Oluen paneminen itse

Noh, tilasin nyt Panimonurkasta pussin Mangrove Jack's Craft Series American Hoppy Porteria (2,7kg) ja pussin Mangrove Jack's Pure Liquid Malt Extract Lightia (1,5kg).

Näistä jos keittelis sellasen 20L satsin juomaa, lisään pullotusvaiheessa sen ~200 grammaa panimosokeria sekaan.

Laskeskelin et alotuskustannukset laitteistoille + pullot ~80e, sit noi aineet sen ~50e. Nyt vaan kovaa panoa ni saa painettua litrahinnan alas!

10 grammaa pullotussokeria litralle on aivan liikaa, tuolla määrällä pullopommit on todennäköisiä.

Itse olen maksimissaan laittanut 5g/l, nyttemmin vielä vähemmän. Riippuu tietysti tyylilajista ja pullotettavan oluen lämpötilasta.

Beer Priming Calculator - Brewer's Friend
 
Okei, vähennetään. Tuon määrän bongasin tuosta Panimonurkan kittien modausohjeesta.
 
Okei, vähennetään. Tuon määrän bongasin tuosta Panimonurkan kittien modausohjeesta.

Niin aivan, en itse asiassa mene takuuseen että onko uutteita käyttämällä tarve käyttää enemmän vai vähemmän pullotussokeria. Voihan se toki olla, että uutteita käyttämällä oluet ei käy niin tehokkaasti ja tulee tarve lisätä pullotussokeria riittävien hiilihappojen saamiseksi.

Täysmallasoluen teossa 10g/l tuottaisi takuuvarmasti pullopommeja, 5g/l alkaa olla ylärajalla useimmissa tapauksissa mielestäni.

Ou Mai Gaad! Vieläkö teitä on?
Muistan aina kun ysärillä tuli tehtyä omat satsit. Tuli pikkuisen vahvaa. Rouva Vihuri meni nukkumaan puoli kolme ip, itse sammuin kuuden aikoihin.

krapula oli sitten ihan hirveä...ei peuraa hohhoo

Kotioluen valmistus on mennyt ysäriltä eteenpäin aika hitosti, että ei kannata niihin muistikuviin verrata. Maltaista mäskäämällä saa kotioloissakin parempaa olutta mitä monet suomalaiset pienpanimot kehtaavat myydä kaupassa omalla nimellä.

Itse voin rehellisesti sanoa, että olen useita kertoja tehnyt parempaa olutta, mitä keskiverto kaupasta ostettu kaupallisen panimon olut on.
 
Näkymä keezerin uumeniin:
IMG_20181125_173959.jpg


Siellä on kegilliset kuukausi takaperin tehtyä American IPAa ja Weizenbockkia hiilihapottumassa odottelemassa pikkujouluvieraita. Lisäksi aiemmin syksyllä kaverin kanssa tehty ylpeyden aihe, Imperial Baltic Porter (10.5% - kegiin lisättynä kypsytteeksi 30g Kentucky Bourbon tynnyrilastua, pieni purkillinen vaniljauutetta ja neljä kanelitankoa). Tästä jo pieniä maistiaisia otettukin ja hyvältä vaikuttaa :)

Etenkin tummat vahvat oluet ja raikkaat IPAt tuntuvat onnistuvan kotioloissa erinomaisesti!
 
Auttakaahan miestä mäessä: Viime aikoina panemiini oluihin on tullut hyvin voimakas tunkkainen jälkimaku, joka pilaa oluet. Muuten olut tuoksuu hyvältä, väriltään hyvä, eikä mitään ulkoisia virheitä näy.

Olen puhdistanut kaikki välineet ennen ja jälkeen käytön, star-sanilla desinsifioinut kaiken. En voi ymmärtää mikä mättää.

Edit: Tätä asiaa nyt kun tovin miettinyt, niin mäskäyksessä oltava jotain mätää. Uutteista (tai muut juomat kuten sima) tulee ihan hyvää. Vesi, maltaat vai joku muu vialla?
 
Viimeksi muokattu:
Tutkailin taas tuota asiaa ja ne erät, joissa on tunkkainen maku, ovat olleet hyvin pieniä. En ole ilmannut vierrettä koskaan ja pienessä erässä on tietenkin vähemmän happea valmiina. Tuleeko hapettomasta käymisestä tuollaisia tunkkaisia makuja?

Nyt panin 20 litran NEIPA erän kokeeksi ja hölskyttelin käymisastiaa tämän ohjeen mukaisesti. Pesin ja desinfioin kaiken erittäin huolellisesti. Maltaat pitäisi olla OK. Vedestä en osaa sanoa, ei mitään parasta vettä luultavasti. Pitää varmaan kemiaan perehtyä lisää.

Seuraavaksi panen täysin vastaavan erän, mutta purkkiuutteesta. Katsotaan miten käy.

NEIPA resepti perstuntumalta:

25 litraa vettä mäskäykseen 66-67 asteessa 60 min ajan.

Maltaat:

3,0 kg Maris Otter Pale Ale mallasta
1,0 kg Vehnämallasta
0,5 kg Kaurahiutaleita

Keitto vain 30 min (ei haihdu vettä + säästää aikaa)

Humalat @ 5 min:

20,0 g Cascade
20,0 g Citra
20,0 g El Dorado
20,0 g Lemondrop
Em. Humalat pois flameoutissa

Hopstand 20 min 90 asteessa:

20,0 g Cascade
20,0 g Citra
20,0 g El Dorado
20,0 g Lemondrop

20 litraa vierrettä käymään Mangrove Jack's M42 hiivan kanssa hyvin ilmattuna.

Suunniteltu 4 päivää kuivahumalointia sekundäärissä käymisen päätteeksi:

35,0 g Amarillo
35,0 g El Dorado
35,0 g Lemondrop

Toivottavasti joku erä on juotavaa.

Edit: Typo
 
Viimeksi muokattu:
Eikös tässä justiinsa kerkee keittämään kiljut ennen uuttavuotta? Jos hakis coopersin Ale pönikän, 30 litran saavin ja muut vehkeet, niin vuodenvaihteeseen ois päähän käyvää tavaraa?

Niin siis sokeriako ei pidä käyttää käyttämisessä? Milläs se sitten korvataan? 2 Pakettia uutetta? Täh?
 
Eikös tässä justiinsa kerkee keittämään kiljut ennen uuttavuotta? Jos hakis coopersin Ale pönikän, 30 litran saavin ja muut vehkeet, niin vuodenvaihteeseen ois päähän käyvää tavaraa?

Niin siis sokeriako ei pidä käyttää käyttämisessä? Milläs se sitten korvataan? 2 Pakettia uutetta? Täh?

Riippuu täysin haluatko tehdä olueksi naamioitua kiljua vai olutta.

Itse ostaisin ehkä panimonurkka.fi tai lappo.fi :stä oluen valmistuspakkauksen ja lisäksi pussillisen humalaa. Esim. joku tavallinen ale-tyyppinen olut ja siihen reilu kuivahumalointi jollain sopivalla lajikkeella niin saa jo ihan jepaa lientä.

Riippuu täysin siitä kuinka paljon antaa arvoa maulle, hinnalle vai viekö päihtyminen prioriteettilistan ykköspaikan.
 
Riippuu täysin haluatko tehdä olueksi naamioitua kiljua vai olutta.

Itse ostaisin ehkä panimonurkka.fi tai lappo.fi :stä oluen valmistuspakkauksen ja lisäksi pussillisen humalaa. Esim. joku tavallinen ale-tyyppinen olut ja siihen reilu kuivahumalointi jollain sopivalla lajikkeella niin saa jo ihan jepaa lientä.

Riippuu täysin siitä kuinka paljon antaa arvoa maulle, hinnalle vai viekö päihtyminen prioriteettilistan ykköspaikan.

No perkele. Koitetaas tehä sitten vähemmän kiljumaista.

Sanotaan, että tilaan vaikka tämmöisen: Olutuute Tanker Reloaded IPA Bullet Brew 2,5 kg

Onko tämä hyvä tuote? Tykkään S-marketin "Kotimaista" halpa IPA:sta. Koffi APA on myös suunmukainen.

Tuoteselosteessa mainitaan: "Lisäksi vaaditaan n. 1 kg panimosokeria tai tummaa mallasuutetta" ja "Tuote pakattu kaksoispussiin, eli pussissa on kaksi osastoa, toinen mallasuutteelle ja toinen hiivalle ja humalalle."

Eli, tuleeko tämän mukana tuo mallasuute?

Tässä olisi toinen, hieman kevyemmät prosentit omaava tuote: Olutuute Session IPA Bullet Brew 2,2 kg

Mitä olette mieltä arvon kaljasiepot?
 
Tuotekuvaa suurentamalla näkee että mukana on mallasuute mutta "Extra fermentables required", eli sen lisäksi pitää ostaa vielä lisää tuota sokeria/mallasuutetta. Noista vaihtoehdoista melkein suosittelisin uutetta.
 
Meni vähän jouluoluet persiilleen. Ollut pullossa nyt 3 viikkoa. Meinaa kuohua yli pullosta, kun korkin avaa. Lasiin kaadettaessa kuohuaa niin pirusti. Tilasin Kiinasta refraktometrin ja mittasin ominaispainoksi 1.030. En tiedä passaako tuota mitata suoraan pullosta vai vääristääkö esim. hiilihapot lukemaa. Ennen pullotusta FG oli 1.020 ominaispainomittarilla mitattuna, joten ilmeisesti pullotussokeria ei ole vielä edes syöty, mutta silti happoja on aika pirusti. Maistuu lähinnä hiivaiselta kotikaljalta, jossa on uiskennellut simassa käyneitä rusinoita. Ei oikein noista appelsiininkuorista tullut sellaista makua, kuin olisin toivonut. Vaniljatanko ja ripaus kanelia ei maistu missään. Pitäisikö pullot heittää jääkaappiin, jotta käyminen hidastuisi? Alkaa vähän pommipullot pelottamaan. Toisaalta koko satsin lavuaariin kaataminen ei ois huono vaihtoehto sekään.
 
Hyvin lähtenyt mäskätty NEIPA käymään, reipasta pulputusta vesilukossa. Kämppään leviää hyvä humalien sitruunainen, eksoottisten hedelmien, kukkainen ja meloninen tuoksu. Sormet ristiin, että satsi onnistuu!

Mallasuutteesta tehty ei ole vielä lähtenyt käymään 30 tunnin jälkeen. Käytin paketin mukana tullutta kuivahiivaa, vaikka olisi ollut muutakin tarjolla. Tämän voi varmaan uudelleen hiivata, jos ei parin vuorokauden sisään lähde käymään?

Käymislämpötilaa en voi säädellä, nyt 22 astetta pöntöissä.

:scross:
 
Meni vähän jouluoluet persiilleen. Ollut pullossa nyt 3 viikkoa. Meinaa kuohua yli pullosta, kun korkin avaa. Lasiin kaadettaessa kuohuaa niin pirusti. Tilasin Kiinasta refraktometrin ja mittasin ominaispainoksi 1.030. En tiedä passaako tuota mitata suoraan pullosta vai vääristääkö esim. hiilihapot lukemaa. Ennen pullotusta FG oli 1.020 ominaispainomittarilla mitattuna, joten ilmeisesti pullotussokeria ei ole vielä edes syöty, mutta silti happoja on aika pirusti. Maistuu lähinnä hiivaiselta kotikaljalta, jossa on uiskennellut simassa käyneitä rusinoita. Ei oikein noista appelsiininkuorista tullut sellaista makua, kuin olisin toivonut. Vaniljatanko ja ripaus kanelia ei maistu missään. Pitäisikö pullot heittää jääkaappiin, jotta käyminen hidastuisi? Alkaa vähän pommipullot pelottamaan. Toisaalta koko satsin lavuaariin kaataminen ei ois huono vaihtoehto sekään.
Refraktrometrin lukemaan vaikuttaa oluessa oleva alkoholi ja lukema pitää korjata ottaen huomioon OG:n. Hiilihapolla ei pitäisi olla merkitystä. FG 1,020 kuulostaa kyllä korkealta:confused:
Oliko kyseessä uute vai maltaista tehty olut?
 
Refraktrometrin lukemaan vaikuttaa oluessa oleva alkoholi ja lukema pitää korjata ottaen huomioon OG:n. Hiilihapolla ei pitäisi olla merkitystä. FG 1,020 kuulostaa kyllä korkealta:confused:
Oliko kyseessä uute vai maltaista tehty olut?
Ihan maltaista pussimäskäämällä tehty. Tässä kävi niin, että S-04 hiiva nukahti kesken työnteon ja heilautin vain vähäsen pönttöä sen uudelleenherättämiseksi. En tiennyt, että näin voi käydä ja tyytyväisenä laitoin liemen pulloon. Vasta pullotuksen jälkeen mittasin ominaispainon, joka tosiaan oli turhan korkea. Tosin mäskäsin 70 asteessa ja mallaspohjassa aika paljon karamellimallasta, joten FG voi olla tästäkin syystä hieman korkea. Että näin :facepalm:
Ehkä mä laitan pullot jääkaappiin varmuuden vuoksi. Tai vaikka pahvilaatikkoon ja jääkaappiin, jos sattuu kajahtamaan :vihellys:
 
Ihan maltaista pussimäskäämällä tehty. Tässä kävi niin, että S-04 hiiva nukahti kesken työnteon ja heilautin vain vähäsen pönttöä sen uudelleenherättämiseksi. En tiennyt, että näin voi käydä ja tyytyväisenä laitoin liemen pulloon. Vasta pullotuksen jälkeen mittasin ominaispainon, joka tosiaan oli turhan korkea. Tosin mäskäsin 70 asteessa ja mallaspohjassa aika paljon karamellimallasta, joten FG voi olla tästäkin syystä hieman korkea. Että näin :facepalm:
Ehkä mä laitan pullot jääkaappiin varmuuden vuoksi. Tai vaikka pahvilaatikkoon ja jääkaappiin, jos sattuu kajahtamaan :vihellys:

Tämä taitaa olla ihan normaalia S-04 ja US-05 hiivoille. Saattavat nukahtaa muutamaksi päiväksi ja jatkavat sitten ravistelujen jälkeen uudelleen. Voit jokaista pulloa varovasti raottaa ja päästää paineet pois, jos pamahdus pelottaa.
 
Tuli tehtyä sahtia. Nyt kolmannen käymispäivän jälkeen lapposin hanalliseen astiaan ja jääkaappiin kypsymään pariksi viikoksi. Vähän jännittää mitä tuosta tulee, oluthiivoille hajuun tottuneena tuo suomen hiivan haju lapotessa oli aivan karmea. 1.085 - > 1.035 parissa päivässä eli aika nopea on ollut käyminen. Vähän jännittää.
 
Tuli tehtyä sahtia. Nyt kolmannen käymispäivän jälkeen lapposin hanalliseen astiaan ja jääkaappiin kypsymään pariksi viikoksi. Vähän jännittää mitä tuosta tulee, oluthiivoille hajuun tottuneena tuo suomen hiivan haju lapotessa oli aivan karmea. 1.085 - > 1.035 parissa päivässä eli aika nopea on ollut käyminen. Vähän jännittää.
Hyvää siitä tulee, samat kokemukset itsellä. Ehkä voi vaatia sen kolmisen viikkoa kylmässä, että maku tasaantuu. Näin ainakin itsellä on käynyt kolmesti.
 
Arvon panoväki!

Pääsenkö näillä alkuun panohommissa? Mielestäni tuossa pitäisi olla kaikki oleellinen? Teen vielä toisen tilauksen pullotusvaiheessa, tämän hetkisen rahatilanteen vuoksi.

pano1lista.jpg pano2lista.png
 
Ominaispainomittari on aika tärkeä, se kannattaa tilata myös. Desinfiointiin suosittelen Starsania. Helppo annostella suihkepullosta, todella riittoisaa eikä tarvitse huuhtoa pois. Käymisastioita ostaisin kaksi, saa lapottua toiseen astiaan ennen pullotusta. Niin ja automaattilappo on todella kätevä.
 
Mäskätty NEIPA lopetti käymisen ja ominaispaino oli pudonnut 1.008, joka on jo alle BeerSmithin ilmoittaman odotetun FG:n. Nakkasin primääriin kuivahumalat välttääkseni turhan kontamitaation riskin. Maultaan tuo oli yllättävän makea, lievä tunkkainen maku! Pitää toivoa, ettei tunkkaisuus voimistu.

Laitoin tuohon uutteesta väännettyyn versioon uudet hiivat, kun ei ole vieläkään herännyt. Sen käytyä pitää vetää johtopäätökset, onko vika panijassa vai raaka-aineissa.
 
Vähän mukailtuna talonoluestani sour-versio.
Eli Raspberry Sour.

Sanoisin, että onnistui helvetin hyvin, kuten nämä vadelmaoluet tuppaa onnistumaan.
Erittäin suuri suositus mielestäni edulliselle Lallemand Sour Pitch maitohappobakteerille.
Kauan etsin helppoa ja halpaa kantaa, ja tämä toimi IMO erinomaisesti. 20h ajassa meni kettlesour PH 3.4, joka oli mielestäni sopiva. (eräkoko 45l)


mm. Lappo myy: Lallemand WildBrew Sour Pitch

V6YA4W0.jpg
 
Tuote: Swordfish kattila RST 15L SF15SSP16E
Hinta: 29.90 (norm. 54.95e)
Kauppa:Gigantti.fi
Voimassa: 06.12.2018
Linkki: Swordfish kattila SF15SSP16E - Keittiövälineet

Kunnon kokorosterin kattila 15 litraa , rosterikansi sekä rosterikahvat. Suosittelen! :tup:

Tästä vaikka huuhteluvesien lämmittämiseen induktiollakin toimiva kattila.

Tarjous voimassa vain tänään! (6.12.) Ilmeisesti jatkoa 9.12. asti.
 
Viimeksi muokattu:
Ittellä tässä kattilassa mäskäyskin onnistuu ihan hyvin ;)

Nojoo, kyllähän tuolla 10 litran batchin helposti mäskää.

Kaupasta 10l pönikkä lähdevettä, maltaat perään, suodatus Ikean idealisk-läviköllä, vesilukko lähdevesipönikän korkin tilalle/läpi josta käymispönttö. Jonkin sangon vain tarvitsee suodatusvaiheessa, ellei sitten pussimäskää, silloin pärjää ilmankin.

Amazonissa samannäköiset kattilat vähintään sen 30e yleensä, joten tuohon hintaan kyllä erittäin hyvä ostos.
 
Mäskätyn NEIPAn tunkkainen maku ottanut vallan ja koko erä menee viemäriin. Uutteesta tehty maistuu ihan hyvältä, jokseenkin kotikaljamainen maku.

Taidan luovuttaa tuon mäskäyksen suhteen.
 
Mäskätyn NEIPAn tunkkainen maku ottanut vallan ja koko erä menee viemäriin. Uutteesta tehty maistuu ihan hyvältä, jokseenkin kotikaljamainen maku.

Taidan luovuttaa tuon mäskäyksen suhteen.

Ei kuulosta ongelmalta mäskäyksessä, vaan keiton jälkeisissä tapahtumissa. Ei se kontaminaation aiheuttava aines tiedä onko ne sokerit mäskäyksen vai uutteiden tulosta.

Itselläni on pari satsia (todennäköisesti) hapettunut ja/tai maitohappobakteerin tms. kontaminoima. Väri tummuu, maku muuttuu todella tunkkaiseksi, happoja tulee todella paljon ettei meinaa lasiin pystyä kaatamaan.

Onnistumisia on kuitenkin tullut sen verran, että ei ole ollut edes harkinnassa lopettaa. Toki ensimmäiset panot meni suurelti hyvin, että voihan se olla eri jos heti eka kokeilu menee pieleen.

Pullot pesen yleensä isossa saavissa johon kuumaa vettä ja konetiskitabletti. Liotus päivän verran siellä ja sitten huuhtelu kahdesti. Ennen pullotusta vielä sitten star-san liuoksella tätä pullopesuria hyväksikäyttäen desinfiointi. Jos haluaa olla erityisen bakteerikammoinen niin pullot voi myös steriloida uunissa lämmittämällä. Tähän mennessä olen kokenut, että pesu + desinfiointi riittää. Tsekkaan pullot ennen pullotusta vielä läpi valoa vasten katsomalla, jos näkyy likaa niin skippaan pullon armotta ja laitan uudelleenpesuun.
 
Ei kuulosta ongelmalta mäskäyksessä, vaan keiton jälkeisissä tapahtumissa. Ei se kontaminaation aiheuttava aines tiedä onko ne sokerit mäskäyksen vai uutteiden tulosta.

Missä välissä se kontamitaatio pääsee tapahtumaan? Samat vehkeet molemmilla satseilla, erittäin huolellinen puhdistus ja desinfiointi. Toinen menee pilalle. En ymmärrä.

Keiton jälkeen jäähdytys alle 20 asteeseen, desinfioidulla lapolla lasketaan keittoastiasta vierre huolellisesti puhidistettuun ja desinfioituun käymisastiaan, hiivat päälle ja kansi kiinni. Tippalukko desinfioitu ja nesteeksi star-san liuosta.

Pitäisikö kokeilla ja laskea vierre kiehuvana käymisastiaan ja lyödä kansi kiinni. Jäähdytys yön yli ja hiivaus seuraavana päivänä.
 
Tuon jäähdytyksen jälkeen lappoaminen ihan turhaa sen voi ihan suoraan kaataa siitä kattilasta käymisastiaan ja samalla se vierre ilmaantuu hyvin.
 
Pohjalla oleva sakka jää astiaan, kun lappoaa. Mutta pitää kokeilla tuotakin.
Joo mä en välittäny niistä ja käyttäny humala pussia keiton aikana. Jossain laagerissa voisi olla viisasta jättää mahdollisimman vähän sakkaa mukaan.
 
Keiton jälkeen jäähdytys alle 20 asteeseen, desinfioidulla lapolla lasketaan keittoastiasta vierre huolellisesti puhidistettuun ja desinfioituun käymisastiaan, hiivat päälle ja kansi kiinni.

Maistuiko vierre hyvälle siinä vaiheessa?
 
Pohjalla oleva sakka jää astiaan, kun lappoaa. Mutta pitää kokeilla tuotakin.

Sakan päätyminen käymisastiaan ei haittaa mitään, eikä sillä myöskään ole vaikutusta makuun juurikaan.

The Great Trub exBEERiment | Results Are In!

(Tuolla on aika monta muutakin exBeerimentiä, jossa murskataan monta yleistä kotipanemisen myyttiä).

Vierre kannattaa lorotella kattilasta suoraan käymispönttöön, niin ilmaantuminenkin tapahtuu samalla. Tätä edesauttaa huomattavasti, jos kattilassa on laskuhana.

Lappo on yksi pahimmista pöpöpesäkkeistä mitä panovälineissä voi olla, koska rakenteessa on kaikenlaisia rakoja ja muita.
 
Vierre kannattaa lorotella kattilasta suoraan käymispönttöön, niin ilmaantuminenkin tapahtuu samalla. Tätä edesauttaa huomattavasti, jos kattilassa on laskuhana.

Lappo on yksi pahimmista pöpöpesäkkeistä mitä panovälineissä voi olla, koska rakenteessa on kaikenlaisia rakoja ja muita.

Tämä.


Mahdollisuuksien mukaan hana keittoastiaan, joka tarpeeksi korkealle, josta voi laskea suoraan käymispönttöön.
Pienemmillä kattiloilla ei pitäisi olla ongelma.

Hanan voi myös laittaa sen verran korkealle, että suurin tauhka pysyy kattilassa.
 
Keitto vain 30 min (ei haihdu vettä + säästää aikaa)
Tämä pisti itsellä vähän silmään. Tai eikö keitolla tarkoitus ole juuri haihduttaa sitä vettä, ja samalla kaikkea muuta mikä vaikuttaa makuun esim. dimetyylisulfidi. Vai onko tuo DMS oikeasti mikään ongelma kotimäskäyksissä?
 
Tämä pisti itsellä vähän silmään. Tai eikö keitolla tarkoitus ole juuri haihduttaa sitä vettä, ja samalla kaikkea muuta mikä vaikuttaa makuun esim. dimetyylisulfidi. Vai onko tuo DMS oikeasti mikään ongelma kotimäskäyksissä?

On tä ongelma toki sen takia neuvotaan keittämään ilman kantta (tai käyttäen erikoiskantta putkella)

2910571-origpic-0f46bc.jpg

Uutteesta DMS on jo luonnollisesti poistettu.
Just sen takia kysyin mille vierre maistui just keittämisen jälkeen ;) Tässä
 
Viimeksi muokattu:
On tä ongelma toki sen takia neuvotaan keittämään ilman kantta (tai käyttäen erikoiskantta putkella)

2910571-origpic-0f46bc.jpg

Uutteesta DMS on jo luonnollisesti poistettu.
Just sen takia kysyin mille vierre maistui just keittämisen jälkeen ;) Tässä

Oho tuo kysymys menny ohi kokonaan, pahoittelut. Vierre OK keiton jälkeen. Netistä tutkin tuota minimi keittoaikaa ja tulin tulokseen, että 30 minuuttia ilman kantta pitäisi olla OK. Joudun muutenkin keittämään ilman kantta, koska tuossa mäskäyslaitoksessa ei tehon säätö ole mahdollista ja kannen kanssa ollaan pitkin lattioita. Tässä kuitenkin taas yksi tekijä, mitä pitää kokeilla muuttaa seuraavaan erään. Ummehtunut/tunkkainen maku on harvinaisen voimakas ko. erässä.

Kiitos neuvoista teille!

Seuraavaan erään kokeiluksi:
- Keitto 90 minuuttia ilman kantta
- Keittoakattilaan bazooka suodatin paikalleen ja tavarat hanan kautta käymisastiaan
- Immersiojäähdyttimen putken päät keittokattilan ulkopuolelle
 
Oho tuo kysymys menny ohi kokonaan, pahoittelut. Vierre OK keiton jälkeen. Netistä tutkin tuota minimi keittoaikaa ja tulin tulokseen, että 30 minuuttia ilman kantta pitäisi olla OK. Joudun muutenkin keittämään ilman kantta, koska tuossa mäskäyslaitoksessa ei tehon säätö ole mahdollista ja kannen kanssa ollaan pitkin lattioita. Tässä kuitenkin taas yksi tekijä, mitä pitää kokeilla muuttaa seuraavaan erään. Ummehtunut/tunkkainen maku on harvinaisen voimakas ko. erässä.

Kiitos neuvoista teille!

Seuraavaan erään kokeiluksi:
- Keitto 90 minuuttia ilman kantta
- Keittoakattilaan bazooka suodatin paikalleen ja tavarat hanan kautta käymisastiaan
- Immersiojäähdyttimen putken päät keittokattilan ulkopuolelle

Imo maistelu mäskäyksen jälkeen on turhaa, kerran kokeilin ja totesin, että sokerilientähän tämä käytännössä vain on. Toki jos on herkät makunystyrät niin ehkä siitä jotain maistaa, mutta en ole nähnyt tarpeelliseksi.

90 min keitto on tarpeettoman pitkä, ellei sitten halua erityisen vahvaa olutta ja ominaispainoa pitää nostaa keiton aikana reilusti. 30min kuulostaa aika lyhyeltä, 45min varmasti jo riittää. Tavallisia ale-oluita olen itse keittänyt 60min, vahvemmaksi aiottuja 75-90min.

Ehdottomasti hanasta laskettuna tavara käymisastiaan. Itse olen "suodattanut" vierteen keittämällä steriloidun terässiivilän läpi, että suurimmat jyvänpalaset ei mene käymispönttöön asti.
 
Nykyisen tiedon pohjalta ymmärtääkseni tuo 30 minuutin keittokin on ihan ok, useammassa lähteessä nähnyt sitä mainostettavan täysin ongelmitta
 
Nykyisen tiedon pohjalta ymmärtääkseni tuo 30 minuutin keittokin on ihan ok, useammassa lähteessä nähnyt sitä mainostettavan täysin ongelmitta

No joo voi hyvinkin pitää paikkaansa. Vähän sama kuin, että nykyisillä pitkälle jalostetuilla maltailla monivaiheinen mäskäys useassa eri lämpötilassa on suurelti tarpeetonta. Kunhan nyt suurinpiirtein osuu sinne 66°C tienoolle.
 
Auttakaahan miestä mäessä: Viime aikoina panemiini oluihin on tullut hyvin voimakas tunkkainen jälkimaku, joka pilaa oluet. Muuten olut tuoksuu hyvältä, väriltään hyvä, eikä mitään ulkoisia virheitä näy.

Olen puhdistanut kaikki välineet ennen ja jälkeen käytön, star-sanilla desinsifioinut kaiken. En voi ymmärtää mikä mättää.

Edit: Tätä asiaa nyt kun tovin miettinyt, niin mäskäyksessä oltava jotain mätää. Uutteista (tai muut juomat kuten sima) tulee ihan hyvää. Vesi, maltaat vai joku muu vialla?
Millä tavalla tunkkainen?
 
Tosi hankala kuvailla. Ekana tulee mieleen pahvi jossa kitkeryyttä. Voimakas jälkimaku.

Jaahaas....

Vaikka en oikeesti tie, mille pahvi maistuu kuin pahvilaatikot jostakin syystä jäävät kokonaan poes mun ruokavaliostani :), tässä kokenut herrat pohtivat pahvimakua
Stale/Cardboard taste

Pähkinäkuoressa: "Cardboard taste is usually caused by oxidation." :btooth:
Siis tä hapettuminen yleensä tapahtuu jo käymisen jälkeen.
 
En malttanut. Kahden vuorokauden jälkeen näyttää tältä. Yllättävän nopeasti tämä hiiva asettuu vaikka ei ole flokkuloitunut. Sattaa olla tulee uusi suosikki. Maut jo jokseenkin neutralisoituneet. Vähän jo sitä jotain tuntuis olevan muttei vielä tarpeeksi. Pitää vielä opetella. Pitää varmaan vaihtaa maltaat toisiksi kun en saa leipäisyyttä tarpeeksi. Kokeilen vielä muutamaa juttua ja jos ei toimi niin täytyy iskeä tappio että Vikingi sukkaa.


Aikamoinen.. millainen asumismuoto sulla on täällä kun vaimo ei jaksaa tuommosta puuhaa.. mahdat asua omassa rauhassa kun näin jees juotavaa valmistuu..
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
258 256
Viestejä
4 486 869
Jäsenet
74 126
Uusin jäsen
rkj

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom