Alotteleva oluenpanija ilmoittautuu. Eka satsi on käymässä, kertokaa ihmeessä vinkkejä vaikkapa tähän ensioluen valmistusprosessiin kommentoiden.
Reseptiksi valikoitui lapon sivuilta:
1kg Viking caramel 30 malt
3,5kg Viking Pale ale malt
Citra + Azacca
US-05 hiiva.
Mäskäys 20 litran muovisessa kylmälaukussa pykälittäin nostamalla käyttäen Sous Vide sirkulaattoria ja mäskäyspussia. Mäskit olivat siis mäskäyspussissa suljettuna nesteen seassa ja lämpöjä nostaessa tuota pussia hämmensin puukauhalla jotta nousee lämmöt tasaisesti. Kylmälaukkua on käytetty sous vide hommissa muutama vuosi eli varmaan ainakin enimmät muovista mahdollisesti lämmön seurauksena liukenevat paskat on jo irronneet, tiedostan kyllä, että tässä voi riskejä olla.
Ensin vedettiin 32 asteessa n. 30 min Beta-Glukanaasin toiminta-alueella, sitten lämmöt nostettiin laitteessa Beta-Amylaasin toiminta-alueelle 64 asteeseen. Lämpötlan nousu kesti n. 35min parin minuutin välein sekoitellen, jolloin tuo Proteolyysitauko tulee käytännössä myös koettua. 64 asteessa mäskättiin tunti jonka jälkeen nosteltiin lämpöä pykälissä 78 asteeseen ulosmäskäystä varten n. 30 minuutin aikajänteellä (lisättiin myös vähän haihtunutta vettä kiehautetun veden muodossa, jotta lämmöt nousivat riittävän nopeasti).
Mäskäyksen jälkeen tuo mäskäyspussi siirrettiin isoon kattilaan, johon dumpattiin kuumaa vettä huuhteluveden muodossa, huuhtelun jälkeen vierrettä oli karkeasti 15 litraa, joista reilu 5 litraa keitettiin sen tunnin ajan. Humalat lisättiin tuohon keitto-erään lisäten alussa 12+12g ja 30min kohdalla 12+12g, loppu vierre kiehutettiin erissä pienemmässä kattilassa isoon desinfioituun astiaan, päättelin ettei siitä vierteen keittämisestä pelkiltään niin iloa ole kunhan steriloituu. Mäskäyspussi puristeltiin aika kuivaksi ja kaikki vierre kerättiin talteen.
Kiehutettua vierrettä oli tämän jälkeen n. 13 litraa, josta pienellä koe-erällä jäähdytettynä mitattiin ominaispaino, joka oli n. 1,070, todettiin, että vettä tuli käytettyä kenties liian vähän (hieman arpomista, mutta kaikki kirjattiin ylös kylläkin jatkoa ajatellen). Lisättiin kiehautettua vettä n. 5-6 litraa kunnes ominaispaino oli n. 1,050.
Käymisastiaksi valittiin 25 litrainen lasipullo joka desinfioitiin, vierre kaadettiin sinne melko kuumana eikä sitä sen kummemmin jäähdytelty vaan sai jäähtyä yön yli kunnes lisättiin kuivahumalat 20+20g ja hiiva. Nyt olut käy nätisti.
Omat mietteet:
Ilmeisesti kuivahumalointi saatetaan tehdä paljon myöhäisemmässäkin vaiheessa, onko tästä mahdollisesti tulossa ongelmia vai vaan voimakkaammin humaloitua olutta? Keiton aikana samea vierre saostui näkyvämmäksi sakaksi, emme välittäneet tästä vaan dumpattiin koko setti käymisastiaan, ainakin kotiviinejä valmistellessa kaikki sakka painuu lopulta pohjaan. Tarkoitus olisi antaa käydä loppuun ja seistä sen jälkeen stabiilisti pari viikkoa kirkastumassa, jonka jälkeen pullotus, jälkisokerointi tulee varmaan tehtyä keittämällä sokerisiirappi ja sitten vaan 10 millilitran ruiskulla sopiva määrä sitä pullon pohjalle, jonne sitten bisset lapolla perään. Ei siis tarvetta siirtää käymisastiasta välissä pois. Päättelin, että tuon oluen uskaltaa antaa olla käymisastiassa suht rauhassa pidempäänkin, kun lasi ei juuri hengitä, joten happea sinne pulloon ei pääse kun vesilukkokin on paikallaan.