Sihijuoma667
Team AMD
- Liittynyt
- 13.04.2017
- Viestejä
- 1 359
Onko kokemuksia suht yksinkertaisesta ESB-tyyppisestä reseptistä? Pussimäskäämällä 10-20 litraa olis tarkoitus pitkästä aikaa tehdä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Onko kokemuksia suht yksinkertaisesta ESB-tyyppisestä reseptistä? Pussimäskäämällä 10-20 litraa olis tarkoitus pitkästä aikaa tehdä.
Mallaspohjasta suurin osa Maris Otteria, hieman cara-mallasta kylkeen. Humalana esim. Target, Challenger, East kent goldings. Itse laittaisin reilumman annoksen aika keiton lopussa että saa katkero-aromi suhteen sopivaksi. Hiivaksi joku monista brittikannoista, esim aina toimiva ja hyvin flokkuloituva S04 tai nestehiivoista WLP002.
Yksivaiheinen mäskäys 60min @ 66 astetta, ei sen kummempia. Kaikki humalat samalla kertaa vaikkapa 10min ennen keiton loppua. Brewmatella voi laskea teoreettiset IBUt, jotka olisi hyvä jäädä alle 50:n.
Tarkoitatko nyt kaikkia humalia vasta lopussa vai aromihumalointia?
ESB:stä tulikin mieleen, että onko muilla kokemusta S-04 jättämästä hiivaisesta tuoksusta? Omaa ESB:tä on jäljellä enää ehkä 3 pulloa, mutta tuo hiivaisuus ei oikein poistunut edes muutaman kuukauden pullokypsytyksellä. Hiivaa pullon pohjalla tosi vähän, ettei luulis olevan syy siinä.
Oon samaa mieltä kun @ossid eli kotipanijan kannattaa humaloida lopussa. Siitä saa maut irti ja jotain sellaista mitä kaupallisessa oluessa ei ole.
miten arvioida oikea määrä sopivia humalia
Ainakin tossa edellisellä sivulla oli tuo cold side oxidation testi, missä vissiinkin testattiin jotain hapettumisenestoainetta ja ilmeisesti tuo jokseenkin toimikin. Kai noita sun linkkaamia settejä voisi testata, en usko, että tollasesta hapensyöjäkorkista haittaakaan olisi.Oluen hapettumisesta vielä.
Kaikenlaisia oluita on tullut pantua lähinnä humala edellä kulkevat APA / IPAt ottava itselläni osumaa hapettumisesta.
Kegivehkeet löytyy jolla hapettumisen saan minimoitua, mutta pulloihin homma kääntyy useimmiten.
Kymysys kuuluu, onko porukalla kokemusta vierteeseen lisättävistä kemikaaleista jotka vähentävät oluen hapettumista, esim askorbiinihappo ->
Askorbiinihappo VINOFERM Ascorvit
Miten homma rokkaa näillä tököteillä?
Tai vaihtoehtoisesti, toimiiko hapensyöjäkorkit kuinka hyvin?
Kruunukorkki, hapensyöjä 26mm, vaalean sininen
(ja en saa provikkaa näistä linkeistä.)
Jos lasket siitä astian pohjalta pulloihin joissa sulla on jo jälkikäymissokerit annosteltuna, niin en usko, että tolla käymisastian yläosan hiilidioksiditäytöllä on älyttömästi vaikutusta, se neste on sen verran stabiili pinnaltaan ja siirtyy nopeahkosti pulloihin, että on vaikeaa kuvitella hapen vaikuttavan paljoakaan tuossa. Toki varmuutta se lisää eikä toi hiilidioksidi paljoa maksa. Sanoisin kyllä, että tehokkaampaa hiilidioksidin käyttöä lienee esimerkiksi pullojen täyttäminen valmiiksi hiilidioksidilla tai vähintäänkin niiden kaulojen täyttäminen ennen korkitusta. Toki kaikki stepitkin voi tehdä. Ylipäänsä se kaulaan jäävä happi, mikäli kauloihin ei hiilidioksidia laita, on sellaista joka imeytyy ennen pitkää kaikki sinne olueeseen ja on varmaan määrältään reilusti enemmän pienestä kaasutilasta riippumatta kuin se hetkellinen altistus ilmalle pullotuksen aikana. Tämä tosin ihan mututuntumaa.Pitänee seuraava pullosatsi tehdä ainakin siten, että laittaa hiilidioksidiletkun tuonne ss brewbucketin (THE BREW BUCKET 7 GALLON 304 STAINLESS STEEL FERMENTER - Ss Brewtech) vesilukon reikään ja laskea sieltä paineavusteisesti pulloon.
Pullotushanaan sitten silikoniletku joka menee pullon pohjalle saakka, eikös tuonkin luulisi auttavan.
Tai vaihtoehtoisesti, toimiiko hapensyöjäkorkit kuinka hyvin?
Kruunukorkki, hapensyöjä 26mm, vaalean sininen
Joo tää on jännä juttu. Ehkä joku mielleyhtymä eri tuoksuista. Eikä tää oo mitään omaa kuvitelmaa, sillä veli kommentoi myös hiivaista tuoksua ensimmäisenä, kun tätä maistoi. Nyt näin miestenpäivän kunniaks lasissa omaa porteria, joka käynyt S-04:lla eikä tässä oo tietoakaan mistään hiivaisuudesta. Vaikuttais olevan yks parhaimmista bisseistä mitä oon tehnyUseamman kerran on tullut S04 käytettyä eikä kyllä hiivaisuus koskaan ole ollut ongelmana.
Mielestäni tuon ominaismaku ja tuoksu on enemmänkin luumuinen tai tummiin hedelmiin viittaava, aika tyypillinen brittikanta siis.
Käyttää myös todella kuivaksi oluen yleensä, lähemmäs sinne 1.010 asti. Ja flokkuloituu todella tiukasti pullon pohjalle kunhan antaa oluen seistä pullossa jääkaapissa pystyasennossa muutaman päivän ennen nauttimista.
Suosikkihumalasi ja miltä ne mielestäsi maistuu?
Tietysti täysin makuasia, mutta haluaisin vähän vinkkiä, mitä seuraavaan erään laittaisi.
Citra on hyvä perushumala, mutta ei mielestäni toimi kovin hyvin yksin. Tulee sellainen kissanpissainen fiilis, toki ihan juotavaa. Vähän liian kirpeä ja sitruksinen maku.Suosikkihumalasi ja miltä ne mielestäsi maistuu?
Tietysti täysin makuasia, mutta haluaisin vähän vinkkiä, mitä seuraavaan erään laittaisi.
Tee neipa, mäskää 68 asteessa, iske 30g kutakin flameoutissa, pidä 30min hopstand ja laita käymisastiaan kahdessa osassa loput kuivahumaloinaVarastossa olisi 100g kutakin, Galaxy, Ekuanot, Enigma, NelsonSouvin ja Cascade.
Maltaina Viking: Pale Ale, Golden Ale, Caramel 30 ja Ruismallas.
Noista ehdotus mitä tekisi?
Kotkerot maltilliset, vierre ei ihan kuiva, hiivan makua ei.? (US-05)?
Niin ja BrewMonk:illa.
Siis yhteensäkö 500g humalaa, eli kaikki?Tee neipa, mäskää 68 asteessa, iske 30g kutakin flameoutissa, pidä 30min hopstand ja laita käymisastiaan kahdessa osassa loput kuivahumaloina
Laita kuivahumalointiin max 8g/lSiis yhteensäkö 500g humalaa, eli kaikki?
Suosikkihumalasi ja miltä ne mielestäsi maistuu?
Tietysti täysin makuasia, mutta haluaisin vähän vinkkiä, mitä seuraavaan erään laittaisi.
Varastossa olisi 100g kutakin, Galaxy, Ekuanot, Enigma, NelsonSouvin ja Cascade.
Maltaina Viking: Pale Ale, Golden Ale, Caramel 30 ja Ruismallas.
Noista ehdotus mitä tekisi?
Kotkerot maltilliset, vierre ei ihan kuiva, hiivan makua ei.? (US-05)?
Niin ja BrewMonk:illa.
Tee neipa, mäskää 68 asteessa, iske 30g kutakin flameoutissa, pidä 30min hopstand ja laita käymisastiaan kahdessa osassa loput kuivahumaloina
Kotiolut on poistunut, tilalle on rakennettu talkoovoimin maltaasta.fi foorumia, kannattaa liittyä (en ole itse mitenkään osallinen).Onkos jotain näkemystä siitä kuinka kannattaisi humaloida kun ei ole mahdollisuutta käyttää mitään jäähdytyslaitteita? Eli kannan todennäköisesti keittokattilan yöksi parvekkeelle, siirrän aamulla käymispönttöön ja jäähdyttelen kylmällä suihkulla käymispönttöä niin että pääsee sopivaan lämpötilaan hiivanlisäystä varten. Ei ole kontaminaatioita vielä tapahunut vaikka jäähdytys on kestänyt ja vierre on ollut kauan ilman hiivaa.
Mutta kannattaako lisätä kaikki humalat vasta keiton perään ja kuinka kauan antaa sielä "flameoutissa" olla?
Tarkoitus olisi siis jotain ESB-tyyppistä saada aikaiseksi ja humalina Pilgrim ja EKG.
Ps. Onko hajua mitä kotiolut-foorumille on tapahtunut?
Kotiolut on poistunut, tilalle on rakennettu talkoovoimin maltaasta.fi foorumia, kannattaa liittyä (en ole itse mitenkään osallinen).
Jäähdyttelystä sen verran, että voit iskeä kattilan esimerkiksi lavuaariin ja virutella kylmää vettä ja sekoitella kevyesti sitä olutta kattilassa. Jäähtyy aika nopeasti ainakin alfahappojen isomerisoitumislämpöjen alle. Itse yleensä jäähdyttelen oluen lavuaarissa tuolla tavoin n. 50 asteiseksi ja dumppaan sitten käymisastiaan. Käytän humaloilla humalasukkaa, joten voin poistaa humalat halutussa vaiheessa, jos mulla on esim flameout lisäys ja 30min hopstand niin otan 30min jälkeen humalasukan pois tai vaihtoehtoisesti annan olla kattilassa kunnes jäähtynyt ja poistan sitten. Jos haluat ihan puhtaasti no chillillä vetää niin voit siltikin poistaa humalat aikaisemmin. Testaamalla tuo etenee.
Joo, no sitten kannattaa harkita ainakin humalasukan tai "korin" käyttämistä keittäessä ja voinet arvioida noita ibuja esim brewmatella 10min tms yläkanttiin, koska isomerisoitumislämmöissä ollaan kuitenkin suht kauan. Vaihtoehtoisesti jos jaksat kikkailla eikä sellanen immersion chiller letkuineen tule kyseeseen, voisit hommata perus ikean 10 litrasen kattilan ja siirtää osan vierteestä siihen ja jäähdytellä lavuaarissa ja palauttaa sitten muun sekaan, niin ainakin tuonne alle 80 pitäisi päästä koko vierteen osaltakin suht nopeasti jonka jälkeen ibujen lisääntymisen pitäisi aikalailla loppua.Keitto/mäskäyskattilana toimii Klarstein Biggie joten sitä ei lavuaariin laiteta. No chillillä varmaan siis mennään ja kokeillaan improvisoida humaloinnissa..
Hapettuminen kylläkin pilaa sen oluen maun. Kuukauden kuluttua tuo on juomakelvotonta. Sellanen mansikkahilloinen ja pahvinen aromi on se mitä tossa tulee bisseen ja olin itsekin sitä mieltä että parin viikon jälkeen se hapettuminen ei ollut kovin vakava asia mutta loput pullot meni jossain vaiheessa viemäriin.Reissun päällä mennyt viimeajat niin on jäänyt foorumin selailukin vähäksi, mutta kiitos paljon kaikille vastauksista koskien oluen värin muutoksiin yms. Ja nyt kun olut on ollut pullossa jo pitemmän tovin, on väri tummentunut entisestään.. eli voimme aika varmuudella todeta hapettumisen olevan syynä tähän. Mutta, onneksi maku ei ole muuttunut kuin vain parempaan suuntaan, onni siis onnettomuudessa! Täytyy silti koittaa ensikerralla välttää hapen kanssa leikkimistä!
Ja seuraava satsi olisikin jo mielenpäällä....
JOULUOLUT
Maltaat
6,00 kg Viking Malt - Pale Ale (90.91%)
0.500 kg Viking Malt - Caramel 100 (7,58%)
0,10 kg CRISP - Roasted Barley (1,51%)
Yhteensä 6,6 kg mallasta
Humalat
30.0 g Chinook pelletti (12.30% Alpha)
40.0 g Cascade pelletti (5.40% Alpha)
Mausteet
~5 kpl Neilikankukka
~2 kpl Kanelitanko
Hiiva
11,5g Safale S-04 (Fermentis)
Tuossa ote siis lappo.fi sivuston jouluoluesta.. mitä mietteitä ja ajatuksia ko. reseptista on konkareilla, onko kokemuksia vastaavanlaisesta?
Vai olisko teillä tarjota jotain muuta "parempaa"?!
Kanelin ja neilikan yms. jouluisten mausteiden kanssa ei oikeastaan olisi etes niin väliä, kunhan saisi vain todella tummaa ja vahvaa olutta joulun viileille illoille juotavaksi.
Hapettuminen kylläkin pilaa sen oluen maun. Kuukauden kuluttua tuo on juomakelvotonta. Sellanen mansikkahilloinen ja pahvinen aromi on se mitä tossa tulee bisseen ja olin itsekin sitä mieltä että parin viikon jälkeen se hapettuminen ei ollut kovin vakava asia mutta loput pullot meni jossain vaiheessa viemäriin.
No en tietenkään hapettuneesta vehnäoluesta tai henkilökohtaisista makupreferensseistä osaa sanoa, mutta jo siinä ekassa kuvassa hapettuminen oli selkeästi esillä ja ainakin omassa humaloidussa oluessa maut vaan lähtivät laimenemaan. Hyvä jos tykkäät itse.No nyt on olut ollut jo pullossa yli kuukauden ja maku on vain parantunut.. olisikohan sitten tuo suurin värin muutos kuitenkin ollut kiinni pienestä keiton "pohjaan palamisesta" ja sitten tuo värin muutoksen lisääntyminen pullossa johtuisi hapettumisesta!?
No en tietenkään hapettuneesta vehnäoluesta tai henkilökohtaisista makupreferensseistä osaa sanoa, mutta jo siinä ekassa kuvassa hapettuminen oli selkeästi esillä ja ainakin omassa humaloidussa oluessa maut vaan lähtivät laimenemaan. Hyvä jos tykkäät itse.
Tällästä tein itse jouluolueksi:
Viking Pilsner Malt (4.0 EBC) 43.5 %
Viking Munich Light (16.0 EBC) 37.2 %
Carafa III (Weyermann) (1034.3 EBC) 9.3 %
Caramunich II (Weyermann) (124.1 EBC) 5.9 %
Brown Sugar, Light [Boil] (15.8 EBC) 4.1 %
Magnum [11.00 %] - Boil 60.0 min 45.2 IBUs
Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
Ei ole valmista mutta kyllä siitä ihan piki mustaa tulee about viikko sitten tein.Vaikuttaa maukkaalta kokonaisuudelta!
Onko valmiista tuotteesta jo saatavilla kuvaa, kiinnostaisi miten tummaa tuo on väriltään, kun tuo carafa varmasti antaa aika mukavaa väriä tuotteelle.
Ei ole valmista mutta kyllä siitä ihan piki mustaa tulee about viikko sitten tein.
Juu, ei menny ihan putkeen pano. Sain idean keittää vierteen vanhalla panokattilalla. En muistannu, etä se haihduttaa hieman enemmän, kuin munkki. Noo kahtomma mitä tulee
Toki laitoin hieman vettä, mutta uutta näytettä en ottanu, kun vierre oli jo käymispöntössä. Ehkä hieman korkeammaksi jäi mitä ohjeessa. Mäskäyksen jälkeen oli 9 pinnaa jäljessä tavotteesta. Maltaita 5,97kg 10l satsin. Ei oikein saanut kunnolla kiertoa.Mikset keiton jälkeen lisännyt vettä vain?
Maltaita 5,97kg 10l satsin. Ei oikein saanut kunnolla kiertoa.
Haluaisin kuulla alan harrastajien mielipiteitä, että mitä humalia ja hiivoja yleensä käytätte keitoksissa? moniko käyttää valmiita uutepurkkeja? entäpä nestehiivoja?
Olen nimittäin alkanut pyörittämään Kuopiossa pientä oluttarvikkeisiin keskittyvää verkkokauppaa (ihan harrastepohjalta toistaseksi) ja mietin vain mihin suuntaan tuotevalikoimaa kannattaisi alkaa laajentamaan. Koska mainostaminen foorumilla on kielletty, en mainitse putiikkiani nimeltä