Oluen paneminen itse

Entä tuo viilennyksen puute? Ohjekirja neuvoo että "jääkaapissa säilytystä käytetään oluen luonnolliseen selkeytykseen."
 
Tuo M54 hiiva on näköjään aika hidasta starttaamaan. Kohta vuorokausi pöntössä eikä ensimmäistäkään kuplaa.
 
Kuivahiivoja ei ylensä suositella startteroimaan.

:confused: miten niin?
Solujenhan määrä tarkeä eikä hiivan "kuivuus" tai "nestemaisuus" ;)

a packet of dry yeast contains up to twice as much yeast as a package of liquid yeast. Use one 11.5 gram sachet for ales up to about 1.065 - 1.070, and use two sachets for higher gravity ales.

Lagers will require twice as many sachets for the same strength wort.
How to Estimate a Reasonable Pitch


Mangrovella on jotkut hiivat voineet vaatia parikin vuorokautta ennen näkyviä käymisen merkkejä.

no jos startteri ei herroille kelpaa sit ei muuta kun odottamaan 2-3 päivää kun käytännössä oikea satsi käytetään "startterina" :vihellys:
tai jos rahaa/hiivaa on 2-3 pakkausta (riippuu reseptistä) vierteen
 
Sinänsä mitään haittaa kuivahiivan startteroinnista ei liene. Itse käytän surutta vaan useamman pussin kuivahiivaa jos epäilyttää että yksi ei riitä ja aina nesteytys vedessä ennen hiivausta.

Lageriin olen joskus laittanut viisikin pussia kuivahiivaa niin että soluja tulee tarpeeksi.

Yleensä käytän nestehiivoja ja teen niillä suht ylimitoitetut startterit, josta voi ottaa hiivaa talteen myös myöhempiä eriä varten.
 
Lageriin olen joskus laittanut viisikin pussia kuivahiivaa niin että soluja tulee tarpeeksi.

Oikein! :tup:
Mut ku satsin hinnasta on vain kyse: edes kuivhiivaa 5 pussia maksaa ebaut 15e. Mikäli käytät nestehiivat ni hinta pompsahtaisi 40e-50e hujakoille! siis pelkästään hiivat!

Ja ku lähes saman solujen määrän saat 2L statterilla ja vain yhdellä hiivapussilla niin ero on tuntuva. ;)
 
No tuo 5 pussia oli vähän poikkeus kun kyseessä oli jotain 1,30 maksavia itäeuroopan tuotteita. Hyvin se kuitenkin toimi ja teki neutraalin lagerin.
Nestehiivapussin ehdin yleensä käyttää ainakin pariin-kolmeen erään kun sitä tulee otettua tuubeihin talteen uutta kierrosta varten.
 
Itse teen sen verran pieniä 13 litran eriä että 1 pussi kuivahiivaa riittää mainiosti. Nestehiivaa en käytä koska tässä kokoluokassa se tulisi kalliiksi. Voisihan sitä yrittää kierrättää, mutta nykyisillä systeemeillä käymispönttöön päätyy niin paljon rupaa että hiivan talteenotto on aika mahdotonta.

M54 starttasi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään kävi aika raivokkaasti. Eilen illalla oli hirveä porina, nyt hädin tuskin mitään. Vesilukostakin oli lentänyt nestettä ämpärin kannelle. Eli varmasti oli riittävä solujen määrä :rofl:
 
Itse teen sen verran pieniä 13 litran eriä että 1 pussi kuivahiivaa riittää mainiosti. Nestehiivaa en käytä koska tässä kokoluokassa se tulisi kalliiksi. Voisihan sitä yrittää kierrättää, mutta nykyisillä systeemeillä käymispönttöön päätyy niin paljon rupaa että hiivan talteenotto on aika mahdotonta.

M54 starttasi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään kävi aika raivokkaasti. Eilen illalla oli hirveä porina, nyt hädin tuskin mitään. Vesilukostakin oli lentänyt nestettä ämpärin kannelle. Eli varmasti oli riittävä solujen määrä :rofl:

Kyllä se startteri kannattaa tehdä melkein aina ja vähintään ohjeiden mukainen nesteytys kuivahiivoille.

Alihiivaus tuottaa yleensä olueeseen virhemakuja hiivan rasittuessa. Tuossa tapauksessa se itse olutvierre toimi startterina oluelle, mutta sillä erolla että hiiva ei tiennyt pitääkö sen lisääntyä vai yrittää ragella syödä kaikkea sokeria mikä liikkuu. Ja kun vierteestä happi varmaan loppui ennen optimaalista solumäärää niin sitten alkoi sokereiden muuntaminen alkoholiksi ja estereiksi/fenoleiksi.

Starttaamalla hiiva se lisääntyy hallitusti kun happea on saatavilla ylenmäärin. Käymisastiassa happi yleensä loppuu vierteestä ensin jolloin hiiva ei enää lisäänny vaan käyttää sokerit sillä mitä on, eli yleensä liian vähäisellä solumäärällä. Tämä taas johtaa mainittuihin virhemakuihin.
 
En ole ennen kuullut että porukka tekisi starttereita kuivahiivoille. Yksi paketti kuivahiivaa on kuitenkin mitoitettu noin 20 litralle normaalivahvuista alea. Lager tarvitsee enemmän koska se käy kylmässä, jossa hiivan elintoiminnot ovat paljon hitaampia. Nestehiivoille niitä tehdään siksi koska ne ovat kalliita ja niiden elinvoimaisuus laskee ajan myötä.
 
Kyllä se startteri kannattaa tehdä melkein aina ja vähintään ohjeiden mukainen nesteytys kuivahiivoille.

Alihiivaus tuottaa yleensä olueeseen virhemakuja hiivan rasittuessa. Tuossa tapauksessa se itse olutvierre toimi startterina oluelle, mutta sillä erolla että hiiva ei tiennyt pitääkö sen lisääntyä vai yrittää ragella syödä kaikkea sokeria mikä liikkuu. Ja kun vierteestä happi varmaan loppui ennen optimaalista solumäärää niin sitten alkoi sokereiden muuntaminen alkoholiksi ja estereiksi/fenoleiksi.

Starttaamalla hiiva se lisääntyy hallitusti kun happea on saatavilla ylenmäärin. Käymisastiassa happi yleensä loppuu vierteestä ensin jolloin hiiva ei enää lisäänny vaan käyttää sokerit sillä mitä on, eli yleensä liian vähäisellä solumäärällä. Tämä taas johtaa mainittuihin virhemakuihin.

Tuo kuivahiivojen nesteytys alkaa olemaan jo vähän vanhaa koulukuntaa. Esim. legendaarisen US-05 pussin kyljessäkin jo ohjeistetaan laittamaan se suoraan vierteeseen. Siitä ei ole ilmeisesti kovin suurta hyötyä havaittu olevan, kun valmistajakin on tästä nesteytys ohjeistuksesta luopunut.

Nestehiivalle kyllä startteri kannattaa tehdä, ensinnäkin jo siitä syystä, että nestemäisessä hiivassa hiiva solut kuolevat ajan myötä suht nopeasti. Parasta ennen päiväys monellekkin valmistajalla taitaa olla vain 4kk pakkaus päivästä. Joten on hyvin todennäköistä, että kun ostat sen nestehiivapussin niin paketissa olleista soluista on enää vain osa jäljellä. Eli vaikka pakkauksessa lukee että riittää 20L 1.045 vierrettä, niin jos paketti on 4kk vanhaa niin jäljellä voi olla enää 35% siellä olleista soluista ja olla riittävä vain 7L 1.045 vierrettä.

Kuivahiivassa oikein säilytettynä tuota solujen kuolemista ei tapahdu läheskään noin nopeasti.

Mikäänhän ei estä myös startterin tekemistä kuivahiivoille. Jos tekee vaikka 50-100L eräkokoja niin säästöäkin alkaa jo syntymään tuosta startterin tekemisestä. Aikaa ja vaivaa tietenkin tulee lisää, mutta harastushan tämä vaan on.


Yeast Pitch Rate – Pt. 8: Yeast Starter vs. Direct Pitch In High OG Belgian Ale | exBEERiment Results!
Yeast Pitch Rate: Underpitch vs. Overpitch In A Lager | The Brü Club xBmt Series
 
Nestehiivoille niitä tehdään siksi koska ne ovat kalliita ja niiden elinvoimaisuus laskee ajan myötä.

Nestehiivoille niitä tehdään pikemminkin siksi koska terveiden solujen määrä nestehiivapussissa on lähtökohtaisesti pienempi kun kuivahiivapussissa. Varsinkin kun sen päiväys lähestyy. ;)
 
Höyryolut pullotettu. Maistoin sitä samalla vähäsen ja kyllähän tuo lagerilta maistuu, mutta täytyy sanoa että suutuntuma oli aika paksu. Toivottavasti se ohenee pullossa vähäsen. Jos ei, niin ensi kerralla korvaan osan maltaista sokerilla.
 
Tässä pikkuhiljaa alkaa olemaan aika siirtyä 2x 19L corny kegeihin, mutta hieman vaan askaruttaa sellainen että jos jättää esim. piknic hanan kiinni kegiin niin onko mahdollista että se jotenkin alkaisi valskaamaan ja työntäisi pikkuhiljaa oluet pihalle kegistä?
 
Tässä pikkuhiljaa alkaa olemaan aika siirtyä 2x 19L corny kegeihin, mutta hieman vaan askaruttaa sellainen että jos jättää esim. piknic hanan kiinni kegiin niin onko mahdollista että se jotenkin alkaisi valskaamaan ja työntäisi pikkuhiljaa oluet pihalle kegistä?

Yleensä ne piknic hanat tehty nii että paine kegissä sulkee hanan. Mut ymmärräthän että kiinalaisessa hanassa kaikki oo mahdollista ;)
 
Höyryolut on ollut nyt viikon pullossa. Maku on selvästi kuivempi kuin pullottaessa. Humala saisi ehkä maistua enemmän, tai sitten olen vain turruttanut makuaistini juomalla liikaa IPAa.
 
Eilen oli barley wine päivä, ei onnistunut kunnolla... Ominaispaino jäi aivan liian alas, 10% oli suunnittelmissa, mutta jos hiiva käyttää oletetusti jäänee alle 7% oliko lie huuhtelu aika liian lyhyt vai miksi ei sokerit irronnut.

Mutta tuoksu ja maku oli vierteessä erinomaisia odotukset kuitenkin korkealla.

Enemmin barley wine styled imperial ipa kun mitä haettiin, mutta edelleen pullotuksessa/korkituksessa mätää, ensimmäiset testipullot täysin tummia nyt pari ollut väriltä oikein näpsäköitä.

Ja siis 7.4% taisi olla lopullinen lukema

IMG_20190417_175035.jpg
 
Enemmin barley wine styled imperial ipa kun mitä haettiin, mutta edelleen pullotuksessa/korkituksessa mätää, ensimmäiset testipullot täysin tummia nyt pari ollut väriltä oikein näpsäköitä.

Ja siis 7.4% taisi olla lopullinen lukema

7.4% kuulostaa vähän laimennetulta barleywineeltä ;)
BJCP mukaan on oltava 8% tai enemmän

Muuten todellahan kivannäköinen toi oo :tup:
 
7.4% kuulostaa vähän laimennetulta barleywineeltä ;)
BJCP mukaan on oltava 8% tai enemmän

Muuten todellahan kivannäköinen toi oo :tup:

Joo ei onnistunut mäskäys niinkun piti, sen lisäksi humalat ampuu liikaa yli ainakin tössä vaiheessa vielä joten: barley wine styled imperial ipa (joskaan en tiedä oikeuttaako nuo voltit vielä imperialiksikaan haukkumaan :D)
 
Toisaalta vähän sääli, jos tuota ei enää sitten saa lähiprismasta 25kg säkkiä alle 30 eurolla tms. Hinta-laatusuhde kohdallaan ja ei tarvitse postikuluja maksella kuten lappoon/panimonurkkaan.

Sahtimallas on ollut ihan kelpo mallasta aika moneenkin olueeseen, toki hieman hienoksi jauhettua kierrättäviin panolaitteisiin.

Jos joku kaipaa sahtimallasta, nii bongattu tänään Lahden Laune citarissa - 2 säkkiä hyllyssä

11.jpg
 
Huomenna olisi tarkoitus lähteä uuteen yritykseen. Tavoitteena on siis saada aikaan maukasta, viljatonta, oluentapaista juotavaa tähän tarkoitukseen valmistetusta, mallasuutteen korvaavasta durrasiirapista.

Löysin edelleen yksinkertaisen, mutta hieman lisää raaka-aineita sisältävän reseptin: Irish Red Ale (Gluten Free) - Extract Beer Recipe

Erona edelliseen yritelmään tumma kandisiirappi väriä ja paahteisuutta tuomaan, maltodekstriiniä antamaan runkoa ja 5 minuutin hulamalalisäys tuomaan makua ilman katkeruutta.

Sitten muistilistaksi itselleni ja ohjeeksi muille aloittelijoille, mitkä asiat ainakin menivät pieleen ensimmäisellä yrittämällä:

- Liikaa sokeria veden määrään nähden pilasi humaloinnin. Kukaan ei kertonut, että sokerin määrä vaikuttaa merkittävästi humalan käyttöasteeseen. Katkeroita olisi pitänyt reseptin mukaan olla 22 IBU, mutta lopputulos pienellä kattilalla tehtynä oli laskelmieni mukaan 7, ja sen kyllä huomasi. Nyt on 15 litran kattila 9,5 litran (eli 5 gallonan resepti puoliksi) keittelyyn.

- Riittävä määrä vettä aluksi. Kiehuminen yllättäen höyrystää vettä. Brewtarget-ohjelma antoi oletusluvuillaan arvion, että tunnin keittelyllä kattilasta katoaa n. 2,5 litraa vettä. Laitetaan siis 9,5 litralle 11 litraa aluksi.

- Hot break ja mömmöjen jättäminen kattilaan. Ensinnäkin, antaa vaahtoutumisen alkaa ja rauhoittua ennen humalan lisäämistä, niin ei tule kiirettä ottaa kattilaa liedeltä. Toisekseen, jätetään ne viimeiset möhnät kattilaan. Viimeksi taisi tulla kaadettua käymisastiaan kaikki mikä siivilän läpi meni.

- Kansi pois keittelyn ajaksi. Keittäminen muodostaa sulfuureja, jotka saavat höyrystyä pois makua pilaamasta.

- Ilmaaminen. Ei selvästikään riittänyt vain kaataa nestettä kuplia tuottaen käymisastiaan, vaan kunnon ilmaaminen ja hapen saaminen hiivalle vaatii noin minuutin raivokasta hölskyttelyä.

Kertokaa jos unohtui jotain.
 
No niin, uusi pönttö pöhisemässä.

Humalointi ainakin onnistui havaittavasti, oli varsin eri makuista kuin aiempi tuotos. Ei häivähdystäkään kotikaljamaisuudesta. Ei ole aavistustakaan, miten humalan maku ja katkeruus käymisen aikana muuttuvat, jos muuttuvat, mutta tällä hetkellä oli yllättävänkin humalaista.

Vettä lähti kattilasta OG:n perusteella reilusti enemmän kuin tuli arvioitua, mutta en jaksanut alkaa lisäämään vettä. Antaa tulla vähän vahvempaa jos on kerran tullakseen.
 
Noniin. Ei tullut uudeksivuodeksi laitettua satsia, mutta nyt on pojat porissut 4-5 päivää.

Koska olen amatööri, noviisi, ostin valmisuutteet:

COOPERS TC Brew A IPA 1.7kg - Viinitalo Melkko ja tähän kylkeen olikohan se kilon purkki mallasuutetta.
Bulldog Brews Evil Dog Double IPA 4,7 kg - Viinitalo Melkko

1. Luin Ratebeerkit- sivustolta erään laittaneen hunajaa Coopersin Ipan sekaan. Kusenko koko homman jos käyn hakemassa hunajaa kaupasta ja laitan viimeisille pulputuspäiville muutaman lusikallisen sekaan? Hunajabisse on myös omaan makuun, niin saisiko tuosta jotain vivahdetta litkuun?Mitä mieltä olette, sopiiko Ipaan ylipäätään hunaja?

2. Jälkikäyttö onnistunee tällaisessa: Oluttynnyri 5 l Karjala ilman korkkia - Viinitalo Melkko, mutta pystynkö tarjoilemaan tuosta hanan kautta olutta? Pullottamiseen verrattuna, tämä vaikuttaisi paljon yksinkertaisemmalta ja vähemmän työläältä vaihtoehdolta. Kannattaako koko 23l erä lapota ensin pari kertaa, ennenkuin sen tuonne pönttöön laittaa?

EDIT: Tuollahan noita hanoja on Melkkolla. Pärjäänkö halvimmalla mahdollisella, vai kannattaako tuohon hanaan satsata enemmän, jos tulevaisuudessa on tarkoitus panna lisää?

3. Ja viellä yksi kysymys. Mittasin toisesta satsista ennen hiivan lisäystä ominaispainon. Todennäköisesti väärin (kts. kuva 1). Tuijottelin tovin mittaria, mietin katsonko ohjeita, päädyin ottamaan kuvan... Päättelin ominaispainon olevan luokkaa 1060-1070?

Pystynkö yhä varmistamaan kaikkien sokereiden käyneen, toteamalla parin viikon pulputuksen jälkeen ominaispainoarvon tippuneen lähelle tuhatta? Vaikka en mitannutkaan toisesta pöntöstä / todennäköisesti väärin toisesta?

0BEA7D97-C168-4AB1-BE8F-AEC990384B07.jpeg B05F17A0-2844-49ED-BE75-0AB20EB0250C.jpeg

4. Onko valosta haittaa käymisprosessissa? Entäpä lämpötila? Olen pyrkinyt pitämään huonelämpötilan pönttöjen kohdalla, mutta muutaman yönä lämpötila on tippunut 15 paikkeille. Onko tämä paha makuvirheiden kannalta?
 
Viimeksi muokattu:
3. Ja viellä yksi kysymys. Mittasin toisesta satsista ennen hiivan lisäystä ominaispainon. Todennäköisesti väärin (kts. kuva 1). Tuijottelin tovin mittaria, mietin katsonko ohjeita, päädyin ottamaan kuvan... Päättelin ominaispainon olevan luokkaa 1060-1070?

Pystynkö yhä varmistamaan kaikkien sokereiden käyneen, toteamalla parin viikon pulputuksen jälkeen ominaispainoarvon tippuneen lähelle tuhatta? Vaikka en mitannutkaan toisesta pöntöstä / todennäköisesti väärin toisesta?

Tä oo todennakkoisesti Evil Dog mitattu? Jos on, mittasit oikein. Itse tuota tehty 4 tai 5 satsia, todella todella kelpaava ja maukasta DIPA!
Toi Vihainen Koira on 4.7kg mallasuutetta ja ABV tulee 8-8.5%, siis 1.066 näyttää han jees ja lopuksi mulle yleensä tullu 1.005 - 1.008

4. Onko valosta haittaa käymisprosessissa? Entäpä lämpötila? Olen pyrkinyt pitämään huonelämpötilan pönttöjen kohdalla, mutta muutaman yönä lämpötila on tippunut 15 paikkeille. Onko tämä paha makuvirheiden kannalta?

Valosta ei paljon mut lämpötila on todella todella tärkeä. 15 ei yleensä haittaa ale hivaa vain pulputus vähän harvenee, sanoisin 18-22c ois optimaalinen.
 
Kyllä yleensä kahdessa viikossa on käyminen loppunut, kannattaa tosin tarkistaa tuolla ominaispainomittarilla. Tuosta kuvasta jos nyt oikein tarkasti katsoo niin vaikuttaisi olevan noin 1.062-64 kieppeillä ominaispaino. Jos käy tuonne 1.010 tasolle niin 6.8%abv olisi aika lähellä.
 
Pistin juuri uuden hoegaarden kloonin käymään. Oli perhana oluthiivat hävinneet mystisesti... Päädyin sitten käyttämään myllyn parhaan kuivahiivaa, eiköhän se tuohon olueseen sovi hyvin :)
Herätin hiivan 42C vedessä parin minuutin ajan ja kippasin sankoon, hyvin se jo pulputtaa pari tuntia myöhemmin.
Tuleekin sata litraa itsetehtyä olutta täyteen tällä erällä :)
 
Pistin juuri uuden hoegaarden kloonin käymään. Oli perhana oluthiivat hävinneet mystisesti... Päädyin sitten käyttämään myllyn parhaan kuivahiivaa, eiköhän se tuohon olueseen sovi hyvin :)
Herätin hiivan 42C vedessä parin minuutin ajan ja kippasin sankoon, hyvin se jo pulputtaa pari tuntia myöhemmin.
Tuleekin sata litraa itsetehtyä olutta täyteen tällä erällä :)

Kyllä kuulemma belgialasetkin ostavat pyllyn parhaat hiivat suomesta tohon belgiaan käsiin juuri hoegaartenia varten, ja just nii myllyn hiivoken ansiostaki alkuperäinen hoegaarten on nii kuuluisa :tup:
 
Viimeksi muokattu:
Tosin tää on pieni onkelema kaikkijen leivinhiivojen ka että eivät ne kestä paljon alkoholia, siis on todellä iso mahdolliisuus että hoegaarten kloonista tulee makea ja jotain 2% ABV limsa ;)
 
Viimeksi muokattu:
No sittenhän sen näkee, alku OG oli ihan sopiva 1,052. Kuhan käyminen loppuu niin FGstä sen sitte voi laskea.
Kyllähän kiljuakin pullahiivalla usein käytetään että alkoholin muodostumattomuutta tuskin tarttee pelätä :P
 
Tuli testattua Brewmonkin maksimia. 8kg mallasta ja huuhtelun jälkeen keittoon 32L, tuosta tuli 27L valmista vierrettä @1.075. Tuosta jaoin kahteen käymisastiaan ja vettä päälle kunnes tuli 2x18L, OG oli vielä 1.060 pintaan. Aika sopiva setti itselle kun nuo saa sitten kahteen 18L kegiin kypsymään. Loistava vehjes.
 
Viimeksi muokattu:
Tammikuun lopulla panin scotch alen, maltaana pelkkää Golden Promisea ja humalina maltillisesti Target ja EKG. Nappasin ensimmäiset 5 litraa vierrettä ja keitin kasaan kunnes jäljellä oli n. litra saadakseni vähän väriä ja karamellisoitumista. Hiivana Mangrove Jack's M42. Annoin käydä pari viikkoa 15 asteessa ja siirsin pöntön 5C varastoon kunnes pullotin vappuna. Nyt ensi maisto, ei vielä täydet hiilihapot mutta oikein lupaava maku. Mallas edellä mennään, noin 8% alkoholi ei häiritse vaan pehmeää on.
 
Tuli testattua Brewmonkin maksimia. 8kg mallasta ja huuhtelun jälkeen keittoon 32L, tuosta tuli 27L valmista vierrettä @1.075. Tuosta jaoin kahteen käymisastiaan ja vettä päälle kunnes tuli 2x18L, OG oli vielä 1.060 pintaan. Aika sopiva setti itselle kun nuo saa sitten kahteen 18L kegiin kypsymään. Loistava vehjes.

Mikä Brewmonk? 30L tai 50L?
 
Ja keitit siis 32 litraa ilman että vierre pääsis lattialle? No huh huh :)
Tiedän yleensä kiina

Maksimi keittoon ilman että kiehuu yli on ilmeisesti jotain 35l luokkaa (vaikka sisäpuolella max merkintä 30l)ja koko kattilan tilavuus 40l. Saa olla kyllä tarkkana suihkupullo kädessä kun lisää humalat ettei kiehahda lattialle tuolla määrällä.
 
Viimeksi muokattu:
Maksimi keittoon ilman että kiehuu yli on ilmeisesti jotain 35l luokkaa (vaikka sisäpuolella max merkintä 30l)ja koko kattilan tilavuus 40l. Saa olla kyllä tarkkana suihkupullo kädessä kun lisää humalat ettei kiehahda lattialle tuolla määrällä.

Kiitos. :tup: toi on mielenkiintosta ku aina luulin et jos kiinalaiset merkkii jotain "30L" toi on käyttännössä 25L "laidasta laitaan" ;)
 
Kiitos. :tup: toi on mielenkiintosta ku aina luulin et jos kiinalaiset merkkii jotain "30L" toi on käyttännössä 25L "laidasta laitaan" ;)

Kyllä ne kiinalaisten osaavat kun haluavat. Ei sieltä kaikki paskaa ole mitä tulee, onhan tämä piippuosuus ohutta peltiä mutta muuten vaikuttaa hyvältä.
 
Tosin tää on pieni onkelema kaikkijen leivinhiivojen ka että eivät ne kestä paljon alkoholia, siis on todellä iso mahdolliisuus että hoegaarten kloonista tulee makea ja jotain 2% ABV limsa ;)
Suomen Hiivan tuorehiiva ainakin kestää, tehdäänhän sillä sahtiakin joka on aika vahvaa olutta.
 
Nyt on pahat tilanteet tosijjaan. 2 viikkoa coopersin ipa ja bulldogin evil dog ipa käynyt. Nyt ei ole mihin pullottaa, ja rahat loppu. Otetaan halpoja oluen säilömistaktiikoita- ja vinkkejä vastaan. Onko nuo oluttynnyrit halvin tapa säilöä kalja?
 
Nyt on pahat tilanteet tosijjaan. 2 viikkoa coopersin ipa ja bulldogin evil dog ipa käynyt. Nyt ei ole mihin pullottaa, ja rahat loppu. Otetaan halpoja oluen säilömistaktiikoita- ja vinkkejä vastaan. Onko nuo oluttynnyrit halvin tapa säilöä kalja?
Muoviämpäri on ihan ok ;)

Sen oluen voi kyllä jättää hengailemaan sinne käymisastiaan pääasiallisen käymisen jälkeenkin. Joskus pitkän ajan päästä hiiva saattaa alkaa tekemään jotain virhemakuja, mutta jos pullotus onnistuu viikon tai parin päästä, taitaa olla turha stressata.

Toiseen käymisastiaan siirtäminen pääasiallisen käymisen on ihan normaali käytäntö, mutta astian pitää tietysti olla riittävän tiivis, ettei happi pääse pilaamaan olutta. Toisessa astiassa olut voi olla kuukausiakin.

Helpointa on kuitenkin antaa liemen vaan hengailla rauhassa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 274
Viestejä
4 487 361
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom