Tuhoutumaton akku, joka kestää lataa itse itsensä ja kestää tuhansia vuosia? Kuulostaa uskomattomalta, mutta tällainen ”timanttiakku” on nyt kehitteillä
TEKSTI TEKNIIKAN MAAILMA
Kalifornian Piilaaksosta ponnistava cleantech-alan yritys NDB kehittää mullistavaa ”timanttiakkua”, jota ei koskaan pitäisi ladata. Samalla yritys tekisi planeetallemme suuren palveluksen laittamalla ydinvoimaloiden radioaktiivisen jätteen ympäristölle turvalliseen uusiokäyttöön. Joko arvaat, mihin tämä on menossa?
Yhtiön nimi NDB tulee sanoista Nano Diamond Battery, ja se kertoo kehitteillä olevasta akkuteknologiastakin paljon. Akkujen kemia perustuisi pelkästään hiilen eri muotoihin, jollainen timanttikin on.
NDB:n vallankumouksellinen idea on siirtää ydinvoimaloiden säätösauvoissa käytettävä radioaktiivista säteilyä imenyt grafiitti akun sisään sen sisäiseksi energianlähteeksi.
Ydinvoimalassa käytetty grafiitti sisältää runsaasti radioaktiivista hiili-14-isotooppia. Hajotessaan se muuttuu takaisin typeksi, antineutriinoksi ja elektroniksi.
YDINJÄTE-GRAFIITTI käsitellään ja muutetaan pikkuruisiksi hiili-14-timanteiksi, jossa timantin kiderakenne toimii hajoamisessa syntyneiden elektronien varastoijana ja välittäjänä. Lisäksi rakenne toimii akun lämmönsäätelijänä. Akun kerrotaan olevan ympäristölleen vaaraton, koska se on vuorattu laboratoriossa tuotetulla ei-radioaktiivisilla hiili-12-timanteilla.
Aiheesta uutisoiva
New Atlas sivusto
kertoo, että timanttikuori tekee akusta myös käytännössä tuhoutumattoman, minkä vuoksi se soveltuisi käytettäväksi myös ajoneuvoissa. Kahden sähköauton nokkakolarissa timanttiakku olisi viimeinen hajoava komponentti – onhan timantti maailman kovin aine.
Akkuun on integroitu lisäksi pieni virtapiiri ja superkondensaattori, joiden avulla sen synnyttämää virtaa hallitaan, varastoidaan ja ohjataan akusta ulos. NDB:n mukaan teknologialla voidaan tehdä akkuja sormiparistoista valtaviin teollisuustarpeisiin asti.
Radiohiilen puoliintumisaika on 5 700 vuotta, joten esimerkiksi puhelimen akun heikentyminen olisi teknologian ansiosta menneen ajan murhe.
”KUVITTELE AKKUAMME iPhonessa. Saman kokoinen timanttiakku lataisi puhelimesi tyhjästä täyteen viisi kertaa tunnissa. Kuvittele maailma, jossa sinun ei pitäisi ladata puhelintasi koko päivänä. Tai edes viikkona tai kuukautena… Itse asiassa vuosikymmeniin”, NDB:n strategiajohtaja
Neel Naicker kertoo.
Ja mikä parasta, kun timanttiakku joskus tuhansien vuosien kuluttua lopullisesti hiipuu, jäljelle jää vain harmittomia ja ympäristölle vaarattomia sivutuotteita, yhtiö kertoo.
”NDB:llä on potentiaalia ratkaista merkittävä maailmanlaajuinen ongelma yhdellä iskulla ilman kallista infrastruktuuria, energiansiirtoa tai negatiivisia ilmastovaikutuksia, joita esimerkiksi hiilidioksidin talteenotto, vesivoima, turbiinit tai ydinvoimalat synnyttävät”, UNESCOn tekoälytoimikunnan puheenjohtaja tohtori
John Shawe-Taylor on sanonut.
NDB:N MUKAAN yhtiön tulevaisuus ei ole riippuvainen ydinvoimasta, sillä se kykenee tuottamaan akuissa tarvittavia raakamateriaaleja myös itse kustannustehokkaasti. Tosin tällä hetkellä ydinvoimaloiden jätegrafiitista ei ole pulaa.
Yhtiö on solminut yhteistyösopimuksen maailman suurimpiin kuuluvan energiatoimijan Oranon kanssa. Teknologian itsessään on osoitettu toimivan konseptitasolla.
Tällä hetkellä NDB valmistelee kaupallisen prototyypin rakentamista. Hanke on viivästynyt koronapandemian vuoksi, mutta yhtiö toivoo teknologian ensimmäisten sovellusten ehtivän markkinoille jo parin vuoden kuluessa.
Kun kuvittelee, minkälaisia lupauksia itselataava ja helposti ihmisiän kestävä akku pitää sisällään, voi vain toivoa, että tästä projektista kuullaan vielä.
Lisää tietoja NDB:stä ja akkuteknologiasta
yhtiön kotisivuilla. Alla olevalla videolla esitellään konseptia ja sen edellyttämää infrastruktuuria tarkemmin.
New Atlasin artikkelin
voit lukea tästä.