Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Kerroppa montako 4K HEVC saat pyöräytettyä pelkällä softalla/prossulla h264:ksi.
Kun testasin tässä threadissa, niin olikohan se 6 kpl transkoodauksia mitä tuli ja sitten mulla loppui tehot clientti päästä jossa demosin (eli droppasin 4k HDR matskua@100mbps 720p@2mbps ja 1080i@2mbps) tolla mun 42W epyci:llä ilman igpu. Eli ainakin tuo oma low voltage epyc pystyi tarjomaan 5-6 clienttiä transcoodattuna ilman että droppasi frameja.Kerroppa montako 4K HEVC saat pyöräytettyä pelkällä softalla/prossulla h264:ksi.
Kun testasin tässä threadissa, niin olikohan se 6 kpl transkoodauksia mitä tuli ja sitten mulla loppui tehot clientti päästä jossa demosin (eli droppasin 4k HDR matskua@100mbps 720p@2mbps ja 1080i@2mbps) tolla mun 42W epyci:llä ilman igpu. Eli ainakin tuo oma low voltage epyc pystyi tarjomaan 5-6 clienttiä transcoodattuna ilman että droppasi frameja.
En oikein tiedä mitä olet tekemässä, mutta voisin sanoa että jos et asu Pohjois-pohjanmaalla ja voi todistaa asuvasi 18 hengen perheessä, niin igpu:lle tuskin on tarvetta. Ja jos perheesi on 18 henkeä+, niin sinulla on varmasti hyvin speksit tiedossa ja tiedät mitä olet tekemässä.
Jos pystyt odottamaan, niin kohta tulee toivottavasti RaidZ re-flow joka mahdollistaa z-poolin kasvattamisen ilman sen tuhoamista ja datan tuhoamista.Pitäisi tehdä alussa hieman virheellisesti tehty poolin päivitys 4 levystä --> 6 levyyn. Käyttiksenä Truenas core ja snapshotit datasta on tallessa toisella backup truenassilla (scale).
Eli homma menee niin, että pakko poistaa nykyinen pool ja luoda uusi tuon 6 levyn kanssa? Sitten snapshoteista palautus backup truenassista? Vai onko tuossa oikotietä onneen jotenkin muuten? Tuollaisen 5 teran palautus ottaa hetken 2.5G verkollakin.
Edit: Lisänä vielä, että 4 levyä pysyy samana, 2 lisätään vain pooliin ja laajennetaan kapasiteettia. Raidz2 tyypin pooli
ke ARCH=x86_64 CROSS_COMPILE= -C /lib/modules/6.1.0-0.deb11.11-amd64/build M=/media/usb/rta modules
make[1]: *** /lib/modules/6.1.0-0.deb11.11-amd64/build: No such file or directory. Stop.
make: *** [Makefile:648: modules] Error 2
Ongelmasta ei tietoa mutta koita päivittää bios Ventoyn avulla, sain sillä päivitettyä ongelmallisen lenovo bioksen jonka iso oli jossain hämärässä formaatissa.Se on ISO-tiedosto, mutta kun yritän sitä esimerkiksi BalenaEtcherillä saada usbille niin Etcherin mukaan siitä ei ole partitiota niin se ei buuttaa.
Ongelmasta ei tietoa mutta koita päivittää bios Ventoyn avulla, sain sillä päivitettyä ongelmallisen lenovo bioksen jonka iso oli jossain hämärässä formaatissa.
Noh ei tuossa käytössä sata liitännän pitäis olla ongelma, toivottavasti edes alkuperäinen vika korjaantui.kone on vakaasti sitä mieltä ettei tässä mitään NVMe tukea enää ole, käyttiksen sisältävä m.2 on kadonnut niin eipä tässä sit mihinkään OMVhen enää buutatakaan. SATA-levyt sentään näkyy, täytyy vähän arvoskella että yrittääkö korjata ton uuden biosin vai jättääkö tässä vaiheessa m.2n ja kaivaa tuohon 2.5" M2 levyn
Noh ei tuossa käytössä sata liitännän pitäis olla ongelma, toivottavasti edes alkuperäinen vika korjaantui.
Kai olet tupla tsekannut bios asetukset?
Vaikea sanoa auttoiko alkuperäiseen ongelmaan, en pysty boottaamaan tota mihinkään käyttöjärjestelmään. Yritin vetää OMVn uudestaan tikulta tonne SSD-asemalle, vaikka OMV asennus näkeekin kaikki asemat mitä koneessa on kiinni (pl. tuo NVMe mikä on kadonnut biossistakin) niiin bootti ei tunnu löytävän mitään mistä bootata. Tikulta pystyy boottaamaan, muuten kone menee suoraan biossiin vaikka siellä pitäisi nyt olla debian asennettuna SSD-asemalle. Mitään boottijärjestykseen tai vastaavaan liittyviä asetuksia siellä ei ole. NVM-asemaankaan liittyviä asetuksia ei ole siellä, vain yksi kohta löytyy ja siellä lukee "not installed".
Se voi olla että pitää jostakin yrittää kaivaa se aikaisempi biossi ja vetää se takaisin jos tämä nyt ei jollakin tavalla lähde tästä aukeamaan.
En tunne emoa mutta vaikuttaa oudolta, oletko koittanut eri sata liittimiä?niiin bootti ei tunnu löytävän mitään mistä bootata
Tuli mieleen, että onkohan varmasti ollut oikean emolevyn bios-tiedosto. Virhehän on voinut käytä siellä päässä, että väärän kombon biossia tarjotaan väärään emoon.
Kuulostaa väärältä BIOSilta. Noitahan on useaa eri sorttia, minkä värinen PCB, montako verkkokorttia, mikä SATA-jakaja (ASM1160 vai JMB585) ja millä prossulla se sun lauta on?
Jaa sulla on sellanen. Mun on vihreä PCB, JMB585 ja N5105.kuulostaa hyvinkin väärältä, mutta se meni kumminkin täysin ongelmitta läpi flashiprosessin. Vihreä lankku, neljä korttia, jakaja on käsitttääkseni ASM1160 ja prossu on N5105.
Jos sul SATA-levy toimii niin voithan sinne tallentaa BIOSin ja flashaysohjelman tuolta sivustolta (formatoi "turvalliseksi" mitä uefi varmasti lukee, eli esim. fat32) ja ajaa UEFI shellissä flashayksen. Eli pääpiirteirtäin kone käyntiin, menet BIOSiin, sieltä valitset Exit tms.-tabilta UEFI shell, näyttää sulle levyt mitä löytyy, kirjoitat sen fs0: tms ja kattelet ls / help / mitä näitä on et missä ne tiedostot luuraa ja sieltä sitten käyntiin tuo 1.nsh -ohjelma. Varmasti youtubesta löytyy upeita opastusvideoita.Juu, tämmöinen. En ole tosta jakajasta täysin varma, mutta kun katon emosta ottamaani valokuvaa niin siellä paistaa tommoinen ASM1166. PCI-e slotti on.
Mutta kokeilen tota toista biossia, se näyttää itse asiassa just siltä mistä lähdettiin, toi vihreä logo jäi ekoilta yrittämiltä mieleen. Se jää nyt sitten selvitettäväksi että miten tommoinen missä ei olekaan buuttaavaa tikkua flashataan, mutta eiköhän se selviä.
Jos sul SATA-levy toimii niin voithan sinne tallentaa BIOSin ja flashaysohjelman tuolta sivustolta (formatoi "turvalliseksi" mitä uefi varmasti lukee, eli esim. fat32) ja ajaa UEFI shellissä flashayksen. Eli pääpiirteirtäin kone käyntiin, menet BIOSiin, sieltä valitset Exit tms.-tabilta UEFI shell, näyttää sulle levyt mitä löytyy, kirjoitat sen fs0: tms ja kattelet ls / help / mitä näitä on et missä ne tiedostot luuraa ja sieltä sitten käyntiin tuo 1.nsh -ohjelma. Varmasti youtubesta löytyy upeita opastusvideoita.
Näiden ohjeiden perusteella ymmärsin viimein että se pelottava, ruman värinen shell ei olekaan itse asiassa mikään virhe minne vaan päätyy kun asiat menee peruuttamattomasti vihkoon, sen sijaan se on ihan käytännöllinen työkalu millä tää homma ratkotaan. Sain buutattua, löysin firmikset sieltä shellista, flashasin ja kappas keppanaa - BIOS on nyt päivitetty/palautettu ja kaikki toimii taas, NVMe näkyy ja kaikki biossin toiminnot on siellä.
Asentelin myös OMVn alusta asti uudestaan, langaton verkkokin nousi ilman virheitä ja noi käyttiksestä tehtävät shutdownitkin pysyy toimii, kone pysyy sammuneena. Langattoman yli en saa vielä lähetettyä WOL-pakettia mutta sitä katotaan sitten taas joskus lisää. Shutdown-ongelman korjaantuminen hämmentää, mielestäni päivittämäni versio BIOSiin on se sama mikä siellä olikin ennen tätä touhua mutta toki tämä uusi asennus on tehty puhtaalta pöydältä ilman semmoista "kokeilen nyt tätäkin" -sekoilua - siinä on saattanut mennä joku bitti vinkuraan kun kokeilee vaan kaikkea mitä löytää.
Kiitokset ihmisille avusta, tästä oli todella hyötyä - etenkin @Richard , minulla olis nyt parin satkun brikattu emolevy ilman näitä ohjeita ja apuja, en olis varmaan ikinä löytänyt tota toista biossia mistään.
On tää NAS-rakentelu ollut monella tapaa opettavainen kokemus eikä se ole vieläkään läheskään valmis.
Kyllä on, saa. Kannattaa ottaa huomioon että JMB585 ja ASMedian (näihin saa firmwareupdaten) piirit voivat sitten blokata C3:a syvemmät unitilat.Tästä löytyy myös WIFI adapteri minkä voi ottaa irti, mutta onko tämä siis M.2 E-key? Saako siihen adapterin SATA-porteille ja kuinka monelle? Ottaen huomioon, että tila hieman tiukassa ja miten siinä riittää kaista.
Toiveena olisi, että saisi pari NVME slottia PCIE adapterilla, ja tohon WIFI paikalle lisää SATA paikkoja.
Kyllä on, saa. Kannattaa ottaa huomioon että JMB585 ja ASMedian (näihin saa firmwareupdaten) piirit voivat sitten blokata C3:a syvemmät unitilat.
--
Bifurkaation saa todennäköisesti viimeistään modibiossilla päälle, mutta Intelin ARK sanoo että tuossa mallissa on vain 8+8. Mikä lie sitten todellisuus kannattaa selvittää Googlella.
Oma kokemus vastaavasta adapterista on hyvä, halpa ja toimii jos alusta tukee.
--
E: tää kannattaa lukea, jos alustan päämäärä on alhainen virrankulutus: 7 watts idle on Intel 12th/13th gen: the foundation for building a low power server/NAS | mattgadient.com
Näiden lisäksi toinen M.2 portti olisi kiva, joten tilaan tämmöisen M.2 A+E-key -> M-key adapterin wifi kortin tilalle.
Jos jollain on vinkkejä tuon HBA/LSI kortin jäähdyttämiseen, otetaan vastaan.
Mistä se SATA-linja nyt tuonne yhtäkkiä PCIe-linjaan tulee? Ei tuossa ole mitään piiriä sille. 1x PCIe riittää hyvin koska NVMe-levyn kanssa protokolla on paljon tehokkaampi kuin alunperin pöyrivälle levylle suunniteltu AHCI, on se kuitenkin nopeampi kuin SATA.Olet varmaan tietoinen että moisella kikottimella et NVM-e asemaa kiinni saa vaan se ottaa M.2 SATA aseman, tai vaikka saisit niin nopeus olisi todella heikko koska tuossa wifi M.2 liittimessä ei ole kuin x1 PCI-e linja.
Jos jollain on vinkkejä tuon HBA/LSI kortin jäähdyttämiseen, otetaan vastaan.
Zephyrille vahvat suosittelut, löytyy jo useampi puhaltamassa verkko- sekä HBA-kortteihin.Tuollasen itte virittelin omaan 8 porttiseen, kahdella nipparilla sai kivasti kiinni jäähdytyssiilen kiinnitysrautoihin.SilentiumPC Zephyr 40 -laitetuuletin, musta - 6,90€
Zephyr -tuuletinsarja tarjoaa poikkeuksellisen korkealaatuisia tuotteita, hiljaista käyttöä sekä kilpailukykyistä hintaa! Saatavilla kattavasti aina 40mm alkaenwww.jimms.fi
Jos pystyt odottamaan, niin kohta tulee toivottavasti RaidZ re-flow joka mahdollistaa z-poolin kasvattamisen ilman sen tuhoamista ja datan tuhoamista.
Edit: OpenZFS Summit highlights Fast Dedup and RAIDZ Expansion
Ei vaan 18TB (uuden levyn verran). Et käsittääkseni saa siitä Z3:sta tuhoamatta. Eli jokainen levy jonka lisäät yksitellen olemassa olevaan Z2:een, on edelleen Z2, mutta pariteetit pyritään reflowssa jakamaan levyille niin että levyrikon sattuessa voit edelleen menettää kaksi mitä tahansa levyä pakasta menettämättä koko pakkaa. Erona on että tyhjää tilaa jää enemmän uudelle levylle ja kun uutta dataa kirjoitetaan päätyy enemmän kirjoituksia uudelle levylle, mutta jokaisen bitin pariteetti jaetaan kaikkien levyjen kesken, jolloin levyn re-silveroinnit kestää kauemmin koska dataa potenttiaalisesti pitää kirjoittaa takaisin enemmän (tai vähemmän) riippuen mikä levyistä laukeaa.Truenas ennusti, että betat 2024 puolivälissä, loppuvuodesta sitten voisi tulla ihan käyttöönkin. Ihan kiva, sillä 4x18TB oli liian pieni z2:een. Tai on sitä tilaa vielä 11 teraa, mutta voisi olla enemmänkin. Yhdestä 18TB levystä saisi 11 teraa lisätilaa.
Truenas ennusti, että betat 2024 puolivälissä, loppuvuodesta sitten voisi tulla ihan käyttöönkin. Ihan kiva, sillä 4x18TB oli liian pieni z2:een. Tai on sitä tilaa vielä 11 teraa, mutta voisi olla enemmänkin. Yhdestä 18TB levystä saisi 11 teraa lisätilaa.
Nyt sä ajattelet tämän ihan ihmeellisesti.Niin, mutta z2:ssa on 2 levyä pariteettina. 4 levyllä puolet. Eli 2x18=36 käytössä. Kun siihen lisää viidennen, saa 3/5osaa lisätyn levyn tilasta käyttöön, eli 18x0,6≈11 teraa.
Niin, mutta z2:ssa on 2 levyä pariteettina. 4 levyllä puolet. Eli 2x18=36 käytössä. Kun siihen lisää viidennen, saa 3/5osaa lisätyn levyn tilasta käyttöön, eli 18x0,6≈11 teraa.
Eihän se pariteettidata mihinkään mystiseen ulottuvuuteen mene, vaan tarvii oikeasti tilaa joka levyltä.
4 levyä valikoitui aikaan siksi, kun ajattelin, että se riittää. On se ok riittänytkin tähän asti. Z2 taas siksi, että ei tarvitse olla ensimmäisen levyrikon jälkeen jo hiki päässä.
Ihmemies ajattelee tämän selvästi niin ettei siihen vanhaan dataan kosketa. Ja jos sitä ei levitetä uudelle levylle, niin tällöin jäljellä oleva vapaatila määrittää paljonko saat vapaatilaa hyödynnettyä.En tiedä että miten sä oikein tuota asiaa ajattelet, mutta se sun mielikuvasi on täysin väärä. Pariteetti raidin kanssa hukataan aina vähemmän ja vähemmän pintaa mitä enemmän levyjä on.
Onko suosituksia matx kokoisesta emolevystä missä olisi vähintään kahdelle pcie väylälle passthrough tuki proxmoxille?
APPDATA: 1+1 2TB SSD (SATA ja NVME), RAID1
Pari ajatusta:En tiedä onko tämä oikea ketju tälle asialle (modet siirtäköön sopivampaan jos ei), mutta NAS:lle tullut tarve. Pääasiallinen tallennuskäyttö olisi valokuvien ja muun tauhkan säilöminen ja varmuuskopiointi, sekä pienimuotoinen median säilyttäminen (Jellyfin/Plex käyttöön).
Lisäksi olisi tarkoitus siirtää nykyinen home serverin virkaa toimittava Thinkcentre Tiny reitittimeksi ja pyörittää tarvittavat dockerit ja palvelut tällä uudella viritelmällä. Kuitenkin näen, että NAS funktiona asettaa omaa käyttöä silmällä pitäen eniten vaatimuksia raudan suhteen joten tämä ketju valikoitui postaukselle.
Ehdotukset ja kaikki avut speksaukseen otetaan vastaan. Alla omia ajatuksia/mitä tähän tähän mennessä valikoitunut/speksejä:
Varsinaista budjettia ei ole, mutta hankintojen tulisi olla ”järkeviä”
- NAS käyttöjärjestelmä tulee olemaan Unraid (tähän kallistumassa) tai TrueNAS Scale. Hieman auki vielä tulisiko ajettua suoraan vai hypervisorin kautta (jos ylipäätänsä mahdollista)
- Koteloksi ajatellut Jonsbo N2/N3 tai Fractalin Node 304/804, jossa 804:n etuna mATX muihin nähden. Muutakin saa ehdotella, mutta nämä menisivät standalone järjestelminä hyvin taloudessa läpi.
- Koneessa saisi olla sen verran potkua, että NAS lisäksi pyörii Plex, dockerit ja muut palvelut ongelmitta. Tällä hetkellä pyörii HA, Unify Controller, muutama virtuaalikone eri linux bistroilla ja vaihteleva määrä dockereita. Tarkoituksena siis ympätä edellä mainittujen Jellyfin+linux distrojen lataukseen ja jakamiseen soveltuvat härpäkkeet, Nextcloud/Opencloud, ja muuta mitä mieleen tulee.
- Onko NAS integroiminen home serveriin mitään järkeä vai kannattaako kaksi eri rautaa laittaa tulille?
- ECC vs. non-ECC?
- Inteliltä tullut uusin prossuihin ECC tuki kuluttajamalleihin. Alustava ajatus olikin ostaa 13th gen i5 (13500), mutta ECC:tä tukeva W680 piirisarjan emolevy onkin melkoisen luotaantyöntävän hintainen (500€+). Mitähän sitä sitten kannattaisi CPU + emo combon osalta tehdä? i5 integroitu näyttis riittänee helposti media käyttöön vai onko näyttikselle edes tarvetta plexillä?
- 10gbe ethernet tai ainakin laajennusmahdollisuus siihen plussa
- Etenkin ITX-kokoluokassa SATA-porttien määrä on usein hyvin rajallinen, joten HBA kortti lienee harkinnan arvoinen. Muut extension tavat vaikuttavat lyhyellä perehtymisellä olevan enemmän tai vähemmän epävarmempia ratkaisuja.
- Tallennuskapasiteettitarve vielä kysymysmerkki, mutta N2 5x3,5 paikkaa riittänee pitkälle omassa käytössä
- Energiatehokkuus plussaa
edit: muutamat lisäykset
- Itse olen pitänyt erillään, kun on ollut paljon vakaampi niin. Oli vain ongelmia kun TrueNas Core pyöri virtualisoituna Proxmoxin päällä, mutta nyt puksutellut ongelmitta yli vuoden, kun suoraan asensin. Toki virrankulutuksen kannalta yksi kone olisi parempi, mutta silloin yksi kone tarkoittaa myös sitä, että koko tuotanto menee alas pelkästään yhden koneen päivityksen/rikkoutumisen jne. myötä. Jos tämä ei haittaa, niin suosittelen vähintään HBA-korttia, jotta kaikki levyt saa täysine tietoineen laitettua läpi virtuaalikoneelle. Unraidin virtualisointi on kikkailua vaativaa, mutta mahdollista.
- Onko NAS integroiminen home serveriin mitään järkeä vai kannattaako kaksi eri rautaa laittaa tulille?
- ECC vs. non-ECC?
-Se on totta ettei tuolla hinnalla ECC ole järkevä, jos sen haluaa niin vaihtoehdot taitaa olla vanhempaa Xeonia (korkea virrankulutus) tai AMD-pohjainen järjestelmä. En osaa tuohon sen tarpeellisuuten ottaa kantaa, TrueNAS redditissä ja foorumeilla tunnutaan lynkattavan aika nopeasti jos kukaan edes harkitsee mitään ilman ECC:tä. Jos pärjää ilman tuo i5-13500 + emo lienee sellainen millä pärjää pitkään ja on vähävirtainen. Tämä lienee kuitenkin se ensimmäinen päätös mikä pitäisi tehdä.Pari ajatusta:
-ECC ei ole tuossa käytössä pakollinen ja tuolla emon hinnalla järkevä.
-HBA lisäkortti (IT modessa) on hyvä tapa laajentaa sata paikkoja.
-Truenas suositellaan 3/6 levyä. Tämän takia itsekkin menisin N3/jollain muulla.
-HBA kortti myös helppo jakaa hypervisorissa. Itsellä Proxmox ja siinä Truenas virtuaalikoneena. Backup koneessa Truenas suoraan "bare metal" asennuksena. Ehdottmasti hypervisor, jos multitasking NAS on ajatuksena.
-Näillä näkymin hajoaminen tuottaisi lähinnä itselle harmia, joten se on melko pieni paha. Tällä hetkellä ei ole oikein tilaa useampaa pitää eikä mikään räkkikompleksin tapainen tule kovin pienellä virrankulutuksella onnistumaan.- Itse olen pitänyt erillään, kun on ollut paljon vakaampi niin. Oli vain ongelmia kun TrueNas Core pyöri virtualisoituna Proxmoxin päällä, mutta nyt puksutellut ongelmitta yli vuoden, kun suoraan asensin. Toki virrankulutuksen kannalta yksi kone olisi parempi, mutta silloin yksi kone tarkoittaa myös sitä, että koko tuotanto menee alas pelkästään yhden koneen päivityksen/rikkoutumisen jne. myötä. Jos tämä ei haittaa, niin suosittelen vähintään HBA-korttia, jotta kaikki levyt saa täysine tietoineen laitettua läpi virtuaalikoneelle. Unraidin virtualisointi on kikkailua vaativaa, mutta mahdollista.
- Loppujenlopuksi tuolla ei niin paljoa väliä ole, mutta jos melkein samaan hintaan saa niin miksei. Myyntipalstalla on useasti myyty hyvin edulliseen hintaan UDIMM ECC:tä (huomaa UDIMM ECC ja RDIMM ECC ero). Niin, ja Ryzen pohjainen kone varmaan on halvempi, jos ECC:tä haluaa. Huomaa kuitenkin, että sisäisen näytönohjaimen sisältävissä G-sarjalaisissa vain PRO mallit tukevat ECC:tä. 7000-sarjasta en ole niin varma.