- Liittynyt
- 21.10.2016
- Viestejä
- 4 867
Jos meinaavat tukkia lapon niin ota jollain puhdistetulla siivilällä varovasti pois pinnalta, muutoin sanoisin, että anna lillua vaan. On kyllä tosi erikoisen näköisiä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Jos meinaavat tukkia lapon niin ota jollain puhdistetulla siivilällä varovasti pois pinnalta, muutoin sanoisin, että anna lillua vaan. On kyllä tosi erikoisen näköisiä.
Itse en oo fani pienenkään hapettumismahdollisuuden osalta ja tollasen siivilän läpi virtaava olut lukeutuu riskitekijäksi mun kirjoissa. Eipä normaalisti cold crashin jälkeen (tai ilmankaan jos vaan odottelee rauhassa) tarvitse mitään siivilöidä. Pullottelussa tulee sakat pohjalle kuitenkin ja kegissäkin kertyy pohjalle mahdollinen muhju niin ei kauheasti väliä tuolla.Ite oon käyttäny rosterista humalaputkea johon laitan lapon ja koko putken sitten käymisastiaan.
Siivilöityy aika hyvin kyllä.
Itse en oo fani pienenkään hapettumismahdollisuuden osalta ja tollasen siivilän läpi virtaava olut lukeutuu riskitekijäksi mun kirjoissa. Eipä normaalisti cold crashin jälkeen (tai ilmankaan jos vaan odottelee rauhassa) tarvitse mitään siivilöidä. Pullottelussa tulee sakat pohjalle kuitenkin ja kegissäkin kertyy pohjalle mahdollinen muhju niin ei kauheasti väliä tuolla.
Ainahan siitä osa on pinnassaJos se siivilä on kokonaan pinnan alapuolella niin ei luulisi hapettuvan?
Ja jos vielä haluaa nopeuttaa, niin laittaa 40psi kegiin heiluttelee sitä. Laittaa vaikka lattialle vaakaan ja jaloilla hieman pyörittelee. Oluen tulisi olla mahd kylmää, co2 imeytyy parhaiten. Tuossa ollut kätevä sodastream pullo jossa pieni regu, niin pullon voi pitää kiinni kegissä heiluttelun aikana (tietysti varoen liittimiä).Laitoin ekan bissen kegiin. Mikäs paine sinne pitäis laittaa? Jääkaappilämmöissä joku 12psi? Laitoin nyt alkuunsa 20 että saa vähän buustatrua hapottumista ja kelasin tiputella sitten muutaman tunnin päästä. Mulla on hanana picnic ja 3 metrinen supistettu letku.
Ja jos vielä haluaa nopeuttaa, niin laittaa 40psi kegiin heiluttelee sitä. Laittaa vaikka lattialle vaakaan ja jaloilla hieman pyörittelee. Oluen tulisi olla mahd kylmää, co2 imeytyy parhaiten. Tuossa ollut kätevä sodastream pullo jossa pieni regu, niin pullon voi pitää kiinni kegissä heiluttelun aikana (tietysti varoen liittimiä).
Juu, ja vaahtoaa enemmän hanasta laskettaessa. Mutta jos on kiire ja kyllä ne pikahapotkin sitten asettuu.Kannattaa huomata että nuo hapot ovat jotenkin "agressiivisempia" ja pysyvät huonommin juomassa kuin hitaasti hiilihapotetussa oluessa.
Juu, ja vaahtoaa enemmän hanasta laskettaessa. Mutta jos on kiire ja kyllä ne pikahapotkin sitten asettuu.
Oisko hyvää yleisohjetta esim 40psi ja 1vrk jonka jälkeen paine ulos kaasutilasta ja 12 sisään tjsp? Kai tota regun asteikkoa btw luetaan siten että 12psi on 12psi absoluuttista painetta ja vastaa noiden force carbonation charttien 12psi lukemaa?Itse tekisin niin (ja olen tehnytkin) että ajaisin hapot raivolla sisään, mutta antaisin juoman sen jälkeen kunnolla rauhoittua.
Ja kannattaa varmistaa, että kegin kaasupuolen liittimen alapuolella oleva putken pätkä on nesteen yläpuolella, kun kikkailee noilla paineilla. Mahdollisuus saada oluet regulaattoriin.Oisko hyvää yleisohjetta esim 40psi ja 1vrk jonka jälkeen paine ulos kaasutilasta ja 12 sisään tjsp? Kai tota regun asteikkoa btw luetaan siten että 12psi on 12psi absoluuttista painetta ja vastaa noiden force carbonation charttien 12psi lukemaa?
Joo, tokiJa kannattaa varmistaa, että kegin kaasupuolen liittimen alapuolella oleva putken pätkä on nesteen yläpuolella, kun kikkailee noilla paineilla. Mahdollisuus saada oluet regulaattoriin.
Tollanen hapotuskivi maksaa esim ebayssa muutaman euron ja sellanen uroskierteinen ball lock post jonka saat siis mutterilla kiristettyä ja sellanen maksaa n. 5-10€ niin paljoa enempää et poranterän lisäksi tarvitse jos haluat siitä kegin ainoasta kannesta tuollaisen tehdä. Näytti ebaysta saavan tollasen kannen reilulla parilla kympillä ilmasilla posteilla jos kiinasta tavaranhankinta ei ahdista.
Brewer's Clarity 3ml - PanimonurkkaToimivia vähän tai täysin gluteenittoman oluen ohjeita, olisko tarjolla?
Muutama tuttava on gluteenittomalla ruokavaliolla ja olisi mukava yllättää omalla oluella.. kaikki vinkit ja neuvot otetaan vastaan.
US-05 hiivan käymisläpötila 18-28 astetta. Moni suosittelee käyttämään n.19C (ei tule estereitä). Miten paljon vaikuttaa käymisaikaan tuo 19C jos vertaa vaikka 24C?
Kyllä pussissakin ihan kelpo kuivahumala tulee. Maku raikastuu kyllä hapoilla. Yleensä itse maussa se loppuvaiheen aromihumala kyllä maistuu muutenkin enemmän. Rohkeutta vaan humalointiin! Hyvältä se näyttääKiitos paljon joneskylle gluteenittomuuden avaamisesta.. täytyy syventyä viikonloppuna asiaan paremmin.
nyt on kuitenkin blanc muunnelman käyminen saatettu loppuun ja laitettu coldcrash etenemään..
Pienestä maistiaisesta päätellen humalan makua olisi ehkä saanut olla enemmän.. aprikoosi kyllä maistuu hyvin läpi.. ehkä osa syynä humalan maun puutteeseen voi olla, että tein kuivahumaloinnin humalapussissa.. vaikuttaako tämä humalan uuttumiseen ja maun leviämiseen olueen.. sitä ei tämä amatööri vielä tiedä. Teillä varmaan tästä parempaa faktaa!?
Mutta,tuskin tuo viemäristä alas menee, makuhan tuosta vielä varmasti voimistuu ja pullotuksen tuomat hapot tekee ihmeitä.. oli nimittäin aika väljähtyneen makuista ilman poreita!
Lataa esim brew mate tai käytä jotain netin reseptilaskuria, jolla saat noita humaloista irtoavia katkeroita (IBU) laskettua. Vertaile vaikka karkealla tasolla kaupallisiin tuotteisiin, joissa IBUt tiedossa. Sanoisin, että varmaan joku n. 50 IBU voisi olla toimiva. Keiton loppuvaiheen ibut on vähän hankalia arvioida, kun ei aina tiedä kuinka kauan ollaan jäähdytellessä isomerisoitumislämpöjen yläpuolella, joten itse oon noi 0min/flameout lisäykset brewmatella syöttänyt 5min lisäyksinä ohjelmaan niin saa edes jotain hajua asiasta. Noista humaloista Challenger on ainoa mitä en ole käyttänyt, mutta äkkiseltään kolme ekaa toiminee hyvin yhdessä.Tänään olisi tarkoitus tehdä ensimmäinen olut BrewMonk:illa ja ensimmäinen kokonaan ei uute olut.
Tuossahan on käsittääkseni ohjelmoitava mäskäys (lämpötila/aika).
Kannattaako mäskäys tehdä eri lämpötiloissa ja jos kyllä niin missä vai pitää lämpötila samana koko mäskäyksen ajan vaikka 66C?
Reseptinä yksinkertainen (noin):
4kg Viking Pale Ale
1kg Viking Vienna
Humalia on Citra, Mosaic, Cascade ja Challenger joista käytän kahta tai kolmea kahdessa tai kolmessa vaiheessa ja mahdollisesti kuivahumalointi.
Määrät ehkä painnottuen loppukeittoon.
Jos tuohon vinkkiä/kommenttia/ohjetta niin otetaan vastaan?
Lataa esim brew mate tai käytä jotain netin reseptilaskuria, jolla saat noita humaloista irtoavia katkeroita (IBU) laskettua. Vertaile vaikka karkealla tasolla kaupallisiin tuotteisiin, joissa IBUt tiedossa. Sanoisin, että varmaan joku n. 50 IBU voisi olla toimiva. Keiton loppuvaiheen ibut on vähän hankalia arvioida, kun ei aina tiedä kuinka kauan ollaan jäähdytellessä isomerisoitumislämpöjen yläpuolella, joten itse oon noi 0min/flameout lisäykset brewmatella syöttänyt 5min lisäyksinä ohjelmaan niin saa edes jotain hajua asiasta. Noista humaloista Challenger on ainoa mitä en ole käyttänyt, mutta äkkiseltään kolme ekaa toiminee hyvin yhdessä.
Laita esim pieni määrä keiton alkuvaiheessa yhtä humalaa ja tähtää sillä vaikkapa 30 IBU reseptilaskurissa, sitten reippaampi määrä flameoutissa vaikkapa kolmen ensimmäisen komboa (voit vetää esim jotain luokkaa 1g/litra kaikkia kolmea tai enemmänkin), ja jäähdytä nopeasti sinne n. 80 asteeseen jossa voit pitää vaikka 30min hopstandin ja saada aromit olueeseen. Kuivahumalaksi sitten samaa triioa pääkäymisen loppupuolelle niin et riskeeraa hapettumista, kun hiilidioksidia vielä kulkee systeemin läpi hiljakseen.
Mäskää vaan suosiolla yhdessä lämpötilassa.
Toki, jos hiilidioksidipullo löytyy, mutta ylipäänsä en pidä huonona ideana hyödyntää sitä käymisprosessia. Omat ipat jne on menneet melko pitkälti linjalla, kuivahumalointi kun pääkäyminen hiljenee, sitten kun käyminen on stopannut niin pönttö kylmään ja parin päivän päästä jatkoprosessointi. Neipalla sit kaikki pykälää nopeemmin vielä, että on tuoretta. Jos käyttää humalasukkaa kuivahumalointiin niin sittenhän mömmöt saa pois eikä ole väliä vaikka bisse seisoisikin pidempään.Kiitos vinkeistä.
Tarkoitus tehdäkkin vaaleaa olutta jossa maltillinen humalointi näin aluksi ja lähteä sitten viilaamaan seuraavaan erään.
Tuota hapettumista voi vähentää kuivahumaloinnin jälkeen puhaltamalla vesilukon reiästä co2:sta pönttöön.
Tänään olisi tarkoitus tehdä ensimmäinen olut BrewMonk:illa ja ensimmäinen kokonaan ei uute olut.
Tuossahan on käsittääkseni ohjelmoitava mäskäys (lämpötila/aika).
Kannattaako mäskäys tehdä eri lämpötiloissa ja jos kyllä niin missä vai pitää lämpötila samana koko mäskäyksen ajan vaikka 66C?
Reseptinä yksinkertainen (noin):
4kg Viking Pale Ale
1kg Viking Vienna
Humalia on Citra, Mosaic, Cascade ja Challenger joista käytän kahta tai kolmea kahdessa tai kolmessa vaiheessa ja mahdollisesti kuivahumalointi.
Määrät ehkä painnottuen loppukeittoon.
Jos tuohon vinkkiä/kommenttia/ohjetta niin otetaan vastaan?
Itse oon käyttänyt brewmatea, siinä taitaa olla työkalut noille eri seteille eli esim vesimäärän laskuri, haihtumismäärän laskuri jne, mutta ei sekään absoluuttisen selvä ole.
En jaksa tohon Brewers Friendin laskuriin perehtyä, mutta mun mielestä ainakin brew mate näyttää pre boil vierteen vahvuuden ja määrän suhteessa maltaisiin ihan ok, mutta se maltaisiin imeytyvä vesimäärä on vähän arvoitus eli olen huuhtonut vähän kokeilupelillä. Mun edellisessä neipassa kului 27 litraa vettä ja tuli ehkä joku 23 litraa ulos eli joku 4 litraa hukkasin tuonne maltaisiin imeytyneenä, kun mallasta oli vajaa 6kg.
No en voi nyt ihan takuuvarmasti sanoa, kun keitin 10 litrasilla kattiloilla kolmessa erässä, sanotaan että n. 5kg maltaisiin häviää kyl vettä se pari litraa ainakin, keitossa haihtuu mitä haihtuu varmaan ainakin se muutama litra tunnissa, siel brew matessa on sellasia työkaluja millä voit esim laskea sitä haihtumismäärää ja ku saat pari erää tehtyä niin saat sitten oikeet parametrit sun laitteistolle. Mä kun keitän pienemmissä kattiloissa niin oon vaan lisännyt vettä lopuksi jos haihtuu liikaa, eli sekin on vaihtoehto, joskin ylimääräistä työtä jos käytössä on just tollanen panimojärjestelmä.Elikkäs mäskäykseen 20L, huuhteluun 7L, mäskiin ja haihtumiseen hukkui 4L ?
Pitää ladata tuo Brew Mate.
@samapa : 5kg mallasta ja jos haluaa käymiseen 21 litraa niin 25 litraa vettä mäskäykseen. Mäskäykseen jälkeen kori ylös valumaan ja päältä huuhtelu mäskin läpi kuumalla vedellä kunnes kattilassa noin 24-25 litraa vierrettä. Omassa brew monkissa tunnin keiton aikana haihtuu noin 3-4 litraa vettä ja pohjalle jää 0.5-1l muhjua jota en yleensä valuta käymisastiaan.
Tuleekos tuolla ominaispainoksi jotain sellaista, että prosentit olisi luokkaa 5. Ei niin tarkkaa ole mutta 4% ei hyvä, mieluummin 6%?
Kiitos Maso ja jonesky12345.
No nyt alan ymmärtää, siis tuota OG:tä säätämällä (vaikuttaa suoraan prosentteihin) ohjelma laskee tarvittavan määrän maltaita ja huuhtelee sellaisella määrällä vettä, että kattilaan tulee 3-4 litraa enemmän kuin haluaa pönttöön. Ja jos vierrettä tulee liian vähän voi halutessaan lisätä vettä.
Mikä on muuten tuo BU:GU ratio?
Sen verran vielä lisään, että tuo BrewMate on pirun näppärä ohjelma. Kun maltaat ja muut tiedot on asetettu tuossa pääsivulla, painat brew day -nappia ja ohjelma kertoo sulle minkä verran ja minkä lämpöistä mäskäysvettä tarvitset. Lisäksi kertoo sopivan huuhteluveden (sparke water) määrän ja lämpötilan. En nyt sitten tiedä miten tämä noille panokoneille soveltuu, mutta pussimäskäyksessä toimii!
BU:GU on bittering unit/gravity unit eli katkeroiden suhde ominaispainoon. Ylemmässä esimerkissä BU=21,9 ja GU=50 (OG:n pisteen oikealla puolella oleva luku (1.050 --> 50)) eli tästä saadaan 21,9/50=~0,44. Käytännössä ei mitenkään olellinen luku vaan lähinnä ohjenuora eri tyylien katkeruuden suhteesta makeuteen. Löysin tällaisen arvion: "0.25-0.35 for wheats, 0.4-0.8 for the majority of ales, and 1.0+ for IPAs "
No eikai sil oo väliä? Sama vesimäärä siitä menee läpi, kai tossa on vaan jotenkin "optimaalinen" määrä vettä suhteesa maltaaseen mäskiä ajatellen tms.Voiko tuo olla oikein, batch size 22L, OG 1.052, maltaita 4,8kg niin ehdottaa strike water 14L ja sparge water 15L.
Siis huuhteluun 15L vettä?
Voihan noita itse säätää mutta miksi ehdottaa tollaista?
Muistaakseni Brewmaten ehdotus perustuu siihen että huuhteluvesi tekee mash-outin, ts. kuumempi huuhteluvesi nostaa mäskin lämpötilan haluttuun lämpötilaan. Tuolla ei tietenkään ole väliä jos ja kun kattilassa on lämmitysvastukset, joilla mash-outin voi tehdä muutenkin, mutta jenkit ovat perinteisesti harrastaneet kylmälaukkumäskäystä jossa tuo on tarpeen. Tätä varten huuhteluvettä on pakko jättää riittävästi että lämpötila nousee tarpeeksi.Voiko tuo olla oikein, batch size 22L, OG 1.052, maltaita 4,8kg niin ehdottaa strike water 14L ja sparge water 15L.
Siis huuhteluun 15L vettä?
Voihan noita itse säätää mutta miksi ehdottaa tollaista?
Kyllähän bisse säilyy jos ei pääse mitään pilaannuttavaa tekijää prosessissa mukaan. Monia oluitahan kypsytellään vuosiakin eikä kaupallinen toiminta kauheasti kotipanimotoiminnasta eroa.Kokemuksia kauan olut säilyy kegeissä?
Tilasin pari kegiä lisää joihin ajattelin iskeä sisään vähän tujumpaa tavaraa joita ajattelin kypsytellä puolisen vuotta ellei kauemminkin, säilytys noin 20c kieppeillä.
Kokemuksia kauan olut säilyy kegeissä?
Mash-out pysäyttää entsyymitoiminnan, eli lukitsee vierteen sokeriprofiilin tuohon hetkeen. Ilman mash-outia entsyymit jatkavat sokerien pilkkomista keittoon asti, mikä ei välttämättä ole ongelma jos ei tavoittele jotain tiettyä sokeriprofiilia. Toistettavuuden kanssa voi olla toki ongelmia jos huuhteluun kuluva aika vaihtelee erien välillä.Mikäs hyöty tolla mash outilla on jos vierre kumminkin keitetään sitten?
Tsekkaapa brew monk, on varmaan aika pitkälti halvin järkevä setti joskin vaatii tuon jäähdytyskierukan vielä erikseen.Käytiin isä-poika aktiviteettina Brewniversen oluenpanokurssilla (erinomainen tällaiselle noviisille) ja siitä nousi pienoinen innostus. Nyt pitäisi kartoittaa hieman laitehankintoja. Mäskäyskattila lienee tärkeimpiä ensimmäisistä hankinnoista. Sellaiseksi ajateltiin hommattavan n. 20 litran pönttö. Onko tämä mistään kotoisin? Hinta olisi ainakin houkutteleva, tosin tuohon täytyy(?) ostaa pumppu kylkeen.
Käytännössä tultaisiin tarvitsemaan oletettavasti jokin tämän kaltainen setti, mutta taitaa saada nyt halvemmalla erikseen ostettuna. Maltaat tullaan ostamaan ainakin alkuun valmiiksi rouhittuina, joten myllyä ei tarvita. Puuttuuko tuosta jotain olennaista? Käymisastia pitäisi löytyä jo valmiiksi.
Kiitos etukäteen vinkeistä!
Mihin sitä kierrätyspumppua tarvitsee vs että vaan kierrättää muutaman kerran käsipelillä?Ääni brewmonkille, siinä tulee kaikki tarpeellinen mukana. Itse ostin alkuvuodesta motonetin rapukeittimen/olutkoneen kun brewmonkilla oli saatavuudessa ongelmia. Heti toista erää tehdessä tuolla motonetin koneella rupesin kaipaamaan kierrätyspumppua, muuten sekin on ihan pätevä masiina.
Jos pienellä budjetilla oot liikkeellä, tämä voisi olla parempi vehje kuin Melkon tarjous Beer Brew Maischfest Boiler - käymisastiaKäytiin isä-poika aktiviteettina Brewniversen oluenpanokurssilla (erinomainen tällaiselle noviisille) ja siitä nousi pienoinen innostus. Nyt pitäisi kartoittaa hieman laitehankintoja. Mäskäyskattila lienee tärkeimpiä ensimmäisistä hankinnoista. Sellaiseksi ajateltiin hommattavan n. 20 litran pönttö. Onko tämä mistään kotoisin? Hinta olisi ainakin houkutteleva, tosin tuohon täytyy(?) ostaa pumppu kylkeen.
Käytännössä tultaisiin tarvitsemaan oletettavasti jokin tämän kaltainen setti, mutta taitaa saada nyt halvemmalla erikseen ostettuna. Maltaat tullaan ostamaan ainakin alkuun valmiiksi rouhittuina, joten myllyä ei tarvita. Puuttuuko tuosta jotain olennaista? Käymisastia pitäisi löytyä jo valmiiksi.
Kiitos etukäteen vinkeistä!
Mihin sitä kierrätyspumppua tarvitsee vs että vaan kierrättää muutaman kerran käsipelillä?