Oluen paneminen itse

empty.png
 
Viimeksi muokattu:
Onkos muuten vinkkejä star sanin korvikkeista, kun näyttää olevan vaikeuksia löytää tuota? Joku ei-huuhdeltava desinfiointiaine kotimaan markkinoilta esim elintarvike-/panimoteollisuuteen suunnattuna voisi muutenkin olla kustannustehokkaampi, kuin star san.
 
Desinfiointiaine ChemiPro San tuosta tuli ainakin maininta lappon uutiskirjeessä toimitukset ei näköjään ole vielä alkanu.:)
Kiitokset infosta. Taitaa olla siis suht suora star san kopio, hinta tosin samaa tasoa... Ausseissa saavat nauttia sellaisesta tuotteesta kuin StellarSan joka on puolta halvempi kopio...

https://beerliever.com/bleach-no-rinse-sanitiser-home-brewing-beer/
Tollanen kommentti tuli vastaan, käytännössä natriumhypokloriittiliuos neutraalissa ph:ssa (7,5-8 tuntumassa) on ilmeisesti käytännössä tehokkain vaihtoehto pintojen puhdistukseen eli käytännössä perus kloriittia tuon ohjeen mukaan 1 teelusikallinen vajaaseen viiteen litraan ja saman verran etikkaa aikaansaisi tujun desinfiointiaineen.

Sellanen n. 1 litranen pullo kloriittia maksaa varmaan euron-pari...
 
Kiitokset infosta. Taitaa olla siis suht suora star san kopio, hinta tosin samaa tasoa... Ausseissa saavat nauttia sellaisesta tuotteesta kuin StellarSan joka on puolta halvempi kopio...

https://beerliever.com/bleach-no-rinse-sanitiser-home-brewing-beer/
Tollanen kommentti tuli vastaan, käytännössä natriumhypokloriittiliuos neutraalissa ph:ssa (7,5-8 tuntumassa) on ilmeisesti käytännössä tehokkain vaihtoehto pintojen puhdistukseen eli käytännössä perus kloriittia tuon ohjeen mukaan 1 teelusikallinen vajaaseen viiteen litraan ja saman verran etikkaa aikaansaisi tujun desinfiointiaineen.

Sellanen n. 1 litranen pullo kloriittia maksaa varmaan euron-pari...
Luulisi tollasen kloriitin ja etikan hajun imeytyvän aika tehokkaasti noihin muovisiin käymisastioihin, jos niiden desinfiomiseen käyttää:wtf:
 
Luulisi tollasen kloriitin ja etikan hajun imeytyvän aika tehokkaasti noihin muovisiin käymisastioihin, jos niiden desinfiomiseen käyttää:wtf:
Niin noh jos sitä kloriittia käytetään nyt esimerkiksi 25ml 10 litran vesimäärään ja vastaava määrä etikkaa, niin eipä siinä kauhean isoista pitoisuuksista puhuta enkä suoraan sanottuna usko, että noi tuoksut imeytyvät yhtään mihinkään. Kloriitin käytöstä desinfiointiaineena oli Aussien terveysviranomaisten valtiollisella sivullakin kommenttia ja ohjeistusta, joten ei tuo homma nyt täysin tuulesta temmattua ole. Ei ole myöskään täysin yksiselitteistä, millaista hajua tuo valmis seos edes antaa, koska siinä neutraloidaan emäs hapolla ja desinfioinnin suorittaa pääasiassa yksi kemiallinen yhdiste. Samaa kemiallista yhdistettä kuin tuo kloriitin vaikuttava ainesosa taidetaan käyttää myös uima-altaiden vedessä, joten antaa varmaan hyvää osviittaa lopputuotteesta, jos kyseisellä aineella pestään pinnat ja annetaan kuivua. Tuskin kauheasti maistuu ja haisee millekään.

https://www.sahealth.sa.gov.au/wps/...rs/cleaning+and+sanitising+in+food+businesses
 
milläs saa nuo proteiinisotkut painumaan pohjalle. pari päivää on käynyt .
proteiinit.jpg
Aika mielenkiintosesti sakkautunut pintaan. Voit varmaan ihan jollain desinfioidulla siivilällä kuoria tosta päältä jos eivät itekseen laskeudu mutta kyllä mulla on hot brake aina pohjalle päätynyt käymisen pysähdyttyä.
 
milläs saa nuo proteiinisotkut painumaan pohjalle. pari päivää on käynyt .

Pari päivää on ihan liian lyhyt aika mielestäni alkaa kurkkimaan kannen alle. Jokainen kannen avaus käymisprosessin ollessa lopuillaan tai päättynyt päästää oluen kontaktiin hapen kanssa, joka heikentää sen ominaisuuksia ja säilyvyyttä. Lisäksi kontaminaatioriski.

Itse annan oluen viipyillä käymispöntössä vielä viikon verran pääkäymisen jälkeen jolloin maut yleensä tasoittuu jonkin verran. Sitten cold crash, jolla kirkastetaan olut ja jos haluaa erityisen kirkasta niin liivatteen lisääminen cold crashin yhteydessä kirkastaa erityisesti.
 
Tuo rupa näkyi pöntön läpi niin otin sitten kuvan vesilukon reiän kautta , 60l pönttö . Käyminen on vielä kiivasta. Annos jotain 50l /15kg Maris Otter. Keiton jälkeen sain päältä melko puhdasta 25l , mutta loppu oli sitten rupaista . Ei kehdannut heittää poiskaan noin paljoa . Arvelin että muutaman päivan käynnin jälkeen siirrän toiseen astiaan jos rupa on painunut pohjalle , taitaa joutua seuraamaan tilannetta kauemmin. Tuosta puhtaammasta laitoin joulukaljaa , yksi tumma Finlandia lisänä väriä antamaan ja annos 23l , op oli 1085 seudulla kun hiivasin 2 pussilla US-05 . Rupakaljassa hiivana M54 California lager 2 pussia ja lanttasin vedellä op:n 1060-1065 seudulle .
 
Viikonloppuna pitäs testata rehellinen neipa, vinkkejä voi antaa tähän reseptiin:

Eräkoko reilu 20 litraa, tavote saada kegi täyteen käymisastiasta.

Mallaspohjana
Ohra 65%
Vehnä 25%
Kaurahiutale 10%

Mäskäys 66 asteessa ja post boil og tavoite jotain 1,055 luokkaa.

Humalina citra+mosaic+galaxy 100g kutakin, näistä citraa + mosaiccia 20g flameouttiin, loput kahdessa vaiheessa kuivahumaloiden. Saatan tehdä osasta kuivahumaloinnin sijaan sous vide humalateen 65 asteessa.

Vettä (helsingin vesijohtovesi) säädän snadisti calsiumkloridilla ja panimokipsillä siten että klorideja joku 150ppm ja sulfaatteja n. Puolet tuosta (tuntuu olevan yleinen suositus neipoille).

Hiivana US-05 ja käyminen perus huoneenlämmössä jolloin kuivahumalaisäykset karkeasti 2 ja 4 päivinä jonka jälkeen käyminen pysähtyy melkolailla ja sitten vaan cold crash ja nopeasti kegiin.
 
Mallaspohjana
Ohra 65%
Vehnä 25%
Kaurahiutale 10%

Laitteistosta riippuen saattaa mäskin suodattuvuus olla hieman kyseenalainen tuolla kombinaatiolla. Jos on saatavilla, niin lisää kauran kuoria sekaan suodattuvuuden parantumiseksi.

Myös protein restin pito mäskäyksessä voi auttaa, sillä se kai pilkkoo mallastamattomien tuotteiden, vehnän ja kauran pitkiä proteiiniketjuja pienemmiksi, ts. helpommin suodattuvammaksi kun muuten mäskin liemi meinaa olla aika jäykkää.

Toisaalta totuttuun tapaan Brulosophy on tämänkin myytin jo debunkannut exBeerimentissään, protein restillä ei ainakaan tässä ollut väliä lopputuloksen kannalta: You are being redirected...
 
Mä siis pussimäskään astiassa niin että mäskipussi on suljettu ja hämmentelen pussia sillointällöin. Hyötysuhde ollut n. 65% eli ihan ok ja suodattuvuutta ei tarvitse miettiä
 
Ensimmäinen erä pantu olutta... ja tunnen itseni täysin idiootiksi ominaispainoa mittaillessa.. kertokaas mitä tämä ominaispainomittari kertoo.. onko tuo isompi "sata-asteikko" luettavissa 1.1xx ja onko tuo pienempi "kymmenykset" asteikko PLATO asteikko vai mitäs vidhua??






 
Ensimmäinen erä pantu olutta... ja tunnen itseni täysin idiootiksi ominaispainoa mittaillessa.. kertokaas mitä tämä ominaispainomittari kertoo.. onko tuo isompi "sata-asteikko" luettavissa 1.1xx ja onko tuo pienempi "kymmenykset" asteikko PLATO asteikko vai mitäs vidhua??






Ensimmäisen kuva asteikko taitaa olla sokerin määrä grammaa/litra. Toisessa kuvassa on sitten se ominaispaino, josta yleensä puhutaan. Asteikon luvut ovat tuhannesosia, ja alaspäin mennessä ollaan yli yhden, eli lukema on 1,046 tai jotain, hankala nähdä kuvasta. Kaksi viimeistä kuvaa sanovat 404.
 
Ensimmäisen kuva asteikko taitaa olla sokerin määrä grammaa/litra. Toisessa kuvassa on sitten se ominaispaino, josta yleensä puhutaan. Asteikon luvut ovat tuhannesosia, ja alaspäin mennessä ollaan yli yhden, eli lukema on 1,046 tai jotain, hankala nähdä kuvasta. Kaksi viimeistä kuvaa sanovat 404.

Okkei, kiitos selvennyksestä. Nythän tässä on jo jokin järki kun ajattelin juuri asian ennemminkin toisinpäin ja mietin että voiko ominaispaino olla hurjat 1.130..
Mutta eikös nyt tuo noin 1,046 ominaispaino ole juuri sopiva lähtökohta?
 
Jeps, kuten antti alien tuossa mainitsi niin ominaispaino on tiheys suhteessa veden tiheyteen eli 1,xxx* veden tiheys, jos tiheys on suurempi kuin veden tiheys ja toisinpäin 0,xxx jos tiheys on alempi kuin veden tiheys.

Tuolle ominaispainojen erotukselle alussa eli OG (original gravity) ja FG (final gravity) on laskukaava, josta saa alkoholipitoisuuden. Käytännössä tuollainen n. 1,050 ominaispaino tarkoittaa, että perus hiivalla oluen vahvuus asettuu 5% suuruusluokkaan. Kuvien perusteella toinen kuva, jossa nesteen pinta on punaisella segmentillä merkityn 40 luvun alla on kuva tuosta ominaispainoasteikosta. Käytännössä bissehommissa ollaan aina noissa viimeisessä kahdessa kymmenyksessä ja viineilläkin ehkä päästään sataseen tms joten mittarintekijälle riittää nuo 2 viimeistä lukua ja on selkeämpilukuinen.

1,046 on ihan hyvä lähtökohta sinne perus markettivahvuisten bissejen nurkille.
 
Jeps, kuten antti alien tuossa mainitsi niin ominaispaino on tiheys suhteessa veden tiheyteen eli 1,xxx* veden tiheys, jos tiheys on suurempi kuin veden tiheys ja toisinpäin 0,xxx jos tiheys on alempi kuin veden tiheys.

Tuolle ominaispainojen erotukselle alussa eli OG (original gravity) ja FG (final gravity) on laskukaava, josta saa alkoholipitoisuuden. Käytännössä tuollainen n. 1,050 ominaispaino tarkoittaa, että perus hiivalla oluen vahvuus asettuu 5% suuruusluokkaan. Kuvien perusteella toinen kuva, jossa nesteen pinta on punaisella segmentillä merkityn 40 luvun alla on kuva tuosta ominaispainoasteikosta. Käytännössä bissehommissa ollaan aina noissa viimeisessä kahdessa kymmenyksessä ja viineilläkin ehkä päästään sataseen tms joten mittarintekijälle riittää nuo 2 viimeistä lukua ja on selkeämpilukuinen.

1,046 on ihan hyvä lähtökohta sinne perus markettivahvuisten bissejen nurkille.

Aivan, itse ominaispainon ja siitä alkoholipitoisuuden laskeminen yms. onkin hallussa, kun viinejä tullut tehtyä, mutta tuollon ammoisina aikoina oli käytössä mittari jossa oli suoraa nuo arvot 1,xxx ja se tässä pisti miehen pään sekaisin.
Varsinkin kun tuossa mittarissa oli kolme eri asteikkoa ja käyttöohjeista ei harmainta haisuakaan.

Mutta nyt asia on selvää kuin pässin liha, kiitos vastauksista!
 
Aivan, itse ominaispainon ja siitä alkoholipitoisuuden laskeminen yms. onkin hallussa, kun viinejä tullut tehtyä, mutta tuollon ammoisina aikoina oli käytössä mittari jossa oli suoraa nuo arvot 1,xxx ja se tässä pisti miehen pään sekaisin.
Varsinkin kun tuossa mittarissa oli kolme eri asteikkoa ja käyttöohjeista ei harmainta haisuakaan.

Mutta nyt asia on selvää kuin pässin liha, kiitos vastauksista!
Ei muuta kuin tsemppiä uuteen harrastukseen!
 
Onkos tällä palstalla kukaan pannut "raakaolutta" eli olutta jota ei keitetä. Käsittääkseni historiallisesti tuo on ollut kurantti tapa, kun keittoastioita ei ole ollut ja mäskäys on hoidettu esimerkiksi puusaavissa kuumia kiviä käyttäen ja ilmeisesti tuo on euroopan pohjolassa osittain perinteinen maatilallisten tapa panna olutta.

Käytännössä mäskäyslämpötilat riittävät pastörointiin, 65 asteen lämpötilalla vaaditaan puolisen tuntia kun 70 asteen nurkilla tuo aika putoaa reippaasti. DMS:ää ei tarvitse haihduttaa, sillä sitä ei vierteeseen synny noin alhaisissa lämpötiloissa. Erona keitettyyn olueen on proteiinien saostumattomuus ainakin.

Itse kelasin kaverin kanssa testata tekniikkaa tekemällä ns. pikaoluen seuraavalla menetelmällä:

1) punnitaan maltaat ja humalat ja isketään mäskäyspussiiin
2) mäskäyspussi ja strike water 30 litran käymisastiaan (no sparge), mäskäyslämpö 68
3) pönttö kuumaan saunaan ylläpitämään mäskäyslämpöä, lämpö tappaa pöpöt
4) pönttö ulos ja mäskäyspussi virumaan lävikköön käymispöntön päälle (lävikkö myös saunotettu)
5) mielihalujen mukaan lisää humalaa ja kansi päälle
6) hiivaus kun vierre jäähtynyt ja loppuun mahdolliset kuivahumaloinnit

Tuolla muutetaan panopäivä tuntikausien hommasta käytännössä 20 minuutin valmisteluksi ja tunnin saunomiseksi. Mitään välineitä ei tarvitse erikseen sinänsä desinfioida (no ehkä tässä tapauksessa käymispönttö ennen operaatiota ja lävikkö) mutta saunotus pitää ne puhtaana. Ollaan yleensä hyödynnetty tuo 1 vaiheinen infuusiomäskäys saunomalla käymispöntön kanssa, koska tuo käymispöntön sisällä olevan nesteen lämpötila ei lähelle 70 asteisena ehdi tunnissa juurikaan saunalämmöissä (n. 80) nousta tai jos meinaa (lämpömittari on) niin siirretään alemmalle lauteelle.

Kanssapanijoiden mahdolliset kokemukset kiinnostavat, mutta aiotaan kyllä kaverin kanssa antaa tuolle mahdollisuus kunhan pulloja alkaa vapautumaan. Mikäli lopputuote on ihan kuranttia niin tuosta saa yhden mahdollisen vaihtoehdon tehdä kotiolutta pienellä vaivalla, jos käytettävissä olevaa aikaa on rajallisesti.
 
Kaksi kuukautta ensimmäisistä panohommista joten pistetääs kommenttia.
Festival Father Hooks:
Kitin ohjeet on suunniteltu käyttämään toisiokäymistä joten ne ovat vähän jumahtaneet 90-luvulle. Heilautin uutteet keiton kautta astiaan ja nesteytin (vuoden vanhat) kuivahiivat ennen lisäystä. Käymislämpötila oli ~25 huoneenlämpö joka jälkikäteen katsottuna oli vähän korkea muntonsin hiivalle (heidän rakentama kitti). Kokonaiskäymisaika 4 viikkoa jossa loppuFG tapahtui kolmannen lopussa. En jaksanut tehdä suodatusviritelmiä kuivahumalapellettien kanssa joten heitin ne pussissa kylpemään pari päivää ennen pullotusta. M's hiiva oli olosuhteissa heittänyt aika reilusti päärynää ja lommoontunutta nektariinia.
Kuukauden kellarisäilytyksen jälkeen pullot ovat kypsyneet vähän epätasaisesti. Joissain pulloissa esterit ovat laimenneet ja suutuntuma parantunut, jotkut ovat vielä jääneet vähän limuiseksi. Yksikään puteli ei ole räjähtänyt joten se osa prosessista meni oikein. Olut on ruskeaa selvällä suklaamaltaan lisällä eikä amberiä kuten paketissa. Katsotaan lähempänä joulua miten kypsyy.

Muntons Brewery in Bag session IPA
Heitin jo 2kk sitten pikkunapinat käyttöönotosta. Käymisessä pussi pöhisi viikon pääkäymistä, jonka jälkeen pussin paine tippui vähän ja heitin sen sitten kellariin. Kun BiB oli valmis otin osan pulloihin ja jätin pussin parvekkeelle. Oli esterisen puoleinen kuten edellinenkin. Vaikka viikon edellistä nuorempi, säkki itsessään on kieltäytynyt kehittymästä pätkääkään ja se on edelleen ohralimua. Katsotaan pulloja sitten myöhemmin.
 
Haluaisin saada oluestani kirkkaampaa. Täälläkin puhuttu liivatten käytöstä. Oluet laitan keg:iin. Missä vaiheessa liivate laitetaan ja onko kyseessä isinglass tuote vai ihan liivate vai joku muu.
 
Taisi toinen kettle sour kokeilu mennä pieleen. 15min vierteen keiton jälkeen jäähdytin 40c tienoille ja lisäsin litran gefilusta. Tällä tuli viimeksi juurin sopiva hapanta mutta nyt toisella kertaa vastassa oli 36h jälkeen vaahtoa pinnalla (selvästi lähtenyt käymään jollain hiivalla?) ja hieman marjakeittomainen oksennuksen haju... :darra:

Og oli tippunut 1.050 > 1.040 joten ei tuota pelkkä lacto ole syönyt. Keitin uudelleen tappaakseni kaiken kattilasta ja lisäsin uudet bakteerit tällä kertaa maitohappokapseleista. Voi olla että pönttöön menee mutta pitää kokeilla jos saisi vielä pelastettua jotenkin.
 
Taisi toinen kettle sour kokeilu mennä pieleen. 15min vierteen keiton jälkeen jäähdytin 40c tienoille ja lisäsin litran gefilusta. Tällä tuli viimeksi juurin sopiva hapanta mutta nyt toisella kertaa vastassa oli 36h jälkeen vaahtoa pinnalla (selvästi lähtenyt käymään jollain hiivalla?) ja hieman marjakeittomainen oksennuksen haju... :darra:

Og oli tippunut 1.050 > 1.040 joten ei tuota pelkkä lacto ole syönyt. Keitin uudelleen tappaakseni kaiken kattilasta ja lisäsin uudet bakteerit tällä kertaa maitohappokapseleista. Voi olla että pönttöön menee mutta pitää kokeilla jos saisi vielä pelastettua jotenkin.
Ei hätää, mulla ainakin edelliset 2 gefilusmehusouria on lähteneet käymään villihiivalla mutta oon silti sen n. Vuorokauden jälkeen todennut että ph on mitä pitää ja jatkanut siitä. Haju on ollut mun kaikissa soureissa pitkälti sellanen rajun marjapuuroinen ja jotenkin ammoniakkinen/pistävä mutta keiton jälkeinen panimohiiva on hoitanut maun kohdilleen, ilmeisesti sille maistuu nuo hajunaiheuttajat. Rohkeesti vaan maaliin sen kanssa ja jos jatkossa stressaa niin keitä ennen hapatusta. Mua ei stressaa :D
 
Haluaisin saada oluestani kirkkaampaa. Täälläkin puhuttu liivatten käytöstä. Oluet laitan keg:iin. Missä vaiheessa liivate laitetaan ja onko kyseessä isinglass tuote vai ihan liivate vai joku muu.
How to Use Gelatin to Clarify Your Beer

Perus liivatejauhetta 1tl -> 3/4cup vettä (jenkkimitta), lämmitä 150-155f ja varmkista että liuennut, dumppaa kegiin, huuhdo ilmatila hiilidioksidilla jne.
 
Haluaisin saada oluestani kirkkaampaa. Täälläkin puhuttu liivatten käytöstä. Oluet laitan keg:iin. Missä vaiheessa liivate laitetaan ja onko kyseessä isinglass tuote vai ihan liivate vai joku muu.

Juutuubista löytyy videoita, mutta keitettyyn veteen sekoitetaan liivatejauhetta (tai levystä, jauhe helpompi annostella) ja jäähdyttyään liemet kegiin. Pari päivää (muistelisin) ja liivate on kerännyt sakan kasaan jolloin ensimmäinen tuoppi on täynnä muhjua.
 
Haluaisin saada oluestani kirkkaampaa. Täälläkin puhuttu liivatten käytöstä. Oluet laitan keg:iin. Missä vaiheessa liivate laitetaan ja onko kyseessä isinglass tuote vai ihan liivate vai joku muu.

Kiitos ohjeista. Seuraava erä menossa kohta keg:iin, niin täytyy testata.
 
Tuon videon mukaan tehnyt ja ihan hyvin usein onnistunut.

Tuon katsoinkin. Löysin myös videon jossa laitettiin käymispönttöön ( taisi olla coldcrashin aikana).
Onko kukaan testannut kummin toimisi paremmin? Noin ei tulisi keg:in pohjalle muhjua, vaikka eipä siitä suurta harmia ole.
 
Tuon katsoinkin. Löysin myös videon jossa laitettiin käymispönttöön ( taisi olla coldcrashin aikana).
Onko kukaan testannut kummin toimisi paremmin? Noin ei tulisi keg:in pohjalle muhjua, vaikka eipä siitä suurta harmia ole.
Kai se toimii ihan yhtä hyvin cold crashin aikana, täysin sama efektihän lopulta on kyseessä. Kegiin laitettuna toki saat samantien hiilidioksidilla vaivatta huuhdottua ilmatilan, miksei kegivermeet omistavana käymisastiastakin tietysti.
 
Ite en vaivaudu laittamaan gelatiinia, koska se bisse ainakin brulosophyn testien mukaan maistuu yleensä ihan samalta. Jos sakea väri häiritsee niin ymmärtäähän sen toki, mutta ainakin itselläni, kun tietää ettei kyseessä ole hiivaa vaan muita luonnollisia tuotteita niin jopa preferoin sitä hieman kotikutoista ulkoasua.
 
Ite en vaivaudu laittamaan gelatiinia, koska se bisse ainakin brulosophyn testien mukaan maistuu yleensä ihan samalta. Jos sakea väri häiritsee niin ymmärtäähän sen toki, mutta ainakin itselläni, kun tietää ettei kyseessä ole hiivaa vaan muita luonnollisia tuotteita niin jopa preferoin sitä hieman kotikutoista ulkoasua.
Sama, mielestäni hieman utuinen olut näyttää lasissa paremmalta kuin täysin kirkas.
 
Sama, mielestäni hieman utuinen olut näyttää lasissa paremmalta kuin täysin kirkas.
Itse tykkään että olut olisi kirkasta. Makuunhan se tuskin vaikuttaa, tiedän. Ja jos olutta tarjoaa jollekkin, joka ei ole perehtynyt oluen kotvalmistukseen, saattaa ajatus olla "mitähän kiljua tämä on". Mutta makuasia kummasta tykkää.
 
Laitoin jo kegissä olevaan olueen liivatteen. Silloin kun siirsin käymisastiasta oluen kegiin, niin kaikki ei mahtunut joten laitoin loput pariin litran pulloon ja kylmään. Nyt kun kippasin nämä pullot tynnyriin, niin niissä olut oli huomattavasti kirkkaampaa, miksiköhän?
 
Laitoin jo kegissä olevaan olueen liivatteen. Silloin kun siirsin käymisastiasta oluen kegiin, niin kaikki ei mahtunut joten laitoin loput pariin litran pulloon ja kylmään. Nyt kun kippasin nämä pullot tynnyriin, niin niissä olut oli huomattavasti kirkkaampaa, miksiköhän?
Sakka vaan asettunut? Kyllä mulla semisti utuisat ipat/apat on kirkastuneet ajan myötä.
 
Maistelin ekan pullon trooppista souria ja täytyy kyllä sanoa, että tosi hyvän makuinen bisse. Tähän meni 0,5 litraa mangososetta, 0,5 litraa aprikoosisosetta, 1 litra valion ananasmehua ja 1 litra god morgonin trooppista mehua. Hapatuksessa käytin gefilus appelsiini mangomehua. Itse vierrettä tuli n. 15 litraa tuon lisäksi ja lopulta pulloihin saatiin joku 16 litraa, kun soseista ja mehuista tuli läjäpäin sakkaa. Soseet menivät käytännössä sakaksi käymisastian pohjalle suoraan. Lisäksi kuivahumaloitiin cascadella ja keitossa cascadella miedot ibut. Mallaspohjassa 60-40 vehnä ohra mix ja hiivana be-256 kun sattui puolikas pussi olemaan. Olisin mielelläni tuolla nestemäärällä pullottanut vähän enemmänkin, mutta se tuli mitä tuli.
 
Laitoin ekan bissen kegiin. Mikäs paine sinne pitäis laittaa? Jääkaappilämmöissä joku 12psi? Laitoin nyt alkuunsa 20 että saa vähän buustatrua hapottumista ja kelasin tiputella sitten muutaman tunnin päästä. Mulla on hanana picnic ja 3 metrinen supistettu letku.
 
Riippuu ihan kuin nopeest haluu päästä juomaa 12 psi varmaa kestää pari viikkoa? 40 psi ni 24h on ihan ok hapot.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 396
Viestejä
4 489 757
Jäsenet
74 154
Uusin jäsen
Almedin

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom