Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2024 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>
Juustin kommentit aikalailla täysin päinvastaisia niihin verrattuna mitä tähän mennessä muilta on nähty.
Mutta jos tuo sitten antaa osviittaa siitä millaista selontekoa varsinaiset virkamiehet ovat tekemässä päättäjille, niin lirissä ollaan.
Koskas Sauli Niinistö on mukamas noin lausunut?No sittenhän voidaan kysyä kaikilta kuten Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on joskus esittänyt, perusteena että se
vähentää "kahtiajakoa".
Miten jenkkien omat sotatoimet littyy siihen pitäisikö meidän liittyä NATOon? Tämä on väärä ketju jenkkien omista toimista keskusteluun. Jos Ukraina olisi ollut NATOn jäsen, ei venäjä olisi sinne hyökännyt. Ja tästä syystä meidän pitää liittyä NATOon.
Tämäkin menee ohi ketjun aiheen ja on whataboutismia, sekä kaiken lisäksi tässä on asiavirheitä.
Tämä rauhanturvaoperaatio oli yk:n turvallisuusneuvoston hyväksymä, eli Kiina ja Venäjä antoivat vähintään hiljaisen hyväksynnän tälle. NATOn ja NATOn kumppanien ulkopuolisista maista mukana olivat: Australia, Bahrain, El Salvador, Jordania, Kuwait, Malesia, Mongolia, Uusi-Seelanti, Singapore, Etelä-Korea, Thaimaa, Tonga, Yhdistyneet arabiemiirikunnat
Et voi syyttää NATOa siitä, kun se johti tuota YK:n mandaatilla toimivaa rauhanturvaoperaatiota sen mandaatin mukaisesti.
Usa hyökkäsi Afganistaniin, koska Afganistan ei luovuttanut näitä 11.9.2001 terroristi-iskusta vastuussa olevia.
Tämä on olkiukko ja laitat sanoja mun suuhun. En ole missään vaiheessa ottanut muuta kantaa Jenkkien Afganistanin operaatioon, muutakuin että se johtui syyskuun 11. Päivän iskuista. Ja vastaava olisi että ukrainasta käsin jotkut tuhoavaisivat tuon Venäjän Pyhän Vasilin katedraalin eikä siitä iskusta vastuussa olevia luovutettaisi Venäjälle. Mitään tälläistä ei ole tapahtunut, vaikka sinä rinnastit venäjän hyökkäyksen usan Afganistanin hyökkäykseen. Enkä sanonut sinua trolliksi vaan sanoin sen sun kirjoittaman viestin olleen trollausta ja tökerö rinnastus ja jotain rajaa näille, sillä sä kyllä tiesit miten paljon Venäjän toimet Ukrainassa eroaa USAn toimista Afganistanissa.
Kaiken lisäksi sä vastaat asian vierestä ja yrität kääntää keskusteua venäjän toimista usan operaatioihin etkä edes vastaa sulle esitettyihin kysymyksiin. Tätä voi kutsua keskustelun häiriköinniksi ja whatboutismiksi, joka on varsin yleistä trolleilla.
Niinpä. Sekavaa on joko tarkoituksella tai vahingossa.Mielenkiintoinen kyllä tämä NATO-kysymys kun jotkut sanoo että sinne ei pääse millään ja jotkut taas sanoo että avoimet ovet ovat edelleen auki ja "yhdessä yössä" hyväksyttäisiin Suomi sinne. Jotkut sanoo että nyt ei ole oikea aika hakea ja toiset sanoo että NYT on oikea aika hakea. Ehkä Niinistö tietää totuuden? Myös kovin ristiriitaisia lausuntoja näkynyt julkisuudessa NATO jäsenyyden hyväksymisen prosessin kestosta. Jotkut puhuneet 2 vuodesta ja toiset 2 kuukaudesta
Former NATO Secretary-General Anders Fogh Rasmussen:
- Yes, NATO is prepared to welcome both Finland and Sweden. I would say an application from Finland and Sweden could be approved more or less overnight. And let me add to this: I think it would be in the self-interest of Finland and Sweden to join NATO right now. Because now they have a window of opportunity. Putin is engaged [somewhere else], so that window might soon close again.
Toivottavasti en ole ainut joka pitää NATO liittoumaan sodan julistuksena Venäjälle. Loppuu se skumpan juonti alkuunsa Malagassa.Mielenkiintoinen kyllä tämä NATO-kysymys kun jotkut sanoo että sinne ei pääse millään ja jotkut taas sanoo että avoimet ovet ovat edelleen auki ja "yhdessä yössä" hyväksyttäisiin Suomi sinne. Jotkut sanoo että nyt ei ole oikea aika hakea ja toiset sanoo että NYT on oikea aika hakea. Ehkä Niinistö tietää totuuden? Myös kovin ristiriitaisia lausuntoja näkynyt julkisuudessa NATO jäsenyyden hyväksymisen prosessin kestosta. Jotkut puhuneet 2 vuodesta ja toiset 2 kuukaudesta
Sä olet kyllä ymmärtänyt asiat ihan päälaelleen. NATO perustettiin puolustusliitoksi Neuvostoliittoa ja sen mahdollista hyökkäystä vastaan euroopan maiden turvaksi. Ja jos joku NATOssa turvaa jotain, niin se on USA, joka turvaa NATOn muita jäsenmaita, ei muut jäsenmaat Jenkejä.Edelleenkin NATOn takana on USA ja itse jos murhaisin sakkia niin varmaan ottasin kaikki kaverit ympärille turvaamaan kostoilta. Ja kutsuisin sitä puolustusliitoksi
Näytä missä olen sanonut että Jenkeillä on lupa murhata ympärimaailmaa.Edelleen koitat perustella että USAlla on lupa murhata ympäri maailmaa ja kun ei moraalia saa vääntymään päivän valoa kestävään muotoon niin hyökkäät minua vastaan.
Nato on puolustusliitto, ei hyökkäysliitto. NATOn jäsenmaat ei ala sotimaan venäjän kanssa, ellei venäjä hyökkää NATOn jäsenmaahan. Tämä olisi niin kallista ettei edes pahinkaan sotahaukka USAssa tähän lähde, kuin ainoastaan jos Venäjä on ensin hyökännyt NATOn jäsenmaahan.Toivottavasti en ole ainut joka pitää NATO liittoumaan sodan julistuksena Venäjälle. Loppuu se skumpan juonti alkuunsa Malagassa.
Toivottavasti en ole ainut joka pitää NATO liittoumaan sodan julistuksena Venäjälle.
Ei ollut näemmä ensimmäinen kerta kun Juusti antaa taustaansa nähden vähän erikoisen kommentin.
- Miten Venäjä reagoisi, jos Suomi päättäisi hakea jäsenyyttä?
- Venäjä on ilmoittanut koko ajan, että ei näe sitä hyvänä. Venäjällä voi reagoida siihen hybridi- ja kyberoperaatioilla. Varsinaista sotilaallista uhkaa pidän kohtuullisen pienenä.
Älyllisesti järjetön kommentti. Siinä vaiheessa kun uhka on sotilaallinen niin "Nato-optiota" ei enää ole.
Mitenkäs se sanonta Kepusta menikään, Kepu loistaa aina, Kepu pärjää aina? Hmm...
Päivää en muista, mutta ei siitä kuukautta olle. Kertoi ton televisiossa, oiskohan ollut vastauksena jonkun toimittaja kysymykseen?Koskas Sauli Niinistö on mukamas noin lausunut?
ViestejäsiSinun kanssasi on aika vaikea käydä asiallista keskustelua, kun järkevästi perustellut argumentit eivät mene perille etkä vastaa kysymyksiin.
Pulun kanssa shakkia ja niin edelleen.
Putin ei päätä kenet suomi päästää maahan ja ketä ei. Pakolaisten rajanylityksen voimme itse estää. Venäläisten rajan ylitys onkin haastavampaa ja jotta ne eivät edes yrittäisi ylitää sitä rajaa pitäisi meidän liittyä NATOon. Entä jos venäjä sanoisi että hävittäjät ostatte sitten meiltä ettekä lännestä, tai muuten tulee seuraamuksia, pitäisikö tähän suostua? Entä venäjän julkinen arvostelu suomessa?Meille huomattavasti vaikeampi raja valvoa on yli 1300km yhteistä maarajaa Venäjän kanssa, joten sitä pidän todennäköisempänä tulosuuntana Afrikasta Suomeen, jos Venäjä sen sallii.
Muuten,en mahda sille mitään, että et halua? ymmärtää minun kantaa ja olemme niistä järkevistä perusteista ilmeisesti erimieltä.
-Veikkaan, että suurin ero meillä on, että sinä ollet huolissasi Venäjän tänne väkisin tulosta, että niinkään sieltä tulevista pakolaisista
sekä
minä en yhtään pelkää että Venäjä tänne väkisin tunkee (koska olemme heille todella hyvä naapuri). Mutta olen todella huolisani, siitä mahdollisuudesta, että Putin käyttää Natoon liittyessämme pakolaisaaltoa vastapakotteena.
Minä jopa muistan päivän, kun Sauli Niinistö vastasi toimittajan kysymykseen, eikä pitänyt kansanäänestystä välttämättömänä:Päivää en muista, mutta ei siitä kuukautta olle. Kertoi ton televisiossa, oiskohan ollut vastauksena jonkun toimittaja kysymykseen?
Viime viikolla kysyttiin rajavalvonnasta vastaavalta ministeriltä eduskunnan kyselytunnilla. Miten Suomi on huomioinut mahdollisen pakolaisaallon. Vastasi, olemme varutuneet raja-asemien sulkemiseen, eli meillä on ehkä 6km rajaa kiinni olettaen raja-aseman levydeksi 2km (niitä on 3kpl). Lainsäädäntönne on sellainen, että kun joku anoo turvapaikkaa se käsitellään ja jos Venäjä ei ota takaisin, niin mihinkäs heidät laitetaan 1300 km on todella pitkä matka valvoa.Putin ei päätä kenet suomi päästää maahan ja ketä ei. Pakolaisten rajanylityksen voimme itse estää. Venäläisten rajan ylitys onkin haastavampaa ja jotta ne eivät edes yrittäisi ylitää sitä rajaa pitäisi meidän liittyä NATOon. Entä jos venäjä sanoisi että hävittäjät ostatte sitten meiltä ettekä lännestä, tai muuten tulee seuraamuksia, pitäisikö tähän suostua? Entä venäjän julkinen arvostelu suomessa?
Tämä on vain tismalleen samaa suomettunutta logiikkaa, jossa annetaan venäjän pelossa sille valta suomen sisäisiin asioihin, ja NATO on Suomen oma asia. Se ei kuulu Venäjälle.
Piti oikein kartasta katsoa paljonko venäjällä on maarajaa Afrikan maiden kanssa. Jos en väärin katsonut, niin näyttäisi olevan 0 km. Minkälaisessa skenaariossa (ja millä) venäjä alkaisi lennättämään kymmeniä tuhansia Afrikkalaisia venäjälle ja sitä kautta Suomen rajalle ? Ja kuten jo aiemminkin todettu, kyllä Suomella on keinot tälläisen pakolaisvyöryttämisen estämiseksi. Kunhan poliittista tahtoa löytyy. Voidaan vaikka tiukan paikan tullen kysyä Puolalta neuvoja.Meille huomattavasti vaikeampi raja valvoa on yli 1300km yhteistä maarajaa Venäjän kanssa, joten sitä pidän todennäköisempänä tulosuuntana Afrikasta Suomeen, jos Venäjä sen sallii.
Piti oikein kartasta katsoa paljonko venäjällä on maarajaa Afrikan maiden kanssa. Jos en väärin katsonut, niin näyttäisi olevan 0 km. Minkälaisessa skenaariossa (ja millä) venäjä alkaisi lennättämään kymmeniä tuhansia Afrikkalaisia venäjälle ja sitä kautta Suomen rajalle ? Ja kuten jo aiemminkin todettu, kyllä Suomella on keinot tälläisen pakolaisvyöryttämisen estämiseksi. Kunhan poliittista tahtoa löytyy. Voidaan vaikka tiukan paikan tullen kysyä Puolalta neuvoja.
Hetkonen. Sä siis sanot että meidän ei tule liityä natoon, jotta suomen ei tarvitse muuttaa lainsäädäntöä turvapaikan hakemisesta.Viime viikolla kysyttiin rajavalvonnasta vastaavalta ministeriltä eduskunnan kyselytunnilla. Miten Suomi on huomioinut mahdollisen pakolaisaallon. Vastasi, olemme varutuneet raja-asemien sulkemiseen, eli meillä on ehkä 6km rajaa kiinni olettaen raja-aseman levydeksi 2km (niitä on 3kpl). Lainsäädäntönne on sellainen, että kun joku anoo turvapaikkaa se käsitellään ja jos Venäjä ei ota takaisin, niin mihinkäs heidät laitetaan 1300 km on todella pitkä matka valvoa.
Natosta päättää Suomi ja Natomaat, mutta Venäjä päättää ketä se alueidenssa läpi päästää, emmekä me sille mitään mahda, kun emme aseita voi käyttää. Ole nyt ainakin itsellesi rehellinen.
Lainsäädäntönne on sellainen,
Siis mistä positiosta käsin oikein puhut?kun emme aseita voi käyttää.
Sä aivan tahallasi ymmärrät väärin. Emme me kykene lainsäädäntöä sellaiseksi muuttamaan, että pakkokeinoin voisimme pystyä noin pitkän rajan kiinni pitämään "rauhaa rakastavia pakolaisia vastaan". Ehkä vasta sitten kun se on jo myöhäistä, jos sittenkään. Ei siinä USAkaan ole onnistunut. Täällä ei ole työtä jolla elää edes kaikille nykyisille asukkaille. Ja taloutemme on todella huonossa kunnossa, nyt jo valitetaan bensan suuresta hinnasta.Hetkonen. Sä siis sanot että meidän ei tule liityä natoon, jotta suomen ei tarvitse muuttaa lainsäädäntöä turvapaikan hakemisesta.
Tämähän on täysin päätöntä logiikkaa.
Kyllä Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi ajatuksena (noin suunnilleen muistellen) siitä, että pitäisikö kysyä kansan mielipidettä, jotta saadaan vastustajatkin hyväksymään päätös kuten aikoinaan EU:hun liityttäessä tehtiin. Taisi olla aikaa jolloin presidentin mielipide käänsi Galuppien mukaan vaakakupin Natoon vai ei. Linkiäsi en katsonut.Minä jopa muistan päivän, kun Sauli Niinistö vastasi toimittajan kysymykseen, eikä pitänyt kansanäänestystä välttämättömänä:
Presidentti Niinistö kertoo medialle tapaamisestaan presidentti Bidenin kanssa | Yle Uutiset suora
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasivat Washingtonissa.areena.yle.fi
Mä yritän parhaani ymmärtää saan tästäkin saman kuvan kuvan, kuin aiemmin, tosin pienellä erollaSä aivan tahallasi ymmärrät väärin. Emme me kykene lainsäädäntöä sellaiseksi muuttamaan, että pakkokeinoin voisimme pystyä noin pitkän rajan kiinni pitämään "rauhaa rakastavia pakolaisia vastaan". Ehkä vasta sitten kun se on jo myöhäistä, jos sittenkään. Ei siinä USAkaan ole onnistunut.
Miten tämä on argumetti NATOa vastaan? Pikemminkin NATO jäsenyys rauhoittaisi tilannetta, kun ulkomaalaisten sijoittajien ei tarvitse pelätä, että Venäjä hyökkäisi Suomeen. Tämä taas toisi niitä työpaikkoja.Täällä ei ole työtä jolla elää edes kaikille nykyisille asukkaille. Ja taloutemme on todella huonossa kunnossa, nyt jo valitetaan bensan suuresta hinnasta.
Puolustusministeriön eläköityneellä ex- johtajalla negatiiviset kommentit suomen nato- jäsenyydelle. Vai onko tämä realiteettia..?
Eikö Suomella ole Nato-optio, eli mahdollisuus liittyä sotilasliittoon tarvittaessa?
– Suomella ei koskaan ole ollut mitään optiota. Tällä puheella on annettu valheellinen kuva kansalle, että Suomi pääsisi heittämällä jäseneksi.
Mitä ennen sitä pitää tehdä?
– Pitäisi analysoida, parantaako vai huonontaako se meidän asemaa ja millä tavalla ja kuinka todennäköisesti.
– Sitten pitäisi miettiä sitä, että onko meillä edellytyksiä päästä jäseneksi.
Voiko Suomi saada Natolta turvatakuut eli lupauksen sotilaallisesta suojelusta hakuprosessin ajaksi?
– En pidä sitä ollenkaan mahdollisena.
Puolustusministeriön ex-johtaja: Suomi ei pääse nyt Naton jäseneksi, vaikka haluaisi – "En usko, että jäsenmaat edes käsittelisivät hakemusta"
Ennätysmäärä suomalaisista haluaisi nyt Natoon. Puolustusministeriön ex-kansliapäällikkö kuitenkin arvelee, ettei Nato ole valmis juuri nyt ottamaan Suomea jäsenekseen.yle.fi
Totta. Sama eläköitynyt papparainen väitti aiemmin että venäjä ei hyökkää Ukrainaan.Kyseessä on NATO-vastustaja, jolla on NATO-vastustajan vakiolaulut laulettavanaan. Ei nyt koska a eikä muulloin koska 1/a. Eiköhän eläkeläisten kanta ole sivuutettavissa kun ei maan puolustaminen heitä koske
Papparaisen puolustukseksi Venäjän hyökkäykseen ei uskonut kukaan muukaan, ei myöskään Martti J. Kari, joka lienee tiedusteluväen terävintä kärkeä näissä asioissa.Totta. Sama eläköitynyt papparainen väitti aiemmin että venäjä ei hyökkää Ukrainaan.
Ei siihen uskonut/tiennyt moni muukaan. USA:n tiedusteluväki taisi olla ainut joka asian tiesi.Papparaisen puolustukseksi Venäjän hyökkäykseen ei uskonut kukaan muukaan, ei myöskään Martti J. Kari, joka lienee tiedusteluväen terävintä kärkeä näissä asioissa.
Juuri sitä tarkoitin. Uskottavuutta ei voi arvioida sillä perusteella, ettei hän tiennyt sitä mitä muutkaan eivät tienneet.Ei siihen uskonut/tiennyt moni muukaan. USA:n tiedusteluväki taisi olla ainut joka asian tiesi.
Käytä viestien lainaustoimintoa äläkä kirjoittele viestien numeroita, kiitos mPäivää en muista, mutta ei siitä kuukautta olle. Kertoi ton televisiossa, oiskohan ollut vastauksena jonkun toimittaja kysymykseen?
Viestejäsi
#3769
"Tartutaan nyt tähän viimeiseenkin argumenttiin mitä sinulla enää on jäjellä.
Oletko huomannut miten Venäjä on hukuttanut Nato-rajanaapurinsa Viron, Latvian ja Norjan pakolaisaaltoihin? Kaikki nuo maat tunnetaan nykyään ylitsepääsemättömistä pakolaisongelmista, koska Venäjä on ajattanut niihin miljoonia ylimääräisiä tulijoita."
-Tähän en vastannut koska vastaus olisi ollut. En tai En seuraa Viron pakaolaisasioita.
#3789
Viitaten aiempaan kommenttiini sinulle, laitatko vähän faktoja tiskiin Venäjän rajan kautta Viroon, Latviaan ja Norjaan kohdistuneista pakolaisaalloista painostuskeinona eurooppaa kohtaan?
- Kun kerran vielä kysyit: vastasin edittinä viestiini #3788
"Edit viestiin: @Kuvatus alla. En ole tässä ottanut mitään kantaa Viron jne. pakolaisaaltoihin, en tiedä niistä mitään, vaan Venäjän kautta Suomeen 2015 oli tulossa..."
-----------------------------------------
Nyt kun sait minut näkemään tämän vaivan. löysin
""""
vuonna 1995 Suomi mietti ottaako 89 pakolaista Virosta vastaanViron pakolaiset tulevat Suomeen ehkä jo ensi viikolla Ministerityöryhmä tekee asiasta päätöksen tänään
Suomen ulkomaalaispoliittinen ministerityöryhmä päättää tänään torstaina, ottaako Suomi vastaan 89 Virossa olevaa pakolaista, joista hieman yli puolet on Irakin kurdeja ja loput Irakin arabeja. Joukossa on myös kolme afganistanilaista: nuori äiti kahden pienen lapsensa kanssa.www.hs.fi
2.10.2021Pakolaisia Afganistanista tihkuu Suomeen Viron kautta. | Uusi Suomi Puheenvuoro
Virolaiset yrittävät tämän päivän uutisten mukaan tukkia pakolaisten reitin Valkovenäjältä Suomeen, pohjoismaihin ja edelleen muualle EU:n alueelle, miksiköhän? Virolaisille pakolaisista ei liene…puheenvuoro.uusisuomi.fi
Virolaiset yrittävät tämän päivän uutisten mukaan tukkia pakolaisten reitin Valkovenäjältä Suomeen, pohjoismaihin ja edelleen muualle EU:n alueelle, miksiköhän?
Virolaisille pakolaisista ei liene haittaa. Pakolaiset tuskin viihtyvät köyhässä Virossa, missä väestö suhtautuu heihin kylmästi ja vihamielisesti. Suomessa ja muualla EU:ssa väestö kokonaisuudessaan ei ole yhtä vihamielistä kuin Virossa ja Balttiassa. Pakolaiset voivat anoa varakkaimmissa EU-maissa turvapaikkaa,
sekä
12.3.2022Viroon saapuu Ukrainasta joka päivä yli 2 000 sotapakolaista – ”Tästä syttyy kolmas maailmansota”
Iltalehti tapasi Viroon saapuneita pakolaisia Tallinnassa ja Tartossa. Heitä kaikkia kalvaa epävarmuus siitä, miten elämä lähtee käyntiin Virossa ja miten heidän sodan jalkoihin jääneet läheisensä pärjäävät.www.iltalehti.fi
Virolla on käsissään suhteessa paljon suurempi pakolaiskriisi kuin Suomella vuonna 2015, ja se jatkaa kasvamistaan.
Virossa on jo yli 12 000 Ukrainan pakolaista, joista ainakin 4000-5000 on lapsia.
Viro saa pakolaisista kipeästi kaivattuja työkäsiä ja hotellitkin ovat saaneet heistä tervetulleen piristysruiskeen.
Urainasta paenneen kommetti : -Se mitä olemme nyt nähneet on vasta alkusoittoa.Tästä syttyy kolmas maailmansota. Suomenkin kannattaa olla erityisen varuillaan sillä teillä ei ole edes Natoa turvana. """
Sitten omaa vastaustani
=> Tuosta voisi epäsuorasti päätellä, että Ukrainalaiset pitävät Natomaita heille turvallimpina.
Meille huomattavasti vaikeampi raja valvoa on yli 1300km yhteistä maarajaa Venäjän kanssa, joten sitä pidän todennäköisempänä tulosuuntana Afrikasta Suomeen, jos Venäjä sen sallii.
Muuten,en mahda sille mitään, että et halua? ymmärtää minun kantaa ja olemme niistä järkevistä perusteista ilmeisesti erimieltä.
-Veikkaan, että suurin ero meillä on, että sinä ollet huolissasi Venäjän tänne väkisin tulosta, etkä niinkään sieltä tulevista pakolaisista
sekä
minä en yhtään pelkää että Venäjä tänne väkisin tunkee (koska olemme heille todella hyvä naapuri). Mutta olen todella huolisani, siitä mahdollisuudesta, että Putin käyttää Natoon liittyessämme pakolaisaaltoa vastapakotteena.
Oletan että sinulla ei ole tietoa mitä taustalla on tehty tai oltu tekemättä, vaan pelkästään tuntuu siltä että tilanne on tuo?Nato-juna on ajamassa päin poliittista seinää eikä liittyminen onnistu eduskunnan vastustuksen vuoksi. Päätöksentekoprosessia ei ole edes aloitettu eikä näillä näkymin olla edes aloittamassa lähitulevaisuudessa. Natosta ei ole käytännössä tehty muuta kuin keskusteltu ja näin yksinkertaisesta asiasta ei riitä faktapohjaista juttua montaa tuntia. Kyse on ajanpeluusta, koska monelle poliitikolle on ehdottoman tärkeää kuulua Venäjän etupiiriin.
Venäjälle halutaan antaa lisäaikaa toimia ja todennäköisesti jäätynyt rajakonflikti odottaa pian meitäkin, jotta Nato pysyy loitolla.
Oletan että sinulla ei ole tietoa mitä taustalla on tehty tai oltu tekemättä, vaan pelkästään tuntuu siltä että tilanne on tuo?
Hyvin monella edustajalla ja puolueella menee tai on jo mennyt Nato-kannat uusiksi. Ei ehkä kannata menneisyydestä liikaa extrapoloida nykyisiä kantoja. Jokainen edustaja on varmasti pelästynyt Venäjän hyökkäystä. Nyt on pakko selvittää, millainen Nato-prosessi olisi tässä tilanteessa, kauan se veisi aikaa, ja ennen kaikkea millainen turvallisuusuhka se itse prosessi olisi Suomelle.Vaikka kuinka toivoisin pikaista NATO jäsenyyttä, niin tosiasia on, että meillä on hallituksessa ainakin yksi puolue jolle NATO:n liittymättömyys on aina ollut kynnyskysymys ja hallitukseen osallistumisen ehto.
Vaalit 2023 tulevat olemaan Nato-vaalit, jos nykyinen hallitus ei asiaa edistä. Siinä on ehkä pelipaikka haalia Nato-vastaisten äänet, mutta myös iso riski ottaa pataansa. Äänestääkö esim. Nato-vastainen persu vasemmistoliittoa? Lisäksi uskon, että vasemmistoliitto ei ole enää niin Nato-vastainen kuin mitä sen historiasta voisi päätellä, vanhat Neuvosto-jäärät on kohta kuopattu.Jos Nato vastustajia on nyt 16% ja kommunistiliiton kannatus kymmenisen pinnaa, niin kyllä sielläkin Anderssonin pitää miettiä tarkasti, että kuinka moni heidän äänestäjistään oikeasti haluaa että puolue kääntää kelkkansa ehdottomasta Nato kielteisyydestä ja olisi mukana siinä hallituksessa joka Suomen veisi Natoon. Ei näitä poliitikkoja Suomi kiinnosta, vaan oma napa ja edut mitä he saavat jos äänestäjiä riittää.
Kesäkuun lopulla on naton huippukokous, mikä tarkoittaa samalla aikaisinta ajankohtaa, milloin Suomi voi saada kutsun jäsenneuvotteluun.
Olen antanut itseni ymmärtää, että prosessi hyväksyttyyn jäsenyyteen voi kestää 6kk - 1 vuoteen.
Näin minäkin olen käsittänyt. Joko nämä asiantuntijat sumuttavat tarkoituksella, tai sitten kukaan ei tiedä todellisuutta.Olet antanut itsesi ymmärtää väärin.
NATOon liittymiseen ei tarvi käydä mitään pitkiä neuvotteluita. Sen säännöt ovat valmiit, riittää että vain hyväksytään ne. Ei ole mitään suurta määrää neuvoteltavaa mikä pitäisi tehdä.
Jäsenyyden hyväksyminen voidaan myös hyvin nopeasti, ei siinä tarvita mitään pitkää prosessia. Tarvitaan ainoastaan hyväksyntä kaikilta mailta, eli esimerkiksi kaikkien maiden parlamenttien yksi istunto tai hallituksen kokoontuminen.
Käytännössä voidaan tehdä tarvittaessa parissa päivässä.
Käytännön yksityiskohdat esim. siitä, minkälaista käytännön puolustusyhteistyötä muiden NATO-maiden kanssa sitten jäsenyyden myötä tullaan tekemään ehditään neuvotella liittymisen jälkeenkin.
Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys on pitkä ja monivaiheinen prosessi, joka nopeimmillaankin toteutuisi noin vuodessa. Näin arvioivat valtiotieteiden tohtori Iro Särkkä Helsingin yliopistosta sekä johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista Ylen aamussa ja Ykkösaamussa tiistaina.
– Se voisi olla vähemmän kuin kaksi vuotta, se voisi olla noin yksi vuosi, mutta se on hyvin moniportainen prosessi, Särkkä sanoi Ylen aamun haastattelussa tiistaina.
Suomessa on aloitettu nyt esiselvitysvaihe, jossa kartoitetaan sitä, jätetäänkö jäsenyyshakemusta. Särkkä muistuttaa, että jos Suomessa tultaisiin siihen lopputulemaan, että Suomi haluaa liittyä Natoon, niin pyyntö pitäisi esittää sinne virallisesti.
Viimeisen 25 vuoden aikana jäsenyyttä hakeneille maille on tyypillisesti esitetty tiettyjä minimivaatimuksia, jotka pitää täyttää. Särkkä ei näe Suomen kohdalla ongelmaa tässä:
– Uskoisin, että Suomen osalta nämä minimivaatimukset – poliittiset, taloudelliset, oikeudelliset, sotilaalliset, turvallisuuteen liittyvät – on täytetty hyvin, että tämä olisi nopeaa siltä osin.
Suomen pitäisi kuitenkin saada Natolta virallinen kutsu jäsenyysprosessiin. Se tulisi Särkän mukaan mahdollisesti Naton huippukokouksesta – ja seuraava Naton huippukokous järjestetään kesäkuun lopussa Madridissa. Tämä olisi aikaisin ajankohta jäsenyysprosessin aloittamiselle, ja vasta sitten alkaisivat varsinaiset jäsenyysneuvottelut.
– Näissä neuvotteluissa käytäisiin läpi Suomelle asetettavat vaatimukset ja tavoitteet, mitä jäsenyys tarkottaisi Suomen osalta niin lyhyellä kuin keskipitkälläkin aikavälillä. Ja Suomi tulisi omien intressien ja ajatusten kanssa pöytään, että mitä Suomi voisi tarjota, Särkkä kertoo.
Neuvottelujen jälkeen on vielä ratifiointivaihe kaikkien kolmenkymmenen Nato-maan parlamenteissa.
– Jokaisen pitäisi hyväksyä Suomen Nato-hakemus. Eli kyllä se varmasti kestäisi vähintään puoli vuotta, jopa vuoden nopeutetulla aikataulullakin, Särkkä totesi Ylen aamussa.
Johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak yhtyy Särkän kuvaukseen.
– Lisäisin vielä, että on myös spekuloitu ja keskusteltu siitä, voisiko saada kahdenvälisiä tai monenkeskeisiä turvatakuita tämän prosessin ajaksi. Silloin kyseessä olisivat varmasti suuret nykyiset Nato-jäsenmaat, etenkin ne joilla on ydinaseita. Ne antaisivat tällaisen kahdenvälisen sitoumuksen puolustaa Suomea ja Ruotsia, Salonius-Pasternak sanoo.
Olet antanut itsesi ymmärtää väärin.
NATOon liittymiseen ei tarvi käydä mitään pitkiä neuvotteluita. Sen säännöt ovat valmiit, riittää että vain hyväksytään ne. Ei ole mitään suurta määrää neuvoteltavaa mikä pitäisi tehdä.
Jäsenyyden hyväksyminen voidaan myös hyvin nopeasti, ei siinä tarvita mitään pitkää prosessia. Tarvitaan ainoastaan hyväksyntä kaikilta mailta, eli esimerkiksi kaikkien maiden parlamenttien yksi istunto tai hallituksen kokoontuminen.
Käytännössä voidaan tehdä tarvittaessa parissa päivässä.
Käytännön yksityiskohdat esim. siitä, minkälaista käytännön puolustusyhteistyötä muiden NATO-maiden kanssa sitten jäsenyyden myötä tullaan tekemään ehditään neuvotella liittymisen jälkeenkin.
Sanna Marin vastasi eduskunnassa kysymykseen aikataulusta jos suomi liittyisi NATO:oon.
Tässä hänen vastaus. Voisiko joku viisaampi kääntää tämän mahdollisimman selkosuomeksi.
Tietenkin meidän näkökulmastamme olisi suotavaa, että prosessi olisi mahdollisimman nopea ja varmasti tätä pyrittäisiin myös etukäteen mahdollisimman pitkälle selvittämään, kuten se olisi mahdollista, niiden reunaehtojen puitteissa kuin se olisi mahdollista tehdä, Sanna Marin sanoi.
Natoon vai ei, ja jos, niin miten ja milloin? Näin hallitus vastasi