Oluen paneminen itse

Viestiketju alueella 'Ruoka & juoma' , aloittaja Strutter, 04.11.2016.

  1. Moebbels

    Moebbels

    Viestejä:
    106
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Kaverin kanssa aloiteltiin molempien ensimmäinen hapanolut. Gose laitettiin hapattumaan kattilassa Lactobacillus Rhamnosuksella. Huomenna keitetään ja katsotaan mitä tuli. Maustetaan himalajansuolalla ja korianterilla.
     
  2. Suikalemarmelaadi

    Suikalemarmelaadi

    Viestejä:
    180
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Sama suunnitelmissa. Minkälaisella reseptillä olette menossa ja mistä hait tuon maitohappobakteerin?
     
  3. Moebbels

    Moebbels

    Viestejä:
    106
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Maltaat oli 50/50 saksalaista pilsneriä ja vehnämallasta.
    Pöpöt näistä: Gefilus Apteekkarin kuuri 10 kapselia - Apteekkituotteet.fi

    Mäskättiin, kiehautettiin ja alennettiin PH maitohappoliuoksella 4.4:ään.
    Jätettiin braumeisteriin 30 asteen lämpöön ja heitettiin 5 kapselin sisukset sekaan. Huomenna katsotaan paljonko on hapantunut, jos tarpeeksi niin keitetään ja pistetään käymään US-05:llä.
     
    Kojashi ja Suikalemarmelaadi tykkäävät tästä.
  4. Suikalemarmelaadi

    Suikalemarmelaadi

    Viestejä:
    180
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    No nyt on tekemisen meininki :tup:
     
  5. Kojashi

    Kojashi

    Viestejä:
    167
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016

    Sourit on itsellekin hyppy tuntemattomaan vielä, mutta ehdottomasti listalla.
    Braukalla sujuu tosiaan hyvin kettle sour, ilman muuta.

    ------

    Brewdogilta uusin DIY Dog
     
  6. Blind-

    Blind-

    Viestejä:
    10
    Rekisteröitynyt:
    25.10.2016
    Onko kukaan testannut tehdä noilla halvemmilla laitteilla kettle souria? Iteltä löytyy Brew monk, millä tekisi mieli koittaa tehdä.
     
  7. Moebbels

    Moebbels

    Viestejä:
    106
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    En näe mitään syytä miksi ei voisi. Vastuksen tehot asetat vaan matalalle ettei kärtsää maltaita.
    Mulla sama laite ja voisin hyvin sillä tehdä jos vielä happamia tulee väännettyä.
     
    Blind- tykkää tästä.
  8. Jage

    Jage

    Viestejä:
    394
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Ei nyt varsinaisesti liity ketjun aiheeseen, muuten kuin tarkoitusperiltään mutta kysytään täältä:
    Lämmitysjärjestelmän uusiuduttua olisi jäänyt autotallista käyttämättömäksi entinen lämmityskeskus johon siis tulee sähkö, valo ja vesi. Mietin olisiko tuosta tilasta tehtävissä oluen keittelyyn sopiva tila, mutta ongelmaksi muodostuu keittelyssä syntyvän vesihöyryn kuljetus pienestä varastotilasta pois. Olisiko ideoita tähän ettei kosteus jäisi tilaan pyörimään (periaattessa jokin tuuletin pyörimään hormiin joka on sitten kattilan päällä varmaan se tavallisin).

    Vinkkejä?
     
  9. ossid

    ossid

    Viestejä:
    412
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Huuva kattoon ja kanavatuuletin + kanavaa josta poisto jotakin kautta ulos.
     
    Jage tykkää tästä.
  10. Nummisoft

    Nummisoft

    Viestejä:
    8
    Rekisteröitynyt:
    15.12.2016
  11. Jouska

    Jouska

    Viestejä:
    32
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Motonetissä näyttäisi olevan tämmöinen melko edulliseen hintaa:
    Prego olutkone 2500W 30 l | Motonet Oy

    Onko kukaan kokeillut? Tekeekö tuolla oluet? Saako tuolla aloittelija aikaan muutakin kuin sotkua?
     
  12. ossid

    ossid

    Viestejä:
    412
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Olen katsellut samaa, mutta pitäisi käydä käpistelemässä paikan päällä. Vierteen kierrätystähän tuossa ei ole, koska pumppu puuttuu. Se on tosin helppo ratkaista asentamalla pumppu poistohanan kautta, kuten bulldog brewerissä on tehty.

    Lisäksi lämmönsäätö näyttää olevan melko alkeellista mallia, vaikkakin digitaalinen onkin. Eli mitään ohjelmoitua mäskäystä tuolla ei voi tehdä.

    Ainut ero ebayn/alibaban yms teepannuihin taitaa oikeastaan olla mallaspiippu ja kansi. Melkein lähtisin ennemmin Brew Monk tms suuntaan, joka maksaa kuitenkin vain satasen enemmän, jossa on sitten hieman ohjelmoitavuutta ja pumppu mukana.
     
  13. ossid

    ossid

    Viestejä:
    412
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Kävin motonetissä muilla ostoksilla ja katsoin samalla tuota olutkonetta. Oli esillä yksi näytekappale.

    http://imgur.com/a/u8NZtOU

    Yleisvaikutelma on, että ei ole 300e arvoinen laitos. Ihan esim. huuhtelussa vaaditaan se, että piippu nostetaan kattilan yläpuolelle ja piipun alle, kattilan päälle ujutetaan tuo välirengas. Varmaan mukavaa kun piipussa on 10kg tavaraa.
     
    Jouska tykkää tästä.
  14. Maso

    Maso

    Viestejä:
    249
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Pregon tuotteet ovat kaikki olleet halpaa paskaa tähän mennessä, poikkeuksena näyttäisi olevan tuo olutkone joka on myös kallis.
     
    Namemma tykkää tästä.
  15. Jouska

    Jouska

    Viestejä:
    32
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Kiitos raportista! Taidankin kääntyä ennemmin tuon Brew Monkin suuntaan.

    Olen jo pitkään haaveillut oman oluentekolaitteiston hommaamista. Olisiko foorumilaisilla vinkkejä antaa aloittelijalle? Mitä muuta kannattaisi vaikka lappo.fistä laittaa tilaukseen tuon Brew Monkin lisäksi, että alkuun pääsee?
     
  16. Shaikke

    Shaikke

    Viestejä:
    33
    Rekisteröitynyt:
    20.11.2016
    Alkuun pääsee ilmankin mutta varsinkin kesällä olisi hyvä olla jokin pönttöön sopiva vierteenjäähdytin.
     
  17. Nummisoft

    Nummisoft

    Viestejä:
    8
    Rekisteröitynyt:
    15.12.2016
    Tässä joitain käytännöllisiä välineitä. Kirjoitan kännykällä niin en linkkejä jaksa etsiä.
    -Humalakori tai humalapusseja.
    -Sekoituskauha tai vastaava.
    -Kaksi käymisastiaa, toinen käymiseen ja toinen apuastiaksi
    -Lappo, automaattilappo on kätevä. Letkun voi joutua uusimaan esim. silikonisella.
    -Ominaispainomittari ja sille astia.
    -Korkitin.
    -Pullotustikku.
    -Star sania desinfiointiin
    -Pullonkuivatusteline
    -Ruutta desinfiointiaineelle
    -Lämpömittari.
    -Pbw pesuaine kattilalle.
    -Vaaka
     
    Jouska tykkää tästä.
  18. Mestre

    Mestre

    Viestejä:
    26
    Rekisteröitynyt:
    03.01.2017
    Tulipa tehtyä taas vehnäolutta, tällä kertaa Danstar Munich hiivalla. Täytyy sanoa että maistuu aivan vitun kamalalta. Lukemani perusteella oletin eittä tulisi aivan eri makuista, tai oikeastaan mautonta, mutta tässä onkin todella terävä maku. Hedelmäinen, mutta ei banaaninen, ja lisäksi joku sivumaku mikä muistuttaa säilykeherkkusientä. Myös viina ja turbohiivamainen kitkeryys maistuu. 3 päivää pullotuksesta ei ollut hiilihappoa paljoakaan, vaikka pullahiivalle se riitti helposti. Pääkäyminen oli tälläkin hiivalla niin raivokasta että oletin että pitäisi olla jo. Toivottavasti maku laimenee ajan kanssa ja hiilihapotkin löytyvät jostain, koska muuten tätä ei juo muu kuin viemäri.
     
  19. Jage

    Jage

    Viestejä:
    394
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
  20. Mestre

    Mestre

    Viestejä:
    26
    Rekisteröitynyt:
    03.01.2017
    Vehnäoluesta on kadonnut turbohiivakiljun maku, mutta maku on silti aivan erilainen kuin hefeweizeniin kuuluu. Tulee vähän mieleen Dr. Pepper, tai ne purkkapallot mitä saa kolikoilla toimivista automaateista. Hiilihapon puute taitaa selittyä sillä että korkit eivät olleet tarpeeksi tiukalla. On sitä sentään vähäsen.
     
  21. Suikalemarmelaadi

    Suikalemarmelaadi

    Viestejä:
    180
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    23L Amarillo-Mango-Apaa laitoin eilen pulloihin ja tuoksu oli aika huumaava :tup:

    Maris otter pohjana, Amarillolla humalointi, kylkeen tilkka mosaicia vimosille minuuteille.
    Hiivana Safalen S-04, joka käytti nätisiti 1,014.
    Jälkihumalointiin snadisti citraa, amarilloa ja 4 purkkia mangoja -> Nämä edelleen primäärissä 4pv.
    Siitä viikoksi sekundääripömpeliin ja hyvältä näyttää.:kippis:

    Tämänkin olisi ajoissa voinut tehdä, että olisi juhannukseksi ollut maistettavana..
     
  22. Azukki

    Azukki

    Viestejä:
    20
    Rekisteröitynyt:
    12.07.2017
    Tähän palatakseni, mäskäyslämpö oli asteen alempi kuin suunniteltu, eli 68 c. Voss Kveik söi iloisesti tuossakin lämmössä mäskätyn sokerin 1.042 -> 1.005 (AA 87-88 %).

    Vadelma wheat ale onnistui myös hyvin. Laitoin siihen 600g vadelmia 10l satsiin.

    Tänään pitäisi pullottaa ensimmäinen kettle sour -yritys, berliner weisse. Maistui ihan raparperimehulta ennen hiivausta pari viikkoa sitten, joten suuret odotukset :kippis:
     
  23. ossid

    ossid

    Viestejä:
    412
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Muutama viikko sitten pullotettu punk-ipa klooni diy dogin reseptillä tehtynä on vihdoin maistokunnossa.

    Pari kuvaa ensin alkuun ja sitten huomioita.

    IMG_20180629_212858.jpg
    IMG_20180629_212918.jpg

    Alkuperäinen:
    -Voimakas sitrus ja havuisuus
    -Kermainen suutuntuma ja katkerot
    -Mallaspohja neutraali "hop-forward", ei juurikaan karamellin vivahteita

    Omatekemä
    -Mustaherukka vahva tuoksussa ja maussa, sitrus ja havu läsnä mutta ei niin voimakkaasti mitä orkkiksessa
    -Nahkean purevat katkerot
    -Selvä karamellimaltaan vivahde mallasrungossa

    Edit: Ja tosiaan vasemmalla kuvassa orkkis punk ipa, oikealla omatekemä :think: :kippis:
     
    Viimeksi muokattu: 29.06.2018
    Xirka, Azukki, Kojashi ja 2 muuta tykkäävät tästä.
  24. Kojashi

    Kojashi

    Viestejä:
    167
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Oliko alusta alkaen noin tumma, vai tuntuiko ajan myötä?
    Itse olen tapellut viimeaikoina hapettumista vastaan, joka moista aiheuttaa.

    Hapettunut olut monesti maistuu makealta ja tunkkaiselta , aromikkuus vähenee ja väri tummuu.

    ____

    Itselle tulossa kettle-sourauttu mango-sour. (Jossa kaikki ei missään nimessä mennyt nappiin)
    Juuri crashimään, toivottavasti reilun vk päästä lasiin.
     
  25. ossid

    ossid

    Viestejä:
    412
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016

    En tarkkaillut valtavasti, mutta kyllä se esikuvaansa tummempaa oli jo mäskäyksessäkin. About kaikki oluet mitä on tullut tehtyä on olleet tummempia mitä reseptin perusteella lasketut ebc:t antaisi olettaa.

    Mahdollistahan tuo hapettuminen on, kun ei ole co2-vehkeitä käytössä. Pullotus hoituu automaattilapolla ja pullotustikulla.

    Muutama olut on itselläkin jollain tapaa kontaminoitunut tai pilaantunut.
    Nyt esim. lasissa m41 belgihiivalla tehtyä jenkkihumaloitua ipaa, joka on liian hapokasta, tummaa ja tunkkaista. Täytyisi jossain kohtaa investoida rst-käymisastiaan ja liuottaa lipeässä kaikki vermeet.
     
  26. Jage

    Jage

    Viestejä:
    394
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Minulla samankaltaisia kokemuksia. Teitkö DIY-dogin ohjeella?

    Pitäisipä laittaa taas uutta olutta tulemaan, mutta en osaa vielä sanoa tehdäkö Zombie Dustia ensimmäistä kertaa vaiko @miiksu ohjeen mukaista vehnäolutta joka edellisessä erässä oli ainakin helvetin hyvää (maussa lakkaa ja banaania, meni vain pilaantumaan perkules).
     
  27. Maso

    Maso

    Viestejä:
    249
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Nyt tuli aika yllätys.

    Onko kenelläkään tietoa mitä hiivaa mahtaa nuo Finlandia mallasuutteiden tölkit sisältää?

    Tein ns. "pizzaoluen" eli kaapin jämistä. Mäskäyksen jälkeen huomasin etten löydä hiivaa mistään mitä kyllä piti olla, ilmeisesti muuton jälkeen hukannut johonkin. Kävelin lähimpään markettiin ja "panimohyllyltä" ei löytynyt mitää sopivaa hiivaa olueen joten ostin tuollaisen Finlandia Perinteinen tölkin jossa tuli hiiva mukana.

    Nyt 2 viikon käymisen jälkeen otin testimaistelut hapottamalla sodastreamin kautta ja en huomaa mitään virhemakuja tai pahaa sanottavaa (vaikka vielä rankasti alihiivattu). Sanoisin että menee jopa us-05 edelle. Käyminen oli todella agressiivista 5 päivän ajan jonka jälkeen pysähtyi kuin seinään.

    Resepti oli seuraava:
    3kg Pale Ale
    1kg Pilsner malt
    0.6kg Cara pale 20 (?)

    20g Magnum @ 60min
    30g Cascade @ 30min
    10g Cascade @ 0min
    25g Cascade @ Kuivahumalointi 7pv

    Käyminen 21-22c tietämillä.

    Hiivana siis tuo Finlandia tölkin hiiva jota oli vaivaiset 5g josta selittyynee lopullinen FG joka oli 1.020. Voi tuosta tietysti vielä tipahtaa pari pojoa. Kyseessä kuitenkin 22L määrä. Ihmettelen vain miten tämä voi olla jo näin nopeasti ja alihiivattuna näin "virheetöntä" ja juotavaa, lämpötilakin oli suht. korkea käymisen ajan.
     
    Viimeksi muokattu: 15.07.2018
  28. Blind-

    Blind-

    Viestejä:
    10
    Rekisteröitynyt:
    25.10.2016
    Mitenkä tämä onnistui? Itse testasin noilla samoilla kapseleilla, mutta en tajunnut alentaa tuota PH:ta etukäteen vaan heitin suoraan kiehautuksen ja jäähdytyksen jälkeen sekaan. Nyt pönttö pidetty 45C vesihauteessa perjantai-illasta asti ja ainakaan eilen ei vielä ph-testiliuska missä asteikko on 2.8-4.6 näyttänyt mitään lukemaa.
    Annanko vain lillua vielä tuolla vesihauteessa ja odotan vai pitäisikö jotain muuttaa?
     
  29. Moebbels

    Moebbels

    Viestejä:
    106
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Unohtuipa tästä laittaa päivitystä. Hapantuminen oli helvetin hidasta, PH alkoi laskemaan vasta noin kolmen viikon kohdalla, jonka jälkeen keitettiin ja pistettiin käymään. Ihan ok simppeli gose siitä tuli, itse laittaisin enemmän suolaa ja korianteria ensi kerralle ja hapantuminen jollain muulla tavalla. Voi olla että kapseleissa oli liian vähän soluja ja sen takia eteni hitaasti.
     
  30. Suikalemarmelaadi

    Suikalemarmelaadi

    Viestejä:
    180
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Reilu viikko pullossa ja hapanoluen koeponnistus.

    Hittolainen tämähän rokkaa, maltaina pilsua / vehnää. WLP:n Melange ja karpaloita "jälkihumalointina." Sauerkraft2.jpg "

    Menee nää viritelmät kyllä jatkoon.
     
    Viimeksi muokattu: 06.08.2018
    joku, Maso, Blind- ja 6 muuta tykkäävät tästä.
  31. Janijoonaz

    Janijoonaz

    Viestejä:
    213
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Perhana joku voisi pientä korvausta vastaan jonkin hapanolut viritelmän luovuttaa maisteltavaksi!

    Ei tunnu oikein mistään noita saavan.
     
  32. Maso

    Maso

    Viestejä:
    249
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Millaisena lisäsit nuo karpalot? Mietin itsekkin puolukkaa/karpaloa seuraavaan olueen, lisäisikö mehuna vai murskana...
     
  33. Suikalemarmelaadi

    Suikalemarmelaadi

    Viestejä:
    180
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Karpalot kattilaan, pien kiehautus, jäähdytys ja koko mössö käymispyttyyn.
     
  34. tehjaapa

    tehjaapa

    Viestejä:
    14
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    [​IMG]

    Oman pihan karviaisia lasissa, souria siis.
     
    David ":DA" Imodium, Suikalemarmelaadi ja Maso tykkäävät tästä.
  35. Jage

    Jage

    Viestejä:
    394
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    En usko omaan pihaan kun lasissakin lukee "Made in Germany"
     
    Jyrchi ja sambba tykkäävät tästä.
  36. Suikalemarmelaadi

    Suikalemarmelaadi

    Viestejä:
    180
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Ei kellään sattuisi olemaan kartiopohjaista rosterikäymispyttyä?
    Harkinnut moisen hommaamista, mutta käyttökokemukset kiinnostaisi.
     
  37. Kojashi

    Kojashi

    Viestejä:
    167
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Minulla on pari tällaista halpisitaliaanoa.
    Ihan toimivia, joskin hinnatalkaen valmistuslaatu näkyy mm tiivisteen ja kannen laaduttomuudessa ja mittaepätarkkuudessa.
    Naarmuja oli lisäksi jo uutena, vaikka ne ei rosterissa ihan niin vaarallisia olekaan.


    Aiemmin oli myös SS Brewtechin Brewbucket, semiconicaleja.
    Ei pahaa sanottavaa niistä, muutakuin että se tärkein, eli hiivan talteenotto/sakanpoisto ei onnistu
    ----------

    Seuraava investointihan on itsellä
    1-2 Unitankkia, ja lopullisesti eroon hapettumisongelmista.
    Tarpeeksi suurta mielenhäiriötä odotellessa... :btooth:
     
    Potti5 tykkää tästä.
  38. Potti5

    Potti5

    Viestejä:
    109
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Olis kyllä komia tuollanen unitankki. Itsellä on ollu 100l malli hakusessa, mutta saatavuus on kyllä todella huono ja sitten noissa isommissa hinta kasvaa jo ihan liian ylös.

    Tällä hetkellä fermentasaurus käytössä ja ei kyllä ole paluuta tuon jälkeen enää tavallisten käymisastioiden kanssa leikkimiseen. On se vaan niin helppoa tehdä suljettuna siirtona kaikki ja saa valmista tavaraa suoraan kegeihin/pulloihin.
     
  39. Kojashi

    Kojashi

    Viestejä:
    167
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    100l alkaa olla jo aika railakas eräkoko näin kotioluissa.
    Tämä oma 60l on imo isohko, vaikka näitä jaetaan suurehkolle toimintaa seuraavalle kerholle. :bored:

    Fermentosarus on kyllä mielenkiintoinen kapistus.
    Olen harkinnut sen hankintaa ihan vain kokeillakseni unitankin kaltaista toimintaa halvalla.
    Mutta taas, muovilla on rajallinen käyttöikä, mielummin säästän sellaiseen joka kestää.
     
  40. Potti5

    Potti5

    Viestejä:
    109
    Rekisteröitynyt:
    21.10.2016
    Uudet kattilat tulee olemaan 100L, mutta tarkoitus olisi jotain 60L eräkokoja keitellä. Siinä mielessä pienempikin käymisastia menisi, mutta kyllähän se vähän jää kaivelemaan kun tietää että pystyisi sen 80-90 litraa tekemään, mutta käymisastiaan mahtuukin vain 60L.

    Joo käyttöikä on rajallinen, mutta toisaalta niitä saa 10kpl samaan hintaan kun mitä rosterisia. Nyt on tulossa vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa fermentasaurus 2, jolloin tulee 27L ja 50L malli. Näissä on vähän paranneltu noita ensimmäisen pöntön puutteita. Katsoo nyt miten noiden hinnat asettuu, mutta voi olla että tulee sitten pari tuollasta 50L pönttöä hommattua, jos nyt ei satu jostain vähän ylimäärästä liikenemään rosteripönttöä varten.
     
  41. Kojashi

    Kojashi

    Viestejä:
    167
    Rekisteröitynyt:
    19.10.2016
    Ilman muuta näin.
    Itsellä tuossa pelottaa enimmäkseen se että samassa tilassa paljon muutakin äherrystä ja sen kerran kun muoviin kopsahtaa, se on sitten siinä...

    Mutta tuo sauruksen 2. generaatio vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.
    Jos hinta pysyy järkevänä, saatampa itsekin poistaa tuollaissen 50l mallin näin välisiirtymänä.
     
  42. Jage

    Jage

    Viestejä:
    394
    Rekisteröitynyt:
    20.10.2016
    Kuinkas pitkälle noissa on tuo käyttöaika valmistuksesta, jos se noissa olisi merkitty? Itse kun ajattelin oikeasti yrittää ottaa paremmin hiivat aina talteen eikä tuollainen perus Speidel ole ideaali siihen. Jostain syystä myös cold crashauksessa vaikutti siltä että speidel yritti imeä ilmaa sisäänsä jonkin tiivisteen kautta kun purnukka kummallisesti "naputti" lähellä nollaa astetta. Ehkä tässäkin on nyt syynä se, ettei tuo iso käymisastia ole kauhean kätevä noin 24 litran vierteelle kun tuota turhaa ilmatilaa (toki käymisen jälkeen hiilidioksidia) jää aika reilusti.
     
  43. Jouska

    Jouska

    Viestejä:
    32
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
  44. ossid

    ossid

    Viestejä:
    412
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Muuten ok, mutta skippaa tuo mallaspakkaus IMO, ja osta maltaat ja humalat + hiiva erikseen.

    Onko käytössä lämpötilasäädettyä käymistilaa? Lagerin teko vaatii kellarilämpötilaa, ale-oluet tulee kivasti matalahkossa huonelämpötilassa.
     
  45. Jouska

    Jouska

    Viestejä:
    32
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Onko suosituksia maltaista, humalista ja hiivasta? Jos vaikka sitten jollain ale-oluella lähtisi koittamaan.

    Mökillä käymisastian saisi kyllä kellariin, mutta en ole tuota lämpötilaa siellä sen tarkemmin mitannut, eikä se siis lämpötilasäädetty kuitenkaan ole. Minkälaisia ratkaisuja tuohon lämpötilasäätöön on muut rakentaneet? Joku vanha täysikokoinen jääkaappi ajaisi kai asiansa siinä hommassa..?
     
  46. ossid

    ossid

    Viestejä:
    412
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Vanha jääkaappi ja amazonista ITC-308 termostaatti(~40e) tai ebaysta STC-1000(huom kiina, n. 5e) jolla lämpötilakontrolli.

    Itselläni on tällä hetkellä jääkaappi jossa termostaatti ohitettu ja ajastinkellolla säätö.

    Maltaana toimii mikä tahansa vaalea perusmallas(rouhittuna). Halvinta on Viking Maltin maltaat, elikkäs lahtelaista. Mielestäni parempaa tarjoaa esim. panimonurkan myymä Simpson's.

    Hiivoina on tullut käytettyä monenlaista. Hyvä perushiiva joka käyttää suht kuivaksi ja laskeutuu tiukasti käymisastian pohjalle on S-04. Humalana tavalliseen aleen voi laittaa melkein mitä vain, haluttu makumaailma ja katkeroaste vaikuttaa mitä kannattaa käyttää.

    Onko jotain olutta jonka kaltaista haluaisit tehdä?
     
    Jouska tykkää tästä.
  47. Jouska

    Jouska

    Viestejä:
    32
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Kaikki muut oikeastaan itselleni maistuu paitsi vehnäoluet ja IPAt. Savuisista aromeista kyllä pidän, esim Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Jouluolut oli mielestäni oikein suun mukaista, harmi että vaan tuollainen kausiolut.
     
  48. D`Walker

    D`Walker

    Viestejä:
    194
    Rekisteröitynyt:
    05.11.2016
    Tuollainen valmispakkaus on siitä kiva ihan täysaloittelijalle (kuten meikä), että siinä on tarkat ohjeet mukana jossa mainitaan lämpötilat ja minuutit kauanko mitäkin vaihetta tehdään ja muutenkin oli ihan hyvät ohjeet käymiseen jne. Itse tuli eka satsi tehtyä tuollaisella Brewfermin mallaspakkauksella ja ihan hyvää siitä tuli mielestäni vaikka aika perusporter onkin.

    Toki jos hieman näkee vaivaa ja tutkii reseptejä niin varmasti enemmän itsensä näköisen oluen saa tehtyä ostamalla ainekset erikseen.
     
  49. persu

    persu

    Viestejä:
    18
    Rekisteröitynyt:
    07.04.2018
    Ääni inkbirdille. Kaikki valmiina samassa paketissa.
     
  50. Jouska

    Jouska

    Viestejä:
    32
    Rekisteröitynyt:
    17.10.2016
    Tuo ITC-308 vaikuttaisi kyllä aika helpolta ratkaisulta. Mökillä sattuisi olemaan yksi arkkupakastin tyhjillään, voiko tuota siihen käyttää, vai onko pakastin jo vähän liian järeä jäädytykseltään? Arkkupakastimeen ei toki tuo Fermentasaurus mitenkään kätevästi sopisi... :tdown: