Oluen paneminen itse

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Strutter, 04.11.2016.

  1. peapurek

    peapurek

    Viestejä:
    41
    Rekisteröitynyt:
    12.12.2016
    Käyminen alkaa asettua ja liemi kirkastua , on vaan sattumia yhä pinnalla.

    proteinit2.jpg
     
  2. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Jos meinaavat tukkia lapon niin ota jollain puhdistetulla siivilällä varovasti pois pinnalta, muutoin sanoisin, että anna lillua vaan. On kyllä tosi erikoisen näköisiä.
     
  3. Snowsoul

    Snowsoul

    Viestejä:
    13
    Rekisteröitynyt:
    02.06.2017
    Ite oon käyttäny rosterista humalaputkea johon laitan lapon ja koko putken sitten käymisastiaan.
    Siivilöityy aika hyvin kyllä.
     
  4. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Itse en oo fani pienenkään hapettumismahdollisuuden osalta ja tollasen siivilän läpi virtaava olut lukeutuu riskitekijäksi mun kirjoissa. Eipä normaalisti cold crashin jälkeen (tai ilmankaan jos vaan odottelee rauhassa) tarvitse mitään siivilöidä. Pullottelussa tulee sakat pohjalle kuitenkin ja kegissäkin kertyy pohjalle mahdollinen muhju niin ei kauheasti väliä tuolla.
     
  5. Maso

    Maso

    Viestejä:
    398
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Jos se siivilä on kokonaan pinnan alapuolella niin ei luulisi hapettuvan?
     
  6. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Ainahan siitä osa on pinnassa
     
  7. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Ja jos vielä haluaa nopeuttaa, niin laittaa 40psi kegiin heiluttelee sitä. Laittaa vaikka lattialle vaakaan ja jaloilla hieman pyörittelee. Oluen tulisi olla mahd kylmää, co2 imeytyy parhaiten. Tuossa ollut kätevä sodastream pullo jossa pieni regu, niin pullon voi pitää kiinni kegissä heiluttelun aikana (tietysti varoen liittimiä).
     
  8. Jage

    Jage

    Viestejä:
    632
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016

    Kannattaa huomata että nuo hapot ovat jotenkin "agressiivisempia" ja pysyvät huonommin juomassa kuin hitaasti hiilihapotetussa oluessa.
     
  9. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Juu, ja vaahtoaa enemmän hanasta laskettaessa. Mutta jos on kiire ja kyllä ne pikahapotkin sitten asettuu.
     
  10. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    US-05 hiivan käymisläpötila 18-28 astetta. Moni suosittelee käyttämään n.19C (ei tule estereitä). Miten paljon vaikuttaa käymisaikaan tuo 19C jos vertaa vaikka 24C?
     
  11. Jage

    Jage

    Viestejä:
    632
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Itse tekisin niin (ja olen tehnytkin) että ajaisin hapot raivolla sisään, mutta antaisin juoman sen jälkeen kunnolla rauhoittua.
     
  12. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Oisko hyvää yleisohjetta esim 40psi ja 1vrk jonka jälkeen paine ulos kaasutilasta ja 12 sisään tjsp? Kai tota regun asteikkoa btw luetaan siten että 12psi on 12psi absoluuttista painetta ja vastaa noiden force carbonation charttien 12psi lukemaa?
     
  13. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Ja kannattaa varmistaa, että kegin kaasupuolen liittimen alapuolella oleva putken pätkä on nesteen yläpuolella, kun kikkailee noilla paineilla. Mahdollisuus saada oluet regulaattoriin.
     
  14. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Joo, toki
     
  15. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
  16. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Tollanen hapotuskivi maksaa esim ebayssa muutaman euron ja sellanen uroskierteinen ball lock post jonka saat siis mutterilla kiristettyä ja sellanen maksaa n. 5-10€ niin paljoa enempää et poranterän lisäksi tarvitse jos haluat siitä kegin ainoasta kannesta tuollaisen tehdä. Näytti ebaysta saavan tollasen kannen reilulla parilla kympillä ilmasilla posteilla jos kiinasta tavaranhankinta ei ahdista.

    EDIT:
    En osaa tosin sanoa, onko tuollainen viritelmä kuinka tehokas verrattuna noihin hapotusjärjestelmiin, joissa neste kiertää pumpulla hapotuskiven ohi. Tuli vaan mieleen, että jos sitä hiilidioksidin imeytymistä ei tehosteta ravistelulla niin se imeytymisnopeus on sen verran hidas, että tollanen kivi ei varmaankaan varsinaisesti sielä nesteessä "kuohu" kun vastapaine on kegissä pääosin sama kuin regulta tuleva paine, niin käykö siinä sit niin että kytkiessä kaasun tuo kuohuu aikansa ja sitten hidastuu? Periaatteessa efektiä vois tehostaa varmaan kääntämällä regun esim 14psi ja iskemällä rajapaineventtiilillä (spunding valve) esim 12psi rajapaineen niin että kaasu virtaa kegistä uloskin pienellä paine-erolla. Silloin se kivi kuohuu ja kegissä on sopiva paine.
     
  17. osmodraama

    osmodraama

    Viestejä:
    112
    Rekisteröitynyt:
    06.10.2017
    Toimivia vähän tai täysin gluteenittoman oluen ohjeita, olisko tarjolla?

    Muutama tuttava on gluteenittomalla ruokavaliolla ja olisi mukava yllättää omalla oluella.. kaikki vinkit ja neuvot otetaan vastaan.
     
  18. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Brewer's Clarity 3ml - Panimonurkka

    Tutustu tuohon, lopputuloksena ilmeisesti käytännössä gluteeniton olut.

    Murphy & Son Brewers Clarity 1kg

    Jäähtymissameutta eli chill hazea poistava entsyymivalmiste, jota voidaan käyttää gluteenittoman oluen valmistamiseen.

    Brewers Clarity on entsyymivalmiste, joka estää jäähtymissameuden eli chill hazen syntymistä oluessa, mutta pitää oluen muut ominaisuudet ennallaan. Hiivaentsyymi rikkoo sameutta aiheuttavia yhdisteitä tarkasti, eikä sillä ole vaikutusta oluen makuun tai väriin. Samalla se poistaa oluesta gluteenia tehden gluteenittoman tai vähägluteenisen oluen valmistamisen helpoksi. Brewers Clarity vähentää käymisprosessin stabiloinnin vaatimaa aikaa, vaikuttamatta tuotteen laatuun.

    Brewers Clarity on Murphy & Sonin pienempään pakkauskokoon pakkaama DSM Brewers Clarex.

    'Gluten-Free' Now Means What It Says

    As one of the criteria for using the claim “gluten-free,” FDA set a limit of less than 20 ppm (parts per million) for the unavoidable presence of gluten in foods that carry this label. That is the lowest level that can be consistently detected in foods using valid scientific analytical tools. Also, most people with celiac disease can tolerate foods with very small amounts of gluten. This level is consistent with those set by other countries and international bodies that set food safety standards.
     
    Viimeksi muokattu: 22.10.2019
  19. ossid

    ossid

    Viestejä:
    525
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Starttaaminen voi olla hitaampaa 19c mutta kun us-05 pääsee vauhtiin niin ei juuri ole väliä onko 19 vai 24.

    Lopputuotteen makuunkaan ei aivan valtavasti ole eroa, kunhan antaa oluen vielä pääkäymisen jälkeen hengata hiivan kanssa viikon-pari. Varmasti puristit maistaa eron mutta onko sillä kotioluessa merkitystä, on eri asia.
     
  20. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Tuli kyllä sakea neipa, ei juuri valoa läpäise...
    IMG_20191022_184649.jpg
     
    Jyrchi tykkää tästä.
  21. osmodraama

    osmodraama

    Viestejä:
    112
    Rekisteröitynyt:
    06.10.2017
    Kiitos paljon joneskylle gluteenittomuuden avaamisesta.. täytyy syventyä viikonloppuna asiaan paremmin.

    nyt on kuitenkin blanc muunnelman käyminen saatettu loppuun ja laitettu coldcrash etenemään..

    [​IMG]

    Pienestä maistiaisesta päätellen humalan makua olisi ehkä saanut olla enemmän.. aprikoosi kyllä maistuu hyvin läpi.. ehkä osa syynä humalan maun puutteeseen voi olla, että tein kuivahumaloinnin humalapussissa.. vaikuttaako tämä humalan uuttumiseen ja maun leviämiseen olueen.. sitä ei tämä amatööri vielä tiedä. Teillä varmaan tästä parempaa faktaa!?
    Mutta,tuskin tuo viemäristä alas menee, makuhan tuosta vielä varmasti voimistuu ja pullotuksen tuomat hapot tekee ihmeitä.. oli nimittäin aika väljähtyneen makuista ilman poreita!:wtf:
     
  22. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Kyllä pussissakin ihan kelpo kuivahumala tulee. Maku raikastuu kyllä hapoilla. Yleensä itse maussa se loppuvaiheen aromihumala kyllä maistuu muutenkin enemmän. Rohkeutta vaan humalointiin! Hyvältä se näyttää
     
  23. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Tänään olisi tarkoitus tehdä ensimmäinen olut BrewMonk:illa ja ensimmäinen kokonaan ei uute olut.
    Tuossahan on käsittääkseni ohjelmoitava mäskäys (lämpötila/aika).
    Kannattaako mäskäys tehdä eri lämpötiloissa ja jos kyllä niin missä vai pitää lämpötila samana koko mäskäyksen ajan vaikka 66C?

    Reseptinä yksinkertainen (noin):

    4kg Viking Pale Ale
    1kg Viking Vienna

    Humalia on Citra, Mosaic, Cascade ja Challenger joista käytän kahta tai kolmea kahdessa tai kolmessa vaiheessa ja mahdollisesti kuivahumalointi.
    Määrät ehkä painnottuen loppukeittoon.

    Jos tuohon vinkkiä/kommenttia/ohjetta niin otetaan vastaan?
     
    Viimeksi muokattu: 23.10.2019
  24. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Lataa esim brew mate tai käytä jotain netin reseptilaskuria, jolla saat noita humaloista irtoavia katkeroita (IBU) laskettua. Vertaile vaikka karkealla tasolla kaupallisiin tuotteisiin, joissa IBUt tiedossa. Sanoisin, että varmaan joku n. 50 IBU voisi olla toimiva. Keiton loppuvaiheen ibut on vähän hankalia arvioida, kun ei aina tiedä kuinka kauan ollaan jäähdytellessä isomerisoitumislämpöjen yläpuolella, joten itse oon noi 0min/flameout lisäykset brewmatella syöttänyt 5min lisäyksinä ohjelmaan niin saa edes jotain hajua asiasta. Noista humaloista Challenger on ainoa mitä en ole käyttänyt, mutta äkkiseltään kolme ekaa toiminee hyvin yhdessä.

    Laita esim pieni määrä keiton alkuvaiheessa yhtä humalaa ja tähtää sillä vaikkapa 30 IBU reseptilaskurissa, sitten reippaampi määrä flameoutissa vaikkapa kolmen ensimmäisen komboa (voit vetää esim jotain luokkaa 1g/litra kaikkia kolmea tai enemmänkin), ja jäähdytä nopeasti sinne n. 80 asteeseen jossa voit pitää vaikka 30min hopstandin ja saada aromit olueeseen. Kuivahumalaksi sitten samaa triioa pääkäymisen loppupuolelle niin et riskeeraa hapettumista, kun hiilidioksidia vielä kulkee systeemin läpi hiljakseen.

    Mäskää vaan suosiolla yhdessä lämpötilassa.
     
  25. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Kiitos vinkeistä.
    Tarkoitus tehdäkkin vaaleaa olutta jossa maltillinen humalointi näin aluksi ja lähteä sitten viilaamaan seuraavaan erään.
    Tuota hapettumista voi vähentää kuivahumaloinnin jälkeen puhaltamalla vesilukon reiästä co2:sta pönttöön.
     
  26. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Toki, jos hiilidioksidipullo löytyy, mutta ylipäänsä en pidä huonona ideana hyödyntää sitä käymisprosessia. Omat ipat jne on menneet melko pitkälti linjalla, kuivahumalointi kun pääkäyminen hiljenee, sitten kun käyminen on stopannut niin pönttö kylmään ja parin päivän päästä jatkoprosessointi. Neipalla sit kaikki pykälää nopeemmin vielä, että on tuoretta. Jos käyttää humalasukkaa kuivahumalointiin niin sittenhän mömmöt saa pois eikä ole väliä vaikka bisse seisoisikin pidempään.
     
  27. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Tarkoitus olisi saada lopullisen vierteen määräksi n.21 litraa.
    Mistä nyt tietää paljonko vettä laitetaan mäskäykseen ja paljollako huuhdellaan? Tämä ei ihan auennut tuolla ohjelmalla.

    Beer Recipe Calculator - Brewer's Friend

    Nuo IBU:t sain ohjelmalla laskettua.
     
  28. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Itse oon käyttänyt brewmatea, siinä taitaa olla työkalut noille eri seteille eli esim vesimäärän laskuri, haihtumismäärän laskuri jne, mutta ei sekään absoluuttisen selvä ole.

    En jaksa tohon Brewers Friendin laskuriin perehtyä, mutta mun mielestä ainakin brew mate näyttää pre boil vierteen vahvuuden ja määrän suhteessa maltaisiin ihan ok, mutta se maltaisiin imeytyvä vesimäärä on vähän arvoitus eli olen huuhtonut vähän kokeilupelillä. Mun edellisessä neipassa kului 27 litraa vettä ja tuli ehkä joku 23 litraa ulos eli joku 4 litraa hukkasin tuonne maltaisiin imeytyneenä, kun mallasta oli vajaa 6kg.
     
  29. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Elikkäs mäskäykseen 20L, huuhteluun 7L, mäskiin ja haihtumiseen hukkui 4L ?
    Pitää ladata tuo Brew Mate.
     
  30. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    No en voi nyt ihan takuuvarmasti sanoa, kun keitin 10 litrasilla kattiloilla kolmessa erässä, sanotaan että n. 5kg maltaisiin häviää kyl vettä se pari litraa ainakin, keitossa haihtuu mitä haihtuu varmaan ainakin se muutama litra tunnissa, siel brew matessa on sellasia työkaluja millä voit esim laskea sitä haihtumismäärää ja ku saat pari erää tehtyä niin saat sitten oikeet parametrit sun laitteistolle. Mä kun keitän pienemmissä kattiloissa niin oon vaan lisännyt vettä lopuksi jos haihtuu liikaa, eli sekin on vaihtoehto, joskin ylimääräistä työtä jos käytössä on just tollanen panimojärjestelmä.
     
  31. Maso

    Maso

    Viestejä:
    398
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    @samapa : 5kg mallasta ja jos haluaa käymiseen 21 litraa niin 25 litraa vettä mäskäykseen. Mäskäykseen jälkeen kori ylös valumaan ja päältä huuhtelu mäskin läpi kuumalla vedellä kunnes kattilassa noin 24-25 litraa vierrettä. Omassa brew monkissa tunnin keiton aikana haihtuu noin 3-4 litraa vettä ja pohjalle jää 0.5-1l muhjua jota en yleensä valuta käymisastiaan.
     
    Viimeksi muokattu: 23.10.2019
  32. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Tuleekos tuolla ominaispainoksi jotain sellaista, että prosentit olisi luokkaa 5. Ei niin tarkkaa ole mutta 4% ei hyvä, mieluummin 6%?
     
  33. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Homma menee niin, että sulla on joku hyötysuhde joka kertoo nimensä mukaisesti kuinka suurella hyötysuhteella saadaan maltaasta sokerit vierteeseen. Se voi olla esim brew monkin tapaisella systeemillä n. 75%. Sulla on sen lisäksi ominaispaino ennen käymistä ja ominaispaino käymisen jälkeen. Tähän vaikuttaa hiivan käymisaste, esim jos ominaispaino on ennen käymistä 1,050 ja käymisaste on n. 80% niin ominaispaino käymisen jälkeen on n. 1,010. Tuosta erotuksesta saat sitten laskukaavalla alkoholiprosentin. Mäskäyslämpötila vaikuttaa käymiskelpoisten sokereiden määrään siten, että mitä kuumempi mäski, sitä enemmän käymiskelvotonta sokeria ja sitä "makeampi" olut ja sitä suuremmaksi tuo post boil eli keiton jälkeinen OG jää. Reseptilaskurilla voit sitten säätää mallasmäärän sellaiseksi, että saat haluamasi OG:n. Samalla voit syöttää laskuriin mäskäyslämpötilan, hyötysuhteen (tämä pitää kokeilemalla melkein selvittää, aloita esim 75%), ja käymisasteen jolloin saat myös vahvuuden tietoon.

    Isketään tähän esimerkiksi oma resepti:
    resepti.PNG
    Toi on vähän humaloidumpi neipa, mutta voin avata tuon toiminnan yleisesti.

    Batch sizeen isken sen olutmäärän, mitä haluan esimerkiksi nyt käymisastiaan. Tässä mun pitää sitten tietää paljonko menetän vettä prosessissa eli joudun käyttämään vastaavasti enemmän vettä. Tuolla tools pudotusvalikossa löytyy apuvälineitä tuon hahmottamiseen.

    OG on ominaispaino ennen käymistä jonka voi asettaa, FG on taas tuon AA% eli hiivan käymisasteen (apparent attenuation) mukaan ohjelman laskema. IBU on ohjelman laskema. ABV on myös ohjelman laskema.

    Efficiency on hyötysuhde ja siihen olen asettanut pussimäskäämiseen sopivan 60%. Olen säätänyt eri mallaskomponentit prosentteina, jolloin tuo ohjelma laskee kilomäärät tuon efficiencyn mukaan. Tuolla ferment tempillä ei ole käytännössä väliä muihin arvoihin eikä sinänsä myöskään boil lengthillä.

    Tuosta vesimäärästä vielä sen verran, että tuon reseptisuunnittelun puolesta tuo vesimäärä tarkoittaa vaan käymisastiaan menevää vesimäärää ja hyötysuhde määrittää tuon ominaispainotavoitteen edellyttämän mallasmäärän. Jos olen tehnyt pienemmän satsin esim kahdella kattilalla keittämällä, olen saattanut keittoon ottaa vaikkapa 18 litraa, mutta olen lisännyt haihtuvan veden takaisin. Tämä johtaa samaan lopputulokseen kuin veden lisääminen ennen keittoa lisähuuhtelun muodossa, toki vähentää hieman hyötysuhdetta, kun vähemmän tavaraa tulee huuhdelluksi.

    Toivottavasti avaa vähän tuota prosessia.

    Humaloista sellainen sana, että jos laitat tolla ohjelmalla humalaisäykseen esim 0min niin toi ohjelma ilmaisee ibut suoraan nollana. Tämä ei ole täysin totta, koska alfahappojen isomerisoituminen tapahtuu yli 80 asteessa, eli jos sammutat lieden ja isket humalat sekaan ja annat olla vaikka 20 min ennen kuin jäähdytät niin ibut voi olla lähempänä 20min keitolla saavutettavaa määrää, tarkkaa määrää ei oikein osata laskea. Voit siis kokeilla myöhäisille humalalisäyksille antaa vähän keittoaikaa riippuen kauanko ovat kuumassa, jotta pääset edes "sinnepäin" tuossa humalan tuomassa katkeruudessa. Esim mulla tossa reseptissä nuo humalat lisättiin todellisuudessa 90 asteiseen vierteeseen, jossa lilluivat 30min huoneenlämmössä niin, ettei lämpötila vierteessä montaa astetta tippunut mutta halusin saada jotain suuntaa-antavaa niin laitoin 15min keiton sinne.

    Jos esim usealla kattilalla keittäessä menetänkin enemmän vettä, voin vaan lisätä sitä, koska tavallaan pääset ihan samaan lopputulokseen
     
  34. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Kiitos Maso ja jonesky12345.
    No nyt alan ymmärtää, siis tuota OG:tä säätämällä (vaikuttaa suoraan prosentteihin) ohjelma laskee tarvittavan määrän maltaita ja huuhtelee sellaisella määrällä vettä, että kattilaan tulee 3-4 litraa enemmän kuin haluaa pönttöön. Ja jos vierrettä tulee liian vähän voi halutessaan lisätä vettä.
    Mikä on muuten tuo BU:GU ratio?
     
  35. scorpion_mp

    scorpion_mp

    Viestejä:
    76
    Rekisteröitynyt:
    03.12.2017
    Sen verran vielä lisään, että tuo BrewMate on pirun näppärä ohjelma. Kun maltaat ja muut tiedot on asetettu tuossa pääsivulla, painat brew day -nappia ja ohjelma kertoo sulle minkä verran ja minkä lämpöistä mäskäysvettä tarvitset. Lisäksi kertoo sopivan huuhteluveden (sparke water) määrän ja lämpötilan. En nyt sitten tiedä miten tämä noille panokoneille soveltuu, mutta pussimäskäyksessä toimii!

    BU:GU on bittering unit/gravity unit eli katkeroiden suhde ominaispainoon. Ylemmässä esimerkissä BU=21,9 ja GU=50 (OG:n pisteen oikealla puolella oleva luku (1.050 --> 50)) eli tästä saadaan 21,9/50=~0,44. Käytännössä ei mitenkään olellinen luku vaan lähinnä ohjenuora eri tyylien katkeruuden suhteesta makeuteen. Löysin tällaisen arvion: "0.25-0.35 for wheats, 0.4-0.8 for the majority of ales, and 1.0+ for IPAs "
     
  36. samapa

    samapa

    Viestejä:
    25
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2019
    Voiko tuo olla oikein, batch size 22L, OG 1.052, maltaita 4,8kg niin ehdottaa strike water 14L ja sparge water 15L.
    Siis huuhteluun 15L vettä?
    Voihan noita itse säätää mutta miksi ehdottaa tollaista?
     
  37. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    No eikai sil oo väliä? Sama vesimäärä siitä menee läpi, kai tossa on vaan jotenkin "optimaalinen" määrä vettä suhteesa maltaaseen mäskiä ajatellen tms.
     
  38. Tonto

    Tonto

    Viestejä:
    48
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Muistaakseni Brewmaten ehdotus perustuu siihen että huuhteluvesi tekee mash-outin, ts. kuumempi huuhteluvesi nostaa mäskin lämpötilan haluttuun lämpötilaan. Tuolla ei tietenkään ole väliä jos ja kun kattilassa on lämmitysvastukset, joilla mash-outin voi tehdä muutenkin, mutta jenkit ovat perinteisesti harrastaneet kylmälaukkumäskäystä jossa tuo on tarpeen. Tätä varten huuhteluvettä on pakko jättää riittävästi että lämpötila nousee tarpeeksi.

    Mäskin paksuudella on myös jonkin verran vaikutusta mäskäyksen tehokkuuteen. Paksummassa mäskissä entsyymit toimivat periaatteessa tehokkaammin, mutta ohuemmassa mäskissä sokereilla on enemmän tilaa liueta veteen. Loppujen lopuksi eroa ei ole kovin paljon, joten mäskin paksuudessa on ehkä enemmän kyse siitä mikä vaikuttaa toimivan omalla laitteistolla parhaiten.
     
  39. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Mikäs hyöty tolla mash outilla on jos vierre kumminkin keitetään sitten?
     
  40. Maso

    Maso

    Viestejä:
    398
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Kokemuksia kauan olut säilyy kegeissä?

    Tilasin pari kegiä lisää joihin ajattelin iskeä sisään vähän tujumpaa tavaraa joita ajattelin kypsytellä puolisen vuotta ellei kauemminkin, säilytys noin 20c kieppeillä.
     
  41. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Kyllähän bisse säilyy jos ei pääse mitään pilaannuttavaa tekijää prosessissa mukaan. Monia oluitahan kypsytellään vuosiakin eikä kaupallinen toiminta kauheasti kotipanimotoiminnasta eroa.
     
    Maso ja dniwe69 tykkäävät tästä.
  42. dniwe69

    dniwe69

    Viestejä:
    817
    Rekisteröitynyt:
    11.03.2018
    Parisen vikkoa ei enempää, joskus vain yhden lauantain jos jengi tulee kylään :D
     
    Viiltäjäsepi ja Maso tykkäävät tästä.
  43. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Voihan sen noinkin nähdä :D
     
    dniwe69 tykkää tästä.
  44. Tonto

    Tonto

    Viestejä:
    48
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Mash-out pysäyttää entsyymitoiminnan, eli lukitsee vierteen sokeriprofiilin tuohon hetkeen. Ilman mash-outia entsyymit jatkavat sokerien pilkkomista keittoon asti, mikä ei välttämättä ole ongelma jos ei tavoittele jotain tiettyä sokeriprofiilia. Toistettavuuden kanssa voi olla toki ongelmia jos huuhteluun kuluva aika vaihtelee erien välillä.

    Kuumemman vierteen viskositeetti on myös periaatteessa pienempi, eli sokeriliemen erotus jyvistä on hieman nopeampaa, mutta kotipanimotouhuissa vaikutus lienee aika marginaalinen.
     
    dniwe69 tykkää tästä.
  45. ekkiN

    ekkiN

    Viestejä:
    215
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Käytiin isä-poika aktiviteettina Brewniversen oluenpanokurssilla (erinomainen tällaiselle noviisille) ja siitä nousi pienoinen innostus. Nyt pitäisi kartoittaa hieman laitehankintoja. Mäskäyskattila lienee tärkeimpiä ensimmäisistä hankinnoista. Sellaiseksi ajateltiin hommattavan n. 20 litran pönttö. Onko tämä mistään kotoisin? Hinta olisi ainakin houkutteleva, tosin tuohon täytyy(?) ostaa pumppu kylkeen.

    Käytännössä tultaisiin tarvitsemaan oletettavasti jokin tämän kaltainen setti, mutta taitaa saada nyt halvemmalla erikseen ostettuna. Maltaat tullaan ostamaan ainakin alkuun valmiiksi rouhittuina, joten myllyä ei tarvita. Puuttuuko tuosta jotain olennaista? Käymisastia pitäisi löytyä jo valmiiksi.

    Kiitos etukäteen vinkeistä!
     
  46. jonesky12345

    jonesky12345

    Viestejä:
    2 240
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Tsekkaapa brew monk, on varmaan aika pitkälti halvin järkevä setti joskin vaatii tuon jäähdytyskierukan vielä erikseen.

    Käymisastia kannattanee varuiksi uusia jos se joka löytyy on joku vanha muoviämpäri. Naarmut jne lisää riskiä bakteerien pesiintymiselle. Jos astia on lasia niin sitten ei väliä.

    Ei muuta kuin harrasteluintoa
     
    ekkiN tykkää tästä.
  47. Typpi

    Typpi

    Viestejä:
    37
    Rekisteröitynyt:
    02.11.2016
    Ääni brewmonkille, siinä tulee kaikki tarpeellinen mukana. Itse ostin alkuvuodesta motonetin rapukeittimen/olutkoneen kun brewmonkilla oli saatavuudessa ongelmia. Heti toista erää tehdessä tuolla motonetin koneella rupesin kaipaamaan kierrätyspumppua, muuten sekin on ihan pätevä masiina.
     
    ekkiN tykkää tästä.
  48. EDI

    EDI

    Viestejä:
    36
    Rekisteröitynyt:
    18.10.2016
    Mihin sitä kierrätyspumppua tarvitsee vs että vaan kierrättää muutaman kerran käsipelillä?
     
  49. scorpion_mp

    scorpion_mp

    Viestejä:
    76
    Rekisteröitynyt:
    03.12.2017
    Jos pienellä budjetilla oot liikkeellä, tämä voisi olla parempi vehje kuin Melkon tarjous Beer Brew Maischfest Boiler - käymisastia
    Tuossa tulee immersiojäähdytin jopa mukana. Pumppu vaan puuttuu.
     
    ekkiN tykkää tästä.
  50. Typpi

    Typpi

    Viestejä:
    37
    Rekisteröitynyt:
    02.11.2016
    Omien kokemuksien perusteella huomannut, että mitä enemmän kierrättää sitä tasasemmin irtoaa sokereita maltaista. Aikasemmin tuntu heittelevän OG:t aika paljonkin kun en kierrättänyt kuin maksimissaan kerran koko vierteen mäskäysvaiheessa. Myöhemmillä kerroilla saanut paljon tasasemmat OG:t kun kierrättänyt 2-3 kertaa koko vierteen mäskäyksen aikana. Käsipelillä se vaan vaatii aikapaljon panostusta mäskäysvaiheessa, pumpulla olisi paljon yksinkertaisempaa vain painaa nappia ja antaa pumpun surista.
    Seuraava hankinta onkin kierrätyspumppu ja letkut, löytyisi vaan joku kohtuuhintainen ja turvallinen pumppu...