Oluen paneminen itse

Kaverin kanssa aloiteltiin molempien ensimmäinen hapanolut. Gose laitettiin hapattumaan kattilassa Lactobacillus Rhamnosuksella. Huomenna keitetään ja katsotaan mitä tuli. Maustetaan himalajansuolalla ja korianterilla.
 
Sama suunnitelmissa. Minkälaisella reseptillä olette menossa ja mistä hait tuon maitohappobakteerin?

Maltaat oli 50/50 saksalaista pilsneriä ja vehnämallasta.
Pöpöt näistä: Gefilus Apteekkarin kuuri 10 kapselia - Apteekkituotteet.fi

Mäskättiin, kiehautettiin ja alennettiin PH maitohappoliuoksella 4.4:ään.
Jätettiin braumeisteriin 30 asteen lämpöön ja heitettiin 5 kapselin sisukset sekaan. Huomenna katsotaan paljonko on hapantunut, jos tarpeeksi niin keitetään ja pistetään käymään US-05:llä.
 
Maltaat oli 50/50 saksalaista pilsneriä ja vehnämallasta.
Pöpöt näistä: Gefilus Apteekkarin kuuri 10 kapselia - Apteekkituotteet.fi

Mäskättiin, kiehautettiin ja alennettiin PH maitohappoliuoksella 4.4:ään.
Jätettiin braumeisteriin 30 asteen lämpöön ja heitettiin 5 kapselin sisukset sekaan. Huomenna katsotaan paljonko on hapantunut, jos tarpeeksi niin keitetään ja pistetään käymään US-05:llä.


Sourit on itsellekin hyppy tuntemattomaan vielä, mutta ehdottomasti listalla.
Braukalla sujuu tosiaan hyvin kettle sour, ilman muuta.

------

Brewdogilta uusin DIY Dog
 
Onko kukaan testannut tehdä noilla halvemmilla laitteilla kettle souria? Iteltä löytyy Brew monk, millä tekisi mieli koittaa tehdä.
 
Onko kukaan testannut tehdä noilla halvemmilla laitteilla kettle souria? Iteltä löytyy Brew monk, millä tekisi mieli koittaa tehdä.

En näe mitään syytä miksi ei voisi. Vastuksen tehot asetat vaan matalalle ettei kärtsää maltaita.
Mulla sama laite ja voisin hyvin sillä tehdä jos vielä happamia tulee väännettyä.
 
Ei nyt varsinaisesti liity ketjun aiheeseen, muuten kuin tarkoitusperiltään mutta kysytään täältä:
Lämmitysjärjestelmän uusiuduttua olisi jäänyt autotallista käyttämättömäksi entinen lämmityskeskus johon siis tulee sähkö, valo ja vesi. Mietin olisiko tuosta tilasta tehtävissä oluen keittelyyn sopiva tila, mutta ongelmaksi muodostuu keittelyssä syntyvän vesihöyryn kuljetus pienestä varastotilasta pois. Olisiko ideoita tähän ettei kosteus jäisi tilaan pyörimään (periaattessa jokin tuuletin pyörimään hormiin joka on sitten kattilan päällä varmaan se tavallisin).

Vinkkejä?
 
Ei nyt varsinaisesti liity ketjun aiheeseen, muuten kuin tarkoitusperiltään mutta kysytään täältä:
Lämmitysjärjestelmän uusiuduttua olisi jäänyt autotallista käyttämättömäksi entinen lämmityskeskus johon siis tulee sähkö, valo ja vesi. Mietin olisiko tuosta tilasta tehtävissä oluen keittelyyn sopiva tila, mutta ongelmaksi muodostuu keittelyssä syntyvän vesihöyryn kuljetus pienestä varastotilasta pois. Olisiko ideoita tähän ettei kosteus jäisi tilaan pyörimään (periaattessa jokin tuuletin pyörimään hormiin joka on sitten kattilan päällä varmaan se tavallisin).

Vinkkejä?

Huuva kattoon ja kanavatuuletin + kanavaa josta poisto jotakin kautta ulos.
 
Motonetissä näyttäisi olevan tämmöinen melko edulliseen hintaa:
Prego olutkone 2500W 30 l | Motonet Oy

Onko kukaan kokeillut? Tekeekö tuolla oluet? Saako tuolla aloittelija aikaan muutakin kuin sotkua?

Olen katsellut samaa, mutta pitäisi käydä käpistelemässä paikan päällä. Vierteen kierrätystähän tuossa ei ole, koska pumppu puuttuu. Se on tosin helppo ratkaista asentamalla pumppu poistohanan kautta, kuten bulldog brewerissä on tehty.

Lisäksi lämmönsäätö näyttää olevan melko alkeellista mallia, vaikkakin digitaalinen onkin. Eli mitään ohjelmoitua mäskäystä tuolla ei voi tehdä.

Ainut ero ebayn/alibaban yms teepannuihin taitaa oikeastaan olla mallaspiippu ja kansi. Melkein lähtisin ennemmin Brew Monk tms suuntaan, joka maksaa kuitenkin vain satasen enemmän, jossa on sitten hieman ohjelmoitavuutta ja pumppu mukana.
 
Kävin motonetissä muilla ostoksilla ja katsoin samalla tuota olutkonetta. Oli esillä yksi näytekappale.

http://imgur.com/a/u8NZtOU

Yleisvaikutelma on, että ei ole 300e arvoinen laitos. Ihan esim. huuhtelussa vaaditaan se, että piippu nostetaan kattilan yläpuolelle ja piipun alle, kattilan päälle ujutetaan tuo välirengas. Varmaan mukavaa kun piipussa on 10kg tavaraa.
 
Pregon tuotteet ovat kaikki olleet halpaa paskaa tähän mennessä, poikkeuksena näyttäisi olevan tuo olutkone joka on myös kallis.
 
Kävin motonetissä muilla ostoksilla ja katsoin samalla tuota olutkonetta. Oli esillä yksi näytekappale.

http://imgur.com/a/u8NZtOU

Yleisvaikutelma on, että ei ole 300e arvoinen laitos. Ihan esim. huuhtelussa vaaditaan se, että piippu nostetaan kattilan yläpuolelle ja piipun alle, kattilan päälle ujutetaan tuo välirengas. Varmaan mukavaa kun piipussa on 10kg tavaraa.
Kiitos raportista! Taidankin kääntyä ennemmin tuon Brew Monkin suuntaan.

Olen jo pitkään haaveillut oman oluentekolaitteiston hommaamista. Olisiko foorumilaisilla vinkkejä antaa aloittelijalle? Mitä muuta kannattaisi vaikka lappo.fistä laittaa tilaukseen tuon Brew Monkin lisäksi, että alkuun pääsee?
 
Kiitos raportista! Taidankin kääntyä ennemmin tuon Brew Monkin suuntaan.

Olen jo pitkään haaveillut oman oluentekolaitteiston hommaamista. Olisiko foorumilaisilla vinkkejä antaa aloittelijalle? Mitä muuta kannattaisi vaikka lappo.fistä laittaa tilaukseen tuon Brew Monkin lisäksi, että alkuun pääsee?

Alkuun pääsee ilmankin mutta varsinkin kesällä olisi hyvä olla jokin pönttöön sopiva vierteenjäähdytin.
 
Kiitos raportista! Taidankin kääntyä ennemmin tuon Brew Monkin suuntaan.

Olen jo pitkään haaveillut oman oluentekolaitteiston hommaamista. Olisiko foorumilaisilla vinkkejä antaa aloittelijalle? Mitä muuta kannattaisi vaikka lappo.fistä laittaa tilaukseen tuon Brew Monkin lisäksi, että alkuun pääsee?

Tässä joitain käytännöllisiä välineitä. Kirjoitan kännykällä niin en linkkejä jaksa etsiä.
-Humalakori tai humalapusseja.
-Sekoituskauha tai vastaava.
-Kaksi käymisastiaa, toinen käymiseen ja toinen apuastiaksi
-Lappo, automaattilappo on kätevä. Letkun voi joutua uusimaan esim. silikonisella.
-Ominaispainomittari ja sille astia.
-Korkitin.
-Pullotustikku.
-Star sania desinfiointiin
-Pullonkuivatusteline
-Ruutta desinfiointiaineelle
-Lämpömittari.
-Pbw pesuaine kattilalle.
-Vaaka
 
Tulipa tehtyä taas vehnäolutta, tällä kertaa Danstar Munich hiivalla. Täytyy sanoa että maistuu aivan vitun kamalalta. Lukemani perusteella oletin eittä tulisi aivan eri makuista, tai oikeastaan mautonta, mutta tässä onkin todella terävä maku. Hedelmäinen, mutta ei banaaninen, ja lisäksi joku sivumaku mikä muistuttaa säilykeherkkusientä. Myös viina ja turbohiivamainen kitkeryys maistuu. 3 päivää pullotuksesta ei ollut hiilihappoa paljoakaan, vaikka pullahiivalle se riitti helposti. Pääkäyminen oli tälläkin hiivalla niin raivokasta että oletin että pitäisi olla jo. Toivottavasti maku laimenee ajan kanssa ja hiilihapotkin löytyvät jostain, koska muuten tätä ei juo muu kuin viemäri.
 
Vehnäoluesta on kadonnut turbohiivakiljun maku, mutta maku on silti aivan erilainen kuin hefeweizeniin kuuluu. Tulee vähän mieleen Dr. Pepper, tai ne purkkapallot mitä saa kolikoilla toimivista automaateista. Hiilihapon puute taitaa selittyä sillä että korkit eivät olleet tarpeeksi tiukalla. On sitä sentään vähäsen.
 
23L Amarillo-Mango-Apaa laitoin eilen pulloihin ja tuoksu oli aika huumaava :tup:

Maris otter pohjana, Amarillolla humalointi, kylkeen tilkka mosaicia vimosille minuuteille.
Hiivana Safalen S-04, joka käytti nätisiti 1,014.
Jälkihumalointiin snadisti citraa, amarilloa ja 4 purkkia mangoja -> Nämä edelleen primäärissä 4pv.
Siitä viikoksi sekundääripömpeliin ja hyvältä näyttää.:kippis:

Tämänkin olisi ajoissa voinut tehdä, että olisi juhannukseksi ollut maistettavana..
 
Totta. Viime satsissa mäskäyslämpötila oli hieman alempi 68 astetta, ja WLP051 vei sen 1.046 -> 1.011, joka oli mielestäni sopiva. Myöskin tuo Voss Kveik on ymmärtääkseni vielä enemmän "kuivattavempaa" kuin WLP051 ( Sigmund's Voss Kveik vs WLP051 California Ale V Yeast | White Labs ) joten luotan että Kveik kuivattaa paremmin kuin WLP051. Noh, saas nähä mitä käy. Koitan muistaa raportoida tuloksen.

Tähän palatakseni, mäskäyslämpö oli asteen alempi kuin suunniteltu, eli 68 c. Voss Kveik söi iloisesti tuossakin lämmössä mäskätyn sokerin 1.042 -> 1.005 (AA 87-88 %).

Vadelma wheat ale onnistui myös hyvin. Laitoin siihen 600g vadelmia 10l satsiin.

Tänään pitäisi pullottaa ensimmäinen kettle sour -yritys, berliner weisse. Maistui ihan raparperimehulta ennen hiivausta pari viikkoa sitten, joten suuret odotukset :kippis:
 
Muutama viikko sitten pullotettu punk-ipa klooni diy dogin reseptillä tehtynä on vihdoin maistokunnossa.

Pari kuvaa ensin alkuun ja sitten huomioita.

IMG_20180629_212858.jpg

IMG_20180629_212918.jpg


Alkuperäinen:
-Voimakas sitrus ja havuisuus
-Kermainen suutuntuma ja katkerot
-Mallaspohja neutraali "hop-forward", ei juurikaan karamellin vivahteita

Omatekemä
-Mustaherukka vahva tuoksussa ja maussa, sitrus ja havu läsnä mutta ei niin voimakkaasti mitä orkkiksessa
-Nahkean purevat katkerot
-Selvä karamellimaltaan vivahde mallasrungossa

Edit: Ja tosiaan vasemmalla kuvassa orkkis punk ipa, oikealla omatekemä :think: :kippis:
 
Viimeksi muokattu:
Muutama viikko sitten pullotettu punk-ipa klooni diy dogin reseptillä tehtynä on vihdoin maistokunnossa.

Alkuperäinen:
-Voimakas sitrus ja havuisuus
-Kermainen suutuntuma ja katkerot
-Mallaspohja neutraali "hop-forward", ei juurikaan karamellin vivahteita

Omatekemä
-Mustaherukka vahva tuoksussa ja maussa, sitrus ja havu läsnä mutta ei niin voimakkaasti mitä orkkiksessa
-Nahkean purevat katkerot
-Selvä karamellimaltaan vivahde mallasrungossa

Edit: Ja tosiaan vasemmalla kuvassa orkkis punk ipa, oikealla omatekemä :think: :kippis:

Oliko alusta alkaen noin tumma, vai tuntuiko ajan myötä?
Itse olen tapellut viimeaikoina hapettumista vastaan, joka moista aiheuttaa.

Hapettunut olut monesti maistuu makealta ja tunkkaiselta , aromikkuus vähenee ja väri tummuu.

____

Itselle tulossa kettle-sourauttu mango-sour. (Jossa kaikki ei missään nimessä mennyt nappiin)
Juuri crashimään, toivottavasti reilun vk päästä lasiin.
 
Oliko alusta alkaen noin tumma, vai tuntuiko ajan myötä?
Itse olen tapellut viimeaikoina hapettumista vastaan, joka moista aiheuttaa.

Hapettunut olut monesti maistuu makealta ja tunkkaiselta , aromikkuus vähenee ja väri tummuu.

____

Itselle tulossa kettle-sourauttu mango-sour. (Jossa kaikki ei missään nimessä mennyt nappiin)
Juuri crashimään, toivottavasti reilun vk päästä lasiin.


En tarkkaillut valtavasti, mutta kyllä se esikuvaansa tummempaa oli jo mäskäyksessäkin. About kaikki oluet mitä on tullut tehtyä on olleet tummempia mitä reseptin perusteella lasketut ebc:t antaisi olettaa.

Mahdollistahan tuo hapettuminen on, kun ei ole co2-vehkeitä käytössä. Pullotus hoituu automaattilapolla ja pullotustikulla.

Muutama olut on itselläkin jollain tapaa kontaminoitunut tai pilaantunut.
Nyt esim. lasissa m41 belgihiivalla tehtyä jenkkihumaloitua ipaa, joka on liian hapokasta, tummaa ja tunkkaista. Täytyisi jossain kohtaa investoida rst-käymisastiaan ja liuottaa lipeässä kaikki vermeet.
 
Muutama viikko sitten pullotettu punk-ipa klooni diy dogin reseptillä tehtynä on vihdoin maistokunnossa.
Edit: Ja tosiaan vasemmalla kuvassa orkkis punk ipa, oikealla omatekemä :think: :kippis:

Minulla samankaltaisia kokemuksia. Teitkö DIY-dogin ohjeella?

Pitäisipä laittaa taas uutta olutta tulemaan, mutta en osaa vielä sanoa tehdäkö Zombie Dustia ensimmäistä kertaa vaiko @miiksu ohjeen mukaista vehnäolutta joka edellisessä erässä oli ainakin helvetin hyvää (maussa lakkaa ja banaania, meni vain pilaantumaan perkules).
 
Nyt tuli aika yllätys.

Onko kenelläkään tietoa mitä hiivaa mahtaa nuo Finlandia mallasuutteiden tölkit sisältää?

Tein ns. "pizzaoluen" eli kaapin jämistä. Mäskäyksen jälkeen huomasin etten löydä hiivaa mistään mitä kyllä piti olla, ilmeisesti muuton jälkeen hukannut johonkin. Kävelin lähimpään markettiin ja "panimohyllyltä" ei löytynyt mitää sopivaa hiivaa olueen joten ostin tuollaisen Finlandia Perinteinen tölkin jossa tuli hiiva mukana.

Nyt 2 viikon käymisen jälkeen otin testimaistelut hapottamalla sodastreamin kautta ja en huomaa mitään virhemakuja tai pahaa sanottavaa (vaikka vielä rankasti alihiivattu). Sanoisin että menee jopa us-05 edelle. Käyminen oli todella agressiivista 5 päivän ajan jonka jälkeen pysähtyi kuin seinään.

Resepti oli seuraava:
3kg Pale Ale
1kg Pilsner malt
0.6kg Cara pale 20 (?)

20g Magnum @ 60min
30g Cascade @ 30min
10g Cascade @ 0min
25g Cascade @ Kuivahumalointi 7pv

Käyminen 21-22c tietämillä.

Hiivana siis tuo Finlandia tölkin hiiva jota oli vaivaiset 5g josta selittyynee lopullinen FG joka oli 1.020. Voi tuosta tietysti vielä tipahtaa pari pojoa. Kyseessä kuitenkin 22L määrä. Ihmettelen vain miten tämä voi olla jo näin nopeasti ja alihiivattuna näin "virheetöntä" ja juotavaa, lämpötilakin oli suht. korkea käymisen ajan.
 
Viimeksi muokattu:
Maltaat oli 50/50 saksalaista pilsneriä ja vehnämallasta.
Pöpöt näistä: Gefilus Apteekkarin kuuri 10 kapselia - Apteekkituotteet.fi

Mäskättiin, kiehautettiin ja alennettiin PH maitohappoliuoksella 4.4:ään.
Jätettiin braumeisteriin 30 asteen lämpöön ja heitettiin 5 kapselin sisukset sekaan. Huomenna katsotaan paljonko on hapantunut, jos tarpeeksi niin keitetään ja pistetään käymään US-05:llä.

Mitenkä tämä onnistui? Itse testasin noilla samoilla kapseleilla, mutta en tajunnut alentaa tuota PH:ta etukäteen vaan heitin suoraan kiehautuksen ja jäähdytyksen jälkeen sekaan. Nyt pönttö pidetty 45C vesihauteessa perjantai-illasta asti ja ainakaan eilen ei vielä ph-testiliuska missä asteikko on 2.8-4.6 näyttänyt mitään lukemaa.
Annanko vain lillua vielä tuolla vesihauteessa ja odotan vai pitäisikö jotain muuttaa?
 
Mitenkä tämä onnistui?

Unohtuipa tästä laittaa päivitystä. Hapantuminen oli helvetin hidasta, PH alkoi laskemaan vasta noin kolmen viikon kohdalla, jonka jälkeen keitettiin ja pistettiin käymään. Ihan ok simppeli gose siitä tuli, itse laittaisin enemmän suolaa ja korianteria ensi kerralle ja hapantuminen jollain muulla tavalla. Voi olla että kapseleissa oli liian vähän soluja ja sen takia eteni hitaasti.
 
Reilu viikko pullossa ja hapanoluen koeponnistus.

Hittolainen tämähän rokkaa, maltaina pilsua / vehnää. WLP:n Melange ja karpaloita "jälkihumalointina."
Sauerkraft2.jpg
"

Menee nää viritelmät kyllä jatkoon.
 
Viimeksi muokattu:
Perhana joku voisi pientä korvausta vastaan jonkin hapanolut viritelmän luovuttaa maisteltavaksi!

Ei tunnu oikein mistään noita saavan.
 
Reilu viikko pullossa ja hapanoluen koeponnistus.

Hittolainen tämähän rokkaa, maltaina pilsua / vehnää. WLP:n Melange ja karpaloita "jälkihumalointina.

Millaisena lisäsit nuo karpalot? Mietin itsekkin puolukkaa/karpaloa seuraavaan olueen, lisäisikö mehuna vai murskana...
 
Ei kellään sattuisi olemaan kartiopohjaista rosterikäymispyttyä?
Harkinnut moisen hommaamista, mutta käyttökokemukset kiinnostaisi.
 
Ei kellään sattuisi olemaan kartiopohjaista rosterikäymispyttyä?
Harkinnut moisen hommaamista, mutta käyttökokemukset kiinnostaisi.

Minulla on pari tällaista halpisitaliaanoa.
Ihan toimivia, joskin hinnatalkaen valmistuslaatu näkyy mm tiivisteen ja kannen laaduttomuudessa ja mittaepätarkkuudessa.
Naarmuja oli lisäksi jo uutena, vaikka ne ei rosterissa ihan niin vaarallisia olekaan.


Aiemmin oli myös SS Brewtechin Brewbucket, semiconicaleja.
Ei pahaa sanottavaa niistä, muutakuin että se tärkein, eli hiivan talteenotto/sakanpoisto ei onnistu
----------

Seuraava investointihan on itsellä
1-2 Unitankkia, ja lopullisesti eroon hapettumisongelmista.
Tarpeeksi suurta mielenhäiriötä odotellessa... :btooth:
 
Minulla on pari tällaista halpisitaliaanoa.
Ihan toimivia, joskin hinnatalkaen valmistuslaatu näkyy mm tiivisteen ja kannen laaduttomuudessa ja mittaepätarkkuudessa.
Naarmuja oli lisäksi jo uutena, vaikka ne ei rosterissa ihan niin vaarallisia olekaan.


Aiemmin oli myös SS Brewtechin Brewbucket, semiconicaleja.
Ei pahaa sanottavaa niistä, muutakuin että se tärkein, eli hiivan talteenotto/sakanpoisto ei onnistu
----------

Seuraava investointihan on itsellä
1-2 Unitankkia, ja lopullisesti eroon hapettumisongelmista.
Tarpeeksi suurta mielenhäiriötä odotellessa... :btooth:

Olis kyllä komia tuollanen unitankki. Itsellä on ollu 100l malli hakusessa, mutta saatavuus on kyllä todella huono ja sitten noissa isommissa hinta kasvaa jo ihan liian ylös.

Tällä hetkellä fermentasaurus käytössä ja ei kyllä ole paluuta tuon jälkeen enää tavallisten käymisastioiden kanssa leikkimiseen. On se vaan niin helppoa tehdä suljettuna siirtona kaikki ja saa valmista tavaraa suoraan kegeihin/pulloihin.
 
Olis kyllä komia tuollanen unitankki. Itsellä on ollu 100l malli hakusessa, mutta saatavuus on kyllä todella huono ja sitten noissa isommissa hinta kasvaa jo ihan liian ylös.

Tällä hetkellä fermentasaurus käytössä ja ei kyllä ole paluuta tuon jälkeen enää tavallisten käymisastioiden kanssa leikkimiseen. On se vaan niin helppoa tehdä suljettuna siirtona kaikki ja saa valmista tavaraa suoraan kegeihin/pulloihin.

100l alkaa olla jo aika railakas eräkoko näin kotioluissa.
Tämä oma 60l on imo isohko, vaikka näitä jaetaan suurehkolle toimintaa seuraavalle kerholle. :bored:

Fermentosarus on kyllä mielenkiintoinen kapistus.
Olen harkinnut sen hankintaa ihan vain kokeillakseni unitankin kaltaista toimintaa halvalla.
Mutta taas, muovilla on rajallinen käyttöikä, mielummin säästän sellaiseen joka kestää.
 
100l alkaa olla jo aika railakas eräkoko näin kotioluissa.
Tämä oma 60l on imo isohko, vaikka näitä jaetaan suurehkolle toimintaa seuraavalle kerholle. :bored:

Fermentosarus on kyllä mielenkiintoinen kapistus.
Olen harkinnut sen hankintaa ihan vain kokeillakseni unitankin kaltaista toimintaa halvalla.
Mutta taas, muovilla on rajallinen käyttöikä, mielummin säästän sellaiseen joka kestää.

Uudet kattilat tulee olemaan 100L, mutta tarkoitus olisi jotain 60L eräkokoja keitellä. Siinä mielessä pienempikin käymisastia menisi, mutta kyllähän se vähän jää kaivelemaan kun tietää että pystyisi sen 80-90 litraa tekemään, mutta käymisastiaan mahtuukin vain 60L.

Joo käyttöikä on rajallinen, mutta toisaalta niitä saa 10kpl samaan hintaan kun mitä rosterisia. Nyt on tulossa vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa fermentasaurus 2, jolloin tulee 27L ja 50L malli. Näissä on vähän paranneltu noita ensimmäisen pöntön puutteita. Katsoo nyt miten noiden hinnat asettuu, mutta voi olla että tulee sitten pari tuollasta 50L pönttöä hommattua, jos nyt ei satu jostain vähän ylimäärästä liikenemään rosteripönttöä varten.
 
Joo käyttöikä on rajallinen, mutta toisaalta niitä saa 10kpl samaan hintaan kun mitä rosterisia. Nyt on tulossa vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa fermentasaurus 2, jolloin tulee 27L ja 50L malli. Näissä on vähän paranneltu noita ensimmäisen pöntön puutteita. Katsoo nyt miten noiden hinnat asettuu, mutta voi olla että tulee sitten pari tuollasta 50L pönttöä hommattua, jos nyt ei satu jostain vähän ylimäärästä liikenemään rosteripönttöä varten.

Ilman muuta näin.
Itsellä tuossa pelottaa enimmäkseen se että samassa tilassa paljon muutakin äherrystä ja sen kerran kun muoviin kopsahtaa, se on sitten siinä...

Mutta tuo sauruksen 2. generaatio vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.
Jos hinta pysyy järkevänä, saatampa itsekin poistaa tuollaissen 50l mallin näin välisiirtymänä.
 
Tällä hetkellä fermentasaurus käytössä ja ei kyllä ole paluuta tuon jälkeen enää tavallisten käymisastioiden kanssa leikkimiseen. On se vaan niin helppoa tehdä suljettuna siirtona kaikki ja saa valmista tavaraa suoraan kegeihin/pulloihin.

Kuinkas pitkälle noissa on tuo käyttöaika valmistuksesta, jos se noissa olisi merkitty? Itse kun ajattelin oikeasti yrittää ottaa paremmin hiivat aina talteen eikä tuollainen perus Speidel ole ideaali siihen. Jostain syystä myös cold crashauksessa vaikutti siltä että speidel yritti imeä ilmaa sisäänsä jonkin tiivisteen kautta kun purnukka kummallisesti "naputti" lähellä nollaa astetta. Ehkä tässäkin on nyt syynä se, ettei tuo iso käymisastia ole kauhean kätevä noin 24 litran vierteelle kun tuota turhaa ilmatilaa (toki käymisen jälkeen hiilidioksidia) jää aika reilusti.
 
Muuten ok, mutta skippaa tuo mallaspakkaus IMO, ja osta maltaat ja humalat + hiiva erikseen.

Onko käytössä lämpötilasäädettyä käymistilaa? Lagerin teko vaatii kellarilämpötilaa, ale-oluet tulee kivasti matalahkossa huonelämpötilassa.
Onko suosituksia maltaista, humalista ja hiivasta? Jos vaikka sitten jollain ale-oluella lähtisi koittamaan.

Mökillä käymisastian saisi kyllä kellariin, mutta en ole tuota lämpötilaa siellä sen tarkemmin mitannut, eikä se siis lämpötilasäädetty kuitenkaan ole. Minkälaisia ratkaisuja tuohon lämpötilasäätöön on muut rakentaneet? Joku vanha täysikokoinen jääkaappi ajaisi kai asiansa siinä hommassa..?
 
Onko suosituksia maltaista, humalista ja hiivasta? Jos vaikka sitten jollain ale-oluella lähtisi koittamaan.

Mökillä käymisastian saisi kyllä kellariin, mutta en ole tuota lämpötilaa siellä sen tarkemmin mitannut, eikä se siis lämpötilasäädetty kuitenkaan ole. Minkälaisia ratkaisuja tuohon lämpötilasäätöön on muut rakentaneet? Joku vanha täysikokoinen jääkaappi ajaisi kai asiansa siinä hommassa..?

Vanha jääkaappi ja amazonista ITC-308 termostaatti(~40e) tai ebaysta STC-1000(huom kiina, n. 5e) jolla lämpötilakontrolli.

Itselläni on tällä hetkellä jääkaappi jossa termostaatti ohitettu ja ajastinkellolla säätö.

Maltaana toimii mikä tahansa vaalea perusmallas(rouhittuna). Halvinta on Viking Maltin maltaat, elikkäs lahtelaista. Mielestäni parempaa tarjoaa esim. panimonurkan myymä Simpson's.

Hiivoina on tullut käytettyä monenlaista. Hyvä perushiiva joka käyttää suht kuivaksi ja laskeutuu tiukasti käymisastian pohjalle on S-04. Humalana tavalliseen aleen voi laittaa melkein mitä vain, haluttu makumaailma ja katkeroaste vaikuttaa mitä kannattaa käyttää.

Onko jotain olutta jonka kaltaista haluaisit tehdä?
 
Onko jotain olutta jonka kaltaista haluaisit tehdä?
Kaikki muut oikeastaan itselleni maistuu paitsi vehnäoluet ja IPAt. Savuisista aromeista kyllä pidän, esim Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Jouluolut oli mielestäni oikein suun mukaista, harmi että vaan tuollainen kausiolut.
 
Muuten ok, mutta skippaa tuo mallaspakkaus IMO, ja osta maltaat ja humalat + hiiva erikseen.
Tuollainen valmispakkaus on siitä kiva ihan täysaloittelijalle (kuten meikä), että siinä on tarkat ohjeet mukana jossa mainitaan lämpötilat ja minuutit kauanko mitäkin vaihetta tehdään ja muutenkin oli ihan hyvät ohjeet käymiseen jne. Itse tuli eka satsi tehtyä tuollaisella Brewfermin mallaspakkauksella ja ihan hyvää siitä tuli mielestäni vaikka aika perusporter onkin.

Toki jos hieman näkee vaivaa ja tutkii reseptejä niin varmasti enemmän itsensä näköisen oluen saa tehtyä ostamalla ainekset erikseen.
 
Ääni inkbirdille. Kaikki valmiina samassa paketissa.
Tuo ITC-308 vaikuttaisi kyllä aika helpolta ratkaisulta. Mökillä sattuisi olemaan yksi arkkupakastin tyhjillään, voiko tuota siihen käyttää, vai onko pakastin jo vähän liian järeä jäädytykseltään? Arkkupakastimeen ei toki tuo Fermentasaurus mitenkään kätevästi sopisi... :tdown:
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 762
Viestejä
4 556 751
Jäsenet
75 052
Uusin jäsen
akaboele

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom