Oluen paneminen itse

Muutaman brut ipan olen juonut hanasta tarjoiltuna eikä kyllä iske millään tasolla. Se, että niissä ei ole runkoa mutta humalointi on kuitenkin reipas tekee niistä mielestäni todella epätasapainoisia.

Tarvittaisiin ideoita mitä kaljaa keittelisi seuraavaksi. Tällä hetkellä on valmiina IPAa ja witbieriä, joista on jo puolet juotu.

Red ale. Viking maltilta on tullut uusi red ale mallas, jonka pitäisi olla uutokseltaan aivan eri tasoa mitä vanha versio.

Viking Red Active Malt - Viking Malt

Mäskäytyvyys on datasheetin mukaan niin hyvä, että tuota voi halutessaan laittaa vaikka 100% mallaspohjasta. Itsellä on menossa kokeiluun reseptillä jossa pari kiloa tuota ja muutama kilo perusmallasta. Hiivaksi joku brittikanta niin saa mallaspohjan korostumaan ja estereitä sopivasti. Mieto aromihumalointi, jotta mallaspohja pääsee esille.
 
Amerikan wehnän jälkeen tuli laitettua heti tulille strong bitteriä. Meniköhän tää aivan piloille, kun latasin 3 g/l EKG:tä 5 min kohdalla ja vielä 1,5 g/l EKG:tä kuivahumalana? Keiton alussa Magnumia katkeroks noin 1 g/l. Mallaspohja 62% Pale alee, 23% viennaa, 12% cara palee ja 3 % cara 100. Ei siis mitenkään tummaa vaan noin 16 EBC. Katkeruutta 39 IBU. Ei tästä ny ainakaan humalaa puutu, mutta ehkä lipsahtaa vähän English IPA:n puolelle. Mallaspohjakin lähinnä omaa säätöä, kun tykkään rakennella reseptejä itse :D
 
Olut on nyt käynyt 10 vuorokautta, ja ominaispaino oli laskenut vasta 1,025:een. Aluksi oli siis 1,050. Pitäisikö olla huolissaan? Vesilukko on kyllä koko ajan kuplinut havaittavasti ja lämpötila on ollut 19 ja 20 asteen välillä.

Ulkonäkö oli tällä hetkellä melko utuista, maku ja tuoksu muistuttivat suodattamatonta vehnäolutta. Melkein voisi juoda tuollaisenaan :p
 
Olut on nyt käynyt 10 vuorokautta, ja ominaispaino oli laskenut vasta 1,025:een. Aluksi oli siis 1,050. Pitäisikö olla huolissaan? Vesilukko on kyllä koko ajan kuplinut havaittavasti ja lämpötila on ollut 19 ja 20 asteen välillä.

Ulkonäkö oli tällä hetkellä melko utuista, maku ja tuoksu muistuttivat suodattamatonta vehnäolutta. Melkein voisi juoda tuollaisenaan :p
Kyllä 10 päivässä pitäisi jo valmista tulla. Hiivas on varmaan nukahtanut tai sitten hiivaa on ollut liian vähän. Kokeilepa ravistella pönttöä ihan reilusti. Uskoisin, että tällä tavalla hiiva herää. Itellä kävi 2 päivässä tosi kovaa 1.059 --> 1.018, jonka jälkeen hyytyi. Heitin kuivahumalat pönttöön ja sekoittelin kunnolla. Lähti tämän jälkeen käymään vielä mukavasti, muttei niin rajusti kuin alussa.
 
Kyllä 10 päivässä pitäisi jo valmista tulla. Hiivas on varmaan nukahtanut tai sitten hiivaa on ollut liian vähän. Kokeilepa ravistella pönttöä ihan reilusti. Uskoisin, että tällä tavalla hiiva herää. Itellä kävi 2 päivässä tosi kovaa 1.059 --> 1.018, jonka jälkeen hyytyi. Heitin kuivahumalat pönttöön ja sekoittelin kunnolla. Lähti tämän jälkeen käymään vielä mukavasti, muttei niin rajusti kuin alussa.

Tätä en itse tekisi, ellei ole syytä epäillä erityisen alhaista käymisastetta tai sitä, että ei ole käynyt juuri lainkaan.

Jos kyse onkin normaalia matalammasta käymisasteesta muuten, esim. runsaasti käymiskelvottomia sokereita vierteessä niin tuo vain hapettaa oluen, joka herkästi pilaa oluen kokonaan.

Parempi on vain ennen käymistä ilmata vierre hyvin, hiivata se riittävällä hiivamäärällä ja antaa sen jälkeen terveen, elinvoimaisen hiivan käydä rauhassa.

Monet lisäävät kuivahumaloiden yhteydessä jopa sokeria pönttöön jotta tulisi co2:sta jonkin verran ja kuivahumaloinnin yhteydessä pönttöön päässyt happi poistuisi vesilukon kautta.
 
Tätä en itse tekisi, ellei ole syytä epäillä erityisen alhaista käymisastetta tai sitä, että ei ole käynyt juuri lainkaan.

Jos kyse onkin normaalia matalammasta käymisasteesta muuten, esim. runsaasti käymiskelvottomia sokereita vierteessä niin tuo vain hapettaa oluen, joka herkästi pilaa oluen kokonaan.

Parempi on vain ennen käymistä ilmata vierre hyvin, hiivata se riittävällä hiivamäärällä ja antaa sen jälkeen terveen, elinvoimaisen hiivan käydä rauhassa.

Monet lisäävät kuivahumaloiden yhteydessä jopa sokeria pönttöön jotta tulisi co2:sta jonkin verran ja kuivahumaloinnin yhteydessä pönttöön päässyt happi poistuisi vesilukon kautta.
Sanoin hieman epämääräisesti. Tarkoitin lähinnä, että sekoittelin vierrettä melalla pohjia myöten, että hiiva sekoittui hyvin vierteen joukkoon. En mitenkään hapettamistarkoituksessa enää tuossa vaiheessa. Oon puolet yhdestä erästä kaatanut viemäriin, kun S-04 nukahti ja löin 1.018 FG:ssä pulloon. Tätä virhettä en enää toista.
En tiedä paljonko Antti Alienin tapauksessa on käymiskelvettomia sokereita, mutta aika makealta kuulostaa. Pieni pöntön pyörittely vois auttaa asiaan.
 
Sokereina on siis tuota BriessSweet -durrasiirappia yksi pönikkä, eli 1,5 kg, ja 120 grammaa hunajaa. Vettä on n. 10 litraa ja aluksi ominaispaino oli 1,050. Käytin ohjeen mukaan yhden paketin Danstar Nottingham -hiivaa. En kylläkään herätellyt hiivaa, vaan kaadoin suoraan sekaan. Nyt luin hiivan valmistajan omista ohjeista, että suosittelevat nesteyttämään. Käyminen alkoi kyllä nopeasti, illalla laitoin pönttöön ja aamulla pulputti. Ja kuten sanottua, edelleen pulputusta on kuulunut, ja kyllä tuo tuolla näytti ihan kuplivan.

Avasin pöntön ja otin uuden näytteen pinnalta. Aiemmin otin hanasta. Pinnalla oli hieman hapokkaampaa tavaraa ja ominaispaino oli 1,019.

Sekoitin nyt hieman pohjia myöten, katsotaan miten käy. Käymisastia on muuten 30 litran ämpäri, voiko vähäinen nestemäärä isossa astiassa vaikuttaa asiaan?
 
Sokereina on siis tuota BriessSweet -durrasiirappia yksi pönikkä, eli 1,5 kg, ja 120 grammaa hunajaa. Vettä on n. 10 litraa ja aluksi ominaispaino oli 1,050. Käytin ohjeen mukaan yhden paketin Danstar Nottingham -hiivaa. En kylläkään herätellyt hiivaa, vaan kaadoin suoraan sekaan. Nyt luin hiivan valmistajan omista ohjeista, että suosittelevat nesteyttämään. Käyminen alkoi kyllä nopeasti, illalla laitoin pönttöön ja aamulla pulputti. Ja kuten sanottua, edelleen pulputusta on kuulunut, ja kyllä tuo tuolla näytti ihan kuplivan.

Avasin pöntön ja otin uuden näytteen pinnalta. Aiemmin otin hanasta. Pinnalla oli hieman hapokkaampaa tavaraa ja ominaispaino oli 1,019.

Sekoitin nyt hieman pohjia myöten, katsotaan miten käy. Käymisastia on muuten 30 litran ämpäri, voiko vähäinen nestemäärä isossa astiassa vaikuttaa asiaan?
Durrasiirapissa ja hunajassa voi olla (olut)hiivalle vaikeammin käytettäviä sokereita kuin normaalissa vierteessä. Anna käydä vaan rauhassa.
 
Durrasiirapissa ja hunajassa voi olla (olut)hiivalle vaikeammin käytettäviä sokereita kuin normaalissa vierteessä. Anna käydä vaan rauhassa.
Jos näistä joku ymmärtää, niin tuon hiilihydraattikoostumus on glukoosia 10%, maltoosia 45%, maltotrioosia 16% ja polysakkarideja 24%.

edit: en tiedä mitä loput 5 % on olevinaan, noin nuo ilmoitettiin :comp:
 
Viimeksi muokattu:
IMG_20190207_214311-2.jpg


Uusin tuotos lasissa ja tuli muuten hiton hyvää kiljua.

Tarkoitus oli siis jatkaa WLP066 London Fogin kanssa säätämistä ja saada aikaan sameaa neipa-tyylin olutta. Erittäin miedosti katkeroitua mutta vahvasti aromi- ja kuivahumaloitua humalamehua.

London Fog yllätti taas ja lopputuloksena on aika kirkas ipa. Teoreettiset IBU:t 30 ja vahvuus 7%, koska "medium" attenuation sanoilla mainostettu london fog kävi 1.011 asti.

Viikon verran oli cold crash jääkaapissa 0-2 asteen tuntumassa, joka kirkasti olutta aika paljon. Aiempi yritys samalla hiivalla päätyi kuravedeltä näyttävään kiljuun, joka myös saattoi hieman hapettua, sillä väri on tumma ja maussa tunkkaisuutta.

Tämä on raikas ja vahvasti sitruksinen, ei paljoa katkeroa kuten odotettua.

Voi olla, että jatkan kokeiluja joskus toiste london fogilla, mutta neipaa sillä ei näköjään vielä allekirjoittaneen panomiehen skilleillä saatu aikaan.
 
pils2.jpg


Pistetääs välillä tällänen "fast lager" ettei ole niin ipa painotteista. Mallaspohja Pilsner 85%, Vienna 10%, Munich Light 5%. Hiiva W34/70. Katkerona chinook ja aromi saaz. Viisi päivää pääkäyminen (13c), viisi päivää (21c) ja pari päivää cold crash. Kegiin 40psi 24h+liivate ja lopputulos kuvassa jota kyllä juo useamma tuopin.
 
pils2.jpg


Pistetääs välillä tällänen "fast lager" ettei ole niin ipa painotteista. Mallaspohja Pilsner 85%, Vienna 10%, Munich Light 5%. Hiiva W34/70. Katkerona chinook ja aromi saaz. Viisi päivää pääkäyminen (13c), viisi päivää (21c) ja pari päivää cold crash. Kegiin 40psi 24h+liivate ja lopputulos kuvassa jota kyllä juo useamma tuopin.

Itsellä on myös lager-aineet tilattuna ja listalla se on, kunhan kerkiää ja nyt kun on käymiskammiokin käytössä. Hiiva tilattu jo, Mangroven M76 bavarian lager.

Suurelti Vikingin Pilsner Zeroa, hitusen muita maltaita ja humalaksi kaikenlaista jämää mitä pakkasessa on.
 
Pistetääs postausta nyt kun olut on kulkenut loppu prosessin läpi ja pullosta tuoppiin.
Hyvää tuli.
Ehkä vähän kaipais katkeroa lisää.
Tuli noin 8-8,5% että vahvaa on =D

PS. Ostin amazonista uuden kattilan, 28 litraisen jolla sais tehtyy isompaa satsia.
PPS. Sunnuntaina pitäs poikain kanssa panna 50 litranen satsi. Ei olla ennen tehty niin isoa. Voin laittaa taas raporttia panopäivästä jos ihmisiä kiinnostaa.

WhatsApp Image 2019-02-08 at 21.42.40.jpeg
 
Viking Malt on näköjään poistanut sahtimaltaan katalogistaan.

Alunperin toi vikinkin sahtimallas oli vain pilsnerin ja erikoismaltaiden sekoitus. Voit kyllä tehä tätä itteki.
  • Most sahti brewers use Finnish Sahti Malt as their base malt. Viking Malt produces this proprietary barley malt blend principally from Pilsner malt and smaller amounts of specialty malts. However, any combination of Pilsner, Vienna or Munich malts will make a good sahti. My own favorite blend for sahti is ¾ of Pilsner and ¼ of Munich.
  • Most sahti recipes include 5–10 % Finnish dark rye malt called kaljamallas. This unique lightly roasted malt (color unit is around 180 EBC) adds color and lends a soft taste of dark rye bread. Although it is not a caramel malt, the best widely available substitute is perhaps caramel rye malt.

Sahti Recipe and Farmhouse Brewing Tips
 
Viking Malt on näköjään poistanut sahtimaltaan katalogistaan.

Alunperin toi vikinkin sahtimallas oli vain pilsnerin ja erikoismaltaiden sekoitus. Voit kyllä tehä tätä itteki.

Toisaalta vähän sääli, jos tuota ei enää sitten saa lähiprismasta 25kg säkkiä alle 30 eurolla tms. Hinta-laatusuhde kohdallaan ja ei tarvitse postikuluja maksella kuten lappoon/panimonurkkaan.

Sahtimallas on ollut ihan kelpo mallasta aika moneenkin olueeseen, toki hieman hienoksi jauhettua kierrättäviin panolaitteisiin.
 
Googlettelin asiaa, ja mututiedon perusteella sahtimallas olisi 90% pilsner, 10% dark ale. Eniten tässä harmittaa että enää ei saa säkillistä valmiiksi rouhittuja maltaita 25 eurolla, vaikka loppupeleissä aika pieni hinnannousu yhden olutpöntön hinnassa.
 
Meinaa usko ja toivo loppua pöntössä olevan bitterin kans. Kävi 2 päivässä 1.018, jonka jälkeen vähän hyytyi, ja sekoittelin kevyesti ja kuivahumaloin jo tässä vaiheessa. Tämän jälkeen lähti käymään uudestaan kohtuullisen kiivaasti ja kävi ehkä pari päivää. Nyt menty jo viikon ajan tämän jälkeen niin, että muutama kupla minuutissa pulputtaa. On se kumma, kun 2 viikon käymisaika ei riitä. Meinasin pullottaa jo viime vkl, mut saa nähä pullotanko tänäkään vkl :rofl:
 
Meinaa usko ja toivo loppua pöntössä olevan bitterin kans. Kävi 2 päivässä 1.018, jonka jälkeen vähän hyytyi, ja sekoittelin kevyesti ja kuivahumaloin jo tässä vaiheessa. Tämän jälkeen lähti käymään uudestaan kohtuullisen kiivaasti ja kävi ehkä pari päivää. Nyt menty jo viikon ajan tämän jälkeen niin, että muutama kupla minuutissa pulputtaa. On se kumma, kun 2 viikon käymisaika ei riitä. Meinasin pullottaa jo viime vkl, mut saa nähä pullotanko tänäkään vkl :rofl:

Kyse ei välttämättä ole käymisestä enää tuossa vaiheessa, vaan olueeseen sitoutuneen hiilidioksin vapautumisesta syystä tai toisesta.

Joskus tuohon vesilukon aktivoitumiseen riittää lämpötilan muutos asteella, pöntön liikahtaminen tai mitä vain kuun asennosta eteenpäin. Sitä co2:sta voi sitoutua yllättävän paljon käymisen aikana olueeseen. Toisaalta kuivahumaloiden jälkeen voi aktivoitumista tulla muutenkin sillä humalan entsyymit nostaa hieman käymisastetta.

Pullottaisin menemään jos pari viikkoa ollut pöntössä, toki suosittelen muutaman päivän cold crashia väliin ja liivatteella kirkastaminen jos haluaa erityisen kirkasta olutta.
 
Nyt on durraolut pullotettu. Viime torstain sekoittelun jälkeen muutamassa päivässä ominaispaino laski 1,020 -> 1,015. Keskiviikkona, siis viikko sekoittelun jälkeen, alkoi vesilukko alkoi hiljentymään. Annoin olla vielä muutaman päivän ja laitoin tänään pulloon. Nyt ominaispaino oli 1,010. Viikon päästä ajattelin korkata ensimmäisen kokeeksi. Jos lopputulos on juomiskelpoista, tulee noita tuhottua ehkä yksi viikossa, joten maun kehittymistä on aikaa seurailla.
 
Kyse ei välttämättä ole käymisestä enää tuossa vaiheessa, vaan olueeseen sitoutuneen hiilidioksin vapautumisesta syystä tai toisesta.

Joskus tuohon vesilukon aktivoitumiseen riittää lämpötilan muutos asteella, pöntön liikahtaminen tai mitä vain kuun asennosta eteenpäin. Sitä co2:sta voi sitoutua yllättävän paljon käymisen aikana olueeseen. Toisaalta kuivahumaloiden jälkeen voi aktivoitumista tulla muutenkin sillä humalan entsyymit nostaa hieman käymisastetta.

Pullottaisin menemään jos pari viikkoa ollut pöntössä, toki suosittelen muutaman päivän cold crashia väliin ja liivatteella kirkastaminen jos haluaa erityisen kirkasta olutta.
Jeps, mittasin ominaispainoksi tänään 1.012, joten alkaa varmasti oleen valmista. Käymisaste 80% S-04 hiivalla. Karamellimallasta pohjassa ja 68 asteen mäskäys, joten ei pitäis älyttömän kuivaks ees mennä. Tosin täyden varmuuden saisi, kun mittaisi parina päivänä ominaispainoa, jonka ei pitäisi muuttua. Taidan heittää pöntön parvekkeelle cold crashiin ja huomenillalla pulloon. Kyllä tuo vuorokaudenki cold crash hieman kirkastaa. Onneks on ulkolämpötila varsinkin yöllä kohdallaan cold crashia ajatellen :kippis:
 
Nyt on durraolut pullotettu. Viime torstain sekoittelun jälkeen muutamassa päivässä ominaispaino laski 1,020 -> 1,015. Keskiviikkona, siis viikko sekoittelun jälkeen, alkoi vesilukko alkoi hiljentymään. Annoin olla vielä muutaman päivän ja laitoin tänään pulloon. Nyt ominaispaino oli 1,010. Viikon päästä ajattelin korkata ensimmäisen kokeeksi. Jos lopputulos on juomiskelpoista, tulee noita tuhottua ehkä yksi viikossa, joten maun kehittymistä on aikaa seurailla.
Itellä ei ihan hirveästi kokemusta, mutta yhden erän kokemuksella sanoisin, että ensimmäinen pullo kannattaa avata aikasintaan vasta 2 viikon jälkikäymisen jälkeen. Ite maistelin omaa tuotosta kerran viikossa ja 1. viikon jälkeen bisse on vielä aika pahan makuista makeahkoa lientä. 2 viikon jälkeen oli ihan juotavaa ja vasta 3 viikon jälkeen oikeasti hyvää. Muistaakseni 4 viikon jälkeen maku ei juurikaan parantunut enää. Kyseessä siis hedelmäinen IPA, jonka kuuluukin olla nuorena juotavaa. Tummemmat oluet ja lagerit sitten vaativat hieman pidemmän kypsyttelyn.
 
Tuli tilattua 30L Klarstein Mundschenk, 320€ posteineen. Pitäisi olla ihan asiallinen vehje hintaisekseen.
 
Samaa pannua myydään monella muullakin nimellä, eikä siinä mitään hirveän suurta vikaa ole. Joskin kestoikä voi olla hieman rajallinen elektroniikalla, koska kyse on kuitenkin kiinatuotteesta.

Mutta siinä kohtaa jos elektroniikat korkkaa, niin äkkiäkös tuosta craftbeerpi:n yms avustuksella automaattikattilan tekee, sähkövastukset kun varmasti kestää ajasta ikuisuuteen. Siihen kylkeen rasbpi + puolijohderele tai kaksi ja kontrollielektroniikka pannun pohjasta pois niin kestoikäkin paranee. Typerä idea ensinnäkin sijoittaa ele tuonne kuumimpaan paikkaan, mutta tietysti erillinen boxi olisi tietyllä tapaa monimutkaisempi.

Muistaakseni ainakin arsegan, mundschenk ja ace microbrewer on sama modattu kiinalainen teepannu.
 
Muistaakseni ainakin arsegan, mundschenk ja ace microbrewer on sama modattu kiinalainen teepannu.

Hopcat, Brew Devil* näyttäisi olevan myös. Yksi kappale raspberryjä lojuukin ylimääräisenä eli saattaapi mennä piakkoin sisuksia vaihtoon.

Arsegan :facepalm:
 
Hopcat, Brew Devil* näyttäisi olevan myös. Yksi kappale raspberryjä lojuukin ylimääräisenä eli saattaapi mennä piakkoin sisuksia vaihtoon.

Arsegan :facepalm:

Eiköhän tuolla ihan kelpo kiljua pane ilman modaamistakin, mutta siinä kohtaa kun alkaa ele kypsyä pöntössä niin sama sitten tilata kiinasta pari (väärennettyä) puolijohderelettä joilla sitten saa vastusten tehoa säädettyä hyvinkin tarkasti, kun virtaa voi pätkiä vaikka kerran sekunnissa. Plus muut roippeet kylkeen.

Mutta näin bulldogia sekä orkkis kontrollipaneelilla, että erillisellä raspbista modatulla boxilla käyttäneenä, molemmilla saa hyvää olutta aikaiseksi. Erillisellä kontrollerilla on helpompi toki tehdä monivaihemäskäyksiä, esim. craftbeerpi ihan kelpo softa.
 
Eiköhän tuolla ihan kelpo kiljua pane ilman modaamistakin.

Nykyinen setti on yksinkertainen rosterinen 33l kattila johon asentelin hanan ja 2400w vastuksen. BIAB hommia siis tähän asti ja on toiminut moitteetta viimeiset 4v. Nyt kaipasin helpompaa ja tasaisempaa tapaa asteittaiseen mäskäykseen. Ja ehkä tällä saa nykyistä hyötysuhdetta (70-75%) vähän nostettua kun tuo pumppu aktiivisesti kierrättää tuota vierrettä mäskin läpi. Huuhtelukin on vähän helpompaa kun voi tuon korin nostaa vaan lopuksi valumaan ylös ja huuhtelu, vrt nykyiseen pussiin joka on aika tuskaa huuhdella nätisti kun maltaita on se 7-8kg pussissa.
 
Nykyinen setti on yksinkertainen rosterinen 33l kattila johon asentelin hanan ja 2400w vastuksen. BIAB hommia siis tähän asti ja on toiminut moitteetta viimeiset 4v. Nyt kaipasin helpompaa ja tasaisempaa tapaa asteittaiseen mäskäykseen. Ja ehkä tällä saa nykyistä hyötysuhdetta (70-75%) vähän nostettua kun tuo pumppu aktiivisesti kierrättää tuota vierrettä mäskin läpi. Huuhtelukin on vähän helpompaa kun voi tuon korin nostaa vaan lopuksi valumaan ylös ja huuhtelu, vrt nykyiseen pussiin joka on aika tuskaa huuhdella nätisti kun maltaita on se 7-8kg pussissa.

Joo, kyllähän tuo mallaspiipun olemassaolo tekee asioista aika paljon helpompaa. Lisäksi potentiaalisesti kirkkaampaa olutta, kun mäskipatja toimii suodattimena samalla ja paljon sitä tauhkaa joka pussimäskäyksellä jäisi vierteeseen, jää mäskipatjaan.

Jos ei muuta, niin toimiihan tuo edelleen hyvänä keittokattilana tai huuhteluvesien lämmittäjänä. Melkein jopa sanoisin, että keitto kannattaa tehdä perus kattilassa, jossa vastus on suoraan vierteessä sillä pohjan alla oleva vastus on aina heikompitehoisempi mitä suoraan vierteessä oleva.

Olettaen tietysti, että ei ole ongelmaa vierteen palamisessa vastukseen, joka joillakin tehokkailla vastuksilla voi olla ongelma(Liian iso teho per vastuksen pinta-ala).
 
Nönnii hyvät herrat!
Sahdista puhuen uudessa Zymurgy numerossa on juuri juttu resepteineen! Tässä se on pdf muodossa (en oikeesti tie sallittuko tä tässä tai ei mutta oletetaan että sallittu kunnes sanottu että kielletty ;) )

zymurgy mar.jpg
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Päälle viikko menny panosta ja raportoidaan vähän.

Perus panemista, mutta nyt kun satsi oli 50 litraa, sen lämmittäminen olikin toinen tarina.
Lämpöhäviö oli kohtuuttoman suuri ja lämpenemistahti satsilla oli noin 4 astetta TUNNISSA! Siispä jouduimme juoksemaan sisälle kattiloiden kanssa, joilla lämmitettiin osaa sähköllä, kun kaasupolttimon teho 5,5kW ei riittänyt nopeampaan lämpötilan nostamiseen.

Kuvassa näkyy virityksiä joilla yritimme paikata lämpöhäviötä padanympärillä.

Ensikerralle muutamia huomioita.
1. Padan ympärillä oleva suoja pitää saada tiiviimmäksi, ettei lämmin ilma karkaa ja siten hidasta prosessia. Lisäksi on syytä olla valmiina lämmittämään vesimassaa toisella kattilalla liedellä siinä sivussa.
2. Mäskäyspussi on hyvä hommata, jotta vierteen käsittely nopeutuu. Käsin kauhominen on aika hidasta, kun satsi on iso.
3. 50 litrainen satsi on todella hidas lapota automaattilapolla käymisastiaan. Ensikerraksi kokeilemme saada komiosaisenventtiilin padan kylkeen, helpottamaan vierteen laskua käymisastiaan.

WhatsApp Image 2019-02-19 at 22.11.23.jpeg WhatsApp Image 2019-02-19 at 22.13.41.jpeg
 
Viikko pullotuksesta ja ensimmäinen koemaistamine suoritettu. Ulkonäkö oli erittäin kirkas, väri vaalea ja kellertävä. Vaahtoa ei ollut käytännössä lainkaan, kuplia sopivasti. Maku oli tällä hetkellä melko simamainen, kenties reseptissä olleesta hunajasta. Jälkimaussa oli bulkkilageria. Humalaa ei kyllä meinannut löytää lainkaan.

Vaimo siemaisi puolet pullosta ja ilmoitti litkun olevan juomiskelpoista. Tavoite siis täytetty, mutta jatketaan kypsyttelyä.

Löysin jo parannusehdotuksia: kandisiirappi väriä ja makua tuomaan ja maltodekstriini ilmeisesti vaahtoa parantamaan ovat ainakin ajatuksina. Humalointi täytyy myös saada edes havaittavaksi.
 
Päivää arvon panomiehet!

Tässä pitkään ajatus panohommista kytenyt ilmoilla. Olen tässä katsellut viimeisen kuukauden videoita ja lueskellut tuota rakkaudella pantu kirjaa. Kova pöhinä olis alkaa hommiin.

Mietin että lähteäkkö kattiloiden kanssa liikkeelle, vaiko panostaisi Brew Monkin tai vastaavan suoraan. Olen käynyt muutamat panosessiot tuttavan luona katselemassa joten ei täysin vieras prosessi ole.

Mitäs suosittelette alkuun hanktitavaksi?
 
Päivää arvon panomiehet!

Tässä pitkään ajatus panohommista kytenyt ilmoilla. Olen tässä katsellut viimeisen kuukauden videoita ja lueskellut tuota rakkaudella pantu kirjaa. Kova pöhinä olis alkaa hommiin.

Mietin että lähteäkkö kattiloiden kanssa liikkeelle, vaiko panostaisi Brew Monkin tai vastaavan suoraan. Olen käynyt muutamat panosessiot tuttavan luona katselemassa joten ei täysin vieras prosessi ole.

Mitäs suosittelette alkuun hanktitavaksi?

Jos puhtaalta pöydältä on mahdollisuus lähteä, niin sijoittaisin kyllä saman tien johonkin brew monkiin tai vastaavaan. Samaa pönttöä on monella eri nimellä, mutta mahdollisuus kierrättää vierrettä mallaspiipussa olevan maltaan läpi tekee asioista huomattavasti mukavampaa mitä pussimäskäämisen säätö paikoitellen on.

Jos haluaa vetää homman kunnolla liikkeelle muutenkin, niin kegeihin investoiminen on toinen juttu, vaatii tosin useamman satasen. Itselläni ei vielä kegihommia ole, joten menee pullotushommiksi ja se on välillä aika puuduttavaa touhua.
 
Jooh, näin olen ymmärtänyt. Puolitutun luona näin ton kattiloilla värkkäilyn eikä sekään nyt ihan mikään älytön homma tietenkään ollut (varmaan suuri innostus niin ei edes ymmärtäny kuin paljon säätöä siinä voi olla ja kokenut kattiloilla värkkääjä saattoi saada hommat näyttämään helpommalta...).

Pitää metsästää tollaista laitetta...
 
Jooh, näin olen ymmärtänyt. Puolitutun luona näin ton kattiloilla värkkäilyn eikä sekään nyt ihan mikään älytön homma tietenkään ollut (varmaan suuri innostus niin ei edes ymmärtäny kuin paljon säätöä siinä voi olla ja kokenut kattiloilla värkkääjä saattoi saada hommat näyttämään helpommalta...).

Pitää metsästää tollaista laitetta...

Tuossa muutama vaihtoehto:

Arsegan Easybrew-30 All-In-One Brewing System + Wort Chiller
Brew Monk All-in-One mäskäysjärjestelmä 30 litraa
Brewster Beacon 40l - Panimonurkka

Noihin verrattuna jos haluaa sitten parempaa hallittavuutta ja tunnetumman brändin, niin ottaisin Grainfatherin:
Grainfather Connect - Panimonurkka

Ja sitten kotipanomaailman high-end tuote, Braumaister (plus, eli jäähdytysvaipallinen malli)
Braumeister PLUS 20l
 
Vehnäolutta avokäymässä. Tämän pitäisi joidenkin lähteiden mukaan lisätä estereitä ja fenoleita, mutta mietityttää vain että mihinköhän sekin perustuu. Ensimmäisenä tulee mieleen happi, mutta joka paikassa käsketään olla ilmaamatta vierrettä että hiiva rasittuisi.

avo1.jpg
avo2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on neljä viikkoa olut hengaillut kellarissa n. 10 asteessa. Maku on muuttunut tähän mennessä selvästi simamaisesta enemmän oluen makuiseksi, mutta suhteellisen makeaa on kyllä. Lähes mitätön humalointi saa juoman muistuttamaan ennemminkin kotikaljaa.

Uutta yritystä tulille, kunhan pulloja tyhjenee :vihellys:
 
**** Myyty ****
Heipähei
Mulla ois myynnissä uusi ja käyttämätön mini-regu.
Sopii sekä 2kg pulloihin että 16g CO2 kapseleihin (adapterin ka).
 
Viimeksi muokattu:
Tänään, tai siis viime vuorokauden puolella tuli keiteltyä höyryolutta/california commonia. Hiivana toimii Mangrove Jack M54. Ensimmäinen kerta kun teen pohjahiivaolutta, vaikka ale-lämpötilassahan tuo käykin.
 
Ensimmäinen kerta kun teen pohjahiivaolutta, vaikka ale-lämpötilassahan tuo käykin.

Joskus tuli tehtyä samalla tavalla San Fransisco Lager hiivoilla +19c lämp. Satsi onnistui hyvin! :tup:

Ei ollut edes paljo diacetyylia vaikka BYO:ssa ristiriitaiseksi sanotaan

"Higher temperatures lead to more diacetyl formation. For example, a lager beer that is fermented at 57° F can produce up to three times as much diacetyl as a similar beer fermented at 40° F.

Diacetyl removal is accelerated at higher temperatures. Some lager brewers raise the temperature of the beer to around 57–61° F for a day or so after primary fermentation and prior to cold conditioning. This is called a diacetyl rest. Ale brewers can also perform a diacetyl rest by waiting for a couple of days after primary fermentation is over before chilling the beer."
 
Viimeksi muokattu:
Onko kukaan täällä käyttänyt BrewBarrelia? Sain tollaisen joskus 2017 joululahjaksi ja nyt löytyi komerosta, oli jopa vielä päiväystäkin jäljellä kaikilla ainesosilla. Laitoin nyt sen pöhisemään tuonne huoneen nurkkaan, ohjeissa luki että huoneenlämmössä vähintään 5 päivää jonka jälkeen jääkaappiin säilytykseen. Saanko mahdollisesti vahvempaa olutta mikäli jätän sen vain huoneenlämpöön pariksi kuukaudeksi, jääkapissa kun ei ole tilaa enkä uloskaan viitsisi viedä kun lämpötilat sahaa melko villisti.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 274
Viestejä
4 487 361
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom