Oluen paneminen itse

Haluaisin kuulla alan harrastajien mielipiteitä, että mitä humalia ja hiivoja yleensä käytätte keitoksissa? moniko käyttää valmiita uutepurkkeja? entäpä nestehiivoja?

Olen nimittäin alkanut pyörittämään Kuopiossa pientä oluttarvikkeisiin keskittyvää verkkokauppaa (ihan harrastepohjalta toistaseksi) ja mietin vain mihin suuntaan tuotevalikoimaa kannattaisi alkaa laajentamaan. Koska mainostaminen foorumilla on kielletty, en mainitse putiikkiani nimeltä :)

Näin aloittelijan näkökulmasta, valikoimaa saa olla hyvin, mutta ei liikaa, jotta ei menisi pää ihan pyörälle, kun alkaa ensimmäisiä reseptejä suunnittelemaan ja toteuttamaan.

Mutta... sittenpäs se asia muuttuu, kun alkaa kiinnostamaan uudet kokeilut ja haasteet, silloin sitä valikoimaa pitää olla ja paljon!
Se taitaakin olla yleisesti olut,viini,siideri kauppojen ongelma, kun valikoima täytyy olla suuri, jotta kaikkien toiveet olisivat täytettävissä, mutta siinä vain menee humalaa ja hiivaa paljon jätteeseen, kun alkaa BB-päivämäärät tulemaan vastaan.
Vaikka niin yksinkertaisesta asiasta kuin oluen panemisesta onkin kyse, kyllä tässä on harrastusta aloittaessa huomannut miten äkkiä se materiaalin tarve kasvaa, kun hommaan enemmän uppoutuu ja jos sitä materiaalia menee jo yhdelle hengelle paljon, niin mitä se sitten on koko harrastelijaporukassa....

Se vaatii liikkeenpitäjältä melkoista varastoa ja suurta varastoarvoa, joka ei taas liikkeenpitäjän kannalta ole hyvä asia..mutta miten löytää se kultainen keskitie... joka on jossain hukkaanheitettyjen humaloiden ja "ei oo" myynnin välissä... siinäpä vasta kysymys!
 
Hirssimaltaita jos saisi, niin itsekin pääsisin täysmallashommiin kiinni. Valikoimaa on olemassa ihan mukavasti, mutta kun ei Suomeen saa tilattua :( Gluten-Free Malt products for gluten-free beer.

Uutteetkin täytyy tilata ulkomailta. Jos tätä saisi Suomesta, olisi kaupalla ainakin yksi asiakas :D BriesSweet White Sorghum Syrup | Liquid | 1.5 Kg

Senson (Viking Maltin sisaryhtiö) valmistaa suomessa gluteenitonta uutetta. En ole varma saako mistään ostettua, mutta olen koululla muutaman koekeiton tuosta väsännyt.

Gluteenittomat mallasuutteet – Senson
 
Hirssimaltaita jos saisi, niin itsekin pääsisin täysmallashommiin kiinni. Valikoimaa on olemassa ihan mukavasti, mutta kun ei Suomeen saa tilattua :( Gluten-Free Malt products for gluten-free beer.

Uutteetkin täytyy tilata ulkomailta. Jos tätä saisi Suomesta, olisi kaupalla ainakin yksi asiakas :D BriesSweet White Sorghum Syrup | Liquid | 1.5 Kg

Kiitos, hyvä idea! Briessillä ei näyttäs olevan euroopan puolella jakelijoita. Voisin laittaa sinne viestiä ja kysellä vähän lisää. Samoin parilta muulta tukkurilta kysäisen mitä tarjontaa heillä olisi.
 
Senson (Viking Maltin sisaryhtiö) valmistaa suomessa gluteenitonta uutetta. En ole varma saako mistään ostettua, mutta olen koululla muutaman koekeiton tuosta väsännyt.

Gluteenittomat mallasuutteet – Senson
Valitettavasti gluteeniton ei riitä, sillä vaimoni on allerginen mm. ohralle, eikä gluteeniton ohramallasuute siis sovi. Hirssi ja tuon linkkaamani uutteen raaka-aineena oleva durra eivät aiheuta reaktioita.
 
Huomasinpa tuossa viimeksi pullottaessani "Saimaan Pullotehtaan" pulloihin olutta, että pullotustikku ei mene 90% pulloista sisälle.
Työntömitalla mittailin niin aika paljon oli mittaheittoja pullon kaulan paksuuksissa ja sisäreijän halkaisijassa.
Hemmetin kestäviä ja hyviä pulloja kyllä muuten, mutta tämä vain näin ohimennen tiedoksi, että jos on tikun kanssa tottunut pelaamaan, ei se näitten pullojen osalta oikein luonnistu.

Korkituksessakin huomasi miten osa korkeista painui paljon helpommin kiinni kuin toiset. Yksikään pullo ei silti hajonnut eikä korkitkaan löysälle jääneet.
 
Tilasin kokeilumielessä tollasen Fermzillan All Rounderin. Joutaa tuo lasinen käymispullo pois käytöstä, kun onnisatuin jo saamaan kaulasta lohkeamaan pienen palan, jonka tosin sai liimattua toistaiseksi takaisin. Nyt kun valtaosa aleista menee kegiin, voin hyödyntää paineistetun käymisen ja jos teen ilman painetta ja pullotettavaa kamaa niin palvelee siinäkin. Laitan sourit pulloihin, koska niille tuntuu olevan eniten kysyntää testimielessä.
 
Jouluolutta: Mäskäykseen maltaat, mm ohra, ruis, vehnä jne. Mukaan 100g mosaic, 250g karpalo, 2tl kardemumman siemen, 2kanelitankoa. Ei keittoa vaan suoraan mäskäys saunassa käymisastiassa, mäskipussi pois ja viruttelu ja yön yli jäähdytellen jonka jälkeen hiivat. Mukavan hedelmäinen ja mausteinen maku. 17l tuli eräkooksi.
IMG_20191208_123029.jpg
 
Onko palstalla hyviä neipa reseptivinkkejä jos lähtisi seuraavaa neipaa kasaamaan. Ei tartte kirjottaa koko reseptiä auki, lähinä vaikka mallaspohja prosenteissa, OG ja humalalajikkeet + lisäysajat riittää. Edellinen mulla oli citra mosaic galaxy ja erinomainen sekin. Kelasin jos ois jollekin toimivalle pohjaksi uutta reseptiä.
 
Nyt on joulua varten olut tehty. Muuten hyvä mutta jäi kyllä aika makeaksi, loppu jostain syystä hiivalla pirskeet ku seinään..:tdown:

Ohramallas Viking Malt Pale Ale EBC 5 6,2kg
Ohramallas Viking Malt Caramel 100 EBC 0,6kg
Paahdettu ohra CRISP Roasted Barley EBC 0,2kg
Isolla kädellä Chinookia ja Cascadea
Kanelitanko 2kpl
Neilikankukka 8kpl
Vanilijatanko 1kpl
Safale S-04

Pullottaessa maistelin ja oli erittäin maukkaan makuinen, sopivan tumma, mausteinen ja lopussa sopivasti katkeroa.. vaniljatankoja ois voinu toisenki nakata messiin mutta katotaan miten kypsytyksen jälkeen tuo maku tulee sitten lopulta esille.

 
Nyt on joulua varten olut tehty. Muuten hyvä mutta jäi kyllä aika makeaksi, loppu jostain syystä hiivalla pirskeet ku seinään..:tdown:

Ohramallas Viking Malt Pale Ale EBC 5 6,2kg
Ohramallas Viking Malt Caramel 100 EBC 0,6kg
Paahdettu ohra CRISP Roasted Barley EBC 0,2kg
Isolla kädellä Chinookia ja Cascadea
Kanelitanko 2kpl
Neilikankukka 8kpl
Vanilijatanko 1kpl
Safale S-04

Pullottaessa maistelin ja oli erittäin maukkaan makuinen, sopivan tumma, mausteinen ja lopussa sopivasti katkeroa.. vaniljatankoja ois voinu toisenki nakata messiin mutta katotaan miten kypsytyksen jälkeen tuo maku tulee sitten lopulta esille.

Mikäs mäskäyslämpö? Ettei ois s04 perus kesken nukahtaminen tapahtunut ja kohta on pullopommeja?
 
Mikäs mäskäyslämpö? Ettei ois s04 perus kesken nukahtaminen tapahtunut ja kohta on pullopommeja?

Ei oo nyt reseptikirja käden ulottuvilla, mutta muistelen että lämpötilat oli jotakuinki nuin..
  1. 48°C 10 minuuttia
  2. 63°C 20 minuuttia
  3. 74°C 40 minuuttia
  4. + todella hidas huuhtelu
Jospa ei sitä tapahtuis. Annoin kyllä käymisen loputtua olla vielä neljä päivää lämpimässä ennen kuin nakkasin cold crashiin..
mutta eipä se toki sitä sano etteikö se jälkisokereista saattas uudelleen riemaantua!:nb:
 
Ei oo nyt reseptikirja käden ulottuvilla, mutta muistelen että lämpötilat oli jotakuinki nuin..
  1. 48°C 10 minuuttia
  2. 63°C 20 minuuttia
  3. 74°C 40 minuuttia
  4. + todella hidas huuhtelu
Jospa ei sitä tapahtuis. Annoin kyllä käymisen loputtua olla vielä neljä päivää lämpimässä ennen kuin nakkasin cold crashiin..
mutta eipä se toki sitä sano etteikö se jälkisokereista saattas uudelleen riemaantua!:nb:
74 on tietty jo beta amylaasin alueella ja jättää käymiskelvottomi sokereita että on toi mahdollista. On vaan kuulunu että toi S04 saattaa nukahtaa ja kevyellä käymisastuian ravistelulla heräilisi vielä niissä tapauksissa.
 
Veikkaisin noita käymiskelvottomia sokereita, itellä yks satsi pääsi lämpeemään 75C mäskäyksessä vartiksi ja us04 lopetti käymisen 1,018 kohdalle. 3 volsin verran pistin jälkikäymissokeria eikä pullot räjähdelleet. Kuulemma ei kruunukorkillisten kestopullojen pitäisi edes räjähdellä, korkki irtoaisi ennen pullon poksahdusta. Mene ja tiedä? Itsellä on yks kertakäyttöseks tarkotettu kirkas pullo mossahtanut kuljetuksen aikana, olin neljästi ehtinyt käyttämään sihen mennessä.
 
S04:lla on paha taipumus nukahtaa kesken käymisen ja lähteä sitten uudelleen tykittämään kun pönttöä ravistaa hieman. Pari kertaa on itsellä vaikuttanut, että käyminen olisi loppunut mutta pienellä ravistamisella hiiva on tykittänyt vielä pari päivää lisää.
 
Okkei, tämä on kyllä puoleensavetävä harrastus kun aina oppii jotain uutta!
Mutta.. vaikka en tuota hiivan nukahtamisefektiä tiennytkään, sai pönttö sattumalta käymisen loppupuolella melkolailla ravistelua kun jouduin vaihtamaan käymiskaappia ja siinä siirtelyn aikana meinas raskas pönttö hieman karata käsistäkin, että varmasti ainakin hieman möhnät sekoittua siinä vaiheessa..
Lieneekö sitten kyse nuista kelvottomista sokereista, mutta aika alhaiseksi tuo käyminen kuitenkin jäi.. noh.. jos nyt jälkisokereistsa etes muutama yksikkö tulee hoolia lisää ja maku ei tuosta paljoa pahene niin eiköhän nuokin juotua tule.

Täytyy vaikka sunnuntaina ravottaa jotain pulloa ja kuunnella kuinka tupsahtaa.. tietää varata pari lisäpyyhettä huoneen lattialle!:lol:
 
Moi, Olikos joku täällä käyttänyt mangososetta oluessa? Milloin se olisi hyvä lisätä käymisen jälkeen vai sen yhteydessä?
 
Mango-chiliolutta tuli tehtyä jokunen aika sitten. Keittoon lisäsin ja hyvin tuli mangon makua, joten lienee se ja sama missä kohtaa lisäät.
 
Mango-chiliolutta tuli tehtyä jokunen aika sitten. Keittoon lisäsin ja hyvin tuli mangon makua, joten lienee se ja sama missä kohtaa lisäät.
Riippuu tavotteista. Pääkäyminen vaikuttaa aromeihin suht radikaalisti mitä on huomannut soureja tehdessä joten mielummin kovimman käymisen jälkeen jolloin toki käy vielä loput sokerit mutta "hellävaraisemmin"
 
Riippuu tavotteista. Pääkäyminen vaikuttaa aromeihin suht radikaalisti mitä on huomannut soureja tehdessä joten mielummin kovimman käymisen jälkeen jolloin toki käy vielä loput sokerit mutta "hellävaraisemmin"
Ok.
Kiitos tämä valaisi asiaa mukavasti. Taidan kokeilla tällä kertaa tuon käymisen jälkeen lisäystä.
 
Moi, Olikos joku täällä käyttänyt mangososetta oluessa? Milloin se olisi hyvä lisätä käymisen jälkeen vai sen yhteydessä?

Olen vielä täysin keltanokka oluen panemisessa.. mutta itse kun tein Blanc 1664 kloonia, johon tulee aprikoosia, laitoin soosatut hedelmät seitsämän päivän jälkeen käymisen aloituksesta mäskäyspussissa olueen lillumaan, kahden viikon ajaksi.
Viikon jälkeen kävin hieman purstelemassa ja vellomassa pussia ja pussia pois otettaessa vielä rutistin kaikki mahdolliset mehut niistä liemen sekaan.
Tuli ihan hyvin aromia, mutta luulen että pussi rajoitti hieman uuttumista, koska sose pakkautu aika tiiviiksi ja sitä olisi varmasti täytynyt hämmennellä vielä useammin kuin vain kerran tuon kahden viikon aikana..
ensikerralla laitan soosin suoraa nesteeseen ja katson onko tuolla mitään vaikutusta.
 
Olen vielä täysin keltanokka oluen panemisessa.. mutta itse kun tein Blanc 1664 kloonia, johon tulee aprikoosia, laitoin soosatut hedelmät seitsämän päivän jälkeen käymisen aloituksesta mäskäyspussissa olueen lillumaan, kahden viikon ajaksi.
Viikon jälkeen kävin hieman purstelemassa ja vellomassa pussia ja pussia pois otettaessa vielä rutistin kaikki mahdolliset mehut niistä liemen sekaan.
Tuli ihan hyvin aromia, mutta luulen että pussi rajoitti hieman uuttumista, koska sose pakkautu aika tiiviiksi ja sitä olisi varmasti täytynyt hämmennellä vielä useammin kuin vain kerran tuon kahden viikon aikana..
ensikerralla laitan soosin suoraa nesteeseen ja katson onko tuolla mitään vaikutusta.
Tossa onkin se syy siihen sun oluen hapettumiseen.
 
Tossa onkin se syy siihen sun oluen hapettumiseen.

Niinpäs saattaa ollakki! :tup:
Asiaan liittyen.. eilen vielä viimeisen pullon join tuota olutta pois kuleksimasta ja maku oli vieläkin miltei samanlainen kuin ensimmäisissä maistiaisissakin. Ehkä hieman enemmän kitkeryyttä oli jälkimaussa, mutta kelpas emännällekkin niin ei se ainakaan kovin pahaa ollut! :lol:
En sitten tiedä miksi nuo nuin hyvänä on säilynyt, jos tuo hapettuminne pitäis olutta pilata enemmältikin..:confused:
 
Niinpäs saattaa ollakki! :tup:
Asiaan liittyen.. eilen vielä viimeisen pullon join tuota olutta pois kuleksimasta ja maku oli vieläkin miltei samanlainen kuin ensimmäisissä maistiaisissakin. Ehkä hieman enemmän kitkeryyttä oli jälkimaussa, mutta kelpas emännällekkin niin ei se ainakaan kovin pahaa ollut! :lol:
En sitten tiedä miksi nuo nuin hyvänä on säilynyt, jos tuo hapettuminne pitäis olutta pilata enemmältikin..:confused:
Se voi olla, että hapettuminen pilaa nopeasti suht paljon ja hitaammin loppua kohden. Ainakin omassa voimakkaasti kuivahumaloidussa oluessa muutos oli jo ekan viikon aikana suuri, mutta muutaman kuukauden jälkeen juomiskelvoton. Anyways jos mitä tahansa kotiolueeseen lisää niin sanoisin että mielummin käymisen loppupuolella vielä käydessä kuin sen jälkeen. Toki esim humalat saattavat tuottaa sameutta käymiseen lisättäessä loppupuolellakin, mutta ottaisin mielummin sen kuin hapettuneen oluen.

Suunnittelee vaan aikataulun siten, että ehtii järkiaikaan pullottamaan tai kegittämään.
Seuraavaksi mulle tulee fermzillan paineistettuun käymiseen tarkoitettu astia jossa kegiin menevien tuotteiden kanssa ei pahaa riskiä ole sillä humalat ja muut lisäykset dumpataan hapottuneeseen olueeseen joten vaikka neipan toisen pääkäymisen jälkeisen lisäyksen kippaisikin vasta käymisen jälkeen se olut kuohuu melkolailla ja vapauttaa läjäpäin hiilidioksidia ja jos käytän ilman painetta osan oluista niin silti tuonne on helppo dumpata hiilidioksidia ja puhdistaa kaasutila hapesta.
 
Tein kanssa pikku testin tuosta hapettumisen aiheuttamasta tummenemasta. Tein oluen ja kegitin suurimman osan ja pullotin muutaman pullon lopuksi jotka pilasin tarkoituksella ravistamalla niitä 30sek. Yhteen en edes laittanut käymissokeria, jottei pullokäyminen poistaisi happea. Nyt, noin kuukauden päästä, vertasin värejä.

Panopäivä 17.11
4.7kg pale
17g cascade 14g mosaic 60min
12g cascade 13g mosaic 30min
20g cascade 8g mosaic 0min
OG 1.038
Wyeast 1272 XL All American Ale

Kegitys 27.11
FG 1.05

Oluissa oli silmin katsoen selkeä ero. Kegitetty oli kirkkainta, pullokäytetty oli hieman tummempaa ja ilman sokeria pullotettu oli hyvin tummaa verrattuna kumpaankin edelliseen.
Värien kuvaus osoittautui haastavaksi, kun ei ole kokemusta valokuvauksesta saati hyviä valoja. Värierot oli vaikea saada yhtä selvästi näkyviin kuvissa kun miltä ne omaan silmään näytti.

Kuvissa vasemmalla on kegitetty, keskellä pullokäytetty ja oikealla pullotettu ilman sokeria.

IMG_0089.JPG IMG_0092.JPG
 
Tein kanssa pikku testin tuosta hapettumisen aiheuttamasta tummenemasta. Tein oluen ja kegitin suurimman osan ja pullotin muutaman pullon lopuksi jotka pilasin tarkoituksella ravistamalla niitä 30sek. Yhteen en edes laittanut käymissokeria, jottei pullokäyminen poistaisi happea. Nyt, noin kuukauden päästä, vertasin värejä.

Panopäivä 17.11
4.7kg pale
17g cascade 14g mosaic 60min
12g cascade 13g mosaic 30min
20g cascade 8g mosaic 0min
OG 1.038
Wyeast 1272 XL All American Ale

Kegitys 27.11
FG 1.05

Oluissa oli silmin katsoen selkeä ero. Kegitetty oli kirkkainta, pullokäytetty oli hieman tummempaa ja ilman sokeria pullotettu oli hyvin tummaa verrattuna kumpaankin edelliseen.
Värien kuvaus osoittautui haastavaksi, kun ei ole kokemusta valokuvauksesta saati hyviä valoja. Värierot oli vaikea saada yhtä selvästi näkyviin kuvissa kun miltä ne omaan silmään näytti.

Kuvissa vasemmalla on kegitetty, keskellä pullokäytetty ja oikealla pullotettu ilman sokeria.

IMG_0089.JPG IMG_0092.JPG

Hapettuminen. Näin se menee.
 
Onko riskiä hapettumisesta, kun laittaa kuivahumaloinnin käymisen loppupuolella (niin että vesilukko vielä pulputtaa).?
Vielä niin että raottaa vain kantta sen verran että saa humalat pönttöön.

Olisi ollut mahdollisuus laittaa hiilidioksidia, mutta ajattelin että käyminsen hiilidioksidi syrjäyttää hapen?
 
Aika pieni se riski on jos kaasua tulee koko ajan ulospäin ja hiiva on vielä jossain määrin aktiivinen prosessoimaan mahdollisia loppuja happimolekyylejä.
 
Tein kanssa pikku testin tuosta hapettumisen aiheuttamasta tummenemasta. Tein oluen ja kegitin suurimman osan ja pullotin muutaman pullon lopuksi jotka pilasin tarkoituksella ravistamalla niitä 30sek. Yhteen en edes laittanut käymissokeria, jottei pullokäyminen poistaisi happea. Nyt, noin kuukauden päästä, vertasin värejä.

IMG_0089.JPG IMG_0092.JPG

Kiitos tästä selkeästä havannoinnista!
Jos "pullokäymisen" uupuminen vaikuttaa nuin paljon, on siinäkin osa syy miksi omat oluet tummuivat..
Koska itselläni oli ongelmia saada happoja muodostumaan ja meni varmaan viikko ennen kuin ensimmäiset sihahdukset kajahtivat pullosta ulos.. eli juoma saattoi tässä "käymättömässä" ajassakin ottaa jo kylkeen hapen kanssa.
Toki nuin suurta värieroa ei niissäkään missään vaiheessa tullut... mutta eiköhän tämä asia ole kuitenkin taputeltu ja tulokset puhuvat puolestaan.
Ensi kerralla viisampi tämän asian kanssa ja nakataan sodastreamin pierua pulloihin!

Toki nyt kun pulloissa on jo tummaa jouluolutta.. ei siitä edes pientä tummentumista huomaakkaan ja meidän taloudessa ei oluet kauaa nurkissa pyöri, joten makukaan ei kerkeä pilaantua, kävi miten kävi!:D:D
 
Kiitos tästä selkeästä havannoinnista!
Jos "pullokäymisen" uupuminen vaikuttaa nuin paljon, on siinäkin osa syy miksi omat oluet tummuivat..
Koska itselläni oli ongelmia saada happoja muodostumaan ja meni varmaan viikko ennen kuin ensimmäiset sihahdukset kajahtivat pullosta ulos.. eli juoma saattoi tässä "käymättömässä" ajassakin ottaa jo kylkeen hapen kanssa.
Toki nuin suurta värieroa ei niissäkään missään vaiheessa tullut... mutta eiköhän tämä asia ole kuitenkin taputeltu ja tulokset puhuvat puolestaan.
Ensi kerralla viisampi tämän asian kanssa ja nakataan sodastreamin pierua pulloihin!

Toki nyt kun pulloissa on jo tummaa jouluolutta.. ei siitä edes pientä tummentumista huomaakkaan ja meidän taloudessa ei oluet kauaa nurkissa pyöri, joten makukaan ei kerkeä pilaantua, kävi miten kävi!:D:D
Ei toi soda streamilla pelaaminen nyt niin välttämätöntä ole, joskin ei nyt älyttömän kallistakaan tosin. Itsellä on käytössä ebaysta tilattu soda stream pulloon sopiva regulaattori josta voi vaan säätönamiskaa kääntämällä päästellä pullosta kaasua, kannattaa googlata soda stream regulator niin hiffaa. Itselläni on se minimalli. En oo kyllä perusbisseillä jaksanut vaivaantua, mutta esim kun pullotin testiksi ylijäämäneipaa joka kegiin ei mahtunut niin siinä ei tullut mitään värieroja tolla menetelmällä. Tärkeempää on melkeimpä siihen kaulan kaasutilaan valutella sitä kaasua ennen korkitusta kuin pullojen esitäyttö hiilidioksidilla jos kikkailla haluaa.
 
Ei toi soda streamilla pelaaminen nyt niin välttämätöntä ole, joskin ei nyt älyttömän kallistakaan tosin. Itsellä on käytössä ebaysta tilattu soda stream pulloon sopiva regulaattori josta voi vaan säätönamiskaa kääntämällä päästellä pullosta kaasua, kannattaa googlata soda stream regulator niin hiffaa. Itselläni on se minimalli. En oo kyllä perusbisseillä jaksanut vaivaantua, mutta esim kun pullotin testiksi ylijäämäneipaa joka kegiin ei mahtunut niin siinä ei tullut mitään värieroja tolla menetelmällä. Tärkeempää on melkeimpä siihen kaulan kaasutilaan valutella sitä kaasua ennen korkitusta kuin pullojen esitäyttö hiilidioksidilla jos kikkailla haluaa.

Niin no tästähän taisikin olla aikaisemminkin jo puhetta ja tosiaan tuon kaulantäytön ajattelinkin vain tehdä.
Säästyypähän siinä kaasua sitten "vichynkin" tekemiseen! :lol:
Täytyy vaan laittaa tuo sd-regu tilaukseen niin ei tartte varsinaista laitetta hajottaa.
 
Niin no tästähän taisikin olla aikaisemminkin jo puhetta ja tosiaan tuon kaulantäytön ajattelinkin vain tehdä.
Säästyypähän siinä kaasua sitten "vichynkin" tekemiseen! :lol:
Täytyy vaan laittaa tuo sd-regu tilaukseen niin ei tartte varsinaista laitetta hajottaa.
Joo kannattaa ja helpompaa sen kanssa se kaasun säännöstelykin on. Tais olla kuitenkin vaan parin kympin luokkaa toi regu, mutta vaatii sit myös ylimääräsen pullon kun vajaata ei voi irrottaa siitä regusta.
 
Joo kannattaa ja helpompaa sen kanssa se kaasun säännöstelykin on. Tais olla kuitenkin vaan parin kympin luokkaa toi regu, mutta vaatii sit myös ylimääräsen pullon kun vajaata ei voi irrottaa siitä regusta.
Okkei. Tämä hyvä tietää, tosin saattaa olla että ylimääräinen pullo jo kaapista löytyykin.. täytyypä laittaa miniregu heti tilaukseen.
 
Joo, siis syyhän tossa on yksinkertaisesti se, että se kaasupullon suuaukko puhkaistaan tolla regulla niin se on sit siinä. Noita pullojakin kannattaa yleisestikin olla se käyttölaitteet + 1 niin on sitten se varapullo.

400g kaasupullo on btw n. 220 litraa kaasua NTP olosuhteissa eli pullon kauloja saa täyttää aika ahkerasti. Tossa menee varmaan jokunen desi per kaula jos täyttelee, koska sitä kulutusta ei oikein voi optimoida niin siitä saadaan sit joku 600 pulloa sillä 10€ (karkeesti) täyttöhinnalla eli sellasen perus 15 litran satsin pullottelee kuitenkin ton hiilidioksidin kanssa läträtessä n. 1€ eli ei toi sinänsä kovin kalliiksi tule muuten kuin laitteiden osalta.
 
Joo, siis syyhän tossa on yksinkertaisesti se, että se kaasupullon suuaukko puhkaistaan tolla regulla niin se on sit siinä. Noita pullojakin kannattaa yleisestikin olla se käyttölaitteet + 1 niin on sitten se varapullo.

400g kaasupullo on btw n. 220 litraa kaasua NTP olosuhteissa eli pullon kauloja saa täyttää aika ahkerasti. Tossa menee varmaan jokunen desi per kaula jos täyttelee, koska sitä kulutusta ei oikein voi optimoida niin siitä saadaan sit joku 600 pulloa sillä 10€ (karkeesti) täyttöhinnalla eli sellasen perus 15 litran satsin pullottelee kuitenkin ton hiilidioksidin kanssa läträtessä n. 1€ eli ei toi sinänsä kovin kalliiksi tule muuten kuin laitteiden osalta.

No kyllä tosiaan aika halpa konsti, siihen verrattuna, että sillä voi säästää pian ison oluterän vessan viemäriltä!

Mutta ymmärsinkö oikein että tuo regu hajottaa sen kaasupullon nokassa olevan venttiilin / takaiskun?? Jos näin on, on kyllä aika erikoinen ratkaisu.
 
Ei tuo sodastreamin täyttö maksa kuin 4,9€, pullo ja joka viides on ilmainen. Ajan tuollaisella pullolla kahta kegiä, 6-7 kegiä saa tyhjäksi ennen kuin pitää käydä vaihtamassa täyteen. Itsellä myös tuollainen miniregu siinä päässä.
 
Ei tuo sodastreamin täyttö maksa kuin 4,9€, pullo ja joka viides on ilmainen. Ajan tuollaisella pullolla kahta kegiä, 6-7 kegiä saa tyhjäksi ennen kuin pitää käydä vaihtamassa täyteen. Itsellä myös tuollainen miniregu siinä päässä.

Sen hintaista se täälläkin on kun saa siitä vanhasta sen pantin. Mutta eihän se regu sitten sitä venttiiliä voi paskoa koska sitten ei ainakaan sitä panttiakaan saisi takaisin.:confused:
 
Sen hintaista se täälläkin on kun saa siitä vanhasta sen pantin. Mutta eihän se regu sitten sitä venttiiliä voi paskoa koska sitten ei ainakaan sitä panttiakaan saisi takaisin.:confused:
Siis en oo sen tarkemmin tietonen kuin että tossa pullossa on sellanen metallikalvo joka joudutaan puhkaisemaan ja se uusitaan sitten joka kerta kun pullo täytetään niin en ainakaan ollut tietoinen että sen jälkeen pulloa voisi vajaana irroittaa. Jos näin on niin hyvä homma tietysti.
 
Sellanen huomio vielä, että kunnon isolla kaasupullollahan homma on halpaa, mutta itsekin käytän soda stream pulloa jos vien kegin esim jonnekin. Kätevämpi liikutella. Kotona kegit on kyllä isossa pullossa kiinni.
 
Siis en oo sen tarkemmin tietonen kuin että tossa pullossa on sellanen metallikalvo joka joudutaan puhkaisemaan ja se uusitaan sitten joka kerta kun pullo täytetään niin en ainakaan ollut tietoinen että sen jälkeen pulloa voisi vajaana irroittaa. Jos näin on niin hyvä homma tietysti.

Joo siis se on sellainen sinetti vain.
Sen alla on paineventtiili, joka tieten pitää ihan turvallisuuden takia olla olemassa nuissa pulloissa, ettei lähe pullot lapasesta.
Eli luultavammin tuossa regussa on samalainen tappi kuin sodastreamissakin, joka painaa sitä "takaiskua" alas jolloin paine pääsee ulos ja vastaavasti kun pullo kierretään auki, venttiili sulkeutuu ennen kuin se irtoaa kokonaan kierteeltä
 
Joo siis se on sellainen sinetti vain.
Sen alla on paineventtiili, joka tieten pitää ihan turvallisuuden takia olla olemassa nuissa pulloissa, ettei lähe pullot lapasesta.
Eli luultavammin tuossa regussa on samalainen tappi kuin sodastreamissakin, joka painaa sitä "takaiskua" alas jolloin paine pääsee ulos ja vastaavasti kun pullo kierretään auki, venttiili sulkeutuu ennen kuin se irtoaa kokonaan kierteeltä
Joo okei, sitten se on varmaan niin. Jotenkin vaan ajattelin että mekanismi ois vastaava kuin noissa mini hiilidioksidi ja ilokaasukapseleissa mitä tuola keittiötouhuissa on rafloissa nähnyt että puhkastaan ja se on siinä ja sitten toi soda streamin pullon kalvo ois vaan vaihdettavissa. Mutta hyvä tosiaan tietää tuokin.
 
Pullon voi irroittaa miniregusta milloin vain ja laittaa takas. Se ei mene millään tavalla rikki. Eilen viimeksi tuota käytin.
Mistä saa täytön 4,9e?
Niin ja tuolla sodastream pullolla on kätevä force karbonoida kegi, kun pullo voi olla kegissä koko ajan kiinni ja samalla heilutella sitä pöydällä (vaaka asennossa)
Tuolla tavalla saa hapot olueen kymmenessä minuutissa. Kuohuu kuitenkin enemmän, mutta hapot sitten asettuu.
 
Harrastaakos palstalaiset muuten kegin täydellistä tyhjentämistä hapesta esim täyttämällä kegin star sanilla tai vastaavalla ja sitten tuuppaamalla täyteen hiilidioksidia? Tolla minimiannostusmäärällä kegilliseen menisi noin eurolla ainetta kun litra maksaa n. 30€ ainakin ton lapon chemipro sanin (star san kopio) osalta eli kustannus ei olisi älytön, mutta päälle menisi toki vielä 20 litraa hiilidioksidia, joka sekään ei tosin ole kallista, mutta lisää sitten karkeasti sen toisen euron kuluja kegilliseen.

Tuli vaan nyt yhtäkkiä mieleen, että toihan ei ole oikeastaan järin kallista suhteessa siihen kegilliseen tavaraa ja sillä toki varmistetaan, että tosiaan kaikki on desinfioitua. Periaatteessa, jos omistaa jonkun järkevän säilytysastian, esim ylimääräisen kegin tai jonkun muun ja tilaa riittää niin tota ainettahan ei tarvitse kertakäyttää, pelkästään jo putsaamalla ensin kegin voi toki samaa ainetta ämpärissä käyttää muiden kegitysvälineiden putsaamiseen, että sikälishän tuosta tulee tuolle koko kegittelykerralle aineet. Tietysti voisi myös täyttää kegin desinfiointiaineella jo ennen kuin edes laittaa bissen käymään ja sitten panopäivänä dumpata nestettä ulos vaikkapa puolet, desinfioida kamat, paineistaa kegiä vähän ja sitten kegityspäivänä dumppaa ulos loput, putsaa kamat ja sitten tolla selviää koko prosessista.
 
Harrastaakos palstalaiset muuten kegin täydellistä tyhjentämistä hapesta esim täyttämällä kegin star sanilla tai vastaavalla ja sitten tuuppaamalla täyteen hiilidioksidia? Tolla minimiannostusmäärällä kegilliseen menisi noin eurolla ainetta kun litra maksaa n. 30€ ainakin ton lapon chemipro sanin (star san kopio) osalta eli kustannus ei olisi älytön, mutta päälle menisi toki vielä 20 litraa hiilidioksidia, joka sekään ei tosin ole kallista, mutta lisää sitten karkeasti sen toisen euron kuluja kegilliseen.

Tuli vaan nyt yhtäkkiä mieleen, että toihan ei ole oikeastaan järin kallista suhteessa siihen kegilliseen tavaraa ja sillä toki varmistetaan, että tosiaan kaikki on desinfioitua. Periaatteessa, jos omistaa jonkun järkevän säilytysastian, esim ylimääräisen kegin tai jonkun muun ja tilaa riittää niin tota ainettahan ei tarvitse kertakäyttää, pelkästään jo putsaamalla ensin kegin voi toki samaa ainetta ämpärissä käyttää muiden kegitysvälineiden putsaamiseen, että sikälishän tuosta tulee tuolle koko kegittelykerralle aineet. Tietysti voisi myös täyttää kegin desinfiointiaineella jo ennen kuin edes laittaa bissen käymään ja sitten panopäivänä dumpata nestettä ulos vaikkapa puolet, desinfioida kamat, paineistaa kegiä vähän ja sitten kegityspäivänä dumppaa ulos loput, putsaa kamat ja sitten tolla selviää koko prosessista.

Opas kegittämiseen

Tuossa linkki ko. tavalla kegittämiseen.

Onko tuolla sitten suurta merkitystä verrattuna sodastream pullolla pöhäyttelyyn?
Niin ja desifiointiainetta jää aina jonkin verran, ehkä desi, kegin pohjalle. Itse en tuota olueeni halua.
 
Opas kegittämiseen

Tuossa linkki ko. tavalla kegittämiseen.

Onko tuolla sitten suurta merkitystä verrattuna sodastream pullolla pöhäyttelyyn?
Niin ja desifiointiainetta jää aina jonkin verran, ehkä desi, kegin pohjalle. Itse en tuota olueeni halua.
Ongelma pelkällä kaasulla huuhtomisessa on se, että vaikka hiilari onkin ilmaa raskaampaa on kaasuilla tapana sekoittua diffuusion takia. Jos oikein vainoharhainen tuosta pikkutilkasta on, niin keginhän voi kääntää lopuksi ylösalaisin ja päästella siitä kannen ylipaineventtiilistä loput ulos. Tuostahan on kuitenkin testi että jos kegiin jättää star san vaahdot niin ei maistu kuitenkaan oluessa (brulosophyn exbeerimentseistä löytyy).

Toi star san on happopojhjainen aine eli on kai sikälis elintarviketurvallinen ja jos liuos on miedoin mahdollinen niin silloin ainetta on litrassa 1,5ml eli desissä 0,15ml ja olut laimenee sen lisäksi noin desilitralla vettä. 19 litraan toi on aika vähän, mutta tiedä sitten.

EDIT: Jos tosiaan ton star sanin suhteen on epäileväinen niin hommanhan voisi hoitaa myös niin, että sinne kegiin desinfioimisen jälkeen dumpattaisiin keitettyä vettä (periaatteessa varmaan kylmä puhdas hanavesikin olisi riittävän puhdasta) ja puskisi sitten sen ulos niin sittenhän se neste joka pohjalle jää ei sentään sisältäisi sitä desinfiointiainetta.
 
Viimeksi muokattu:
Kegging With Care: A Guide to Purging. - Low Oxygen Brewing

Tossa on muuten ihan hyvä linkki aiheesta miten erilaiset tavat tyhjentää kegiä hapesta vaikuttavat. Käytännössä kegin iskeminen tiiviin käymisastian vesilukon tilalle ja kaasun johtaminen ulos kegin näyttää olevan hyvä tapa minimoida happipitoisuus kegissä sekä kaiken lisäksi tuo hiilidioksidi on ilmaista. Perus bisse aiheuttaa happipitoisuuden tolla menetelmällä joka mitataan ennemminkin miljardisosissa PPB kuin miljoonasosissa PPM.

Sen sijaan paineistaminen CO2 ja paineen vapauttaminen vaatii 30psi paineella 11 sykliä jotta päästään edes 1PPM ja tuossa on sitten käytetty kaasua jo joku 200 litraa. Käytännössä nesteen ulos dumppaamalla nesteeseen jää 10ppm happea joka kegissä on 15ppb eli minimaalinen määrä. Tuo purging menetelmä on siis surkea tuon kaasun käyttötehokkuuden puolesta ja se muodostuu toimivaksi vaan jos käytetään käymisen ylijäämäkaasua.

Itse aion tuon tiedon perusteella tehdä niin, että seuraavan kerran kun pistän tolla fermzillalla olutta käymään niin lyön nesteliitin-nesteliitin letkun tuon käymisastian kaasutolpasta (niihin käy neste ja kaasu ristiin) tonne kegin nesteliittimeen ja isken spunding valven sinne kegin kaasuliitäntään ja annan käymishiilidioksidin mennä hyötykäyttöön huuhtomaan kegin. Samalla kegiin saa ylipaineen sille väliajalle kun bisse menee cold crashiin.

Itseasiassa tuossa linkin jutussahan todetaan, että mikäli esim kegin pohjalle nesteputkea johdetun hiilidioksidin virtausnopeus kegin läpi on nopeampaa kuin diffuusionopeus niin sitä hiilidioksidia kuluu suhteessa vähemmän sillä se kaasun virtausnopeus pakottaa kaasua vaihtumaan eikä tuota efektiä missä kaasut sekoittuvat paineistuksen yhteydessä ja homogeenista kaasua tulee ulos painetta päästellessä ilmiötä tapahdu.

Tuossa käymisessä se hiilidioksidin tuottonopeus ei ole riittävän iso, jotta tuo efekti saataisiin hyöydynnettyä, mutta esim 1,050 og oluesta hiilidioksidia vapautui laskelman mukaan yli 400 litraa, jolloin se vastaa jo reilusti isompaa määrää (n. tuplat) noita ensimmäisen vaihtoehdon "purging" kertoja. Eli tuolla käymisen luonnollisella hiilidioksidilla saavutetaan karkeasti sama kuin yli 20 kerralla kegin ylipaineistamisella ja sitten paineen vapautuksella.

Samaa matikkaa noudattaen voitaisiin todeta, että kaasun ajaminen kegin läpi pullostakin voisi olla tehokkaampaa, jos kaasua tosiaan tuupataan nesteliittimestä sisään ja annetaan virrata kaasuliittimestä vapaasti ulos, mitä nopeammin kaasu virtaa, sitä vähemmän kaasua tarvitaan, joten jos haluaa kegiä huuhtoa hiilidioksidilla niin nestelinjasta sisään ja kaasuliitin auki on tehokkaampaa kaasunkäytön kannalta.
 
Viimeksi muokattu:
Miten eroaa oluet maultaan toisistaan jos on tehty Pale Ale tai Pilsner mallas runkoon.
Ja jos käyminen normaalisti 20c ja hiivana US-05?
 
Miten eroaa oluet maultaan toisistaan jos on tehty Pale Ale tai Pilsner mallas runkoon.
Ja jos käyminen normaalisti 20c ja hiivana US-05?
Pilsner mallas antaa tyypillisesti hieman terävämmän/crispimmän maun pale ale maltaan ollessa hieman ympäripyöreämpi ja pehmeämpi mitä nyt omaa kokemusta aiheesta on. En kyllä yleensä ole hirveän tarkka tuosta mallaspohjan päämaltaasta, että onko pilsneriä vai palealea etenkin jos seassa on tummempia maltaita, viennaa, maris otteria, munichia tms ja jos humalia on paljon.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 289
Viestejä
4 508 045
Jäsenet
74 349
Uusin jäsen
maaniman

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom