Oluen paneminen itse

Arvon panoväki!

Pääsenkö näillä alkuun panohommissa? Mielestäni tuossa pitäisi olla kaikki oleellinen? Teen vielä toisen tilauksen pullotusvaiheessa, tämän hetkisen rahatilanteen vuoksi.

pano1lista.jpg pano2lista.png

Tähän varmsti lisäisin desinfiointiainetta (esmes StarSan tai Melkon happo käy hyvin), lapon että pystyisit pullomaan ja ominaispainomittarin/refraktometri että tietäisit milloin satsi on valmis ja mitä juot ;)
 
Viimeksi muokattu:
Tuoreita tai pakastettuja.
Nyt oli pakastevadelmaa. (veri)appelsiinit ja mandariinit ihan tuoretta kamaa.
Kaikensorttiset pyreet suoraan marketiin hyllyltä toimii kokemukseni mukaan vallan hyvin myös.





Juuri näin.
Kun itse Grainfatherilla tuon tein, eräkoko oli 15l ja maltaat todella karkeita.
Silti oli ongelmaa ja mäskäys venyi huonosti läpäisevän mäskipatjan takia.

Tuplamäskäystä kannattaa myös harkita.


Me tehtii n28l portterii munkilla 90 min mäskäys, puoles välis maltaa ylös ja kevyt sekoitus ei aivan pohjalta , 8.6 kg maltaita +1.3 kg sokeri ja siirappi og 1.086, strike 26 l ja sparge 16l, venytettiin 30l munkki ääri rajoilleen, kauran kuoria oli viel lisäksi 200g,n 26 l pulloon, kahteen pekkaan ihan kivasti mausteista jouluporttoo jää kavereillekkin :)
 
Arvon panoväki!

Pääsenkö näillä alkuun panohommissa? Mielestäni tuossa pitäisi olla kaikki oleellinen? Teen vielä toisen tilauksen pullotusvaiheessa, tämän hetkisen rahatilanteen vuoksi.

pano1lista.jpg pano2lista.png

Ominaispaino mittari on kyl must juttu, semmonen mis on vaan yksi asteikko, mielestäni kolmen asteikon mittari on epäselvä...ja SG riittää
 
Käymisastiassa olevassa hanassa on (oikein asennettuna) sekin etu, että oluen voi laska siitä suoraan astiaan, josta pullotus tehdään tai jotkut jopa pullottavat suoraan käymisastiasta. Itse teen niin, että lappoan oluen toiseen astiaan johon on lisätty sokeriliemen muodossa pullotukseen vaadittava sokeri. Hapettumisriski on tällä tavalla isompi, mutta toisaalta oluesta saa kirkkaampaa kun mukaan ei tule juuri lainkaan hiivamuhjua yms. käymisastian pohjalta.

Ihan ok oloinen setti tuo lapon aloittelijapakkaus sinänsä on. Itse ostin aikoinaan prismasta ihan perinteisen ns. melkko-pöntön käymisastiaksi. Nyt noita on useampi jo, kun on tullut naarmuja ja muuta kulumaa astioihin.

Minkä kokoinen keittokattila amazonista tarttui?

Mäskin huuhteluunhan on olemassa ikea-klassikko, IDEALISK lävikkö. Joskus mittasin niin n. 2.5kg mallassatsi mahtuu tuohon lävikköön kokonaan ja mäskin voi huuhdella tuon avulla. Huuhteluhan ei ole täysin välttämätöntä oluen teossa(ns. No sparge), sillä vain saadaan maltaista loputkin sokerit talteen ja kustannuksia alas. Mäskäyspussin voi myös nostaa käymispöntön päälle ja uuniritilä väliin ja huuhdella sen läpi. Tai sitten vain huuhdella siten, että kaikki maltaat pussista pönttöön, jokunen litra kuumaa vettä, hämmennys ja liemet talteen(Batch sparge).

Ollaan täytetty pönttö (mihin lapotaan) hiilidioksidilla ennen lappoamista (soda koneel), myös 5 l tynnyrit oon täyttäny co2:lla, humala aromit ei dikkaa hapesta ja onhan niitä hapen syöjä korkkejakin jos haluu vetää varman päälle :)
 
Tervehdys mur... iolaiset!?
Kavereiden kanssa ollaan pantu jo kolmatta vuotta, mutta nyt meidän brewmasterin muutettua pois paikkakunnalta ja kaikkien ukkouduttua olen ottanut homman haltuun viime syksynä.
Kotona on 20 litran kattila ja harrastan sillä mäskäystä sähköuunissa.
Tänään ois tarkoitus tehä sillä neljäs satsi IPA:a ja kokeilla saada 16 litran satsi aikaiseksi.
Saa nähä miten käy kun kattila on sinkeellä.
Jos porukkaa kiinnostaa voin tehä raportin tämän illan panosta kuvien kera. (sillä varauksella että ei muksujen kaa tuu ylimäärästä säätöä)
 
Mäskäys kuva 1 ja 2
20 litraisella kattilalla jossa on mäskäyspussi sisällä, vesi sopivaan lämpöön ja maltaat sekaan.
Mäski 66 asteeseen ja lämpimään sähköuuniin siksi aikaa, että saadaan lapset nukkumaan.

Vierteen huuhtelu kuva 3 ja 4
Parilla kattilalla keitetään huuhteluvesi sopivan lämpöiseksi.
Pussi ylös ja puristetaan mehut pois. Sen jälkeen kattila liedelle ja ruvetaan keittämään vierrettä.
Pussi käymisastiaan ja huuhtelu vedet perään. Puristellaan mehut ja kaadetaan loputkin vierteet kattilaan. Kuva 5.

01.jpeg 02.jpeg 03.jpeg 04.jpeg 05.jpeg
 
Vierteen keitto kuva 5 - 8.
Ensin katkerot keittoon ja odotellessa makuhumalien lisäämistä, on aikaa mittailla loput humalat valmiiksi jos ei sitä ole vielä tehnyt.
Lisäksi jää aikaa pestä ja steriloida pönttö, vesilukko ja automaattilappo. Kuva 9.

06.jpeg 07.jpeg 08.jpeg 09.jpeg
 
Desin ruiskulla otetaan vielä OG näyte ja se merkkaillaan talteen ja säädetään reseptiä sen mukaan. Näin saatiin vajaa 15 litraa pönttöön pöhisemään.

Tällänen oli pano viikko sitten. Tosiaan piti muuttaa lennosta reseptiä kun humalat oli hukassa edellisestä lähetyksestä ja huomasin sen vasta panopäivänä. Mutta kaikki hyvin ja verkkokauppa hoiti rekkulan todella mallikkaasti.

Tarkoitus tällä kerralla oli ottaa kaikki irti 20 litran kattilasta ja valitettavasti 16 litran tavoitteesta jäätiin päälle litra.
Pitää vielä miettiä strategiaa jolla voisin nostaa tehokkuutta ja voluumia, ilman uutta kattilaa(himottaisi niin paljon).
Nyt vain odottamaan millaista tulee, (potentiaalista) potkua näyttäisi olevan ainakin.

14.jpeg 15.jpeg 16.jpeg 17.jpeg
 
Asiallisen näköinen mäskäyspussi, onko tuo "The Brew Bag"? Ja jos on niin mistä tilasit?

Itselläkin nyt gigantin 15-litrainen kattila jolla voisi tarvittaessa protoilla kaikenlaista.
Sepä se ja Lappo.fi:sta tilasin.
Ei oo kallis investointi ja helpottaa todellapaljon hommaa kun tekee yksin.
 
Tarkoitus tällä kerralla oli ottaa kaikki irti 20 litran kattilasta ja valitettavasti 16 litran tavoitteesta jäätiin päälle litra.
Pitää vielä miettiä strategiaa jolla voisin nostaa tehokkuutta ja voluumia, ilman uutta kattilaa(himottaisi niin paljon).
Eipä sitä juuri 20l kattilalla tuon enempää saa, tuokin on ihan ok tulos. Jos vahvempaa haluaa niin mäski menee jo liian paksuksi ja tehokkuus vain laskee sekä vierrettä saa vähemmän talteen. Kenties jotain kevyempää saisi vähän enemmän, mutta kyllä keiton alussa saa olla aika tarkkana että ei kuohahda yli, ja helposti menetetään ne lisädesit siihen sitten. Minusta ei kannata niitä muutamia lisädesejä yrittää tiristää, jos se lisää vaivaa ja siivousurakkaa esim.
 
Itselläni on kattilassa hana jonka avaan niin että vierre pikkuhiljaa "roiskuu" käymispönttöön ja hieman vaahtoutuu. Saa hyvän hapettumisen hiivalle käymiseen. Jos vierteen laskee nätisti lapolla pönttöön ei se oikein pääse hapettumaan käymistä varten.
 
Vierre jäähdytetään 30 asteeseen ja lapotaan käymisastiaan.

Itselläni on kattilassa hana jonka avaan niin että vierre pikkuhiljaa "roiskuu" käymispönttöön ja hieman vaahtoutuu. Saa hyvän hapettumisen hiivalle käymiseen. Jos vierteen laskee nätisti lapolla pönttöön ei se oikein pääse hapettumaan käymistä varten.

Joo tämä pitikin lisätä myös, että vierteen lappoaminen on täysin tarpeetonta, sillä sen ilmaaminen onnistuu parhaiten suoraan käymisastiasta hanan kautta lorottaen tai vaikka kauhalla nostellen ja lorottaen.

Lappoaminen on myös suuri saastumisriski, lapot meinaa olla rakenteeltaan sellaisia että niihin jää helposti pöpöpesäkkeitä vaikka kuinka desinfioi. Ja kun ei ne sterilointia uunissakaan oikein taida kestää.

Kerran olutta tehtäessä unohdin(todennäköisesti) ilmaamisen ja ihmettelin kun ei meinaa lähteä käymään päivänkään odottelun jälkeen, vaikka yleensä sama hiiva startannut n. 8 tunnissa. Pönttö uudelleen auki ja star-sanissa liotetulla kauhalla lorottelin muutama kymmenen kertaa. Alkoi vesilukko laulamaan luokkaa pari tuntia ilmaamisen jälkeen.
 
Itselläni on kattilassa hana jonka avaan niin että vierre pikkuhiljaa "roiskuu" käymispönttöön ja hieman vaahtoutuu. Saa hyvän hapettumisen hiivalle käymiseen. Jos vierteen laskee nätisti lapolla pönttöön ei se oikein pääse hapettumaan käymistä varten.[/QUOTE
Joo tämä pitikin lisätä myös, että vierteen lappoaminen on täysin tarpeetonta, sillä sen ilmaaminen onnistuu parhaiten suoraan käymisastiasta hanan kautta lorottaen tai vaikka kauhalla nostellen ja lorottaen.

Lappoaminen on myös suuri saastumisriski, lapot meinaa olla rakenteeltaan sellaisia että niihin jää helposti pöpöpesäkkeitä vaikka kuinka desinfioi. Ja kun ei ne sterilointia uunissakaan oikein taida kestää.

Kerran olutta tehtäessä unohdin(todennäköisesti) ilmaamisen ja ihmettelin kun ei meinaa lähteä käymään päivänkään odottelun jälkeen, vaikka yleensä sama hiiva startannut n. 8 tunnissa. Pönttö uudelleen auki ja star-sanissa liotetulla kauhalla lorottelin muutama kymmenen kertaa. Alkoi vesilukko laulamaan luokkaa pari tuntia ilmaamisen jälkeen.

Lapon olen sterilisoinu laastipaljussa jossa se mahtuu pötköttämään ja lillumaan starsanissa.
Lapposin sen takia kun kokeilin whirpoolata sakkaa siinä kuitenkaan onnistumatta.
Mutta tosiaan ensikerralla kokeilen laittaa suodatinkankaan käymisastiaan ja kaataa sen läpi kaiken.

Ite tein niin että, suljetun pöntön ravistin pari kertaa ja ilmaus onnistui niin.
 
Lapon olen sterilisoinu laastipaljussa jossa se mahtuu pötköttämään ja lillumaan starsanissa.
Lapposin sen takia kun kokeilin whirpoolata sakkaa siinä kuitenkaan onnistumatta.
Mutta tosiaan ensikerralla kokeilen laittaa suodatinkankaan käymisastiaan ja kaataa sen läpi kaiken.

Ite tein niin että, suljetun pöntön ravistin pari kertaa ja ilmaus onnistui niin.

Ei ole tarkoitus viisastella ja tarttua semantiikkaan, mutta sterilointi ei vielä onnistu pelkässä star-sanissa huljuttelulla, vaan se on desinfiointia. Niillä on ero :kippis:

Whirlpool on kokemuksen mukaan aika hankala saavuttaa kotiolosuhteissa, varsinkin ilman akkuporakonekäyttöistä whirlpool-melaa.

Lisäksi vierteen suodattaminen erinäisin keinoin ei juurikaan vaikuta oluen kirkkauteen, koska muhju painuu hiivan kanssa astian pohjalle kuitenkin. Ainakin exBEERimentin mukaan käymisastiaan päätyvä rupa saattaa jopa parantaa oluen makua: You are being redirected...

Ravistaminen on ihan ok pienillä määrillä, mutta 20 litraa lientä sisältävän melkko-pöntön heiluttelu kuumottaa sekä kahvojen kestävyyden ja selän välilevyjen puolesta.
 
Mielipiteitä/kokemuksia?

25 litran vierre, 22litraa kiehautetaan nopeasti ja käymisastiaan
Keitellään 3 litraa tunnin verran, katkero ja aromihumalointi, 25 litran mukaan
 
Mielipiteitä/kokemuksia?

25 litran vierre, 22litraa kiehautetaan nopeasti ja käymisastiaan
Keitellään 3 litraa tunnin verran, katkero ja aromihumalointi, 25 litran mukaan
Keittämisen tarkoitushan on humaloinnin ohella poistaa vierteestä virhemakuja ja kirkastaa vierrettä, eli jos et erityisesti tavoittele lopputulokseen DMS:ää niin keittäisin koko erää vähintään 30min.

Veikkaan myös että jos humalat keitetään selvästi pienemmässä nestemäärässä, niin vierteeseen ei liukene yhtä paljon aromeja kuin suuremmassa nestemäärässä kun konsentraatio nousee rajusti, ts. osa humaloinnista menee hukkaan. Jos on tarkoitus käyttää hyvin mietoa humalointia, niin homma voi toimiakin ihan ok.

Käsittääkseni osa sahdintekijöistä käyttää nopeaa kiehautusta vaikka keittäminen ei perinteisesti prosessiin kuulukaan. Lähinnä siis on kyse siitä minkälaista lopputulosta tavoittelet.
 
10 minuuttia keittelin isompaa vierrettä, kattilassa 4 litraa humalointia varten, kippaan humalineen käymisastiaan.
Kuukauden päästä sitten tiedetään enemmän :)
 
Tarkoitus olisi tehdä 3. kotipano, tyylinä American Wheat. Aloin väsäämään reseptiä lähinnä myös sillä ajatuksella, että saisin pakkasesta käytettyä Amarilloo ja Citraa. Tutkin tuossa hieman reseptejä ja yllättävän niukkaa humalointia american wheatissa on noin yleensä käytetty. Tuo liitteen mukainen väsäämäni resepti ei taida maistua miltään muulta kuin citralta. Ja varmaan ihan turha käyttää WB-06 hiivana vaan ennemmin vaikka US-05, jos tuolla humalasetillä meinaa mennä.
Oisko ennemmin järkevämpää laittaa vaikka:
10g Amarillo @ 20 min (boil)
10g Amarillo @ 10 min (boil)
10g Citra @ 5 days (dry hop)

Mielipiteitä?

Edittiä. Tarkemmin ajateltuna banaaniesterit ei kuulu eikä edes sovi tähän tyyliin, joten unohdetaan ainakin WB-06.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Tarkoitus olisi tehdä 3. kotipano, tyylinä American Wheat. Aloin väsäämään reseptiä lähinnä myös sillä ajatuksella, että saisin pakkasesta käytettyä Amarilloo ja Citraa. Tutkin tuossa hieman reseptejä ja yllättävän niukkaa humalointia american wheatissa on noin yleensä käytetty. Tuo liitteen mukainen väsäämäni resepti ei taida maistua miltään muulta kuin citralta. Ja varmaan ihan turha käyttää WB-06 hiivana vaan ennemmin vaikka US-05, jos tuolla humalasetillä meinaa mennä.
Oisko ennemmin järkevämpää laittaa vaikka:
10g Amarillo @ 20 min (boil)
10g Amarillo @ 10 min (boil)
10g Citra @ 5 days (dry hop)

Mielipiteitä?

Edittiä. Tarkemmin ajateltuna banaaniesterit ei kuulu eikä edes sovi tähän tyyliin, joten unohdetaan ainakin WB-06.

Mallaspohjasta vähentäisin vehnän määrää itse, mutta se on makuasioita. Mielestäni american wheatissa vehnä on vain lisätwisti. Esim. 500g/1,5kg suhteella

Monivaiheinen humalointi keitossa on aika tarpeetonta mielestäni. Laittaisin reilusti enemmän humalaa enemmän keiton lopussa. Esim. 5min ennen loppua 20g molempia.

Sama pätee kuivahumalaan, enemmän humalaa ja lyhyemmän aikaa. 3 päivää on ihan riittävä. Kuivahumalat olen itse nykyään laittanut suoraan pönttöön ilman mitään humalapusseja ja muita, kyllä se muhju sinne pöntön pohjalle laskeutui hiivan kanssa sitten käymisen päätyttyä cold crashin yhteydessä. Amarillo on myös todella mainio kuivahumalakäytössä.

US-05 on todella hyvä hiiva myös amerikanvehnään, on tullut kokeiltua.
 
Huomenna olisi tarkoitus yrittää keitellä durra-olutta. Vaimo on allerginen ~kaikelle, joten normaalit viljat täytyy korvata muilla vaihtoehdoilla. Kanadassa tuli vastaan Bard's-nimistä olutta, joka on tehty yksinomaan durrasta. Jos ei olisi tiennyt, olisi voinut luulla juovansa laihaa bulkkilageria.

En ole löytänyt tapaa saada sitä Suomeen, joten täytyy yrittää tehdä omaa. En ole aiemmin olutta pannut, joten aloitan aivan perusreseptillä: vettä, siirappia ja pellettihumalaa sekaisin, hiivaa pönttöön ja käymään. Reseptin nappasin täältä: Gluten-Free Brewing - Brew Your Own

Tuossa ei lainaan vihjata käymisajasta, joten onko siihen muita vinkkejä kuin "sit kun se on valmista"? Ostin pienen välinesetin, jossa on ominaispainomittari. Siitä ilmeisesti tietää, milloin "silloin" on. Entäpä pullotuksen jälkeen, kauanko on kärvisteltävä, ennen kuin kannattaa korkata ensimmäinen pullo?
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa ei lainaan vihjata käymisajasta, joten onko siihen muita vinkkejä kuin "sit kun se on valmista"? Ostin pienen välinesetin, jossa on ominaispainomittari. Siitä ilmeisesti tietää, milloin "silloin" on. Entäpä pullotuksen jälkeen, kauanko on kärvisteltävä, ennen kuin kannattaa korkata ensimmäinen pullo?
Oluthiivalla käymisaika on usein n. 5 päivää. Vesilukon hiljentymisestä yleensä huomaa kun alkaa olla valmista, mutta kannattaa sen jälkeen odotella vielä pari päivää että hiiva ehtii siivota jälkiään. Ominaispainosta voi sitten vielä varmistaa että homma on valmis, ts. ominaispaino on lähellä reseptin FG -lukemaa.

Pullotuksen jälkeen ensimmäiset maistiaiset kannattaa ottaa aikaisintaan viikon kuluttua, mutta mieluiten vasta 2 viikon päästä. Siirapin ja sokerin kanssa voi olla riskinä että lopputulos on tuossa vaiheessa melko kiljuisa, ja jos näin käy niin odottele suosiolla vaikka ~kuukauden verran ennen kuin maistelet uudelleen.
 
Nyt on tää ketju luettu työviikon aikana läpi, ja brew monkit ym laitettu tilaukseen! Tulee tosin arvion mukaan vasta 1kk päästä tuonne lappoon ja sieltäkin varmaan postitus jonkun aikaa kestää. Mutta kerkeepähän tissutella niitä pulloja varten sitten täs... :D Ekat pullot heitin jo lavuaariin etikettien irroittamista varten ja nyt vasta huomasin miten isossa osassa noista on jo nuo muovietiketit. Miten niistä helpoiten sais sen liiman liukenemaan, ettei tarvitsisi jynssätä? Etiketti irtoaa ihan suht helposti kuitenkin repimällä, mutta jäljelle tosiaan jää tuo liima, mikä ei samalla lailla liukene kuin paperietikettien liima.
 
Keraamisenlieden pesuaineella on liimat lähteny todella helposti. On varmaan muitakin halvempia tapoja mutta tuo on millä itse saanut parhaiten irti kotoa löytyneistä aineista. Lapposta tilaessani matkahuololla niin kamat tulleet jo seuraavana päivänä lähetyksestä.
 
Mallaspohjasta vähentäisin vehnän määrää itse, mutta se on makuasioita. Mielestäni american wheatissa vehnä on vain lisätwisti. Esim. 500g/1,5kg suhteella

Monivaiheinen humalointi keitossa on aika tarpeetonta mielestäni. Laittaisin reilusti enemmän humalaa enemmän keiton lopussa. Esim. 5min ennen loppua 20g molempia.

Sama pätee kuivahumalaan, enemmän humalaa ja lyhyemmän aikaa. 3 päivää on ihan riittävä. Kuivahumalat olen itse nykyään laittanut suoraan pönttöön ilman mitään humalapusseja ja muita, kyllä se muhju sinne pöntön pohjalle laskeutui hiivan kanssa sitten käymisen päätyttyä cold crashin yhteydessä. Amarillo on myös todella mainio kuivahumalakäytössä.

US-05 on todella hyvä hiiva myös amerikanvehnään, on tullut kokeiltua.
Tein lopulta noin 45/55 suhteella vehnää ja sahtimallasta. Hakusessa vehnäinen versio ja yleisesti ohjeissa 50/50, mutta tosiaan makuasia. Humaloiden kanssa tein nyt niin, että 5g amarilloo & citraa 10min kohdalla sekä 10g molempia 5 min kohdalla. Ehkä tarpeetonta 2 vaiheessa, mutta tulipahan kokeiltua. Joku ajatusvirhe kävi alkuperäisessä reseptissä, kun ajattelin, etten voi oikeen saada ees 18 ibua lisäämättä ekaa erää 20 min kohdalla. Kuivahumalana sit ajatuksena heittää 10g amarilloo ja 15g citraa. Itekin kokeilin viimeksi ja myös nyt humalointia ilman pusseja. Hyvin onnistuu ja on helpompaa. Panoprosessikin sujui oikein hyvin, og osui juuri tavoitteeseen 1.048. Vuorokauden jälkeen vesilukko jo pulputtelee iloisesti.
 
No nytpä on ensimmäinen pönttö nurkassa.

Keittelin vettä ja kaadoin sinne siirapit. Keitin myös pienemmässä kattilassa vettä ja huuhtelin siirappipöntön niillä, olisi muuten jäänyt sitä melkoisesti pohjalle. Sitten humalat pussissa kattilaan ja tunti keittelyä. Hieman ennen tunnin kulumista keittelin vielä pikkukattilassa hunajaa ja vettä. Nostin humalat pois ja kaadoin pikkukattilassa olleet hunajavedet sekaan. Sitten kattila pakkaseen terassille, kunnes lämpötila laski 40 asteeseen. Tämän jälkeen lisäsin hanasta kylmää vettä, jonka lämpötilaksi mittasin 10 astetta. Mittasin ominaispainon, joka näytti 22-asteisena 1,055, joka oli selvästi enemmän kuin reseptissä, joten lisäsin vielä litran verran kylmää vettä. Tämän jälkeen lukema oli 1,050 ja lämpötila n. 21 astetta. Sitten hiivat sekaan, kansi kiinni, vesilukkoon keitettyä vettä ja pönttö nurkkaan häpeämään.

Tuleeko tällä tavalla olutta? :D
 
No nytpä on ensimmäinen pönttö nurkassa.

Keittelin vettä ja kaadoin sinne siirapit. Keitin myös pienemmässä kattilassa vettä ja huuhtelin siirappipöntön niillä, olisi muuten jäänyt sitä melkoisesti pohjalle. Sitten humalat pussissa kattilaan ja tunti keittelyä. Hieman ennen tunnin kulumista keittelin vielä pikkukattilassa hunajaa ja vettä. Nostin humalat pois ja kaadoin pikkukattilassa olleet hunajavedet sekaan. Sitten kattila pakkaseen terassille, kunnes lämpötila laski 40 asteeseen. Tämän jälkeen lisäsin hanasta kylmää vettä, jonka lämpötilaksi mittasin 10 astetta. Mittasin ominaispainon, joka näytti 22-asteisena 1,055, joka oli selvästi enemmän kuin reseptissä, joten lisäsin vielä litran verran kylmää vettä. Tämän jälkeen lukema oli 1,050 ja lämpötila n. 21 astetta. Sitten hiivat sekaan, kansi kiinni, vesilukkoon keitettyä vettä ja pönttö nurkkaan häpeämään.

Tuleeko tällä tavalla olutta? :D
Taitaa kilju olla oikeampi määritelmä, mutta paha sanoa tuleeko juotavaa. Kuvittele sekoittavasi veteen hunajaa, siirappia, vodkaa ja antavasi sodastreamilla vähän happoja litkulle. Itellä vois jäädä juomatta, mutta tosiaan en viitti lähtee arvostelemaan, kun ei ole kokemusta :D
 
Tein lopulta noin 45/55 suhteella vehnää ja sahtimallasta. Hakusessa vehnäinen versio ja yleisesti ohjeissa 50/50, mutta tosiaan makuasia. Humaloiden kanssa tein nyt niin, että 5g amarilloo & citraa 10min kohdalla sekä 10g molempia 5 min kohdalla. Ehkä tarpeetonta 2 vaiheessa, mutta tulipahan kokeiltua. Joku ajatusvirhe kävi alkuperäisessä reseptissä, kun ajattelin, etten voi oikeen saada ees 18 ibua lisäämättä ekaa erää 20 min kohdalla. Kuivahumalana sit ajatuksena heittää 10g amarilloo ja 15g citraa. Itekin kokeilin viimeksi ja myös nyt humalointia ilman pusseja. Hyvin onnistuu ja on helpompaa. Panoprosessikin sujui oikein hyvin, og osui juuri tavoitteeseen 1.048. Vuorokauden jälkeen vesilukko jo pulputtelee iloisesti.
Ominaispaino oli laskenu 5 päivässä vain 1.048 --> 1.025. 5. päivänä käyminen jo tosi hidasta vesilukon mukaan. Heitin tässä vaiheessa jo kuivahumalat pönttöön ja sekoitin reilusti, että liemi sai vähän lisähappea. Alkoi käymään mukavasti uudelleen. Onko mestareilla mitään näkemystä onko haitaksi heittää kuivahumalaa, vaikka käyminen kesken ?? Tietääkseni NEIPAn kanssa näin yleensä toimitaankin sameuden parantamiseksi.
Pakko muuten suositella kaikille refraktometria. On pikkusen mukavampi ottaa pöntöstä muutama tippa näytteeks eikä koko mittalasillista. Ja ominaispaino tosiaan kannattaa mitata. Ite luulin tämän oluterän käymisen olevan jo melkein lopussa 5 päivän käymisen jälkeen, muttei todellisuudessa ollut lähelläkään.
 
Taitaa kilju olla oikeampi määritelmä, mutta paha sanoa tuleeko juotavaa. Kuvittele sekoittavasi veteen hunajaa, siirappia, vodkaa ja antavasi sodastreamilla vähän happoja litkulle. Itellä vois jäädä juomatta, mutta tosiaan en viitti lähtee arvostelemaan, kun ei ole kokemusta :D

Luulen että @Antti Alien tarkoitti siirapilla mallasuutetta. Kyllähän niillä ihan olutta tulee eikä kiljua.
 
Ominaispaino oli laskenu 5 päivässä vain 1.048 --> 1.025. 5. päivänä käyminen jo tosi hidasta vesilukon mukaan. Heitin tässä vaiheessa jo kuivahumalat pönttöön ja sekoitin reilusti, että liemi sai vähän lisähappea. Alkoi käymään mukavasti uudelleen. Onko mestareilla mitään näkemystä onko haitaksi heittää kuivahumalaa, vaikka käyminen kesken ?? Tietääkseni NEIPAn kanssa näin yleensä toimitaankin sameuden parantamiseksi.
Pakko muuten suositella kaikille refraktometria. On pikkusen mukavampi ottaa pöntöstä muutama tippa näytteeks eikä koko mittalasillista. Ja ominaispaino tosiaan kannattaa mitata. Ite luulin tämän oluterän käymisen olevan jo melkein lopussa 5 päivän käymisen jälkeen, muttei todellisuudessa ollut lähelläkään.

Oman kokemuksen mukaan ei haittaa lainkaan vaikka kuivahumaloi vielä käymisen ollessa kesken. Kunhan nyt pahimmat raget on hiivalta ohi ennen kuin tuuppaa lastin kuivahumalaa pönttöön.

Eikä tuo myöskään sameuteen juurikaan edes vaikuta, esim. tässä lasissa on WLP066 "London Fog" hiivalla tehtyä NEIPAa, joka kuivahumaloitiin heti kiivaimman käymisvaiheen jälkeen.

neipa_v2.jpg


Koska en jaksanut pullottaa aiemmin, niin cold crash 2 asteessa kesti varmaan viikon verran.
 
Miten helposti olutsatsi "hapettuu"?
Tai lähinnä tuota ColdCrashia ajatellen, niin ilmalukkohan vetää hapet takaisin astiaan, kun olut jäähtyy. Onko tätä tarvetta estää jotenkin, vai antaako mennä vaan? Itse jättänyt Cold Crashit tekemättä, mutta nyt voisi kokeilla parvekkeella.
 
Miten helposti olutsatsi "hapettuu"?
Tai lähinnä tuota ColdCrashia ajatellen, niin ilmalukkohan vetää hapet takaisin astiaan, kun olut jäähtyy. Onko tätä tarvetta estää jotenkin, vai antaako mennä vaan? Itse jättänyt Cold Crashit tekemättä, mutta nyt voisi kokeilla parvekkeella.

Omasta mielestä cold crashin hyvät puolet on niin isot, että pieni riski hapettumisesta ei haittaa. En näe, että tuo pieni ilmamäärä joka pöntön sisällön viilentyessä imeytyy pönttöön on ongelma.

Paljon suurempi hapettumisriski on oman kokemuksen mukaan muissa välivaiheissa jotka tapahtuu käymisen jälkeen. Siirto sekundääriin lappoamalla, pullotus lappoamalla tai hanasta, oluen laskeminen pulloihin joissa on ilmaa jne.

Itse olen viimeisimmissä panoissa yrittänyt kaikin keinoin välttää hapettumista. Aiemmin ketjussa olikin mainintaa sodastreamin käyttämisestä ja itse asiassa se toimii hyvin. Puuilosta pätkä silikoniletkua ujutetaan sodastreamin "probeen", jonka jälkeen voi annostella letkulla co2:sta kaikkiin astioihin mihin olut siirretään. Lisäksi kuivahumaloinnin yhteydessä voi tuupata pönttöön co2:sta jolloin happi poistuu.

Ainakin alustavasti tulokset olisi lupaavia. Oluet on olleet havaittavasti vaaleampia mitä aiemmin, tuo värin tummuminen on yksi selvimmistä hapettumisen merkeistä tunkkaisen maun ohella.
 
Taitaa kilju olla oikeampi määritelmä, mutta paha sanoa tuleeko juotavaa. Kuvittele sekoittavasi veteen hunajaa, siirappia, vodkaa ja antavasi sodastreamilla vähän happoja litkulle. Itellä vois jäädä juomatta, mutta tosiaan en viitti lähtee arvostelemaan, kun ei ole kokemusta :D

Luulen että @Antti Alien tarkoitti siirapilla mallasuutetta. Kyllähän niillä ihan olutta tulee eikä kiljua.
Itse asiassa tuo ei ole tehty mallastetusta durrasta, mutta nimenomaan mallasuutetta se vastaa. Valmistajan ohjeen mukaan sillä voi koittaa korvata ohrasta valmistetun mallasuutteen reseptissä 1:1. Ei sentään leipomissiirappia tullut käytettyä :D

Tämmöinen pönikkä siis kyseessä:
thumbnail.asp
 
Jahas. Näköjään kun jättää proteiinitauon tekemättä niin IPAsta tulee sameaa. Ei kovin esteettistä jos oluen väri on ruskehtava. Näyttää lähinnä kuravedeltä. Seuraavaan satsiin joka on jo käymässä pitää varmaan laittaa jotain kirkastetta ja tehdä coldcrash tai muuten on sama taas edessä.

kalja.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Olut käynyt nyt 8 päivää, mutta fg silti vielä 1.021. Meinasin heittää parvekkeelle cold crashiin ja huomenna pulloon. Eipä laiteta. Nyt jo toisen kerran ravistelin pönttöö, et ois lähteny käymään paremmin uudelleen. Joku tota US-05 taitaa vaivata. En tiä onko ongelma siinä, että heitin humalat suoraan pönttöön ilman humalasukkaa ja kuivahumalatki jo 5 päivän käymisen jälkeen.
 
Olut käynyt nyt 8 päivää, mutta fg silti vielä 1.021. Meinasin heittää parvekkeelle cold crashiin ja huomenna pulloon. Eipä laiteta. Nyt jo toisen kerran ravistelin pönttöö, et ois lähteny käymään paremmin uudelleen. Joku tota US-05 taitaa vaivata. En tiä onko ongelma siinä, että heitin humalat suoraan pönttöön ilman humalasukkaa ja kuivahumalatki jo 5 päivän käymisen jälkeen.
Oletko korjannut mittarin näyttämän?
 
Yksi pussi us-05 saattaa jättää fgn korkeaksi jos og on korkea. Tämä riippuu tietty myös viereen määrästä, onko käytetty paljon erikoismaltaita ja mäskäyslämpötilasta. Esim. 20l satsiin yli 1.060 ogn ölppää laitan jo kaksi 11.5g pussia us-05 jos haluan kuivempaa.
 
Viimeksi muokattu:
Oletko korjannut mittarin näyttämän?
Juu, eilen vielä samalla tarkistin puhtaan veden kanssa, että näyttää 1.000. Myös mitattu OG=1.048 tuntuu järkevältä, koska juuri siihen tähtäsinkin. Tuotteena amerikan vehnä (45% vehnämallasta, 55% sahtimallasta), mäskäyslämpötila 67. Eräkoko on 10 l ja puoli pussia laitoin kuivana pönttöön. Toki pussi ollut auki jääkaapissa jo 3 kk, että tämäkin saattaa vaikuttaa. Joka tapauksessa kyllä tuo näyttää vielä käyvän, mutta aika verkkaisesti.
 
Juu, eilen vielä samalla tarkistin puhtaan veden kanssa, että näyttää 1.000. Myös mitattu OG=1.048 tuntuu järkevältä, koska juuri siihen tähtäsinkin. Tuotteena amerikan vehnä (45% vehnämallasta, 55% sahtimallasta), mäskäyslämpötila 67. Eräkoko on 10 l ja puoli pussia laitoin kuivana pönttöön. Toki pussi ollut auki jääkaapissa jo 3 kk, että tämäkin saattaa vaikuttaa. Joka tapauksessa kyllä tuo näyttää vielä käyvän, mutta aika verkkaisesti.

Miten hyvin ilmasit vierteen? Sillä voi vielä pelastaa alihiivausta, mutta vaikuttaa siltä että huono käymisaste johtuisi alihiivauksesta.

Alihiivaus myös tuottaa yleensä epätoivottuja makuja olueeseen, koska hiiva rasittuu liikaa.

Itse olen aina hiivannut pieniinkin batcheihin koko pussin ja isompiin startterin kanssa. Se puolikkaan hiivapussin 2€ säästö ei vaan ole riskin arvoista.

En tiä onko ongelma siinä, että heitin humalat suoraan pönttöön ilman humalasukkaa ja kuivahumalatki jo 5 päivän käymisen jälkeen.

Sellainen lisäys vielä, että itse asiassa kuivahumaloinnilla on päinvastainen vaikutus.

tl;dr muualta:
Hops can increase attenuation since they contain amylase enzymes (the same ones responsible for starch conversion when mashing), as well as small amounts of amyloglucosidase aka glucoamylase aka the thing they put in brut ipa, and limit dextrinase.

Linkki tutkimukseen: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.8b03563
 
Viimeksi muokattu:
Refraktometri vaatii korjauksen käyttämistä siinä vaiheessa, kun vierre on edes vähän käynyt, koska alkoholi sekoittaa näyttämän. (Taitekertoimen mitä siis varsinaisesti tuo mittari mittaa)
Refractometer Calculator « SeanTerrill.com
Jep, voi helvetti ku en tätä muistanut. Täytyypä mittailla uudestaan.
Jos noilla mun saamilla lukemilla laskee tuolla laskurilla, FG ois jo 1.009. Mikään ihmekään, jos ei enää meinaa käydä. Hitto, et ihminen on tyhmä :facepalm:
 
Miten hyvin ilmasit vierteen? Sillä voi vielä pelastaa alihiivausta, mutta vaikuttaa siltä että huono käymisaste johtuisi alihiivauksesta.

Alihiivaus myös tuottaa yleensä epätoivottuja makuja olueeseen, koska hiiva rasittuu liikaa.

Itse olen aina hiivannut pieniinkin batcheihin koko pussin ja isompiin startterin kanssa. Se puolikkaan hiivapussin 2€ säästö ei vaan ole riskin arvoista.



Sellainen lisäys vielä, että itse asiassa kuivahumaloinnilla on päinvastainen vaikutus.

tl;dr muualta:


Linkki tutkimukseen: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.8b03563

Käytännössä viritin käymisastian päälle ikean lävikön ja siihen mäskäyspussin, jolla suodatin humalat vierteestä. Kattilasta kaadoin vierteen lävikön läpi pönttöön. En sen kummemmin ilmaillut, kun tuossakin litku putoo aika korkealta ja olettaisin, että ilmaantuu aika hyvin. Tuon hiivapussin ohjeen mukaan pussillinen pitäisi riittää kahteen noin 10 l erään. Tosin ottaen huomioon, että hiivapussi oli auki noin pitkään ja heitin kuivana vierteeseen, alihiivaus voi olla mahdollinen. Laitetaan jatkossa sitten koko pussi, ei se eurosta kiinni ole.
Joka tapauksessa suurin moka taitaa olla tuo, että luin FG:n suoraan refraktometrista ilman korjaavia laskelmia.
Kiitoksia kaikille vastaajille. Ehkä vielä jonain päivänä osaan tehdä bissee ilman mokia :)
 
Tarvittaisiin ideoita mitä kaljaa keittelisi seuraavaksi. Tällä hetkellä on valmiina IPAa ja witbieriä, joista on jo puolet juotu.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 256
Viestejä
4 486 869
Jäsenet
74 126
Uusin jäsen
rkj

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom