Oluen paneminen itse

Tuohon edelliseen viestiini: Kemiallista metallia ei varmaan uskalla kokeilla niin vetäisikö sitten vain pätkän kierretankoa tuohon reikään ja toivoa että pysyy paikallaan?
 
Mm. Pääsin tolla BE-134 hiivalla 81% käymisasteeseen. Kuivempaa tuli kuin US-05:lla vaikka kaukana ollaan tuosta 90%:sta. Ominaispaino jäi viikon jälkeen 1,014. Varmaan pitäisi antaa se 2-3 viikkoa käydä hiljalleen ja sitten vasta kylmään ja pullotus mutta pistän nyt sen 7 vrk käymisen jälkeen kylmään, noin viikko kylmässä ja pullotus. Tämä hiiva tuottaa sufliittia aika paljon? Tai sitten maitohapon tuoma tuoksahdus. Varmaan kannattaa käyttää siellä maks 22 asteessa tai mielellään 18 jos voi.

pH lipsahti yllättävän alas.
 
Viimeksi muokattu:
Jos joku tarvitsee 0,5l pulloja ja korin, niin minulta saa hakea pois ilmaiseksi.

Pk3ZwiL.jpg

pulloja 16kpl

Helsinki, yv:llä saa tarkemmankin alueen tarvittaessa
 
Viimeksi muokattu:
Näyttäis olevan leipäisemmän makuinen kuin yleensä. Mausteinen, pistävä. Vaikkei valmista keitosta ole vielä. Onkohan tolla mäskäyksellä sitten noin isokin merkitys vai johtuiko tuosta kohtalaisen suuresta cara pale mallas määrästä? Täytyy kokeilla vielä tuota Vikingin pilsner 3 ebc + cara pale 72/28 suhdetta kunhan saan tämän erän eka pullotettua. Vois myös kokeilla lisätä hieman savuturve mallasta.

Edit. Hmm pikkusen enempi olis voinu olla humalia. Mutta tulee vielä kuivahumalointia hieman tuohon. Ihan juotavaa tulee. Täytyy kokeilla tujuilla määrillä tuota koktailia kun vaikuttaa sen verran mielenkiintoiselta. Kaikissa kolmessa Myrseeniä 35~55%.
 
Viimeksi muokattu:
On kyllä aika agressiivista hiivaa tuo BE-134. Kymmenessä asteessakin vielä suostuu käymään. Ei vaan aika nyt riittänyt muuten olisin pitänyt pari viikkoa pääkäymistä. Flokkuloituu huonosti. Keittiöremontti tulee niin pitää saada nopsasti pois alta tuo satsi pulloihin.

Maltaat ja humalat hyvin esillä vaikka ei edes kirkasta vielä. Vaikuttaa jo nyt hyvältä hiivalta. Ei vääriä makuja havaittavissa. Maistuu sellaiselta kun ei valmiin pitääkin maistua.

Edit. Nyt lähti Mosaic ja Sterling poikimaan. Pieni lisä tuohon aromaattisuuteen. Ens kerralla tuplasti niin ihan hyvä hinta/laatu tulee silläkin vielä. Käyneeltä hedelmältä vielä tuoksahtaa aavistuksen. Voi olla juuri tuo maitohappo. Mutta tässä tuoksussa on hieman sitä vanhaa. Toffeisen makealta tuoksuu muttei juurikaan maistu siltä. Ei ole hapanolut mutta semmosta vivahdetta löytyneen.
 
Viimeksi muokattu:
Todella laiskan alkuvuoden jälkeen viimein ensimmäiset tänävuonna tehdyt oluet ihan kotona asti lasissa.
Ensimmäisessä Mandarina Lager, toisessa Raspberry Wheat Ale.
Ensimmäiseen en kyllä ole lainkaan tyytyväinen. Alkuvaiheen tuorea sitrushedelmäisyys on muuttunut jotenkin tympeäksi happamuudeksi.
Liekkö eksynyt karvasta valkeaa osaa appelsiineistä liikaa käymispönttöön.

Vadelmaolut tuntuisi taas onnistuvan jokakerta. Ei sekään tosin edellisen batchin veroinen.
Viimeksi vadelmat olivat vapaana käymispöntössä, nyt pussissa. Määrä sama.
Vapaana makua ja väriä sekä tuoksua tuli todella paljon enemmän, vaikka toki nytkin kohtuullisesti.

TF7GusF.jpg

BIvvI4F.jpg


Single HOP chinook IPA vaikuttaa erihyvältä.
Myös Experimental 105/220 humalalla tehty (feikki) pilsner vaikuttaa kelpo kamalta. Ei sitä hedelmäisyyttä nyt älyttömästi tosin ole.
 
Viimeksi muokattu:
Yritys tehdä nogne #100 olutta meni hieman reisille. Tarkoitus tehdä munkilla 19l erä 1.097 vierrettä , mutta ei oikein kapasiteetti riitä. Vettä 29,5l ja maltaita 8,36kg. Juuri ja juuri saa mahtuun, mutta kierrätyksestä ei oikein hyötyä, kun kaikki menee suoraan keskeltä takas. OG jäi vain 1.080. Maltaatkin ehkä hieman liian hienoksi jauhoin. Säädin myllyyn 0,9mm välyksen. Hyötysuhde jäi 58%, mutta eiköhän tuosta pitäis jotain 9% tulla. Täytyy panna 10l erä seuraavalla kerralla:rolleyes:
 
Yritys tehdä nogne #100 olutta meni hieman reisille. Tarkoitus tehdä munkilla 19l erä 1.097 vierrettä , mutta ei oikein kapasiteetti riitä. Vettä 29,5l ja maltaita 8,36kg. Juuri ja juuri saa mahtuun, mutta kierrätyksestä ei oikein hyötyä, kun kaikki menee suoraan keskeltä takas. OG jäi vain 1.080. Maltaatkin ehkä hieman liian hienoksi jauhoin. Säädin myllyyn 0,9mm välyksen. Hyötysuhde jäi 58%, mutta eiköhän tuosta pitäis jotain 9% tulla. Täytyy panna 10l erä seuraavalla kerralla:rolleyes:

Huuhtelitko maltaita ollenkaan?
 
Yritys tehdä nogne #100 olutta meni hieman reisille. Tarkoitus tehdä munkilla 19l erä 1.097 vierrettä , mutta ei oikein kapasiteetti riitä. Vettä 29,5l ja maltaita 8,36kg. Juuri ja juuri saa mahtuun, mutta kierrätyksestä ei oikein hyötyä, kun kaikki menee suoraan keskeltä takas. OG jäi vain 1.080. Maltaatkin ehkä hieman liian hienoksi jauhoin. Säädin myllyyn 0,9mm välyksen. Hyötysuhde jäi 58%, mutta eiköhän tuosta pitäis jotain 9% tulla. Täytyy panna 10l erä seuraavalla kerralla:rolleyes:

Ja vielä jos reseptissä mustia maltaita tai muita erikoisuuksia, niin vaikeuttaa asiaa.

Todella vahvat oluet onnistuu usein mäskäykseltään parhaiten pussimäskäämällä, jossa pääsee sekoittelemaan melalla mäskiä. Huuhtelu on toki sitten oma tarinansa, mutta jotenkin nuo mallaspiipulliset versiot ei arvosta jos yrittää tehdä vähänkään vahvempaa.

Mäskipatjasta tulee niin painava, että alaosa puristuu kasaan ja lakkaa läpäisemästä.
 
@Kojashi käytätkö tuoreita marjoja/hedelmiä? Et kuivaa välissä?

Tuoreita tai pakastettuja.
Nyt oli pakastevadelmaa. (veri)appelsiinit ja mandariinit ihan tuoretta kamaa.
Kaikensorttiset pyreet suoraan marketiin hyllyltä toimii kokemukseni mukaan vallan hyvin myös.

Yritys tehdä nogne #100 olutta meni hieman reisille. Tarkoitus tehdä munkilla 19l erä 1.097 vierrettä , mutta ei oikein kapasiteetti riitä. Vettä 29,5l ja maltaita 8,36kg. Juuri ja juuri saa mahtuun, mutta kierrätyksestä ei oikein hyötyä, kun kaikki menee suoraan keskeltä takas. OG jäi vain 1.080. Maltaatkin ehkä hieman liian hienoksi jauhoin. Säädin myllyyn 0,9mm välyksen. Hyötysuhde jäi 58%, mutta eiköhän tuosta pitäis jotain 9% tulla. Täytyy panna 10l erä seuraavalla kerralla:rolleyes:

Ja vielä jos reseptissä mustia maltaita tai muita erikoisuuksia, niin vaikeuttaa asiaa.

Todella vahvat oluet onnistuu usein mäskäykseltään parhaiten pussimäskäämällä, jossa pääsee sekoittelemaan melalla mäskiä. Huuhtelu on toki sitten oma tarinansa, mutta jotenkin nuo mallaspiipulliset versiot ei arvosta jos yrittää tehdä vähänkään vahvempaa.

Mäskipatjasta tulee niin painava, että alaosa puristuu kasaan ja lakkaa läpäisemästä.

Juuri näin.
Kun itse Grainfatherilla tuon tein, eräkoko oli 15l ja maltaat todella karkeita.
Silti oli ongelmaa ja mäskäys venyi huonosti läpäisevän mäskipatjan takia.

Tuplamäskäystä kannattaa myös harkita.
 
Nyt tuli tuo humala tilaus. Pakkaavat itse humalat sopiviin pusseihin. Tilasin jotain puolalaista humalaakin. Jotain sybia.. sybilla? :p Mt. Rainierit pistetty jättipusseihin. Taas sitten keksimään kaikkea kivaa näistä.

 
Juuri näin.
Kun itse Grainfatherilla tuon tein, eräkoko oli 15l ja maltaat todella karkeita.
Silti oli ongelmaa ja mäskäys venyi huonosti läpäisevän mäskipatjan takia.

Tuplamäskäystä kannattaa myös harkita.

Jep, tuo ongelmahan on aikalailla kaikissa grainfatherin tyyppisissä, kun vierre läpäisee patjaa painovoiman avulla ylhäältä alas.

Braumaisterissa kuulemma onnistuu aika kiitettävästi vahvatkin, kun mäskipatjaa "pöyhitään" koko ajan virtauksella alhaalta ylös. Sekin tosin vaatii karkeampaa mallasta, hienolla kai meinaa mäski kanavoitua ja saattaa tulla myös suihkulähteitä ":D"
 
Jep, tuo ongelmahan on aikalailla kaikissa grainfatherin tyyppisissä, kun vierre läpäisee patjaa painovoiman avulla ylhäältä alas.

Braumaisterissa kuulemma onnistuu aika kiitettävästi vahvatkin, kun mäskipatjaa "pöyhitään" koko ajan virtauksella alhaalta ylös. Sekin tosin vaatii karkeampaa mallasta, hienolla kai meinaa mäski kanavoitua ja saattaa tulla myös suihkulähteitä ":D"

Sinänsä joo. Joskin taas alakautta kierrätys aiheuttaa omat ongelmansa, kuten minimi mäskäysvesimäärän.
50-litraisella braukalla täytyy olla minimissään 40l vettä. Mallasta saa tungettua 14kg.
Tällä matematiikalla päästään sinne 1.080-1.095 lukemiin maks. 1.100 jopa, jos pelkkää perusmallasta.

Mutta pumppu on silloin kovilla. Parempi olla sitä mäskäysvettä 45-50l. Itsellä käytännössä aina maksimi 55l, koska teen 60l eriä. (loppu huuhdellessa).
Näillä spekseillä liikutaan 1.050 +- 0,005. Mutta se sopii omaan makuu vallan hyvin.
 
Nyt olut käy, ettei pöntösä pysy. Vaahtoa pukkaa vesilukosta, ettei vesilukon kansi pysy päällä:lol: Saa nähdä mitä tuosta tulee. Onneksi on maltaita lisää, kun tilasin 25kg säkin maris otteria:happy:
 
Tasan 21L tuli pullotettua. No okei jäikö nyt 0,5 dl maistelua varten ja toisen 0,5 dl hukkasin lattialle kun kiire. Tuoksuu nyt jo yllättävän hyvältä. Tälle BE-134 hiivalle ehdottomasti 2+ viikkoa käymistä. Nyt oli viikko ja kylmään koska aikataulu ei antanut periksi. Näkee jo nytten että flokkuloituu huonosti. Banaaninen, karamellinen, hedelmäinen, mausteinen. Melkein kun olis tehny vehnää. Humalat osu kyllä nappiin. Hyvin näyttäis sointuvan yhteen. Kuivemmaksi vetää kuin US-05. Mutta molemmat tarvitsee aikaa. Toinen käyttää hitaasti viimeisiä sokereita toinen vähän nopeammin mutta flokkuloituu huonosti.

Käymistuoksu oli hyvin neilikkainen, hieman sitrusta/kirpeyttä. Käymistlämpötila piikkasi 27 asteessa josta sitten tippui 21 asteeseen.

Edit. Lisätään vielä ettei alkoholi maistu tai tuoksu oikein tässä vaikka on >9%. Siinä mielessä nice. Voi johtua noista aromeista jotka on niin vahvoina tällä hetkellä. Lopullisen tuloksen näkee sitten viikkojen päästä. Muistuttaa jo nyt Mustan Virran Panimon oluita.
 
Viimeksi muokattu:
En malttanut. Kahden vuorokauden jälkeen näyttää tältä. Yllättävän nopeasti tämä hiiva asettuu vaikka ei ole flokkuloitunut. Sattaa olla tulee uusi suosikki. Maut jo jokseenkin neutralisoituneet. Vähän jo sitä jotain tuntuis olevan muttei vielä tarpeeksi. Pitää vielä opetella. Pitää varmaan vaihtaa maltaat toisiksi kun en saa leipäisyyttä tarpeeksi. Kokeilen vielä muutamaa juttua ja jos ei toimi niin täytyy iskeä tappio että Vikingi sukkaa.

 
Viimeksi muokattu:
Myös Experimental 105/220 humalalla tehty (feikki) pilsner vaikuttaa kelpo kamalta. Ei sitä hedelmäisyyttä nyt älyttömästi tosin ole.

Jaahas.
Nyt hapotettuna lasissa.

Kenties paras tekemäni "pilsner". Ale hiivalla siis... :beye::hungry:
Todella rapsakkaa kamaa. Lämmetessä aromimailma vähän avautuu, mutta aika Saaz-maailmassa mielestäni, hyvällä tavalla.

Mutta tässä sen näkee että välillä on hyvä jättää kikkailut ja tehdä perusasiat kunnolla.
Vain Pilsner mallasta ja Exp. 105/220 humalaa. Puhdas, viileä käyminen ja sopiva vesi pohjana.

Keitosta tosin vasta 16pv, että eiköhän tämä vielä parane kun par vk lageroi.
 
Huomenna olisi panopäivä, startteri tuli keiteltyä päivällä, kun tulee tehtyä vähän isompi satsi. Hiivana US-05, startterina extra light DME + 1.5l vettä. Hieman taas tuotakin kiehautettaessa kuumotteli, meinaa tuo dme kiehua yli varsin helposti :beye:

Punk Ipa 2010 tulee olemaan olut. Tätä varten on ostettu sopivat maltaat panimonurkalta ja humalia on muuten täysin alkuperäisen reseptin mukaan, paitsi Chinookit pitää korvata jollain muulla, todennäköisesti Zeusilla.

25l batchiin tulossa siis yhteensä 400g humalaa :tup:

Yritän muistaa raportoida huomenna panemisen edetessä, blogi löytynee eräältä ala-alueelta :vihellys:
 
Joo, onhan siinä parisataa grammaa kuivahumalointiin. Omaan liemeen nakkasin juuri vain 21g Chinookia. Oli ominaispaino tippunnu 1.080 -> 1.015. Nyt viikkon humalat muhii ja sitten vois muutaman pullon täyttää ja loput kegiin.
 
Peijooni kun kiinan ihmeet eivät ole saaneet paketteja tulemaan ajoissa perille niin tällä hetkellä odottaa reilut 15 litraa vehnäolutta ensiksi cold crashia ja sen jälkeen kegittämistä. Taitaa olla kolmatta viikkoa vielä primäärissä.. hieman alkaa toivomaan että paketit tulisi ajoissa perille kun en millään tahtoisi laittaa tuota secondaryyn ja riskeerata hapettumista. Cold crashauksen varmaan voisi laittaa käyntiin (kegeraattorissa) ihan primääriin?
 
Peijooni kun kiinan ihmeet eivät ole saaneet paketteja tulemaan ajoissa perille niin tällä hetkellä odottaa reilut 15 litraa vehnäolutta ensiksi cold crashia ja sen jälkeen kegittämistä. Taitaa olla kolmatta viikkoa vielä primäärissä.. hieman alkaa toivomaan että paketit tulisi ajoissa perille kun en millään tahtoisi laittaa tuota secondaryyn ja riskeerata hapettumista. Cold crashauksen varmaan voisi laittaa käyntiin (kegeraattorissa) ihan primääriin?

Cold crash ehdottomasti primääriin. Turhaan moneen kertaan lappoilla astiasta toiseen, kun joka kerralla vähän menee hukkaan. Kannattaa harkita myös liivatoimista, jos on mahdollisuus jäähdyttää olut muutamaksi päiväksi lähelle nollaa, saa vielä vähän kirkkaampaa ja puhtaamman makuista(oma mielipide) olutta.

Kuivahumalat primääriin, cold crash primäärissä. Vasta varsinaisen pullotuksen ohessa itse siirrän sekundääriin. Kegityksessä olettaisin olevan sama, tai jopa suoraan kegiin primääristä.
 
Onko hyväksi todettua vastusten kauppaajaa? 4500W RIPPLE olisi hakusessa.

Brewing Heating Element Water Heater Element 240v Ripple Type Beer& Wine Making | eBay

:think:

Useat jenkkilämyymälät käyty läpi mutta postikulut on 60$ luokkaa joka lafkassa.

Täältä olen tilannut. Vähän tehokkaampi, mutta varmaan joutuisit yhteen vaiheeseen kytkettävän 4500 wattisenkin tehoa pienentämään. Stainless Steel Ripple Heating Element 5000W / 5500W (35.5 cm) - Heating Elements - Mashing
 
Tulipa tehtyä vehnäolutta ja käytettyä se pullahiivalla. Tuli aika hedelmäisen makuista. Maistuu ehkä enemmän mansikalta kuin banaanilta.

Seuraava satsi on jo kypsymässä koska edellinen on kohta juotu. Litrahinta ei ainakaan päätä huimaa koska tähän menee niin vähän humalaa, ja pullahiiva on lähes ilmaista.
 
Tulipa tehtyä vehnäolutta ja käytettyä se pullahiivalla. Tuli aika hedelmäisen makuista. Maistuu ehkä enemmän mansikalta kuin banaanilta.

Seuraava satsi on jo kypsymässä koska edellinen on kohta juotu. Litrahinta ei ainakaan päätä huimaa koska tähän menee niin vähän humalaa, ja pullahiiva on lähes ilmaista.


Tuo on kyllä sellainen asia että taidan kokeilla itsekin.
Samanlaisia aromejahan ne pääasiassa tuottavat, hefe/pullahiiva. Pullahiiva varmaan käy vähän kuivemmaksi, mutta eipä se mitään haittaa.

Itseasissa, täytyypä kokeilla pullahiivaa hallitussa lämpötilassa, siinä 20*C pintaan.
 
Nyt sitten juhannusolueiden panoa. Päädyin tekemään suht helposti juotavan ja kevyen oluen toivottaviin aurinkoisiin keleihin muokkaamalla hieman tätä reseptiä http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=596121

Elikkäs:

Pacific Ale

Original Gravity (OG): 1.042 (°P): 10.5
Final Gravity (FG): 1.008 (°P): 2.1
Alcohol (ABV): 4.40 %
Colour (SRM): 4.1 (EBC): 8.1
Bitterness (IBU): 20.0 (Average)

74% Pale Ale Malt
25% Wheat Malt
1% Acidulated Malt

0.5 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil)
0.6 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil)
0.6 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 2 Minutes (Boil)
1.2 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 20 Minutes (Whirlpool)
1.2 g/L Galaxy (15.5% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop)


Mäskäys 69 asteessa 45min ja keitto kokonaisuudessaan 30min.

Päädyin käyttämään The Yeast Bayn Sigmund's Voss Kveik -hiivaa, kun käymislämpötilakontrollia ei ole ja viimeisimmän käymisen lämpö kävi jo 25 asteessa, joten en halunnut normaalien hiivojen kanssa riskeerata off-flavoreiden saamista. Muutenkin mielenkiintoinen hiiva kyseessä mitä olen tutkinut.

Aiemmin olen tehnyt tämän oluen käyttämällä WLP051 California Ale V -hiivalla ja erittäin helposti juotava ja miellyttävä olut oli, suosittelen testaamaan jos vähänkin kiinnostaa.

Panopäiväkirjaa saattaa löytyä eräältä alaosastolta lähiaikoina.
 
Aika korkea mäskäyslämpötila jos haluaa helposti juotavaa ja kevyttä, tuohan saattaa jäädä aika makeaksi? Galaxy humalaa pitääkin laittaa tilaukseen.
 
Aika korkea mäskäyslämpötila jos haluaa helposti juotavaa ja kevyttä, tuohan saattaa jäädä aika makeaksi? Galaxy humalaa pitääkin laittaa tilaukseen.
Totta. Viime satsissa mäskäyslämpötila oli hieman alempi 68 astetta, ja WLP051 vei sen 1.046 -> 1.011, joka oli mielestäni sopiva. Myöskin tuo Voss Kveik on ymmärtääkseni vielä enemmän "kuivattavempaa" kuin WLP051 ( Sigmund's Voss Kveik vs WLP051 California Ale V Yeast | White Labs ) joten luotan että Kveik kuivattaa paremmin kuin WLP051. Noh, saas nähä mitä käy. Koitan muistaa raportoida tuloksen.
 
Joo, onhan tuo vielä todella paljon hiivasta kiinni millaista jälkeä tulee. Perus us-05 jättäisi tuon varmaan aika makeaksi.
 
@ossid
Mainitsit tuolla aikaisemmilla sivuilla, Raspberry wheat alesta. Jos saa udella, että paljonko olet laittanut vadelmaa ja mihin määrään olutta? Itsellä olis moinen myös suunnitteilla ja aika erilaisia määriä löytyy ympäri internettiä.
 
@ossid
Mainitsit tuolla aikaisemmilla sivuilla, Raspberry wheat alesta. Jos saa udella, että paljonko olet laittanut vadelmaa ja mihin määrään olutta? Itsellä olis moinen myös suunnitteilla ja aika erilaisia määriä löytyy ympäri internettiä.

Ei ollut minä tuo joka sitä tekee, vaan @Kojashi ?

Itse olen pitäytynyt vielä aika tavanomaisissa ale-oluissa.
 
Ei ollut minä tuo joka sitä tekee, vaan @Kojashi ?

Itse olen pitäytynyt vielä aika tavanomaisissa ale-oluissa.
Kappas, ei näytä silmät ja/tai muisti enää toimivan :facepalm:

Esitetään siis sama kysymys käyttäjälle @Kojashi :
Mainitsit tuolla aikaisemmilla sivuilla, Raspberry wheat alesta. Jos saa udella, että paljonko olet laittanut vadelmaa ja mihin määrään olutta? Itsellä olis moinen myös suunnitteilla ja aika erilaisia määriä löytyy ympäri internettiä.
 
Kappas, ei näytä silmät ja/tai muisti enää toimivan :facepalm:

Esitetään siis sama kysymys käyttäjälle @Kojashi :

Olen pitänyt määrän mielestäni vielä maltillisena. ~1kg/20l, jolla aromia irtoaa kuitenkin jo hyvin, mutta ei kovin dominoivana.
Seuraavaan erään luultavasti jo tuplaan määrän siihen ~2kg/20l

Huomiona, että varsinkin maun ja värin voimakkuus vapaana vs siiviläpussissa ovat eroltaan valtavat.
Ensinmainitun hyväksi luonnollisesti.
Ehkä jälkimmäiseen tarvitsisi enemmän aikaa. ~7pv olen liotellut käymisen lopussa/jälkeen.
Vapaana vadelmat taas tukkivat jokapaikan, eivätkä suinkaan tahdo painua pohjalle.

Pakastevadelmat toimii ihan hyvin.
Olen koittanut etsiä vadelmasosetta/pyrettä, mutta vaikeasti löydettävää ilman tukkukorttia..
Toisaalta, äkkiähän sosetta itsekin tekee.
 
Olen pitänyt määrän mielestäni vielä maltillisena. ~1kg/20l, jolla aromia irtoaa kuitenkin jo hyvin, mutta ei kovin dominoivana.
Seuraavaan erään luultavasti jo tuplaan määrän siihen ~2kg/20l

Huomiona, että varsinkin maun ja värin voimakkuus vapaana vs siiviläpussissa ovat eroltaan valtavat.
Ensinmainitun hyväksi luonnollisesti.
Ehkä jälkimmäiseen tarvitsisi enemmän aikaa. ~7pv olen liotellut käymisen lopussa/jälkeen.
Vapaana vadelmat taas tukkivat jokapaikan, eivätkä suinkaan tahdo painua pohjalle.

Pakastevadelmat toimii ihan hyvin.
Olen koittanut etsiä vadelmasosetta/pyrettä, mutta vaikeasti löydettävää ilman tukkukorttia..
Toisaalta, äkkiähän sosetta itsekin tekee.
Okei, voisi ekalla kertaa sitten lähtee tuolla 1kg/20l liikkeelle. Kiitoksia!
 
Olen koittanut etsiä vadelmasosetta/pyrettä, mutta vaikeasti löydettävää ilman tukkukorttia..
Toisaalta, äkkiähän sosetta itsekin tekee.

Jos joku asustelee Oulussa ja kaipaa Metrotukusta löytyvää lisuketta oluiden tekoon, niin voin tulla viilaamaan tukkukorttia sinne. Jos siitä valmiista tuotoksesta vaikka pullon saisi vaivanpalkaksi.
 
Pitäisi isälle hommata tuollainen mäskäyslaitteisto niin kysytään täältä ammattilaisilta ennen ostopäätöstä.

Olen harkinnut Brew Monk all-in-one tai Bullet Brew 45, kummatkin inhimillisissä hinnoissa ja vaikuttavat päteviltä harrastuspanemiseen mitä hieman Youtubesta videoita katsoin. Näyttävät lähes identtisiltä joten onko fiksumpi valita tuo Brew Monk joka on satasen halvempi vaikka hieman tilavuudeltaan pienempi? Joillain teistä on varmaan kokemuksia toisesta tai molemmista laitteista joten kertokaa toki mielipiteenne.
 
Pitäisi isälle hommata tuollainen mäskäyslaitteisto niin kysytään täältä ammattilaisilta ennen ostopäätöstä.

Olen harkinnut Brew Monk all-in-one tai Bullet Brew 45, kummatkin inhimillisissä hinnoissa ja vaikuttavat päteviltä harrastuspanemiseen mitä hieman Youtubesta videoita katsoin. Näyttävät lähes identtisiltä joten onko fiksumpi valita tuo Brew Monk joka on satasen halvempi vaikka hieman tilavuudeltaan pienempi? Joillain teistä on varmaan kokemuksia toisesta tai molemmista laitteista joten kertokaa toki mielipiteenne.

Näyttäisivät olevan sama laite erikokoisella kattilalla. Molemmat lienevät siis yhtä laadukkaita ja toiminnaltaan vastaavia. Mulla on Brew Monk ja siihen olen ollut ihan tyytyväinen. Helppo käyttää ja siivota, oluet ihan onnistuneita ja tasaisen hyvällä tehokkuudella mäskäytyy. Brew monkista löytyy muuten myös 50l versio nykyään.
 
Okei, voisi ekalla kertaa sitten lähtee tuolla 1kg/20l liikkeelle. Kiitoksia!

Laitoimpa itseasiassa juurikin uuden erän tulille. Muutama päivä, niin vadelmat niskaan.
Tähän sitten tuplat vadelmaa.

Käytän nyt huoneenlämmössä, joka varastolla ainakin 22*C nyt. En siis käymiskaapissa.

Sitä odotelllessa maistuu "Pilsner". Eli US-05 -hiivalla hyvin matalalassa lämmössä käytetty olut.
Vain Pils mallasta ja railakkaasti humalaa.

EcMxXQR.jpg
 
Viimeksi muokattu:
^

Vadelmaolut 2pv vadelmien lisäämisen jälkeen.
Mallaspohjahan on tälläkertaa vielä yksinkertaisempi ja vaalea. 50% pils, 50% vehnä. Humalana Cascade. Humala on tässä oluessa kuitenkin toissijainen asia, varmaan toimii lähes millävain hedelmäisellä.

OG. 1.047. FG arviolta 1.009, en vielä mitannut. Hiivana siis US-05. Mäskäys matalassa 63..66, mukaanlukien 52*C prostkutauko.

Väriä irtoaa lämpimässä aika vilkkaasti.
Nyt toki jäähtymään päin, mutta lisätessä tallin (ja oluen) lämpötila oli ainakin 26*C :confused2:

Maussa ei tunnu mitään häröjä lämmöistä huolimatta.
Lisäsin kuitenkin "vain" 1,5kg/20l vadelmaa tälläkin kertaa.

WdSeIZP.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
259 266
Viestejä
4 507 131
Jäsenet
74 347
Uusin jäsen
Si-Pe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom