Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
@Teemuki just hyvä vaahto ja väri vaikka tuo väri alkaa olla aika perus tässä triidissä Oma olut onnistu ihan hyvin. Yllättävän pehmeä maullisesti, odotin vahvempaa. Tosiaan olen karttunut ja kestän vahvojakin aromeja.
Ite voisin osallistua tuommoseen vaihdokseen. En tosiaan käytä autoja eli siis kortiton maistelija Keravalta. Mutta jos täältä jostain läheltä on niin voin kyl ilomielin vaihtaa jonkun kanssa100 IBUa rupee olemaan jo aika maksimi mitä mulla menee. Tässä kuitenkin kuivahumalointia aivan liikaa. Pitäisi antaa aikaa makujen kypsyä.
Tuo minun kesäkuun alulta tänne kirjoittama resepti vieläkin odottaa vertaistaan. Pitää varmaan seuraava IPA tehdä tuolla reseptillä.
Onko kukaan innostunut pullojen vaihtelusta, jos saa jaettavan makuista olutta aikaan?
Kuivatulla mansikalla kenties vois koittaa? Äidin tai mummon pihamaalta villimansikat Mutta itsellä oli heti mielessä kirsikka kun tein ekan olueni mosaicilla. Mosaic ja kirsikka eikä mitään muuta maltaiden lisäksi. Vois toimia. Saatan tehdä joskus moisen.Onkos porukka kokeillut mansikan lisäämistä olueen?
Noita mansikkaoluta harvoin tulee vastaan, vadelmaa taasen varsin usein.
(Kysyn koska Raspberry Wheat Ale juurikin käymässä...)
Mansikan sokeripitoisuus ei kaikesta huolimatta ole äärettömän suuri, joten ehkäpä ne kaikki aromit eivät haihtuisi käymällä.
Nyt lasissa samalla lime-lager.
Lähtenyt tämä maustaminen ehkä itselläkin nyt lapasesta.
Onkos porukka kokeillut mansikan lisäämistä olueen?
Noita mansikkaoluta harvoin tulee vastaan, vadelmaa taasen varsin usein.
(Kysyn koska Raspberry Wheat Ale juurikin käymässä...)
Mansikan sokeripitoisuus ei kaikesta huolimatta ole äärettömän suuri, joten ehkäpä ne kaikki aromit eivät haihtuisi käymällä.
No ei mullakaan nyt paras hyötysuhde ollu kun en huuhdellut tarpeeksi ja oli vähän liikaa maltaita piipussa niin olis pitänyt sen takia runsaammin huuhdella. Kuitenkin taisin päästä yli 60%. Tosiaan löysin Prismasta Eskimo alumiinifoliovuokia jotka käy kuin nakutettu tuohon mun piippuun. Oliko 28 cm halkaisijialla. Teen siihen paljon pieniä reikiä että kun kaadaan kuumaa vettä niin tulee suihku tasaisestiJuuh elikkäs, tulipa tehtyä, tai ainakin yritin tehdä Imperial Stoutia mihin tuuppasin ylijääneitä maltaita.
Maltaina oli mm. kuorittua mustamallasta elikkäs Carafa Special II:sta ja Chateaun Wheat Black mustaa vehnämallasta. Ja vielä Vikingin Chocolatea. Yhteensä noita oli ~7 kilossa mallasta n. 500-1000g.
Homma oli täysi katastrofi ainakin Bulldog Brewerillä. Nuo kuoritut ja jauhetut maltaat holahti läpi mallaspiipun reikäpohjasta kuin vettä vaan, mäski ei läpäissyt juuri mitään ja tehokkuus jäi varmaan johonkin 50-60%:iin. Lisäksi suunnittelin huuhtelevani niukasti muutenkin, mutta lopulta taisin heittää huuhteluvettä litran-pari piippuun.
Keiton alkupuoli menikin mukavasti siivilällä maltaanrippeitä vierteestä kauhoessa, aivan karmeaa puuroa koko vierre.
No keitto oli sen verran pitkä, että sain lopulta ominaispainoksi 1.097, eli kyllä tuolla jonkinlaista IS:ää tulee. Mäskäyslämmöt oli tosin ym. ongelmasta johtuen alle 66, joten voi olla että käy melkoisen kuivaksi.
Extra dry imperial stout...
Ei muutakuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.
Mitähän muita suomalaisia kauppoja on tähän liittyen kun brewcat lopettelee toimintaansa
Juuh elikkäs, tulipa tehtyä, tai ainakin yritin tehdä Imperial Stoutia mihin tuuppasin ylijääneitä maltaita.
Maltaina oli mm. kuorittua mustamallasta elikkäs Carafa Special II:sta ja Chateaun Wheat Black mustaa vehnämallasta. Ja vielä Vikingin Chocolatea. Yhteensä noita oli ~7 kilossa mallasta n. 500-1000g.
Homma oli täysi katastrofi ainakin Bulldog Brewerillä. Nuo kuoritut ja jauhetut maltaat holahti läpi mallaspiipun reikäpohjasta kuin vettä vaan, mäski ei läpäissyt juuri mitään ja tehokkuus jäi varmaan johonkin 50-60%:iin. Lisäksi suunnittelin huuhtelevani niukasti muutenkin, mutta lopulta taisin heittää huuhteluvettä litran-pari piippuun.
Keiton alkupuoli menikin mukavasti siivilällä maltaanrippeitä vierteestä kauhoessa, aivan karmeaa puuroa koko vierre.
No keitto oli sen verran pitkä, että sain lopulta ominaispainoksi 1.097, eli kyllä tuolla jonkinlaista IS:ää tulee. Mäskäyslämmöt oli tosin ym. ongelmasta johtuen alle 66, joten voi olla että käy melkoisen kuivaksi.
Extra dry imperial stout...
Ei muutakuin leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.
Pitäs taas Porteria pyöräyttää.
Mitäs tuumaatte tästä:
Viikkarin pale ale, 80%
Simpsonin roasted barley, 2%
Chateau Special B, 3%
Viikkarin suklaamallas, 3%
Viikkarin cara pale 10, 2%
Mäskäys 66C ja 60min
40g Challenger 60min
20 Goldings, East Kent 30min
WLP 005 hiiva
Yllä oleviin olisi tarvikkeet kaapin pohjalla. Pistääkö tuossa jokin silmään?
Hyvä vinkki. Täytyy pitää ensikerralla mielessä kun porttertia/stouttia tekemässä.Oliko panopäivä mennyt jo? Muutama ajatus tuli.
Mustia maltaita ei tarvitse/kannata nykytiedon valossa kotipanijoiden mäskätä. Tämä selvisi itsellenikin vasta myöhempien aikojen pyhinä, kun olin ensin ihmetellyt mäskin huonoa suodattavuutta ja mäskäystehokkuutta.
Mustat maltaat laskee mäskin pH:ta herkästi liian alas. Ne kannattaa yleisen käsityksen mukaan lisätä mäskäykseen vasta hieman ennen loppua. Väriä ja paahteisuutta irtoaa kyllä lyhyessäkin ajassa ja kitkerien makujen irtoaminen minimoituu. Lisäksi monet mustat maltaat on huonosti suodattuvia tai tekee mäskistä sementtiä.
Mäskäyslämpöä säätämällä voi vaikuttaa lopputuotteen makeuteen. Jotkut mäskää makeaksi tarkoitettuja barley wineja ja imperial stouteja aina 69 asteessakin asti.
Itse liotan tummia maltaita vedessä vuorokauden ja lisään suodatetun "mehun" keiton lopussa. Liottamalla tummia maltaita irtoaa hyvin makua ja antaa tumman värin.
Eiköhän tuo toimi. Mutta mites mäskäyspytty kun kuitenkin noissa hieman paremmissa on valepohjakin. Kuumalla vedellä huuhtelu. Tuossa ylempänä tulikin jo vinkkejä huuhteluun.Panimopäivä on vasta 10.2 jotenka vinkit ehtii vielä ottaa käyttöön.
Taidanpa kokeilla tuota tummien maltaiden liotusta.
Eli reseptin
Simpsonin roasted barley, 2%
Chateau Special B, 3%
Viikkarin suklaamallas, 3%
vaikkapa käymispyttyyn liukenemaan päiväksi?
Pitää vielä katsoa miten onnistuu mutta olin yllättynyt. Melkosesti banaania, vehnäinen ja humalaa aika paljon. Lukemani perusteella pitäisi olla vähän banaania kun käymislämpötila 20 tai alle. Mutta luin myös kommentteja että oli ollut osalla runsaasti banaania käymislämpötilan ollessa noin 20 astetta. Kyseessä Safalen WB-06 hiiva.
Aloittelin 44 asteessa ja pidin 20 minuuttia ilman lämmittelyä. Sitten aloitin ja nostin sitten ajan mittaan 72 asteeseen ja pidin 10 minuuttia maksimilämpötilassa. Sitten vaan mäskin huuhtelu ja vierteen keitto humalien kanssa. Mäskäys vei aikaa noin 80-90 minuuttia. Hiutaleet keitin pienessä vesimäärässä ja lisäsin mäskäykseen kun aikaa oli jäljellä 10-15 minuuttia. Apuna käytin pumppua joka kierrätti tehokkaasti vierteen mäskäyksen aikana.
Maltaat
Viking pale ale 2,5 kg
Viking wheat 2,5 kg
Birkkalan luomu spelttihiutaleet 0,6 kg
Humalat
Summit 9 gr (piti laittaa 7 gr, lipsahti enemmän ) // 50 minuuttia
Ella 15 gr // 5 minuuttia
Willamette 30 gr // 5 minuuttia
Valmista vierrettä noin 26,5L. Ominaispaino 1,050.
Prosentit arvio 6,32% (+0,61 jälkikäyminen)
EBU noin 22
EBC <7,8
Edit. Noista humalista vielä tietoa
YCH HOPS // summit
YCH HOPS // ella
YCH HOPS // willamette
Edit2. Väri korjattu oikeammaksi.
Edit3. Prosentit korjattu oikeammaksi.
Kerro miten onnistuu ilman puuroa. Pitää taas tehdä tuotakin kunhan kerkeää. Jääkaappia tekemässä käymisastialle käymisen ajaksi.Teinpä sitten tämän, mutta ilman tuota spelttipuuroa. OG jossain 1.050, katsotaan mitä tulee.
Jääkaappia tekemässä käymisastialle käymisen ajaksi.
On tuo mutta vaan pumppu lisätty kylkiäiseksi kun mäskäilen. Ebaysta löytyy silikonit, liittimet, klipsut, pumput, säätimet, suodattimet ja virtalähteet kätevästi. Eli oikeastaan kaikki, eikä tarvitse lähteä metsästämään oikean kokoista silikoniletkua tai liittimiä kun niiden löytäminen voi olla hankalaa, aikaa vievää ja kallista.Eikös sulla ollut muuten myös tuo Klarsteinin beerfest? Onko tuunattu jotenkin.
Tulin vain siihen tulokseen että keväällä/kesällä tuunaan tuota suodattimen ja vierteenkierrätyksen tehostamiseen pumppu kylkeen.
Olutta saat tehtyä helposti >0,7€/L. Säästöä tulee ostit sitten kaikista halvinta kuralitkua. Hyvät perus panimo väliineet maksaa alle kolme sataa. Ilman säilömisvälineitä tai maltaita. Yleisimmät paikat tilata raaka-aineita ja välineitä on Panimonurkka ja Lappo. Brewcat varmaan vaikeuksissa? Ei kannata sieltä tilata. Sitten ulkomailtakin voi tilailla jos ei löydy haluamaansa raaka-ainetta/välinettä täältä mantereelta. Olutta ei tarvitse pitää kylmässä mutta viileässä ja valolta suojattuna mieluiten. Vahvemmat oluet säilyy vuosia oikein tehtynä.Viitsittekö vastailla pariin kysymykseen.
- Onko olemassa hyvää/kestävää /halpaa all in one laitosta, jolla kaljaa tehdä?
- Paljonko tarveaineet ja muut mitä tarvitaan maksaa?
- Mistä noita tarveaineita saa?
- Mitä kaikkea humaloiden ja tuotantovälineiden lisäksi tarvitaan?
- Mihin se lopputuote säilötään ja kauan on päiväystä?
- Pitääkö olla kylmässä?
- Jos ei oteta alkuinvestointia (all in one laitetta) huomioon niin paljon tulee litra hinnaksi?
Viitsittekö vastailla pariin kysymykseen.
- Onko olemassa hyvää/kestävää /halpaa all in one laitosta, jolla kaljaa tehdä?
- Paljonko tarveaineet ja muut mitä tarvitaan maksaa?
- Mistä noita tarveaineita saa?
- Mitä kaikkea humaloiden ja tuotantovälineiden lisäksi tarvitaan?
- Mihin se lopputuote säilötään ja kauan on päiväystä?
- Pitääkö olla kylmässä?
- Jos ei oteta alkuinvestointia (all in one laitetta) huomioon niin paljon tulee litra hinnaksi?
Olutta saat tehtyä helposti >0,7€/L. Säästöä tulee ostit sitten kaikista halvinta kuralitkua. Hyvät perus panimo väliineet maksaa alle kolme sataa. Ilman säilömisvälineitä tai maltaita. Yleisimmät paikat tilata raaka-aineita ja välineitä on Panimonurkka ja Lappo. Brewcat varmaan vaikeuksissa? Ei kannata sieltä tilata. Sitten ulkomailtakin voi tilailla jos ei löydy haluamaansa raaka-ainetta/välinettä täältä mantereelta. Olutta ei tarvitse pitää kylmässä mutta viileässä ja valolta suojattuna mieluiten. Vahvemmat oluet säilyy vuosia oikein tehtynä.
Mitä nyt tarviit tiivistettynä:
Mäskäyskattila (keittokattila hanalla)
Elintarviketurvallista letkua
Lämpömittari
Kauha / pumppu
Mäskäyspussin (ellei kattilassa ole omaa valepohjaa)
Rouhitut maltaat, humalat
Kaksi käymisastiaa hanalla
Pullot tai kegit
Desifointiainetta
Oluthiiva
Kerro miten onnistuu ilman puuroa. Pitää taas tehdä tuotakin kunhan kerkeää.
Itelläkin lähti käymään tehokkaasti mutta ei se nyt ihan noin nopee käy loppuun. Anna käydä ainakin viis päivää tai enemmänkin. Missä lämpötiloissa käyminen tapahtuu ja mikä hiiva?Onpahan erikoista. Tuo liemi lähti käymään siten että eilen pudotin hiivan sekaan noon yhdeksän jälkeen, aamulla vesilukko pulputti alle sekunnin välein mutta nyt illalla pulputusta enää kerran noin 10 sekuntiin. Eikai tuo noin nopeasti voi käydä?
Tietysti onhan mulla ominaispainomittari, mutta otan sen käyttöön vasta kun lukko hiljenee totaalisesti.
Itelläkin lähti käymään tehokkaasti mutta ei se nyt ihan noin nopee käy loppuun. Anna käydä ainakin viis päivää tai enemmänkin. Missä lämpötiloissa käyminen tapahtuu ja mikä hiiva?
Sanos miten tuo banaanisuu sitten. Itellä kävi 19-20 asteessa. Ei ollu mitenkään kauhean banaaninen. Sellasta keskitasoa.22 astetta ja sama hiiva kuin sulla. Täytyy odotella ja mittailla vaikka viikonloppuna.
Sanos miten tuo banaanisuu sitten. Itellä kävi 19-20 asteessa. Ei ollu mitenkään kauhean banaaninen. Sellasta keskitasoa.
Varmasti tiivis käymisastia? Yksi syy lisää hankkia kunnon käymisastia ellei ole jo. Hankin speidelin käymisastian jossa on ihan kumitiiviste niin 100% ilmatiivis. Tuo voi aiheuttaa kummallisuuksia jos ei ole täysin tiivis kun paine nousee ja laskee. Vaikea arvioida sitten käykö vai eikö.On kyllä erikoista. Tuskin sentään alihiivaus tuolla tavalla tekisi.. en kyllä sitten tiedä että mikä edes tuon saattaisi aiheuttaa kun lämpötilakin tasainen 22 astetta. Pistää miettimään
Varmasti tiivis käymisastia? Yksi syy lisää hankkia kunnon käymisastia ellei ole jo. Hankin speidelin käymisastian jossa on ihan kumitiiviste niin 100% ilmatiivis. Tuo voi aiheuttaa kummallisuuksia jos ei ole täysin tiivis kun paine nousee ja laskee. Vaikea arvioida sitten käykö vai eikö.
Parempi vaan että käy hitaammin. Selkeästi maratoonari asiallaSpeidelin astia käytössä ja on tiivis. Katselin tuon liitoksen vielä erikseen ja suihkuttelin starsanilla nähdäkseni tuleeko kuplia tiivisteen ohi. Ei tule.
Hieman heiluttelin astiaa ja katselen mikä on lopputulos. Kyllä se taas hiljalleen pulputtelee mutta sellainen agressiivine pöhinä loistaa poissaolollaan. Tiedä sitten oliko viime yönä kuinka kovat tuhinat.
Mäskäys
Lämpötila Aika minuuttia
41 20
55 30
60 10
65 20
85 10 <-- en ihan saavuttanut tätä lämpötilaa mutta yritys kuitenkin
Kokonaisaika 90
Ominaispaino jäi 1,066. Hieman pettynyt kun mäskäys ja huuhtelu meni nappiin. Oliko sitten liian vanhaa mallasta? Jotain 2 kk rouhinnasta
Huuhtelin reilusti ja mäskäsin kaikessa rauhassa mutta sokerit jäi jonnekkin? Sormituntumalla ei edes kauheasti jäänyt sokereita maltaisiin. Täytyy vielä punnita tuo käymisastia että onko siellä nyt 26L vai ei.Olen käyttänyt yli vuoden vanhoja maltaita onnistuneesti ihan hyvällä tehokkuudella.
Riippuu toki paljonko tehokkuus yleensä on ollut?
Mutta väittäisin maltaan säilyvän kuivassa, pimeässä ja ei-lämpimässä vuosia rouhittunakin. Aromit varmasti muuttuu, mutta en usko mäskäytyvyydessä näkyvän juurikaan.
Huuhtelin reilusti ja mäskäsin kaikessa rauhassa mutta sokerit jäi jonnekkin? Sormituntumalla ei edes kauheasti jäänyt sokereita maltaisiin. Täytyy vielä punnita tuo käymisastia että onko siellä nyt 26L vai ei.
Kalliita oli testerit mitä nyt pikaisesti katselin. Voi olla että se puuttuvat 2-5% jääny vaan maltaisiin enkä tarpeeks hyvin mäskänny ja huuhdellut. 68% mäskäystehokkuus oli nytten.Joditesti on ainakin yksi tapa. Näkee helposti jos vierteessä on vielä konvertoimatonta tärkkelystä.
Tuon ei pitäisi päteä kun jos tilaan 6 kg maltaita ja ottavat rouhimatonta mallasta 6 kg, rouhii sen ja käytän koko satsin. Näin yleinsä teen, ellen tilaa kahteen satsiin kerralla maltaita mutta pohjan kautta otan silloin ja jaan ne valmiiksi. Tosiaan tuo keksimallas vaikutti aika kuoriselta.Olen huomannut sen että kun tilaan valmiiksi rouhittuna niin näyttäisi että pelkkiä maltaan kuoria on aina enemmän pussin pohjalla, ns sihtautuu sinne. Tarkoittaa siis sitä että itse sokeroituvaa osaa vierteeseen on aina vähemmän jos vain ottaisi päältä. Tästä syystä kun annostelen maltaita säkistä niin otan aina kauhalla vähän pohjan kautta sekoittaen että tulisi mahdollisimman tasaisesti. Maalaisjärjellä ajatellen siis. En tiedä kuinka paljon tuolla on merkitystä prosenteissa mäskäystehokkuuteen näin pienillä pano määrillä. Säkit itsellä kun ovat aikalailla 12-6kg välillä.
Rouhitut maltaat ovat itselläni kyllä säilyneet aivan loistavasti yli vuodenpäivät.