Tätä pitäisin lyhytnäköisenä. Sota on vasta alussa, mikäli Venäjä niin haluaa. Pakolaisia on jo noin 2 miljoonaa. Naisia ja lapsia kuolee päivittäin kymmeniä tai satoja. Venäjä voi eskaloida sen tuhansiin.
Venäjä lähti sotaan väärillä tiedustelutiedoilla, epäorganisoidusti, epäpätevästi, ja käyttämättä heti vahvimpia puoliaan (raskasta tykistöä). Venäjä voi halutessaan lanata koko Ukrainan maan tasalle, siihen vain menee paljon aikaa ja tykinammuksia. Talouden rappiota Venäjän ei tarvitse enää pelätä, se juna meni jo.
Minulla ei ole illuusiota, että tällä hetkellä nähty olisi Venäjän koko sotilaallinen mahti. Mutta hyvin erikoisia piirteitä heidän hyökkäyksessään on varsinkin ilmavoimien puolella. Olen samalla kannalla, että sota on vasta aluillaan ja todennäköisesti tulee eskaloitumaan merkittävästi, mikäli Venäjällä ei saada valtaa vaihtumaan. En valitettavasti myöskään näe sitä lyhyellä tähtäimellä todennäköisenä.
Kuitenkin jo psykologinen vaikutus sillä että hyökkäys on mennyt penkin alle, tulee varmasti vaikuttamaan heidän haluunsa hyökätä Suomen kaltaiseen maahan, millä ei ole juurikaan kulttuurillisia sidoksia ja venäjänkielisten osuuskin minimaalinen. Hyödyt Suomen valtaamisesta olisi lähinnä alueelliset ja sen pitäminen tulisi sitomaan resursseja kymmeniksi vuosiksi, eikä todennäköisesti siltikään tulisi saamaan kansaa käännettyä Venäläismielisiksi.
Talouden tila ja sanktiot tulee ihan takuulla vaikuttamaan heidän mahdollisuuteensa uudistaa ja kehittää armeijaansa ja mahdollisesti jopa ylläpitämään. Lisäksi sotilaiden sekä kansan moraali tulee myös laskemaan mikä myös laskee todennäköisyyttä että halutaan toinen samanlainen sota, missä ei voida taata nopeaa voittoa. Sen sijaan joku helpompi entinen neuvostovalta voisi olla otollinen kohde että saadaan tämän sodan muisto pyyhittyä ja patriotismi taas nousuun.
Puolueeton Suomi
- Maariski kaikille monikansallisille yrityksille. Miksi sijoittaa bisnestä Suomeen, mihin Venäjä voi hyökätä milloin vaan?
- Turismi. Sama kuin edellä.
- Olemme täysin yksin jos/kun Venäjä hyökkää. Katso seuraukset pakolaisuuteen yms ylempää.
- Venäjä pitää Suomea heikkona kohteena, minkä voi käydä napsimassa pois heti kun tarpeelliselta tuntuu.
Liippasin jo edellä aihetta, miksi en usko hyökkäykseen Suomeen, mutta pointit ovat silti valideja ja riippuen Venäjän kehityksestä voivat olla hyvinkin merkityksellisiä.
Kuitenkin haluaisin säilyttää rahtusen optimismia tässä paskassa maailmassa ja uskoa, että vaikka heillä pitkä autoritatiivinen historia ja kulttuuri onkin, hekin ovat saaneet maistaa länsimaista elintasoa ja hyvinvointia. Vaikka heillä onkin iso toleranssi kärsimykseen, en usko että he kuitenkaan tieten tahtoen sitä tahtovat ja jossain vaiheessa se mitta tulee täyteen. Reformi kuitenkin täytyy tapahtua kunnioittaen heidän kulttuuriaan ja historiaansa eikä vain tuputtamalla heille länsimaisia arvoja. Mahdollisuudet myönteiseen kehitykseen ovat huonot, mutta se vaikeutuu entisestään jos koko läntinen maailma kääntää heille selkänsä.
NATO-Suomi
- Venäjä ei ole hyökännyt yhteenkään NATO-maahan, koska Venäjä pelkää NATOa.
- Vaikka olemme aina Venäjän rajanaapuri, maariski pienenee huomattavasti NATOn 5. artiklan ansiosta.
- Haittapuolena Suomi voi joutua lähettämään sotilaita kuolemaan toiselle puolen maapalloa. Mutta kun vaihtoehtona on suomalaisen ammattisotilaan kuolema rynkky kourassa rintamalla tai synnyttävän suomalaisen naisen ja lapsen kuolema sairaalan räjähtäessä päälle, valinta on ainakin itselleni aika selvä.
Lopuksi. Kuvitelmat Venäjän kulttuurireformoinnissa pienen Suomen toimesta on mielestäni harhakuvitelmaa. Kyllä se muutos tulee ennen kaikkea ennen tv:n ja nykyään internetin ja sitä kautta USAn kulttuurin seurauksena, kuten se on tullut meille Suomeenkin.
Tämä on se avainpointti tässä: Venäjä pelkää NATOa. Martti J. Karikin korosti sitä että se on yksi heidän pääopinkappaleistaan että länsi on uhka ja yrittää saartaa Venäjän.
90-luvulla NATO lupasi että se ei tule laajenemaan itään, mutta sillä lupauksella on pyyhitty persettä. Minun näkemykseni pitkälti perustuu siihen että Venäjän kyykyttäminen ja kunnioituksen puute on lisännyt jännitteitä ja Putinin valtaa.
Realistina kuitenkin ymmärrän että ei siitä nyt sinällään NATOa voi syyttää, kun Venäjä itse jatkuvasti toimii aggressiivisesti näitä entisiä neuvostovaltoja vastaan ja ajaa heidät etsimään turvaa puolustusliitosta. En kyllä itsekään haluaisi Baltiassa asua ilman NATOa, mutta kuten sanoin jo aiemmin, Suomella on kulttuurillisesti hyvin erilainen tilanne ja siltä osin meillä olisi mahdollisuus välttää pahentamasta tilannetta.
Varsinaisesti sitä en näe ongelmana, että sotilaita jouduttaisiin lähettämään toiselle puolelle maapalloa. Ei itsellänikään olisi periaatteellista ongelmaa lähteä puolustamaan liittolaista hyökkääjää vastaan, mikäli se ei sodi omia periaatteitani vastaan, kuten vaikka Turkin konfliktit kurdeja vastaan. Olen kuitenkin tällainen länsimaisen hyvinvoinnin pehmittämä nojatuolifilosofisti, joten en ole vielä Ukrainaan lähtenyt. Itselleni perustelen sitä velvollisuudellani perhettä kohtaan.