Oluen paneminen itse

Eilen vielä pulputti yhden sekunnin hajonnalla keskiarvolla 1 minuutti ja 35 sekuntia. Nyt oli 2 minuuttia ja 26 sekuntia, yhden sekunnin hajonnalla. Vaikuttaa valmiilta että pääsee jääkaappiin. Tässä ollu viimeisen viikon aikana lähes sama puolentoista minuutin pulputus. Tasasia ponnistuksia. Joskus käyminen ollu paljon epätasasempaa. Saattanut olla jopa 20 sekunnin eroja pulputuksesa.

Mistä tuo banaanisuus johtuu? Eka kerta kun US-05 tekee tommosta vaikka korkeissa lämpötiloissa käyminen tapahtunut. Ihan kuin vehnää olis tehnyt. Nyt oli tilan lämpötila tasasesti 20,5/+-0,2°C. Kuitenkin hapetin vierteen ennen hiivan lisäämistä ja lähti ihan hyvin käymään pienellä lagilla. Yks 11,5g pussi ei riittänyt 26,5L OG 1,070 satsiin?

Edit. Jos nyt laskin oikein niin 217 miljoonaa hiivasolua litraa kohden ja 377 miljoonaa maitohappobakteeria litraa kohden. En maistanut mitään outoutta ainakaan noista bakteereista. Katsotaan miltä sitten viikon jälkeen maistuu ja näyttää kun pullotus edessä silloin.

Edit2. Zeusin ja Mosaicin katkerot maistaa. Pistävä, mausteinen, pippurinen, currya, kirpsakka, hedelmäinen. Tulee vielä sitten 115-145 grammaa kuivahumalointia. Vanguardia, Traditionia, Brewers Goldia (US) ja Mosaicia. Kävi kämmi tuon brewers goldin kanssa kun piti olla saksalainen ei jenkki mut menkööt. Ei pieni lisä katkero pahaksi :D
 
Viimeksi muokattu:
Seuraava olut varmaan tälläsellä setillä:

Pilsner (luomu) 4 EBC 6 kg
Cara Pale Ale 9 EBC 2 kg
Cookie 50 EBC 0,5 kg

Valmista vierrettä noin 26,5L. EBC 14,9.

Magnumia katkeroksi. Aromiksi Auroraa ja Tettnangeria. En ole vielä päättänyt paljonko mitäkin humalaa mutta päättänyt että näitä tulee. Hieman tummempaa kuin yleinsä teen. Alkoholeja noin 8%. Kierrätän edellisen erän hiivat tähän satsiin niin käyminen paljon tehokkaampaa ja banaanisuus pitäs hävitä.
 
Veikkaan että korkean lämpötilan yhdistelmä ja alihiivaus > banaania/hedelmää.
Oli tuossa myös karamellisoitua pöytäsokeria 420 grammaa. Voisko se myös vaikuttaa? Mutta ihan mielenkiintoista kun jos tekis vehnää tällein niin flokkulaatio parempi kuin WB-06 hiivalla mutta kuitenkin banaaninen. Ei oikeastaan ollenkaan sulfiittia havaittavissa. Kuten tuolla vehnään tarkoitetulla hiivalla jossa pidin käymislämpötilan alle 22°C. Tämä kävi 25°C mutta tippui siitä sitten 23 ja alle ekan viikon aikana.

Käymistuoksu oli banaania ja karamellia. Entisten erien tuoksu oli mausteinen ja hedelmäinen. Myös omenaakin saattoi olla.
 
Viimeksi muokattu:
Kaverin kanssa mäskättiin Brew Monkilla eräänlainen kokeilu. En nyt sen enempää kehu kuin että hiutaleita oli noin puolet mallassatsista. Erä jaettu kahteen ja käytetään eri hiivoilla, myöhemmin jaetaan lisää ja maustellaan...

Illemmalla oli sitten edellisen erän pullotuksen valmistelua.
Kaksi viikkoa sitten mäskätty APA siirtyi tänään pullotusastiaan. Hyvä punertava väri ja vähän karamellista makeutta. FG 1.013 ja alkoja 5.5%
 
Viimeksi muokattu:
Kaksi viikkoa sitten mäskätty APA siirtyi tänään pullotusastiaan. Hyvä punertava väri ja vähän karamellista makeutta. FG 1.013 ja alkoja 5.5%

Kaverin kanssa mäskättiin Brew Monkilla eräänlainen kokeilu. En nyt sen enempää kehu kuin että hiutaleita oli noin puolet mallassatsista. Erä jaettu kahteen ja käytetään eri hiivoilla, myöhemmin jaetaan lisää ja maustellaan...
Kävikö molemmilla hiivoilla 1,013? Hieman putosin kärryiltä.
 
Kävikö molemmilla hiivoilla 1,013? Hieman putosin kärryiltä.

Kirjoitin ehkä vähän epäselvästi, muokkasin hieman edellistä viestiäni. Tuossa puhuttiin siis kahdesta eri erästä, ensin mäskättiin, sitten siirsin edellistä erää pullotusastiaan.
 
Veikkaan että korkean lämpötilan yhdistelmä ja alihiivaus > banaania/hedelmää.
Juu, monen yhdistelmä. Tosiaan ei se nyt niin banaaniselta enää tuoksu tai maistu mutta katsellaan miten onnistuu. Hiivatkin otin talteen seuraavaa satsia varten. Pitää tuo mäskäys vielä miettiä paremmin. Tyytyväinen en ole ihan kirkkauteen. Jonkin verran näyttäis olevan pektiiniä. Lähti muuten pohjasakasta tosi lakritsinen ja karamellinen tuoksu. Ihan kuin olis ollu tuoretta lakritsia ja karamellia purkissa. 1,13g/L Zeusia ja 0,75g/L Mosaicia katkerona.

Edit. Tuota päällistä nestettä pidän vaan säilömisen kannalta. Tällehän ei ole faktaa mutta tuntuu että parempi vaan pitää se tuolla ja availla mahdollisimman vähän. Sitten kun hiiva otetaan käyttöön niin mahdollisimman paljon olutta tulee kaadettua pois purkeista. Noin pari litraa tuosta meni kuitenkin noihin astioihin pohjamudista ja vajaa puolisen litraa pääseen uuteen erään. Erottelin toiseen kuvaan vielä X:llä merkittyjä alueita. Omaan silmään nuo pilviset alueet on juuri niitä suurimolekyylisiä hiilihydraatteja.
 

Liitteet

  • IMG_20171205_104912.png
    IMG_20171205_104912.png
    638 KB · Luettu: 146
  • IMG_20171205_104912_2.png
    IMG_20171205_104912_2.png
    730,9 KB · Luettu: 130
Viimeksi muokattu:
Nyt on hiivat kasvamassa ja maltaat tilattu seuraavaan erään.
Tarkoituksena tehdä porterin/stoutin tyylinen 5-6% tumma olut. Enemmän kevyttä makeutta ja suklaata ja vähemmän paahteisuutta. Hiivaksi aiemmin talteenotettu WLP028 reilun litran startterilla. Humalointi Brewer's Goldilla.
 
Nyt on hiivat kasvamassa ja maltaat tilattu seuraavaan erään.
Tarkoituksena tehdä porterin/stoutin tyylinen 5-6% tumma olut. Enemmän kevyttä makeutta ja suklaata ja vähemmän paahteisuutta. Hiivaksi aiemmin talteenotettu WLP028 reilun litran startterilla. Humalointi Brewer's Goldilla.
pääsee tänään tutustumaan brewers goldiin kun kuiva humaloinnit tulee. On varmaan jenkki humala? Eikai tuo olisi tarvinnut startteria kun sen verran paljon hiivasoluja kun ottaa talteen.
 
pääsee tänään tutustumaan brewers goldiin kun kuiva humaloinnit tulee. On varmaan jenkki humala? Eikai tuo olisi tarvinnut startteria kun sen verran paljon hiivasoluja kun ottaa talteen.

Yleensä kun ostan hiivan niin teen ekasta startterista vähän ylikokoisen ja otan siitä koeputkiin pienen määrän tuoretta hiivaa. Tavaraa tulee niin vähän että vaatii startterin.
 
Nyt lähti humalat kylpemään. Mitä nyt pikasesti nuuhkin noita niin Mosaic raikkaan hedelmäinen. Brewers Gold tummempi aromi, jotain marjaa kenties, ehkä puuta? Tradition raikkaan sitruksinen, yrttinen. Vanguard puinen, humalainen, aika tumma (Olikin vanhempaa 2015 erää). Traditioniin tykästyin kyllä :) Brewers Goldista luulin astaneeni saksalaista mutta olikin jenkkiä niin ehkä niin hyvä tähän tarkoitukseen.

Mielessä pyörii jo Brewers Gold katkeroksi (tai jokin muu), Mosaic, Tradition, Centenial aromiksi. Mikä koktaili :drool:
 

Liitteet

  • IMG_20171208_133343.png
    IMG_20171208_133343.png
    763,2 KB · Luettu: 72
Viimeksi muokattu:
Sain haettu Lapposta tulleen paketin. Oli siellä kolme Fazerin suklaa karkkia :lol: Vaikuttaa hyvältä nuo vikingin keksimaltaat. Varmaan juuri sitä haenkin. Harmi vaan että on vaan EBC 50. Pitää tehdä nyt yks erä ja sitten vinkata Lappolle josko kevyemmälle maltaalle tarvetta. Tuli myös Fermentiksen uus BE-134 hiiva kans hankittua. Kattoo ny saanko tuolla kelpoa Saisonia aikaiseksi.
 
9vNBJnR.png


Brewdogin Nanny Staten inspiroimana tehty (mutta täysin erilainen) vähäalkoholinen "IPA"
Tässä tosin vajaa 2% vielä 0,5% sijaan.
erikoismaltaita 60% mallaspohjasta. 4/5 sokkokoemaistajasta veikkasi vahvuudeksi 4-5%, elikkäs suht hyvin onnistui.

Ensikerralla sitten vain 1% tavoitevahvuus 100% erikoismaltailla Nanny Staten tapaan. Vaikeusaste kasvaa kohti tuota 0,5%, kun vetisyys painaa päälle.
Ilman muuta itsellä on aina tavoite saada mahdollisimman paljon makua ja helppoa juotavaa, mahdollisimman matalalla alkoholiprosentilla.
Harvassa on ne kerrat kun enää edes teen yli 5% vahvuisia oluita.
 
Itselläni hiukan toisin, hyvä jos menee mikään alle 5.5% vahvuuden ;)
 
9vNBJnR.png


Brewdogin Nanny Staten inspiroimana tehty (mutta täysin erilainen) vähäalkoholinen "IPA"
Tässä tosin vajaa 2% vielä 0,5% sijaan.
erikoismaltaita 60% mallaspohjasta. 4/5 sokkokoemaistajasta veikkasi vahvuudeksi 4-5%, elikkäs suht hyvin onnistui.

Ensikerralla sitten vain 1% tavoitevahvuus 100% erikoismaltailla Nanny Staten tapaan. Vaikeusaste kasvaa kohti tuota 0,5%, kun vetisyys painaa päälle.
Ilman muuta itsellä on aina tavoite saada mahdollisimman paljon makua ja helppoa juotavaa, mahdollisimman matalalla alkoholiprosentilla.
Harvassa on ne kerrat kun enää edes teen yli 5% vahvuisia oluita.
Ihan mielenkiinnosta mitä maltaita tarkalleen tai miksei koko reseptiä tähän? Olishan tuommonen kiva jos haluaa vähä alkoholista matskua mutta kuitenkin mahdollisimman aromikasta.

Hmm. 6 tuntia ollu noi humalat jo lillumassa ja aromeja joka suuntaan. Aromiltaan voimakkaan pistävän kukkainen, herukkainen, sitruksinen, hedelmäinen, banaaninen. Näkee sitten kun tasaantuu ja mitä sieltä lopulta tulee mutta ihan hyvältä nyt vaikuttaa. Alfa katkerot näyttäis nousevan tuosta 42-44 IBU:sta nyt hieman korkeammalle mutta sanoisin että pysyy aromien ja beta happojen kanssa riittävän hyvässä balanssissa. Sanoisin että ~55 IBUja.

Edit. Nainen ei tykänny. Liian vahvaa maullisesti. Meinas jo tuoksusta pöllähtää lattialle :) Seljankukkaa, sitrusta, greippä, hedelmää.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli pantua taas satsi jonkin sortin IPAa:

Maltaat:
2,5 kg Pale Ale
1,0 kg Pale Zero
0,2 kg Cara Plus 150

Mäskäys 64 astetta 75 minuuttia.

Humalat keitossa:
60 min
Citra 15 g
Mosaic 15 g

15 min
Cascade 10 g
Citra 10 g
Simcoe 10 g

5 min
Cascade 25 g
Citra 25 g
Simcoe 25 g

Jäähdytys 100 asteesta -> 20 asteeseen 15 minuutissa ja 15 litraa vierrettä käymään jäähdytyksen ajan nesteytetyllä Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale hiivalla.
Ei tullut ominaispainoa mittailtua ennen hiivausta. :facepalm:

Kuivahumalointiin tulossa 100 grammaa Cascadea ja 100 grammaa Amarilloa. Arviolta lopulta IBU:t noin 100.

Nyt 36 tuntia hiivauksen jälkeen vesilukossa vesi kuin kiehuu ja astia pullottaa joka suuntaan. Aivan älytön meno pöntössä. :D
Haeskelin tietoa tuosta hiivasta. Monilla kuulostaa samoja kokemuksia, älyttömän nopeasti käyvää sorttia tuo hiiva. Saa nähdä mitä maku sitten on. Kerkeäisiköhän tällä tahdilla joulupöytään.


Seuraavaksi pitää tehdä jotain stoutin tapaista pieni erä. Tuli ostettua useampaa erilaista tummempaa mallasta, saa nähdä mitä niistä keksii.

Sitten tekisi mieli kokeilla single hop alea Hüll Melon humalalla. Aromit hunajamelonimaisia ja mansikkaisia.

Vielä kysymys: Millaisia käymisastioita teillä on noiden tavan 30 litran muovipönttöjen lisäksi? Haluaisin jonkun pienemmän teräs/lasi astian näille koe-erille.
 
Viimeksi muokattu:
Seuraava olut alkaa muotoutumaan... Pale alea pohjamaltaaksi, hiivaksi BE-256 ja tottakai sitten itse tehtyä kandisokeria 1kg:

JGmKBXz.jpg


Jotain belgialaista siis tulossa, humalat vielä hakusessa.
 
Seuraava olut alkaa muotoutumaan... Pale alea pohjamaltaaksi, hiivaksi BE-256 ja tottakai sitten itse tehtyä kandisokeria 1kg:

JGmKBXz.jpg


Jotain belgialaista siis tulossa, humalat vielä hakusessa.
Estereita ei tuo hiiva kauheasti tuota. Mutta raikkaan tai terävän makusen oluen sillä saa :) Jäi omassa kokeilussa aika sameaksi verrrattuna Mangrove Jack's M47 hiivaan. Hyvän näköistä karamellia :D Käytitkö mitä sokeria?
 
20 litraa mäskäykseen, 2 litraa lisäsin keiton aikana ja 15 litraa ulostin tuonne käymisastiaan.
Aikamoiset humaloinnit :) Mun viimeisissä erässä oli 195 grammaa humalaa ja valmista vierrettä 26,5L > 24,5L Siinäkin jo aromit vahvat on. Ei tosin vedä vertoja teidän keitokselle.

Ihan normaalia pöytäsokeria.
Mulla tuli viimeks tommosta outoa raetta. Voi johtua liian alhasesta lämpötilastakin. Käytitkö jotain parantimia?
 
Mulla tuli viimeks tommosta outoa raetta. Voi johtua liian alhasesta lämpötilastakin. Käytitkö jotain parantimia?

Tällä ohjeella tehnyt pari kertaa ja hyvin toiminut. Sitruunamehua pitää laittaa about teelusikallinen lisäksi.

 
Tällaset setit mäskäytymässä nyt, tarkoituksena tehdä joku stoutin tapainen keezeriin.

4.5 kg Simpsons Maris Otter Pale
0.2 kg Viking Roasted barley
0.2 kg Simpsons Chokolate Malt
0.2 kg Simpsons brown malt
0.2 kg Simpsons crystal medium

60 min 35g Cascade 30 IBU
10 min 30g Bramling Cross 9 IBU

Hiivaksi litran startterissa käytetty WLP028
 
Viimeksi muokattu:
Nyt on pullotettu vahva IPA kokeilu. Pullo prosentit tulee olemaan jotain 7,36%. Jokseenkin saison tyyppinen tuoksullisesti ja maullisesti mutta on liian tummaa? Mausta löytyy kukkaa, sitrusta, hedelmää, banaania, mausteinen. Tuoksussa seljankukkaa, sitrusta, hedelmää, banaania. Miellyttävä tuoksu. Katkerot jotain 50-55 IBU. Hyvä mallaspohja :) Kuivahumaloinnit tasottu huomattavasti kun vaihdoin astiaa ja pullotin. Teen tästä myös tahallaan sakeata.

Edit. Korjattu prosentit oikeaksi. Jokseenkin voisi saison kriteereihin mennä, katsotaan :) Parin viikon päästä uskaltaa kuvia jakaa janoisten sankarien iloksi :kippis:
 
Viimeksi muokattu:
Tämä pisti silmään, mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja mitä kylvettämisellä haetaan? En ole ennen vastaavaan törmännyt.
Siis kuivahumalointiin viittasin tuolla. Noin 48H oli ja sitten pullotus. Tais olla hieman yliaikaa kun laiska kun olen. Puun aromia en oikein löytänyt vielä. Kattellaan mikä lopullinen analyysi on tuosta kun ollu pullossa useamman viikon. Yritin balansoida vahvojen aromien ja heikompien kanssa mutta katsotaan mitä tulee. Humuleenia on Tradiotionissa ja Vanguardissa eniten. Vanguardia laitoin 100 grammaa kun hieman vanhempaa erää. Ehkä oli sitten liian vanhaa aromien takia. Aromillisesti hienostunut, puinen, hento. Traditionissakin pitäisi kenties olla puumaisuuta mutta enpä nyt löytänyt, ehkä ne kukkaiset ja sitrukset aromit niin vahvoja siinä.

Tein vielä laskentataulukkotiedot noista humalista. Keskiarvot. Voi typoja löytyy kun hätäsesti tein.

2017-12-11_3.png
 
Viimeksi muokattu:
Pääsisi itsekin kuivahumaloimaan tuon oman perjantaisen keitoksen. Käyminen on loppunut 72 tunnin jälkeen ja ominaispaino niinkin alhainen kuin 1.007. Nyt harmittaa oikeasti, kun en mitannut OG:ta.

Maku vain herätti pelon tunteita, antaa olla pöntössä vielä jonkin aikaa.
 
Pääsisi itsekin kuivahumaloimaan tuon oman perjantaisen keitoksen. Käyminen on loppunut 72 tunnin jälkeen ja ominaispaino niinkin alhainen kuin 1.007. Nyt harmittaa oikeasti, kun en mitannut OG:ta.

Maku vain herätti pelon tunteita, antaa olla pöntössä vielä jonkin aikaa.

Itse en pääkäymisen jälkeen vaivaudu maistelemaan vaikka pönttö kävisikin auki kuivahumaloinnin yhteydessä. Yleensä sen verran karkeat aromit, että alkaa vain pelottamaan.

Kummasti parissa viikossa hiiva puuhastelee sitten loputkin käymistuotteet puhtaammiksi aromeiksi.

Itsellä olisi ollut brittityylin bitter nyt pari viikkoa pöntössä. Voisi kohta laittaa ulos nollakelillä parin päivän cold crashiin, perään liivatteet ja sitten vielä tasaantuminen. Tuolla metodilla tulee melko nättiä olutta.
 
Itse en pääkäymisen jälkeen vaivaudu maistelemaan vaikka pönttö kävisikin auki kuivahumaloinnin yhteydessä. Yleensä sen verran karkeat aromit, että alkaa vain pelottamaan.

Kummasti parissa viikossa hiiva puuhastelee sitten loputkin käymistuotteet puhtaammiksi aromeiksi.

Itsellä olisi ollut brittityylin bitter nyt pari viikkoa pöntössä. Voisi kohta laittaa ulos nollakelillä parin päivän cold crashiin, perään liivatteet ja sitten vielä tasaantuminen. Tuolla metodilla tulee melko nättiä olutta.
Olis pitäny itekki nyt cold crashaa tuossa nollakelissä. Ei tullu silloin mieleen. Toimii paremmin kuin pitää viikko noin 11 asteessa.
 
Simcoe-Citra Ale odottaa tekeytymistä pullossa ja seuraavaksi tuumailin testailua Hüll Melonilla.
Onkos porukalla kokemuksia tuosta humalasta?

Katkerointiin jotain (magnum?), sitten Hüll melonia raivokkaasti keiton loppuun ja jälkihumalointiin?
 
Saattaapi tässä olla vähän enemmän kuin 55 IBU. Mites noita sitten pystyy todentamaan? Kun sen verran paljon kuivahumalointia niin vaikea näin suoriltaan enää arvioida.

Edit. Kolme päivää pullossa. Tuoksussa omenaa, hedelmää, banaani häiventynyt, kukkaa, sitrusta, kirpeyttä, hieman hiivainen ja puuta. Maulisesti samoja aromeja löytyy mutta lempeä pippurisuus iskee sieltä. Mielenkiintoinen kokeilu tämä. Tuoksuu että tässä voisi olla enemmän katkeroita mutta jotenkin pehmeän viipyvästi katkero painaa päälle. Kyllä se seljankukka on edelleen läsnä tuoksussa ja maussa. Voi olla että katkeroita sittenkin alle tai maks 55 IBU.
 
Viimeksi muokattu:
Tulipa tässä juuri keiteltyä 12 litran satsi NEIPA(?) -väännöstä
Tämä ollut nyt kaksi viikkoa pullossa ja kuivahumaloinnin epämiellyttävä intensiteetti on tasautunut erittäin hyväksi. Tuoksusta tulee mieleen ananasmehu ja jälkimakuun jää miellyttävä greippi.

Ainoa ongelma tässä vaikuttaisi olevan vain vaahdon nopea katoaminen. Vaahto nousee hyvin kaadettaessa, mutta myös katoaa hyvin nopeaan.
gRjAjRz.jpg
 
Tämä ollut nyt kaksi viikkoa pullossa ja kuivahumaloinnin epämiellyttävä intensiteetti on tasautunut erittäin hyväksi. Tuoksusta tulee mieleen ananasmehu ja jälkimakuun jää miellyttävä greippi.

Ainoa ongelma tässä vaikuttaisi olevan vain vaahdon nopea katoaminen. Vaahto nousee hyvin kaadettaessa, mutta myös katoaa hyvin nopeaan.
gRjAjRz.jpg
Paljos pullotukseen meni sokeria? Voisko tuossa olla jotain mäskäyksessäkin? Itsellä oli yks olut joka ei vaahdonnut niin ei ollu tarpeeks hiilihappoja. Kuitenkin puuroa lisänny niin pitäis vaan pahentaa vaahtoamista.
 
Paljos pullotukseen meni sokeria? Voisko tuossa olla jotain mäskäyksessäkin? Itsellä oli yks olut joka ei vaahdonnut niin ei ollu tarpeeks hiilihappoja. Kuitenkin puuroa lisänny niin pitäis vaan pahentaa vaahtoamista.
6 g/l meni panimosokeria pulloon. Vaahdon koostumus pääasiassa isokuplaista. Vaahtoamisessa itsessään ei ollut ongelmaa, mutta se ei vaan pysynyt, parissa minuutissa kaatamisen jälkeen nätti vaahtokukka poistui.
 
Oluen kuplakoko on hieman mysteeri asia.

Kuitenkin, kuplia saa pienennettyä ja sitä kautta vaahtokukkaa parannettua pitkäaikaisella kylmäsäilytyksellä hapotuksen jälkeen.
Tällöin hiilidioksidi sitoutuu nesteeseen paremmin, eikä karkaa alussa kuohuen vaan taisesti vaahtoa ylläpitäen.
Toki happoja täytyy myös olla riittävästi.
 
Oluen kuplakoko on hieman mysteeri asia.

Kuitenkin, kuplia saa pienennettyä ja sitä kautta vaahtokukkaa parannettua pitkäaikaisella kylmäsäilytyksellä hapotuksen jälkeen.
Tällöin hiilidioksidi sitoutuu nesteeseen paremmin, eikä karkaa alussa kuohuen vaan taisesti vaahtoa ylläpitäen.
Toki happoja täytyy myös olla riittävästi.
Eikös tohon vaikuta myös öljyjen määrä oluessa? Vissiin aika moni asia vaikuttaa lopulta tuohon. Mutta ihan hyvin on olueni kuitenkin vaahdonnut oli sitten ollu paljon tai vähemmän humalaa. Enkä ole kauheasti kylmäsäilönyt oluita. Vaan enemmänkin huoneenlämmössä kunnes ottanut käyttöön ja muutama tunti kylmässä tai hanan alla nopea jäähdytys. Tosiaan näillä on eroja että miten oluen jäähdyttää ja sitä kautta vaahtoa erilailla.. En tosiaankaan säilö oluita isompiin astioihin vaan ihan pullotan.

Neljää päivää pullossa. Nenä ihan tukossa. Mutta mitä nyt maistan ja haistan niin luumuinen, puinen, kukkainen, puinen, pyöreä. Omena tuoksussa vahvana. Katkero tulee vahvasti mutta häiventyy nopeasti, tulee puumaisuus ensin, luumu iskee sieltä sitten ja kukkaisuus pyöreästi esillä. Lopuksi sitten pippurisuus tulee sieltä lämpeästi mutta vahvasti. Jää aika pitkään kutkuttelee tuo katkero/pippurisuus. Vähän kuin nagan polte :dead: Aika pihkaisen värinen. Hieman tummempaa mitä odotin mutta noh semmosta on :) Tekis mieli maistella toinenkin pullo mutta työpäivä huomenna niin... Semmoinen tasapainoinen, hieman löyhkäävä/takertuva. Pieni/keskisuuri karamellisuus.

IMG_20171214_212257.png
 
Viimeksi muokattu:
Oluen kuplakoko on hieman mysteeri asia.

Kuitenkin, kuplia saa pienennettyä ja sitä kautta vaahtokukkaa parannettua pitkäaikaisella kylmäsäilytyksellä hapotuksen jälkeen.
Tällöin hiilidioksidi sitoutuu nesteeseen paremmin, eikä karkaa alussa kuohuen vaan taisesti vaahtoa ylläpitäen.
Toki happoja täytyy myös olla riittävästi.
Okei, kiitoksia vinkistä :tup:. Pitääkin pitää tuo mielessä.
 
Eikös tohon vaikuta myös öljyjen määrä oluessa? Vissiin aika moni asia vaikuttaa lopulta tuohon. Mutta ihan hyvin on olueni kuitenkin vaahdonnut oli sitten ollu paljon tai vähemmän humalaa. Enkä ole kauheasti kylmäsäilönyt oluita. Vaan enemmänkin huoneenlämmössä kunnes ottanut käyttöön ja muutama tunti kylmässä tai hanan alla nopea jäähdytys. Tosiaan näillä on eroja että miten oluen jäähdyttää ja sitä kautta vaahtoa erilailla.. En tosiaankaan säilö oluita isompiin astioihin vaan ihan pullotan.
QUOTE]

Varmasti vaikuttaa.
Näin näppituntumalla kirkas olut menettää vaahtokukan aina nopeammin, kuin samea.
Käy järkeensäkin tosin, sillä sameassa oluessa "kelluu" enemmän irrallisia partikkeleita, jonka ympärille kupla voi muodostua ja näin aiheuttaa sakeamman vaahdon.


Elikkä esim. runsas kuivahumalointi ja kirkasteiden poisjättö auttaisi.

Mutta nämä omat vain omakohtaisia kokemuksia ja jokaisella on varmasti omansa.
Kyllä kai tuosta oikeaaakin tutkimustietoa löytyisi, mutten ole nähnyt tarpeelliseksi perehtyä.
 
Todella vähän hiivainen tämä vahva IPA kokeilu. Missä käytin 145 grammaa kuivahumalointia, 6,44g/L. Myös oli reilusti maitohappobakteerejakin mutta en saanut sitä pH:ta nyt oikein alennettua? Tarkistan vielä sitten parin viikon päästä mille tasolle pH oikein mennyt. Eipä ainakaan makuun tuonut omasta mielestä mitään sivumakuja. Käytin 420 grammaa kevyesti karamellisoitua pöytäsokeria, vajaa 16 g/L. Myös kokeilin hillosokeria pullotuksessa että miten tuo pektiini käyttäytyy. Eikös maitohappobakteerin pitäisi käyttää ruoaksi hiilareita? Todella vähän hiivaa tuli lasiin, vaikka vasta neljä päivää ollu pullossa. Johtuko sitten tuosta 2 viikon pääkäymisestä, 1 viikko jääkaapissa ja sitten pullotus.

Wikistä lainattua:
Pektiinit ovat suurimolekyylisiä hiilihydraatteja
Maitohappobakteereihin eli laktobasilleihin luokitellaan bakteerit, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa
 
Todella vähän hiivainen tämä vahva IPA kokeilu. Missä käytin 145 grammaa kuivahumalointia, 6,44g/L. Myös oli reilusti maitohappobakteerejakin mutta en saanut sitä pH:ta nyt oikein alennettua? Tarkistan vielä sitten parin viikon päästä mille tasolle pH oikein mennyt. Eipä ainakaan makuun tuonut omasta mielestä mitään sivumakuja. Käytin 420 grammaa kevyesti karamellisoitua pöytäsokeria, vajaa 16 g/L. Myös kokeilin hillosokeria pullotuksessa että miten tuo pektiini käyttäytyy. Eikös maitohappobakteerin pitäisi käyttää ruoaksi hiilareita? Todella vähän hiivaa tuli lasiin, vaikka vasta neljä päivää ollu pullossa. Johtuko sitten tuosta 2 viikon pääkäymisestä, 1 viikko jääkaapissa ja sitten pullotus.

Wikistä lainattua:
Maitohappobakteerit eivät selviä kovin vahvassa liemessä, joten suurin osa hapanoluista on alle 5%. Lisäksi riippuen bakteerikannasta niille suositellaan jopa 6kk käymisaikoja.
 
Maitohappobakteerit eivät selviä kovin vahvassa liemessä, joten suurin osa hapanoluista on alle 5%. Lisäksi riippuen bakteerikannasta niille suositellaan jopa 6kk käymisaikoja.
Jotain ounailinkin että missä vika. Siis hiivan kanssa pääkäymistä vai pelkästään bakteereille 6kk? Vai pullokypsyttelyä tuo 6kk?
 
Jotain ounailinkin että missä vika. Siis hiivan kanssa pääkäymistä vai pelkästään bakteereille 6kk? Vai pullokypsyttelyä tuo 6kk?
Ensin hiivalla normaali pääkäyminen ja sitten bakteereille tuo 6kk käymispöntössä. Hiivat eivät tykkää liiasta happamuudesta, joten siksi tuossa järjestyksessä. Bretta ilmeisesti sietää paremmin happamuutta.

Ja IPAssa tietysti myös reilu humalointi tappaa bakteerit, eli IBUt pitäisi jättää hapanoluissa minimiin.
 
Katos... tuli tieto, että olin päässyt HAMKin Panimotekniikka-koulutusohjelmaan. Saas nähdä, että mitä se tulee oikeasti pitämään sisällään. Vielä tarvis vissiin töissä kertoa, että olen muutaman kuukauden ajan maanantait vajavaisesti töissä :D

Tossa linkkiä, jos jotain muutakin vielä kiinnostaa ja jos joku haluaa Tampereelta järjestää kimppakyytejä niin huutelee mulle: Panimoalan koulutus

EDIT: Näemmä hakuaika umpeutuu tänään:

Lukuvuoden 2017-2018 avoimien opintojen ilmoittautumisajat:

1.-15.12.2017 kevään avoimet opinnot (opinnot 3:lla tai 4:llä periodilla 8.1.-4.5.2018. Joihinkin 4:nen periodin opintoihin ilmoittaudutaan ainoastaan 19.2.-2.3.)
 
Ensin hiivalla normaali pääkäyminen ja sitten bakteereille tuo 6kk käymispöntössä. Hiivat eivät tykkää liiasta happamuudesta, joten siksi tuossa järjestyksessä. Bretta ilmeisesti sietää paremmin happamuutta.

Ja IPAssa tietysti myös reilu humalointi tappaa bakteerit, eli IBUt pitäisi jättää hapanoluissa minimiin.
Humalointia nyt epäilinkin kun estää bakteerienkasvun. Mutta hyviä vinkkejä :)

Katos... tuli tieto, että olin päässyt HAMKin Panimotekniikka-koulutusohjelmaan. Saas nähdä, että mitä se tulee oikeasti pitämään sisällään. Vielä tarvis vissiin töissä kertoa, että olen muutaman kuukauden ajan maanantait vajavaisesti töissä :D

Tossa linkkiä, jos jotain muutakin vielä kiinnostaa ja jos joku haluaa Tampereelta järjestää kimppakyytejä niin huutelee mulle: Panimoalan koulutus

EDIT: Näemmä hakuaika umpeutuu tänään:

Lukuvuoden 2017-2018 avoimien opintojen ilmoittautumisajat:

1.-15.12.2017 kevään avoimet opinnot (opinnot 3:lla tai 4:llä periodilla 8.1.-4.5.2018. Joihinkin 4:nen periodin opintoihin ilmoittaudutaan ainoastaan 19.2.-2.3.)
Onnittelut :) Itsehän vasta niin lapsenkengissä. Teen käytännössä oman iloksi ja mielenkiintoista oppia jotain uutta.
 
Viimeksi muokattu:
Tuli ostettua 9 litran corny-kegi vehkeet itselle joululahjaksi ja lyötyä tuo vahvasti humaloitu IPA pönttöön. Voimalla hiilihapotettu ja nyt ensimmäiset maistiaiset. Juuri sitä mitä voi olettaa, aivan hemmetin paljon humalaa, ei maistu mikään muu. Maku muistuttaa vahvasti käymisteitse valmistettua lonkeroa. Greipin maku on hyvin vahva, jopa liian vahva. Älkää ottako tästä reseptistä mallia. Toivottavasti maku tasoittuu ennen joulupöytää. Alla kuvia.

Tänään tuli pantua myös jotain stoutin tapaista. Maistui aivan maitokaakaolta ennen keittämistä. Palaan tähän myöhemmin, jos resepti julkaisukelpoinen. :p

IImNNJ3.jpg

bUyo5Lv.jpg
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 283
Viestejä
4 487 530
Jäsenet
74 128
Uusin jäsen
semantic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom