- Liittynyt
- 11.03.2018
- Viestejä
- 1 089
Tuskin paljon vahvempaa saat mut voi tulla +0.1/0.2%ABV lisää toki riippuu hiivoistaSaanko mahdollisesti vahvempaa olutta mikäli jätän sen vain huoneenlämpöön pariksi kuukaudeksi
Tuskin paljon vahvempaa saat mut voi tulla +0.1/0.2%ABV lisää toki riippuu hiivoistaSaanko mahdollisesti vahvempaa olutta mikäli jätän sen vain huoneenlämpöön pariksi kuukaudeksi
Jos vaan tekisit startteri......Tuo M54 hiiva on näköjään aika hidasta starttaamaan. Kohta vuorokausi pöntössä eikä ensimmäistäkään kuplaa.
Kuivahiivoja ei ylensä suositella startteroimaan. Mangrovella on jotkut hiivat voineet vaatia parikin vuorokautta ennen näkyviä käymisen merkkejä.Jos vaan tekisit startteri......
miten niin?Kuivahiivoja ei ylensä suositella startteroimaan.
How to Estimate a Reasonable Pitcha packet of dry yeast contains up to twice as much yeast as a package of liquid yeast. Use one 11.5 gram sachet for ales up to about 1.065 - 1.070, and use two sachets for higher gravity ales.
Lagers will require twice as many sachets for the same strength wort.
no jos startteri ei herroille kelpaa sit ei muuta kun odottamaan 2-3 päivää kun käytännössä oikea satsi käytetään "startterina"Mangrovella on jotkut hiivat voineet vaatia parikin vuorokautta ennen näkyviä käymisen merkkejä.
Oikein!Lageriin olen joskus laittanut viisikin pussia kuivahiivaa niin että soluja tulee tarpeeksi.
Kyllä se startteri kannattaa tehdä melkein aina ja vähintään ohjeiden mukainen nesteytys kuivahiivoille.Itse teen sen verran pieniä 13 litran eriä että 1 pussi kuivahiivaa riittää mainiosti. Nestehiivaa en käytä koska tässä kokoluokassa se tulisi kalliiksi. Voisihan sitä yrittää kierrättää, mutta nykyisillä systeemeillä käymispönttöön päätyy niin paljon rupaa että hiivan talteenotto on aika mahdotonta.
M54 starttasi hitaasti, mutta vauhtiin päästyään kävi aika raivokkaasti. Eilen illalla oli hirveä porina, nyt hädin tuskin mitään. Vesilukostakin oli lentänyt nestettä ämpärin kannelle. Eli varmasti oli riittävä solujen määrä
Tuo kuivahiivojen nesteytys alkaa olemaan jo vähän vanhaa koulukuntaa. Esim. legendaarisen US-05 pussin kyljessäkin jo ohjeistetaan laittamaan se suoraan vierteeseen. Siitä ei ole ilmeisesti kovin suurta hyötyä havaittu olevan, kun valmistajakin on tästä nesteytys ohjeistuksesta luopunut.Kyllä se startteri kannattaa tehdä melkein aina ja vähintään ohjeiden mukainen nesteytys kuivahiivoille.
Alihiivaus tuottaa yleensä olueeseen virhemakuja hiivan rasittuessa. Tuossa tapauksessa se itse olutvierre toimi startterina oluelle, mutta sillä erolla että hiiva ei tiennyt pitääkö sen lisääntyä vai yrittää ragella syödä kaikkea sokeria mikä liikkuu. Ja kun vierteestä happi varmaan loppui ennen optimaalista solumäärää niin sitten alkoi sokereiden muuntaminen alkoholiksi ja estereiksi/fenoleiksi.
Starttaamalla hiiva se lisääntyy hallitusti kun happea on saatavilla ylenmäärin. Käymisastiassa happi yleensä loppuu vierteestä ensin jolloin hiiva ei enää lisäänny vaan käyttää sokerit sillä mitä on, eli yleensä liian vähäisellä solumäärällä. Tämä taas johtaa mainittuihin virhemakuihin.
Nestehiivoille niitä tehdään pikemminkin siksi koska terveiden solujen määrä nestehiivapussissa on lähtökohtaisesti pienempi kun kuivahiivapussissa. Varsinkin kun sen päiväys lähestyy.Nestehiivoille niitä tehdään siksi koska ne ovat kalliita ja niiden elinvoimaisuus laskee ajan myötä.
Yleensä ne piknic hanat tehty nii että paine kegissä sulkee hanan. Mut ymmärräthän että kiinalaisessa hanassa kaikki oo mahdollistaTässä pikkuhiljaa alkaa olemaan aika siirtyä 2x 19L corny kegeihin, mutta hieman vaan askaruttaa sellainen että jos jättää esim. piknic hanan kiinni kegiin niin onko mahdollista että se jotenkin alkaisi valskaamaan ja työntäisi pikkuhiljaa oluet pihalle kegistä?
Yleensä ne piknic hanat tehty nii että paine kegissä sulkee hanan. Mut ymmärräthän että kiinalaisessa hanassa kaikki oo mahdollista
Mitäs kuuluu karbonoinnille?Maku on selvästi kuivempi kuin pullottaessa.
Enemmin barley wine styled imperial ipa kun mitä haettiin, mutta edelleen pullotuksessa/korkituksessa mätää, ensimmäiset testipullot täysin tummia nyt pari ollut väriltä oikein näpsäköitä.Eilen oli barley wine päivä, ei onnistunut kunnolla... Ominaispaino jäi aivan liian alas, 10% oli suunnittelmissa, mutta jos hiiva käyttää oletetusti jäänee alle 7% oliko lie huuhtelu aika liian lyhyt vai miksi ei sokerit irronnut.
Mutta tuoksu ja maku oli vierteessä erinomaisia odotukset kuitenkin korkealla.
7.4% kuulostaa vähän laimennetulta barleywineeltäEnemmin barley wine styled imperial ipa kun mitä haettiin, mutta edelleen pullotuksessa/korkituksessa mätää, ensimmäiset testipullot täysin tummia nyt pari ollut väriltä oikein näpsäköitä.
Ja siis 7.4% taisi olla lopullinen lukema
Kyllähän tässä tuntuisi olevan jo sitäkin.Mitäs kuuluu karbonoinnille?
Joo ei onnistunut mäskäys niinkun piti, sen lisäksi humalat ampuu liikaa yli ainakin tössä vaiheessa vielä joten: barley wine styled imperial ipa (joskaan en tiedä oikeuttaako nuo voltit vielä imperialiksikaan haukkumaan )7.4% kuulostaa vähän laimennetulta barleywineeltä
BJCP mukaan on oltava 8% tai enemmän
Muuten todellahan kivannäköinen toi oo
Jos joku kaipaa sahtimallasta, nii bongattu tänään Lahden Laune citarissa - 2 säkkiä hyllyssäToisaalta vähän sääli, jos tuota ei enää sitten saa lähiprismasta 25kg säkkiä alle 30 eurolla tms. Hinta-laatusuhde kohdallaan ja ei tarvitse postikuluja maksella kuten lappoon/panimonurkkaan.
Sahtimallas on ollut ihan kelpo mallasta aika moneenkin olueeseen, toki hieman hienoksi jauhettua kierrättäviin panolaitteisiin.
Tä oo todennakkoisesti Evil Dog mitattu? Jos on, mittasit oikein. Itse tuota tehty 4 tai 5 satsia, todella todella kelpaava ja maukasta DIPA!3. Ja viellä yksi kysymys. Mittasin toisesta satsista ennen hiivan lisäystä ominaispainon. Todennäköisesti väärin (kts. kuva 1). Tuijottelin tovin mittaria, mietin katsonko ohjeita, päädyin ottamaan kuvan... Päättelin ominaispainon olevan luokkaa 1060-1070?
Pystynkö yhä varmistamaan kaikkien sokereiden käyneen, toteamalla parin viikon pulputuksen jälkeen ominaispainoarvon tippuneen lähelle tuhatta? Vaikka en mitannutkaan toisesta pöntöstä / todennäköisesti väärin toisesta?
Valosta ei paljon mut lämpötila on todella todella tärkeä. 15 ei yleensä haittaa ale hivaa vain pulputus vähän harvenee, sanoisin 18-22c ois optimaalinen.4. Onko valosta haittaa käymisprosessissa? Entäpä lämpötila? Olen pyrkinyt pitämään huonelämpötilan pönttöjen kohdalla, mutta muutaman yönä lämpötila on tippunut 15 paikkeille. Onko tämä paha makuvirheiden kannalta?
Tuosta kuvasta et saa mitään selville koska a) vaahtoa ja b) kuvauskulma kiva valokuvaajan mut täysin väärä laborantin näkökulmastaTuosta kuvasta jos nyt oikein tarkasti katsoo niin vaikuttaisi olevan .....
Kyllä kuulemma belgialasetkin ostavat pyllyn parhaat hiivat suomesta tohon belgiaan käsiin juuri hoegaartenia varten, ja just nii myllyn hiivoken ansiostaki alkuperäinen hoegaarten on nii kuuluisaPistin juuri uuden hoegaarden kloonin käymään. Oli perhana oluthiivat hävinneet mystisesti... Päädyin sitten käyttämään myllyn parhaan kuivahiivaa, eiköhän se tuohon olueseen sovi hyvin
Herätin hiivan 42C vedessä parin minuutin ajan ja kippasin sankoon, hyvin se jo pulputtaa pari tuntia myöhemmin.
Tuleekin sata litraa itsetehtyä olutta täyteen tällä erällä
Mikä Brewmonk? 30L tai 50L?Tuli testattua Brewmonkin maksimia. 8kg mallasta ja huuhtelun jälkeen keittoon 32L, tuosta tuli 27L valmista vierrettä @1.075. Tuosta jaoin kahteen käymisastiaan ja vettä päälle kunnes tuli 2x18L, OG oli vielä 1.060 pintaan. Aika sopiva setti itselle kun nuo saa sitten kahteen 18L kegiin kypsymään. Loistava vehjes.
30L.Mikä Brewmonk? 30L tai 50L?
Ja keitit siis 32 litraa ilman että vierre pääsis lattialle? No huh huh
Maksimi keittoon ilman että kiehuu yli on ilmeisesti jotain 35l luokkaa (vaikka sisäpuolella max merkintä 30l)ja koko kattilan tilavuus 40l. Saa olla kyllä tarkkana suihkupullo kädessä kun lisää humalat ettei kiehahda lattialle tuolla määrällä.Ja keitit siis 32 litraa ilman että vierre pääsis lattialle? No huh huh
Tiedän yleensä kiina
Kiitos. toi on mielenkiintosta ku aina luulin et jos kiinalaiset merkkii jotain "30L" toi on käyttännössä 25L "laidasta laitaan"Maksimi keittoon ilman että kiehuu yli on ilmeisesti jotain 35l luokkaa (vaikka sisäpuolella max merkintä 30l)ja koko kattilan tilavuus 40l. Saa olla kyllä tarkkana suihkupullo kädessä kun lisää humalat ettei kiehahda lattialle tuolla määrällä.
Kyllä ne kiinalaisten osaavat kun haluavat. Ei sieltä kaikki paskaa ole mitä tulee, onhan tämä piippuosuus ohutta peltiä mutta muuten vaikuttaa hyvältä.Kiitos. toi on mielenkiintosta ku aina luulin et jos kiinalaiset merkkii jotain "30L" toi on käyttännössä 25L "laidasta laitaan"
Suomen Hiivan tuorehiiva ainakin kestää, tehdäänhän sillä sahtiakin joka on aika vahvaa olutta.Tosin tää on pieni onkelema kaikkijen leivinhiivojen ka että eivät ne kestä paljon alkoholia, siis on todellä iso mahdolliisuus että hoegaarten kloonista tulee makea ja jotain 2% ABV limsa
Muoviämpäri on ihan okNyt on pahat tilanteet tosijjaan. 2 viikkoa coopersin ipa ja bulldogin evil dog ipa käynyt. Nyt ei ole mihin pullottaa, ja rahat loppu. Otetaan halpoja oluen säilömistaktiikoita- ja vinkkejä vastaan. Onko nuo oluttynnyrit halvin tapa säilöä kalja?