Oluen paneminen itse

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Strutter, 04.11.2016.

 1. persu

  persu

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  Mikäli humalat tarvitsisivat steriloimista, olisi kuivahumalointi melko riskaabelia hommaa. Dry hopping kuitenkin tehdään melkein aina lisäämällä humalat sellaisenaan käymispönttöön ja käsittääkseni siitä seuraavat ongelmat ovat erittäin harvinaisia. (jotkut kuulemma huljauttavat kuivahumalointiin menevät humalat starsanissa mutta käsittääkseni konsensus on että tämä on tarpeetonta)
   
 2. ossid

  ossid

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuivahumaloinnissa vierre on jo suurelti käynyt olueksi ja siinä on alkoholia suojaamassa kontaminaatiolta.

  Mutta joo, riski kontaminaatioon kuivahumaloiden takia on todella pieni.

  Star-sanissa huljuttelu kuulostaa kyllä jo hätävarjelun liioittelulta.
   
 3. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  No niin, sit pitäis alkeelliset välineet panohommiin hommata. Olen vähän ajatellut tuota lapon oluenpanijan aloitustarvikesetti basic plussaa, johon lisäksi automaattilappo, pullontäyttäjä, star sania, mäskäyspussi ja humalasukkia. Toisena vaihtoehtona olen ajatellut lappo-brändättyä käymispönttöä kannella ja vesilukolla, jonka lisäksi keräilisin lähes samat välineet kuin tuossa aloitustarvikesetissä. Suurin ero näissä se onko käymisastissa hana vai ei. Toisaalta hana voisi olla kätevä, kun siitä saisi näytteen helposti. Jos lappo menee rikki, voi pullotuksen hoitaa hätätapauksessa vaikka suoraan hanasta. Toisaalta säästäisin muutaman euron, kun ottaisin pöntön ilman hanaa ja vaikuttaa se jotenkin tukevammaltakin.
  Varmasti joku vastaa tähän, että osta molemmat pöntöt, mutta ajattelin pärjätä yhdellä. Amazonista matkalla jo keittokattila, jota voi käyttää apupönttönä. Kommentteja?
   
 4. ossid

  ossid

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016

  Käymisastiassa olevassa hanassa on (oikein asennettuna) sekin etu, että oluen voi laska siitä suoraan astiaan, josta pullotus tehdään tai jotkut jopa pullottavat suoraan käymisastiasta. Itse teen niin, että lappoan oluen toiseen astiaan johon on lisätty sokeriliemen muodossa pullotukseen vaadittava sokeri. Hapettumisriski on tällä tavalla isompi, mutta toisaalta oluesta saa kirkkaampaa kun mukaan ei tule juuri lainkaan hiivamuhjua yms. käymisastian pohjalta.

  Ihan ok oloinen setti tuo lapon aloittelijapakkaus sinänsä on. Itse ostin aikoinaan prismasta ihan perinteisen ns. melkko-pöntön käymisastiaksi. Nyt noita on useampi jo, kun on tullut naarmuja ja muuta kulumaa astioihin.

  Minkä kokoinen keittokattila amazonista tarttui?

  Mäskin huuhteluunhan on olemassa ikea-klassikko, IDEALISK lävikkö. Joskus mittasin niin n. 2.5kg mallassatsi mahtuu tuohon lävikköön kokonaan ja mäskin voi huuhdella tuon avulla. Huuhteluhan ei ole täysin välttämätöntä oluen teossa(ns. No sparge), sillä vain saadaan maltaista loputkin sokerit talteen ja kustannuksia alas. Mäskäyspussin voi myös nostaa käymispöntön päälle ja uuniritilä väliin ja huuhdella sen läpi. Tai sitten vain huuhdella siten, että kaikki maltaat pussista pönttöön, jokunen litra kuumaa vettä, hämmennys ja liemet talteen(Batch sparge).
   
 5. jonesky12345

  jonesky12345

  Viestejä:
  1 505
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Moikka. Kiinnostunut aloittelija ilmoittautuu. Kaipaisin mahdollisia lisävinkkejä omien varusteideni osalta ja vinkkejä johonkin toimivaan, esim perus IPA-APA tyyliseen reseptiin, ehkä miedomman humaloinnin päästä. Olisi ainakin ekaan erään lähdettäessä tärkeää, että tuotteet saisi tilattua suomalaisesta verkkokaupasta suht helposti ja että resepti olisi "helpommasta" päästä jos sellainen on mahdollista.

  Olen tehnyt käyttämällä kotiviiniä ja siideriä, joten käyttäminen, hiivan laskeutumisen odottelu, lappoaminen pinnasta jne ovat tuttua huttua. Käymisastioina on käytössä sellasia n. 25l lasisia koripulloja joiden kaulaan istuu suoraan jo valmiina olevat vesilukot kumisilla adapterikorkeilla. Lappokin löytyy jo valmiiksi. Desinfioinnit on tuttua huttua. Tässä tapauksessa varmaankin tuo keiton jälkeisten asioiden desinfiointi riittää, koska keitetty vierre on steriiliä? Viinin ja siiderin valmistuksessa ollaan vaan pesty tuo lasinen käymispullo ja pullotukseen käytettävät pullot ihan fairyllä eli ei ole mitenkään erikseen desinfioitu ja mitään pilaantumisia ei kyllä ole myöskään vuosien varrella sattunut. Mitä miedompaa, sitä tarkempaa varmaan toki.

  Mäskäämiseen mulla olisi käytössä Anovan Sous Vide sirkulaattori. Jostain luin, että jos mäskit on jossain harsopussissa tms sielä nesteessä, niin tuolla laitteella voisi tehdä mäskäämisen. Mulla on jo valmiiksi 20l kylmälaukku (mallia korkea) tuolle sirkulaattorille, mutta toki sen voi iskeä minkä vaan kattilan/ämpärin kylkeen. Tuon laitteen avulla mäskäämisen voi suorittaa pykälissä eli nostaa lämpöä vaikka aina se 10-15 astetta kerrallaan eri entsyymien toiminnan aikaansaamiseksi, mutta jos se on tarpeetonta, niin tuolla hoituu toki yksivaiheinenkin mäskäys suht tarkalla lämpötilakontrollilla.

  Minkälaisesta setistä kannattaisi lähteä liikkeelle? Mistä mäskille pussi? Minkälaista mallasta ja miten paljon (joku resepti?), mitä humaloita, mitä mausteita reseptiin? Tarkoitus olisi saada vaikkapa n. 5% vaaleaa IPA:a tai APA:a n. parin kymmenen litran satsi, joka tollaseen lasipulloon menee vielä aivan heittämällä, niin lopputulemaksi jäisi sitten joku n. 15l pullotettavaa. Voiko tuon käytetyn tuotteen iätyksen hoitaa käymisastiassa ilman välilappoamista vai aiheuttaako hiivasakka pohjalla jotain ongelmia? Ollaan siidereissä ja viineissä yleensä annettu nesteen olla siinä ilmatiiiviissä lasipullossa n. 5-6 viikkoa, kun ensimmäiset 1-2 viikkoa on kulunut käymiseen ja siitä sitten pullotettu.
   
 6. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Joo täytyy laittaa tuo aloittelijapakkaus tilaukseen. Ei siitä hanasta haittaakaan ole. Itsekin ajattelin tehdä pullotuksen juuri noin miten teet.
  Tilasin Amazonista ihan vaan 12,5 litran kattilan. Oli joku kamppis, että sai ilmaisen toimituksen. Yhteensä 37,99€ maksoi, joten ihan ok hinta. Enimmäkseen itelleni keittelen eikä oma kulutus kovin suurta ole, joten en ajatellut yli 10 litran eriä tarvitsevani :)
  Ikean lävikkö on myös ostoslistalla. Täytyy joku päivä poiketa sielläkin ostoksilla.
   
 7. ossid

  ossid

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  amazon.de tarjoaa kaikkiin yli 39€ ostoksiin ilmaiset postit, eikä tuo ole tilapäinen kampanja.

  Itse olisin ottanut hieman isomman niin on sekoitteluvaraa paremmin, mutta kyllä tuollakin alkuun pääsee ja jää hyväksi huuhteluveden lämmityskattilaksi jos myöhemmin panostaa isompaan kattilaan tms.

  Tosiaan kun tuota pullotusta miettii niin valmiin käyneen oluen lorottelu on pahinta mitä sille voi tehdä.

  Hapettumisen seurauksena olut tummuu ja aromit heikkenee sekä oluesta tulee hieman tunkkaista. Optimitilanne olisi siis pullottaa mahdollisimman vähillä siirroilla astiasta toiseen.
   
 8. jonesky12345

  jonesky12345

  Viestejä:
  1 505
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Voiko mäskäyksen tehdä niin, että mäskää suoraan vaikkapa isossa kylmälaukussa täydellä määrällä vettä esim harsopussissa ja huljuttelee lopuksi pussia nesteessä niin että saa loput sokerit liuotettua? Sous vide sirkulaattorilla kun onnistuisi kätevästi tuon koko nesteen kuumana pitäminen.
   
 9. Jage

  Jage

  Viestejä:
  388
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Beer and BBQ Larry Youtubessa ainakin tehnyt pienen erän sous vide sirkulaattorilla. Katsele sieltä.
   
 10. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Jos nyt näin amatöörinä yritän vastailla lyhyesti. Melkein suosittelisin, että perehtyisit hieman enemmän aiheeseen esimerkiksi lukemalla reittausblogia Kotioluen valmistus | Reittausblogi
  Tuolta löytyy myös varmasti hyviä reseptejä. Tosin lähes kaikki taitavat olla aika katkeropitoisia, mutta jättämällä pois keiton alkuvaiheen humalalisäykset tai siirtämällä niitä keiton loppuvaiheeseen, voidaan katkeroa vähentää. Lisäksi blogin kirjoittajalla ei ole kunnon jäähdytystä keiton jälkeen, mikä lisää oluen katkeruutta.
  Myös muutamat youtube-videot ovat hyvin opettavaisia. Voisin suositella mörköpanimon videoita Mörköpanimo
  Kaikki tarvittavat välineet ja raaka-aineet löytyy kotimaisesta verkkokaupoista www.lappo.fi tai www.panimonurkka.fi
  Ainakin alkuun suosittelisin ihan yksivaiheista mäskäämistä ilman turhia säätöjä. Uskoisin, että kylmälaukku pitää halutun mäskäyslämpötilan kohtuullisen hyvin ilman mitään lämmittimiä, joten sirkulaattorista ei taida olla paljoa lisäarvoa. Mäskäyksen voi tehdä suoraan kylmälaukkuun koko vesimäärällä ilman huuhtelua, mutta tällöin kyseessä on mäskäys ilman huuhtelua (no sparge). Joudut näin ollen käyttämään hieman enemmän maltaita, koska tehokkuus on huonompi. Maltaiden "huuhtelu" sillä sokeripitoisella vierteellä ei tietääkseni auta vaan puhdas huuhteluvesi irroittaa loputkin sokerit maltaista paremmin. Vähän sama asia, kun yrittäisi pestä käsiään kuravedessä.
  Asioista enempi tietävä korjatkoon, jos tässä meni jokin asia pieleen. Ite en ole vielä kertaakaan olutta pannut, mutta ensi viikolla olen :kippis:
   
 11. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Kyllä tuo 39 € raja oli tiedossa, mutta kattila maksoi alle sen ja sain silti ilmaisen toimituksen. Onhan se 12,5 litran kattila hieman tiukka, jos meinaa 10 litraa valmista olutta saada. Se nyt oli vähän kompromissi sen suhteen mikä mahtuu liedelle ja uuniin. Toisaalta tarkoitus onkin panna pienehköjä eriä ja kokeilla erilaisia oluita.
   
  ossid tykkää tästä.
 12. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Eilen tuli pantua ekan kerran ja tuotteena candy orange hazy ipa. Ihan mukavaa puuhaa, mutta aikaa se ottaa hitosti. Pari pientä kämmiä tuli tehtyä, mutta opin prosessista paljon. Eniten pieleen meni humalointi, koska luulin oman jäähdytyksen olevan tehoton ja pelkäsin ibuja. Tarkoitus oli jäähdyttää vierre 90 asteeseen ja heittää humalat peliin vasta sitten. Jäähdytyksen kanssa tuli säädettyä siinä ja lopulta lämpötila olikin jo 60 astetta ennen kuin sain humalat sekaan. Ibuja varmaan tulossa 0. Jäähdytyksen tein niin, että kylmää vettä suihkun letkun kautta käymispöntön pohjalle ja keittokattila käymispönttöön killumaan. Kylmä vesi virtaa keittokattilan ja käymispöntön välistä iloisesti lattialle ja siitä viemäriin jäähdyttäen tehokkaasti.
  Huuhtelun tein huljuttelemalla mäskipussia koko huuhteluvesimäärässä. Todella helppo tapa ja tehokkuuskin oli hyvä. Tehokkuudesta puheenollen pääsin 73% lukemaan, mutta todellisuudessa se oli vieläkin parempi, koska osa reseptin sokerista on vielä karamellisoiduissa appelsiininkuorissa, jotka lisään kuivahumaloinnin yhteydessä. OG oli 1.060, target 1,052. Jouduin siis hieman laimentamaan, mutta saanpahan olutta enemmän :D
   
 13. ossid

  ossid

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattaa huomioida, että tuossa laimentamisessa myös maut ja ibut laimenee. Jos vaikka 20l batchia täytyisi laimentaa 1.060->1.052 niin vettä pitää lisätä ~3 litraa. Tuon vaikutus makuun on jo varmasti havaittavissa.

  Laimentamisen voi laskea vaikkapa brewmaten tools-valikon water dilution toiminnolla. Samasta valikosta löytyy toki muitakin hyödyllisiä laskureita.

  Mutta tervetuloa kerhoon. Tästä eteenpäin kun käyminen on ohi niin kannattaa muistaa, että hapettuminen on suuri vihollinen yleisen kontaminaation ohella. Eli ei turhaa lorotusta ja välineet puhtaaksi. Varsinkin automaattilappo on monesti melkoinen bakteeripesäke, kun siinä on kaikenlaisia rakosia ja tiivisteitä.

  Itse ostin juuri laskuhanan käymispönttöön. Ajattelin tehdä erillisen pullotusastian josta oluen saa pullottaa ilman lapon käyttöä. Eli vain yksi lappoaminen käymisastiasta pullotusastiaan, josta hanan, letkun ja pullotustikun avulla tavara pulloon.
   
 14. scorpion_mp

  scorpion_mp

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Juu täytyy säätää tehokkuus brewmatessa jatkossa vastaamaan enemmän todellisuutta. Ei vaan voinut tietää, kun ei ole ennen tehnyt. Eihän se laimentaminen hyvästä voi olla makujen suhteen.
  Tämän erän laimennusveden laskin juuri tuolla brewmaten water dilutionilla. Todella hyvin kaikki lämpötilat ja vesimäärät osui nappiin ohjelman mukaisesti, että siinä mielessä hyvin tehty ohjelma. Olut käy jo tosi kivasti ja ilmassa leijailee älyttömän herkullinen trooppisen hedelmän tuoksu; mangoa, persikkaa ja passionhedelmää.
  Pienen ongelman huomasin siinä, että mulla ei ole keittokattilassa eikä käymispöntössä mitään mitta-asteikkoa. En siis tiedä oikein paljonko olutta tuli, joten jälkikäymissokerin määrä täytyy arvioida. Täytyy piirtää jatkoa ajatellen mitta-asteikko käymispöntön kylkeen.
   
 15. Mestre

  Mestre

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Myykö mikään isompi kauppa sahtimaltaita pääkaupunkiseudulla? Panimonurkasta ei viitsisi ostaa kun säkki maksaa 35€, eli kympin enemmän kuin niissä Prismoissa joissa niitä ylipäätään myydään.
   
 16. ossid

  ossid

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ainakin täällä Tampereen seudulla Viking Maltin sahtimallasta on 25kg säkeissä melkein jokaisessa Prismassa. Luulisi pk-seudulla löytyvän myös.

  Eikös s-ryhmällä ole joku sivukin mistä näkee tuotteiden saatavuudet, foodie.fi tms?
   
 17. David ":DA" Imodium

  David ":DA" Imodium

  Viestejä:
  1 302
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tietääks joku onko mahdollista tehdä HYVÄÄ olutta itse?
   
 18. otaar

  otaar

  Viestejä:
  198
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  on täysin mahdotonta, näin panimolla työskentelevänä voin sanoa että teen itse silkkaa paskaa, ja kaikki muutkin kaupalliset oluentekijät tekevät itse paskaa...

  * mielipiteeni ovat omiani eikä edusta työnantajaani, teollisuutta tai todellisuutta
   
  Suikalemarmelaadi tykkää tästä.
 19. Mestre

  Mestre

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2017
  Ainakaan Jumbossa ei ole. Lahden seudulta olen noita tähän mennessä ostanut kun olen käynyt mummon luona.

  Joo mutta ei löydy sieltä.
   
 20. Jage

  Jage

  Viestejä:
  388
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tätä itsekin ihmettelin kun tuolla Lahden suunnilla kävin paikallisessa S-Marketissa niin hyllyn päästä löytyi useampi 25kg säkki sahtimallasta. Tosin taisi olla Hollola/Lammi akselilla, joten sikäli ymmärrettävää.. (Lammin Sahti).