En ehkä olisi aivan näin suoraviivainen. Valitettava fakta on se, että mikäli Ukrainan sodassa päästään jonkinlaiseen järkevään sopimukseen ja savu hieman hälvenee, ryntäävät länsimaiset firmat kilpaa takaisin Venäjän markkinoille. Me suomalaiset voimme leikkiä kilttiä etupulpetin poikaa sädekehän kera, luovuttaa bisnekset muille ja kurjistaa entisestään surkeaa talouttamme.
Busineksella ei ole moraalia, jos kukaan ei valvo eikä näe. Esimerkiksi Krimin valtauksen jälkeen eurooppalaiset pankit kiersivät Venäjälle asetettuja pakotteita järjestämällä rahoitusoperaatioita Valko-Venäjällä olevien bulvaanien kautta. Ts. junaillaan rahoitus EU:n ulkopuoliselle pankille, joka sitten antaa rahoituksen pakotteen alla olevalle suurelle venäläiselle pankille.
Krimin pakotteista ylivoimaisesti eniten otti nokkiinsa Suomi. Suurelta osin vain siksi, että olemme niin hemmetin typeriä ja sinisilmäisiä.
Ellei aivan äärimmäinen ihme tapahdu niin käytännössä mikään bisnes ei enää palaa Venäjälle riippumatta siitä otetaanko pakotteet pois vai ei. "Bisneksellä" ei tarvitse olla mitään moraalia, koska moraali tulee markkinoilta joka vaikuttaa bisnekseen ja toinen asia on luottamus.
- Venäjän talous on pysyvässä/erittäin pitkäaikaisessa lamassa joten ulkomaisten tuotteiden kysyntä laskee jo valmiiksi maassa jonka talous on ollut paskana
- Rupla on romahtanut joten myynti ja potentiaaliset saatavat laskevat Venäjällä kuin lehmän häntä
- Venäjällä on massatyöttömyys tulossa joten samat seuraukset kuin kahdessa edellisessä
- Venäjä on uhannut kansallistaa ulkomaisten yritysten omaisuutta
- Venäjä sääti spontaanisti lain jossa kotiutettavista pääomista valtio vetää välistä 30%
- Venäjä aloitti provosoimattoman sodan ilman mitään järkevää syytä ja on tehnyt sitä jo 2008 asti
- Kuluttajat eivät tule koskemaan pitkällä tikullakaan niihin bisneksiin joiden rahat virtaavat Venäjälle
- Eurooppalainen energia ei enää ikinä jatkossa tule Venäjältä siirtymävaiheen jälkeen, koska riski on aivan liian suuri
Vaikka Venäjä tarjoaisikin hypoteettisesti hyvät bisnesolosuhteet ja kaikki merkittävät pakotteet poistettaisiin niin Venäjä on osoittanut että se aloittaa hyökkäyssodan itsenäistä valtiota kohtaan n. 6-8v välein. 2008 Georgia, 2014 Ukraina, 2022 Ukraina. Kukaan edes etäisesti täysipäinen sijoittaja, bisnesanalyytikko, yrittäjä ei ala tällaisella riskillä pelaamaan. Edes vallankumous ja hallinnon vaihtuminen ei palauttaisi tilannetta ennalleen. Luottamuksen voi menettää päivässä/viikossa, mutta sen takaisin saantiin menee helposti vuosikymmeniä.
Toki aina jotkut näkymättömät taustalla rullaavat firmat tulevat jotain pientä liiketoimintaa ajamaan Venäjän suuntaan, mutta kokonaisuuden kannalta näillä ei ole merkitystä.