Oluen paneminen itse

Onko kokemuksia suht yksinkertaisesta ESB-tyyppisestä reseptistä? Pussimäskäämällä 10-20 litraa olis tarkoitus pitkästä aikaa tehdä.
 
Onko kokemuksia suht yksinkertaisesta ESB-tyyppisestä reseptistä? Pussimäskäämällä 10-20 litraa olis tarkoitus pitkästä aikaa tehdä.

Mallaspohjasta suurin osa Maris Otteria, hieman cara-mallasta kylkeen. Humalana esim. Target, Challenger, East kent goldings. Itse laittaisin reilumman annoksen aika keiton lopussa että saa katkero-aromi suhteen sopivaksi. Hiivaksi joku monista brittikannoista, esim aina toimiva ja hyvin flokkuloituva S04 tai nestehiivoista WLP002.

Yksivaiheinen mäskäys 60min @ 66 astetta, ei sen kummempia. Kaikki humalat samalla kertaa vaikkapa 10min ennen keiton loppua. Brewmatella voi laskea teoreettiset IBUt, jotka olisi hyvä jäädä alle 50:n.
 
Mallaspohjasta suurin osa Maris Otteria, hieman cara-mallasta kylkeen. Humalana esim. Target, Challenger, East kent goldings. Itse laittaisin reilumman annoksen aika keiton lopussa että saa katkero-aromi suhteen sopivaksi. Hiivaksi joku monista brittikannoista, esim aina toimiva ja hyvin flokkuloituva S04 tai nestehiivoista WLP002.

Yksivaiheinen mäskäys 60min @ 66 astetta, ei sen kummempia. Kaikki humalat samalla kertaa vaikkapa 10min ennen keiton loppua. Brewmatella voi laskea teoreettiset IBUt, jotka olisi hyvä jäädä alle 50:n.

Tarkoitatko nyt kaikkia humalia vasta lopussa vai aromihumalointia?
 
Tarkoitatko nyt kaikkia humalia vasta lopussa vai aromihumalointia?

Tämä on puhtaasti oma preferenssi, mutta olen huomannut että kotipanoissa tuntuu saavan paremmin humalan aromia esille kun laittaa keiton loppupuolella kaiken. Sitten annostuksen määrällä säätelee tarvittavaa katkerotasoa. Toki kunnon katkerot saa edelleen aikaan parhaiten ja taloudellisesti laittamalla keiton alussa sopivaa humalaa, mutta muuten pyrin humaloimaan keiton loppupuolella lähes kokonaan.
 
No tämä oli yksi syy miksi kysyin täältä. :D Törmää muiden harrastelijoiden omiin kokemuksiin joita voi kokeilla jos siltä tuntuu.
 
ESB:stä tulikin mieleen, että onko muilla kokemusta S-04 jättämästä hiivaisesta tuoksusta? Omaa ESB:tä on jäljellä enää ehkä 3 pulloa, mutta tuo hiivaisuus ei oikein poistunut edes muutaman kuukauden pullokypsytyksellä. Hiivaa pullon pohjalla tosi vähän, ettei luulis olevan syy siinä.
 
ESB:stä tulikin mieleen, että onko muilla kokemusta S-04 jättämästä hiivaisesta tuoksusta? Omaa ESB:tä on jäljellä enää ehkä 3 pulloa, mutta tuo hiivaisuus ei oikein poistunut edes muutaman kuukauden pullokypsytyksellä. Hiivaa pullon pohjalla tosi vähän, ettei luulis olevan syy siinä.

Useamman kerran on tullut S04 käytettyä eikä kyllä hiivaisuus koskaan ole ollut ongelmana.

Mielestäni tuon ominaismaku ja tuoksu on enemmänkin luumuinen tai tummiin hedelmiin viittaava, aika tyypillinen brittikanta siis.

Käyttää myös todella kuivaksi oluen yleensä, lähemmäs sinne 1.010 asti. Ja flokkuloituu todella tiukasti pullon pohjalle kunhan antaa oluen seistä pullossa jääkaapissa pystyasennossa muutaman päivän ennen nauttimista.
 
Mulla ei ainakaam S04 oo pahaa sanottavaa, tosin saman lafkan muutkin hiivat on kuranttia kamaa eikä bissehiivat oo mun mielestä koskaan haisseet hiivaselle.

Oon samaa mieltä kun @ossid eli kotipanijan kannattaa humaloida lopussa. Siitä saa maut irti ja jotain sellaista mitä kaupallisessa oluessa ei ole.
 
Oon samaa mieltä kun @ossid eli kotipanijan kannattaa humaloida lopussa. Siitä saa maut irti ja jotain sellaista mitä kaupallisessa oluessa ei ole.

Tää on kyllä ihan uutta. Eli katkerohumalia niin reilu satsi lopuksi että saa halutut katkerot? Niistähän tulee aromiakin sitten niin reilusti että miten arvioida oikea määrä sopivia humalia?
 
Oluen hapettumisesta vielä.

Kaikenlaisia oluita on tullut pantua lähinnä humala edellä kulkevat APA / IPAt ottava itselläni osumaa hapettumisesta.
Kegivehkeet löytyy jolla hapettumisen saan minimoitua, mutta pulloihin homma kääntyy useimmiten.

Kymysys kuuluu, onko porukalla kokemusta vierteeseen lisättävistä kemikaaleista jotka vähentävät oluen hapettumista, esim askorbiinihappo ->
Askorbiinihappo VINOFERM Ascorvit

Miten homma rokkaa näillä tököteillä?

Tai vaihtoehtoisesti, toimiiko hapensyöjäkorkit kuinka hyvin?
Kruunukorkki, hapensyöjä 26mm, vaalean sininen

(ja en saa provikkaa näistä linkeistä.)
 
Oluen hapettumisesta vielä.

Kaikenlaisia oluita on tullut pantua lähinnä humala edellä kulkevat APA / IPAt ottava itselläni osumaa hapettumisesta.
Kegivehkeet löytyy jolla hapettumisen saan minimoitua, mutta pulloihin homma kääntyy useimmiten.

Kymysys kuuluu, onko porukalla kokemusta vierteeseen lisättävistä kemikaaleista jotka vähentävät oluen hapettumista, esim askorbiinihappo ->
Askorbiinihappo VINOFERM Ascorvit

Miten homma rokkaa näillä tököteillä?

Tai vaihtoehtoisesti, toimiiko hapensyöjäkorkit kuinka hyvin?
Kruunukorkki, hapensyöjä 26mm, vaalean sininen

(ja en saa provikkaa näistä linkeistä.)
Ainakin tossa edellisellä sivulla oli tuo cold side oxidation testi, missä vissiinkin testattiin jotain hapettumisenestoainetta ja ilmeisesti tuo jokseenkin toimikin. Kai noita sun linkkaamia settejä voisi testata, en usko, että tollasesta hapensyöjäkorkista haittaakaan olisi.

Oma kokemus on tosiaan sellainen että yksi kuivahumaloidumpi apa mulla alkoi pullossa hapettumaan. Tuoreena pullossa tuotos oli kirkkaan kellertävä, jo viikossa väri alkoi kuitenkin tummua pullossa. Tuon käsittelin ihan normaalisti ilman varotoimenpiteitä. Tein myös kunnon neipaa tuossa n. 1kk sitten, sen kanssa menettelin niin, että kapeakaulaisesta käymisastiasta siirsin hiilidioksidilla huuhdeltuun kegiin puskemalla käymisastiaan hiilidioksidia ja letkua pitkin suoraan kegin nesteporttiin, kaasupuolella mulla oli kaasuliitin auki joten kaasua virtasi ulos kun olutta meni sisään. Kun kegi täyttyi ja kaasuliittimestä roiskahti ulos niin nappasin liittimet irti ja vielä pullosta kegiin hiilidioksidia ja varoventtiilistä "huuhtelu". Sitten vaan nappasin siirtoletkusta kegin nesteliittimen irti ja siirsin siirtoletkun hiilidioksidilla täytettyyn väliastiaan ja loput oluet sinne. Muistaakseni kun olutta tuli vaan viitisen pulloa ylimääräistä laitoin suoraan pullokohtaisesti jälkikäymissokerin ja lappoamisen jälkeen vielä huuhtelin kaulat hiilidioksidilla ja noi pullot on vielä kuukauden jälkeenkin ihan saman väristä kamaa kuin suoraan kegistäkin otettu eli niissä ei ole mitään havaittavaa eroa.

Tuossa vaan esimerkki, että hiilidioksidin kanssa pullotushommatkin saa toimimaan ihan onnistuneesti, kunhan on huolellinen.
 
Pitänee seuraava pullosatsi tehdä ainakin siten, että laittaa hiilidioksidiletkun tuonne ss brewbucketin (THE BREW BUCKET 7 GALLON 304 STAINLESS STEEL FERMENTER - Ss Brewtech) vesilukon reikään ja laskea sieltä paineavusteisesti pulloon.

Pullotushanaan sitten silikoniletku joka menee pullon pohjalle saakka, eikös tuonkin luulisi auttavan.
Jos lasket siitä astian pohjalta pulloihin joissa sulla on jo jälkikäymissokerit annosteltuna, niin en usko, että tolla käymisastian yläosan hiilidioksiditäytöllä on älyttömästi vaikutusta, se neste on sen verran stabiili pinnaltaan ja siirtyy nopeahkosti pulloihin, että on vaikeaa kuvitella hapen vaikuttavan paljoakaan tuossa. Toki varmuutta se lisää eikä toi hiilidioksidi paljoa maksa. Sanoisin kyllä, että tehokkaampaa hiilidioksidin käyttöä lienee esimerkiksi pullojen täyttäminen valmiiksi hiilidioksidilla tai vähintäänkin niiden kaulojen täyttäminen ennen korkitusta. Toki kaikki stepitkin voi tehdä. Ylipäänsä se kaulaan jäävä happi, mikäli kauloihin ei hiilidioksidia laita, on sellaista joka imeytyy ennen pitkää kaikki sinne olueeseen ja on varmaan määrältään reilusti enemmän pienestä kaasutilasta riippumatta kuin se hetkellinen altistus ilmalle pullotuksen aikana. Tämä tosin ihan mututuntumaa.

Voin seuraavassa bissessä kyllä, joka nyt käymistä lopettelee, tehdä niin että kegin yli menevän osuuden pullotan ja jätän osan pullonkauoista huuhtelematta hiilidioksidilla, niin sittenhän eron näkee konkreettisesti.
 
Tein muuten tällasen citra, galaxy, mosaic neipan. Pelkästään flameout humalat, pieni määrä sous vide humalateetä ja kuivahumalat. Yhteensä n. 400g/25 litraa. Todella herkkua ja todella sameaa. Voittamut kaikki kaupalliset neipat 6-0.
IMG_20191022_184649.jpg
 
Useamman kerran on tullut S04 käytettyä eikä kyllä hiivaisuus koskaan ole ollut ongelmana.

Mielestäni tuon ominaismaku ja tuoksu on enemmänkin luumuinen tai tummiin hedelmiin viittaava, aika tyypillinen brittikanta siis.

Käyttää myös todella kuivaksi oluen yleensä, lähemmäs sinne 1.010 asti. Ja flokkuloituu todella tiukasti pullon pohjalle kunhan antaa oluen seistä pullossa jääkaapissa pystyasennossa muutaman päivän ennen nauttimista.
Joo tää on jännä juttu. Ehkä joku mielleyhtymä eri tuoksuista. Eikä tää oo mitään omaa kuvitelmaa, sillä veli kommentoi myös hiivaista tuoksua ensimmäisenä, kun tätä maistoi. Nyt näin miestenpäivän kunniaks lasissa omaa porteria, joka käynyt S-04:lla eikä tässä oo tietoakaan mistään hiivaisuudesta. Vaikuttais olevan yks parhaimmista bisseistä mitä oon tehny :tup:
 
Suosikkihumalasi ja miltä ne mielestäsi maistuu?
Tietysti täysin makuasia, mutta haluaisin vähän vinkkiä, mitä seuraavaan erään laittaisi.
 
Suosikkihumalasi ja miltä ne mielestäsi maistuu?
Tietysti täysin makuasia, mutta haluaisin vähän vinkkiä, mitä seuraavaan erään laittaisi.

Cascade: Ehkä helpoiten tunnistettava maku, greippiä mutta pehmeän karkkimaisella tavalla.. Vähän kuin joku epäautettinen grippikarkki(hyvällä tavalla). Täydellinen Jenkki-IPA/APA-humala.

Mandarina Bavaria: Täydellinen valinta kaikkeen punertavaan aleen. Tuo hieman makeahkoa sitruksista mutta kuitenkin metsäistä meininkiä. Metsämandariinia.

Citra: On kyllä nimensä veroinen luottohumala.

Olikohan Pacific Gem jota tuli joskus kokeiltua korvaamaan jotain toista humalaa ja jätti todella positiiviset muistot. En muista tarkemmin miten voisi kuvailla, kun en edes muista mihin oluseen tuo meni.
 
Suosikkihumalasi ja miltä ne mielestäsi maistuu?
Tietysti täysin makuasia, mutta haluaisin vähän vinkkiä, mitä seuraavaan erään laittaisi.
Citra on hyvä perushumala, mutta ei mielestäni toimi kovin hyvin yksin. Tulee sellainen kissanpissainen fiilis, toki ihan juotavaa. Vähän liian kirpeä ja sitruksinen maku.

Mosaic on yksi omista suosikeista, joka toimii pelkiltäänkin. Aionkin todennäköisesti tehdä mosaicista ja marris otterista SMaSH oluen jossain vaiheessa. Mukavan pehmeän hedelmäinen aromi, ja taustalta tulee sellanen havunneulanen/pihka, mutta ei ollenkaan epämiellyttävästi.

Citrasta ja mosaicistahan löytyy pyynikiltä lagerit jotka kannattaa testimielessä juoda, niistä saa aika hyvän käsityksen sen humalan ominaisuuksista joten pointsit siitä pyynikille.

Galaxy on todella trooppisen hedelmäinen aussihumala, itse olen käyttänyt neipassa. Galxyä monesti kuvaillaan "cheating hop" tyylisillä termeillä, koska mauntuotantokyky on niin hyvä, että bissestä saa melkein väkisinkin hyvää.

Edellä mainitut kolme humalaa sopivat keskenään tosi hyvin yhteen esim Neipa tyylisissä oluissa, miksei aromihumaloiduissa ipoissakin. Nimimerkillä kokemusta on.

Cascade on sinkkuhumalana yksi omista suosikeistani, se taitaa olla ensimmäinen "uuden ajan humala" jenkeistä eli perinteisistä jalohumaloista poiketen selvästi hedelmäisempi jne. Cascadea kuvaa hyvin sellanen greippisyys, mutta yhdistettynä johonkin pehmeämpään hedelmään. Cascade toimii hyvin "täytehumalana" esim komppaamaan jotain vähän liian terävää muuta humalaa ja olenkin käyttänyt sitä esim citran kanssa. Joitain soureja olen kuivahumaloinut tiukalla cascade latauksella ja se tuntuu soureihin sopivan erinomaisesti.

Azzaccaa olen testaillut ja omat kokemukset siitä ovat sellaiset, että maku on suht samankaltainen kuin citrassa ja siitä tuo taitaa olla jalostettu.

Tuossa melkeimpä on nuo eniten käyttämäni. Aina välillä koitan tuoda sekaan uuden tuttavuuden, mutta hidastahan se on, kun näitä oluita syntyy sen verran rauhakseen. Nyt uusimmassa wheat alessa jäljittelen olvin summer ale tyyliä ja hankin siihen summer alessakin käytettyä HBC431 humalaa, saa nähdä millaista siitä seuraa.
 
Varastossa olisi 100g kutakin, Galaxy, Ekuanot, Enigma, NelsonSouvin ja Cascade.
Maltaina Viking: Pale Ale, Golden Ale, Caramel 30 ja Ruismallas.
Noista ehdotus mitä tekisi?
Kotkerot maltilliset, vierre ei ihan kuiva, hiivan makua ei.? (US-05)?
Niin ja BrewMonk:illa.
 
Varastossa olisi 100g kutakin, Galaxy, Ekuanot, Enigma, NelsonSouvin ja Cascade.
Maltaina Viking: Pale Ale, Golden Ale, Caramel 30 ja Ruismallas.
Noista ehdotus mitä tekisi?
Kotkerot maltilliset, vierre ei ihan kuiva, hiivan makua ei.? (US-05)?
Niin ja BrewMonk:illa.
Tee neipa, mäskää 68 asteessa, iske 30g kutakin flameoutissa, pidä 30min hopstand ja laita käymisastiaan kahdessa osassa loput kuivahumaloina
 
Suosikkihumalasi ja miltä ne mielestäsi maistuu?
Tietysti täysin makuasia, mutta haluaisin vähän vinkkiä, mitä seuraavaan erään laittaisi.

Centennial aivan ehdoton suosikki ollut jo pitkään. Paljon samaa mitä Cascadessa eli sitruksen vivahteet vahvana mutta oikein käytettynä Centennialista saa irti sellaista jenkkityylin pihkaista katkeroa, joka etenkin ipassa on mielestäni se juttu. Toimii hyvin single-hop käytössä.

Sitten on tietysti muutama muukin todella hyvä yhdistelmä, citra-simcoe kombo on ainakin ipantekijän unelma. Tuohon vielä tymäkät katkerot columbus/zeus/tomahawk niin jenkkityylin nahkean sitruksinen ja pihkainen double ipa on valmis.
 
Varastossa olisi 100g kutakin, Galaxy, Ekuanot, Enigma, NelsonSouvin ja Cascade.
Maltaina Viking: Pale Ale, Golden Ale, Caramel 30 ja Ruismallas.
Noista ehdotus mitä tekisi?
Kotkerot maltilliset, vierre ei ihan kuiva, hiivan makua ei.? (US-05)?
Niin ja BrewMonk:illa.

Tee neipa, mäskää 68 asteessa, iske 30g kutakin flameoutissa, pidä 30min hopstand ja laita käymisastiaan kahdessa osassa loput kuivahumaloina

En yhdistäisi ihan noita kaikkia. Nelson Sauvinin aromi on esimerkiksi yllättävän herkkä, eikä hirveästi pääse oikeuksiinsa monen muun humalan kanssa.

Noista kahdesta yhdistäisin galaxyn ja cascaden ja tekisin ihan tavallista pale alea.
 
Onkos jotain näkemystä siitä kuinka kannattaisi humaloida kun ei ole mahdollisuutta käyttää mitään jäähdytyslaitteita? Eli kannan todennäköisesti keittokattilan yöksi parvekkeelle, siirrän aamulla käymispönttöön ja jäähdyttelen kylmällä suihkulla käymispönttöä niin että pääsee sopivaan lämpötilaan hiivanlisäystä varten. Ei ole kontaminaatioita vielä tapahunut vaikka jäähdytys on kestänyt ja vierre on ollut kauan ilman hiivaa.

Mutta kannattaako lisätä kaikki humalat vasta keiton perään ja kuinka kauan antaa sielä "flameoutissa" olla?

Tarkoitus olisi siis jotain ESB-tyyppistä saada aikaiseksi ja humalina Pilgrim ja EKG.

Ps. Onko hajua mitä kotiolut-foorumille on tapahtunut?
 
Viimeksi muokattu:
Onkos jotain näkemystä siitä kuinka kannattaisi humaloida kun ei ole mahdollisuutta käyttää mitään jäähdytyslaitteita? Eli kannan todennäköisesti keittokattilan yöksi parvekkeelle, siirrän aamulla käymispönttöön ja jäähdyttelen kylmällä suihkulla käymispönttöä niin että pääsee sopivaan lämpötilaan hiivanlisäystä varten. Ei ole kontaminaatioita vielä tapahunut vaikka jäähdytys on kestänyt ja vierre on ollut kauan ilman hiivaa.

Mutta kannattaako lisätä kaikki humalat vasta keiton perään ja kuinka kauan antaa sielä "flameoutissa" olla?

Tarkoitus olisi siis jotain ESB-tyyppistä saada aikaiseksi ja humalina Pilgrim ja EKG.

Ps. Onko hajua mitä kotiolut-foorumille on tapahtunut?
Kotiolut on poistunut, tilalle on rakennettu talkoovoimin maltaasta.fi foorumia, kannattaa liittyä (en ole itse mitenkään osallinen).

Jäähdyttelystä sen verran, että voit iskeä kattilan esimerkiksi lavuaariin ja virutella kylmää vettä ja sekoitella kevyesti sitä olutta kattilassa. Jäähtyy aika nopeasti ainakin alfahappojen isomerisoitumislämpöjen alle. Itse yleensä jäähdyttelen oluen lavuaarissa tuolla tavoin n. 50 asteiseksi ja dumppaan sitten käymisastiaan. Käytän humaloilla humalasukkaa, joten voin poistaa humalat halutussa vaiheessa, jos mulla on esim flameout lisäys ja 30min hopstand niin otan 30min jälkeen humalasukan pois tai vaihtoehtoisesti annan olla kattilassa kunnes jäähtynyt ja poistan sitten. Jos haluat ihan puhtaasti no chillillä vetää niin voit siltikin poistaa humalat aikaisemmin. Testaamalla tuo etenee.
 
Kotiolut on poistunut, tilalle on rakennettu talkoovoimin maltaasta.fi foorumia, kannattaa liittyä (en ole itse mitenkään osallinen).

Jäähdyttelystä sen verran, että voit iskeä kattilan esimerkiksi lavuaariin ja virutella kylmää vettä ja sekoitella kevyesti sitä olutta kattilassa. Jäähtyy aika nopeasti ainakin alfahappojen isomerisoitumislämpöjen alle. Itse yleensä jäähdyttelen oluen lavuaarissa tuolla tavoin n. 50 asteiseksi ja dumppaan sitten käymisastiaan. Käytän humaloilla humalasukkaa, joten voin poistaa humalat halutussa vaiheessa, jos mulla on esim flameout lisäys ja 30min hopstand niin otan 30min jälkeen humalasukan pois tai vaihtoehtoisesti annan olla kattilassa kunnes jäähtynyt ja poistan sitten. Jos haluat ihan puhtaasti no chillillä vetää niin voit siltikin poistaa humalat aikaisemmin. Testaamalla tuo etenee.

Keitto/mäskäyskattilana toimii Klarstein Biggie joten sitä ei lavuaariin laiteta. No chillillä varmaan siis mennään ja kokeillaan improvisoida humaloinnissa..
 
Keitto/mäskäyskattilana toimii Klarstein Biggie joten sitä ei lavuaariin laiteta. No chillillä varmaan siis mennään ja kokeillaan improvisoida humaloinnissa..
Joo, no sitten kannattaa harkita ainakin humalasukan tai "korin" käyttämistä keittäessä ja voinet arvioida noita ibuja esim brewmatella 10min tms yläkanttiin, koska isomerisoitumislämmöissä ollaan kuitenkin suht kauan. Vaihtoehtoisesti jos jaksat kikkailla eikä sellanen immersion chiller letkuineen tule kyseeseen, voisit hommata perus ikean 10 litrasen kattilan ja siirtää osan vierteestä siihen ja jäähdytellä lavuaarissa ja palauttaa sitten muun sekaan, niin ainakin tuonne alle 80 pitäisi päästä koko vierteen osaltakin suht nopeasti jonka jälkeen ibujen lisääntymisen pitäisi aikalailla loppua.
 
Immersiojäähdytin on ollut kyllä aika kauan ostoslistalla... Tällä nochill tavallakaan en ole kyllä yhtään pahaa olutta saanut vielä aikaiseksi.. Mutta olisi hyvä löytää tuohon humalointiin sellainen tapa jolla tietää tarkemmin mitä saa.
 
Humalointi tuntui onnistuvan aika hyvin. Ainakin vierteen maku on lupaava. Laitoin pienen 10 g mällin katkeroita keiton ajaksi. Sen sukka pois ja toinen yht. 90g humalia 20 minuutiksi kun satsi jäähtyy parvekkeella. Kuivahumalointi vielä sen mukaan miltä vaikuttaa käymisen loppuvaiheilla. Näistä pitäisi tulla arvioituna 40-55 IBUa..
 
photo_2019-11-21_20-30-34.jpg
photo_2019-11-21_20-30-37.jpg
photo_2019-11-21_20-08-00.jpg
photo_2019-11-21_20-08-00 (2).jpg
photo_2019-11-21_19-51-53 (2).jpg

Tollanen DIY mäskäys/keittokattila tuli tehtyä pitkän suunnittelun jälkeen:)
Kattilana panimonurkan 18L peruskattila ja mallaspiipuksi Puuilon rst ämpäri, johon reikiä suodatusta varten ja pultit pohjaan, estämään ämpärin painautuminen lämmitysvastukseen.
Tarkoituksena tehdä max about 12L sahtieriä ja lisäksi perusoluita pienemmällä mallasmäärällä ja suuremmalla(max 17L) eräkoolla)
 
Nyt on syksyn ensimmäiset oluet pistetty käymään.
Tein tällä kertaa hyvinkin simppelin perus pale alen. 5,4kg viking maltin pilsner mallasta ja humalointiin magnum 12g 60min, mosaic 10g ja mandarina bavaria 10g 15min.
Ekaa kertaa käytin brewfermin pumpin 15 pumppua kierrätykseen, sain n. 17 litran mäskäysvedellä ja 11 litran huuhteluvedellä 1,058-1,06 painoisen vierteen. Jäähdytykseen käytän itse tehtyä kuparikierukkaa.
Ainoa mikä nyt jäi vähän vaivaamaan on, että pitkän tauon jälkeen en tajunnut ilmastaa vierrettä kunnolla käymisastiaan laittaessa. Jäähdytellessä kyllä lastan kanssa aika reilusti pyörittelin vierrettä kattilassa, josko se siitä olis riittävästi saanut ilmaa...
Vesilukon aktiivisuudestakaan on paha sanoa mitään, en oo tähän mennessä ku kerran saanu pöntöt tiivistymään niin että vesilukko ois pulputellu kunnolla. Vois ensikertaa ajatellen punnita tuon pöntön heti hiivan lisäämisen jälkeen. Sitten vois parinpäivän välein mitata vieläkö paino laskee ja siitä aina päätellä onko käyminen päättynyt.
 
Reissun päällä mennyt viimeajat niin on jäänyt foorumin selailukin vähäksi, mutta kiitos paljon kaikille vastauksista koskien oluen värin muutoksiin yms. Ja nyt kun olut on ollut pullossa jo pitemmän tovin, on väri tummentunut entisestään.. eli voimme aika varmuudella todeta hapettumisen olevan syynä tähän. Mutta, onneksi maku ei ole muuttunut kuin vain parempaan suuntaan, onni siis onnettomuudessa! Täytyy silti koittaa ensikerralla välttää hapen kanssa leikkimistä!

Ja seuraava satsi olisikin jo mielenpäällä....

JOULUOLUT
Maltaat

6,00 kg Viking Malt - Pale Ale (90.91%)
0.500 kg Viking Malt - Caramel 100 (7,58%)
0,10 kg CRISP - Roasted Barley (1,51%)
Yhteensä 6,6 kg mallasta

Humalat

30.0 g Chinook pelletti (12.30% Alpha)
40.0 g Cascade pelletti (5.40% Alpha)

Mausteet

~5 kpl Neilikankukka
~2 kpl Kanelitanko

Hiiva
11,5g Safale S-04 (Fermentis)

Tuossa ote siis lappo.fi sivuston jouluoluesta.. mitä mietteitä ja ajatuksia ko. reseptista on konkareilla, onko kokemuksia vastaavanlaisesta?

Vai olisko teillä tarjota jotain muuta "parempaa"?!

Kanelin ja neilikan yms. jouluisten mausteiden kanssa ei oikeastaan olisi etes niin väliä, kunhan saisi vain todella tummaa ja vahvaa olutta joulun viileille illoille juotavaksi.
 
Reissun päällä mennyt viimeajat niin on jäänyt foorumin selailukin vähäksi, mutta kiitos paljon kaikille vastauksista koskien oluen värin muutoksiin yms. Ja nyt kun olut on ollut pullossa jo pitemmän tovin, on väri tummentunut entisestään.. eli voimme aika varmuudella todeta hapettumisen olevan syynä tähän. Mutta, onneksi maku ei ole muuttunut kuin vain parempaan suuntaan, onni siis onnettomuudessa! Täytyy silti koittaa ensikerralla välttää hapen kanssa leikkimistä!

Ja seuraava satsi olisikin jo mielenpäällä....

JOULUOLUT
Maltaat

6,00 kg Viking Malt - Pale Ale (90.91%)
0.500 kg Viking Malt - Caramel 100 (7,58%)
0,10 kg CRISP - Roasted Barley (1,51%)
Yhteensä 6,6 kg mallasta

Humalat

30.0 g Chinook pelletti (12.30% Alpha)
40.0 g Cascade pelletti (5.40% Alpha)

Mausteet

~5 kpl Neilikankukka
~2 kpl Kanelitanko

Hiiva
11,5g Safale S-04 (Fermentis)

Tuossa ote siis lappo.fi sivuston jouluoluesta.. mitä mietteitä ja ajatuksia ko. reseptista on konkareilla, onko kokemuksia vastaavanlaisesta?

Vai olisko teillä tarjota jotain muuta "parempaa"?!

Kanelin ja neilikan yms. jouluisten mausteiden kanssa ei oikeastaan olisi etes niin väliä, kunhan saisi vain todella tummaa ja vahvaa olutta joulun viileille illoille juotavaksi.
Hapettuminen kylläkin pilaa sen oluen maun. Kuukauden kuluttua tuo on juomakelvotonta. Sellanen mansikkahilloinen ja pahvinen aromi on se mitä tossa tulee bisseen ja olin itsekin sitä mieltä että parin viikon jälkeen se hapettuminen ei ollut kovin vakava asia mutta loput pullot meni jossain vaiheessa viemäriin.

Itse laitettiin jouluolueeseen kanelia, kardemummaa, ja tähdättiin portermaiseen väriin ja käytettiin keksimallasta. Tehtiin "sahtina" eli ilman keittoa ja mäskiin meni 100g mosaiccia.
 
Hapettuminen kylläkin pilaa sen oluen maun. Kuukauden kuluttua tuo on juomakelvotonta. Sellanen mansikkahilloinen ja pahvinen aromi on se mitä tossa tulee bisseen ja olin itsekin sitä mieltä että parin viikon jälkeen se hapettuminen ei ollut kovin vakava asia mutta loput pullot meni jossain vaiheessa viemäriin.

No nyt on olut ollut jo pullossa yli kuukauden ja maku on vain parantunut.. olisikohan sitten tuo suurin värin muutos kuitenkin ollut kiinni pienestä keiton "pohjaan palamisesta" ja sitten tuo värin muutoksen lisääntyminen pullossa johtuisi hapettumisesta!?
 
No nyt on olut ollut jo pullossa yli kuukauden ja maku on vain parantunut.. olisikohan sitten tuo suurin värin muutos kuitenkin ollut kiinni pienestä keiton "pohjaan palamisesta" ja sitten tuo värin muutoksen lisääntyminen pullossa johtuisi hapettumisesta!?
No en tietenkään hapettuneesta vehnäoluesta tai henkilökohtaisista makupreferensseistä osaa sanoa, mutta jo siinä ekassa kuvassa hapettuminen oli selkeästi esillä ja ainakin omassa humaloidussa oluessa maut vaan lähtivät laimenemaan. Hyvä jos tykkäät itse.
 
No en tietenkään hapettuneesta vehnäoluesta tai henkilökohtaisista makupreferensseistä osaa sanoa, mutta jo siinä ekassa kuvassa hapettuminen oli selkeästi esillä ja ainakin omassa humaloidussa oluessa maut vaan lähtivät laimenemaan. Hyvä jos tykkäät itse.

No niistähän ei koskaan voi kiistellä, mutta en itsekkään minkään paskan oluen ystävä ole ja tuohon tuotokseen olen todella tyytyväinen. Eilen viimeksi yhden pullon kulautin alas niin oli todella raikas ja pirteän makuinen. Noh.. olipa syy mikä tahansa, ensikerralla tuota hapettumista varon enemmän ja teen muutenkin pieniä muutoksia panoprosessiin.
Eikait sitä taida normaali maan tallaaja muuten asioita oppia kuin kantapäänkautta kokeilemalla.:D
 
Tällästä tein itse jouluolueksi:

Viking Pilsner Malt (4.0 EBC) 43.5 %
Viking Munich Light (16.0 EBC) 37.2 %
Carafa III (Weyermann) (1034.3 EBC) 9.3 %
Caramunich II (Weyermann) (124.1 EBC) 5.9 %
Brown Sugar, Light [Boil] (15.8 EBC) 4.1 %
Magnum [11.00 %] - Boil 60.0 min 45.2 IBUs
Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
 
Tällästä tein itse jouluolueksi:

Viking Pilsner Malt (4.0 EBC) 43.5 %
Viking Munich Light (16.0 EBC) 37.2 %
Carafa III (Weyermann) (1034.3 EBC) 9.3 %
Caramunich II (Weyermann) (124.1 EBC) 5.9 %
Brown Sugar, Light [Boil] (15.8 EBC) 4.1 %
Magnum [11.00 %] - Boil 60.0 min 45.2 IBUs
Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

Vaikuttaa maukkaalta kokonaisuudelta!
Onko valmiista tuotteesta jo saatavilla kuvaa, kiinnostaisi miten tummaa tuo on väriltään, kun tuo carafa varmasti antaa aika mukavaa väriä tuotteelle.
 
Vaikuttaa maukkaalta kokonaisuudelta!
Onko valmiista tuotteesta jo saatavilla kuvaa, kiinnostaisi miten tummaa tuo on väriltään, kun tuo carafa varmasti antaa aika mukavaa väriä tuotteelle.
Ei ole valmista mutta kyllä siitä ihan piki mustaa tulee about viikko sitten tein.
 
Juu, ei menny ihan putkeen pano. Sain idean keittää vierteen vanhalla panokattilalla. En muistannu, etä se haihduttaa hieman enemmän, kuin munkki. Noo kahtomma mitä tulee:rolleyes:
20191125_200002.jpg
Resepti
20191125_224048.jpg
 
Mikset keiton jälkeen lisännyt vettä vain?
Toki laitoin hieman vettä, mutta uutta näytettä en ottanu, kun vierre oli jo käymispöntössä. Ehkä hieman korkeammaksi jäi mitä ohjeessa. Mäskäyksen jälkeen oli 9 pinnaa jäljessä tavotteesta. Maltaita 5,97kg 10l satsin. Ei oikein saanut kunnolla kiertoa.
 
Haluaisin kuulla alan harrastajien mielipiteitä, että mitä humalia ja hiivoja yleensä käytätte keitoksissa? moniko käyttää valmiita uutepurkkeja? entäpä nestehiivoja?

Olen nimittäin alkanut pyörittämään Kuopiossa pientä oluttarvikkeisiin keskittyvää verkkokauppaa (ihan harrastepohjalta toistaseksi) ja mietin vain mihin suuntaan tuotevalikoimaa kannattaisi alkaa laajentamaan. Koska mainostaminen foorumilla on kielletty, en mainitse putiikkiani nimeltä :)
 
Haluaisin kuulla alan harrastajien mielipiteitä, että mitä humalia ja hiivoja yleensä käytätte keitoksissa? moniko käyttää valmiita uutepurkkeja? entäpä nestehiivoja?

Olen nimittäin alkanut pyörittämään Kuopiossa pientä oluttarvikkeisiin keskittyvää verkkokauppaa (ihan harrastepohjalta toistaseksi) ja mietin vain mihin suuntaan tuotevalikoimaa kannattaisi alkaa laajentamaan. Koska mainostaminen foorumilla on kielletty, en mainitse putiikkiani nimeltä :)

Jenkkihumalat yleisestikin, antavat mielestäni eniten makua vaikka hintaakin tietysti on. Hiivoina US-05, S04, mangroven M02 siiderille ja sitten jokunen Whitelabsin nestehiiva ollut käytössä.

Uutehommat jätän muille, täysmallasta se olla pitää. Maltaina tullut käytettyä vähän kaikkea, mutta jos panokaupan valikoimaa ajattelee niin Viking + Simpsons on aivan riittävä kombo lähes kaikkeen.

Laita yv:llä linkkiä jos kehtaat, voin tutustua valikoimaan ja laittaa palautetta omasta näkökulmasta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 289
Viestejä
4 486 425
Jäsenet
74 133
Uusin jäsen
Jaakko0000000

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom