NAS rakentelut

Viestiketju alueella 'Tallennus' , aloittaja dun, 18.10.2016.

 1. Kaiser Soze

  Kaiser Soze Johtaja

  Viestejä:
  4 177
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No nyt! Mark Shuttleworth parrain miljonääri.
   
 2. Jyrgen

  Jyrgen

  Viestejä:
  87
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Säätäminen on alkanut ja tuli hankittua HP:n Z800 ensimmäiseksi nassiksi. Koneen mukana tuli vanhoja Siikeitin levyjä ja ajelin testejä niillä sekä tutustuin Freenasiin ennen lopullisten levyjen saapumista. Palvelimelle kirjoitettaessa kuului outoa sirinää, jonka ajattelin tulevan vanhahkoista levyistä. Eilen sain 4x4 teran uudet WD Redit sisään ja kas kummaa, sirinä jatkuu edelleen.

  Tutkin kylki auki äänen lähdettä, enkä täysin pystynyt paikallistamaan sitä. Prossujen ja virtalähteen välimaastossa se kuului ehkä selviten. Puhelimella nauhoitetustakin äänipätkästä se kuuluu selvästi tuuletinsuhinan yli (Dropbox - Tallenna-001.aac). Onko mitään vinkkejä, mistä tämä voisi johtua? Luettaessa ainakin omaan korvaan kuului pelkkää normaalia ääntä levyistä eikä tätä sirinää laisinkaan.

  Toiseen asiaan: aiemmin postailinkin tarpeista [SMB+Plex+Transmission(+Pilvi)] ja tutustuin näihin. En tiedä ymmärsinkö ihan 100% oikein tavan käyttää plugareita, jaileja ja datasettejä. Plugin tekee oman jailin asennuksen yhteydessä. Lisäksi olen tehnyt jokaiselle pluginille oman datasetin (johon asetan kyseiselle pluginille käyttöön tarvittavia tiedostoja?) ja lisännyt pluginin jailiin storagen (esim. Source: /mnt/NAS/plexmedia (dataset) -> Destination: /media (plexin jail)). Ainakin Plexin sain toimimaan järkevästi, mutta Transmission ja Nextcloud tuotti hieman harmaita hiuksia joskin sain myös ne toimimaan jotenkuten. Nextcloud jostain syystä ilmoitti, että omalla palvelimellani ei ole käytettävissä nettiyhteyttä. Lähiverkossa synkkaus toimi kyllä desktop-clientin kanssa, mutta pienehköllä viiveellä eikä välittömästi kuten esim. tähän saakka Dropboxilla. Transmissionilla sain suoritettua koelatauksen, mutta nyt ladattu tiedosto näkyy sekä transmissionin jailin että datasetin sisällä (vie tuplasti tilaa?).

  En ole vielä nettiä selaillut, mutta pohdintaa aiheuttaa myös ajoitukset SMART-testeille ja scrubaamiselle. Miten usein porukka on noita ajastellut pyörimään?

  Link aggregation ilmeisesti toimii vain sitä tukevalla reitittimellä (802.3ad)? Kävi mielessä hankkia pöytäkoneelle kaksiporttinen verkkokortti, mutta eiköhän noilla gigabitin nopeuksillakin pärjää..
   
 3. timop

  timop

  Viestejä:
  195
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  En tiedä milä on suositus mutta olen ajanu vuosia nas4freessä 2kertaa /kk scrubi raid z1lle.
  Nassukka pyörii 3lla 1.5 TB wd redillä.
  Alussa ajoin kerran kuussa ja n. Puolen vuoden älkeen hajosi yksi levy, joka toki meni takuuseen, odotellessa tilailin uuden levyn. Sain samalla vara levyn.
  Toki voisi ajaa kerran viikossa ja vaihtaa raidz2lle mutten ole nähnyt tarpeelliseksi moista vaivaa.
   
 4. celeron

  celeron

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Nyt kun Qnapin TS-469 prosta loppuu tuki on aika ruveta miettimään uutta nas-purkkia. Mieluummin rakentaisin ko. härvelin kokonaan itse. Minkälaisia "rakennussarjoja" porukka suosittelee? Pyöriviä kiekkoja pitäisi mahtua neljä ja mieluusti yksi paikka SSD:lle johon tulee käyttis. Käyttiskin on vielä hakusessa. Lisenssi löytyisi koulun puolesta Windows server 2016 standardille mutta onko freenas tai nas4free parempi vaihtoehto? Laitteella tulee pyörimään mm. torrentit, plex-server ja tiedostonjako.
   
 5. Oudie

  Oudie

  Viestejä:
  31
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2017
  Ite tuli noin päälle vuosi sitten kasattua ehkä turhankin tyyris nas-purkki ECC-muisteilla ja kunnon emolla. Pääasiassa toiminut mediaserverinä ja tiedostonjakoon tähän mennessä. Purkki on ITX-emolla, skylaken i3:lla ja kuudella levyllä Fractal Node 304 kopassa. Käyttiksenä ollut Freenas ja tullut pyöritettyä lähinnä tvheadendiä ja embyä jaileissa ja nyttemmin emby piti laittaa iocagelle pyörimään. Plexiäkin tuli kokeiltua. Sinällään Freenasiin ollut osiltaan tyytyväinen, mutta melkoinen säätäminen ollut, välillä meinannut ihan kunnolla hajottaa, toisaalta on tullut paljon opittuakin.

  Jos pitäisi itse uudestaan lähteä kysyiseen rumbaan niin saattaisin lähtiä budjettilinjalla ja koittaa jotain vähävirtaista SOC-emon missä siis valmiina joku prossu ja unohtaisin ECC-muistit tietty. Hieman tähän tyyliin: ASRock J4205-ITX Test – Apollo Lake with HDMI 2.0 and 10-bit HEVC - nerd-monkey.com . (Huom, gemini-lake taitaa olla jo ulkona: Intel Launches New Pentium Silver and Celeron Atom Processors: Gemini Lake is Here ) Tietysti omien tarpeiden mukaan... ei välttämättä riitä tehot jos plexillä haluaa streamata useampaa 4K tai 1080p striimiä useaan laitteeseen yhtä aikaa. Tuollaisissa emoissa tietysti saattaa rajoittaa myös tuo SATA-porttien määrä, mutta pci-laajennuskorteilla niitä saa lisää (kannattaa tietysti huomioida tuo pcie-liittimen koko). Vaihtoehtoisesti "normi" itx-emo tai minkä kokoisen nyt ikinä haluaakaan, jossa tarpeeksi SATA-portteja ei pitäisi tulla hirveästi kalliimmaksi.

  Käyttiksenä kokeilisin ubuntua ZFS:n kanssa. Ehkä kivuttomin vaihtoehto jos jo jotain linux-kokemusta.
   
 6. celeron

  celeron

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Melkoinen suo lähteä palasista kasaamaan. Mitenkäs tuommoinen hp:n microserveri? Ilman levyjä tommosen saisi alta neljän sadan. Onko kuinka hiljainen? Olohuoneeseen olisi tulossa joten hiljainen pitäisi olla.
   
 7. spede

  spede

  Viestejä:
  1 196
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Microserverit on ihan jees, niiden suurin ongelma lienee se, että siihen mahtuu sitten X määrä kovalevyjä universumin tappiin asti eikä kasvatusvaraa ole.
   
 8. celeron

  celeron

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Nuo tuohon gen10:iin mahtuu kuusi limppua. Se riittää mulle ihan hyvin.
   
 9. Tinqe

  Tinqe

  Viestejä:
  46
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Microserveriin menee 4kpl 3,5" levyä etupaneelin kiintolevypaikkoihin ja lisäksi sopii yksi 2,5" levy optisen aseman paikalle. Optista asemaa noissa ei taideta toimittaa, ainakaan mitä itse selaillut Gen 10 malleja, niin niissä ei ole ollut mukana. Lisäksi löytyy 2 PCI-e -paikkaa, niin tuo on ihan kohtuullinen pohja koti-NAS:lle.

  Loistava purkki tuo on, jos laittaa esim Ubuntun 2,5" SSD:lle ja 2x ZFS mirrorit 3,5"-kiintolevyille dataa varten.
   
 10. celeron

  celeron

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Pitääpä laittaa tuo microserver vakavaan harkintaan. Onko muuten joku kokeillut tuota clearos-käyttistä? Taipuuko samaan ku qnapin qts?
   
 11. user9999

  user9999 Platinum-jäsen Premium-jäsen

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin tuon QNAP TS-469 Pro tuki loppuu vasta 2020-12 eli tietoturvapäivityksiä tulee tuonne asti.
  Product Support Status :: QNAP
  QTS 4.3.4 jäi viimeiseksi firmikseksi tuolle mallille.

  Mutta ihan hyvä alkaa ajoissa katselemaan korvaavaa laitetta.
   
 12. celeron

  celeron

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Älä ny pilaa mun fiilistä uudesta raudasta! :D
   
  user9999 tykkää tästä.
 13. user9999

  user9999 Platinum-jäsen Premium-jäsen

  Viestejä:
  548
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mulla sama edessä kun vanhenee molemmat nassit melkein samaan aikaan. QNAP TS-469 Pro ja Synology TS411+II :rofl:
  DS411+II Release Notes | Synology Inc.
   
 14. celeron

  celeron

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Olin aikeissa tilata Dustinilta tuon microserverin ja kyselin eilen heiltä kuinka kauan ko. kamppis (reilu 380€) on voimassa. Asiakaspalvelija totesi, että niin kauan kuin tavaraa riittää ja tuotteita on varastossa 14kpl. Tänään olin laittamassa tilausta sisään niin hinta olikin 433€. Kyselin että mitähän v***ua niin vastaus oli että myyntiostasto päätti lopettaa tarjouksen. Siirsin asiakkuuteni multitroniciin...
   
 15. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  122
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Mites onko mahdollista koti nassilla (esim tuo mircoserver) toteuttaa pilvipalveluiden tasoinen tallennusratkaisu? Eli että esim kahden koneen Documents kansio on kaikissa koneissa ajan tasalla ja sama näkymä? Ja muutenkin integrointi osaksi windows käyttistä millä tasolla, siis niinkuin client-koneen näkökulmasta? Kiinnostaisi päästä eroon google driven ja onedriven kaltaisista ratkaisuista.....Mitään mediaplayer hömppää en kaipaa.
   
 16. Oudie

  Oudie

  Viestejä:
  31
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2017
 17. TMC

  TMC

  Viestejä:
  6
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse suosittelisin tätä nykyä käyttämään Nextcloudia ownCloudin sijaan, mutta varmasti kumpikin suht hyvä ratkaisu. Ehkä myös esim. Seafile, mutta tästä ei henk.koht kokemusta.

  Alla tietoa eroavaisuuksista, eka linkki mikä tuli vastaan googlettamalla:
  Nextcloud vs ownCloud – The Whole Story - CiviHosting
   
  Oudie tykkää tästä.
 18. aohman

  aohman

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Itselläni on käytössä kotona virtuaalikoneessa Seafile Ubuntuun asennettuna. Toistaiseksi mitään valittamista ei ole, toiminut todella hyvin. Myös löytyy Play Storesta sekä AppStoresta ilmainen mobiiliclient. Muutenkin ymmärtääkseni Nextcloudissa sekä ownCloudissa on kuulemma jonkin verran ongelmia synkronoinnissa, mutta noita en ole juurikaan pyöritellyt niin vaikeaa sanoa.

  Seafile - Open Source File Sync and Share Software
   
  Viimeksi muokattu: 13.06.2018 klo 17:49
  Oudie ja Carlos tykkäävät tästä.
 19. Tinqe

  Tinqe

  Viestejä:
  46
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Mulla on Nextcloud pyörinyt jo jonkin aikaa Kapsin palvelimella ja iPhonen automaattinen kameran kuvien lataus todellakin tökkii. Yleensä toimii hyvin, mutta joskus jää jostain syystä kuvien lataaminen kesken. Muutama kuva jää lataamatta ja ne "jää jonoon" puhelimen ohjelmaan, mutta eivät ymmärrä lähteä latautumaan. Ja jos kuvia nappaa lisää, jono vain pitenee. Ainoa keino on jollain keinolla tyhjentää jono ja ne sillä hetkellä jonossa olleet kuvat jäävät sitten kokonaan lataamatta palvelimelle.
   
 20. celeron

  celeron

  Viestejä:
  132
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Nyt kun tuo microserver aloittaa matkaansa uuteen kotiin niin pitäisi funtsia levyjä siihen. Käyttislevyksi tulee joku 256 gigainen ssd mutta mitä datalevyiksi? Vieläkö wd redit on kovaa kamaa nasseissa? Omassa qnapissa pyörii 4 kpl kahden teran wd redejä. Kaksi hajosi ensimmäisen kahden kuukauden aikana mutta sen jälkeen ei ole ongelmia ollut. Levyt olleet siis 24/7 käytössä vuodesta 2013 asti.
   
 21. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  3 308
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  NAS säädöistä puheenollen

  Tekeekö näillä NDAS vehkeillä mitään

  Bebek> IOCELL Netdisk

  Halpoja on mutta valmistaja on ilmeisesti konkursissa
   
 22. sampsi

  sampsi

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  25.01.2017
  Itellä on tommonen hp z800 mikä oli aikasemin serverinä,Mut nyt myöhemmin siirryin vuokraservuihin.

  Tuossa hp koneessa on 2x Xeon 5770 ja 12x 8GB DDR3 ECC levyinä on 7x 2TB +3x 1TB ja yksi 480GB SSD VM koneiden levynä. Käyttiksenä toimii Unraid mikä on ollu kyllä varsin näppärä.
   
 23. BaTTman

  BaTTman

  Viestejä:
  398
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Eilen juuri katselin tuollaista oman nassin pohjaksi. Löytyykö tuon Z800 emosta nointa sata-liitäntöjä kuinka monta? Vai oliko sinulla sata-kortti?
   
  sampsi tykkää tästä.
 24. sampsi

  sampsi

  Viestejä:
  8
  Rekisteröitynyt:
  25.01.2017
  kaikki noi yllämainnitut levyt on emolevyn sataporteissa kii,ja emolevyyn jäi vielä muutama slotti vapaaksi.Mut noi emon omat sata portit taitaa olla SATA II
   
  BaTTman tykkää tästä.
 25. jaydude

  jaydude

  Viestejä:
  30
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Tässä on nyt tällä sivulla mainittu näitä pilvitallennusratkaisuja mm. ownCloud, Nextcloud ja Seafile. Kysyisinpä siis että mikähän näistä soveltuisi parhaiten streamaavaksi tallennusratkaisuksi audiolle/videolle? Hyvä musiikkisoitin olisi hyvä löytyä jossa onnistuu perus playlistien käsittelyt ja kokonaisten albumien toisto mielellään suoraan nettiselaimessa.

  Tämmöinen plugari näyttäisi ainakin Nextcloudiin löytyvän: Audio Player - Apps - App Store - Nextcloud

  Tässä kohtaa Nextcloud vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta. Seafilen voisin muuten ottaa käyttöön, koska ilmeisesti noissa muissa on synkronoinnin kanssa ongelmia, mutta siihen en taas löytänyt yhtä hyvää tukea median streamaukselle.