Oluen paneminen itse

tsekkasin äsken ominaispainot, ei näyttäisi olevan edes viellä ihan valmista?

240DC0F8-E323-47E0-8244-134DB3BB087A.jpeg 7EB1AC5B-0071-49BF-AC50-EB0AA4E452CE.jpeg
1. evil dog, 2. coopers ipa.


No teen sitten näin:

Odotan viellä pari päivää ja tsekkailen ominaispainoa. Sitten kun se on vakiintunut tuohon yhden pintaan pariksi päiväksi, jaan kokonaismäärän 45litraa, 5-10litran kanistereihin ja laitan ne pimeään viikoksi jälkikäymään sokereineen? Ja tämän jälkeen, voin joko jättää ne kanistereihin tai pullottaa lasipulloihin?
 
Viimeksi muokattu:
tsekkasin äsken ominaispainot, ei näyttäisi olevan edes viellä ihan valmista?

240DC0F8-E323-47E0-8244-134DB3BB087A.jpeg 7EB1AC5B-0071-49BF-AC50-EB0AA4E452CE.jpeg
1. evil dog, 2. coopers ipa.


No teen sitten näin:

Odotan viellä pari päivää ja tsekkailen ominaispainoa. Sitten kun se on vakiintunut tuohon yhden pintaan pariksi päiväksi, jaan kokonaismäärän 45litraa, 5-10litran kanistereihin ja laitan ne pimeään viikoksi jälkikäymään sokereineen? Ja tämän jälkeen, voin joko jättää ne kanistereihin tai pullottaa lasipulloihin?
Evil Dogin pitäisi kai käydä n. 1,010 asti, eli yli 20 näyttää kyllä vielä keskeneräiseltä. Coopers saattaa olla valmistakin, mutta käytännössä sen tietää vain siitä, laskeeko ominaispaino vielä. Kannattaa kyllä antaa vielä olla ihan rauhassa vain.

Jos meinaat siirtää oluen johonkin väliaikaiseen astiaan, älä laita sokeria. Sitä lisätään vain jälkikäymisen aikaansaamiseksi hiilihappoja varten.

Lopullisen säilytyspaikan vaatimukset ovat lähinnä:
- kestää jälkikäymisen aiheuttaman paineen, ja
- riittävän pieni yhdelle annokselle tai
- ei päästä ilmaa sisäänsä kun olutta ottaa

Muovikanisteri ei oikein täytä kumpaakaan kohtaa, eli siinä vaiheessa kun meinaat lisätä jälkikäymissokerit, pitää kyllä olla pulloja tai jonkinlainen hommaan soveltuva tynnyri.

Tosiaan mitään kiirettä pullotukselle tai tynnyröinnille ei ole. Voit hyvin antaa olla viikon tai kuukaudenkin nykyisissä astioissa. Homma ei mene siitä pilalle.
 
Ei se olut käymisastiassa hirveän nopeasti mene huonoksi jos nyt yli 6kk pidät käymisastiassa niin voi ehkä jotain virhemakuja tulla:)
 
Jos ei kiire ole niin siirrä toiseen käymisastiaan ja odota kunnes pääset pullottamaan.
Voithan tarvittaessa pullottaa vaikka 1,5 litraan muovisiin limsapulloihinkin?
 
Nyt on pahat tilanteet tosijjaan. 2 viikkoa coopersin ipa ja bulldogin evil dog ipa käynyt. Nyt ei ole mihin pullottaa, ja rahat loppu. Otetaan halpoja oluen säilömistaktiikoita- ja vinkkejä vastaan. Onko nuo oluttynnyrit halvin tapa säilöä kalja?

Ravintolat ja baarit yleensä antaa pulloja panttia vastaan. Ainakin itse olen käynyt pummimassa lähipubista pulloja.

Mikä tahansa ilmatiivis steriili astia käy säilytykseen. Esim. vaikka käymisastiaan voi jättää oluen lillumaan, kunhan oikeasti puhdas ja ilmatiivis.

EDIT: Jaaha, mulla näkyi, ettei tähän ollut vielä yhtään vastausta. Nyt niitä ilmestyi useita. :D
 
Jos käyminen meinaa lopussa takkuilla niin kannattaa käydä vähän heiluttelemassa astiaa että pohjalle nukahtanut hiiva heräilisi. Saattaa lähteä vielä käymään tai sitten yksinkertaisesti homma on hiivan mielestä hoidettu.
 
Tuos eilen ku kauhasin metallisella litran mitalla ominaispainomittariin litkua, niin taisi siinäkin hieman hiiva sekoittua, koska nyt tuo alkoi taas pulputtaa hieman useammin kuin kerran 10 minuuttiin. Cooperssi ei mielestäni pidä enää minkäänlaista ääntä, mutta pinnalla oli kuitenkin pieni määrä vaahtoa.

Täytynee käydä kysymässä pubeista pulloja, ja pidän pullotukseen saakka nuo pöntöissä. Ehkä tuli hieman yliajateltua tilanne.
 
Vehnäolut tuntuu olevan yksi universumin suurista mysteereistä. Joka satsi maistuu erilaiselta vaikka yrittäisi tehdä kaiken samalla tavalla. Toissa erä maistui aika lailla miltä pitikin, viime erä taas on vetistä ja siinä on pieni siiderin maku. Banaanista ja mausteisuudesta ei tietoakaan, vaikka alihiivasin ja annoin käydä 23 asteessa. Myös hiilihapoissa kesti 2 viikkoa, vaikka yleensä viikko riittää.
 
Vehnäkotiolut tuntuu olevan yksi universumin suurista mysteereistä. Joka satsi maistuu erilaiselta vaikka yrittäisi tehdä kaiken samalla tavalla.

Korjasin..

Pari kertaa olen yrittänyt tehdä samalla reseptillä samalla tapaa ja lopputulos on vaihdellut yöstä päivään.

Ehkä sille on syynsä miksi olen kotipanija enkä kaupallisen panimon perustaja.
 
Korjasin..
Pari kertaa olen yrittänyt tehdä samalla reseptillä samalla tapaa ja lopputulos on vaihdellut yöstä päivään.
Ehkä sille on syynsä miksi olen kotipanija enkä kaupallisen panimon perustaja.

Jos muut oo samat nii ois lämpötilat? ;) Itte olen conical käymosastiöiden + glykolijäähdyttimen käyttäjä ja tähän asti ei hätiä mitiä toistamisen ka
 
Mittasin äsken Evil Dogin, näytti 1012. Alkaisko tuo olla? Otin 0,7l pullollisen maistarin, väljältä ipaltahan tämä maistuu.
 
Alkaa nuo kylvöhommat oleen loppusuoralla, niin vois panna jotain olutta. Ehdottakaas jotain hyvää. Maltaina löytyis ainakin Maris Otteria, caramellia/pils, viennaa, suklaata ja loput saa tilattua. Pistäis munkilla 10l erän.
 
Milläs tavalla forumilaiset hoitaa jälkihumaloinnin? Itselläni on nyt APA käymässä Speidelin pöntössä ja resepti huutaa humalia käymisastiaan. Tarkoituksena laittaa humalat esimerkiksi isoon teepalloon (keitetty ja desinfioitu) ja pudotan astiaan sellaisenaan. Onko syytä laittaa vielä siinä vaiheessa kun käymistä tapahtuu, jotta mahdollisen avaamisen seurauksena käymisastiaan päässyt happi työntyy pois?

Ideoita ja valistusta otetaan vastaan.
 
PET-pullo 1,5l korkilla


Voinko pullottaa olueni jälkikäymään tälläiseen?

Muistaakseni nuo kestää kyllä painetta ihan reippaasti, itse esimerkiksi ihan vettä hiilihapottanut normaalissa PET-pullossa. Ja tuollaisen veden hiilidioksidimäärä on ihan eri luokkaa olueen verrattuna. Pitäisi kestää, pidät vain huolta että ovat varmasti puhtaita mutta se sama pätee myös lasipulloihin.
 
Muoviin tulee kai helpommin naarmuja joihin sitten bakteerit pääsee paremmin pesimään.
 
Muoviin tulee kai helpommin naarmuja joihin sitten bakteerit pääsee paremmin pesimään.

Toisaalta harvemmin noita puteleita sisältä hangataan, niin ei niitä naarmuja tule ainakaan oletuksena. Itse ehkä käyttäisin mielelläni PET-pulloja jos jotain pulloja käyttäisin. Kegi käytössä niin ei tuota asiaa tarvitse onneksi miettiä..
 
Ite oon nykyään alkanu kegissä kuivahumaloimaan eli pussukka vaan nippusiteellä PRV venttiiliin kiinni.
 
Pelletit sellaisenaan käymisastiaan, cold crashissa kuitenkin painuvat muun töhnän mukana pohjalle.
 
Ite oon nykyään alkanu kegissä kuivahumaloimaan eli pussukka vaan nippusiteellä PRV venttiiliin kiinni.

Mietin tuota samaa kun jostain luin että hammaslangalla saa myös humalasukan polskimaan olueen, kunhan muistaa maustamattoman hammaslangan. Venttiilikin menee kiinni. Eikö tuossa ole pelkoa että ottaa noita ruohomaisia aromeita humalasta vai ongitko nuo pois viikon jälkeen? Vähän tuossa hiilidioksidia "menettää" mutta samapa tuo..
 
Mulla ne on ollut aina ihan loppuun asti mutta kyllä se alle kuukaudessa tullut juotuakin. Varmaa riippuu myös mitä humalaa käyttää. Citra+Amarillo ainaski oli loppuun asti ihan greippimehua ;)
 
No niin, uusi pönttö pöhisemässä.

Humalointi ainakin onnistui havaittavasti, oli varsin eri makuista kuin aiempi tuotos. Ei häivähdystäkään kotikaljamaisuudesta. Ei ole aavistustakaan, miten humalan maku ja katkeruus käymisen aikana muuttuvat, jos muuttuvat, mutta tällä hetkellä oli yllättävänkin humalaista.

Vettä lähti kattilasta OG:n perusteella reilusti enemmän kuin tuli arvioitua, mutta en jaksanut alkaa lisäämään vettä. Antaa tulla vähän vahvempaa jos on kerran tullakseen.
Kolme viikkoa myöhemmin: pullotus suoritettu. Makutestin lopputulos oli "oho, tosi hyvää" t. vaimo. Humalaa oli sopivasti, eli n. markettilagerin verran, väri mukavan kuparinen ja maku yllättävän lähellä ohrapirtelöä. Viikon tai pari päästä nähdään, paransiko maltodekstriini vaahtoavuutta lainkaan.

Maussa oli vielä hitunen happamuutta, joten voi olla, että seuraavaksi täytyy sukeltaa suolojen ihmeelliseen maailmaan. Toisaalla intter netseissä raportoitiin, että kalsiumkarbonaatilla voisi iskeä durra-uutteen happamahkoa makua vastaan.
 
Nyt oli aikaa avata pönttö ja mitata FG. OG oli käymään laittaessa hoegaarden kloonilla 1,052 ja FG nyt 1,02 = ~4,2%
Heitin juuri 28g meiran jauhettua korianteria joukkoon, saa nyt olla ainakin lauantaihin jolloin vaihdan toiseen astiaan, heitän jälkikäymissokerit perään (9g/litra toimi viimeksi) ja pullotan.
Väri, näkö ja ensimaku ilman hiilihappoja sekä korianteria meni ainakin täydestä kuin väärä raha :hungry:
 
En sen tarkemmin tiedä mutta välillä siellä on näkynyt laskeutumissivu "Rauhoittukaa, sivusto on päivityksen alla" tjsp.

En usko että ton ikivanhan phpbb:n päivityminen ja/tai palvelimen vaihto vaatii kuukausia... veikkaan että RIP
 
En usko että ton ikivanhan phpbb:n päivityminen ja/tai palvelimen vaihto vaatii kuukausia... veikkaan että RIP
Toivottavasti ei. Ei ainakaan kun viimeksi kävin, ei ollut tietoa, että olisi palvelimen kuukausimaksut rästissä/ keräystili tyhjä. Eikös siellä ollut muutama vuosi sitten pienimuotoinen keräystili, johon sai maksaa kuukausimaksua varten euroja oman tunnon mukaan.
 
Nytton hoegaardenmatkinta pullotettu. 70 1/3 litrasta tuli. Katotaan oisko perjantaihin mennessä kypsyneet :drool:
 
Tuli tehtyä reittausblogin aprikoosi wittiä. Nyt 2 viikkoa pullossa ja maistoon. Ihan hyvää tämä on, mutta todella tuhti runko. Tuli käytettyä normi kaurahiutaleita eikä pikanallee, joten tästä tuli aika kauraista liisteriä. Suutuntuma on jotenkin liisterimäinen eikä tilannetta auta maltilliset hiilihapot ja matalan katkerot. Noh, taas opittiin uutta ja kohti uusia pettymyksiä
 
Tuli tehtyä reittausblogin aprikoosi wittiä. Nyt 2 viikkoa pullossa ja maistoon. Ihan hyvää tämä on, mutta todella tuhti runko. Tuli käytettyä normi kaurahiutaleita eikä pikanallee, joten tästä tuli aika kauraista liisteriä. Suutuntuma on jotenkin liisterimäinen eikä tilannetta auta maltilliset hiilihapot ja matalan katkerot. Noh, taas opittiin uutta ja kohti uusia pettymyksiä
Itse tein eilen ja juuri huomasin, että unohdin appelsiininkuoret liemestä:facepalm:
Pitääpä tehdä toinenkin satsi:joy:
 
Alotteleva oluenpanija ilmoittautuu. Eka satsi on käymässä, kertokaa ihmeessä vinkkejä vaikkapa tähän ensioluen valmistusprosessiin kommentoiden.

Reseptiksi valikoitui lapon sivuilta:
1kg Viking caramel 30 malt
3,5kg Viking Pale ale malt
Citra + Azacca
US-05 hiiva.

Mäskäys 20 litran muovisessa kylmälaukussa pykälittäin nostamalla käyttäen Sous Vide sirkulaattoria ja mäskäyspussia. Mäskit olivat siis mäskäyspussissa suljettuna nesteen seassa ja lämpöjä nostaessa tuota pussia hämmensin puukauhalla jotta nousee lämmöt tasaisesti. Kylmälaukkua on käytetty sous vide hommissa muutama vuosi eli varmaan ainakin enimmät muovista mahdollisesti lämmön seurauksena liukenevat paskat on jo irronneet, tiedostan kyllä, että tässä voi riskejä olla.

Ensin vedettiin 32 asteessa n. 30 min Beta-Glukanaasin toiminta-alueella, sitten lämmöt nostettiin laitteessa Beta-Amylaasin toiminta-alueelle 64 asteeseen. Lämpötlan nousu kesti n. 35min parin minuutin välein sekoitellen, jolloin tuo Proteolyysitauko tulee käytännössä myös koettua. 64 asteessa mäskättiin tunti jonka jälkeen nosteltiin lämpöä pykälissä 78 asteeseen ulosmäskäystä varten n. 30 minuutin aikajänteellä (lisättiin myös vähän haihtunutta vettä kiehautetun veden muodossa, jotta lämmöt nousivat riittävän nopeasti).

Mäskäyksen jälkeen tuo mäskäyspussi siirrettiin isoon kattilaan, johon dumpattiin kuumaa vettä huuhteluveden muodossa, huuhtelun jälkeen vierrettä oli karkeasti 15 litraa, joista reilu 5 litraa keitettiin sen tunnin ajan. Humalat lisättiin tuohon keitto-erään lisäten alussa 12+12g ja 30min kohdalla 12+12g, loppu vierre kiehutettiin erissä pienemmässä kattilassa isoon desinfioituun astiaan, päättelin ettei siitä vierteen keittämisestä pelkiltään niin iloa ole kunhan steriloituu. Mäskäyspussi puristeltiin aika kuivaksi ja kaikki vierre kerättiin talteen.

Kiehutettua vierrettä oli tämän jälkeen n. 13 litraa, josta pienellä koe-erällä jäähdytettynä mitattiin ominaispaino, joka oli n. 1,070, todettiin, että vettä tuli käytettyä kenties liian vähän (hieman arpomista, mutta kaikki kirjattiin ylös kylläkin jatkoa ajatellen). Lisättiin kiehautettua vettä n. 5-6 litraa kunnes ominaispaino oli n. 1,050.

Käymisastiaksi valittiin 25 litrainen lasipullo joka desinfioitiin, vierre kaadettiin sinne melko kuumana eikä sitä sen kummemmin jäähdytelty vaan sai jäähtyä yön yli kunnes lisättiin kuivahumalat 20+20g ja hiiva. Nyt olut käy nätisti.

Omat mietteet:

Ilmeisesti kuivahumalointi saatetaan tehdä paljon myöhäisemmässäkin vaiheessa, onko tästä mahdollisesti tulossa ongelmia vai vaan voimakkaammin humaloitua olutta? Keiton aikana samea vierre saostui näkyvämmäksi sakaksi, emme välittäneet tästä vaan dumpattiin koko setti käymisastiaan, ainakin kotiviinejä valmistellessa kaikki sakka painuu lopulta pohjaan. Tarkoitus olisi antaa käydä loppuun ja seistä sen jälkeen stabiilisti pari viikkoa kirkastumassa, jonka jälkeen pullotus, jälkisokerointi tulee varmaan tehtyä keittämällä sokerisiirappi ja sitten vaan 10 millilitran ruiskulla sopiva määrä sitä pullon pohjalle, jonne sitten bisset lapolla perään. Ei siis tarvetta siirtää käymisastiasta välissä pois. Päättelin, että tuon oluen uskaltaa antaa olla käymisastiassa suht rauhassa pidempäänkin, kun lasi ei juuri hengitä, joten happea sinne pulloon ei pääse kun vesilukkokin on paikallaan.
 
Tuli tehtyä reittausblogin aprikoosi wittiä. Nyt 2 viikkoa pullossa ja maistoon. Ihan hyvää tämä on, mutta todella tuhti runko. Tuli käytettyä normi kaurahiutaleita eikä pikanallee, joten tästä tuli aika kauraista liisteriä. Suutuntuma on jotenkin liisterimäinen eikä tilannetta auta maltilliset hiilihapot ja matalan katkerot. Noh, taas opittiin uutta ja kohti uusia pettymyksiä

Reittaus-Wit tuli tehtyä lauantaina ja pönttö pörisee hienosti. Kaurahiutaleet skippasin kokonaan, juuri tuon limaisuuden takia. Kauraviritelmät olen suosiolla jättänyt paksumpiin olusiin vaahtoa parantamaan.
 
Terve. Pullotin bisset 1.5litran muovipulloon ja 5 litran kanistereihin. Kanisterit näyttävät siltä, että räjähtävät minä hetkenä hyvänsä. Muodotonta menoa, ei pysy enää pystyssä. Sokeria laitoin ohjeen mukaan. Voinko tuhoisan katastrooffin välttämiseksi hieman päästää enimpiä happoja korkista pihalle? Entäpä, voinko lapota tässä kohtaa 5l tonkasta pienempiin pulloihin? Hapettuuko tavara liiaksi?

Ja kannattaako tavara muutenkin lapota tuon jälkikäymisen seurauksena ilmestyneen sakan vuoksi? Ennen jälkikäymistä lapottu tuote ei sisältänyt sakkaa oikeastaan laisinkaan. Annoin pääkäymisen jälkeen tavaran oleilla viileähkössä 2-3 viikkoa käymissammiossa.

- Amatööripanija
 
Terve. Pullotin bisset 1.5litran muovipulloon ja 5 litran kanistereihin. Kanisterit näyttävät siltä, että räjähtävät minä hetkenä hyvänsä. Muodotonta menoa, ei pysy enää pystyssä. Sokeria laitoin ohjeen mukaan. Voinko tuhoisan katastrooffin välttämiseksi hieman päästää enimpiä happoja korkista pihalle? Entäpä, voinko lapota tässä kohtaa 5l tonkasta pienempiin pulloihin? Hapettuuko tavara liiaksi?

Ja kannattaako tavara muutenkin lapota tuon jälkikäymisen seurauksena ilmestyneen sakan vuoksi? Ennen jälkikäymistä lapottu tuote ei sisältänyt sakkaa oikeastaan laisinkaan. Annoin pääkäymisen jälkeen tavaran oleilla viileähkössä 2-3 viikkoa käymissammiossa.

- Amatööripanija
Voit päästellä happoja pois, mutta ei ehkä kannata enää siirrellä. Odota jälkikäymisen loppumista niin hiivasakat menee kyllä pohjalle.
 
Kolme viikkoa myöhemmin: pullotus suoritettu. Makutestin lopputulos oli "oho, tosi hyvää" t. vaimo. Humalaa oli sopivasti, eli n. markettilagerin verran, väri mukavan kuparinen ja maku yllättävän lähellä ohrapirtelöä. Viikon tai pari päästä nähdään, paransiko maltodekstriini vaahtoavuutta lainkaan.

Maussa oli vielä hitunen happamuutta, joten voi olla, että seuraavaksi täytyy sukeltaa suolojen ihmeelliseen maailmaan. Toisaalla intter netseissä raportoitiin, että kalsiumkarbonaatilla voisi iskeä durra-uutteen happamahkoa makua vastaan.
Ja jälleen kolme viikkoa myöhemmin, olut on hapottunut valmiiksi. Testasin viime viikolla, eikä happoja ollut vielä mielestäni riittävästi, mutta nyt niitä on juuri sopivasti, eli n. markettilagerin verran, vaikka ale-tyylinen olut onkin. Maun happamuuskin on tasoittunut.

Kokeilin viime viikolla myös aiempaa keitosta ja se oli yllättäen alkanut pitämään vaahtopäätä. Makukin oli jatkanut parantumista, maistui lähes yhtä hyvältä kuin tämä nykyinen nyt.
 
Onkos jengi pessyt hiivojaan ihan vesijohtovedellä keittämättä? Ymmärrän ohjeissa tuon veden keiton jos ollaan jenkkilässä mutta paikallinen vesijohtovesi taitaa olla silti tarpeeksi puhdasta keittämättäkin... vai onko?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 924
Viestejä
4 561 117
Jäsenet
75 066
Uusin jäsen
wilhelm-

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom