Oluen paneminen itse

@Teemuki just hyvä vaahto ja väri vaikka tuo väri alkaa olla aika perus tässä triidissä :) Oma olut onnistu ihan hyvin. Yllättävän pehmeä maullisesti, odotin vahvempaa. Tosiaan olen karttunut ja kestän vahvojakin aromeja.
 
@Teemuki just hyvä vaahto ja väri vaikka tuo väri alkaa olla aika perus tässä triidissä :) Oma olut onnistu ihan hyvin. Yllättävän pehmeä maullisesti, odotin vahvempaa. Tosiaan olen karttunut ja kestän vahvojakin aromeja.

100 IBUa rupee olemaan jo aika maksimi mitä mulla menee. Tässä kuitenkin kuivahumalointia aivan liikaa. Pitäisi antaa aikaa makujen kypsyä.

Tuo minun kesäkuun alulta tänne kirjoittama resepti vieläkin odottaa vertaistaan. Pitää varmaan seuraava IPA tehdä tuolla reseptillä.

Onko kukaan innostunut pullojen vaihtelusta, jos saa jaettavan makuista olutta aikaan?
 
100 IBUa rupee olemaan jo aika maksimi mitä mulla menee. Tässä kuitenkin kuivahumalointia aivan liikaa. Pitäisi antaa aikaa makujen kypsyä.

Tuo minun kesäkuun alulta tänne kirjoittama resepti vieläkin odottaa vertaistaan. Pitää varmaan seuraava IPA tehdä tuolla reseptillä.

Onko kukaan innostunut pullojen vaihtelusta, jos saa jaettavan makuista olutta aikaan?
Ite voisin osallistua tuommoseen vaihdokseen. En tosiaan käytä autoja eli siis kortiton maistelija Keravalta. Mutta jos täältä jostain läheltä on niin voin kyl ilomielin vaihtaa jonkun kanssa :)

Edit. Nyt maistelu taas käynnissä. Kuudes päivä pullossa. Sain tuoksussa runsaasti banaania, kukkaa, sitrusta ja puuta. 1/5 maisteltu niin tuoksuun yhtyi omena, hiiva, kirpeät/happamat hedelmät ja karamellisuus. Mielenkiintoinen makumaailma tämä. Ihan ensi tuoksahduksissa oli myös hennosti lakritsia ja currya. Rikas ja täyteläinen mutta tarvitsee vielä kypsyttelyä että aromit kirkastuu ja kietoutuu enemmän yhteen.

Edit2. Tuosta lakritsista en niin piittaa kun yhtyy vähän pippurin suuntaan mutta tuo curry on aika mainio aromi.
 
Viimeksi muokattu:
Onkos porukka kokeillut mansikan lisäämistä olueen?
Noita mansikkaoluta harvoin tulee vastaan, vadelmaa taasen varsin usein.
(Kysyn koska Raspberry Wheat Ale juurikin käymässä...)

Mansikan sokeripitoisuus ei kaikesta huolimatta ole äärettömän suuri, joten ehkäpä ne kaikki aromit eivät haihtuisi käymällä.

Nyt lasissa samalla lime-lager.
Lähtenyt tämä maustaminen ehkä itselläkin nyt lapasesta.
 
Viimeksi muokattu:
Onkos porukka kokeillut mansikan lisäämistä olueen?
Noita mansikkaoluta harvoin tulee vastaan, vadelmaa taasen varsin usein.
(Kysyn koska Raspberry Wheat Ale juurikin käymässä...)

Mansikan sokeripitoisuus ei kaikesta huolimatta ole äärettömän suuri, joten ehkäpä ne kaikki aromit eivät haihtuisi käymällä.

Nyt lasissa samalla lime-lager.
Lähtenyt tämä maustaminen ehkä itselläkin nyt lapasesta.
Kuivatulla mansikalla kenties vois koittaa? Äidin tai mummon pihamaalta villimansikat :) Mutta itsellä oli heti mielessä kirsikka kun tein ekan olueni mosaicilla. Mosaic ja kirsikka eikä mitään muuta maltaiden lisäksi. Vois toimia. Saatan tehdä joskus moisen.

Edit. 9 vrk pullossa ja maku alkaa olla aika hyvä. Vaahto on nyt silkkinen melko runsas, suutuntuma runsas. Tuoksu hedelmäinen, hieman hiivainen, banaaninen, omenainen, puinen, kukkainen, sitruksinen, karamellinen, alkoholinen. Erityisesti pidän tuosta banaanin ja karamellin yhdistelmästä joka tulee tuolta. Ehkä vähän liikaa menossa. Täytyy yrittää yksinkertaistaa mutta pitäen hyvät ominaisuudet. Omena twisti on kans kiva. Jos pitäis valita omenan ja luumun väliltä niin omena ehdottomasti. Väriltään samean pihkainen noin 14-15 EBC mutta kuitenkin raikas tuoksulta ja runsas maultaan.
 
Viimeksi muokattu:
Onkos porukka kokeillut mansikan lisäämistä olueen?
Noita mansikkaoluta harvoin tulee vastaan, vadelmaa taasen varsin usein.
(Kysyn koska Raspberry Wheat Ale juurikin käymässä...)

Mansikan sokeripitoisuus ei kaikesta huolimatta ole äärettömän suuri, joten ehkäpä ne kaikki aromit eivät haihtuisi käymällä.

Jostain muistelisin lukeneeni että mansikka voi aiheuttaa hieman oksennusta muistuttavia tuoksuja ja tästä syystä siitä yksinään ei kovin usein viiniä tehdä tai olutta mausteta.
 
Juuh elikkäs, tulipa tehtyä, tai ainakin yritin tehdä Imperial Stoutia mihin tuuppasin ylijääneitä maltaita.

Maltaina oli mm. kuorittua mustamallasta elikkäs Carafa Special II:sta ja Chateaun Wheat Black mustaa vehnämallasta. Ja vielä Vikingin Chocolatea. Yhteensä noita oli ~7 kilossa mallasta n. 500-1000g.

Homma oli täysi katastrofi ainakin Bulldog Brewerillä. Nuo kuoritut ja jauhetut maltaat holahti läpi mallaspiipun reikäpohjasta kuin vettä vaan, mäski ei läpäissyt juuri mitään ja tehokkuus jäi varmaan johonkin 50-60%:iin. Lisäksi suunnittelin huuhtelevani niukasti muutenkin, mutta lopulta taisin heittää huuhteluvettä litran-pari piippuun.

Keiton alkupuoli menikin mukavasti siivilällä maltaanrippeitä vierteestä kauhoessa, aivan karmeaa puuroa koko vierre.

No keitto oli sen verran pitkä, että sain lopulta ominaispainoksi 1.097, eli kyllä tuolla jonkinlaista IS:ää tulee. Mäskäyslämmöt oli tosin ym. ongelmasta johtuen alle 66, joten voi olla että käy melkoisen kuivaksi.

Extra dry imperial stout...

Ei muutakuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.
 
Juuh elikkäs, tulipa tehtyä, tai ainakin yritin tehdä Imperial Stoutia mihin tuuppasin ylijääneitä maltaita.

Maltaina oli mm. kuorittua mustamallasta elikkäs Carafa Special II:sta ja Chateaun Wheat Black mustaa vehnämallasta. Ja vielä Vikingin Chocolatea. Yhteensä noita oli ~7 kilossa mallasta n. 500-1000g.

Homma oli täysi katastrofi ainakin Bulldog Brewerillä. Nuo kuoritut ja jauhetut maltaat holahti läpi mallaspiipun reikäpohjasta kuin vettä vaan, mäski ei läpäissyt juuri mitään ja tehokkuus jäi varmaan johonkin 50-60%:iin. Lisäksi suunnittelin huuhtelevani niukasti muutenkin, mutta lopulta taisin heittää huuhteluvettä litran-pari piippuun.

Keiton alkupuoli menikin mukavasti siivilällä maltaanrippeitä vierteestä kauhoessa, aivan karmeaa puuroa koko vierre.

No keitto oli sen verran pitkä, että sain lopulta ominaispainoksi 1.097, eli kyllä tuolla jonkinlaista IS:ää tulee. Mäskäyslämmöt oli tosin ym. ongelmasta johtuen alle 66, joten voi olla että käy melkoisen kuivaksi.

Extra dry imperial stout...

Ei muutakuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.
No ei mullakaan nyt paras hyötysuhde ollu kun en huuhdellut tarpeeksi ja oli vähän liikaa maltaita piipussa niin olis pitänyt sen takia runsaammin huuhdella. Kuitenkin taisin päästä yli 60%. Tosiaan löysin Prismasta Eskimo alumiinifoliovuokia jotka käy kuin nakutettu tuohon mun piippuun. Oliko 28 cm halkaisijialla. Teen siihen paljon pieniä reikiä että kun kaadaan kuumaa vettä niin tulee suihku tasaisesti :)

Ei kauhean makealta maistu, sanoisin että aika kuivaa. Tuoksuu makeammalta mitä on. Tähän tähtäsinkin. Pitää tarkistaa mikä OG ja mikä pH kun kerkeää. Vaahtokukka ei näytä tästä enää paranevan. Sopivasti hiilihappoja. Tähtäsin 2,5 volyymiin C20:ta. Hieman enemmän mitä kaupan tölkeissä mutta ihan jees. Poksahtaa kivasti kun aukaisee. Tuoksu selkiintynyt mutta aika katkeroista. Tällä hetkellä katkero päällimäisenä mielessä mutta ihan juotavaa.

IMG_20171220_212759.png


Heti kun sanon ei tää vaahtoo mutta kun jäi hieman liian lämpöiseksi niin en saanut kaikkea kaadettua edes pulloon ja kuohahti ylikin pullosta ennen kuin ehdin kaataa. Ja toi vaahto ei ole tippunut tuosta muutamaan minuuttiin mihinkään, noussut vaan. Maullisesti ja tuoksullisesta belgialainen IPA. Maistuu ja tuoksuu ihan eri mitä edellinen pullo oli. Leipäisyyttä tulee jonkin verran mutta täytyy koittaa saada sitä leipäisyyttä enemmän ja keksiä kanssa.

Ihan nautinnollinen. Kevyt pippurisuus iskee lopuksi. Tuoksusta löytyy kirpsakkaa hedelmää, banaania, karamellia, hieman hiivaa. Mausta löytyneen puuta, hieman hedelmää, maltaisuutta, hieman leipäinen, hieman banaania, hieman karamellia, hieman leipäinen, pippurinen, viipyvä. Hidas hiiva tuottaa paljon estereitä. Sanoisin että pari kuukautta tälle hiivalle sopiva flokkulaatio aika. Hidas ku mikä mutta ei voi mitään. Tuottaa runsaampaapia estereitä kuin Chouffe Houblonin hiivassa mutta flokkulaatio siihen verrattuna kehno.
 
Viimeksi muokattu:
Uutta maistiaista, 18 vrk pullossa. Tuoksussa siitepölyä, kurkumaa, laakeria, banaania, karamellia, hedelmää, yrttiä, omenaa, luumua ja lakritsia. Pehmittynyt maut mukavasti. Hedelmäinen, banaaninen, mausteinen, lakritsinen, yrttinen ja katkeroinen. Melkein voi nähdä läpi :) Alkaa tämäkin kirkastua jokseenkin vaikka sakeaksi jää. Tuoksu/maku eteerinen ja intensiivinen.

 
Tehokkaat välipäivät näin oluen näkökulmasta.
Ke iltana 1. olut mäskäytymään yön yli (Vienna lager).
To aamulla keitin sen pois ja siinä samassa pullotin pari kegillistä vanhoja.
Myöhemmin torstaina tein sitten vielä jatkoksi toisen (Red Ale) ja kegitin Rashberry Wheat Alen (kuvassa)

Kirkastunee kegissä vielä reippaasti. Sameutta jäi aikataulun takia hieman.
Tein vain päivän Cold Crashin (normaalisti 3-5pv) ja sen jälkeen tämä tosiaan hapotettu eilen.

Harmillista että vadelmat kävivät liian kuivaksi. Maistui paremmalta 3pv vadelmien lisäämisen jälkeen mutta lopulta alkoi taipua makeasta happamahkon puolelle.
Erinomaista siltikin. Takuuvarmasti teen uudelleen pikku korjauksin. Kaikista hedelmien maustamistani oluista varmasti paras ja reseptikin vallan yksinkertainen.
Saatampa kokeilla jälkimakeutusta yhteen kegiin, kun tuota kolme on kokonaisuudessaan.

10.12. tämä on keitetetty, eli tällä 19pv keitosta lasissa, vaikka vastaavat reseptit netissä suosittelevat valtavan pitkiä käymisaikoja...

PrxDY8H.jpg

Väri on muuten melkein yksinomaan vadelmista. Ainoastaan ripaus (5%) Colorado Hönig-mallasta oli vaaleiden maltaiden seassa.
EBC 9 reseptissä.
 
Viimeksi muokattu:
Mitähän muita suomalaisia kauppoja on tähän liittyen kun brewcat lopettelee toimintaansa
 
Mitähän muita suomalaisia kauppoja on tähän liittyen kun brewcat lopettelee toimintaansa

Mistäs tuon tiedon löysit? Tiedossahan on vain, että puljulla on useamman kymmenen tuhannen velat mm. Verottajalle.

Panimonurkka ja Lappo taitaa olla parhaat vaihtoehdot.
 
Juuh elikkäs, tulipa tehtyä, tai ainakin yritin tehdä Imperial Stoutia mihin tuuppasin ylijääneitä maltaita.

Maltaina oli mm. kuorittua mustamallasta elikkäs Carafa Special II:sta ja Chateaun Wheat Black mustaa vehnämallasta. Ja vielä Vikingin Chocolatea. Yhteensä noita oli ~7 kilossa mallasta n. 500-1000g.

Homma oli täysi katastrofi ainakin Bulldog Brewerillä. Nuo kuoritut ja jauhetut maltaat holahti läpi mallaspiipun reikäpohjasta kuin vettä vaan, mäski ei läpäissyt juuri mitään ja tehokkuus jäi varmaan johonkin 50-60%:iin. Lisäksi suunnittelin huuhtelevani niukasti muutenkin, mutta lopulta taisin heittää huuhteluvettä litran-pari piippuun.

Keiton alkupuoli menikin mukavasti siivilällä maltaanrippeitä vierteestä kauhoessa, aivan karmeaa puuroa koko vierre.

No keitto oli sen verran pitkä, että sain lopulta ominaispainoksi 1.097, eli kyllä tuolla jonkinlaista IS:ää tulee. Mäskäyslämmöt oli tosin ym. ongelmasta johtuen alle 66, joten voi olla että käy melkoisen kuivaksi.

Extra dry imperial stout...

Ei muutakuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.

Otetaas päivitystä tähän. Lopputulos olikin ihan jotain muuta kuin odotin. Tosiaan käytössä olleeseen Bulldogiin tuli mäskäyksen alussa heti vika joka esti lämpötilan säädön automaattisesti, piti vetää käsipelillä ja ulkoisella mittarilla.

Käytössä Mangrove Jack'sin M15 Empire Ale, joka mangroven omien sivujen mukaan pitäisi olla "high" attenuation hiiva.

No google kertoo vähän muuta, kun aloin asiaa selvittämään. Parin viikon käymisen jälkeen ominaispaino meinaan oli rapsakat 1.034. Olkoot nyt vielä pöntössä tovin, sekoittelin liemen uudestaan josko vielä vähän tapahtuisi käymistä. Ominaispainot oli alussa sen verran korkeat että on tuossa n. 8% voltteja mutta ei tullut extra drytä ei. Ennemminkin Sweet stout, mutta ilman laktoosia ja muita kikkoja.

Pelimiehen ratkaisu olisi tietysti tuupata tuonne liemeen joku S04 tai vastaava hyvinkin attenuatiivinen hiiva, mutta kun liemi on jo 8% lukemissa niin takeita ei ole toimivuudesta.

Aloin jo myös pohtimaan tammilastujen kanssa säätämistä, tynnyreiden saatavuus kun tavan kuluttajalle on kovin heikkoa.
 
Nyt ollu 24 vrk pullossa ja pH mittari sano 4,8 arvoksi. Varmaan ihan kelpo lukema. Tuoksu hieman terävöitynyt mutta maku pehmeämpi, neutraalimpi. Maistuu melkein joka kerta erilaiselta. Hiilihappo pehmeätä. Tästä en taasen kauheasti löydä hiivaa. Ihan juotavaa vaikka ei nyt mikään kovin onnistunut tekele loppujen lopuksi. Se on kyllä kiva että tulee sellainen mineraalinen maku kun juo tätä, vaikka makumaailma vähän tökerö.
 
Pitäs taas Porteria pyöräyttää.

Mitäs tuumaatte tästä:

Viikkarin pale ale, 80%
Simpsonin roasted barley, 2%
Chateau Special B, 3%
Viikkarin suklaamallas, 3%
Viikkarin cara pale 10, 2%

Mäskäys 66C ja 60min

40g Challenger 60min
20 Goldings, East Kent 30min

WLP 005 hiiva

Yllä oleviin olisi tarvikkeet kaapin pohjalla. Pistääkö tuossa jokin silmään?
 
Pitäs taas Porteria pyöräyttää.

Mitäs tuumaatte tästä:

Viikkarin pale ale, 80%
Simpsonin roasted barley, 2%
Chateau Special B, 3%
Viikkarin suklaamallas, 3%
Viikkarin cara pale 10, 2%

Mäskäys 66C ja 60min

40g Challenger 60min
20 Goldings, East Kent 30min

WLP 005 hiiva

Yllä oleviin olisi tarvikkeet kaapin pohjalla. Pistääkö tuossa jokin silmään?

Oliko panopäivä mennyt jo? Muutama ajatus tuli.

Mustia maltaita ei tarvitse/kannata nykytiedon valossa kotipanijoiden mäskätä. Tämä selvisi itsellenikin vasta myöhempien aikojen pyhinä, kun olin ensin ihmetellyt mäskin huonoa suodattavuutta ja mäskäystehokkuutta.

Mustat maltaat laskee mäskin pH:ta herkästi liian alas. Ne kannattaa yleisen käsityksen mukaan lisätä mäskäykseen vasta hieman ennen loppua. Väriä ja paahteisuutta irtoaa kyllä lyhyessäkin ajassa ja kitkerien makujen irtoaminen minimoituu. Lisäksi monet mustat maltaat on huonosti suodattuvia tai tekee mäskistä sementtiä.

Mäskäyslämpöä säätämällä voi vaikuttaa lopputuotteen makeuteen. Jotkut mäskää makeaksi tarkoitettuja barley wineja ja imperial stouteja aina 69 asteessakin asti.
 
Oliko panopäivä mennyt jo? Muutama ajatus tuli.

Mustia maltaita ei tarvitse/kannata nykytiedon valossa kotipanijoiden mäskätä. Tämä selvisi itsellenikin vasta myöhempien aikojen pyhinä, kun olin ensin ihmetellyt mäskin huonoa suodattavuutta ja mäskäystehokkuutta.

Mustat maltaat laskee mäskin pH:ta herkästi liian alas. Ne kannattaa yleisen käsityksen mukaan lisätä mäskäykseen vasta hieman ennen loppua. Väriä ja paahteisuutta irtoaa kyllä lyhyessäkin ajassa ja kitkerien makujen irtoaminen minimoituu. Lisäksi monet mustat maltaat on huonosti suodattuvia tai tekee mäskistä sementtiä.

Mäskäyslämpöä säätämällä voi vaikuttaa lopputuotteen makeuteen. Jotkut mäskää makeaksi tarkoitettuja barley wineja ja imperial stouteja aina 69 asteessakin asti.
Hyvä vinkki. Täytyy pitää ensikerralla mielessä kun porttertia/stouttia tekemässä.
 
Itse liotan tummia maltaita vedessä vuorokauden ja lisään suodatetun "mehun" keiton lopussa. Liottamalla tummia maltaita irtoaa hyvin makua ja antaa tumman värin.
 
Itse liotan tummia maltaita vedessä vuorokauden ja lisään suodatetun "mehun" keiton lopussa. Liottamalla tummia maltaita irtoaa hyvin makua ja antaa tumman värin.

Joo. Käytin omat mustamaltaat loppuun kun halusin eroon niistä.

Erillinen kattila johon sinnepäin 66 asteista vettä ja huuhtelu nopeasti siivilän läpi. Mustaa lientä ei paljoa tullut talteen mutta riitti värjäämään normaalin oluen täysin pikimustaksi.

Mäskäystehokkuuskin oli prosessin muu kulku huomioon ottaen ihan hyvä.
 
Panimopäivä on vasta 10.2 jotenka vinkit ehtii vielä ottaa käyttöön.
Taidanpa kokeilla tuota tummien maltaiden liotusta.

Eli reseptin
Simpsonin roasted barley, 2%
Chateau Special B, 3%
Viikkarin suklaamallas, 3%
vaikkapa käymispyttyyn liukenemaan päiväksi?
 
Panimopäivä on vasta 10.2 jotenka vinkit ehtii vielä ottaa käyttöön.
Taidanpa kokeilla tuota tummien maltaiden liotusta.

Eli reseptin
Simpsonin roasted barley, 2%
Chateau Special B, 3%
Viikkarin suklaamallas, 3%
vaikkapa käymispyttyyn liukenemaan päiväksi?
Eiköhän tuo toimi. Mutta mites mäskäyspytty kun kuitenkin noissa hieman paremmissa on valepohjakin. Kuumalla vedellä huuhtelu. Tuossa ylempänä tulikin jo vinkkejä huuhteluun.
 
Pitää vielä katsoa miten onnistuu mutta olin yllättynyt. Melkosesti banaania, vehnäinen ja humalaa aika paljon. Lukemani perusteella pitäisi olla vähän banaania kun käymislämpötila 20 tai alle. Mutta luin myös kommentteja että oli ollut osalla runsaasti banaania käymislämpötilan ollessa noin 20 astetta. Kyseessä Safalen WB-06 hiiva.

Aloittelin 44 asteessa ja pidin 20 minuuttia ilman lämmittelyä. Sitten aloitin ja nostin sitten ajan mittaan 72 asteeseen ja pidin 10 minuuttia maksimilämpötilassa. Sitten vaan mäskin huuhtelu ja vierteen keitto humalien kanssa. Mäskäys vei aikaa noin 80-90 minuuttia. Hiutaleet keitin pienessä vesimäärässä ja lisäsin mäskäykseen kun aikaa oli jäljellä 10-15 minuuttia. Apuna käytin pumppua joka kierrätti tehokkaasti vierteen mäskäyksen aikana.

Maltaat
Viking pale ale 2,5 kg
Viking wheat 2,5 kg
Birkkalan luomu spelttihiutaleet 0,6 kg

Humalat
Summit 9 gr (piti laittaa 7 gr, lipsahti enemmän :)) // 50 minuuttia
Ella 15 gr // 5 minuuttia
Willamette 30 gr // 5 minuuttia

Valmista vierrettä noin 26,5L. Ominaispaino 1,050.

Prosentit arvio 6,32% (+0,61 jälkikäyminen)
EBU noin 22
EBC <7,8

Edit. Noista humalista vielä tietoa

YCH HOPS // summit
YCH HOPS // ella
YCH HOPS // willamette

Edit2. Väri korjattu oikeammaksi.
Edit3. Prosentit korjattu oikeammaksi.

Teinpä sitten tämän, mutta ilman tuota spelttipuuroa. OG jossain 1.050, katsotaan mitä tulee.
 
Teinpä sitten tämän, mutta ilman tuota spelttipuuroa. OG jossain 1.050, katsotaan mitä tulee.
Kerro miten onnistuu ilman puuroa. Pitää taas tehdä tuotakin kunhan kerkeää. Jääkaappia tekemässä käymisastialle käymisen ajaksi.
 
Jääkaappia tekemässä käymisastialle käymisen ajaksi.

Eikös sulla ollut muuten myös tuo Klarsteinin beerfest? Onko tuunattu jotenkin.

Tulin vain siihen tulokseen että keväällä/kesällä tuunaan tuota suodattimen ja vierteenkierrätyksen tehostamiseen pumppu kylkeen.
 
TMOCbAR.jpg


Omatekemää lasissa. Onnistui kyllä todella hyvin.

4.8% bitter/espa, maris otter suurelti maltaana ja danstar/lallemand london esb hiivana.

Maltillinen humalointi joten mallasrunko korostuu todella hyvin.
Challenger+Fuggles humalina.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös sulla ollut muuten myös tuo Klarsteinin beerfest? Onko tuunattu jotenkin.

Tulin vain siihen tulokseen että keväällä/kesällä tuunaan tuota suodattimen ja vierteenkierrätyksen tehostamiseen pumppu kylkeen.
On tuo mutta vaan pumppu lisätty kylkiäiseksi kun mäskäilen. Ebaysta löytyy silikonit, liittimet, klipsut, pumput, säätimet, suodattimet ja virtalähteet kätevästi. Eli oikeastaan kaikki, eikä tarvitse lähteä metsästämään oikean kokoista silikoniletkua tai liittimiä kun niiden löytäminen voi olla hankalaa, aikaa vievää ja kallista.
 
Viitsittekö vastailla pariin kysymykseen.
  • Onko olemassa hyvää/kestävää /halpaa all in one laitosta, jolla kaljaa tehdä?
  • Paljonko tarveaineet ja muut mitä tarvitaan maksaa?
  • Mistä noita tarveaineita saa?
  • Mitä kaikkea humaloiden ja tuotantovälineiden lisäksi tarvitaan?
  • Mihin se lopputuote säilötään ja kauan on päiväystä?
  • Pitääkö olla kylmässä?
  • Jos ei oteta alkuinvestointia (all in one laitetta) huomioon niin paljon tulee litra hinnaksi?
 
Viitsittekö vastailla pariin kysymykseen.
  • Onko olemassa hyvää/kestävää /halpaa all in one laitosta, jolla kaljaa tehdä?
  • Paljonko tarveaineet ja muut mitä tarvitaan maksaa?
  • Mistä noita tarveaineita saa?
  • Mitä kaikkea humaloiden ja tuotantovälineiden lisäksi tarvitaan?
  • Mihin se lopputuote säilötään ja kauan on päiväystä?
  • Pitääkö olla kylmässä?
  • Jos ei oteta alkuinvestointia (all in one laitetta) huomioon niin paljon tulee litra hinnaksi?
Olutta saat tehtyä helposti >0,7€/L. Säästöä tulee ostit sitten kaikista halvinta kuralitkua. Hyvät perus panimo väliineet maksaa alle kolme sataa. Ilman säilömisvälineitä tai maltaita. Yleisimmät paikat tilata raaka-aineita ja välineitä on Panimonurkka ja Lappo. Brewcat varmaan vaikeuksissa? Ei kannata sieltä tilata. Sitten ulkomailtakin voi tilailla jos ei löydy haluamaansa raaka-ainetta/välinettä täältä mantereelta. Olutta ei tarvitse pitää kylmässä mutta viileässä ja valolta suojattuna mieluiten. Vahvemmat oluet säilyy vuosia oikein tehtynä.

Mitä nyt tarviit tiivistettynä:

Mäskäyskattila (keittokattila hanalla)
Elintarviketurvallista letkua
Lämpömittari
Kauha / pumppu
Mäskäyspussin (ellei kattilassa ole omaa valepohjaa)
Rouhitut maltaat, humalat
Kaksi käymisastiaa hanalla
Pullot tai kegit
Desifointiainetta
Oluthiiva
Ominaispainomittari / mittalasi
 
Viimeksi muokattu:
Viitsittekö vastailla pariin kysymykseen.
  • Onko olemassa hyvää/kestävää /halpaa all in one laitosta, jolla kaljaa tehdä?
  • Paljonko tarveaineet ja muut mitä tarvitaan maksaa?
  • Mistä noita tarveaineita saa?
  • Mitä kaikkea humaloiden ja tuotantovälineiden lisäksi tarvitaan?
  • Mihin se lopputuote säilötään ja kauan on päiväystä?
  • Pitääkö olla kylmässä?
  • Jos ei oteta alkuinvestointia (all in one laitetta) huomioon niin paljon tulee litra hinnaksi?

Olutta saat tehtyä helposti >0,7€/L. Säästöä tulee ostit sitten kaikista halvinta kuralitkua. Hyvät perus panimo väliineet maksaa alle kolme sataa. Ilman säilömisvälineitä tai maltaita. Yleisimmät paikat tilata raaka-aineita ja välineitä on Panimonurkka ja Lappo. Brewcat varmaan vaikeuksissa? Ei kannata sieltä tilata. Sitten ulkomailtakin voi tilailla jos ei löydy haluamaansa raaka-ainetta/välinettä täältä mantereelta. Olutta ei tarvitse pitää kylmässä mutta viileässä ja valolta suojattuna mieluiten. Vahvemmat oluet säilyy vuosia oikein tehtynä.

Mitä nyt tarviit tiivistettynä:

Mäskäyskattila (keittokattila hanalla)
Elintarviketurvallista letkua
Lämpömittari
Kauha / pumppu
Mäskäyspussin (ellei kattilassa ole omaa valepohjaa)
Rouhitut maltaat, humalat
Kaksi käymisastiaa hanalla
Pullot tai kegit
Desifointiainetta
Oluthiiva

Hyvä ja halpa ei yhdisty missään mutta valikoimaa on kyllä. Monet mäskää modatuilla kiinalaisilla mehukeittimillä.

Bulldog brewer on todettu toimivaksi omasta puolestani, hintaa n. 400€.
Grainfather on hyvä välimalli, laadukas ilman turhaa kikkailua.
Braumaister on sitten high-end. Hintaa +1000€

Yhden 25l satsin maltaat maksaa tyypistä riippuen 5-10€. Hiiva 3-10€, humalissa hintaskaala parista eurosta muutamaan kymppiin jos tekee jotain ibu-pommia.

Panimonurkalle ääni täältäkin. Halvimmat kattilat amazon.de, "kochtopf" hakusanalla löytyy. 17l kattila muistaakseni 25€ paikkeilla. Mäskäyspussi ja/tai välipohja + siivilä huuhteluun.

Muuta oleellista välineistöä on käymispönttö, mieluummin 2. Ominaispainomittari ja lämpömittari.

Tyhjiä pulloja plus korkitin jos ei ole patenttikorkillisia. Kegit maksaa useamman satasen co2-pulloineen jne. Tyhjiä pulloja saa vaikka juomalla pari koria olvi III.

Desinfiointiin star-san, ei tarvitse huuhdella pois.

Valo on oluen pahin vihollinen. Huoneenlämpö ei haittaa mutta viileähkö parempi pidempään säilytykseen.

Käyminen tulisi yleensä tapahtua 18-22 asteessa, eli hieman viileä paikka ei ole haitaksi. Saa neutraalimmat hiivan aromit olueeseen.

Alle euron litra jos valikoi raaka-aineet oikein. Erikoismaltaat, nestehiivat ja runsas humalointi nostaa hintaa.

Maltaat voi tilata mistö vain rouhittuna ja hintaero on niin pieni että myllyn ostolla sitä eroa ei ihan heti saa kuitattua.

Bulldog brewerillä olen tehnyt reilummin olutta, ihan ok budjettiluokan all-in-one laitos. Elektroniikan laatu tosin hieman kyseenalainen, mutta samat rojut noissa kaikissa halvoissa aio-laitteissa lienee sisällä. Panimonurkka myy noita ainakin, joten takuutkin hoituu sinne.
 
@ossid Keittokattila kannattaa olla omalla vastuksella. Maksaa itsensä takaisin nopeasti. Paitsi jos tekee niin pieniä satseja että tekee lieden päällä. Patenttipullokorkit on niin käteviä etten muuta suosittelekkaan, ellei kegitä. Noin 1,5€ pullolle tulee hintaa. Star san mainio desifointiaine. Muuta käytäkkään.

Esimerkiksi tärkeimmät välineet:

Beer Dispenser Home Brew Tap Stainless Steel Mash Brewing Kettle Electric 2585W | eBay

Kun pitää desifoida pullot ja vaihtaa olutta toiseen astiaan niin -->
Käymisastia hanalla ja vesilukolla 30 ltr

Käyminen, hetkellinen säilöntä, 30L malli -->
Käymisastia pyöreä Speidel

Edit. Ninja editoin jo tonne ominaispainomittarin joku 10 min ennen kun vastailit. Muistin kuitenkin!
 
Viimeksi muokattu:
Nojoo onhan integroidulla vastuksella oleva kattila kyllä mukava kun kiehuttaa niin paljon tehokkaammin.

Periaatehan on kuitenkin sama mitä tavallisessa kattilassa. Mäskäyslämmöt hoituu lisäämällä oikea määrä kuumaa vettä ja huoneenlämpöistä mallasta ja eristämällä systeemi riittävällä tavalla(tai laittamalla se uuniin/saunaan tms). Tarvittaessa kiehuvan veden lisäys jos lämmöt laskee.

Halvin tapa täysmäskäykseen lienee kuitenkin edelleen yhdistelmä amazon-kattila + mäskäyspussi ja huuhtelu ikea-lävikön avulla. Teoriassa tuohon ei tarvitse enää lisäksi kuin käymispöntön ja mittaus/pullotusvälineet.

Edit. Aiempaan välineistöön voisi vielä lisätä automaattilapon ja pullotusputken. Pullottaa voi hanallisesta astiastakin, mutta lappoamalla olut ei vaahtoa niin paljon.
 
Niin ja @freekevin kannattaa ottaa aikansa ja lukaista tämä ketju läpi. Allekirjoittanut myös aloitteli harrastuksen viime vuoden puolella, jolloin samat asiat on kysytty ketjussa aiemmin. Saat myös muita hyviä vinkkejä kunhan maltat lukea ketjun kokonaan.
 
Kerro miten onnistuu ilman puuroa. Pitää taas tehdä tuotakin kunhan kerkeää.

Onpahan erikoista. Tuo liemi lähti käymään siten että eilen pudotin hiivan sekaan noon yhdeksän jälkeen, aamulla vesilukko pulputti alle sekunnin välein mutta nyt illalla pulputusta enää kerran noin 10 sekuntiin. Eikai tuo noin nopeasti voi käydä?

Tietysti onhan mulla ominaispainomittari, mutta otan sen käyttöön vasta kun lukko hiljenee totaalisesti.
 
Onpahan erikoista. Tuo liemi lähti käymään siten että eilen pudotin hiivan sekaan noon yhdeksän jälkeen, aamulla vesilukko pulputti alle sekunnin välein mutta nyt illalla pulputusta enää kerran noin 10 sekuntiin. Eikai tuo noin nopeasti voi käydä?

Tietysti onhan mulla ominaispainomittari, mutta otan sen käyttöön vasta kun lukko hiljenee totaalisesti.
Itelläkin lähti käymään tehokkaasti mutta ei se nyt ihan noin nopee käy loppuun. Anna käydä ainakin viis päivää tai enemmänkin. Missä lämpötiloissa käyminen tapahtuu ja mikä hiiva?
 
Itelläkin lähti käymään tehokkaasti mutta ei se nyt ihan noin nopee käy loppuun. Anna käydä ainakin viis päivää tai enemmänkin. Missä lämpötiloissa käyminen tapahtuu ja mikä hiiva?

22 astetta ja sama hiiva kuin sulla. Täytyy odotella ja mittailla vaikka viikonloppuna.
 
Sanos miten tuo banaanisuu sitten. Itellä kävi 19-20 asteessa. Ei ollu mitenkään kauhean banaaninen. Sellasta keskitasoa.

On kyllä erikoista. Tuskin sentään alihiivaus tuolla tavalla tekisi.. en kyllä sitten tiedä että mikä edes tuon saattaisi aiheuttaa kun lämpötilakin tasainen 22 astetta. Pistää miettimään
 
On kyllä erikoista. Tuskin sentään alihiivaus tuolla tavalla tekisi.. en kyllä sitten tiedä että mikä edes tuon saattaisi aiheuttaa kun lämpötilakin tasainen 22 astetta. Pistää miettimään
Varmasti tiivis käymisastia? Yksi syy lisää hankkia kunnon käymisastia ellei ole jo. Hankin speidelin käymisastian jossa on ihan kumitiiviste niin 100% ilmatiivis. Tuo voi aiheuttaa kummallisuuksia jos ei ole täysin tiivis kun paine nousee ja laskee. Vaikea arvioida sitten käykö vai eikö.
 
Varmasti tiivis käymisastia? Yksi syy lisää hankkia kunnon käymisastia ellei ole jo. Hankin speidelin käymisastian jossa on ihan kumitiiviste niin 100% ilmatiivis. Tuo voi aiheuttaa kummallisuuksia jos ei ole täysin tiivis kun paine nousee ja laskee. Vaikea arvioida sitten käykö vai eikö.

Speidelin astia käytössä ja on tiivis. Katselin tuon liitoksen vielä erikseen ja suihkuttelin starsanilla nähdäkseni tuleeko kuplia tiivisteen ohi. Ei tule.

Hieman heiluttelin astiaa ja katselen mikä on lopputulos. Kyllä se taas hiljalleen pulputtelee mutta sellainen agressiivine pöhinä loistaa poissaolollaan. Tiedä sitten oliko viime yönä kuinka kovat tuhinat.
 
Speidelin astia käytössä ja on tiivis. Katselin tuon liitoksen vielä erikseen ja suihkuttelin starsanilla nähdäkseni tuleeko kuplia tiivisteen ohi. Ei tule.

Hieman heiluttelin astiaa ja katselen mikä on lopputulos. Kyllä se taas hiljalleen pulputtelee mutta sellainen agressiivine pöhinä loistaa poissaolollaan. Tiedä sitten oliko viime yönä kuinka kovat tuhinat.
Parempi vaan että käy hitaammin. Selkeästi maratoonari asialla ;)
 
Keissi:

Kegitin 3vko primäärissä ollutta ipaa cold crashin jälkeen parvekkeella. Kansi auki, parin minuutin lappoaminen kegiin ja kansi kiinni, kun pari litraa jäi. Hiivojen päälle jäi vielä pari litraa, joten otin pönikän takaisin sisälle. Vajaan viikon päästä olin alkamassa pullottaa pohjia, mutta olikin pilaantunut ja pinnalla oli vihertävää kasvustoa. Onkohan tuolla ilmassa (pluskelissä) jotain villihiivaa, vai onko hapen pääseminen pönttöön vauhdittanut jotain muuta,valmiiksi siellä ollutta pöpöä? Kegissä oleva liemi on kunnossa.
 
Jos kegittäessä on pönttö auki, niin korvausilma voi sinne kyllä imeä mitävain.

Kegittäminen kannattaa mahdollisuuksien rajoissa tehdä painovoimaisesti lappoamisen sijaan.
Pönttö pöydälle -> hanasta letkulinja suoraan keg-outtiin. Minimoi hapettumisriskin, varsinkin jos vähän CO2 on pumpattu kegiin valmiiksi.
Jalallisella käymisastiallahan tämä käy luonnostaan.

Saadapa rahaa ostaa unitankit, niin kaikki siirrot suljettuna ja hapettumisriski 0%. :hungry::darra:
 
Aijaij nyt on panot kesken. Viking maltailla taas mennään.

Pilsner luomu 6 kg
Cara pale 2 kg
Cookie 0,5 kg

Väri 14,9 EBC
Katkero 46 EBU <-- Löysä arvio. Pitää vielä tarkalleen punnita nuo humalat ja arvioida mikä katkero. Jotain jämiä käyttelen. Tästä lisää myöhemmin.
Alkoholia 7-8%

Lisää niksejä :) Väri hyvä? Jokseenkin vaaleamman näköistä kuin odotin.

rUR4Qc7.jpg
TFGjHiA.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Ominaispaino jäi 1,066. Hieman pettynyt kun mäskäys ja huuhtelu meni nappiin. Oliko sitten liian vanhaa mallasta? Jotain 2 kk rouhinnasta. Katkerot tulee olemaan noin 42,5 IBU.

Katkerot 60 minuuttia
Summit 14 grammaa

Aromit 5 minuuttia
Tradition 80 grammaa
Vanguard 57 grammaa
Citra 23 grammaa
Simcoe 23 grammaa

Edit. Mallaspohja meni nappiin. Nyt enää lisää leipäisyyttä tähän niin jeah. Sellanen maltainen, vihreä, keksinen.

Koodi:
Mäskäys  
Lämpötila     Aika minuuttia
41                20
55                30
60                10
65                20
85                10 <-- en ihan saavuttanut tätä lämpötilaa mutta yritys kuitenkin
Kokonaisaika      90
 
Viimeksi muokattu:
Ominaispaino jäi 1,066. Hieman pettynyt kun mäskäys ja huuhtelu meni nappiin. Oliko sitten liian vanhaa mallasta? Jotain 2 kk rouhinnasta

Olen käyttänyt yli vuoden vanhoja maltaita onnistuneesti ihan hyvällä tehokkuudella.

Riippuu toki paljonko tehokkuus yleensä on ollut?

Mutta väittäisin maltaan säilyvän kuivassa, pimeässä ja ei-lämpimässä vuosia rouhittunakin. Aromit varmasti muuttuu, mutta en usko mäskäytyvyydessä näkyvän juurikaan.
 
Olen käyttänyt yli vuoden vanhoja maltaita onnistuneesti ihan hyvällä tehokkuudella.

Riippuu toki paljonko tehokkuus yleensä on ollut?

Mutta väittäisin maltaan säilyvän kuivassa, pimeässä ja ei-lämpimässä vuosia rouhittunakin. Aromit varmasti muuttuu, mutta en usko mäskäytyvyydessä näkyvän juurikaan.
Huuhtelin reilusti ja mäskäsin kaikessa rauhassa mutta sokerit jäi jonnekkin? Sormituntumalla ei edes kauheasti jäänyt sokereita maltaisiin. Täytyy vielä punnita tuo käymisastia että onko siellä nyt 26L vai ei.

Edit. Tjaa. Näyttäis olevan pikkusen extraa. 27,3 KG painaa sisältö.
 
Huuhtelin reilusti ja mäskäsin kaikessa rauhassa mutta sokerit jäi jonnekkin? Sormituntumalla ei edes kauheasti jäänyt sokereita maltaisiin. Täytyy vielä punnita tuo käymisastia että onko siellä nyt 26L vai ei.

Joditesti on ainakin yksi tapa. Näkee helposti jos vierteessä on vielä konvertoimatonta tärkkelystä.
 
Joditesti on ainakin yksi tapa. Näkee helposti jos vierteessä on vielä konvertoimatonta tärkkelystä.
Kalliita oli testerit mitä nyt pikaisesti katselin. Voi olla että se puuttuvat 2-5% jääny vaan maltaisiin enkä tarpeeks hyvin mäskänny ja huuhdellut. 68% mäskäystehokkuus oli nytten.
 
Olen huomannut sen että kun tilaan valmiiksi rouhittuna niin näyttäisi että pelkkiä maltaan kuoria on aina enemmän pussin pohjalla, ns sihtautuu sinne. Tarkoittaa siis sitä että itse sokeroituvaa osaa vierteeseen on aina vähemmän jos vain ottaisi päältä. Tästä syystä kun annostelen maltaita säkistä niin otan aina kauhalla vähän pohjan kautta sekoittaen että tulisi mahdollisimman tasaisesti. Maalaisjärjellä ajatellen siis. En tiedä kuinka paljon tuolla on merkitystä prosenteissa mäskäystehokkuuteen näin pienillä pano määrillä. Säkit itsellä kun ovat aikalailla 12-6kg välillä.

Rouhitut maltaat ovat itselläni kyllä säilyneet aivan loistavasti yli vuodenpäivät.
 
Olen huomannut sen että kun tilaan valmiiksi rouhittuna niin näyttäisi että pelkkiä maltaan kuoria on aina enemmän pussin pohjalla, ns sihtautuu sinne. Tarkoittaa siis sitä että itse sokeroituvaa osaa vierteeseen on aina vähemmän jos vain ottaisi päältä. Tästä syystä kun annostelen maltaita säkistä niin otan aina kauhalla vähän pohjan kautta sekoittaen että tulisi mahdollisimman tasaisesti. Maalaisjärjellä ajatellen siis. En tiedä kuinka paljon tuolla on merkitystä prosenteissa mäskäystehokkuuteen näin pienillä pano määrillä. Säkit itsellä kun ovat aikalailla 12-6kg välillä.

Rouhitut maltaat ovat itselläni kyllä säilyneet aivan loistavasti yli vuodenpäivät.
Tuon ei pitäisi päteä kun jos tilaan 6 kg maltaita ja ottavat rouhimatonta mallasta 6 kg, rouhii sen ja käytän koko satsin. Näin yleinsä teen, ellen tilaa kahteen satsiin kerralla maltaita mutta pohjan kautta otan silloin ja jaan ne valmiiksi. Tosiaan tuo keksimallas vaikutti aika kuoriselta.

Edit. Eikä ollut cashew pähkinäinen. Kerrankin, oikeilla jäljillä.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 283
Viestejä
4 487 530
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom