NAS rakentelut

Liittynyt
08.01.2017
Viestejä
44

Minulta löytyy tällainen joutilas kone.onko tästä järkeä rakentaa NAS asemaa? Toisessa ketjussa oli jo puhetta että ei saisi kiinni kuin yhden kovalevyn... Tulisi ainakin alkuun vain tietopankki tyyppiseen käyttöön josta kännykällä /läppärillä lukisin pääasiassa pdf tiedostoja.
En itse tarkistanut teknisiä tietoja, mutta jos siihen saa kiinni vain yhden kovalevyn, niin NAS-palvelimen hyödyistä saisit kuitenkin ainakin seuraavat:
-tiedot ovat tallennettuna vain yhteen paikkaan, ja useammalla laitteella pääsee niihin käsiksi
-tiedostot voidaan synkata esim. online backup -palveluun kokonaisuuden vikasietoisuuden lisäämiseksi
-käyttöjärjestelmästä riippuen voi koettaa tarjota Docker- tai vaikka TrueNASin jail-palveluita, vaikka koneessa ei kovin järeästi tehoja olekaan.

USB-liitännän kautta saanee useammankin levyn kiinni samaan aikaan tavalla tai toisella, mutta se ei kovin usein liene järkevää.
Summa summarum: Jos kotona ei ole useita laitteita, jotka PDF-tiedostoja tarvitsisi, niin ehkä en tähän laitteeseen alkaisi NAS-palvelinta rakentamaan. Toisaalta, jos laite ei ole nyt käytössä, taloudesta löytyy ainakin yksi kännykkä ja läppäri + haluat opetella uutta, niin miksi ei :)
 
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
1 318
Olipas outoa, kun alkoi tulemaan bad sectoreita nykyseen truenas myllyn poolin yhteen levyyn ja päätin sitten laittaa sen serriin ja korvata sen aiemmin hot spareksi merkatulla levyllä. Oli siis merkattu hot spareksi samaan pooliin.

Kun sitten laitoin vioittuneen levyn kohdalta replace ja valitsin hot spare levyn, niin tuli virhe, että levy ei ole tyhjä ja ei pysty. Ei auttanut vaikka poistin hot sparen ja koitin sitten uudestaan.

Lopulta suostui kun wipesin levyn jota yritin lisätä. Jotain varmaan tein väärin. Nyt kuitenkin resilver tehty ja homma jatkuu.
 
Liittynyt
13.01.2017
Viestejä
712
Vinkkejä backupien luomiseen zfs send/receive toiminnoilla hyödyntäen automaattisia snapshoteja?

NAS:ssa kaksi poolia, joista toinen on puhdas backup-pool. Käyttöpoolissa olisi yksi dataset (tärkeitä omia tiedostoja), jotka haluaisin backupata automaattisesti kerran kuussa tuohon backup-pooliin. Käyttöpoolista menee päivittäin/viikottain/kuukausittain automaattiset snapshotit, backup-poolissa viikottain/kuukausittain.

Haluaisin siis sellaisen toiminnallisuuden, että esim. kerran kuussa zfs poimisi tuolta käyttispoolin backupattavasta datasetistä uusimman snapshotin, jonka se replikoisi tuonne backup-pooliin. Miten tuon saisi helpoiten toteutettua? Olen koittanut etsiä tietoa aiheesta ja jotain inkrementaalisia toteutuksiakin on ilmeisesti olemassa. Tuo olisi luonnollisesti vielä parempi.

E: Vastaan itselleni. Syncoid. Käytä Syncoidia tällaiseen tehtävään. Toimii näköjään ihan suoraan zfs-auto-snapshotin kanssa eli ei tarvinnut konffata Sanoidia. Poimii automaattisesti viimeisimmän snapshotin source-datasetistä ja lähettää sen inkrementaalisena targetiin. Komentokin on naurettavan lyhyt
Koodi:
syncoid source/dataset target/dataset
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
2 375
Eli pidemmän ajan pohdinnan jälkeen tuli viimein laitettua alulle NAS. Alkuun 4x4tb Toshiba N300 levyt RAID 5:een ja katson tarjouksista myöhemmin 2 levyä lisää. Yksiköksi tarjouksesta QNAP TS-653D 8GB muistilla eli 6 paikkainen. SSD-kakkua ei tule koska tulee pääasiassa ihan vain varastoksi. 8 teran levyt olisi houkuttanut jo suoriltaan mutta kustannus jo jonkinlainen niillä.
 
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
1 318
Saahan tuohon käsittääkseni SSD cache levyn jos ei riitä kovot saturoimaan tota 2,5g verkkoa.
 

iccb

Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
551
Noh, kotikäytössä tolla ei edelleenkään tee mitään. Ihan rahan haaskausta. Sitten kun dataa alkaa olla petatavuluokassa, niin ecc:llä on merkitystä, mutta alle 100 teratavuluokassa on aika se ja sama. Mutta jos ajaa jotain sillä palvelimella missä ZFS, niin sitten kyllä on ehkä järkevää. Niin kuin sanoin, niin itsellä on ECC:llä varustettu palvelin, koska siihen saa 512GB muistia, bufferoimattomalla dimmillä ei onnistu.

Ja jos on ZFS käytössä, niin varmuuskopiot kannattaa kopioida ZFS kohteeseen (jos se on usb-levy, niin senkin voi alustaa yksittäiseksi ZFS kiekoksi ja silloin bitti ei väänny pieleen). Jos taas pilvestä kyse, niin niitäkin löytyy ZFS tuella, joten taas ihan ok. Jos replikaa ei käytä, niin rsync joka tekee hash tarkistuksen siirrolle lennosta, jolloin bitti ei väänny siinä välissä mihinkään.
Vähän vanha lainaus, mutta mitä muistia sulla on @dun käytössä tossa Supermicron M11DSV levyssä? Onko emo toiminut hyvin?
 

dun

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
713
Vähän vanha lainaus, mutta mitä muistia sulla on @dun käytössä tossa Supermicron M11DSV levyssä? Onko emo toiminut hyvin?
Toiminut erinomaisesti, ei mitään valittamista. Ainoa harmitus on puuttuva 10G verkko, hommasin adapterin m.2 portille => pci-e 4x ja kokeilen miten toimii, mutta en ole ehtinyt vielä.

Muistina on 2 kpl M393A4K40CB2-CTD | Module | Samsung Semiconductor näitä. Tilasin koko setin Suomesta aikoinaan kun oli halvempi kuin mistään muualta: Damicon Kraa Oy. Ajattelin ottaa toisen samanlaisen satsin, mutta muistien hinta on melkein 50% kovempi nyt kuin 2020 tammikuussa, niin kun en just nyt tarvii lisää muistia, niin en ole ostamassa.

Tässä mietin tän nykysen 8 levyn siirtämistä tosta mini-itx kopasta 3/4U koppaan johon saisi 12/16 3.5" levyä, mutta en ole vielä tehnyt siirtoa koska en ole päättänyt ostanko uuden kopan sijaan 8 kpl ssd levyjä (en ole vaan saanut vielä perusteltua itselleni miksi pistäisin 2500-3500€ kiinni pelkkiin levyihin kun nykyisissäkin riittää vauhti niin että 1Gbe nopeus saturoituu). Periaatteessa 5Gbe riittää nykyiset levyt, mutta välillä nopeus tippuu alle 150MB/s nopeuksiin, mutta palaa sitten nopeasti takaisin 400MB/s+

10G verkkoa varten pitäisi vaan tehdä päätös (jos siis haluaa päästä noihin nopeuksiin):
* 8 x SSD
tai
* 12/16 HDD (2 x poolia raid 60)
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
135 692
Viestejä
2 629 855
Jäsenet
51 408
Uusin jäsen
Tampe09

Hinta.fi

Ylös Bottom