Oluen paneminen itse

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Strutter, 04.11.2016.

 1. persu

  persu

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  Mikäli humalat tarvitsisivat steriloimista, olisi kuivahumalointi melko riskaabelia hommaa. Dry hopping kuitenkin tehdään melkein aina lisäämällä humalat sellaisenaan käymispönttöön ja käsittääkseni siitä seuraavat ongelmat ovat erittäin harvinaisia. (jotkut kuulemma huljauttavat kuivahumalointiin menevät humalat starsanissa mutta käsittääkseni konsensus on että tämä on tarpeetonta)
   
 2. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuivahumaloinnissa vierre on jo suurelti käynyt olueksi ja siinä on alkoholia suojaamassa kontaminaatiolta.

  Mutta joo, riski kontaminaatioon kuivahumaloiden takia on todella pieni.

  Star-sanissa huljuttelu kuulostaa kyllä jo hätävarjelun liioittelulta.
   
 3. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  No niin, sit pitäis alkeelliset välineet panohommiin hommata. Olen vähän ajatellut tuota lapon oluenpanijan aloitustarvikesetti basic plussaa, johon lisäksi automaattilappo, pullontäyttäjä, star sania, mäskäyspussi ja humalasukkia. Toisena vaihtoehtona olen ajatellut lappo-brändättyä käymispönttöä kannella ja vesilukolla, jonka lisäksi keräilisin lähes samat välineet kuin tuossa aloitustarvikesetissä. Suurin ero näissä se onko käymisastissa hana vai ei. Toisaalta hana voisi olla kätevä, kun siitä saisi näytteen helposti. Jos lappo menee rikki, voi pullotuksen hoitaa hätätapauksessa vaikka suoraan hanasta. Toisaalta säästäisin muutaman euron, kun ottaisin pöntön ilman hanaa ja vaikuttaa se jotenkin tukevammaltakin.
  Varmasti joku vastaa tähän, että osta molemmat pöntöt, mutta ajattelin pärjätä yhdellä. Amazonista matkalla jo keittokattila, jota voi käyttää apupönttönä. Kommentteja?
   
 4. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Käymisastiassa olevassa hanassa on (oikein asennettuna) sekin etu, että oluen voi laska siitä suoraan astiaan, josta pullotus tehdään tai jotkut jopa pullottavat suoraan käymisastiasta. Itse teen niin, että lappoan oluen toiseen astiaan johon on lisätty sokeriliemen muodossa pullotukseen vaadittava sokeri. Hapettumisriski on tällä tavalla isompi, mutta toisaalta oluesta saa kirkkaampaa kun mukaan ei tule juuri lainkaan hiivamuhjua yms. käymisastian pohjalta.

  Ihan ok oloinen setti tuo lapon aloittelijapakkaus sinänsä on. Itse ostin aikoinaan prismasta ihan perinteisen ns. melkko-pöntön käymisastiaksi. Nyt noita on useampi jo, kun on tullut naarmuja ja muuta kulumaa astioihin.

  Minkä kokoinen keittokattila amazonista tarttui?

  Mäskin huuhteluunhan on olemassa ikea-klassikko, IDEALISK lävikkö. Joskus mittasin niin n. 2.5kg mallassatsi mahtuu tuohon lävikköön kokonaan ja mäskin voi huuhdella tuon avulla. Huuhteluhan ei ole täysin välttämätöntä oluen teossa(ns. No sparge), sillä vain saadaan maltaista loputkin sokerit talteen ja kustannuksia alas. Mäskäyspussin voi myös nostaa käymispöntön päälle ja uuniritilä väliin ja huuhdella sen läpi. Tai sitten vain huuhdella siten, että kaikki maltaat pussista pönttöön, jokunen litra kuumaa vettä, hämmennys ja liemet talteen(Batch sparge).
   
 5. jonesky12345

  jonesky12345

  Viestejä:
  1 754
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Moikka. Kiinnostunut aloittelija ilmoittautuu. Kaipaisin mahdollisia lisävinkkejä omien varusteideni osalta ja vinkkejä johonkin toimivaan, esim perus IPA-APA tyyliseen reseptiin, ehkä miedomman humaloinnin päästä. Olisi ainakin ekaan erään lähdettäessä tärkeää, että tuotteet saisi tilattua suomalaisesta verkkokaupasta suht helposti ja että resepti olisi "helpommasta" päästä jos sellainen on mahdollista.

  Olen tehnyt käyttämällä kotiviiniä ja siideriä, joten käyttäminen, hiivan laskeutumisen odottelu, lappoaminen pinnasta jne ovat tuttua huttua. Käymisastioina on käytössä sellasia n. 25l lasisia koripulloja joiden kaulaan istuu suoraan jo valmiina olevat vesilukot kumisilla adapterikorkeilla. Lappokin löytyy jo valmiiksi. Desinfioinnit on tuttua huttua. Tässä tapauksessa varmaankin tuo keiton jälkeisten asioiden desinfiointi riittää, koska keitetty vierre on steriiliä? Viinin ja siiderin valmistuksessa ollaan vaan pesty tuo lasinen käymispullo ja pullotukseen käytettävät pullot ihan fairyllä eli ei ole mitenkään erikseen desinfioitu ja mitään pilaantumisia ei kyllä ole myöskään vuosien varrella sattunut. Mitä miedompaa, sitä tarkempaa varmaan toki.

  Mäskäämiseen mulla olisi käytössä Anovan Sous Vide sirkulaattori. Jostain luin, että jos mäskit on jossain harsopussissa tms sielä nesteessä, niin tuolla laitteella voisi tehdä mäskäämisen. Mulla on jo valmiiksi 20l kylmälaukku (mallia korkea) tuolle sirkulaattorille, mutta toki sen voi iskeä minkä vaan kattilan/ämpärin kylkeen. Tuon laitteen avulla mäskäämisen voi suorittaa pykälissä eli nostaa lämpöä vaikka aina se 10-15 astetta kerrallaan eri entsyymien toiminnan aikaansaamiseksi, mutta jos se on tarpeetonta, niin tuolla hoituu toki yksivaiheinenkin mäskäys suht tarkalla lämpötilakontrollilla.

  Minkälaisesta setistä kannattaisi lähteä liikkeelle? Mistä mäskille pussi? Minkälaista mallasta ja miten paljon (joku resepti?), mitä humaloita, mitä mausteita reseptiin? Tarkoitus olisi saada vaikkapa n. 5% vaaleaa IPA:a tai APA:a n. parin kymmenen litran satsi, joka tollaseen lasipulloon menee vielä aivan heittämällä, niin lopputulemaksi jäisi sitten joku n. 15l pullotettavaa. Voiko tuon käytetyn tuotteen iätyksen hoitaa käymisastiassa ilman välilappoamista vai aiheuttaako hiivasakka pohjalla jotain ongelmia? Ollaan siidereissä ja viineissä yleensä annettu nesteen olla siinä ilmatiiiviissä lasipullossa n. 5-6 viikkoa, kun ensimmäiset 1-2 viikkoa on kulunut käymiseen ja siitä sitten pullotettu.
   
 6. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Joo täytyy laittaa tuo aloittelijapakkaus tilaukseen. Ei siitä hanasta haittaakaan ole. Itsekin ajattelin tehdä pullotuksen juuri noin miten teet.
  Tilasin Amazonista ihan vaan 12,5 litran kattilan. Oli joku kamppis, että sai ilmaisen toimituksen. Yhteensä 37,99€ maksoi, joten ihan ok hinta. Enimmäkseen itelleni keittelen eikä oma kulutus kovin suurta ole, joten en ajatellut yli 10 litran eriä tarvitsevani :)
  Ikean lävikkö on myös ostoslistalla. Täytyy joku päivä poiketa sielläkin ostoksilla.
   
 7. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  amazon.de tarjoaa kaikkiin yli 39€ ostoksiin ilmaiset postit, eikä tuo ole tilapäinen kampanja.

  Itse olisin ottanut hieman isomman niin on sekoitteluvaraa paremmin, mutta kyllä tuollakin alkuun pääsee ja jää hyväksi huuhteluveden lämmityskattilaksi jos myöhemmin panostaa isompaan kattilaan tms.

  Tosiaan kun tuota pullotusta miettii niin valmiin käyneen oluen lorottelu on pahinta mitä sille voi tehdä.

  Hapettumisen seurauksena olut tummuu ja aromit heikkenee sekä oluesta tulee hieman tunkkaista. Optimitilanne olisi siis pullottaa mahdollisimman vähillä siirroilla astiasta toiseen.
   
 8. jonesky12345

  jonesky12345

  Viestejä:
  1 754
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Voiko mäskäyksen tehdä niin, että mäskää suoraan vaikkapa isossa kylmälaukussa täydellä määrällä vettä esim harsopussissa ja huljuttelee lopuksi pussia nesteessä niin että saa loput sokerit liuotettua? Sous vide sirkulaattorilla kun onnistuisi kätevästi tuon koko nesteen kuumana pitäminen.
   
 9. Jage

  Jage

  Viestejä:
  451
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Beer and BBQ Larry Youtubessa ainakin tehnyt pienen erän sous vide sirkulaattorilla. Katsele sieltä.
   
 10. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Jos nyt näin amatöörinä yritän vastailla lyhyesti. Melkein suosittelisin, että perehtyisit hieman enemmän aiheeseen esimerkiksi lukemalla reittausblogia Kotioluen valmistus | Reittausblogi
  Tuolta löytyy myös varmasti hyviä reseptejä. Tosin lähes kaikki taitavat olla aika katkeropitoisia, mutta jättämällä pois keiton alkuvaiheen humalalisäykset tai siirtämällä niitä keiton loppuvaiheeseen, voidaan katkeroa vähentää. Lisäksi blogin kirjoittajalla ei ole kunnon jäähdytystä keiton jälkeen, mikä lisää oluen katkeruutta.
  Myös muutamat youtube-videot ovat hyvin opettavaisia. Voisin suositella mörköpanimon videoita Mörköpanimo
  Kaikki tarvittavat välineet ja raaka-aineet löytyy kotimaisesta verkkokaupoista www.lappo.fi tai www.panimonurkka.fi
  Ainakin alkuun suosittelisin ihan yksivaiheista mäskäämistä ilman turhia säätöjä. Uskoisin, että kylmälaukku pitää halutun mäskäyslämpötilan kohtuullisen hyvin ilman mitään lämmittimiä, joten sirkulaattorista ei taida olla paljoa lisäarvoa. Mäskäyksen voi tehdä suoraan kylmälaukkuun koko vesimäärällä ilman huuhtelua, mutta tällöin kyseessä on mäskäys ilman huuhtelua (no sparge). Joudut näin ollen käyttämään hieman enemmän maltaita, koska tehokkuus on huonompi. Maltaiden "huuhtelu" sillä sokeripitoisella vierteellä ei tietääkseni auta vaan puhdas huuhteluvesi irroittaa loputkin sokerit maltaista paremmin. Vähän sama asia, kun yrittäisi pestä käsiään kuravedessä.
  Asioista enempi tietävä korjatkoon, jos tässä meni jokin asia pieleen. Ite en ole vielä kertaakaan olutta pannut, mutta ensi viikolla olen :kippis:
   
 11. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Kyllä tuo 39 € raja oli tiedossa, mutta kattila maksoi alle sen ja sain silti ilmaisen toimituksen. Onhan se 12,5 litran kattila hieman tiukka, jos meinaa 10 litraa valmista olutta saada. Se nyt oli vähän kompromissi sen suhteen mikä mahtuu liedelle ja uuniin. Toisaalta tarkoitus onkin panna pienehköjä eriä ja kokeilla erilaisia oluita.
   
  ossid tykkää tästä.
 12. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Eilen tuli pantua ekan kerran ja tuotteena candy orange hazy ipa. Ihan mukavaa puuhaa, mutta aikaa se ottaa hitosti. Pari pientä kämmiä tuli tehtyä, mutta opin prosessista paljon. Eniten pieleen meni humalointi, koska luulin oman jäähdytyksen olevan tehoton ja pelkäsin ibuja. Tarkoitus oli jäähdyttää vierre 90 asteeseen ja heittää humalat peliin vasta sitten. Jäähdytyksen kanssa tuli säädettyä siinä ja lopulta lämpötila olikin jo 60 astetta ennen kuin sain humalat sekaan. Ibuja varmaan tulossa 0. Jäähdytyksen tein niin, että kylmää vettä suihkun letkun kautta käymispöntön pohjalle ja keittokattila käymispönttöön killumaan. Kylmä vesi virtaa keittokattilan ja käymispöntön välistä iloisesti lattialle ja siitä viemäriin jäähdyttäen tehokkaasti.
  Huuhtelun tein huljuttelemalla mäskipussia koko huuhteluvesimäärässä. Todella helppo tapa ja tehokkuuskin oli hyvä. Tehokkuudesta puheenollen pääsin 73% lukemaan, mutta todellisuudessa se oli vieläkin parempi, koska osa reseptin sokerista on vielä karamellisoiduissa appelsiininkuorissa, jotka lisään kuivahumaloinnin yhteydessä. OG oli 1.060, target 1,052. Jouduin siis hieman laimentamaan, mutta saanpahan olutta enemmän :D
   
 13. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattaa huomioida, että tuossa laimentamisessa myös maut ja ibut laimenee. Jos vaikka 20l batchia täytyisi laimentaa 1.060->1.052 niin vettä pitää lisätä ~3 litraa. Tuon vaikutus makuun on jo varmasti havaittavissa.

  Laimentamisen voi laskea vaikkapa brewmaten tools-valikon water dilution toiminnolla. Samasta valikosta löytyy toki muitakin hyödyllisiä laskureita.

  Mutta tervetuloa kerhoon. Tästä eteenpäin kun käyminen on ohi niin kannattaa muistaa, että hapettuminen on suuri vihollinen yleisen kontaminaation ohella. Eli ei turhaa lorotusta ja välineet puhtaaksi. Varsinkin automaattilappo on monesti melkoinen bakteeripesäke, kun siinä on kaikenlaisia rakosia ja tiivisteitä.

  Itse ostin juuri laskuhanan käymispönttöön. Ajattelin tehdä erillisen pullotusastian josta oluen saa pullottaa ilman lapon käyttöä. Eli vain yksi lappoaminen käymisastiasta pullotusastiaan, josta hanan, letkun ja pullotustikun avulla tavara pulloon.
   
 14. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Juu täytyy säätää tehokkuus brewmatessa jatkossa vastaamaan enemmän todellisuutta. Ei vaan voinut tietää, kun ei ole ennen tehnyt. Eihän se laimentaminen hyvästä voi olla makujen suhteen.
  Tämän erän laimennusveden laskin juuri tuolla brewmaten water dilutionilla. Todella hyvin kaikki lämpötilat ja vesimäärät osui nappiin ohjelman mukaisesti, että siinä mielessä hyvin tehty ohjelma. Olut käy jo tosi kivasti ja ilmassa leijailee älyttömän herkullinen trooppisen hedelmän tuoksu; mangoa, persikkaa ja passionhedelmää.
  Pienen ongelman huomasin siinä, että mulla ei ole keittokattilassa eikä käymispöntössä mitään mitta-asteikkoa. En siis tiedä oikein paljonko olutta tuli, joten jälkikäymissokerin määrä täytyy arvioida. Täytyy piirtää jatkoa ajatellen mitta-asteikko käymispöntön kylkeen.
   
 15. Mestre

  Mestre

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Myykö mikään isompi kauppa sahtimaltaita pääkaupunkiseudulla? Panimonurkasta ei viitsisi ostaa kun säkki maksaa 35€, eli kympin enemmän kuin niissä Prismoissa joissa niitä ylipäätään myydään.
   
 16. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin täällä Tampereen seudulla Viking Maltin sahtimallasta on 25kg säkeissä melkein jokaisessa Prismassa. Luulisi pk-seudulla löytyvän myös.

  Eikös s-ryhmällä ole joku sivukin mistä näkee tuotteiden saatavuudet, foodie.fi tms?
   
 17. David ":DA" Imodium

  David ":DA" Imodium

  Viestejä:
  1 656
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tietääks joku onko mahdollista tehdä HYVÄÄ olutta itse?
   
 18. otaar

  otaar

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  on täysin mahdotonta, näin panimolla työskentelevänä voin sanoa että teen itse silkkaa paskaa, ja kaikki muutkin kaupalliset oluentekijät tekevät itse paskaa...

  * mielipiteeni ovat omiani eikä edusta työnantajaani, teollisuutta tai todellisuutta
   
  Suikalemarmelaadi tykkää tästä.
 19. Mestre

  Mestre

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Ainakaan Jumbossa ei ole. Lahden seudulta olen noita tähän mennessä ostanut kun olen käynyt mummon luona.

  Joo mutta ei löydy sieltä.
   
 20. Jage

  Jage

  Viestejä:
  451
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tätä itsekin ihmettelin kun tuolla Lahden suunnilla kävin paikallisessa S-Marketissa niin hyllyn päästä löytyi useampi 25kg säkki sahtimallasta. Tosin taisi olla Hollola/Lammi akselilla, joten sikäli ymmärrettävää.. (Lammin Sahti).
   
 21. Kojashi

  Kojashi

  Viestejä:
  170
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eikös tuo selviä laskemalla ihan perusgeometrian kautta siitä missä oluen pinta astiassa on..?

  --------


  Itse tein juuri NEIPAa vähän erilaisella mallaspohjalla. 70% vehnä, 15% kaura, 15% pale ale.
  Ei mitään merkittävää ongelmaa mäskäyksessä ja olut vaikuttaa vallan mainiolta. Kermamainen suutuntuma todellakin.
  Itseasiassa hyötysuhde yllätti ja volttejakin tuli sitäkautta liki 1% suunniteltua enemmän.

  Nyt tuoreeltaan vaan raju hop burn, kun 35l söi 1,5kg humalaa ja keitostakin vasta 12pv.
  Eiköhän tuo parissa päivässä kegissä rauhoitu ja katoa aika pian parempiin suihin :geek:
   
 22. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitä hiivaa käytit?

  Jäi kyllä itselle hyvä kokemus tuosta WLP-066 London Fogista, slurrya tallessa sen verran että pitää uusiksi tehdä joku kerta satsi neipaa. Josko tällä kertaa neipaa, eikä neDipaa, kun AA tosiaan oli reilusti odotuksia isompi.
   
 23. Kojashi

  Kojashi

  Viestejä:
  170
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Käytin tyylilleni tylsästi ja säästeliäästi perus US-05, joka toimii minulla kaikille aleille, niin sourit, stoutit kuin tämä NEIPAkin.
  Lämpötilana 23*C, joka on huomattavasti korkeampi kuin normaali 17-20*C
  Myös mäskäyslämpö oli 67*C, kun yleensä mäskään 65*C.

  Ja siis 6,1% vahvuutta tällä, mutta tykkään itse tehdä alle nykyisen markettirajan 5,5%.

  [​IMG]
   
  Suikalemarmelaadi tykkää tästä.
 24. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Joo, US-05 on kyllä harvinaisen yleispätevä hiiva, varmasti neipakin toimii tuolla.

  Ainakin tyylilajille ominainen ulkonäkö :kahvi:
   
 25. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  No kyllähän sen siitä saa laskettua aika tarkasti. Tosin ei oo hirveesti tietoa paljonko olutta jää pöntön pohjalle hiivan ja muhjujen kanssa. Yhden pöntön taktiikalla liikkeellä.

  Hiton mielenkiintoinen vehnä-NEIPA. Vois kokeilla itekin joskus ;)

  -----

  Omaan Candy orange hazy ipaan (tai neipaan, jos niin joku tykkää) liittyen vesilukko pulputtanut jo 9 päivää. Tosi hitaasti, mutta varmasti pulputtelee vielä. Vähä suunnittelin, et olisin heittänyt pöntön parvekkeelle cold crashiin ja pullottanut ylihuomenna, mutta eihän tästä mitään tule, kun käy niin hitaasti loppuun. En halua räjähteleviä pulloja, joten odotellaan. Miten pitkään toi US-05 yleensä käy ?

  -----

  Samalla jo mietteissä, josko jotain jouluolutta tekis ensi viikolla. Vähän oon kaavaillut jouluista brittiläis-suomalaista brown alee. Mitäs sepät sanoo seuraavasta viritelmästä? Tietoa ja taitoa ei ole, joten mennään vähän mutulla...

  Viking sahtimallas 70 %
  Viking Pilsner 15 % (löytyy rouhittuna kotoo)
  Viking Caramel 100 10 %
  Viking Caramel 300 5 %

  Humalointiin vaikka East Kent Goldingia ja Fugglea (en tiedä vielä miten)

  Aromia appelsiininkuorista, vaniljauutteesta ja kanelitangosta
   
 26. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sahtimallas ja pilsner on lähes sama asia. Sahtimallas sisältää huhujen mukaan suurelta osin pilsneriä ja hitusen caraa.

  Ottaisin itse tuohon mukaan jonkun hieman paahdetun maltaan tai esim. brown maltin tuomaan enemmän paahteisia ja toffeen sävyjä. Tai punertavampaa, esim. viking maltin melanoid/red ale.

  Edit: Ja siis crystal 100/300 ei sinänsä ole vikaa, mutta mielestäni cara ja red ale/brown ale tuo hieman eri sävyjä paahteisuudessa ja karamellisävyissä.

  Omasta mielestä jouluoluessa mallasrunko on se pääasia, humalointi on sitten sivuosassa. Ja riittävä vahvuus mielestäni myös, koska pitäähän sitä hieman lämmittävää tunnetta tulla :kahvi:
   
 27. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Jepulis, laitetaan vaikka red alee vähä joukkoon. Jonkun lähteen mukaan sahtimallas olisi 90% pilsneriä ja 10% dark alee. Tuo reseptini pilsneri on vaan lisäys, jotta kotona olevat jämät saa käytettyä.

  Tähän candy orange hazy ipaan liittyen viskasin pöntön eilen illalla parvekkeelle cold crashin toivossa. Samalla mittasin fg:n joka oli 1.011, joten aika kuivaks US-05 vetää korkeesta mäskäyslämpötilasta huolimatta. Olut näyttää enemmänkin vaalean harmaalta kiljulta ja maussa kitalaen takaosaa polttavaa katkeruutta. Oletan, että näytteessä mukana vielä aika paljon hiivaa ja humalamuhjuja. Maku periaatteessa lähes ok, mut maistuu vähä jotenki hiivaiselta ja katkerot polttelee. Jotenki se humalien ihana trooppinen hedelmällisyys on vähä myös väistynyt. En tiedä...vähä pettyny oon toistaseks. Katotaan josko se siitä kirkastuis. Ei maltti vaan enää riittäny, kun kävi 11 päivää ja lopun aikaa niin harvakseltaan. Kai se melkein maalissa on, kun vaan kirkastuis.
   
 28. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hazy ipa kuulostaa kyllä ihan siltä, että sen on tarkoituskin olla sakeaa läpinäkymätöntä kiljua :geek:

  Hiivahan vielä aktiivisen käymisvaiheen jälkeen prosessoi omia käymistuotteitaan siistimpään muotoon. Eli käymisvaiheen jälkeen kannattaa vielä hetken antaa hiivan siistiä tuotoksiaan, yleensä tasoittaa oluen makua.

  Jos kelit nyt menee sopivasti nollaa kohti, niin pari päivää alle 5 asteessa yleensä kirkastaa olutta aika hyvin, jos se on kirkastuakseen. Tuo oma neipa-kokeilu ei tosin kirkastunut vaikka kuinka crashasi, mikä on toki odotettua koska proteiinit on suurelti edelleen liemessä mukana.

  Kunhan tuohon saa hapot ja hiivalle hetken aikaa tasoitella makuja niin voi parantua hyvinkin vielä.
   
 29. Mestre

  Mestre

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Kylläpä stoutin pullotus osaa olla sotkuista puuhaa. Kuin moottoriöljyn kanssa pelaisi.

  Resepti oli muistaakseni:

  70% sahtimallas
  10% kauraryyni
  10% roasted barley
  5% black malt
  5% crystal wheat

  Humalana magnum 2g/L keiton alussa (en muista tarkalleen montako IBUa) ja hiivana US-05. Arvioitu alkoholiprosentti 7% luokkaa, en ole mittaillut.

  Aika kuivaa ja paahteista. Tuon black maltin olisi voinut ehkä jättää pois.
   
 30. Kojashi

  Kojashi

  Viestejä:
  170
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Katsohan tuohon yläpuolelle pari viestiä, jossa oma kiljuni us-05:llä.
  Nyt parpäivää myöhemmin kegissä olut on odotuksien mukaan tasoittunut. Hop burn on vähentynyt, vaikka sitä vielä on.

  Aromi on itsellä erittäin hyvä. Tosin Galaxy/Mosaic combolla harvoin heikkoa saakaan.
  Itsellä cold crash kesti poikkeuksellisesti van 24h (vrt 2-5vrk yleenstä) ja luonnollisesti liivatetta ei käytetty.
  Kegissähän tuo jatkuu sitten.
   
 31. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Olut näytti aikaisemmin enemmän lonkerolta kuin oluelta. Toki mittalasi on hieman harmaata muovia jo valmiiks. Mutta eipä parane hötkyillä. Olut oli cold crashissa parvekkeella melkein 2 vuorokautta ja mun mielestä selkeesti kirkastunut siis sillä tavalla, että hiiva ja muhjut painuneet hyvin pohjaan. Toissapäivänä pullotin ja samalla maistoin tuotetta, joka oli ihan ok. Hieman sellaista vetisyyttä havaittavissa. Runko oli mukavan täyteläinen ja tuoksussa mukavaa amerikan humalaa. Samalla polttava katkeruus oli onneksi hävinnyt. Sanoisin, että käymisastian hanasta ei kannata tuotetta arvioida, silla mukaan tulee varmasti hiivaa ja polttavaa humalaa pohjalta. Väri muistuttaa laihaa ananasmehua, joten hieman oranssimpaa olisi saanut olla. Hieman pettynyt olen siihen, ettei karamellisoitu appelsiininkuori maistu, vaikka sitä on melkein tuplat alkuperäiseen reseptiin verrattuna. Oletan, että humalat peittää sen maun. Täytyy lauantaina korkata ensimmäinen pullo ja antaa tuomio vasta sitten :)
   
 32. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Jos olut on pullotettu tiistaina niin en suosittele, että vielä lauantaina korkkaat muutakuin ehkä uteiliaisuuden ja malttamattomuuden takia. Happoja ei meinaan tuossa ajassa vielä kunnolla ehdi syntyä ja tuloksena on enemmänkin makeahkoa vähähappoista lientä.
   
 33. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  IMG_20181026_134044_957.jpg

  :kippis:
   
 34. joku

  joku

  Viestejä:
  725
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Muistan lapsuudesta, kun Joutsassa, josta isäni oli kotoisin tehtiin sahtia. Ei taida enää sillä suunnalla olla tekijöitä?
   
 35. Sappheiros

  Sappheiros

  Viestejä:
  7
  Rekisteröitynyt:
  17.09.2018
  Eilen oli barley wine päivä, ei onnistunut kunnolla... Ominaispaino jäi aivan liian alas, 10% oli suunnittelmissa, mutta jos hiiva käyttää oletetusti jäänee alle 7% oliko lie huuhtelu aika liian lyhyt vai miksi ei sokerit irronnut.

  Mutta tuoksu ja maku oli vierteessä erinomaisia odotukset kuitenkin korkealla.
   
 36. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Sain juuri brown ale -tyyppisen jouluolueni pullotettua. Olut kävi 2 viikkoa ja 2 päivää oli parvekkeella cold crashissa. Viime päivinä en havainnut vesilukossa liikettä. Tuli samalla tehtyä emämoka, kun mittasin FG:n vasta pullotuksen jälkeen. Tämä syystä, että laskin parvekekylmää olutta mittalasiin ja annoin sen lämmetä huoneenlämpöiseksi. Samalla hoidin pullotusprosessin ja tyhmänä luulin, että FG:n välimittaukset on ihan vaan oluen haaskausta. Meinasin persiilleni lentää ku mittari näytti 1.020. Mikä hitto tota S-04 hiivaa oikein vaivaa? Nätisti kävi enkä voinu kuvitella, että jäisi noin makeaksi. Viikon käymisen jälkeen lisäsin appelsiininkuoret, vaniljan ja ripauksen kanelia. Samalla vähän pönttöä pyörittelin ja vesilukko pulputteli iloisesti vielä tämän jälkeenkin. Onko käynyt niin, että hiiva vain nukahti ja jatkaa nyt pullossa käymistä niin, että saan räjähteleviä pulloja? Makea jouluolut ei haittaa, mutta pommipullot pelottaa. Ei varmaan auta nyt muuta, kun avata pullo testiksi 4 päivän välein. Ja melkein vois defraktometrin hommata, jotta ominaispainojen mittaus olisi hieman helpompaa.
   
 37. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Minkälainen mallaspohja? Oliko mukana paljonkin huonosti mäskäytyviä aineksia?

  Tummempia ja vahvempia tehtäessä usein kannattaa miettiä mäskin koostumusta, että laittaako sinne huonosti mäskäytyviä sekaan missä vaiheessa.

  S-04 on kyllä yleensä aika äkäinen hiiva, itsellä käynyt melkein aina yli 80% AA:han. Tosin se yleensä tekee niin kahdessa erässä, eli ensin käy kuin kilju turbohiivalla konsanaan vesilukon anellessa armoa, sitten laskeutuu jolloin voi tulla harhaluulo, että käyminen olisi loppunut. Mutta kun pöntölle antaa reilun heilautuksen niin käyminen aktivoituu taas uudestaan ja kestää pari lisäpäivää jolloin saavutetaan ne 1.010:n tuntumaan menevät lukemat.

  Se, että mistä tuo todella johtuu on vaikeampi sanoa. Voihan olla, että mäskäys tuotti melko vähän käymiskelpoisia sokereita ja AA jäi siksi alas. Eli voi olla, että kaikki kävi mitä oli helposti käytävissä. Mikä oli OG keiton jälkeen? Entä oliko tehokkuus reseptiin nähden millainen? Sujuiko mäskäys normaalin oloisesti jossain siellä 66 asteen tuntumassa?

  Mutta koska kyseessä on brown ale, niin en lähtisi tuota välttämättä hirveästi edes karbonoimaan, tai ainakin kannattanee harkita karbonointisokerimäärän pienentämistä, jos on pelkoa liikahapoista. Brown ale on tyyli, jossa mielestäni vähänkin liikaa happoja vie täyteläiseltä mallasrungolta tehoja, enemmänkin nautin brown alen matalahappoisena kuin vähänkään hapokkaana.
   
  Viimeksi muokattu: 12.11.2018
 38. Sappheiros

  Sappheiros

  Viestejä:
  7
  Rekisteröitynyt:
  17.09.2018


  Noin 6/7 palea ja 1/7 cara munich 1
  Mikeller kirjan Big bad barley wine ohje.
   
 39. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Taitaa olla aika yleistä, että S-04 jää johonkin 1.020 tienoille ja laskeutuu pohjaan. Vaatii hieman ravistelua, jotta lähtee käymään uudelleen. Monikin ihmetellyt keskustelupalstoilla tätä. Itse vähän pyöritin pönttöä pohja kiinni lattiassa, joten ei tainnut auttaa. Tosin mun tapauksessa mäskäsin 70 asteessa tunnin verran ja mallaspohjassa noin yhteensä 17,5% karamellia ja red alee, joista tulee käymiskelvottomia sokereita. Oletin, että silti kävisi jonnekin 1.015 tienoille. Ite mäskäyksessä kaikki meni ok. OG oli 1.056 targetin ollessa 1.057. Tehokkuus noin 73%. Laitoin jälkikäymissokeria noin 5 g/l, joka näin jälkiviisaana oli hieman liikaa varsinkin, jos olut ei käynyt loppuun. Täytyy viikon välein avata pullo ja tarkkailla painetta. Taas opin oluen panemisesta paljon :)
   
 40. ossid

  ossid

  Viestejä:
  474
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No ei kyllä noin simppelillä mallaspohjalla pitäisi tehokkuudessa tulla ongelmaa sinänsä.

  Barley winejä tehtäessä kannattaa harkita ns. tuplamäskäystä, jos ei pannussa riitä tila kaikelle sille maltaalle. Monet jättää huuhtelematta kokonaan, jotta vierre on mahdollisimman väkevää. Itse jos tavoittelen mahdollisimman suurta saantoa, niin mäskään jäykällä vesi-mallassuhteella ja huuhtelen varsin pienellä vesimäärällä.

  Joo nyt kun tarkemmin muistelen S-04 panoja niin se vaatii ensimmäisen rykäisyn jälkeen pientä ravistamista, että alkaa taas touhuamaan.

  Tuo mäskäyslämpö ja karamellimaltaiden suuri määrä kyllä jossain määrin selittää tuota korkeaa FG:tä. 5g/l ei sinänsä välttämättä ole liikaa, mutta itse olisin tyylilajiin nähden hieman vähentänyt määrää.
   
 41. Soakki

  Soakki

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Moi, sama ilmiö tuttu. Joskus ilmaantuu aivan käymisen alussa tai lopussa kun käyminen on hitaampaa. Olen itse arvioinut, että hiiva saattaa jäädä käymisastian pohjalle nalkkiin esim. vahvasti humaloidussa vierteessä humalasilpun alle tai muun kiinteän pohjalle laskeutuvan materiaalin alle.
   
 42. Azukki

  Azukki Köyhä

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  12.07.2017
  Itsellä S-04 on vetänyt molempina kertoina alle 1.010 (1.057 -> 1.008 ja 1.048 -> 1.007), kun kahdesti olen tuota käyttänyt. Mäskäyslämmöt ollut 67 ja 68 omien mittausten mukaan. Itsellä ei tosin mitään lämpötilakontrollia käymisessä, joten käymislämpö on ollut välillä 20-24 astetta, joten voi tuostakin johtua.
   
 43. Sappheiros

  Sappheiros

  Viestejä:
  7
  Rekisteröitynyt:
  17.09.2018
  Barley wine kuivahumaloitiin eilen, käynyt myös jo reilusti kuivemmaksi kun ohje, FG tavoite oli 1028 ja eilen oltiin jo 1020.
  Jäätiin tosiaan reilusti tavote OGstä ja kävi myös paljon kuivemmaksi, onko nyt mäskäys lämpö heittänyt liikaa vai mikä on? Mielipiteitä?

  Suunnitelmissa tarkastaa vielä huomenna ja sitten coldcrashhiin pariksi päiväksi ennen pullotusta, käyminen jo päällisin puolin miltei ellei täysin lakannut, lisääkö miten hapettumisen riskiä vielä tarkistaa ominaispaino? Vai luottaa vain että työ on tehty ja kylmään vaan suoraan huomenissa?
   
 44. Mestre

  Mestre

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Paljonko ruis-IPAan kannattaa maksimissaan laittaa ruista? Viimeksi laitoin 15% vaaleaa ruismallasta ja 5% kaljamallasta. Ajattelin aluksi että ei tässä paljoa ruis maistu, mutta sitten kun tein taas pelkästä ohrasta niin tuli sellainen fiilis että tämähän maistuu vetiseltä (siis pelkästä ohrasta tehty).
   
  Viimeksi muokattu: 21.11.2018
 45. Soakki

  Soakki

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  You are being redirected...

  Siinä testattu sama vierre mäskäys 71,7c ja 63,9c lämmössä.

  OG lähes sama, FG:ssä ero 0.009 toki 63,09c "hyväksi"

  Tuosta tulkittuna, luulisin että jos lämpötilat on olleet sinne päinkään, niin noin suuri ero ei selity lämpötiloilla. Onko hiiva sama jolla laskennallinen FG on tehty? Epäilen että mäskäyksessä on ollut muuta ongelmaa, esim. huuhtelussa tai maltaat kokkareina tms.

  Itse olen ottanut tavaksi mitata ominaispainon ennen huuhtelua (tässä tilanteessa on yleensä helpoin tehdä korjausliikkeitä ja säätää ominaispainoa huuhteluveden määrällä). Varsinkin jos pitää kotipanimossa kokeellista linjaa ja tekee usein uusia reseptejä, on vaikea arvioida hyötysuhde oikein, ja laitteistokohtaisia eroja esiintyy (esim. Grainfatherissa vehnämaltaat yleensä laskee hyötysuhdetta, kun taas kylmälaukku tms mäskäimessä, ei jatkuvan huuhtelun systeemillä, veikkaan että ero ei ole yhtä dramaattinen).
   
 46. Arvo Paperi

  Arvo Paperi

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sahtimaltaasta sen verran että Riihimäen prismasta olen omani hakenut.
   
 47. Sappheiros

  Sappheiros

  Viestejä:
  7
  Rekisteröitynyt:
  17.09.2018

  Hiiva on sama kun laskennallisessa ohjeessa, varmaankin vierteen kierrätys ollut vajavaista, silti yllätti tuo reilusti kuivaksi käyminen
   
 48. Mason

  Mason

  Viestejä:
  234
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuli ostettua vehkeitä. Oisko suosituksia noista valmiskiteistä ja niihin tehtävistä modauksista? Mäskäyshommiin ei tässä oikein vielä innostus riitä, mutta vois kokeilla noita eri kittejä pienillä satseilla. Eli hakusessa sellanen suht helposti onnistuva tapaus. Kaikki muu paitsi vehnä maistuu.
   
 49. Maso

  Maso

  Viestejä:
  287
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kiteillä saa jo hemmetin juotavaa olutta, etenkin jos niihin lisää humalaa, spray maltaita tai jotain eksoottisempaa mallasta uuttamalla. Kittien ohjeissa saattaa olla että lisää sokeria, mutta sokeri kannattaa korvata spray maltaalla tai toisella kitillä. Sokeria lisäämällä tulee helposti kiljua. Jos homma on ihan aluillaan niin ei kannata ehkä lähteä liian monimutkaisella reseptillä vaan pitää mahdollisimman yksinkertaisena. Saa helpommin pohjatuntumaa.
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2018
 50. Mason

  Mason

  Viestejä:
  234
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Joo sen verran luin tuosta et sokeria sinne ei kannata lisätä missään nimessä ellei halua kiljutouhuja.