- Liittynyt
- 11.03.2018
- Viestejä
- 1 090
Saanko mahdollisesti vahvempaa olutta mikäli jätän sen vain huoneenlämpöön pariksi kuukaudeksi
Tuskin paljon vahvempaa saat mut voi tulla +0.1/0.2%ABV lisää toki riippuu hiivoista
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Saanko mahdollisesti vahvempaa olutta mikäli jätän sen vain huoneenlämpöön pariksi kuukaudeksi
Tuo M54 hiiva on näköjään aika hidasta starttaamaan. Kohta vuorokausi pöntössä eikä ensimmäistäkään kuplaa.
Jos vaan tekisit startteri......
Kuivahiivoja ei ylensä suositella startteroimaan.
How to Estimate a Reasonable Pitcha packet of dry yeast contains up to twice as much yeast as a package of liquid yeast. Use one 11.5 gram sachet for ales up to about 1.065 - 1.070, and use two sachets for higher gravity ales.
Lagers will require twice as many sachets for the same strength wort.
Mangrovella on jotkut hiivat voineet vaatia parikin vuorokautta ennen näkyviä käymisen merkkejä.
Lageriin olen joskus laittanut viisikin pussia kuivahiivaa niin että soluja tulee tarpeeksi.
Itse teen sen verran pieniä 13 litran eriä että 1 pussi kuivahiivaa riittää mainiosti. Nestehiivaa en käytä koska tässä kokoluokassa se tulisi kalliiksi. Voisihan sitä yrittää kierrättää, mutta nykyisillä systeemeillä käymispönttöön päätyy niin paljon rupaa että hiivan talteenotto on aika mahdotonta.
M54 starttasi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään kävi aika raivokkaasti. Eilen illalla oli hirveä porina, nyt hädin tuskin mitään. Vesilukostakin oli lentänyt nestettä ämpärin kannelle. Eli varmasti oli riittävä solujen määrä
Kyllä se startteri kannattaa tehdä melkein aina ja vähintään ohjeiden mukainen nesteytys kuivahiivoille.
Alihiivaus tuottaa yleensä olueeseen virhemakuja hiivan rasittuessa. Tuossa tapauksessa se itse olutvierre toimi startterina oluelle, mutta sillä erolla että hiiva ei tiennyt pitääkö sen lisääntyä vai yrittää ragella syödä kaikkea sokeria mikä liikkuu. Ja kun vierteestä happi varmaan loppui ennen optimaalista solumäärää niin sitten alkoi sokereiden muuntaminen alkoholiksi ja estereiksi/fenoleiksi.
Starttaamalla hiiva se lisääntyy hallitusti kun happea on saatavilla ylenmäärin. Käymisastiassa happi yleensä loppuu vierteestä ensin jolloin hiiva ei enää lisäänny vaan käyttää sokerit sillä mitä on, eli yleensä liian vähäisellä solumäärällä. Tämä taas johtaa mainittuihin virhemakuihin.
Nestehiivoille niitä tehdään siksi koska ne ovat kalliita ja niiden elinvoimaisuus laskee ajan myötä.
Tässä pikkuhiljaa alkaa olemaan aika siirtyä 2x 19L corny kegeihin, mutta hieman vaan askaruttaa sellainen että jos jättää esim. piknic hanan kiinni kegiin niin onko mahdollista että se jotenkin alkaisi valskaamaan ja työntäisi pikkuhiljaa oluet pihalle kegistä?
Yleensä ne piknic hanat tehty nii että paine kegissä sulkee hanan. Mut ymmärräthän että kiinalaisessa hanassa kaikki oo mahdollista
Maku on selvästi kuivempi kuin pullottaessa.
Eilen oli barley wine päivä, ei onnistunut kunnolla... Ominaispaino jäi aivan liian alas, 10% oli suunnittelmissa, mutta jos hiiva käyttää oletetusti jäänee alle 7% oliko lie huuhtelu aika liian lyhyt vai miksi ei sokerit irronnut.
Mutta tuoksu ja maku oli vierteessä erinomaisia odotukset kuitenkin korkealla.
Enemmin barley wine styled imperial ipa kun mitä haettiin, mutta edelleen pullotuksessa/korkituksessa mätää, ensimmäiset testipullot täysin tummia nyt pari ollut väriltä oikein näpsäköitä.
Ja siis 7.4% taisi olla lopullinen lukema
Kyllähän tässä tuntuisi olevan jo sitäkin.Mitäs kuuluu karbonoinnille?
7.4% kuulostaa vähän laimennetulta barleywineeltä
BJCP mukaan on oltava 8% tai enemmän
Muuten todellahan kivannäköinen toi oo
Toisaalta vähän sääli, jos tuota ei enää sitten saa lähiprismasta 25kg säkkiä alle 30 eurolla tms. Hinta-laatusuhde kohdallaan ja ei tarvitse postikuluja maksella kuten lappoon/panimonurkkaan.
Sahtimallas on ollut ihan kelpo mallasta aika moneenkin olueeseen, toki hieman hienoksi jauhettua kierrättäviin panolaitteisiin.
3. Ja viellä yksi kysymys. Mittasin toisesta satsista ennen hiivan lisäystä ominaispainon. Todennäköisesti väärin (kts. kuva 1). Tuijottelin tovin mittaria, mietin katsonko ohjeita, päädyin ottamaan kuvan... Päättelin ominaispainon olevan luokkaa 1060-1070?
Pystynkö yhä varmistamaan kaikkien sokereiden käyneen, toteamalla parin viikon pulputuksen jälkeen ominaispainoarvon tippuneen lähelle tuhatta? Vaikka en mitannutkaan toisesta pöntöstä / todennäköisesti väärin toisesta?
4. Onko valosta haittaa käymisprosessissa? Entäpä lämpötila? Olen pyrkinyt pitämään huonelämpötilan pönttöjen kohdalla, mutta muutaman yönä lämpötila on tippunut 15 paikkeille. Onko tämä paha makuvirheiden kannalta?
Tuosta kuvasta jos nyt oikein tarkasti katsoo niin vaikuttaisi olevan .....
Pistin juuri uuden hoegaarden kloonin käymään. Oli perhana oluthiivat hävinneet mystisesti... Päädyin sitten käyttämään myllyn parhaan kuivahiivaa, eiköhän se tuohon olueseen sovi hyvin
Herätin hiivan 42C vedessä parin minuutin ajan ja kippasin sankoon, hyvin se jo pulputtaa pari tuntia myöhemmin.
Tuleekin sata litraa itsetehtyä olutta täyteen tällä erällä
Tuli testattua Brewmonkin maksimia. 8kg mallasta ja huuhtelun jälkeen keittoon 32L, tuosta tuli 27L valmista vierrettä @1.075. Tuosta jaoin kahteen käymisastiaan ja vettä päälle kunnes tuli 2x18L, OG oli vielä 1.060 pintaan. Aika sopiva setti itselle kun nuo saa sitten kahteen 18L kegiin kypsymään. Loistava vehjes.
Mikä Brewmonk? 30L tai 50L?
Ja keitit siis 32 litraa ilman että vierre pääsis lattialle? No huh huh
Tiedän yleensä kiina
Maksimi keittoon ilman että kiehuu yli on ilmeisesti jotain 35l luokkaa (vaikka sisäpuolella max merkintä 30l)ja koko kattilan tilavuus 40l. Saa olla kyllä tarkkana suihkupullo kädessä kun lisää humalat ettei kiehahda lattialle tuolla määrällä.
Kiitos. toi on mielenkiintosta ku aina luulin et jos kiinalaiset merkkii jotain "30L" toi on käyttännössä 25L "laidasta laitaan"
Suomen Hiivan tuorehiiva ainakin kestää, tehdäänhän sillä sahtiakin joka on aika vahvaa olutta.Tosin tää on pieni onkelema kaikkijen leivinhiivojen ka että eivät ne kestä paljon alkoholia, siis on todellä iso mahdolliisuus että hoegaarten kloonista tulee makea ja jotain 2% ABV limsa
Muoviämpäri on ihan okNyt on pahat tilanteet tosijjaan. 2 viikkoa coopersin ipa ja bulldogin evil dog ipa käynyt. Nyt ei ole mihin pullottaa, ja rahat loppu. Otetaan halpoja oluen säilömistaktiikoita- ja vinkkejä vastaan. Onko nuo oluttynnyrit halvin tapa säilöä kalja?