Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Sama suunnitelmissa. Minkälaisella reseptillä olette menossa ja mistä hait tuon maitohappobakteerin?
Maltaat oli 50/50 saksalaista pilsneriä ja vehnämallasta.
Pöpöt näistä: Gefilus Apteekkarin kuuri 10 kapselia - Apteekkituotteet.fi
Mäskättiin, kiehautettiin ja alennettiin PH maitohappoliuoksella 4.4:ään.
Jätettiin braumeisteriin 30 asteen lämpöön ja heitettiin 5 kapselin sisukset sekaan. Huomenna katsotaan paljonko on hapantunut, jos tarpeeksi niin keitetään ja pistetään käymään US-05:llä.
Onko kukaan testannut tehdä noilla halvemmilla laitteilla kettle souria? Iteltä löytyy Brew monk, millä tekisi mieli koittaa tehdä.
Ei nyt varsinaisesti liity ketjun aiheeseen, muuten kuin tarkoitusperiltään mutta kysytään täältä:
Lämmitysjärjestelmän uusiuduttua olisi jäänyt autotallista käyttämättömäksi entinen lämmityskeskus johon siis tulee sähkö, valo ja vesi. Mietin olisiko tuosta tilasta tehtävissä oluen keittelyyn sopiva tila, mutta ongelmaksi muodostuu keittelyssä syntyvän vesihöyryn kuljetus pienestä varastotilasta pois. Olisiko ideoita tähän ettei kosteus jäisi tilaan pyörimään (periaattessa jokin tuuletin pyörimään hormiin joka on sitten kattilan päällä varmaan se tavallisin).
Vinkkejä?
Motonetissä näyttäisi olevan tämmöinen melko edulliseen hintaa:
Prego olutkone 2500W 30 l | Motonet Oy
Onko kukaan kokeillut? Tekeekö tuolla oluet? Saako tuolla aloittelija aikaan muutakin kuin sotkua?
Kiitos raportista! Taidankin kääntyä ennemmin tuon Brew Monkin suuntaan.Kävin motonetissä muilla ostoksilla ja katsoin samalla tuota olutkonetta. Oli esillä yksi näytekappale.
http://imgur.com/a/u8NZtOU
Yleisvaikutelma on, että ei ole 300e arvoinen laitos. Ihan esim. huuhtelussa vaaditaan se, että piippu nostetaan kattilan yläpuolelle ja piipun alle, kattilan päälle ujutetaan tuo välirengas. Varmaan mukavaa kun piipussa on 10kg tavaraa.
Kiitos raportista! Taidankin kääntyä ennemmin tuon Brew Monkin suuntaan.
Olen jo pitkään haaveillut oman oluentekolaitteiston hommaamista. Olisiko foorumilaisilla vinkkejä antaa aloittelijalle? Mitä muuta kannattaisi vaikka lappo.fistä laittaa tilaukseen tuon Brew Monkin lisäksi, että alkuun pääsee?
Kiitos raportista! Taidankin kääntyä ennemmin tuon Brew Monkin suuntaan.
Olen jo pitkään haaveillut oman oluentekolaitteiston hommaamista. Olisiko foorumilaisilla vinkkejä antaa aloittelijalle? Mitä muuta kannattaisi vaikka lappo.fistä laittaa tilaukseen tuon Brew Monkin lisäksi, että alkuun pääsee?
Tässä joitain käytännöllisiä välineitä. Kirjoitan kännykällä niin en linkkejä jaksa etsiä.
-Humalakori tai humalapusseja.
Totta. Viime satsissa mäskäyslämpötila oli hieman alempi 68 astetta, ja WLP051 vei sen 1.046 -> 1.011, joka oli mielestäni sopiva. Myöskin tuo Voss Kveik on ymmärtääkseni vielä enemmän "kuivattavempaa" kuin WLP051 ( Sigmund's Voss Kveik vs WLP051 California Ale V Yeast | White Labs ) joten luotan että Kveik kuivattaa paremmin kuin WLP051. Noh, saas nähä mitä käy. Koitan muistaa raportoida tuloksen.
Muutama viikko sitten pullotettu punk-ipa klooni diy dogin reseptillä tehtynä on vihdoin maistokunnossa.
Alkuperäinen:
-Voimakas sitrus ja havuisuus
-Kermainen suutuntuma ja katkerot
-Mallaspohja neutraali "hop-forward", ei juurikaan karamellin vivahteita
Omatekemä
-Mustaherukka vahva tuoksussa ja maussa, sitrus ja havu läsnä mutta ei niin voimakkaasti mitä orkkiksessa
-Nahkean purevat katkerot
-Selvä karamellimaltaan vivahde mallasrungossa
Edit: Ja tosiaan vasemmalla kuvassa orkkis punk ipa, oikealla omatekemä
Oliko alusta alkaen noin tumma, vai tuntuiko ajan myötä?
Itse olen tapellut viimeaikoina hapettumista vastaan, joka moista aiheuttaa.
Hapettunut olut monesti maistuu makealta ja tunkkaiselta , aromikkuus vähenee ja väri tummuu.
____
Itselle tulossa kettle-sourauttu mango-sour. (Jossa kaikki ei missään nimessä mennyt nappiin)
Juuri crashimään, toivottavasti reilun vk päästä lasiin.
Muutama viikko sitten pullotettu punk-ipa klooni diy dogin reseptillä tehtynä on vihdoin maistokunnossa.
Edit: Ja tosiaan vasemmalla kuvassa orkkis punk ipa, oikealla omatekemä
Maltaat oli 50/50 saksalaista pilsneriä ja vehnämallasta.
Pöpöt näistä: Gefilus Apteekkarin kuuri 10 kapselia - Apteekkituotteet.fi
Mäskättiin, kiehautettiin ja alennettiin PH maitohappoliuoksella 4.4:ään.
Jätettiin braumeisteriin 30 asteen lämpöön ja heitettiin 5 kapselin sisukset sekaan. Huomenna katsotaan paljonko on hapantunut, jos tarpeeksi niin keitetään ja pistetään käymään US-05:llä.
Mitenkä tämä onnistui?
Reilu viikko pullossa ja hapanoluen koeponnistus.
Hittolainen tämähän rokkaa, maltaina pilsua / vehnää. WLP:n Melange ja karpaloita "jälkihumalointina.
Oman pihan karviaisia lasissa, souria siis.
Ei kellään sattuisi olemaan kartiopohjaista rosterikäymispyttyä?
Harkinnut moisen hommaamista, mutta käyttökokemukset kiinnostaisi.
Minulla on pari tällaista halpisitaliaanoa.
Ihan toimivia, joskin hinnatalkaen valmistuslaatu näkyy mm tiivisteen ja kannen laaduttomuudessa ja mittaepätarkkuudessa.
Naarmuja oli lisäksi jo uutena, vaikka ne ei rosterissa ihan niin vaarallisia olekaan.
Aiemmin oli myös SS Brewtechin Brewbucket, semiconicaleja.
Ei pahaa sanottavaa niistä, muutakuin että se tärkein, eli hiivan talteenotto/sakanpoisto ei onnistu
----------
Seuraava investointihan on itsellä
1-2 Unitankkia, ja lopullisesti eroon hapettumisongelmista.
Tarpeeksi suurta mielenhäiriötä odotellessa...
Olis kyllä komia tuollanen unitankki. Itsellä on ollu 100l malli hakusessa, mutta saatavuus on kyllä todella huono ja sitten noissa isommissa hinta kasvaa jo ihan liian ylös.
Tällä hetkellä fermentasaurus käytössä ja ei kyllä ole paluuta tuon jälkeen enää tavallisten käymisastioiden kanssa leikkimiseen. On se vaan niin helppoa tehdä suljettuna siirtona kaikki ja saa valmista tavaraa suoraan kegeihin/pulloihin.
100l alkaa olla jo aika railakas eräkoko näin kotioluissa.
Tämä oma 60l on imo isohko, vaikka näitä jaetaan suurehkolle toimintaa seuraavalle kerholle.
Fermentosarus on kyllä mielenkiintoinen kapistus.
Olen harkinnut sen hankintaa ihan vain kokeillakseni unitankin kaltaista toimintaa halvalla.
Mutta taas, muovilla on rajallinen käyttöikä, mielummin säästän sellaiseen joka kestää.
Joo käyttöikä on rajallinen, mutta toisaalta niitä saa 10kpl samaan hintaan kun mitä rosterisia. Nyt on tulossa vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa fermentasaurus 2, jolloin tulee 27L ja 50L malli. Näissä on vähän paranneltu noita ensimmäisen pöntön puutteita. Katsoo nyt miten noiden hinnat asettuu, mutta voi olla että tulee sitten pari tuollasta 50L pönttöä hommattua, jos nyt ei satu jostain vähän ylimäärästä liikenemään rosteripönttöä varten.
Tällä hetkellä fermentasaurus käytössä ja ei kyllä ole paluuta tuon jälkeen enää tavallisten käymisastioiden kanssa leikkimiseen. On se vaan niin helppoa tehdä suljettuna siirtona kaikki ja saa valmista tavaraa suoraan kegeihin/pulloihin.
Pääseekö tällaisella setillä aloitteleva oluenpanija alkuun?
https://www.lappo.fi/cart/fill/eNol...CRxjs7gHW2sZTMEpLpn4iMQXoS0d-kEO6crV__9gIwXqA,,
Puuttuuko jotain oleellista?
Onko suosituksia maltaista, humalista ja hiivasta? Jos vaikka sitten jollain ale-oluella lähtisi koittamaan.Muuten ok, mutta skippaa tuo mallaspakkaus IMO, ja osta maltaat ja humalat + hiiva erikseen.
Onko käytössä lämpötilasäädettyä käymistilaa? Lagerin teko vaatii kellarilämpötilaa, ale-oluet tulee kivasti matalahkossa huonelämpötilassa.
Onko suosituksia maltaista, humalista ja hiivasta? Jos vaikka sitten jollain ale-oluella lähtisi koittamaan.
Mökillä käymisastian saisi kyllä kellariin, mutta en ole tuota lämpötilaa siellä sen tarkemmin mitannut, eikä se siis lämpötilasäädetty kuitenkaan ole. Minkälaisia ratkaisuja tuohon lämpötilasäätöön on muut rakentaneet? Joku vanha täysikokoinen jääkaappi ajaisi kai asiansa siinä hommassa..?
Kaikki muut oikeastaan itselleni maistuu paitsi vehnäoluet ja IPAt. Savuisista aromeista kyllä pidän, esim Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Jouluolut oli mielestäni oikein suun mukaista, harmi että vaan tuollainen kausiolut.Onko jotain olutta jonka kaltaista haluaisit tehdä?
Tuollainen valmispakkaus on siitä kiva ihan täysaloittelijalle (kuten meikä), että siinä on tarkat ohjeet mukana jossa mainitaan lämpötilat ja minuutit kauanko mitäkin vaihetta tehdään ja muutenkin oli ihan hyvät ohjeet käymiseen jne. Itse tuli eka satsi tehtyä tuollaisella Brewfermin mallaspakkauksella ja ihan hyvää siitä tuli mielestäni vaikka aika perusporter onkin.Muuten ok, mutta skippaa tuo mallaspakkaus IMO, ja osta maltaat ja humalat + hiiva erikseen.
Ääni inkbirdille. Kaikki valmiina samassa paketissa.Vanha jääkaappi ja amazonista ITC-308 termostaatti(~40e) tai ebaysta STC-1000(huom kiina, n. 5e) jolla lämpötilakontrolli.
Tuo ITC-308 vaikuttaisi kyllä aika helpolta ratkaisulta. Mökillä sattuisi olemaan yksi arkkupakastin tyhjillään, voiko tuota siihen käyttää, vai onko pakastin jo vähän liian järeä jäädytykseltään? Arkkupakastimeen ei toki tuo Fermentasaurus mitenkään kätevästi sopisi...Ääni inkbirdille. Kaikki valmiina samassa paketissa.