Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvallat ja Turkki käyvät kauppaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnista.
www.is.fi
Aaltola toteaa, että Yhdysvallat on Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden vankka tukija, kun taas Turkin tärkeysjärjestyksessä maiden Nato-jäsenyys ei ole korkeimmalla.
Hän arvioi, että Yhdysvallat ja Turkki käyvät kauppaa ratifioinneista, ja neuvotteluissa ovat esillä hävittäjäkaupat ja se, kuinka paljon Yhdysvallat on valmis luopumaan omista tavoitteistaan Turkin naapurustossa.
Aaltola näkee, että Yhdysvalloilla on yksi erityisen hyvä pelikortti käsissään.
– Yksi aika kova on Turkin kukoistava Venäjän-kauppa eli Yhdysvalloilla on varmaan intressissä patistaa Turkkia olemaan viemättä tuotteitaan eri kategorioissa Venäjälle.
Aaltola sanoo, että Turkki hyötyy tällä hetkellä taloudellisesti todella paljon tilanteesta, jossa Eurooppa on asettanut Venäjälle sanktioita, mutta Turkki voi jatkaa kauppaa ja toimia läntisten tuotteiden kauttakulkumaana Venäjälle.
– Jos Yhdysvallat haluaa Turkkia kiristää, siinä on akilleenkantapää. Turkin talous on huonossa hapessa. Maassa on vaalit lähestymässä, niin kyllä Turkissa ymmärretään tämä asia.
Aaltola näkee, että Turkilla on paljon hävittävää, jos kolmannen osapuolen sanktioita kiristetään.
– Mitä Turkki sitten tekee tuossa tilanteessa, antaako se osittain periksi ja päästää Suomen Natoon, muttei Ruotsia vai antaako se kokonaan periksi. Siitähän nyt on paljolti kysymys.
Aaltolan mielestä Suomessa kannattaa miettiä, miten Suomi suhtautuu siihen tilanteeseen, jos Turkki päättää hyväksyä Suomen, mutta ei Ruotsia.
Aaltola huomauttaa, että kaupanteko on Yhdysvalloillekin vaikeaa. Hänen mukaansa pöydällä on vino pino alueellisia kysymyksiä, joissa Turkki haluaa saada vapaat kädet. Yhdysvallat on ollut esimerkiksi haluton siihen, että Turkki operoi Syyrian kurdialueella.
– Me Suomessa ajattelemme, että Yhdysvallat voi napauttaa sormiaan ja ihmeitä syntyy, mutta kysymys on kuitenkin aika tärkeistä asioista myös Yhdysvalloille.
Aaltola uskoo, että Turkki ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet vuodenvaihteessa.
– Luulen, että se voi tapahtua ennen kevättä eli vuodenvaihteessa, mutta sehän ei ole millään lailla kirkossa kuulutettua.
Hän uskoo Suomen tehneen sen, mitä Suomi voi tehdä.
– Sen jälkeen se on pitkälti Turkin käsissä, ja Yhdysvallat varmaan kykenee jonkin verran vaikuttamaan asioihin. Jos Turkki haluaa olla jääräpäinen, niin asiat saattavat lykkääntyä.
Saas nähdä kuinka pitkälle Unkari sekä Turkki vitkuttelee näiden asioiden kanssa. Kuten yllä jo todettiin itsekin uumoilisin että Unkarin ratifioinnit saataneen tämän vuoden puolella mutta
tuo Turkki on yksi kysymysmerkki eli milloin mahd ratifioi kun monet asiat taustalla vaikuttaa kuten Usan painostus/mitä heillä on tarjota vastineeksi ratifioinneista yms (joista me emme luonnollisesti tiedä tai saa ihan heti edes lukea uutisia)
E:/ Lisätään nyt vielä että jos pelkästään Suomen hakemusta ratifioidaan olisi kyllä minusta parempi että Suomi myös ottaa sen vastaan ilman Ruotsia eikä hanaa vastaan "eikun odotamme Ruotsia mukaan samaan aikaan" Koska voi olla Suomen ainoa mahdollisuus päästä sinne Natoon.
Ruotsilla voi kestää enemmän aikaa päästä Natoon kerta heillä on enemmän noita "ongelmakohtia".