maltaat kunnolla 20 min kohdalla? Luin jostain että jos sen viitsisi tehdä 20 min välein niin saisi juurikin tuon hyötysuhteen hilattua hieman ylöspäin. Ajattelin tilata riisinkuoria jos niitä laittelis sekaan seuraavaan mäskäykseen.
 
Mulla on myös GF ja itse asiassa vkloppuna sitä ekan kerran käytettiin. Tarkoitatko että sekoittelit maltaat kunnolla 20 min kohdalla? Luin jostain että jos sen viitsisi tehdä 20 min välein niin saisi juurikin tuon hyötysuhteen hilattua hieman ylöspäin. Ajattelin tilata riisinkuoria jos niitä laittelis sekaan seuraavaan mäskäykseen.
Juuri näin --> sammutin pumpun ja odotin nestepinnan laskua sen verran, että sain ylivuotoputkea nostettua aavistuksen ylös, tulppa ylivuotoputkeen, jotta sinne ei pääse maltaita sekoituksen aikana.
Kunnollinen sekoitus pohjapeltiä myöten, alhaalla olevat maltaa ylös, pumpulla huuhdoin maltaat tasaiseksi patjaksi jonka jälkeen laitoin yläsuodatin pellin taikaisin paikalleen ja tulpan otin pois ylivuotoputkesta ja jatkoin normaalia mäskäystä.
Nuo kuoret varmasti auttavat omalta osaltaan siihen, että ei synny "stuck mash" ilmiötä ja huuhtelu ongelmia myöhemmin.

Kuvissa ohessa vähän tietoa mikälaista olutta olen panemassa jos ketä kiinnostaa

Edit: RO -veteen tehtynä
 

Liitteet

  • neipa.JPG
    neipa.JPG
    150 KB · Luettu: 59
  • mash.JPG
    mash.JPG
    236,7 KB · Luettu: 63
  • mäskäys.JPG
    mäskäys.JPG
    173,6 KB · Luettu: 59
  • fermentation.JPG
    fermentation.JPG
    221,6 KB · Luettu: 52
Pärjäät ilman tuota pumppukikkailua jos lisäät mäskiin Riisinkuori
Vastaavia kuin nuo kaurankuoret joita käytin, eikä auttanut. Parantivat kyllä kiertoa, mutta nesteen läpivirtaus meni liian hitaaksi noin 20min kohdalla. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu yli 3 -vuoden aikana.
 
Vastaavia kuin nuo kaurankuoret joita käytin, eikä auttanut. Parantivat kyllä kiertoa, mutta nesteen läpivirtaus meni liian hitaaksi noin 20min kohdalla. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu yli 3 -vuoden aikana.

Eräissä panimoissa lisäävät kauran uutteena. Juurikin suodatuksen haastavuuden takia. Mutta toki nallepuuro on vähän halvempaa kotihommiin..
 
Juuri näin --> sammutin pumpun ja odotin nestepinnan laskua sen verran, että sain ylivuotoputkea nostettua aavistuksen ylös, tulppa ylivuotoputkeen, jotta sinne ei pääse maltaita sekoituksen aikana.
Kunnollinen sekoitus pohjapeltiä myöten, alhaalla olevat maltaa ylös, pumpulla huuhdoin maltaat tasaiseksi patjaksi jonka jälkeen laitoin yläsuodatin pellin taikaisin paikalleen ja tulpan otin pois ylivuotoputkesta ja jatkoin normaalia mäskäystä.
Nuo kuoret varmasti auttavat omalta osaltaan siihen, että ei synny "stuck mash" ilmiötä ja huuhtelu ongelmia myöhemmin.

Kuvissa ohessa vähän tietoa mikälaista olutta olen panemassa jos ketä kiinnostaa

Edit: RO -veteen tehtynä
Pari kyssäriä? Millaset dry hopit ja toinen että miksi ro veteen tai vaihtoehtosesti millanen hanavesi noin muuten jos RO-vedelle tarve? Noissa neipoissa on tapana kloridit-suflaatit suhde olla 2:1 esim n. 150ppm kloridi 75ppm sulfaatti. En jaksanut katsoa miten paljon toi magnesiumsulfaatti vaikuttaa suoloihin, mutta näyttäis menevän enemmän kuin klorideita.

Jos on tarkoitus kuivahumaloida rankasti niin muokkaisin reseptiä sen verran, että ottaa ibut alussa vaan yhdellä lisäyksellä ja dumppaa kaiken muun @0min /whirlpool steeppiin tms. Saisi varmaan paremman hinta-aromit suhteen.
 
Dry hopiksi Citraa (kun on hyllyssä).
Hanavesi on muuten hyvä, mutta Ph vaihtelee 8 -9 välillä alkaloinnista johtuen, vesi sisältää siis lähinnä kalkkia. Ro - vedellä tiedän aina mitä vesi sisältää ja veden säätö on helppoa. Ro -laitteisto maksoi Saksassa noin 100€ ja se on pikaliittimillä kiinni autotallin vesijohdossa. Ro -veden kanssa voin päätellä reseptistä melko tarkasti kuinka paljon tarvitsen 88% -maitohappoa mäskiveteen, jotta saavutan halutun Ph:n.
Reseptissä joka oli edellisessä viestissäni käytin maitohappoa 55ml -->mäskäys Ph 5.4.

Kiitos vinkistä tuota voisi kokeilla seuraavalla kerralla
"Jos on tarkoitus kuivahumaloida rankasti niin muokkaisin reseptiä sen verran, että ottaa ibut alussa vaan yhdellä lisäyksellä ja dumppaa kaiken muun @0min /whirlpool steeppiin tms. Saisi varmaan paremman hinta-aromit suhteen. "

Linkki Ro -"laitteeseen"

 
Suosittelen neipaan kyllä muutakin kuivahumalaa kuin pelkkää citraa, eli kannattaa mahdollisesti hommata jos siltä tuntuu. Esim mosaic + citra on jo huomattavasti moniulotteisempi ja yksi aika suosittu trio on citra mosaic galaxy.

Brulosophy taisi muistaakseni testata, onko neipassa eroa kuivahumaloiko rankasti vai vetääkö osan steepin kautta ja erot olivat pieniä johtuen kuivahumalointimäärästä tietysti, mutta kaikenkaikkiaan jos tavoite on vain tuoda humalan aromit pääasiassa makuun ja tuoksuun ja tyylilajiltaan bisse on vähemmän katkeroita kaipaava niin rohkeasti vaan sinne steeppiin mitä ei selkeästi katkerointiin vedä.

Mulla on itsellä käytössä HSY:n hanavesi ja se on vedenlaatuseurannan perusteellakin hyvin vähämineraalista, ja käytännössä säännöllisissä raportoinneissa myös ph on aika säntillisesti samaa tasoa niin olen ihan sitä käyttänyt lähtökohtana, mutta toki jos kovin luotettavaa dataa ei ole saatavilla niin varmasti RO- vesikin on hyvä. Itse kun pääasiassa teen ipoja jne mihin tulee kuitenkin noita klorideja ja sulfaatteja kertaluokkaa enemmän kuin mitä vedessä alkujaan on niin en ole ollut kovin huolissani.
 
Ominaispainon mittaamisesta kun tulee tehtyä noita pieniä 10L satseja.

210ml mittalasin kun täyttää pari kertaa ja varmistaa sillä, että käyminen loppunut niin siinä meneekin jo yhden pullon verran tavaraa hukkaan.
Takaisin laittoa ei suositella vissiin niin tavaran lorottelu ei taida tulla kysymykseen, vaikka noi mittavälineet olisi StarSanissa uittanut.

Mites pelkän mittatikun varovasti uittaminen käymisastiassa?

Tai sitten onko kellään kokemusta näistä budjettiluokan refraktometreistä : Refraktometer Bier Wein Zucker Gehalt Brix 0-32% Messgerät Frostschutz | eBay
 
Ominaispainon mittaamisesta kun tulee tehtyä noita pieniä 10L satseja.

210ml mittalasin kun täyttää pari kertaa ja varmistaa sillä, että käyminen loppunut niin siinä meneekin jo yhden pullon verran tavaraa hukkaan.
Takaisin laittoa ei suositella vissiin niin tavaran lorottelu ei taida tulla kysymykseen, vaikka noi mittavälineet olisi StarSanissa uittanut.

Mites pelkän mittatikun varovasti uittaminen käymisastiassa?

Tai sitten onko kellään kokemusta näistä budjettiluokan refraktometreistä : Refraktometer Bier Wein Zucker Gehalt Brix 0-32% Messgerät Frostschutz | eBay
Eiköhän tollanen halpa toimi siinä missä kalliskin, koska toi perustuu vaan valon taittumiseen. Kalibroit vaikkapa sokeriliuoksella tuon niin että mittaat 20 celcius hanaveden, 20 celcius 1,010 veden jne vaikkapa 1,010 asti ja kirjaat mahdollisen mittavirheen. Jos mittavirhettä ei ole niin hyvä, jos on niin otat huomioon jatkossa.
 
Eikö refraktometri ole käyttökelvoton loppumittauksiin ellei olutta filtteröi tms koska hiiva?

iSpindel olisi ratkaisu tähän, mutta en ole raaskinut vielä hankkia, ja toki on jotain 60€ pintaan.
 
Eikö refraktometri ole käyttökelvoton loppumittauksiin ellei olutta filtteröi tms koska hiiva?

iSpindel olisi ratkaisu tähän, mutta en ole raaskinut vielä hankkia, ja toki on jotain 60€ pintaan.
En tiedä miten toi hiiva liittyy siihen, meinaatko että on liian sameaa? Käytännössä nestettä on siinä vain pari tippaa, joten tuskin se haittaa, mutta ilmeisesti refraktometri tarvitsee jonkun korjauskertoimen, sillä alkoholin, sokerin ja veden seos taittaa vettä eri tavalla, kuin pelkkä vesi + sokeri. Seurantaan tuo kyllä sopii, eli jos mittauksia tarvitsee tehdä useampi. Näkeehän tuolla milloin mittaus pysähtyy. Ja toki tuolla voi mitata og:n jolloin vain lopullinen fg tarvitsee mitata ja haaskata vierrettä.

Vinkkinä, että prismoista saa sellaisia ominaispainomittareita, joiden kotelo kelpaa myös ominaispainon mittausastiaksi ja sinne menee alle 1dl mittareineen nestettä mittaustuloksen saavuttamiseksi eli hävikkiä vähemmän.
 
Ominaispainon mittaamisesta kun tulee tehtyä noita pieniä 10L satseja.

210ml mittalasin kun täyttää pari kertaa ja varmistaa sillä, että käyminen loppunut niin siinä meneekin jo yhden pullon verran tavaraa hukkaan.
Takaisin laittoa ei suositella vissiin niin tavaran lorottelu ei taida tulla kysymykseen, vaikka noi mittavälineet olisi StarSanissa uittanut.

Mites pelkän mittatikun varovasti uittaminen käymisastiassa?

Tai sitten onko kellään kokemusta näistä budjettiluokan refraktometreistä : Refraktometer Bier Wein Zucker Gehalt Brix 0-32% Messgerät Frostschutz | eBay
Itellä on ollut juurikin täysin samanlainen halpa aliexpressistä tilattu refraktometri käytössä noin vuoden ajan enkä voi kuin suositella. Tuosta linkistä tosin ei täysin voi olla varma onko siinä pelkästään Brix-asteikko. Mulla on sellainen, jossa on Brix ja SG vierekkäin.
Otan yleensä SG-lukemat ylös ja muunnan ne brixeiksi käyttäen tätä laskuria: Brix Conversion Calculator - Brewer's Friend
Nyt, kun on OG ja FG refraktrometrista luettuna tiedossa brixeiksi muunnettuna, syötän ne tähän laskuriin. Refractometer Calculator « SeanTerrill.com
Tämä kertoo suoraan mikä on arviolta ollut todellinen ja OG ja FG, ja toki myös alkoholipitoisuuden laskee.
Olen aina päässyt niin järkeviin lukemiin, etten ole viitsinyt edes tarkistaa niiden paikkaansapitävyyttä ominaispainomittarilla.
Mitä tulee hiivaiseen näytteeseen, kyllä se voi hieman lukemista haitata. Itse olen tehnyt niin, että olen laskunut käymispöntön hanasta pienen näytteen kippoon ja odotellut joku 5min, jotta hiiva laskeutuu sen pohjalle. Nesteen pinnalta olen sitten varovasti pipetöinyt muutaman tipan refraktroa varten ja hyvin on toiminut.
 
Itsellä on myös tuollainen alista tilattu "ATC" refrakto ja näyttää aivan mitä sattuu vrt. ominaispainomittariin. Vedelle näyttää nätisti 1.000 mutta esim nyt kun testasin niin loppuun käyneelle vierteelle (1.015 FG) niin näyttää 1.035. Samaten kegistä otin lasiin näytteen oluesta joka oli 1.010 ja näytti myös hurjasti yläkanttiin. 1.040-50 vierteelle näyttää oikein mutta tuosta jos menee liikaa ylös tai alas niin alkaa tulemaan aivan mitä sattuu tuloksena. Kalibrointi tuolla päällä olevalla ruuvilla siis hiukan hankalaa kun sitten tuo 1.040-50 väli alkaa näyttämään liikaa tai liian vähän.
 
IPA vasta toista päivää pullossa. Nyt vaikuttaa lupaavalta!
 

Liitteet

  • DB68E4B7-9739-4BE1-9BFE-5CA4695B50CB.jpeg
    DB68E4B7-9739-4BE1-9BFE-5CA4695B50CB.jpeg
    3,1 MB · Luettu: 53
Itsellä on myös tuollainen alista tilattu "ATC" refrakto ja näyttää aivan mitä sattuu vrt. ominaispainomittariin. Vedelle näyttää nätisti 1.000 mutta esim nyt kun testasin niin loppuun käyneelle vierteelle (1.015 FG) niin näyttää 1.035. Samaten kegistä otin lasiin näytteen oluesta joka oli 1.010 ja näytti myös hurjasti yläkanttiin. 1.040-50 vierteelle näyttää oikein mutta tuosta jos menee liikaa ylös tai alas niin alkaa tulemaan aivan mitä sattuu tuloksena. Kalibrointi siis hiukan hankalaa kun sitten tuo 1.040-50 väli alkaa näyttämään liikaa alakanttiin.

Kuten jo aiemmin tuossa mainittu niin tuo refractometri ei tosiaan toimi FG mittaukseen muuten kun noiden korjauskertoimien avulla. Alkoholi vääristää valon taittumista.

Lisäksi kannattaa myös huomioida refractometrin käytössä, että sen kanssa toimitaan todella pienillä vierre/olut määrillä, eli pienikin määrä vettä tai vierrettä pipetissä voi aiheuttaa täysin eri lukuja joka mittauksella. Kannattaa siis aina huuhdella ja kuivata nuo välineet hyvin ennen mittausta. Itsellä on tapana aina niin sanotusti "purskutella" mitattavaa vierrettä pipetissä ennen mitattavan näytteen ottamista, yrittäen tällä varmistaa että huuhtelu vesi lähtisi pois.
 
Kuten jo aiemmin tuossa mainittu niin tuo refractometri ei tosiaan toimi FG mittaukseen muuten kun noiden korjauskertoimien avulla. Alkoholi vääristää valon taittumista.

Lisäksi kannattaa myös huomioida refractometrin käytössä, että sen kanssa toimitaan todella pienillä vierre/olut määrillä, eli pienikin määrä vettä tai vierrettä pipetissä voi aiheuttaa täysin eri lukuja joka mittauksella. Kannattaa siis aina huuhdella ja kuivata nuo välineet hyvin ennen mittausta. Itsellä on tapana aina niin sanotusti "purskutella" mitattavaa vierrettä pipetissä ennen mitattavan näytteen ottamista, yrittäen tällä varmistaa että huuhtelu vesi lähtisi pois.

Aah, meni jostain syystä ohi tuo että alkoholi vääristää tuota noin paljon. Noh, pitää kokeilla vielä uudelleen jos sen saisi tuolle OG mittaukselle toimimaan luotettavasti jotenkin.
 
Suihkuta tikku starsanilla ja upota käymisastiaan.
Yritin tänään mutta sitten älysin, että eihän toi tikku mahdu kellumaan kun vierrettä 10L ja ämpäri on 30L. Ottaa pohjaan kiinni.

Noh annetaan käydä vaikka 10pv ja mittaillaan sitten mittalasin kanssa.
 
Mä en oo ainakaan ikinä mitannut fg:tä ennen kuin vasta pullotusvaiheessa ihan mielenkiinnosta oluen vahvuutta kohtaan. Kyllähän sen hyvällä käymisastialla havaitsee, että missä vaiheessa se käyminen loppuu. tai jos ei ole varma niin sitten antaa käydä pari viikkoa.

Nyt kun mulla on tollanen täysin tiivis ja paineistettu astia niin voikin kätevästi painemittarista katsella, että koska se loppuu, kun paineessa ei enää tapahdu muutosta.
 
Kyssäri hiilidioksidipullosta tai sen tyhjenemisen lähestymisestä. Eli kun tollanen kaasupullo on stabiilissa lämpötilassa, tässä tapauksessa n.5 celciusasteessa niin eikös se mene niin, että se seuraa sitä olomuodonmuutos kaavion nesteen ja kaasun jakavaa viivaa eli niin kauan kun lämpötila ei muutu niin se paine pullossa on vakio? Eli kun huoneenlämmössä ollaan n. 60bar tai vaihtoehtoisesti n. jääkaappilämmössä ollaan n. 35bar niin tuosta regun painemittarista näkee paineen muutoksesta sitten kun nestettä ei ole ollenkaan jäljellä ja pelataan enää kaasulla?

Eli jos mulla kaasupullon paine alkaa laskemaan niin siinä vaiheessa voin todeta, että pullo on about vaihtokunnossa, jos ei täysin tyhjä olisikaan. Vai oonko funtsinut jotenkin pieleen?
 
Saa nähdä loppuuko jossain välissä innostus, mutta nyt on menossa kolmas panopäivä tasaisella kahden viikon välillä edellisestä. Tällä kertaa piti katsella mallasvarastoja, ja kun oli 2.2kg pale alea (laskennallisesti, vaa'alla 2.3kg), 1kg viennaa ja vaihtelevia alle kilon eriä caramel 150, pils ja vehnä, tuli reseptiksi APA karkeasti ohjeella:

12l
2.3kg Viking Pale Ale
0.3kg Viking Pils
0.2kg Viking Vienna
0.05kg Viking Caramel 150

60min: 15g Mandarina Bavaria 7.4%
15min: 10g Mandarina Bavaria 7.4%
5min: 5g Mandarina Bavaria 7.4%
5min: 5g Hüll Melon 6%
0min: 15g Hüll Melon 6%

Tarkoitus heittää vielä 20g Hüll Melonia käymisastiaan, tällä kertaa siinä vaiheessa kun käyminen on oikeasti loppuvaiheissa.

Viennan kanssa oli vähän painia siitä laitanko sitä, vai pistänkö tilalle vaan lisää pilsiä. Tulin siihen tulokseen että pieni lisämaltaisuus on makuuni sopiva, mutta toisaalta tiedä sitten onko tuollaisella 7% osuudella mitään merkitystä kumpaa sinne lopulta meni.

Mäskäykseen pieni variaatio: Tällä kertaa mäskäys jossain 9.5l vettä ja karkeasti 3.5l huuhteluun käymisastian päällä. Ennen olen lähinnä painellut kattilan päällä ja ehkä vähän vettä lisännyt. Viimeksi tuli niin matala tehokkuus että kokeillaan josko tällä päästään korkeammalle, mutta saattoi johtua myös laiskemmasta mäskin hämmentelystä (Sous vide-mäskäys kun moisen helposti mahdollistaa) sekä vehnämaltaista ja ohrahiutaleista. Eipä tuo sinänsä nyt oikeasti niin tarkkaa lopputuotteelle ole onko OG 1.050 vai 1.043 - maltaat on halpoja - mutta ennustettavuus on tärkeää ja toisaalta tehokkuuden parantaminen on ihan hauskaa harrastustoimintaa.

Alkuviikosta voi maistaa hallertau mittelfrühilla ja mandarina bavarialla humaloitua Witbieriä. Tänään maistan kaverin tekemää stouttia, kun se viimein on kenties tarpeeksi kypsynyttä. Witbieristä koitan muistaa pistää kuvan.
 
Mulla on varmaan ens vklp panopäivä. Duunaan ipan.

Resepti pääasiassa maris otteria, kaveriksi vähän kaurahiutaletta

Humaloiksi keittoon azacca, ekuanot ja mosaic ja kuivana cryo amarillo, ekuanot, mosaic. Saan azacan jämät pois. Kuivahumaloita tulee varmaan n. 200g/25 litraa eli mehupommi tulossa.
 
Oli se sitten viljakoostumus tai metodi, mutta näemmä tehokkuus kasvoi n. 72% tasolle. Piti jatkaa viileällä vedellä vierrettä taas kun oli vähän liikaa viime erän matalalla prosentilla laskettuna. Nyt OG 1.065 sijaan 1.056, eli vahva oluthan tästä on tulossa mikäli Safale US-05 pääsee tehokkuuksiltaan siihen 78% mitä viimeksi.
 
Oli se sitten viljakoostumus tai metodi, mutta näemmä tehokkuus kasvoi n. 72% tasolle. Piti jatkaa viileällä vedellä vierrettä taas kun oli vähän liikaa viime erän matalalla prosentilla laskettuna. Nyt OG 1.065 sijaan 1.056, eli vahva oluthan tästä on tulossa mikäli Safale US-05 pääsee tehokkuuksiltaan siihen 78% mitä viimeksi.

Ja tuo Mandarina+Hüll Melon kombo on :thumbsup:!
 
Alkuviikosta voi maistaa hallertau mittelfrühilla ja mandarina bavarialla humaloitua Witbieriä. Tänään maistan kaverin tekemää stouttia, kun se viimein on kenties tarpeeksi kypsynyttä. Witbieristä koitan muistaa pistää kuvan.
Laitahan kuvaa ja kerro millaista tuli.

Itse tein vehnäoluen samoilla humalilla, maltaat vehnä 55%/pilsner35%/carapale10%.
Hiivana WB-06, kävi 2-3 päivää hirveetä kyytiä ja meinas starsanit lentää vesilukosta ulos. Jossain 5 päivän kohdalla pulputteli enää minuutin välein.
Nyt reilun viikon jälkeen heräili taas kummasti ja pulputtaa n.10sec välein. Lauantaina olisi kaksi viikkoa ollut pöntössä ja tarkoitus olisi sunnuntaina pullottaa, jos tosiaan rauhottunut siihen mennessä.
 
Itse tein vehnäoluen samoilla humalilla, maltaat vehnä 55%/pilsner35%/carapale10%.
Hiivana WB-06, kävi 2-3 päivää hirveetä kyytiä ja meinas starsanit lentää vesilukosta ulos. Jossain 5 päivän kohdalla pulputteli enää minuutin välein.
Nyt reilun viikon jälkeen heräili taas kummasti ja pulputtaa n.10sec välein. Lauantaina olisi kaksi viikkoa ollut pöntössä ja tarkoitus olisi sunnuntaina pullottaa, jos tosiaan rauhottunut siihen mennessä.

Itse antaisin sen olla vielä vähintään viikko, että käyminen lopuis ja hiiva siivoaisi jälkensä (varsinkin kun kyseessä wb-06 ja cara pelissä)
 
Laitahan kuvaa ja kerro millaista tuli.

Itse tein vehnäoluen samoilla humalilla, maltaat vehnä 55%/pilsner35%/carapale10%.
Hiivana WB-06, kävi 2-3 päivää hirveetä kyytiä ja meinas starsanit lentää vesilukosta ulos. Jossain 5 päivän kohdalla pulputteli enää minuutin välein.
Nyt reilun viikon jälkeen heräili taas kummasti ja pulputtaa n.10sec välein. Lauantaina olisi kaksi viikkoa ollut pöntössä ja tarkoitus olisi sunnuntaina pullottaa, jos tosiaan rauhottunut siihen mennessä.

Laitan myöhemmin viikosta kuvan. Kokeilin tänään pikaisesti 0.33l pulloa että tiedän tuliko selviä virheitä, jotka estäisivät oluen lahjoittamista. Tuli tavattua paria kaveria jota ei kovin usein nää joten oli tilausuus lahjoitella vähän varastoja pois.

Tässä vaiheessa oli turhan kitkerää, mikä saattaa vähän tasoittua kun antaa kypsyä jonkun aikaa. Vähän laihaksi jäi muuten maultaan varmaankin osittain johtuen tuosta surkeasta mäskäystehostakin. Ihan okei virkistävä janojuoma noinkin, mutta katsotaan paraneeko ajan kanssa. Sinänsä jännän radlerimainen maku kun on tuossa viitisen prosenttia alkoholia kuitenkin. Vähän petollista kun tuota joisi radlerin sijasta maun puolesta helteellä ihan mielellään tuollaisenaankin.

Toisaalta tämä sai vähän miettimään sitä, pidänkö oikeastaan witbieristä edes. Rupesin miettimään niin enpä ole pitkään aikaan juonut muuta kun pari Hoegaardenia, ja eipä sekään kovin ihmeellinen olut ole.
 
Katotaan miten käy. Sain taas sen verran innostusta, että tein reilu 20l erän ipaa.

5,5kg maris otteria, keittoon centennial + cascade. Kuivahumalat laitoin juuri pönttöön, 50g amarillo, citra, simcoe kutakin. Hiivana perus US-05.

Hieman tässä alkaa jo kuumotella se vaihe kun pitäisi laittaa pulloon tuo, täytynee keksiä kikkoja millä minimoida happialtistusta.

Alkaa nuo kegivehkeet kyllä jo houkuttamaan jos homma on niin simppeliä mitä näistä viesteistä on antanut itsensä ymmärtää.
 
Alkaa nuo kegivehkeet kyllä jo houkuttamaan jos homma on niin simppeliä mitä näistä viesteistä on antanut itsensä ymmärtää.

Kegitys sujuu kyl helpommin ja happeakin siinä vältetään. mikä mun mielestä on sen valtti.

Mut aikaa se vie lähes yhtä paljon kuin pullotus (ainakin mulla :) ). Noh ehkä 0.5 tuntia kolmestä säästyy. :) Siis 19-23L satsi, ja "kegitys" termillä tarkoitan tässä yhteydessä koko prosessi alusta asti -- kegin pesu, desinfiointi (+ letkut), sitten kegitys itse ja pöntön pesu.
 
Mä pesen kegin ja käymisastian jne tarvikkeet kun olut mäskäytyy eli en haskaa aikaa. Sitten vaan käymisastiasta hiilidioksidi letkulla kegin läpi, jos käyttää paineistmatonta käymisastiaa niin vaan kegistä letku ulos ja blow out tuben tapaan vesiastiaan. Sit kun homma on valmis niin oluen voi lapota kegiin hiilidioksidin sekaan suoraan nesteliittimestä.
 
Ajan puolesta kegitys ei paljon säästä mutta hermoja enemmän. Yksi astia joka pitää puhdistaa eikä 40-50kpl pulloja. Oluen voi myös jättää lappoutumaan kegiin kun pullojen kanssa sai olla kokoajan kärppänä että tulee oikea määrä olutta pulloon. Ja niiden pullojen säilytys oli aivan infernaalista vrt kun nyt menee neljä kegiä samaan tilaan mihin meni aikaisemmin pari koria.
 
Kegi lappoutuu jossain 45min aikaspeksillä ja palautan kegihiilidioksidin letkulla käymisastiaan niin stoppaa automaattisesti. Käymisastian kanteen vaan kohollinen lappoletku jonka voi viedä kegin nesteliittimeen niin tarvittaessa hiilidioksidiliittimeen letku ja siitä imasee niin ei mee kegiin happeakaan. On se niin paljon helpompaa kyllä ku pullojen kanssa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 274
Viestejä
4 487 361
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom