Mullistavat akkuteknologiat

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja mRkukov, 16.01.2018.

 1. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En tiedä missä tästä olisi puhuttu, joten teen uuden ketjun.

  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/ZZ4gTTpN

  Taas yksi halpa, helppo, nopea ja kapasiteetin kymmenkertaistava teknologia.
  Vastaavia uutisia olen nähnyt viimeisen kymmenen vuoden aikana ainakin yhden joka vuosi. Mihin ne kaikki mullistavat akkuteknologiat oikein katoaa? Miksi meillä on edelleen hankalia ja kalliita li-ion akkuja? Onko näissä oikeasti aina joku "mutta", joka estää loppupeleissä koko teknologian käytön? Yritetään pitää liika foliohattuilu poissa, vaikka helposti voisi osoitella esim öljy-teollisuuden suuntaan.

  Eli mitä tiedätte näistä menneiden vuosien "mullistavista" akkuteknologioista, jotka kuitenkin katoavat jälkiä jättämättä ensimmäisen julkistamisen jälkeen? Onko joku niistä oikeasti tulossa käyttöön ja milloin?
   
  zZzz tykkää tästä.
 2. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/ZZ4gTTpN - "Northwesternin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet halvan litium-rautaoksidiakun"
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...halpa--kevyt-ja-rutosti-lisaa-virtaa/sDXJWjGF - "Teksasin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen litiumioniakun"
  SK: Uudesta akusta potkua sähköautoiluun - "MIT:ssä on kehitetty uusi akku, joka varastoi sähköenergiaa jopa 20 kertaa parhaita litium-akkuja enemmän"
  Uusi supertehokas akku kaksinkertaistaa varauskapasiteetin - ei syty yrittämälläkään - "Uusista akkuteknologioista uutisoidaan harva se päivä, mutta mikäli testit saadaan kunnialla loppuun, tämä uusi akkutyyppi saattaa puskea akkuteknologiaa eteenpäin melkoisen reippaalla otteella."
   
  zZzz tykkää tästä.
 3. neko

  neko Make ATK Great Again

  Viestejä:
  2 240
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En osaa vastata, mutta sama kysymys on mietityttänyt itseänikin. Ja jään mielenkiinnolla seuraamaan ketjua.:tup:

  Varmaankin turvallisuus aiheuttaa omat ongelmansa kehittämisessä. Joku oma pieni ydinreaktori olisi paras ratkaisu, mutta voisi tuoda omat ongelmansa. ;)
   
  zZzz tykkää tästä.
 4. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Turvallisuus on varmasti yksi ongelmia aiheuttava tekijä.
  Toinen on kestävyys. Ainakin joissain uutisoinneissa on suoraan tieto että kyseiset akut happanevat nopeasti, eivätkä siis kestäisi 100+ lataus/purku kertoja. Toisaalta joissain on juuri mainostettu että kestävät yli 20 000 sykliä jne. Mihin ne teknologiat on kadonneet? Turvallisuusongelmiin?
   
 5. SandWiz

  SandWiz

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Useinhan nämä maailmaa mullistavat keksinnöt saadaan toimimaan vain labraolosuhteissa todella pienessä mittakaavassa. Käytännön olosuhteissa ja isommassa mittakaavassa homma ei sitten enää toimikkaan.
   
 6. Atomos

  Atomos

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  28.07.2017
  Taitaa helposti vierähtäö vuosikymmenkin siihen että joku labraoloissa kehitety keksintö päästään kaupallistamaan.

  Onhan näissä perinteisissäkin akuissa menty paljon eteenpäin vuosi vuodelta. Vaikea uskoa kuinka iso kapasiteetti on näissä nykyisissä flagship-älypuhelimissa niin ohuessa rungossa, verrattuna vaikka viisi vuotta vanhaan möhkäleeseen.

  Seuraavahan kehitysaskel älypuhelimien akuissa on akun pilkkominen useampaan osaan ja monta eri tyyppistä akkua eri sijainnein per puhelin.
   
 7. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Puhelimet ovat kylläkin kasvaneet kokoa leveys- ja pituussuunnassa. Ei mun käsittääkseni akkutekniikassa sinänsä ole mitään suuria mullistuksia tapahtunut.
   
 8. Admiral General Aladeen

  Admiral General Aladeen

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  Kun yliopisto julkaisee tutkimuksena, niin siinä ei ylistyslaulua säästellä. Ongelmista (varsinkaan ilmiselvistä ja/tai isoista) ei tarvitse eikä saa kirjoittaa, koska se evää tulevan rahoituksen jatkumisen. Kaikki täytyy olla maailmoja mullistavaa ja ihan pientä kehitystä vielä vailla.
   
 9. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 503
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Ei kai ne välttämättä mihinkään varsinaisesti katoa, mutta useinkaan mikrokokoisen labrassa toimivan kennon kehittäminen kaupalliseksi tuotteeksi on kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Aineet voivat olla jotenkin hankalia, vaikeasti saatavissa tai vain kalliita. Rahat on muuten vaan loppu ja rahoittajat eivät enää jaksa kiinnostua tusinan 13. uudesta teknologiasta. Koejärjestelyissä jotain häikkää ja tulokset eivät olekaan toistettavissa isommalla kennolla. Syitähän riittää.

  Yleisenä arvauksena voisi epäillä, että mitä suurempi energiatiheys kennolle luvataan, sitä ärhäkämmät kemikaalit siellä on lähellä toisiaan. Jonkin nanokalvon rikkoutuessa aineet pääsevät reagoimaan keskenään vapauttaen kaiken energian hetkessä hallitsemattomasti, tjsp .Jos akun energiatiheys on sama kuin dynamiitilla, olisin ainakin vähän huolestunut, mitä tapahtuu kun kennoa lyö vasaralla tai se joutuu tulipaloon tai....
   
 10. Dudem

  Dudem

  Viestejä:
  868
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Thunderf00tilla oli kiinnostava video liittyen "täydellisiin" akkuihin:


  Eli minkälaisen pommin sitä taskuunsa haluaa laittaa. :lol:
   
  ttjm ja Nismo- tykkäävät tästä.
 11. Corex

  Corex Tukijäsen

  Viestejä:
  722
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yritin löytää tuosta jotain muuta kuin mainospuheita ja tämän melko vakuuttavan yhteenvedon perusteella en pidättelisi hengitystäni: http://www.ehcar.net/library/rapport/rapport206.pdf

  Nykytekniikalla yhden älypuhelimen akun valmistus maksaisi kymmeniä tuhansia :btooth: Ehkä sitten joskus...

  Taitaa nykyisen Li-ionin korvaaja olla kuin fuusiovoimala, aina kulman takana.
   
  Viimeksi muokattu: 16.01.2018
 12. Kuvaaja

  Kuvaaja

  Viestejä:
  1 096
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Edellisestä akkuteknologian mullistuksesta on kulunut hädintuskin kymmenen vuotta. Vuosituhannen alussa vielä akut olivat enimmäkseen nikkeli-pohjaisia. Nikkeliakut olivat käytössä vuosikymmeniä. Ala on niin vaativa, että suuria harppauksia tulee harvakseltaan ja mitään kapasiteetin kymmenkertaistumista yhdessä sukupolvessa lienee turha odottaa. Mainospuheita. Vertailuksi litium-akku on noin kolme kertaa parempi kuin NiMH ja sekin oli merkittävä harppaus. Litium-akuilla on edessä hyvinkin kymmenen vuotta tai enemmänkin elinkaarta jäljellä, kun sitä vertaa edellisiin teknologioihin.

  Lisäksi teknologia on "riittävän hyvä". Puhelimen akku kestää päivän, kannettavan akku työpäivän ja autolla ajaa satoja kilometrejä. NiMH-akut syrjäyttivät NiCad-akut, koska kadmium nähtiin terveysriskinä. Samaa pakotettua kehitystä ei ole näköpiirissä Li-ion-akuille, koska ne ovat riittävän turvallisia käyttää. Kehitystä tapahtuu kokoajan, mutta se tapahtuu enimmäkseen kulisseissa, koska välitöntä tarvetta korvaavalle teknologialle ei ole. Drone-teknologioiden käyttöönotto ja kannettavien edelleen pienentäminen luo uusia vaatimuksia, mutta ne eivät vielä ole arkipäivää. Litium akut ovat helppokäyttöisiä ja -hoitoisia. Ne lataantuvat nopeasti eikä niitä voi pilata huolimattomalla käytöllä, toisin kuin edellisen sukupolven akkuja.

  Uudet teknologiat ovat aluksi kalliita, koska kilpailu ja massatuotanto laskee hintoja ja siksi vaatii aikaa, että ne syrjäyttävät jo kaupallistetut ratkaisut vaikka ne muuten olisivat edistyneempiä. Olisi mielenkiintoista nähdä mikä uutuus-akku on halvempi tuottaa kuin maailmanlaajuisessa massatuotannossa oleva litium-akku. Sellaista ei varmasti ole.
   
  apoiuyt tykkää tästä.
 13. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 776
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Uskon superakkujen tulevan lähivuosina kuluttajamarkkinoille siinä vaiheessa, kun joku rakentaa sähkömoottorilla toimivan taistelupanssarivaunun. Ei ole vielä näköpiirissä.
   
 14. Kimi

  Kimi

  Viestejä:
  47
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Meillä on firmassa (olen töissä autoteollisuudessa Saksassa) myös useampia "mullistavia" akkuteknologioita, joita on saatu ostamalla erinäisiä startuppeja ympäri maailman. Kyllä ne uudet akut tuntuvat tekevän aika hyvin sen mitä luvataan, mutta: suuria ongelmia ovat valmistettavuus ja hinta. Kaikenlaisia hyviä akkuja saa koplattua kasaan labrassa kalliilla yhden vuodessa, kun taas niitä pitäisi pystyä valmistaa miljoonia lähestulkoon ilmaiseksi, jotta valmistusta kannattaa edes harkita. Tähän kaadetaan nyt käsittämättömiä määriä rahaa.

  Lionista sen verran, että sen valmistus ja käyttö on meillä päätetty jättää suuressa mittakaavassa väliin ja investoinnit on kohdistettu "seuraavaan teknologiaan", josta ollaan vielä vuosien päässä, mutta sen verran lähellä, että valmistuslinjojen suunnittelu yms on jo meneillään ja perinteisten moottorien komponentteja valmistavien tehtaiden konvertointi on aloitettu. Kustannuksia seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee miljardeja, joten toivottavasti arvaus osuu oikeaan.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2018
  zZzz, lil' samson, apoiuyt ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 15. JiP

  JiP

  Viestejä:
  130
  Rekisteröitynyt:
  25.11.2017
  No onhan litiumakkuja ollut yleisesti ainakin kännyköissä ja läppäreissä jo 2000-luvun alusta lähtien ja jo ysärillä sai esim. nokian kännyköihin hankittua litiumakun joka samalla myös ohenti ja keventi niitä. Toki joissain porakoneissa ja vastaavissa litiumit tuli vasta vähän myöhemmin yleisempään käyttöön.
   
 16. Kuvaaja

  Kuvaaja

  Viestejä:
  1 096
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Vielä vuonna 2000 NiMH ja NiCad johtivat akkumarkkinoita (pl. lyijy) isolla marginaalilla. Litium-akku otti johtoaseman alle 15 vuotta sitten, kun hinta laski nopeasti alle kilpailevan teknologian, joten melko uudesta teknologiasta on kyse. Varsinkin akkumarkkinoilla. Litium-ioni-akkujen valtti on juurikin keveys (luokkaa 1/3 NiCad).

  http://www.qualenergia.it/sites/def... trends in the rechargeble battery market.pdf
  https://www.nap.edu/openbook/21725/xhtml/images/p28-2.jpg
   
 17. Tärpätti

  Tärpätti BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2017
  No miksi kukaan rakentaisi, kun sähköverkon muuntoasemat voi tuhota helposti, sen jälkeen ei paljon latailla akkuja. Ainoa potentiaalinen hyöty on tuossa ääni ja lämpöjäljen pienempi koko. Tankkiauto tuo helposti löpöä joka pusikkoon vs. DIY kytkennät johonkin sähkölinjaan.

  Öljynjalostamonkin voi tuhota helposti. Suomella on kuitenkin kalliovarastoissa satoja tuhansia kuutioita raakaöljyä, josta voi ihan helposti tehdä dieseliä ja bensaa. Tynnyrinuotiolla tislattu ei ehkä ole sitä Nesteen ProDieseliä, mutta sillä käy uudempikin auto (Nigeriassa arkipäivää).
   
 18. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 503
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Semmoinen akku olisi hyvä, jonka voisi tehdä ruosteesta ja hiekasta, kääriä paperiin ja käyttää elektrolyyttinä merivettä?

  Onko kyse kuitenkin jostain litium-pohjaisesta akkuteknologiasta vai onko jokin uusi metalli nousemassa pinnalle?
   
 19. Kimi

  Kimi

  Viestejä:
  47
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ihan sama mistä ne tehdään, kunhan aineet ovat halpoja ja saatavuus luotettavaa. Merivesi ja ruoste eivät varmaan heti ole loppumassa, mutta hiekastahan kuulemma on jo jossain päin maailmaa pulaa.

  Litium varmaan pysyy kyllä pari seuraavaa akkusukupolvea vielä. Vähän nihkeää on minun näitä kommentoida muutamastakin syystä, mutta suurinpana syynä on toki se, että en ole akkujen kanssa suoraan tekemisissä. Sivusta seuraan lähinnä ja seurattavaa riittä, kun aihe on iso ja investoinnit aivan hillittömiä.
   
  John Preston ja mRkukov tykkäävät tästä.
 20. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 503
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Ainakin minulle on muodostunut kuva, että kompastuskivenä nykyisten Li-ion-akkujen massiiviselle yleistymiselle on juuri raaka-aineiden saatavuus. Jos ajatellaan, että jokaiseen sähköautoon lastataan joku 200-300 kg, tjsp akkua, niin millään reaalimaailman tuotantovolyymeillä materiaalit eivät voi olla vähääkään harvinaisia tai vaikeasti saatavia. Massatuotannossa materiaalitarve on heti kymmeniä miljoonia tonneja vuosittain. Litium ei mitenkään välttämättä ole kriittisin vaan melko tavalliset nikkelin ja kobotin tapaiset aineet voivat muodostua pullonkauloiksi.

  Heitänpä sitten arvauksena, että joku LiFePO4-variantti tai mahdollisesti litiumtitanaattiakku on tekeillä. :)
  LiFePO4 olisi ainakin sellainen, että raaka-aineista ei ole heti huutava pula ja energiatiheyskin alkaa olla kohdillaan. Titanaatilla taas parasta on syklienkesto, mutta se kai on jo tarpeettomankin hyvä kuluttajille myytäviin autoihin. Toisaalta sillä voisi onnistua todella nopea pikalataus, ja akkua voi purkaa kovalla virralla, ts. teho/kapasiteetti on kova.
   
 21. Kimi

  Kimi

  Viestejä:
  47
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Sen verran käväisin tässä lukemassa, että voisin laittaa rahaa pottiin Li-S puolesta tuossa 2025 sarjatuotantoon autoteollisuuden mittakaavassa. Tai sitten ei, jos joku muu lyö läpi silläaikaa. :)
   
 22. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 503
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Onko Li-S-teknologiassa tapahtumassa joku merkittävä läpimurto? Samansukuinen NaS-akkuhan on jo vanha ja koe(tel)tu teknologia, jolla on ollut merkittävääkin käyttöä sähköverkon kuormantasauksessa Japanissa:Specs | NAS ENERGY STORAGE SYSTEM: Sodium Sulfur Battery
   
 23. Kimi

  Kimi

  Viestejä:
  47
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  En tiedä itse teknologiasta sinällään, kun onhan noita Li-S:iä ollut jo ainakin avaruudessa, mutta se hinta pitäisi vielä saada sieltä avaruudesta takaisin maan pinnalle. Eli näin autoteollisuuden kantilta ne läpimurrot on siellä valmistuksessa. Kaikenmaailman nanorakenteet sun muut ratkovat kyllä teknisiä ongelmia, mutta niiden valmistaminen suuressa mittakaavassa, halvalla, vakaalla prosessilla ja laadulla on haastavaa. Tietääkseni kiinteät Lionit ja myös Li-S on vaikea saada tyypillisistä autoteollisuuden testeistä (värinä, puristus, reagoimattomuus, yms) läpi. Tai siis saahan ne täyttämään speksit, mutta sitten taas ne hinta- ja tuotantoasiat karkaavat käsistä, kun ei niitä voi mistään titaanista koneistaen tai hiilikuidusta punoen tehdä.

  Enpäs aiemmin muistanut myös muodosta sanoa. Tyypillinen pyöreä kennomuoto (vaikka 18650) on mukava valmistaa, mutta paskamainen autossa, kun pyöreitä pötköjä ei saa pakattua tiiviisti vaan aina jää turhaa ilmaa väliin. Kulmikas kenno on kallis valmistaa, joten tämäkin jarruttaa asioita. CES-messuilla oli kantikkaita kennoja, mutta ei vielä lähelläkään mitään järkeviä massatuotantomahdollisuuksia tai käyttöä oikeissa autoissa. Innokkaasti niistä kuitenkin raportoitiin eteenpäin messukävijöiden toimesta.

  Tesla tekee aika vähän ja helvetin kalliita autoja ilman sen suurempia ROI-huolia, mutta silti vaikeaa on niilläkin pattereiden kanssa pelata. Sitten kun mennään isoihin autovalmistajiin niin volyymit kerrotaan kymmenillä ja ongelmat sadoilla. Ei käy varsinaisesti tekniikan kehityskavereita kateeksi.
   
  Viimeksi muokattu: 18.01.2018
 24. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/2SYqshGu

  Olisikohan tästä ratkaisu "isojen" akkujen rakentamiseen? Eikös Norjassa ole joku tekoallas johon pumpataan vettä ja tarpeen vaatiessa taas juoksutetaan alas. Ilmeisesti tämä akku sopisi tuon kineettisen varaston korvikkeeksi?
   
 25. Antares_Ferox

  Antares_Ferox

  Viestejä:
  343
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 26. Myrikles Kukulis

  Myrikles Kukulis

  Viestejä:
  153
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Porsche Tiger sanoo hei! Vaunu liikkuu sähkömoottoreiden voimalla, se on sitten eri asia otetaanko se sähkö akuista vai jostain muualta.
   
 27. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tehokas akku syntyi vanhoin konstein - Uusiteknologia.fi

   
 28. chrisekh

  chrisekh

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
 29. Antwerp

  Antwerp BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  03.02.2017
 30. erihyva

  erihyva

  Viestejä:
  1 341
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
 31. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 32. hrnr

  hrnr

  Viestejä:
  66
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
 33. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 603
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Harmi kun tämä tuntuu olevan niin vaikeaa. Moni asia helpottuisi kun saisi vaikka 10 kertaistettua nykyisten akkujen teho/koko suhteen. No ehkä joku näistä ”läpimurroista” joskus on ihan todellinen.
   
 34. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pidetään ketju aktiivisena siihen asti. :D
   
 35. Ashrakki

  Ashrakki

  Viestejä:
  207
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sanoisin että aika mullistavaa olisi jo 2x. Mieti puhelimet 3-4pv, läppärit 24h työskentelyvirtaa, auton akut 1000km, nelikoptereilla helposti 1h lentoajat ym ym...
   
  Muumi tykkää tästä.
 36. Tonnin Seteli

  Tonnin Seteli

  Viestejä:
  1 870
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jep, ja näin on ajateltu jo kauan. Ei se tekniikka itsessään niin huonoa ole kuin kaupallisten tuotteiden valmistajat siitä tekevät ja kuluttajat vaativat.

  Litium-ioniakkujen suorituskyky on jo kaikilta osin noin kaksinkertaistunut(monilla mittareilla parantunut paljon enemmänkin) siitä ajasta, kun ne olivat uutta tekniikkaa. Valtava ero olisi siinäkin, jos nyt kaikkien akkujen kapasiteetti puolittuisi. Toki kehitys vaikkapa läppärien akunkestossa johtuu suurimmalta osin muusta kuin akkujen kehityksestä(vrt. varhaisiin 1800-2000 mAh 18650-akkuihin), mutta kapasiteetti ja energiataloudellisuus kertauttavat toistensa vaikutuksen.
   
 37. Mika!

  Mika!

  Viestejä:
  245
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Puhelimen akku kesti muutama vuosi sitten helposti viikon.

  Kyllä puhelinvalmistajilla varmasti on keino vielä tuplata kulutus nykyisestä.
   
 38. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  516
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Teho ja nopeus eivät ole sama asia. Tehoa halutaan pienentää jotta saadaan akku kestämään pidempään.
   
 39. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  1 135
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Minä taas sanoisin, että akkukapasiteetin kaksin- tai kymmenkertaistaminenkin on lähes merkityksetöntä, jos latausnopeus pysyy samana. Minun puhelimeni akku kestää jo nyt omassa käytössäni 2-3 päivää, ja silti se akku loppuu aina kun sitä vähiten kaipaisi loppuvaksi. Itse asiassa jos akku kestäisi juuri ja juuri hereilläoloajan verran, tulisi sitö varmaankin rutiininomaisesti ladattua yöllä. Nyt lataus tulee suoritettua satunnaisesti silloin kun siihen on tarve, ja kyllä se vajaa 2 h 25 watin laturilla osaa joka kerta kyrpiä. Jos kapasiteetin tuosta vielä tuplaisi, menisi puoli päivää lataillessa. Sama homma autoissa: nyt menee "pika"latauksessa pienemmilläkin akuilla tunnin luokkaa ja sekin on käyttökelvottoman pitkään. Tuon kun vielä tuplaa, täytyy alkaa rakentamaan hotelleja huoltoasemien kylkeen.

  Minulle ainakin kelpaisi kovasti 8 tuntia jaksava kännykkä ja 100 kilometriä suhaileva sähköauto, jos akun saisi täyteen parissa minuutissa.
   
 40. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Miksi et vain lataa joka yö? Taitaa olla parempi akulle kun saa olla jatkuvasti täynnä.

  Minulle ei todellakaan. Toisinaan tarvitsen viikonlopun yli puhelinta ilman mahdollisuutta lataukseen. Nykypuhelimilla ei meinaa millään pärjätä.

  100km sähköauton akku joka latautuu parissa minutissa. Saa olla aikamoiset kaapelit ja superkondensaattorit ettei koko pitäjä pimene.
   
  Eramaankettu ja kusiainen tykkäävät tästä.
 41. Antti Alien

  Antti Alien

  Viestejä:
  1 135
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Pääasiassa siksi, ettei yöpöydällä ole sopivaa latauspaikkaa, enkä ole siihen sellaista jaksanut järjestää kun yöllä lataaminen ei ole välttämätöntä.

  Nykyaikana ei sähköä tarkoittaa lähes poikkeuksetta myös ei juomavettä, joten voisit ottaa tällöin vesipullon viereen rinkkaan 3-4 kertaa kännykän akun kapasiteetilla varustettuja virtapankkeja niin monta että riittää.

  Niin. Eikös sähkön siirto ja varastointi olekin helppoa. Kannattaisi kenties katsella jotain muita energiavarastoja, jotka eivät varastoi suoraan sähköenergiaa. Noh, suprajohtavia kaapeleita odotellessa.
   
 42. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Läpimurto litiumionin korvaavassa suola-akussa?

  Saas nähdä kaupallistuuko koskaan. Historia tuntien ei.
   
 43. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 603
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toivottavasti nyt joku oikea läpimurto tulisi kohta. Mutta ainahan näitä läpimurto uutisia tulee eikä mitään kuitenkaan koskaan tapahdu, paitsi hidasta kehitystä.
   
 44. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sinällään toivoisin että suola-akku oikeasti tulisi järkeväksi ja toimivaksi. Suolaa riittää aika pirun pitkään eikä sen hankintaan tarvita kaivoksia. Noita vain sähköautoihin yms. niin kelpaa.
   
 45. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  1 603
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olisi kyllä hienoa, suolaa vaikka merestä ja samalla voisi tehdä juomavettä ja koko homman voisi hoitaa aurinkopaneeleilla jossain saharan nurkilla Atlantin rannalla. Olisi päästöt melko pienet ja raaka-ainetta riittäisi loputtomasti. Jos kaikki akun muutkin aineet olisi halpoja niin sähköautot varmaan korvaisi nopeasti polttomoottorivehkeet. Harmi vaan, että vaikea uskoa että näin tapahtuu.
   
 46. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 503
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Akkuteknologioissa tulee monesti ongelmaksi se, että aktiivinen "akkuioni", joka hapettuu tai pelkistyy akun toimiessa, tarvitsee ympärilleen katodi- ja anoodirakenteet, joihin ioni/atomi varastoidaan akun eri tiloissa. Yleensä nämä tuppaavat painamaan moninverroin enemmän kuin aktiivinen komponentti, jolloin akun energia/painosuhde jää alhaiseksi.

  Ehkä pitäisikin korvata akku elektrolyysikennolla, johon tankattaisiin puhdasta metallia. Se hapetettaisiin elektrolyyttisesti ja jätteenä poistettaisiin suolaliuosta. Suola taas prosessoitaisiin takaisin metalliksi huoltoasemalla tai keskitetyssä laitoksessa.
   
 47. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 48. jefreitteri

  jefreitteri

  Viestejä:
  197
  Rekisteröitynyt:
  02.02.2017
  Nanoteknologia mainittu eli ei tule vielä kolmeenkymmeneen vuoteen kuluttajamarkkinoille.
   
 49. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 151
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mullistava akkutekniikka kymmenkertaistaa akkujen kapasiteetin