Oluen paneminen itse

Sisältää: Natriumhydroksidia 60-90 %.

Elikkäs lipeää siis käytännössä tuo.

Varmasti räjähtää kyllä lika pois. Melkein jo kannattaa laittaa kunnon suojahanskat ja suojalasit päähän kun roiskuttelee lientä.

Luulisi olevan itsestäänselvää, että näiden myrkkyjen (ja kaikkien muidenkin pesuaineiden kanssa) käytetään asiaankuuluvia suojahanskoja ja välineitä.
Helppoa on kunhan käsittelee oikein.

e: paree muistaa tosin, että tuohan aiheuttaa rosterillekin korroosiota tarpeeksi kuumana.
 
Ei tarvi uunittaa. Liota vaan kuumalla vedellä tunti pari tai jopa yön yli ja pulloharjalla kunnon pyöräytykset. 30 litran astiaan 10 litraa valmista star sania. Kaksi pulloa pystyy upottaa kerralla, upotus kokonaan ja tyhjennys. Korkki päälle ja odottamaan täyttöä. Kaikki oluet ollut mulla pullotuksen jälkeen yhtä hyviä. Täyttö pohjan kautta.
 
Itse pesen pullot vahvalla soodalioksella, joka kyllä räjäyttää pullot puhtaaksi.
Esim biltemasta. Kaustinen sooda - Kaustinen sooda - Biltema

Tuon kuumaan veteen ja pullot täyteen.
30min yleensä riittää, että on puhdas sen kummemmin jynssäämättä, mutta eipä se pidempikään liuotus haittaa.

Toimii muuten muillekin panovehkeille aivan hyvin on maksaa murto-osan, mitä vastaava PBW vaikka.

Niin, miten sen ottaa. Huonolla puhtaudella ja säkällä kegin kanssa menee yhden pullon sijasta koko kegi piloille.

Itsekin toki haaveilen kegisysteemeistä hanoineen, mutta budjetti/tila ei anna myöden nyt.


Sisältää: Natriumhydroksidia 60-90 %.

Elikkäs lipeää siis käytännössä tuo.

Varmasti räjähtää kyllä lika pois. Melkein jo kannattaa laittaa kunnon suojahanskat ja suojalasit päähän kun roiskuttelee lientä.

Luulisi olevan itsestäänselvää, että näiden myrkkyjen (ja kaikkien muidenkin pesuaineiden kanssa) käytetään asiaankuuluvia suojahanskoja ja välineitä.
Helppoa on kunhan käsittelee oikein.

e: paree muistaa tosin, että tuohan aiheuttaa rosterillekin korroosiota tarpeeksi kuumana.

Väkevänä, kuumana liuoksena natriumhydroksidin sanotaan syövyttävän lasiakin joten varovasti sen kanssa... "Kaustinen sooda" on kyllä harhaanjohtava nimi kun soodalla yleensä tarkoitetaan natriumkarbonaattia joka ei ole ollenkaan niin tujua.


Itse kun olen joskus olutta tehnyt, olen käyttänyt seuraavaa tapaa käytettyjen kaljapullojen pesemiseen:

-Huuhdellaan helposti irtoava törky pois ja liuotetaan etiketit
-Pulloihin lämmintä vettä ja konetiskijauhetta, annetaan olla yön yli
-Huuhtelu huolellisesti
-Uuniin esim. 150-200 asteeseen (kylmästä aloittaen) pariksi tunniksi

Vähemmän likaisille pulloille voi riittää vähempikin, mutta näin puhdistuu likaisinkin pullo.
 
En kyllä oikein kontaminaatioon usko, koska tuo maku ei niin kamala kuitenkaan ole. Kunhan vain esterit kadonneet mitkä aiemmin tuosta löytyi ja samalla maku koventunut/hapantunut.

Mikähän noita nyt riivaa..
 
En kyllä oikein kontaminaatioon usko, koska tuo maku ei niin kamala kuitenkaan ole. Kunhan vain esterit kadonneet mitkä aiemmin tuosta löytyi ja samalla maku koventunut/hapantunut.

Mikähän noita nyt riivaa..
Hapantunut meinaa sitrusta "kirpeyttä" tai pahimallaan vatsahappojen makuista mikä tulee kun käynyt oksentamassa. Mutta paha sanoa mikä tuossa sinun oluessa. Itsellä oli ihan maistuvaa. Esterit ja muut maut tasottuu ajan kanssa kun se "liede" vajoaa pohjalle ja olut kirkastuu. Se veden laatukin vaikuttaa. Itellä tosiaan on hieman liian emäksistä. Jotain 7-7,5 pH vettä. Vaikka puhdasta onkin.

Tällästä olutta tulossa. Pihkan väristä vaikka odotin 15 EBC olutta. pH 5,0. Otan vielä viikonloppuna paremman kuvan. Mutta yks kori menee kellariin odottamaan parempaa päivää.

 
Viimeksi muokattu:
Star sanilla kun putsaa niin kannattaa käyttää suihkepulloa. Itse siis huuhtelen ensin pullopesurilla pullot ja sitten ~5 kunnon suihkaisua star sania pulloon ja sitten ennen pullotusta kaataa pois enimmät. Näin myös putsaan käymisastiat ja muut. Ei tarvitse lotrata kymmenillä litroilla.
 
Star sanilla kun putsaa niin kannattaa käyttää suihkepulloa. Itse siis huuhtelen ensin pullopesurilla pullot ja sitten ~5 kunnon suihkaisua star sania pulloon ja sitten ennen pullotusta kaataa pois enimmät. Näin myös putsaan käymisastiat ja muut. Ei tarvitse lotrata kymmenillä litroilla.

Näin itsekin tehnyt ja lisäksi vielä pitänyt tiettyä määrää lientä käymisastioiden puhdistamiseen.

Josta tulikin Mieleen: Kuinkahan kauan tuo tuote pysyy desinfiointikykyisenä valmiina litkuna?
 
Näin itsekin tehnyt ja lisäksi vielä pitänyt tiettyä määrää lientä käymisastioiden puhdistamiseen.

Josta tulikin Mieleen: Kuinkahan kauan tuo tuote pysyy desinfiointikykyisenä valmiina litkuna?

Parisen viikkoa menee ainakin. Liuoksen pH:n pitäisi pysyä alle 3:n jotta teho säilyy.

Star-san ja muut firman tuotteet on loppupeleissä niin halpoja, että se ja sama tehdä joka panokerralle uusi satsi jos edellisestä kerrasta on yhtään enempää aikaa.
 
Parisen viikkoa menee ainakin. Liuoksen pH:n pitäisi pysyä alle 3:n jotta teho säilyy.

Star-san ja muut firman tuotteet on loppupeleissä niin halpoja, että se ja sama tehdä joka panokerralle uusi satsi jos edellisestä kerrasta on yhtään enempää aikaa.

750ml starsan pullo on kestänyt nyt itselläni yli 4v ja ehkä noin puolet mennyt. Noin 14 panokertaa vuodessa.
 
Star sanilla kun putsaa niin kannattaa käyttää suihkepulloa. Itse siis huuhtelen ensin pullopesurilla pullot ja sitten ~5 kunnon suihkaisua star sania pulloon ja sitten ennen pullotusta kaataa pois enimmät. Näin myös putsaan käymisastiat ja muut. Ei tarvitse lotrata kymmenillä litroilla.
Mulla on molemmat tekniikat käytössä. Kun kymmeniä pulloja pullotan niin isompi määrä desifiointiainetta ollut käytännöllisempi ja muut työvälineet. 10L kanisterin piilottaa mihin vaan. Muutenkin sitä kuluu kaikkeen muuhunkin kuin olut juttujen puhdistamiseen.

Ehkä tuossa siis vika.. perkele.

Noh parempi näin, kuin täysin yllätyksenä mikä menee perseelleen.
Valmis seos itellä säilynyt kuukausia valolta suojattuna. Pari kertaa käyttänyt samaa lientä. pH pysynyt alle kolmen.
 
Viimeksi muokattu:
Silloin kun pullotin niin saatoin käyttää yhtä 20 litran starsan-satsia jopa kuuden kuukauden ajan. Desinfioin pullot laittamalla sen 20 kpl kerralla liuokseen. PH ei puolessa vuodessa noussut yli sallitun eikä muita ongelmia esiintynyt. Nyt kun siirryin kegeihin niin ei ole tarve ihan noin isoille määrille valmista liuosta.
 
upload_2018-3-15_18-7-44.png


RIP Brewcat Oy

Mikäköhän panimoyhtiön tilanne lienee, on noita oluita kuitenkin kaupoissa jokunen ollut uusiakin.
 
upload_2018-3-15_18-7-44.png


RIP Brewcat Oy

Mikäköhän panimoyhtiön tilanne lienee, on noita oluita kuitenkin kaupoissa jokunen ollut uusiakin.

Harmin paikka, ei näitä putiikkeja ihan liikaa kuitenkaan Suomesta löydy. Lappo ja varauksin Viinitalo Melkko ja siinäpä se..
 
Panimonurkasta puheenollen, tuntuu olevan kova häslinki sielläpäin myös. Tällä viikolla saapuneesta kimppatilauksesta puuttui kamasta luokkaa 1/3. Itseltä jäi uupumaan 5kg mallasta ja 250g humalaa.

Kotiolut foorumilta saatujen tietojen mukaan jotain influenssan tapaista oli omistajalla ollut. Tietysti tuosta olisi voinut infota..

Mutta harmillista tosiaan että suomen oluttarvikkeiden kauppa on niin harvojen vastuulla.
 
upload_2018-3-15_18-7-44.png


RIP Brewcat Oy

Mikäköhän panimoyhtiön tilanne lienee, on noita oluita kuitenkin kaupoissa jokunen ollut uusiakin.
Aika jännä että tilanne että menee konkkaan kun nyt on kasvuhetki? Vai onko liian tiukka kilpailu ettei kaikille ole tilaa.
 
Aika jännä että tilanne että menee konkkaan kun nyt on kasvuhetki? Vai onko liian tiukka kilpailu ettei kaikille ole tilaa.

Mielestäni suomeen mahtuisi useampikin panimotarvikeliike, mutta ongelmana on varmasti nuo isohkot (vero?)velat ja velkomustuomiot. Yhteensä useampi kymmenen tuhatta velkoja menossa perintään, joka noin pienelle puljulle on aika paljon.
 
Toimisko lakritsinen ja savuinen olut (pelkillä humalilla aromi)?

Humala | aika 60m, 10m, 5m, 48H kuiva
Zeus 20g, 10g, 5g, 10g
Mountain Rainier 20g, 10g, 5g, 30g

Maltaat:
Colorado Base 66%
Lightly Peated 33%

Väri 12,9 EBC

Alkoholi 9,08% + käymissokeri
 
Mistähän johtuu että oluen laatu vaihtelee pullosta toiseen hyvinkin rajusti? Jokin olut maistuu aivan vehnäoluelta, seuraavasta taas puuttuu kaikki esterit ja banaanisuutta saa hakea kissojen ja koirien kanssa.

Tulisiko laadusta tasaisempaa kegittämällä ja siitä pulloon jolloin ei tarvitsisi käyttää olutta pullossa hiilihappojen aikaansaamiseksi.

edit: Olisiko olut happamoitunut?

En ole panomestari, mutta viiniä tehnyt aika onnistuneesti ja huomannut saman ilmiön että kun lasipulloihin säilöö, niin maistuu paremmalta.
 
Ps. kun näätte noin paljon vaivaa "pelkän" oluen takia, nii laitatteko niihin omat etiketit ainakin tuttuja varten ?

Mielestäni on ainakin tyylikästä jos vien esim. äidilleni pullon ja siinä on tekstiäkin mukana :psmoke:

Ja lisäksi saa tietty pröystäillä sillä että tää on mun tekemää :D
 
Nyt otin yhden pullon omaa olutta maistiaiseksi. Tulee kyllä jännittävä olut. Siinä on vähän kaikkea. On jo hieman hapokkuuta, kirpeyttä, tuoksussa kirsikkaa, tuoksussa/maussa paahteisuutta, keksiä, hieman navettaa tuoksussa, oksennuksen tapaista vihahdetta kanssa tuoksussa, hieman omenaa tuoksussa, marjoja, hedelmäinen, puinen. PH tulee vielä laskemaan niin siksi jätän sen kellariin tekeytymään. Erittäin rikas tuoksullisesti ja maullisesti. Tarvitsee pitkän kypsymisajan. Vieläkin yli yrttinen. Maistuu niin tunkkaisen yrttiseltä ettei mitään saa selvää. Muut maut alkaa jo vähän selkeytyä.

Ps. kun näätte noin paljon vaivaa "pelkän" oluen takia, nii laitatteko niihin omat etiketit ainakin tuttuja varten ?

Mielestäni on ainakin tyylikästä jos vien esim. äidilleni pullon ja siinä on tekstiäkin mukana :psmoke:

Ja lisäksi saa tietty pröystäillä sillä että tää on mun tekemää :D
Tottakai. Minä mietin vähän väliä hyviä nimiä ja kuvia mitä vois laittaa oluisiin :)
 
Niin siis minulla meni pulloissa oudoksi. Ei kegissä.
Tuli nyt taas mieleen että äkkinäiset lämpötilan muutokset kanssa vaikuttaa makuihin. Itse säilön huoneen lämmössä ja nopeasti jäähdytän ennen käyttöönottoa.
 
Nyt otin yhden pullon omaa olutta maistiaiseksi. Tulee kyllä jännittävä olut. Siinä on vähän kaikkea. On jo hieman hapokkuuta, kirpeyttä, tuoksussa kirsikkaa, tuoksussa/maussa paahteisuutta, keksiä, hieman navettaa tuoksussa, oksennuksen tapaista vihahdetta kanssa tuoksussa, hieman omenaa tuoksussa, marjoja, hedelmäinen, puinen. PH tulee vielä laskemaan niin siksi jätän sen kellariin tekeytymään. Erittäin rikas tuoksullisesti ja maullisesti. Tarvitsee pitkän kypsymisajan. Vieläkin yli yrttinen. Maistuu niin tunkkaisen yrttiseltä ettei mitään saa selvää. Muut maut alkaa jo vähän selkeytyä.


Tottakai. Minä mietin vähän väliä hyviä nimiä ja kuvia mitä vois laittaa oluisiin :)

Ja sitten vielä se hehkuttelu omasta, varsinkin jos toinen rakas vielä kehuu hyväksi niin voisi vaikka jonkun todella persoonnalisen kuvan ja teksit laittaa, mielikuvitus vain rajana :)
 
Ja sitten vielä se hehkuttelu omasta, varsinkin jos toinen rakas vielä kehuu hyväksi niin voisi vaikka jonkun todella persoonnalisen kuvan ja teksit laittaa, mielikuvitus vain rajana :)
Mikäs sen kivempaa kun keksiä omat etiketit :) Liimana ite käyttänyt liimapuikkoja joka on sitten vesiliukoista.
 
Pari kertaa itsekin tullut laitettua etiketit, varsinkin jos vähän isompi satsia kyseessä. "Liimannut" ihan vain maidolla ja hyvin on pysynyt + lähtee helposti irti putsatessa.
 
Taisin muuten kokea ahaa-elämyksen miksi olueni teki kuten teki eli aromit ja banaaniesterit katosivat hyvin nopeasti pullokäymisten jälkeen.

Cold crashaus jonka seurauksena käymisastiaan oli päässyt ilmaa liikaa. Eli käytännössä olueni on siis hapettunut liikaa. Mielenkiinnolla odottelen meneekö väri myös tummaksi vaiko ei..
 
Taisin muuten kokea ahaa-elämyksen miksi olueni teki kuten teki eli aromit ja banaaniesterit katosivat hyvin nopeasti pullokäymisten jälkeen.

Cold crashaus jonka seurauksena käymisastiaan oli päässyt ilmaa liikaa. Eli käytännössä olueni on siis hapettunut liikaa. Mielenkiinnolla odottelen meneekö väri myös tummaksi vaiko ei..
Miten nyt noin pääs käymään? Unohtuko sulkea korkki?
 
Miten nyt noin pääs käymään? Unohtuko sulkea korkki?

Ei vaan cold ceashasin speidelillä melkein nollassa asteessa ja huomasin vesilukon vetäneen ihan korkkiin kiinni. Tyhmyyksissä sitten ilmaamista yhtään ajattelematta laitoin astiaan ilmaa. Eli ihan oma moka.

Tosin ilman tuota olisi saattanut vastassa olla posket lommossa oleva speidel (pyöreä). Täytyy varmaan miettiä seuraavan erän crashausta vain yön yli tai jossain 10c tuntumissa pidemmän aikaa. Tai sitten kun ne jo tilatut kegit tulee... :vihellys:
 
Ei vaan cold ceashasin speidelillä melkein nollassa asteessa ja huomasin vesilukon vetäneen ihan korkkiin kiinni. Tyhmyyksissä sitten ilmaamista yhtään ajattelematta laitoin astiaan ilmaa. Eli ihan oma moka.

Tosin ilman tuota olisi saattanut vastassa olla posket lommossa oleva speidel (pyöreä). Täytyy varmaan miettiä seuraavan erän crashausta vain yön yli tai jossain 10c tuntumissa pidemmän aikaa. Tai sitten kun ne jo tilatut kegit tulee... :vihellys:
No siis jos cold crashaat niin vesilukko pois ja korkki kiinni. Jää sinne sen verran painetta ettei mene ihan lyttyyn. Speideli myös kestää ihan riittävästi painetta vaikka laittais jääkaappiin noin 10°C tuntumaan viikoksi.
 
No siis jos cold crashaat niin vesilukko pois ja korkki kiinni. Jää sinne sen verran painetta ettei mene ihan lyttyyn. Speideli myös kestää ihan riittävästi painetta vaikka laittais jääkaappiin noin 10°C tuntumaan viikoksi.

Juu oppia ikä kaikki. Tuo autotalli oli kuitenkin alle 2 asteen ja toisaalta 30l speidelissä oli olutta vain 17 litraa eli ilmatila aika iso. Epäilen että lommona olisi ollut.

No mutta parempi näin kuin yrittää arvailla mikä meni vituiksi.
 
Juu oppia ikä kaikki. Tuo autotalli oli kuitenkin alle 2 asteen ja toisaalta 30l speidelissä oli olutta vain 17 litraa eli ilmatila aika iso. Epäilen että lommona olisi ollut.

No mutta parempi näin kuin yrittää arvailla mikä meni vituiksi.
Ja jos menee lyttyyn niin sokeria, vettä ja pullahiivalla korjaantuu toimivaksi astiaksi taas :)

Edit. Alkaa maut sointua yhteen. Tuoksussa omenaa, rusinaa, aavistus hedelmää/marjaa, alkoholia, banaania, mausteinen/pippurinen. Maullisesti hedelmäinen/marjainen, yrttinen, maltainen/keksinen/ruohoinen, puinen.

Äkäpussi pihkassa

Katkerot noin 38 IBU
Väri 15 EBC?
Alkoholia noin 6,4%

 
Viimeksi muokattu:
Taas maistellaan :kippis: 19 vrk pullossa. Yrttisyys alkaa pikkuhiljaa tasottua. Yhdessä vaiheessa tuoksu pelkkä kannabis tyhjiksi juoduista pulloista kun kaasut pakeni pulloista. Vieläkin sen verran yrttinen ettei oikein muodostu miellyttäväksi mauksi. Mallaspohja ihan hyvä, toimii.

 
Onkohan kukaan onnistunut "kloonaamaan" Plevnan Siperiaa? Eli tietämättömille kyseessä vahvasti humaloitu imperial stout. Oli sen verran kiva yllätys että pakko yrittää tuota jotenkin kopioida, vaikka nyt ei ihan identtistä kopiota saisikaan. Humalien tyypit taitaa olla tiedossa, kaikki muu epäselvää.
 
Onkohan kukaan onnistunut "kloonaamaan" Plevnan Siperiaa? Eli tietämättömille kyseessä vahvasti humaloitu imperial stout. Oli sen verran kiva yllätys että pakko yrittää tuota jotenkin kopioida, vaikka nyt ei ihan identtistä kopiota saisikaan. Humalien tyypit taitaa olla tiedossa, kaikki muu epäselvää.
Mä oon yrittäny kopioida Chouffe Houblonin mallaspohjaa mutta onnistumatta. Mutta yksinkertaisuus varmaan tässäkin läsnä? Ja mäskäyksellä iso merkitys. Olutoppaassa lukee näin: Pilsner-, wienna-, pale ale-, karamelli- ja paahdettu mallas.

Edit. Yhden portterin oon tehnyt ja vältä kitkeriä maltaita. En tiedä tuosta oluesta mutta koita luoda mahdollisimman pehmeä, täyteläinen mutta tumma olut. Kitkeryyden voi testaa ihan niin että ota pieni määrä mallasta ja mäskää uunissa pienessä vesimäärässä ja maistele ja yhdistele muita maltaita.
 
Viimeksi muokattu:
Onkohan kukaan onnistunut "kloonaamaan" Plevnan Siperiaa? Eli tietämättömille kyseessä vahvasti humaloitu imperial stout. Oli sen verran kiva yllätys että pakko yrittää tuota jotenkin kopioida, vaikka nyt ei ihan identtistä kopiota saisikaan. Humalien tyypit taitaa olla tiedossa, kaikki muu epäselvää.

Tuo on joskus kyllä koklattava.

"Suurista" oluista kannattaa ehdottomasti laittaa testiin Nøgnen #100, jonka (yksinkertainen) resepti on ihan julkista tietoa.
Yksi kaikkien aikojen suosikeista itselle ja kotiolutversiosta tuli erinomaista, vaikkei aivan samanlaista ollutkaan.
Tein UV 16/17 vaihteessa, vikat pullot meni pari kk sitten. Aika vain hyväksi tuolle.

Beer Forum • View topic - Nogne #100


Itsellä nyt tulossa Raspberry Wheat Ale V2, sekä Blood Orange Lager, kesää kohdinhan sitä mennään.
 
Edit. Yhden portterin oon tehnyt ja vältä kitkeriä maltaita. En tiedä tuosta oluesta mutta koita luoda mahdollisimman pehmeä, täyteläinen mutta tumma olut. Kitkeryyden voi testaa ihan niin että ota pieni määrä mallasta ja mäskää uunissa pienessä vesimäärässä ja maistele ja yhdistele muita maltaita.

Alla on hyvä mallassatsi makeaan stoutiin. Tuoreena on vielä jonkin verran paahteisuutta mutta ajan myötä muuttuu makean pähkinäiseksi. Kaikki maltaat panimonurkalta saatavaa Simpsonsia. Humalaa noin 40 IBU:n verran ja ABV 5-6% maille niin tulee kiva.

84.9% - Maris Otter Pale
3.8% - Roasted Barley
3.8% - Chocolate
3.8% - Brown
3.8% - Crystal 50L
 
upload_2018-4-11_18-35-41.png


Näköjään motonet ottamassa valikoimaan kiinalaisen teepannun myös.
Tuotesivua ei vielä ole, eikä tuotenumerolla löydy sivuilta mitään.
 
upload_2018-4-11_18-35-41.png


Näköjään motonet ottamassa valikoimaan kiinalaisen teepannun myös.
Tuotesivua ei vielä ole, eikä tuotenumerolla löydy sivuilta mitään.
Hmm, mahtaako miten laadukas pannu olla. Pitääki tutkia tuota enemmän jos jostain löytyy käyttökokemuksia.
 
Tuo on joskus kyllä koklattava.

"Suurista" oluista kannattaa ehdottomasti laittaa testiin Nøgnen #100, jonka (yksinkertainen) resepti on ihan julkista tietoa.
Yksi kaikkien aikojen suosikeista itselle ja kotiolutversiosta tuli erinomaista, vaikkei aivan samanlaista ollutkaan.
Tein UV 16/17 vaihteessa, vikat pullot meni pari kk sitten. Aika vain hyväksi tuolle.

Beer Forum • View topic - Nogne #100


Itsellä nyt tulossa Raspberry Wheat Ale V2, sekä Blood Orange Lager, kesää kohdinhan sitä mennään.
Tuotahan täytyy testiä. Vallan unohtanut koko oluen:drool:
 
Tein tässä kuluneella viikolla sahtia. Käytin Viking sahtimallasta ja laitoin sekaan vähäsen vehnämallasta ja kotikaljamallasta. Mäskäyksen ja kiehautuksen tein 10 L kattilassa joka toimi myös käymisastiana. Mäskäsin ensin 30 min 40 °C ja sitten pari tuntia 70 °C. Kiehautuksen yhteydessä laitoin 1 g/L Magnum-humalaa ja katajanmarjoja. Annoin olla 2 päivää huoneenlämmössä (22-23 °C) ja siirsin jääkaappiin, jossa se on edelleen. Tänään maistoin sitä vähäsen samalla kun siirsin sen astiasta toiseen, ja se maistui aivan simalta. Kuuluuko sen tehdä niin? Humala tai kataja siinä ei maistunut pätkääkään. Lammin sahtia olen joskus maistanut enkä muista että se olisi maistunut simalta. Olisiko pitänyt antaa olla kauemmin huoneenlämmössä vai paraneeko maku jääkaapissa viikkojen kuluessa?
 
Jelppikääs nyt kun pitäs tehä tänää olutta. Mutta en osaa päättää mitä humalia. Teen siis vahvaa vaaleata alea. Vähän hedelmäisiä/sitruksia humalia :(

Humalia löytyy:
100g magnum pelletti
100g aurora pelletti
100g zeus pelletti
~100g mosaic pelletti
30g sterling pelletti
250g vanguard käpyjä
100g vanguard pellettejä

Edit. Olisko Aurora, Mosaic ja joku kolmas?
 
Jelppikääs nyt kun pitäs tehä tänää olutta. Mutta en osaa päättää mitä humalia. Teen siis vahvaa vaaleata alea. Vähän hedelmäisiä/sitruksia humalia :(

Humalia löytyy:
100g magnum pelletti
100g aurora pelletti
100g zeus pelletti
~100g mosaic pelletti
30g sterling pelletti
250g vanguard käpyjä
100g vanguard pellettejä

Edit. Olisko Aurora, Mosaic ja joku kolmas?

Katkerot Zeus 30min ja mosaic aromipommi lopuksi?

Muissa taitaa aromit olla sen verran herkkiä, että helposti jää taka-alalle jos laittaa jonkun muun kanssa.
 
Katkerot Zeus 30min ja mosaic aromipommi lopuksi?

Muissa taitaa aromit olla sen verran herkkiä, että helposti jää taka-alalle jos laittaa jonkun muun kanssa.
Mosaic on kyllä aromipommi. Sterling myös aromaattinen, pihkainen, pippurinen, jaloarominen. Zeus on kyllä kanssa yllättävän aromikas katkeroksi, Intialaismausteinen. Tietty jos tekis katkerot ja aromit mosaicilla? Tulee semmoista kirpeyttä. Ei perus katkeroa.

Edit.
Näyttäis olevan noita nyt tarkalleen:

Zeus 68g
Mosaic 62g
Sterling 30g

Eli just sopivasti hieman katkerompaan olueeseen? :)

Zeus 30 min 2,6g/L
Mosaic 10 min 0,6g/L
Sterling 10 min 0,6g/L
Mosaic 5 min 0,6g/L

Kuiva 48H
Mosaic 32 g 1,2g/L
Sterling 15 g 0,6g/L

Katkerot 64+ IBU
 
Viimeksi muokattu:
Menikin tälle päivälle panot. Ei eilen sitten jaksanutkaan. Käytän noi kaikki pilsnerit pois ja cara palet. Kattotaan mitä tulee :) Käytän tällä kertaa tehokkaampaa hiivaa että pitäs tulla riittävän kuivaa kun käymisaste 90%.

Viking maltaat:

72,73% pilsner
27,27% cara pale

Väri 13,1(+2) EBC
Prosentit >11%

Mäskäys:

53°C 20 minuuttia
63°C 20 minuuttia
68°C 10 minuuttia
ja nosto 80°C

Edit. Kun aikaa oli kulunut noin 50 minuuttia niin käytännössä kaikki tärkkelys oli jo muuttunut sokeriksi. Mielenkiintoinen tuo tärkkelyksen mittaus kun pystyy arvioimaan kauanko kannattaa mäskätä.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä tulille Single hop Chinook IPA, jossa tuhotaan pakastimeen unohtunut 2015- sato.
57l erä, eli 3kegiä.

Keittoon menee kilo (17,5g/l) ja kuivahumalaksi 1,25kg (22g/l) :geek::vihellys:
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 276
Viestejä
4 507 631
Jäsenet
74 347
Uusin jäsen
Si-Pe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom