Oluen paneminen itse

Jatkan vielä ketjuun spämmäämistä, koettakaa kestää. Erittäin hyvä tietolähde tämä, tullut lueskeltua tätä aina satunnaisesti mutta vasta tuon kurssin myötä alkoi ymmärtää enemmän mistä täällä puhutaan.

Seuraavanlainen setti tuli kasailtua ostoskoriin, tässä pitäisi olla kaikki tarvittava peruslaitteisto. Kovasti kehuttua Star Sania ei ilmeisesti enää saa, mutta valikoin korvaavan tuotteen. Puuttuuko tästä jotain oleellista vielä vai laitanko ostohousut jalkaan?
https://www.lappo.fi/cart/fill/eNol...6xuDsRVUM2luoPvZu9dwZN8TvWTawVBejYs88-ADyXhFE
 
Viimeksi muokattu:
Jatkan vielä ketjuun spämmäämistä, koettakaa kestää. Erittäin hyvä tietolähde tämä, tullut lueskeltua tätä aina satunnaisesti mutta vasta tuon kurssin myötä alkoi ymmärtää enemmän mistä täällä puhutaan.

Seuraavanlainen setti tuli kasailtua ostoskoriin, tässä pitäisi olla kaikki tarvittava peruslaitteisto. Kovasti kehuttua Star Sania ei ilmeisesti enää saa, mutta valikoin korvaavan tuotteen. Puuttuuko tästä jotain oleellista vielä vai laitanko ostohousut jalkaan?
https://www.lappo.fi/cart/fill/eNol...6xuDsRVUM2luoPvZu9dwZN8TvWTawVBejYs88-ADyXhFE

Ihan hyvältä näyttää, pari juttua iski omaan silmään:
1. Katso, että ominaispainomittarin asteikko on se, mitä haluat käyttää. Itselle SG eli specific gravity on tutumpi kuin Plato, mutta kyseessä on ihan vaan tottumiskysymys.
2. Onko kahdentyyppisiin käymisastioihin (speidel +perus ämpäri) joku syy, esim. toinen pullotusastiaksi? Jos näin, niin pullotusastiaan ei tarvitse erillistä vesilukkoa.
Muuten näytti varsin pätevältä setiltä.
 
Jätä ainakin speidelin käymisastia pois ostoskorista ja ota tilalle tollanen muovisanko jos kahta tarvitset. Vaihtoehtoisesti jos käymisastian kanssa haluaa hienostella niin fermentasaurus/fermzilla akselin vehkeet on varmaan niitä mihin katseeni suuntaisin.

Katso myös, että toi mittalasi 100ml on riittävä tolle ominaispainomittarille, korkeus on se määräävä tekijä tossa joten jos se mittalasi on ominaispainomittaria varten valittu niin nappaa joku missä korkeutta se parikymmentä senttiä ainakin.

Noiden päälle sit läjä raaka-aineita, voin varauksetta suositella noita safale/vastaavan kategorian kuivahiivoja ainakin ensalkuun. Helppoja ja edullisia, eivät vaadi starttereita tms.
 
Ihan hyvältä näyttää, pari juttua iski omaan silmään:
1. Katso, että ominaispainomittarin asteikko on se, mitä haluat käyttää. Itselle SG eli specific gravity on tutumpi kuin Plato, mutta kyseessä on ihan vaan tottumiskysymys.
2. Onko kahdentyyppisiin käymisastioihin (speidel +perus ämpäri) joku syy, esim. toinen pullotusastiaksi? Jos näin, niin pullotusastiaan ei tarvitse erillistä vesilukkoa.
Muuten näytti varsin pätevältä setiltä.
1. Hyvä pointti, ei ole tullut edes mieleen että noita OG-mittareita on eri asteikoilla. Vaihdoin mittarin SG-asteikolliseen ja lasin isompaan.
2. Toista käymisastiaa ajattelin hyödyntää pullotukseen. Halvemman käymisastian arvosteluissa mainittiin, että hanan tiivisteet vuotavat, mistä päättelin tuollaisen arvokkaamman pöntön olevan parempi. Ehkä tällä ei käytännössä niin suurta merkitystä ole. En myös löytänyt valikoimista halvemmalla hanallista sammiota/sankoa, jossa ei olisi vesilukkoa mukana.

Jätä ainakin speidelin käymisastia pois ostoskorista ja ota tilalle tollanen muovisanko jos kahta tarvitset. Vaihtoehtoisesti jos käymisastian kanssa haluaa hienostella niin fermentasaurus/fermzilla akselin vehkeet on varmaan niitä mihin katseeni suuntaisin.

Katso myös, että toi mittalasi 100ml on riittävä tolle ominaispainomittarille, korkeus on se määräävä tekijä tossa joten jos se mittalasi on ominaispainomittaria varten valittu niin nappaa joku missä korkeutta se parikymmentä senttiä ainakin.

Noiden päälle sit läjä raaka-aineita, voin varauksetta suositella noita safale/vastaavan kategorian kuivahiivoja ainakin ensalkuun. Helppoja ja edullisia, eivät vaadi starttereita tms.
Taitaa olla siis parempi vaihtoehto napata kaksi tuollaista halvempaa käymispönttöä, jos ei näissä suurta eroa ole. Mittarin pitäisi olla sopivan pituinen mittalasiin suhteutettuna, ainakin Lapon tuotetietojen mukaan.

Tässä vielä päivitetty kori. Hintaa toimituskulujen kanssa sentilleen 600 €.

Itse raaka-aineet vielä pohdinnan alla, niin pitkälle ei olla päästy prosessissa. Isällä oli toiveissa laittaa jonkinlainen pilsner tulille, mutta täytyy kaivaa jostain hyvä resepti. Raaka-aineet ollaan toki tilaamassa samalla kertaa laitteiston kanssa.

Kiitos taas vinkeistä molemmille! :tup:
 
1. Hyvä pointti, ei ole tullut edes mieleen että noita OG-mittareita on eri asteikoilla. Vaihdoin mittarin SG-asteikolliseen ja lasin isompaan.
2. Toista käymisastiaa ajattelin hyödyntää pullotukseen. Halvemman käymisastian arvosteluissa mainittiin, että hanan tiivisteet vuotavat, mistä päättelin tuollaisen arvokkaamman pöntön olevan parempi. Ehkä tällä ei käytännössä niin suurta merkitystä ole. En myös löytänyt valikoimista halvemmalla hanallista sammiota/sankoa, jossa ei olisi vesilukkoa mukana.


Taitaa olla siis parempi vaihtoehto napata kaksi tuollaista halvempaa käymispönttöä, jos ei näissä suurta eroa ole. Mittarin pitäisi olla sopivan pituinen mittalasiin suhteutettuna, ainakin Lapon tuotetietojen mukaan.

Tässä vielä päivitetty kori. Hintaa toimituskulujen kanssa sentilleen 600 €.

Itse raaka-aineet vielä pohdinnan alla, niin pitkälle ei olla päästy prosessissa. Isällä oli toiveissa laittaa jonkinlainen pilsner tulille, mutta täytyy kaivaa jostain hyvä resepti. Raaka-aineet ollaan toki tilaamassa samalla kertaa laitteiston kanssa.

Kiitos taas vinkeistä molemmille! :tup:
Ota vielä lappo tohon tilaukseen mukaan, et voi käytännössä käymispöntöstä toiseen valuttaa olutta hanasta, koska hapetat valmiin oluen kyllä sillä toiminnalla täysin pilalle. Homma toimii kutakuinkin niin, että valmis olut siirretään lapolla väliastiaan, jossa jälkikäymissokeri (yleensä keitetään veteen 1:1 painon mukaan sokeri ja vesi, jotta liukenee sokerisiirappina nopeasti). Itse oon kyllä samalla vaivalla suoraan lapolla sitten pullottanutkin, mutta miksei hanastakin voisi. Oon vaan huomannut helpommaksi järjestää pullot vaikkapa 4 riviin kiinni toisiinsa niin lappoa on supernopea nostella pullosta toiseen, makuasioita toki. Lappoonkin saa pullontäyttäjän.

Mitä valmistukseen tulee niin pilsneriä tai lagereita ylipäätään ei oikein kotona saa tehtyä ellei ole lämpötilakontrolloitua käymiskaappia käytössä, joten kannattaa huomioida se aspekti. Jos siis huoneenlämmössä käytetään niin ale linjalle joudut suunnata katseesi (pintahiivat).
 
Ota vielä lappo tohon tilaukseen mukaan, et voi käytännössä käymispöntöstä toiseen valuttaa olutta hanasta, koska hapetat valmiin oluen kyllä sillä toiminnalla täysin pilalle. Homma toimii kutakuinkin niin, että valmis olut siirretään lapolla väliastiaan, jossa jälkikäymissokeri (yleensä keitetään veteen 1:1 painon mukaan sokeri ja vesi, jotta liukenee sokerisiirappina nopeasti). Itse oon kyllä samalla vaivalla suoraan lapolla sitten pullottanutkin, mutta miksei hanastakin voisi. Oon vaan huomannut helpommaksi järjestää pullot vaikkapa 4 riviin kiinni toisiinsa niin lappoa on supernopea nostella pullosta toiseen, makuasioita toki. Lappoonkin saa pullontäyttäjän.

Mitä valmistukseen tulee niin pilsneriä tai lagereita ylipäätään ei oikein kotona saa tehtyä ellei ole lämpötilakontrolloitua käymiskaappia käytössä, joten kannattaa huomioida se aspekti. Jos siis huoneenlämmössä käytetään niin ale linjalle joudut suunnata katseesi (pintahiivat).
Sinänsä oluen siirto hanallisesta astiasta onnistuu myös, jos tökkää lyhyen letkunpätkän hanaan, joka sitten yltää pullotusastian pohjalle. Vastaa lappoa aika pitkälti, on vaan paljon helpompaa+vähemmän desinfioitavaa. Jos nyt aloittaisin alusta harrastuksen niin en välttämättä lappoa ostaisi. Jos lappo on saatava, niin ehdottomasti automaattilappo. Vähentää kyrpiintymistä n. 9000% kun ei tarvitse imeä letkua ja samalla pelätä infektioita, ja starttaus syntyy kirjaimellisesti käden käänteessä.

Komppaan kyllä tuota että pilsnerien teko on sitä haastavinta. Jollakin puhtaana käyvällä, vähäesterisellä hiivakannalla, tyyliin us-05 safalelta, voinee tuottaa melko lagermaisia aleja kun komboaa eurooppalaisten humalien kanssa, mutta oikeisiin pilsnereihin tarvitsee kyllä lämpötilakontrollin.
 
Nojoo, totta tuo, että hanaan voi laittaa letkun. Mulla on yksinkertainen imettävä lappo kun ei oo hanaa käymisastiassa niin imen rauhassa käyntiin ja sit puristan letkun länään ja huuhtelen desinfiointiaineämpärissä sen lapon pään ennen kun jatkan. Ihan toimiva systeemi ollut so far.
 
1. Hyvä pointti, ei ole tullut edes mieleen että noita OG-mittareita on eri asteikoilla. Vaihdoin mittarin SG-asteikolliseen ja lasin isompaan.
2. Toista käymisastiaa ajattelin hyödyntää pullotukseen. Halvemman käymisastian arvosteluissa mainittiin, että hanan tiivisteet vuotavat, mistä päättelin tuollaisen arvokkaamman pöntön olevan parempi. Ehkä tällä ei käytännössä niin suurta merkitystä ole. En myös löytänyt valikoimista halvemmalla hanallista sammiota/sankoa, jossa ei olisi vesilukkoa mukana.


Taitaa olla siis parempi vaihtoehto napata kaksi tuollaista halvempaa käymispönttöä, jos ei näissä suurta eroa ole. Mittarin pitäisi olla sopivan pituinen mittalasiin suhteutettuna, ainakin Lapon tuotetietojen mukaan.

Tässä vielä päivitetty kori. Hintaa toimituskulujen kanssa sentilleen 600 €.

Itse raaka-aineet vielä pohdinnan alla, niin pitkälle ei olla päästy prosessissa. Isällä oli toiveissa laittaa jonkinlainen pilsner tulille, mutta täytyy kaivaa jostain hyvä resepti. Raaka-aineet ollaan toki tilaamassa samalla kertaa laitteiston kanssa.

Kiitos taas vinkeistä molemmille! :tup:

Itse en tuota parempaa käymisastiaa vaihtaisi, itse hommaan vielä sellaisen.
Pullotustikku on ärsyttävän hidas, mutta parempaakaan ei taida olla saatavilla.
Immersiojäähdyttimestä kannattaa noita kierteitä varovasti sen verran venytellä, että ovat irti toisistaan ja jäähdytyksen aikana hieman kierukkaa heilutella. Minulla jäähtyi 23L vierrettä reilu 10min vesijohtovedellä.
Jos hommaa keg:it niin voi tuon pullotushässäkän unohtaa.
 
Ite kattelin yks päivä, että The Malt Millerillä ois munkki hyvässä tarjouksessa, kun kaupan päälle saa vielä munkille takin sekä whirlpool armin. Jonkin aikaa sivuilla selailtuani pompsahti vielä 5% alennustarjous, kun tilaa uutiskirjeen.
Alennuksen kanssa munkki lisävarusteineen ja kuljetuksineen £352,49 =~407,70 € ( ei paha)
Ite taidan kuitenkin vielä pitäytyä pussimäskäyshommissa. Jos joku tuon mun alekoodin haluaa, laittakoon vaikka privaviestiä.
Brew Monk™ All-in-one brewing system - Stainless Steel - Free Jacket and Whirlpool Arm
 
Toi monk ilman whirlpool armia on näköjään bauttiarallaa sama suomessa hinnaltaan niin kannattaa ehkä vaan kotimaasta ottaa mahdollisten takuuhommien suhteen
 
Maischfest -mäskikattila
Onko kellään tarkemmin kokemusta näistä edullisimmista mäskäys/keittokattiloista?
Mitä joku googlettelu paljasti, niin ilmeisesti vastaavaa kamaa on ollut joltain toiselta valmistajalta ja foorumeilla ulkomailla porukalla näitä kyllä on. Jos pitäisi valita niin ottaisin varmaan mallin, jossa on pumppu ja vierteen kierrätys, jolloin hinta alkaakin lähennellä brewmonkkia, joten kannattaneeko sitten ottaa sellanen, tiedä sitä. Tuskin noissa mitään isompaa vikaa kuitenkaan on.
 
Ite kattelin yks päivä, että The Malt Millerillä ois munkki hyvässä tarjouksessa, kun kaupan päälle saa vielä munkille takin sekä whirlpool armin. Jonkin aikaa sivuilla selailtuani pompsahti vielä 5% alennustarjous, kun tilaa uutiskirjeen.
Alennuksen kanssa munkki lisävarusteineen ja kuljetuksineen £352,49 =~407,70 € ( ei paha)
Ite taidan kuitenkin vielä pitäytyä pussimäskäyshommissa. Jos joku tuon mun alekoodin haluaa, laittakoon vaikka privaviestiä.
Brew Monk™ All-in-one brewing system - Stainless Steel - Free Jacket and Whirlpool Arm

Tuo whirlpool arm on täysin turha munkille koska pumpun tehot eivät riitä kunnon whirlpooliin. Itse tein "takin" munkille tuollaisesta 7€ (Makuualusta) makuualustasta jossa foliopinta toisella puolella. Aikaa meni ehkä 10min leikellä ja istuu todella hyvin paikoilleen ja ei sula keittolämmöissäkään.
 
Tuo whirlpool arm on täysin turha munkille koska pumpun tehot eivät riitä kunnon whirlpooliin. Itse tein "takin" munkille tuollaisesta 7€ (Makuualusta) makuualustasta jossa foliopinta toisella puolella. Aikaa meni ehkä 10min leikellä ja istuu todella hyvin paikoilleen ja ei sula keittolämmöissäkään.
Takki tietysti eristää, mutta mitä hyötyä siitä on?

Millä ja miten muuten pesette itse keittokattilan?
Kun siinä on noita sähköosia alaosassa niin vesi ei varmaankaan tee hyvää siellä.
 
Takki tietysti eristää, mutta mitä hyötyä siitä on?

Millä ja miten muuten pesette itse keittokattilan?
Kun siinä on noita sähköosia alaosassa niin vesi ei varmaankaan tee hyvää siellä.
Pienempi sähkönkulutus ja nopeammin nostaa esim lämpötilaa täydellä teholla, kun lämpövuo ulos on pienempi. Tollanen keittokattila nyt oletettavasti puhdistuu sisältä, jossa se puhdistustarve pääasiassa on, ihan pesuaineliuoksilla jne ja ulkopuoli sit varovaisemmin ettei nyt painepesurilla tai letkulla ruiki elektroniikkaan.
 
Pienempi sähkönkulutus ja nopeammin nostaa esim lämpötilaa täydellä teholla, kun lämpövuo ulos on pienempi. Tollanen keittokattila nyt oletettavasti puhdistuu sisältä, jossa se puhdistustarve pääasiassa on, ihan pesuaineliuoksilla jne ja ulkopuoli sit varovaisemmin ettei nyt painepesurilla tai letkulla ruiki elektroniikkaan.
Luulisi siinä elektroniikassa olevan esim IP55 suojaus jos kerran on kyse sähkölaitteesta jossa leikitään veden kanssa :confused:
 
Luulisi siinä elektroniikassa olevan esim IP55 suojaus jos kerran on kyse sähkölaitteesta jossa leikitään veden kanssa :confused:
Niin no siitä en tiedä, mutta kattilan sisäpuoli on vesitiivis kuten arvata saattaa ja se on se osa tuosta kattilasta jossa sitä pesua tarvitsee suorittaa, ehkä ulkopinnoiltakin peruspesua, tuskin se elektroniikka noissa niin huonosti on suojattu, ettei esim jollain pesuainerätillä voisi ulkopintaa pyyhkiä myös elektronisten osien päältä.
 
Niin no siitä en tiedä, mutta kattilan sisäpuoli on vesitiivis kuten arvata saattaa ja se on se osa tuosta kattilasta jossa sitä pesua tarvitsee suorittaa, ehkä ulkopinnoiltakin peruspesua, tuskin se elektroniikka noissa niin huonosti on suojattu, ettei esim jollain pesuainerätillä voisi ulkopintaa pyyhkiä myös elektronisten osien päältä.
upload_2019-10-29_16-26-37.png

Käyttöohjeessa on tosiaan tollanen maininta, josta vois päätellä ettei kestä suoria roiskeita vettä. IP-suojausluokitusta tuskin myöskään on kun erillistä mainintaa ei siitä mistään löydy.
 
Onks tääl muuten halukkaita vaihtelemaan kotituotoksia? Multa ainaki löytyy vaihtareiksi bissejä tässä pk-seudulla. Voin periaatteessa postitellakin ristiin.
 
upload_2019-10-29_16-26-37.png

Käyttöohjeessa on tosiaan tollanen maininta, josta vois päätellä ettei kestä suoria roiskeita vettä. IP-suojausluokitusta tuskin myöskään on kun erillistä mainintaa ei siitä mistään löydy.

Se piirilevy on siellä pohjan alla muoviluukun takana, joka on neljällä ruuvilla kiinni. Sen kummempaa tiivistettä tai suojausta siinä ei ollut.
 
Laitetaanko liivate käymisastiaan kylmään vai lämpimään olueen siis ennen Coldcrashiä vai sen aikana.
 
Olut vuorokauden kylmässä pihalla 0 C. Sen jälkeen 1,5 tl liivatetta sekoitettuna n.2,5dl vettä. Vuorokauden jälkeen tynnyriin, olut ihan sameaa, maku kuitenkin ihan parasta. Missä meni vikaan?
 
Liivatteen voi myös ihan hyvin laittaa käymisastiaan jos käyttää jälkikäymistä pullossa on toiminut hyvin itsellä:)
 
Mitä väliä on sillä laittaako liivatteen kegiin vai käymisastiaan? Kokeilin tuonkin. Haluaisin vaan kirkkaampaa olutta.
 
Onko täällä ketään sahdintekijöitä?
Minkälaisella reseptiikalla kannattaisi kokeilla ja onko onnisunut miten hyvin:confused:
 
Onko täällä ketään sahdintekijöitä?
Minkälaisella reseptiikalla kannattaisi kokeilla ja onko onnisunut miten hyvin:confused:

Tosimiehet tekee omat sekoitukset vaikka sahtimaltaallakin saa ihan hyvää kamaa aikaiseksi. 75% pils, 15% ruis ja ~10% jotain tummempaa karamellia itselle mieluisan värin saavuttamiseksi. Pari oksaa katajaa, 90min 70°C ja keittämättä käymään.
 
Ajateltiin tehdä kanssa perus ohra, coockie, caramel ja ruismaltaista ilman keittoa kavereiden kanssa. Läjä mosaiccia mäskin sekaan makua antamaan ja mausteeksi kanelia kardemummaa ja kirsilkoita
 
Olut vuorokauden kylmässä pihalla 0 C. Sen jälkeen 1,5 tl liivatetta sekoitettuna n.2,5dl vettä. Vuorokauden jälkeen tynnyriin, olut ihan sameaa, maku kuitenkin ihan parasta. Missä meni vikaan?
Vuorokauden kun oli keg:issä niin oli jo ihan kirkasta. Malttia....
 
IPAn FG näyttäis jämähtäneen 1.015. Kohta 2 viikkoa käynyt. Yllättävän korkea, vaikka US-05 käytössä, maltaina sahtimallasta ja pieni jämäerä pilsneriä. Tosin mäskäyslämpö jäi vähän korkeaksi ja oli 68 astetta, joten ehkä siinä syy. Taidan heittää kuivahumalat jo pönttöön.
 
Itsellä us-05 jättää yleensä juuri tuonne 1.012-1.025 välille riippuen mäskäyslämmöistä ja onko paljon erikoismaltaita.
 
Itsellä us-05 jättää yleensä juuri tuonne 1.012-1.025 välille riippuen mäskäyslämmöistä ja onko paljon erikoismaltaita.
Mulla on us-05 käyttänyt kaikki n. 1.050 OG suuruusluokassa olevat bisset kyllä 1.010 tuntumaan, joskin mäskään yleensä 66 asteessa. Toi 1.015 ja 68 mäskäyslämpö on ihan järkevän kuulonen yhdistelmä kyllä.
 
Tattista Maso ja jonetsky. OG oli 1.057 ja tavoittelin sellaista 1.010-1.012 väliä FG:ssä, mutta tosiaan mäskäyslämpö ainakin vaikuttaa.
 
Onko täällä ketään sahdintekijöitä?
Minkälaisella reseptiikalla kannattaisi kokeilla ja onko onnisunut miten hyvin:confused:
Harri Metsäjoen ohjeen mukaan aina onnistunut:tup:
Ohje sahdin valmistukseen kotona | Reittausblogi

Olut vuorokauden kylmässä pihalla 0 C. Sen jälkeen 1,5 tl liivatetta sekoitettuna n.2,5dl vettä. Vuorokauden jälkeen tynnyriin, olut ihan sameaa, maku kuitenkin ihan parasta. Missä meni vikaan?
Kuumensitko vettä+liivate, jotta liivate sekoittuu kirkkaaksi nesteeksi? Kannattaa kuitenki paripäivää odotella, niin pitäis toimia.
 
IPAn FG näyttäis jämähtäneen 1.015. Kohta 2 viikkoa käynyt. Yllättävän korkea, vaikka US-05 käytössä, maltaina sahtimallasta ja pieni jämäerä pilsneriä. Tosin mäskäyslämpö jäi vähän korkeaksi ja oli 68 astetta, joten ehkä siinä syy. Taidan heittää kuivahumalat jo pönttöön.
Itseäni lainaten FG laski vielä 1.013, kun laitoin kuivahumalat 3 päiväksi. Nyt noin viikon pullossa enkä malttanut olla korkkaamatta yhtä pulloa testiin. Ihan perhanan hyvää jo tässä vaiheessa :yum:. Humalina amarillo, citra, simcoe, ja noin 50 ibua melkein pelkästään magnumilla. Todella täyteläinen ja makeahko tämä vielä on. Voipi olla, että jälkikäymissokereita vielä jäljellä...
 
Muuten, jos tykkää lueskella reseptejä, niin Brew Your Ownin big book of clone recipes lähtee nyt reilulla 3 dollarilla: https://www.amazon.com/Brew-Your-Book-Clone-Recipes-ebook/dp/B07CZV5CGX/
Huom, vain kindle-versio.

Mitä nyt nopeasti selailin niin ainakin apa, ipa, englantilaiset oluttyypit on aika hyvin edustettuna, kategorioina löytyy useimmat oluttyypit mutta muita en vielä ehtinyt katsoa.
Itse resepteissä prosessit on aika nopeasti selitetty ja esim. Tehokkuuksia ei ole annettu, mutta muuten mäskäys, keitto ja raaka-aineet on selitetty imo ihan tarpeeksi hyvin. Vähintäänkin jos miettii esim mallaspohjaa tai humalointiaikataulua niin näistä voi olla hyötyä.
 
Muuten, jos tykkää lueskella reseptejä, niin Brew Your Ownin big book of clone recipes lähtee nyt reilulla 3 dollarilla: https://www.amazon.com/Brew-Your-Book-Clone-Recipes-ebook/dp/B07CZV5CGX/
Huom, vain kindle-versio.

Mitä nyt nopeasti selailin niin ainakin apa, ipa, englantilaiset oluttyypit on aika hyvin edustettuna, kategorioina löytyy useimmat oluttyypit mutta muita en vielä ehtinyt katsoa.
Itse resepteissä prosessit on aika nopeasti selitetty ja esim. Tehokkuuksia ei ole annettu, mutta muuten mäskäys, keitto ja raaka-aineet on selitetty imo ihan tarpeeksi hyvin. Vähintäänkin jos miettii esim mallaspohjaa tai humalointiaikataulua niin näistä voi olla hyötyä.
Juu, voin suositella kirjaa. Oman ostin kesällä. Kaikki raaka-aineet myös kiloina. Lähes kaikissa muissa enkkukirjoissa paino jenkkien yksikkönä.
 
Siinä se nyt on, elämäni ensimmäinen pano!
Vas. aito Blanc ja oik. oma tuotos.



Blanc 1664:sta apinoiden ja sitä hieman enemmän "oikean" oluen muotoon muunnellen..
Kuusi maistelijaa, seitsämästä valitsi oman tuotokseni, syynä "oluen väri", "parempi vaahtokukka", "sopiva katkeruus" yms. Ei voi olla kuin tyytyväinen.:tup:

Se mitä jäin näin noviisina ihmettelemään on tuo oluen tummempi väri ja hieman vähäisempi aprikoosin maku, vaikka aprikoosia käytinkin enemmän kuin yleisesti oli ohjeistettu. Mikäs näihin voisi olla syynä, miksi väri on tummempi ja olisiko sillä hedelmän makuun vaikutusta, että uuttuminen tehtiin sukassa?

Mutta se mitä opin tästä ensmmäisestä pano kerrasta on, että humaloinnin kanssa saa käyttää rohkeutta, jälkikäyminen kannattaa lapota toiseen astiin ja happojen saamiseksi ei kannata pulloja jättää kylmään, ainakaan tällä hiivalla! :D
Eli kaiken kaikkiaan opettavainen matka oli oluen parissa ja seuraavalla kerralla toivottavasti jo hitusen viisaampana lähdetään kohti humalaisempaa matkaa.

PS. Jälkipyykkinä kysymys.. oppiiko eri humaloiden yhteensopivuuden vain ajankanssa kokeilemma vai onko jossain jotain perus taulukkoa josta näkis mitkä synkkaa keskenään ja jos nyt olisi aikomus tehdä jouluksi oikein tummaa ja vahvaa olutta, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle!?
 
Väri voi olla tummemasta karamellimaltaasta tai sitten olut on oxidoitunut pakkauksen aikana tai jos olet laponnut oluen toiseen käymisastiaan jälkikäymiseen. Humalat oppii parhaiten kokeilemalla.:tup:
 
Väri voi olla tummemasta karamellimaltaasta tai sitten olut on oxidoitunut pakkauksen aikana tai jos olet laponnut oluen toiseen käymisastiaan jälkikäymiseen. Humalat oppii parhaiten kokeilemalla.:tup:

Kiitos vastauksesta. Nuista todennäköisin vaihtoehto on tuo lappoaminen toiseen astiaan jälkikäymiseen, koska sen tein ja lapposinpa vielä jälkikäymisen jälkeenkin oluen toiseen astiaan cold crashia varten, jättäen aina hiivamössöt pohjalle jotta lopputulos olisi ennen pullottamista mahd. puhdasta. Mutta osaatko selitää että miten tämä vaikuttaa väriin? Koska jotenkin tuntuisi, että puhtaamapaa, eli ei ainakaan tummempaa tulisi oluesta kun sen nuin tekee.. vai mistä värin muutos johtuu!?
 
Olen kuullut, että jos kattilan pohjaan pääsee palamaan kiinni möhnää keittovaiheessa niin siitä voi tulla tummempi väri. Olitko siis laskenut jonkun oletetun EBC:n maltaista jota käytit ja nyt tuli tummempaa?
 
Hapettuminen todennäköisesti syynä. Se on yleensäkin kotipanijalle suuri haaste koska laitteisto ei usein anna myöden siirtää olutta ilman että se pääsee kosketuksiin hapen kanssa.

Hapettumisella on monta muutakin negatiivista seurausta, esim. Humaloinnin aromien heikentyminen ja tunkkaisen/pahvisen maun ilmaantuminen.
 
Mulla hapettui ainakin yksi erä ja se värivivahde, joka siitä seuraa on juurikin tollanen "harmaaseen" taittava. Mitä enemmän humalaa oluessa on, sitä enemmän olut myös kärsii hapettumisesta. Itse oon perus sourit, ipat jne tehnyt niin, että arvioin käymisastiasta tulevan nesteen määrän ja laitan jälkikäymissokeria sen 7g/litra tuon arvion mukaan jo valmiiksi veteen keitettynä väliastiaan. Olut lapolla suoraan tuonne väliastiaan aivan pohjalle laskien ilman loiskuttelemista. Samalla tuo sokeri sekoittuu olueen melko tasaisesti. Puhdistetulla muovikapustalla kevyt sekoitus ja sitten lapolla pulloihin. Ei ole ollut ongelmaa.

Kuivahumaloidummassa oluessa kyllä hapettuminen pilasi oluen ja siitä viisastuneena totesin, että esim neipat jne menee mulla suoraan kegiin jatkossa. Mikäli kegivehkeisiin ei halua investoida niin pullottajalle ihan kohtalainen vinkki (jolla yhden satsin neipaa osittain pullotinkin, kun kegi täyttyi) on seuraava: Tilaa ebaysta parikymppiä maksava soda stream hiilihapporegulaattori ja osta soda stream pullo. Peitä väliastia esim kelmulla ja teippaa kelmu kylkien ympäri tiiviiksi. Tee pieni reikä kelmuun ja "huuhtele" astia hiilidioksidilla. Sitten teippaa reikä umpeen. Kun aloitat lappoamisen tee uusi reikä väliastian kelmuun ja lappoa pohjaa myöten. Hämmentele vähän siitä kelmun raosta (lappoamisen tuoma virta sekoittaa etukäteen annostellun jälkikäymissokerin pääosin) ja tarvittaessa huuhtele se "ilmatila" hiilidioksidilla. Toi hiilidioksidi on ilmaa raskaampaa eli pysyy sielä astiassa suht hyvin jos et siirtele, sekoita jne sitä ilmatilaa. Kun pullot on valmiina niin lappoaminen pulloihin, jos haluat olla aivan varma niin avaa regu siten että hiilidioksidia tulee hiljaa ja "huuhtele" pullojen kaulat siten että nostat korkin aina heti pullon päälle ja käsittele kaikki pullot noin. Sitten vaan korkittaen.

Toi soda stream pullo ja siihen sopiva miniregu ei ole kallis investointi, enkä usko, että kotipanijalle on kovin haitallista vaikka se olut onkin niissä pulloissa hetken ennen kun ilmatila "huuhdellaan" jotkuthan huuhtelee ne tyhjät pullotkin, mutta jos on tarkoitus pullottaa vaikkapa 50 pulloa niin hemmetin hidasta. Se happi ei kuitenkaan kovin nopeasti sinne nesteeseen siitä nesteen pinnasta liukene niin on oleellisempaa saada pullon sisältö korkitusvaiheessa happivapaaksi. Esim aussitubettaja homebrew network kanavalla teki testin missä laski pulloihin sokereineen 2 pulloa, joista toiseen jätti sen ilmatilan ja toisessa (muovipulloja) puristi sen ilmatilan pois ja korkitti "nesteeseen" ja sitten sekoitteli sitä pulloa, jossa ilmaa oli, koska huhu kertoo, että jälkikäymishiiva käyttää sen hapen pois, mutta silti ero oli valtava.

Mitä tuohon käymisastiassa pitämiseen tulee, niin kannattaa suorittaa käyminen kokonaisuudessaan sekä cold crash suoraan siinä, koska cold crashissa sitä suspensiossa olevaa sakkaa kunnolla poistuu. Tosin saatiin kyllä ilman cold crashia kavereiden kanssa todella kirkasta ipaa kun vaan annettiin käydä loppuun ja venattiin muutama viikko ilman että käymisastiaa hämmenneltiin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 391
Viestejä
4 489 679
Jäsenet
74 152
Uusin jäsen
CyberBoi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom