Oluen paneminen itse

Täällä tulille Single hop Chinook IPA, jossa tuhotaan pakastimeen unohtunut 2015- sato.
57l erä, eli 3kegiä.

Keittoon menee kilo (17,5g/l) ja kuivahumalaksi 1,25kg (22g/l) :geek::vihellys:
Huhuh. Kunnon aromipommi :D Mitkäs katkerot saat noilla?
 
Viimeksi muokattu:
Huhuh. Kunnon aromipommi :D Mitkäs katkerot saat noilla?

Katkerot on enemmän vähemmän lottoa.
Humalat ainoastaan 0 min/jäähdytyksen aikana
250g 90*C, 250g 85*C, 250g 80*C, 250g 75*C, jolloin jäähdytys poikki ja 30min steep.

Beersmith kokemusperäisillä säädöillä väittää ~80 IBU.


Melkoista soossia vierre.
Yleensä se on minulla suht kirkasta, mutta nyt aivan kuravettä.
Katsotaan mitä tulee. :rofl:
 
Katkerot on enemmän vähemmän lottoa.
Humalat ainoastaan 0 min/jäähdytyksen aikana
250g 90*C, 250g 85*C, 250g 80*C, 250g 75*C, jolloin jäähdytys poikki ja 30min steep.

Beersmith kokemusperäisillä säädöillä väittää ~80 IBU.


Melkoista soossia vierre.
Yleensä se on minulla suht kirkasta, mutta nyt aivan kuravettä.
Katsotaan mitä tulee. :rofl:
Maista :) Niin voit edes vähän saada osviittaa katkeroista.
 
Hmm. On kyllä jotenkin onnettomia nää Viking maltaat nykyään. Joko en osaa hommaa tai sitten laatu on huonoa. Jäi nyt taas hyötysuhde 56-60% tuntumaan. Toki veden laitto meni hieman pieleen kun toiseen tuli hieman liikaa ja toiseen satsiin liian vähän. 11 kg maltaista sain 27-28 vierrettä jonka ominaispainomittari näytti lukemaksi 1,074. Josta 1,004 virhemarginaalia.
 
Hmm. On kyllä jotenkin onnettomia nää Viking maltaat nykyään. Joko en osaa hommaa tai sitten laatu on huonoa. Jäi nyt taas hyötysuhde 56-60% tuntumaan. Toki veden laitto meni hieman pieleen kun toiseen tuli hieman liikaa ja toiseen satsiin liian vähän. 11 kg maltaista sain 27-28 vierrettä jonka ominaispainomittari näytti lukemaksi 1,074. Josta 1,004 virhemarginaalia.

Mikä karkeus rouhinnalla? Karkeaa jos on niin meinaa olla heikot saannot.

Onko pH tiedossa?
 
Mikä karkeus rouhinnalla? Karkeaa jos on niin meinaa olla heikot saannot.

Onko pH tiedossa?
Karkeata rouhintaa. Mäskäys onnistunu nyt paremmin kun ei mee tukkoon. En kattonut pH:ta. Ehtis senkin vielä tarkastaa.

Edit. PH 5,8.
Edit2. Aika namia näyttäis tulevan. Katkerot olis voinu vielä enemmän olla ja enemmän aromi humalia. Kuiva humalointi vielä parantaa tilannetta. Ei huono koktaili :) Näyttäis olevan aika hyvä mallaspohjakin. Pystyn jo nyt sanomaan että toimii Zeus, Mosaic, Sterling. Lähti BE-134 hiivalla käymään. Attenuation 90% ja ei mitään tietoa paljonko kestää prosentteja mutta luulis kestävän 9-10% ?
 
Viimeksi muokattu:
Ensimmäinen pano eilen omatekoisella mäskipiipulla ja yllätys yllätys meni tukkoon koska savustinpöntössä ei tarpeeksi reikiä pohjassa. Täytyy varmaan takoa reikiä vielä helvetisti lisää.

Tosin oli vehnäolut jossa sekä vehnä että kaurahiutaleita perus pale malt ja wheat malt lisäksi. Ihan odotettua että menee tukkoon mutta no ei auta. Huuhtelun mentyä pieleen eräkoko jää noin yhteen kegiin mutta toisaalta ei haittaa kun menee opettelusta.
 
Ensimmäinen pano eilen omatekoisella mäskipiipulla ja yllätys yllätys meni tukkoon koska savustinpöntössä ei tarpeeksi reikiä pohjassa. Täytyy varmaan takoa reikiä vielä helvetisti lisää.

Tosin oli vehnäolut jossa sekä vehnä että kaurahiutaleita perus pale malt ja wheat malt lisäksi. Ihan odotettua että menee tukkoon mutta no ei auta. Huuhtelun mentyä pieleen eräkoko jää noin yhteen kegiin mutta toisaalta ei haittaa kun menee opettelusta.
Pistäs jotain kuvia tuosta härpäkkeestä?

Lähti toi uus satsi hyvin käymään tuolla BE-134 hiivalla. Kiivammin käy kuin US-05 ja tuoksu erilainen. Tuoksusta löytyneen reilusti neilikkaa, hieman banaania. Yllättävän hyvä tuoksu kun käyminen tapahtuu nytten 26-27°C. Raja tuolle hiivalle on 28°C. Estereitä pitäis tuottaa 12,5% enemmän kuin US-05 hiivalla. Käymisastekin 9% korkeampi. Odotukset korkealla.
 
Pistäs jotain kuvia tuosta härpäkkeestä?

Voin ottaa jahka kotiin menen, mutta yksinkertaistettuna Kärkkäiseltä savustuspönttö jonka halkaisija oli 26cm. Sen pohjan suoristaminen (koska kupera) ja yrittää hakata reikiä täyteen. Toinen vaihtoehto olisi varmaan tehdä suoria leikkauksia dremelillä mutta täytyy pyöritellä ajatusta. Kauluriksi säädettävä metallinen kakkuvuoka (ilman pohjaa) josta kierretankoa neljästä pisteestä läpi jotta tuon piipun saa nostettua huuhtelua varten Beerfestin päälle.

Muuten mennään ihan kiinavesipumpulla joka nostaa vesiä mallaspatjan päälle. Tuunasin suodattimeksi kaksi 12" bazooka screeniä t-yhteellä ja ainakin eka pano toimi ihan nätisti tuon suodatuksen osalta. Ehkä olisi tullut parempaa jälkeä jos en olisi oikonut vaan laittanut kaikki humalat ja mausteet teepalloihin mutta jos sitten taas ensi kerralla.

edit: Tosin täytyy vielä paikata nuo savustimen kyljissä olevat mutteripaikat kemiallisella metallilla ettei ala huuhtelussa vedet tulemaan kylkien reunustoilta pihalle kuten itselle tuppasi käymään.
 
Viimeksi muokattu:
Maista :) Niin voit edes vähän saada osviittaa katkeroista.

Maistoin. Ja maistoin uudestaan nyt 2pv käymisen jälkeen.
Järjettömän intensiivinen humalan aromi. Katkerot arvioin rajusti yläkanttiin. Väittäisin pyötivän ainoastaan ~40IBU lukemissa, elikkä kevyt kesäinen janojuoma tulossa.

Käymislämpö on luokkaa 15C nyt vapaana harrastetilassa ja US-05 tuntuisi toimivan ihan tyytyväisesti.
Lopussa toki käytettävä kaapissa siellä 21*C, jotta varmasti käy loppuunasti.

Toinenkin ale on tulossa, Slovenialaisella Exp. 105/220 -humalalla. (Piti tulla lager, mutta aivopieruna tuli heitettyä US-05 pönttöön :dead:)
Experimental 105/220 50g - SL hop pellet

Todella aromikkaalta vaikuttaa tämäkin, vaikka keitossa olikin "vain" 300g/60l.
Enemmän jenkki/aussi-lokerossa, kuin eurooppalaisessa jalohumalassa.


Uusi erä Raspberry Wheat Aleakin jo valmistui. 5/5 tälläkin kertaa.
Mandaria lager valmistuu 1-2vk sisään, kunhan vähän "lageroituu". Ei sekään pahalta vaikuta.

Vappujuomista alkais olla. :vihellys:
 
Maistoin. Ja maistoin uudestaan nyt 2pv käymisen jälkeen.
Järjettömän intensiivinen humalan aromi. Katkerot arvioin rajusti yläkanttiin. Väittäisin pyötivän ainoastaan ~40IBU lukemissa, elikkä kevyt kesäinen janojuoma tulossa.

Käymislämpö on luokkaa 15C nyt vapaana harrastetilassa ja US-05 tuntuisi toimivan ihan tyytyväisesti.
Lopussa toki käytettävä kaapissa siellä 21*C, jotta varmasti käy loppuunasti.

Toinenkin ale on tulossa, Slovenialaisella Exp. 105/220 -humalalla. (Piti tulla lager, mutta aivopieruna tuli heitettyä US-05 pönttöön :dead:)
Experimental 105/220 50g - SL hop pellet

Todella aromikkaalta vaikuttaa tämäkin, vaikka keitossa olikin "vain" 300g/60l.
Enemmän jenkki/aussi-lokerossa, kuin eurooppalaisessa jalohumalassa.


Uusi erä Raspberry Wheat Aleakin jo valmistui. 5/5 tälläkin kertaa.
Mandaria lager valmistuu 1-2vk sisään, kunhan vähän "lageroituu". Ei sekään pahalta vaikuta.

Vappujuomista alkais olla. :vihellys:
Et kehtais pistää tosta satsista pulloa tänne Keravalle kun valmiiks saat? Kiinnostais tietää millasta kamaa noin hurjilla humalilla on. Tuo BE-134 hiivan kanssa käymistuoksu muuttunu neilikkaisesta tuoreeksi banaaniksi johon yhtyy sitrusta/hedelmää. Saas nähä mitä tulee kun käymislämpötila ollu hurjat 27 astetta ja nyt hiipunut 25 asteen tienoille. Mun jääkaappi ei ole vielä valmis enkä jaksa kikkailla mitenkään nyt noiden lämpöjen kanssa. Mulla tuo US-05 tuottanut jonkin verran banaanisia aromeja vaikka kämislämpötila ollu 20 asteen tuntumassa. Katsotaan miten tää Fermentiksen uusi BE-134 suoriutuu.

Edit. Tuolta saa Mountain Rainieriakin kun ollu mun wanted listalla jonkin aikaa.

Ychhops tuntee vain neljä lakritsista humalaa: YCH HOPS
 
Viimeksi muokattu:
Et kehtais pistää tosta satsista pulloa tänne Keravalle kun valmiiks saat? Kiinnostais tietää millasta kamaa noin hurjilla humalilla on. ...

Privailen lähempänä, jos ilmaantuu mahdollisuutta.

Oluen kuivahumalointi keiton protokollaa noudattaen osissa.
Ensimmäinen 250g meni nyt 2pv kohdalla sisään.
7 PV kohdalla hiivasakka/muhju (ja eka humalasakka) pois pöntöstä pohjahanan kautta ja seuraava 250g.
10 pv 3. 250g
13 pv. 4. 250g
16 pv 5. 250g ja lämpeämään -> 21*C
21 pv alkaa crash.
24..27 pv ajassa kegitys ja 26..30 pv pääsee naatiskelemaan.

...Näin suunnitellusti....

-----------

Käymislämmöistä puhuen. Itse pidän ne mieluusti siellä alapäässä, koska en käymisestereistä noin hirveästi välitä ja haluan saada humalan aromin pysymään mahdollisimman vahvana.
Kesä on siitä perseestä, että tahtoo lämmöt nousta ja käymiskaappiin ei kuitenkaan mahdu kuin yksi pönttö kerrallaan.

US-05 on kuitenkin hyvä halpa työjuhta, joka antaa kelpotuloksia aina sieltä 15..17-23*C asti, ilman huomattavia estereitä.
 
Viimeksi muokattu:
Niin no tuli tosta edellisestä oluesta kohtalaisen kuivaa kun annoin olla vähintään kuukauden pullossa ja tuli lisättyä lactobacillusta hieman ennen pullotusta joka sitten veteli viimeisiä sokereita mutta US-05 käyttää huonosti niitä viimeisiä pitkän ketjun sokereita. Kuitenkin tuo esille ihan kivasti humalan aromit mutta jokseenkin mallaspohja ei niin esillä kun vasta pidemmän kypsymisajan jälkeen. Johtuneenko tuosta makeudesta vai mistä.

Edit. Käyminen hidastunut huomattavasti kolmantena päivänä. Tällä hetkellä enää 22,5-23°C. Pulputtaa iloisesti vielä kuitenkin ja käymisvaahto on sellaista pliisua hyvin hiilihappoisen näköistä parin sentin paksuista. Esterit ei enää oikein tuoksu. Taitaa aika nopeaa käyttää noita sokereita :D Tosiaan heitin samassa syssyssä hiivan kanssa lactobacillusta 15 miljardia.
 
Viimeksi muokattu:
upload_2018-4-18_21-47-42.png


:tup:
 
Minkä kokoista startteria kannatais tehdä 19l erälle Nøgnen #100:aa? Alkoholia +10%.
 
Tuntuu aika höpö lukemilta. Nytkin laitoin vaan 11g pussin kuivahiivaa 1,074 OG litkuun jota oli sitten lopulta 26L. Tärkeintä on että on paljon hyviä hiivasoluja ja hyvät olosuhteet. Mutta kukin tyylillään. Suosittelen kuitenkin kierrättää hiivat edellisestä erästä niin ei tarvi startteria, lähtee käymään nopeammin ja tuottaa vähemmän estereitä jos on sille tarvetta.

Lähtee kyllä nyt isompi tilaus tuolta puolalaiselta kotipanimo sivulta. Nyt 1kg erilaisia humalia ja hinnaksi tulisi 100g = 6,81€. Halvempaa kuin lapposta tai panimonurkasta. Vaikka postit on siitä yli 26€.
 
Viimeksi muokattu:
Sahtikattila oli viikon jääkaapissa, ja sen pohjalla ollut sakkakerros, eli noin puolet koko nesteen alkuperäisestä tilavuudesta, ei ollut laskeutunut pätkääkään. Kaadoin sitten koko loppusatsin viemäristä alas. Onko tuollainen sakkamäärä aivan normaalia? Ei varmaankaan. Ei koko hommassa olisi mitään järkeä jos saanto olisi noin huono.

Edit: vierre olisi vissiin pitänyt kierrättää uudestaan mäskin läpi kunnes siitä tulee kirkasta.
 
Viimeksi muokattu:
Postin hukkaama panimonurkan paketti löysi viikon kiertelyn jälkeen perille ja terassipanokauden avajaiset koittaa.
Hakusessa maris otter pohjainen pale-ale/IPA, jossa ruismallasta seassa.

Nyt tarttis kaiffarit jeesiä, että millä humaloilla tuosta ruisviritelmästä saisi eniten irti?

Hiivana perusvarma US-05 ja kalustona Grainfather.
 
Postin hukkaama panimonurkan paketti löysi viikon kiertelyn jälkeen perille ja terassipanokauden avajaiset koittaa.
Hakusessa maris otter pohjainen pale-ale/IPA, jossa ruismallasta seassa.

Nyt tarttis kaiffarit jeesiä, että millä humaloilla tuosta ruisviritelmästä saisi eniten irti?

Hiivana perusvarma US-05 ja kalustona Grainfather.

Citrus/Spicy-pään humalat, luokkaa Cascade/Columbus/Chinook/Centenial jne.


Brewdogin Alpha Pop för exempel. Itse pidän kaupallisesta tuotteesta ja kotikeittoisesta tuli liki samanvertaista
(Laitoin enemmän kuivahumalaa ja Whirlpool-humalaa...)
ALPHA POP - BrewDog Recipes
 
Tattista.

Hommasin tuon grainfatherin whirpool-melan, saas nähä kuis homma rokkaa tuon kanssa.
Tähän mennessä jäänyt noi whirpool-humaloinnit vähän vähemmälle.
 
C- alkuisilla humalilla suunta ei voi olla väärä. Paitsi jos laittaa pelkkää citraa... :btooth:
 
Lusin Panijat (LUPA) sanoo morjens kaikkille forkalla tasapuolisesti :) Kolme vuotta kokeiluja ...

Kokeilin viime viikon loppuna (la) cold crashinkiä ulkona, aamul pönttö pihalle n.4 astetta lämmintä päiväl n.12 ja yöllä n.-3. puolen päivänaikaan pullotus (su) yön jälkeen laitoin viltin päälle, ei oikein kirkastunut oisko pitäny olla 2 yötä?
joihinkin pulloihin jäi jonkin verran humalaa... vain yksi pöntön vaihto hiilidioksidin kanssa, 2x 5l tynnyri +co2 suoraan käymis astiasta 3g/l panimo sokeri, tuosta tyynyristä on paha mennä sanomaan miltä näyttää:)

oisko n. kolme viikkoo sopiva pullo käyminen?

hiiva us-05 kolme viikkoa pöntössä 28-29 litraa
kuivahumalointi 340g keskiviikkona suoraan pönttöön

Lsa III vol 2 Avec Ari

Pale ale 6 kg
Cara pale 1,5kg
Smoke malt 1kg
Kaikki Viking Maltilta


28-29 l valmista, Brew monk 30l / 8 Kg (ton verran voi yli täyttää mallas piipun eikä tuu onkelmii)

Amarillo 20 g 60min
Mandarina Bavaria 30 g 10min
Amarillo 50 g 5 min
Mandarina Bavaria 50 g 0 min jäähdytys, humala hämähäkki pois neljäs kympis

Og 1.062 ja Fg 1.015 ennen ulos vientiä
Brew Maten mukaan IBU 30, EBC 12.8
 
Lusin Panijat (LUPA) sanoo morjens kaikkille forkalla tasapuolisesti :) Kolme vuotta kokeiluja ...

Kokeilin viime viikon loppuna (la) cold crashinkiä ulkona, aamul pönttö pihalle n.4 astetta lämmintä päiväl n.12 ja yöllä n.-3. puolen päivänaikaan pullotus (su) yön jälkeen laitoin viltin päälle, ei oikein kirkastunut oisko pitäny olla 2 yötä?
joihinkin pulloihin jäi jonkin verran humalaa... vain yksi pöntön vaihto hiilidioksidin kanssa, 2x 5l tynnyri +co2 suoraan käymis astiasta 3g/l panimo sokeri, tuosta tyynyristä on paha mennä sanomaan miltä näyttää:)

oisko n. kolme viikkoo sopiva pullo käyminen?

hiiva us-05 kolme viikkoa pöntössä 28-29 litraa
kuivahumalointi 340g keskiviikkona suoraan pönttöön

Lsa III vol 2 Avec Ari

Pale ale 6 kg
Cara pale 1,5kg
Smoke malt 1kg
Kaikki Viking Maltilta


28-29 l valmista, Brew monk 30l / 8 Kg (ton verran voi yli täyttää mallas piipun eikä tuu onkelmii)

Amarillo 20 g 60min
Mandarina Bavaria 30 g 10min
Amarillo 50 g 5 min
Mandarina Bavaria 50 g 0 min jäähdytys, humala hämähäkki pois neljäs kympis

Og 1.062 ja Fg 1.015 ennen ulos vientiä
Brew Maten mukaan IBU 30, EBC 12.8
Itekkin pähkäilly tuon piipun maksimimäärän kanssa, että kuinka tarkka se tuo 8kg on. Seuraavaan panoon menee 8,36kg maltaita, joten eiköhän se onnistu.
 
Itekkin pähkäilly tuon piipun maksimimäärän kanssa, että kuinka tarkka se tuo 8kg on. Seuraavaan panoon menee 8,36kg maltaita, joten eiköhän se onnistu.

menee helposti, ainoo mikä arvelluttaa on ku paino nousee märkänä et kuinka noi pistehitsit kestää, oon tehny 2 satsii 8.5 kg:llä, ja kolme satsii 8 kg:llä eikä oo ollu onkelmia, hyvä peli on , ainoo et lämpötilat ei ihan piä paikkaansa täytyis hankkia se digimittari ois helpompi tarkkailla lämpöjä
 
Neljäntenä ja viidentenä päivänä saanut käymistuoksuista pilaantunutta hedelmää, eli sulfiittia ja kirpeyttä. Alkoholi tuoksuu jo aika voimakkaasti. Katsotaan miten käy mutta ei tuo pieni sulfiitti ole ennenkään haitannut tai maistunut lopputuotteessa. Käymislämpötila ollut nyt viimeisinä päivinä alle 23 astetta. Ei ole mitenkään katastrofaalisen korkea.
 
menee helposti, ainoo mikä arvelluttaa on ku paino nousee märkänä et kuinka noi pistehitsit kestää, oon tehny 2 satsii 8.5 kg:llä, ja kolme satsii 8 kg:llä eikä oo ollu onkelmia, hyvä peli on , ainoo et lämpötilat ei ihan piä paikkaansa täytyis hankkia se digimittari ois helpompi tarkkailla lämpöjä
Johtuuko tämä suuresta maltaiden määrästä, vai heittääkö lämmöt ihan pelkällä vedellä? Senhän pystyy säätään kohilleen. Oma näytti asteen liikaa.
 
Johtuuko tämä suuresta maltaiden määrästä, vai heittääkö lämmöt ihan pelkällä vedellä? Senhän pystyy säätään kohilleen. Oma näytti asteen liikaa.
Paljon maltaita niin ei lämpö tasaannu nopeasti? Vaikka käytän pumppua niin alkanut tuntuu siltä että pitäs ola itse putkia mäskin seassa josta tehokas pumppu jaksais vääntää niiden läpi vierrettä. Tai sit pitäs hommaa jokin suutin tohon joka sadettaa vierteen tasaisesti.
 
Johtuuko tämä suuresta maltaiden määrästä, vai heittääkö lämmöt ihan pelkällä vedellä? Senhän pystyy säätään kohilleen. Oma näytti asteen liikaa.

joo niin pystyy, olen tarkkaillut lämpöjä, esim keitto vaihees -0.9 ni keihuu nätisti, ootko pitäny täydellä tehol keitos?
 
Paljon maltaita niin ei lämpö tasaannu nopeasti? Vaikka käytän pumppua niin alkanut tuntuu siltä että pitäs ola itse putkia mäskin seassa josta tehokas pumppu jaksais vääntää niiden läpi vierrettä. Tai sit pitäs hommaa jokin suutin tohon joka sadettaa vierteen tasaisesti.

Braumaisterissahan tuo on ratkaistu vierteen kiertosuunnalla.

Yksi osasyyllinen kai siihen, että braukalla tehdyt oluet on usein hieman sameita. Mäskipatjaan ei tule samanlaista suodatusefektiä mitä muilla laitteilla(grainfather yms)

Tehokkuus taas sitten todella hyvä kun vierre pääsee pöyhimäön mäskipatjaa tasaisesti.
 
Onko foorumilla ideoita miten rosterisen savustuspöntön pieniä ruuvireikiä tulisi tukkia ettei mäskihuuhtelu menisi reunoista hukkaan?
 
Mistä tämä muuten löytyi? Nahkeasti löytyy vielä mitään tietoa muuta kuin Aamulehdestä ja Ratinan tietolehdykässä tieto että avaa 2. kerrokseen :D

Kauppakeskus Ratinan sivuilta olevasta kuvastosta.

Tulossa tuonne Ratinan suvannon puolelle.
 
Kauppakeskus Ratinan sivuilta olevasta kuvastosta.

Tulossa tuonne Ratinan suvannon puolelle.
Asia kunnossa, tattis! Ratinan sivuilta tuota selvittelinkin, mutta tuo kuvasto tuli missattua. Toivottavasti Tampereen BD:ssä tapahtumakalenteri, vierashanat ym. on yhtä vireällä tasolla kuin Helsingissä
 
Braumaisterissahan tuo on ratkaistu vierteen kiertosuunnalla.

Yksi osasyyllinen kai siihen, että braukalla tehdyt oluet on usein hieman sameita. Mäskipatjaan ei tule samanlaista suodatusefektiä mitä muilla laitteilla(grainfather yms)

Tehokkuus taas sitten todella hyvä kun vierre pääsee pöyhimäön mäskipatjaa tasaisesti.

Juurikin näin.
Tosin tehokkuutta karsii se, että braukalla täytyy jättää jauhanta tosi karkeaksi, jotta neste tulee läpi.
Kirkkauden kanssa ei sinänsä ole ongelmaa ainakaan itsellä. Tapana on antaa vierteen dropata puhtaaksi 15-45min jäähdytyksen jälkeen.

Asiaa voi toki kiertää huuhteluvaiheessa niin, että kierrättää vierrettä nostetun mallaspiipun läpi ennen huuhteluvettä. Vie aikaa.
 
Liivatejauhetta kegiin, niin saa tosi kirkasta olutta.

Itse laitan sen kyllä ehdottaman mieluisasti käymisastiaan, jossa se cold crash jokatapauksessa tapahtuu.
"lageroituessa" kegissä 0*C tapahtuu lopullinen kirkastuminen ajan myötä, jos ei ennen sitä


E: Liittyen vierteen kirkkauteen:
Brulosophy
 
Viimeksi muokattu:
Maistuu runsas neilikka tuossa keskenkäyneessä oluessa. Mahdollisesti huomenna tulee siirrettyä toiseen astian ja kylmään. Runsaan mausteinen, kirpsakka. Mielenkiintoinen jonkin sortin IPA tulee.
 
Liivatejauhetta kegiin, niin saa tosi kirkasta olutta.:happy:

Kegiliivatoinnissa on se ongelma, että ensimmäinen tuoppi tai pari tuoppia on sitten sitä itseään. Niin ja liivatointi tekee oluesta melko ns. epävegaanista, jos se on haitta.

Kuten @Kojashi totesikin, parempi paikka on käymisastia jossa se sitten painuu pohjalle ja kegiin päätyy vain se kirkas tavara ilman mitään sakkaa.

Ei sillä, että kegijutuista mitään tiedän kun en niitä käytä..
 
Kuinka paljon hauduttelu matalassa lämpötilassa ennen varinaista mäskäystä vaikuttaa mäskäystehokkuuteen?
 
Kuinka paljon hauduttelu matalassa lämpötilassa ennen varinaista mäskäystä vaikuttaa mäskäystehokkuuteen?

Mitä tarkoitat hauduttamisella matalassa lämpötilassa?

Nykyisillä tasalaatuisesti mallastetuilla maltailla ei ole niin tarkkaa, kunhan osuu edes 66°C:n tienoolle niin suuri osa tärkkelyksestä saadaan konvertoitua sokereiksi.

Monivaihemäskäyksellä saa jonkin verran tehokkuutta nostettua ja erinäisten syiden takia potentiaalisesti kirkkaampaa olutta, mutta en ole itse kuullut mistään hauduttelusta.

Edit: The Science of Step Mashing - Brew Your Own Tuossa aika kattava selitys aiheesta, miksi voi olla tarpeen monivaihemäskätä. Kotipanijalle tosin riittää melko usein perus 66°C.
 
Viimeksi muokattu:
En nyt suoriltaan muista tota lämpötilaa mutta olikos se nyt jotain 40-43 astetta.

Kyseessä on mitä todennäköisemmin silloin Acid rest. Eli mäskin annetaan hetken aikaa hengata matalammassa lämpötilassa pH:n alentamiseksi. Tämähän kannattaa mitata mäskäyksen alussa, jos pH tuntuu korkealta niin acid rest voi olla tarpeen. Sopiva pH parantaa mäskäystehokkuutta.
 
Mistähän saisi tuota elintarvike kelpoista silikoniletkua osteltua? Tuntuu ettei löydy oikein mistään järkevillä toimituskuluilla, ei jaksaisi lähetellä kymmenelle eri firmalle tarjouspyyntöjä pienen metrimäärän takia.

Joten vinkkejä ja linkkejä otetaan vastaan :tup:


Silicone rubber tube - MW Materials World - Servei Estació


22e postit tuolta.
 
Mistähän saisi tuota elintarvike kelpoista silikoniletkua osteltua? Tuntuu ettei löydy oikein mistään järkevillä toimituskuluilla, ei jaksaisi lähetellä kymmenelle eri firmalle tarjouspyyntöjä pienen metrimäärän takia.

Joten vinkkejä ja linkkejä otetaan vastaan :tup:


Silicone rubber tube - MW Materials World - Servei Estació


22e postit tuolta.
Tästä esim: 2M Sizes Clear Food Grade Silicone Tube Beer brew HIGH TEMP Flexible Hose Pipe | eBay

Tilannu kolme kertaa tuolta ebaysta eri myyjiltä ja eikä moitittavaa. Kaikkia kokoja löytyy. Muista tilaa samalla jousikiristimet :)

60Pcs Fuel Line Hose Spring Clip Water Pipe Air Tube Clamps 6/9/10/12/14/15mm | eBay
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
259 262
Viestejä
4 506 957
Jäsenet
74 347
Uusin jäsen
Si-Pe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom