Nykyään kun vikaisen jopa 20 vuotiasta tytöistä
80% niin lihavia että eivät kelpaisi minulle ,vaikka tyrkyttäisivät itseään.
Ei kai nyt sentään, 18-29v naisista "vain" kolmannes on ylipainoisia...


Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nykyään kun vikaisen jopa 20 vuotiasta tytöistä
80% niin lihavia että eivät kelpaisi minulle ,vaikka tyrkyttäisivät itseään.
(Keskivartalo-)lihava voi olla vaikka BMI olisi normaalin puolella.Ei kai nyt sentään, 18-29v naisista "vain" kolmannes on ylipainoisia...
![]()
Joo kun on nuoruuttaan elänyt vanhoina hyvinä aikoina, ei nämä nykyajan pimut paljon viisaria väräytä, ihan riippumatta siitä mitä BMI muka väittää normaaliksi tai epänormaaliksi.Niin maailma muttuu ja ihmisten silmä tottuu hieman vatsakkasiin tyttöihin kuin se olisi normaalia.
Voin vakuuttaa kun vuosikymmeniä katsellut niin hälyttävän iso osa nuoristakin on pullukoita.
Millähän tämäkin tilasto on koostettu ja minä vuonna. Lähinnä totuus voi olla aika paljon karumpi, kuin mitä tämä antaa ymmärtää.Ei kai nyt sentään, 18-29v naisista "vain" kolmannes on ylipainoisia...
![]()
Millähän tämäkin tilasto on koostettu ja minä vuonna. Lähinnä totuus voi olla aika paljon karumpi, kuin mitä tämä antaa ymmärtää.
Jos menee ihan tohon kadulle seuraamaan tilannetta, niin kyllä aika pitkän aikaa saa odotella, että ne 10 laihaa ja sporttista (edes oikeasti normaalipainoista) henkilöä on ohi kulkenut.
Toisaalta tällainen tilasto yrittää välttää, että vähintään se 3 / 10 tai enemmänkin voisi olla, mutta kun ei vaan ole.
Edit: pieni lisäys
Ymmärrän tarkalleen mitä tarkoitat.Täytyy tosiaan muistaa, että moni sun silmään liian lihava on BMI mukaan vielä normaalipainoinen tai ainakin siinä rajoilla.
Ymmärrän tarkalleen mitä tarkoitat.
Toisaalta jos tämä sattuu olemaan kyselytutkimus, niin ei kovin luotettava, koska monen oma käsitys itsestään saattaa olla pahasti pielessä. Toisaalta jos nämä on terveydenhuollon kautta, niin ei kovin luotettava sekään. Lähinnä mietin, että esimerkiksi itsellä saattaa olla reilu 10v, että en ole oikein missään käynyt silleen, että kukaan olisi voinut edes teoriassa laskea BMI:tä. Uskon, että meitä on aika paljon muitakin. Eli jos otanta on vaikka muutama tuhat ihmistä, niin kyllähän niistäkin tosiaan taulukon voi tehdä, mutta se oikea maailma voi poiketa suuresti tästä ja siltä se ainakin katukuvassa näyttää.
Juu itsekin kuulun toki työterveyshuollon piiriin, mutta ei ole kyllä painosta puhuttu koskaan mitään. Näissä käytännöissä on varmaan sitten vaan eroja.Kyllä aika suuri osa väestöstä kuuluu joko koulu- tai työterveyshuollon piiriin ja noissa kyllä seurataan mm. Painoa säännöllisesti. Uskoisin lukujen olevan ihan todellisia.
Ei tällaiset mitään kyselytutkimuksia ole…
Juu itsekin kuulun toki työterveyshuollon piiriin, mutta ei ole kyllä painosta puhuttu koskaan mitään. Näissä käytännöissä on varmaan sitten vaan eroja.
Siinä on eroja, minkä sopimuksen työnantaja on tenyt valitsemansa palveluntarjoajan kanssa.Juu itsekin kuulun toki työterveyshuollon piiriin, mutta ei ole kyllä painosta puhuttu koskaan mitään. Näissä käytännöissä on varmaan sitten vaan eroja.
Oliskohan noin. Mietin just, että viimeksi tosiaan painoa kysyttiin ennen yhtä toimenpidettä ja siitä on jo vuosikymmen aikaa. Silloin laski vielä BMI:n ja sanoikin sen ääneen, joten tiedän että se kirjattiin.Säähän taisit olla hyvinkin hoikka, niin ei ihmekään etteivät ole puhuneet painosta mitään.![]()
Meillä on sopimus niillä sanoilla, että kattaa kaikki palvelut mitä xxx tarjoaa. Eli laajin mahdollinen.Siinä on eroja, minkä sopimuksen työnantaja on tenyt valitsemansa palveluntarjoajan kanssa.
Oho, oon ollut 20v. samalla työnantajalla ja odottanut tuota 5vuotis kutsua aika kauan...Kyllä meillä 5v välein otetaan paino työterveydessä.
Jokaista ei seurata eikä kaikki seuratutkaan välttämättä päädy mihinkään tilastoihin.Kyllä aika suuri osa väestöstä kuuluu joko koulu- tai työterveyshuollon piiriin ja noissa kyllä seurataan mm. Painoa säännöllisesti. Uskoisin lukujen olevan ihan todellisia.
Ei tällaiset mitään kyselytutkimuksia ole…
Monella varmasti hyvinkin sama kokemus. Eli näköjään sitten jotkut päätyy tilastoon ja toiset ei vahingossakaan.Oho, oon ollut 20v. samalla työnantajalla ja odottanut tuota 5vuotis kutsua aika kauan...
Mehiläinen kyseessä, mutta sopparista ei tietoa.
Näin itsekin uskon.Jokaista ei seurata eikä kaikki seuratutkaan välttämättä päädy mihinkään tilastoihin.
Joten tilastot lienee lähinnä suuntaa-antavia ja saatavilla olevasta datasta extrapoloituja.
Tämäkin täysin totta. Eli jos tilasto olisi todellisia lukuja esimerkiksi viimeisen 10 vuoden ajalta (osa siis tuoreita ja osa todella vanhoja), niin uskon että muutama "sushi buffa"-koukku tai muu lihottava tekijä on saattanut sattua matkan varrelle. Joten noi luvut pitäisi todellakin tulkita jollain kertoimella siihen asti, kunnes joku näyttää toteen, että ihmiset on alkanut laihtua hurjaa tahtia.Ja kuten on tullut miljoonaan kertaan todettua, vyötärönympärys on parempi mittari kuin BMI, ja naisilla vyörärölihavuus on yleisempää kuin miehillä. Noin puolet kaikista naisista on vyörärölihavia. Naiset on siis lihavampia kuin miehet de-facto. Tämä on juuri se seikka, joka kyllä näkyy katukuvassa.
Ja tilannehan vain huononee koko ajan. Jos joku vuosia vanha tilasto on sanonut jotain, niin voidaan olla varmoja, että nyt tilanne on huonompi.
Kohtalaista arvailua..Monella varmasti hyvinkin sama kokemus. Eli näköjään sitten jotkut päätyy tilastoon ja toiset ei vahingossakaan.
Näin itsekin uskon.
Tosiaan sekin vielä, että käsketäänkö ihminen vaa'alle ja tullaan katsomaan lukema vai kysytäänkö, että paljonko painaa.
Jos mennään ns. kysely mallilla (johon viittasin aiemmin), niin painot saattaa vielä kummasti poiketa siitä totuudesta. Ihminen helposti arvioi itsensä sinne mitä pitäisi/haluaisi olla, toisaalta tällä voi myös varmasti välttää keskustelun ylipainosta jos nyt sattuu tietämään, miten se BMI lasketaan ja paino on vaikka 5kg liikaa. Silmämääräisesti BMI:n ylärajoilla olevat näyttää joka tapauksessa löysiltä, joten on vaikea arvioida, että onko se paino oikeasti just alle vai vähän yli.
Se työterveyshoitaja on todennäköisesti vielä lihavampi, kuin potilas, joten siitä sitten vaan keskustelemaan, että miten sitä ylipainoa ja lihavuutta pitäisi hoitaa.
Tämäkin täysin totta. Eli jos tilasto olisi todellisia lukuja esimerkiksi viimeisen 10 vuoden ajalta (osa siis tuoreita ja osa todella vanhoja), niin uskon että muutama "sushi buffa"-koukku tai muu lihottava tekijä on saattanut sattua matkan varrelle. Joten noi luvut pitäisi todellakin tulkita jollain kertoimella siihen asti, kunnes joku näyttää toteen, että ihmiset on alkanut laihtua hurjaa tahtia.
Yhteensä 466 145 lapsen ja nuoren (2–16-vuotiaat) pituus- ja painotiedot olivat saatavilla Avohilmossa vuonna 2022. Pituus- ja painotietojen kattavuus oli kaikille ikäryhmille (2–16-vuotiaat) valtakunnallisesti 54 prosenttia vuonna 2022. Ikäryhmille erikseen lasketut pituus- ja painotietojen kattavuudet olivat 2–6-vuotiailla 64 prosenttia (n=159 099), 7–12- vuotiailla 51 prosenttia (n=186 500) ja 13–16-vuotiailla 48 prosenttia (n=120 546).
Sitähän se ja siksi kyselinkin.Kohtalaista arvailua..
Kyllä se hoitaja sen painon ihan itse katsoo, ei siinä mitattavalta kysytä. Ja mielenkiintoinen näkemys, että työterveyshoitajat olisivat jotenkin lihavia pääsääntöisest… Montako olet tavannut?
Itsellä kolme viimeisintä olleet ihan normaalikokoisia.
Kiitos!Jotta ei tarvitse omalta mutu -tuntumalta kirjoitella ihan mitä tahansa soopaa, niin näistä tilastoista löytyy kyllä helposti googlella tilastomenetelmät ja aineistojen keruutavat.
Nämä ylipainotilastot perustuvat pääsääntöisesti aikuisten osalta "Terve Suomi" -tutkimuksiin ja lasten osalta tehdään THL:n tutkimus lasten ylipainosta.
Mitä tehtiin ja milloin?
Terve Suomi -tutkimuksen kohdejoukon muodosti Suomessa asuva 20 vuotta täyttänyt väestö. Tiedonkeruu toteutettiin kaksivaiheisena. Ensimmäisessä vaiheessa (kyselyosuus) kaikille tutkimukseen valikoituneille lähetettiin kysely. Tämä tiedonkeruuvaihe toteutettiin syyskuun 2022 ja maaliskuun 2023 välisenä aikana. Tutkimuksen toisessa vaiheessa (terveystarkastusosuus) osa tutkimukseen valikoituneista kutsuttiin lisäksi terveystarkastukseen, joita toteutettiin tammikuusta kesäkuuhun 2023.
-80 luvulla olivat tytöt sorjia ja myös heidän äitinsä.
Ei ollut pikaruokaa. Joskin oli grilliruokaa. Mutta
sitä syötiin harvoin. Isoin asia oli ei ollut teollisesti tuotettuja
eineksiä.
Ja ei varmasti tehdä painotaulukoita kyselyn perusteella.Kiitos!
Eli kyselystä siis kyse, osa tarkastettiin.
Jos tilasto perustuu pääsääntöisesti aikuisten osalta "Terve Suomi" -tutkimuksiin ja niiden tiedonkeruumenetelmä on ensimmäisessä vaiheessa kysely (+toisessa vaiheessa osa tarkastettiin), niin mitä tähän nyt sitten sanoisi.Ja ei varmasti tehdä painotaulukoita kyselyn perusteella.
Eli noin puolet vastasi kyselyyn ja tarkastuksiin kutsutuista noin puolet meni paikalle. Eli varmaan ne jotka valehteli eniten jätti sen tarkastuksen väliin.Osallistuneet
Kyselyosuuden otoksesta 46 prosenttia vastasi kyselyyn: 42 prosenttia miehistä ja 50 prosenttia naisista (Taulukko 1). Vastaavasti terveystarkastukseen osallistui 58 prosenttia kutsutuista (55 prosenttia miehistä ja 62 prosenttia naisista, Taulukko 2).
Raportoinnissa hyödynnetään kysely- ja terveystarkastusosuudessa kerättyjä tietoja sekä kansallisista rekistereistä saatavia tietoja (mm. ikä ja sukupuoli sekä tiedot tiettyjen lääkkeiden käytöstä). Vertailuaineistoina kyselyosuudessa kerättyjen tietojen osalta ovat FinSote 2018 ja FinSote 2020 -tutkimukset ja vastaavasti terveystarkastusosuudessa kerättyjen tietojen osalta FinTerveys 2017 -tutkimus.
Jos tilasto perustuu pääsääntöisesti aikuisten osalta "Terve Suomi" -tutkimuksiin ja niiden tiedonkeruumenetelmä on ensimmäisessä vaiheessa kysely (+toisessa vaiheessa osa tarkastettiin), niin mitä tähän nyt sitten sanoisi.
Edit, tosta vielä:
Eli noin puolet vastasi kyselyyn ja tarkastuksiin kutsutuista noin puolet meni paikalle. Eli varmaan ne jotka valehteli eniten jätti sen tarkastuksen väliin.
Tottakai ymmärtää ja varmasti yrittää taklata. Nyt puhuttiinkin siitä, että miltä tilasto ja katukuva näyttää. Eli itse epäilin tilastoa kyselyksi tai sitten silmät valehtelee ja kyselystä siis oli kyse.Sanoisin että eiköhän ne THL:n puolella ihan ymmärrä tilastotieteiden ja luotettavuuden päälle, että taklaavat nuo haasteet. Järki hoi.
Tulosten analysoinnissa on huomioitu otanta-asetelma. Esitetyt keskiarvot ja prevalenssit ovat painotettu huomioimalla kato (tutkimuksesta poisjääneet). Täten tulokset edustavat Manner-Suomessa asuvaa 20 vuotta täyttänyttä väestöä, eivätkä pelkästään vastaajien joukkoa.Sanoisin että eiköhän ne THL:n puolella ihan ymmärrä tilastotieteiden ja luotettavuuden päälle, että taklaavat nuo haasteet. Järki hoi.
No jo nyt on taas. Pitääkö lääkärin olla kokenut sairaus, jonka hoitoon potilasta ohjeistaa? Voiko laihan kokin reseptiin luottaa - mahtaako maistua?Se työterveyshoitaja on todennäköisesti vielä lihavampi, kuin potilas, joten siitä sitten vaan keskustelemaan, että miten sitä ylipainoa ja lihavuutta pitäisi hoitaa.
Eli onko koko lihavuusepidemia edes todellinen? Ja onko suunta oikea?Motivated perception - sitä näkee mitä odottaa näkevänsä. Jos vuosikymmeniä tuijottaa toisten vyötäröitä ja odottaa näkevänsä läskiä, niin sitä varmasti näkee. Ihmismieli on jännä, kun alkaa huomata tiettyjä asioita muka runsaasti.
Itse kyllä näen arjessa ihan normaalipainoisia ihmisiä, vaikka lihavien osuus olisikin suurempi kuin nuoruudessani. Liikun julkisilla, käyn Prismassa, harrastan liikuntaa ja töissä pääasiassa on korkeakoulutettuja ihmisiä. Kyllä valtaosa on sellaisia, jotka näkevät varpaansa.
Jos menisin autolla lauantaina illansuussa mäkkäriin ja siitä juottolaan, niin varmasti näkisin enemmän.
Hyvä, jos naistenkin vyötärö alkaa kasvaa. Miehethän ovat mahojensa kanssa olleet niitä äärimmäisen kehopositiivisia ihmisiä: "kaunis katsoa, mutta kallis kasvattaa" ja taputapu pallomahaan.
Turhahan sitä on rautalangasta vääntää jos ei tajua pointtia, mutta jos joku vielä näon luulee, niin itseään vihaamalla ei ainakaan laihdu.
Miksei olisi ja missä on sanottu mitään suunnasta? Varmasti olet lukenut mun viestejä ja tiedät mielipiteeni. Pointti oli tuohon täysin irralliseen ja turhaan "joo-o kyllä nykyään näkee vaan läskejä nyyhnyyh kehopositiivisuus" -höpinään, mikä ei vie keskustelua mihinkään. Ymmärsit varmasti senkin. En itse ymmärrä tarvetta trollaukselle.Eli onko koko lihavuusepidemia edes todellinen? Ja onko suunta oikea?
Oma paino on ollut 84-88 kilon välillä viimeisen kymmenen vuoden aikana, lukuunottamatta seuraavanlaista poikkeusta: Joitain vuosia sitten söin mirtazapiinia mielialalääkkeenä. Lääke toimi hyvin, mutta se teki jotain todella kummallista kylläisyydentunteelleni, nimittäin pystyin työntämään turpaani aivan käsittämättömän määrän ruokaa, enkä tuntenut oloani kylläiseksi. Yksi kaunis päivä, 8kk lääkkeen aloittamisen jälkeen kävin vaa'lla ja mitä mitä, vaaka näytti painoksi 110 kiloaMielenkiintoista tässä oli myös se, että rasvaa ei kertyny edes huomattavissa määrin kehon "pinnalle", vaan suurin osa oli sisäelinrasvaa. Verikokeissa paastoarvoni oli esidiabeetikon asteikolla, sekä maksa-arvoni yli viitearvojen. Varmaankin juuri tämä sisäelinrasva nosti maksa-arvoja.
No joka tapauksessa järkytyin sen verran paljon tästä muutoksesta huonompaan päin, että lopetin asteittain mielialalääkkeen käytön, sekä vetelin puolisentoista kuukautta joka viikko 1-3 päivän paastoja ja kävin uudelleen verikokeissa. Lopputulos: paastoarvot laskivat normaalitasolle, samoin maksa-arvot. Painoa en muista tarkalleen siinä puolentoista kuukauden kohdalla, mutta alas se oli tullut jo aika hyvin. Jatkoin säännöllistä paastoilua, kunnes paino tipahti alle 90 kilon.
Jotain hyvää tuosta koko kokemuksesta jäi: paastoaminen ja sen mielenkiintoinen vaikutus kehoon sekä mieleen. Edelleenkin tulee paastoiltua satunnaisesti 1-5 päivän paastoja (5 päivän paastoja ehkä puolen vuoden välein, 1-3 päivän paastoja 0-3 kertaa kuukaudessa). En tiedä onko muilla samaa, mutta itseäni kyllästyttää syödä joka helvetin päivä. Satunnainen paasto sillointällöin lisää arvostustani ruokaa ja syömistä kohtaan huomattavasti.
Hyvä, jos naistenkin vyötärö alkaa kasvaa.
No nyt.En itse ymmärrä tarvetta trollaukselle
Oma pointti puolestaan oli se, että mitä oikeasti näät katukuvassa, jos katsotaan esimerkiksi seuraavaa kuvaa:Miksei olisi ja missä on sanottu mitään suunnasta? Varmasti olet lukenut mun viestejä ja tiedät mielipiteeni. Pointti oli tuohon täysin irralliseen ja turhaan "joo-o kyllä nykyään näkee vaan läskejä nyyhnyyh kehopositiivisuus" -höpinään, mikä ei vie keskustelua mihinkään. Ymmärsit varmasti senkin. En itse ymmärrä tarvetta trollaukselle.
Lasten tilastot ovat hyvinkin luotettavia ja kertovat yleisestä tilasta. Lapsena saatu ylipaino on todella enemmän vaikeasti hallittava asia ja se tulee näkymään terveyskuluissa.
En mä itsekään juurikaan näe varsinkaan naisissa lihavia ihmisiä. Paljon vähemmän kun mitä täällä kirjoittavat ja mitä tilastot painoindeksistä antaa ymmärtää. Iso massa naisista on ihan normaalipainoisia tai jopa laihoja. Samoin kyllä miehistäkin. Ehkä liikun väärissä paikoissa.Itse kyllä näen arjessa ihan normaalipainoisia ihmisiä, vaikka lihavien osuus olisikin suurempi kuin nuoruudessani. Liikun julkisilla, käyn Prismassa, harrastan liikuntaa ja töissä pääasiassa on korkeakoulutettuja ihmisiä. Kyllä valtaosa on sellaisia, jotka näkevät varpaansa.
Viittasinkin varpailla näkymiseen siihen vyötäröön, josta oli puhetta. Mut tosiaan jos puhutaan tollaisesta pienestä bmin ylityksestä, niin en koe naisilla olevan mikään yliedustus miehiin nähden, siinä katukuvassa mitä itse näen. Joillain nyt vaan on pakkomielle puhua vain naisten ulkonäöstä.Oma pointti puolestaan oli se, että mitä oikeasti näät katukuvassa, jos katsotaan esimerkiksi seuraavaa kuvaa:
![]()
Mallikuva täältä Body mass index (BMI): Find your healthy weight -Why I exercise
Voisin väittää, että noita normaalipainoisia vaan on oikeasti niin selkeä vähemmistö, että sen kyllä huomaa.
Edit: ja toki tilastokin alkaa tätä puoltamaan joka ikäluokassa.
Edit2: niin ei se ylipaino tosiaan nyt sitä tarkoita, että ei varpaat näkyisi.
Juu ei ole missään nimessä naiset yliedustettuja, vaan ihan kaikki on kyllä edustettuna sekä miehet, että naiset. Ja kun silmä näkee ylipainoisen, niin sitä äkkiä ajattelee, että toi on nykyään normi. Sitten jos taas alat etsimään väkijoukosta niitä oikeasti hoikkia (varmaan tässä maailman tilanteessa kutsutaan laihoiksi tms.), eli jotka menee satavarmasti sinne normaalipainoisten joukkoon, niin tämä ei omasta mielestä ihan vastaa tilastoa ja se oli koko oma pointti ihan alkujaan.Viittasinkin varpailla näkymiseen siihen vyötäröön, josta oli puhetta. Mut tosiaan jos puhutaan tollaisesta pienestä bmin ylityksestä, niin en koe naisilla olevan mikään yliedustus miehiin nähden, siinä katukuvassa mitä itse näen. Joillain nyt vaan on pakkomielle puhua vain naisten ulkonäöstä.
Naisilla on hienoinen yliedustus perustuen vyötärönympärykseen. THL:n mukaan naisista 48% on vyötärölihavia ja miehistä 44%. Tämä kyllä korreloi hyvin sen kanssa mitä kadulla näkee.Viittasinkin varpailla näkymiseen siihen vyötäröön, josta oli puhetta. Mut tosiaan jos puhutaan tollaisesta pienestä bmin ylityksestä, niin en koe naisilla olevan mikään yliedustus miehiin nähden, siinä katukuvassa mitä itse näen. Joillain nyt vaan on pakkomielle puhua vain naisten ulkonäöstä.
eiköhän ne siellä thllässä oleta että lukija ymmärtää erot esim. rekisteritutkimuksen tai kyselytutkimuksen välillä ja osaa suhtautua oikealla kriittisyydellä.Sanoisin että eiköhän ne THL:n puolella ihan ymmärrä tilastotieteiden ja luotettavuuden päälle, että taklaavat nuo haasteet. Järki hoi.
varmaan siksi kun miehet ei kiinnosta.Viittasinkin varpailla näkymiseen siihen vyötäröön, josta oli puhetta. Mut tosiaan jos puhutaan tollaisesta pienestä bmin ylityksestä, niin en koe naisilla olevan mikään yliedustus miehiin nähden, siinä katukuvassa mitä itse näen. Joillain nyt vaan on pakkomielle puhua vain naisten ulkonäöstä.
Niin oikeastihan se olisi hieno jos näistä olisi joku rekisteri, josta voitaisiin näyttää totuudenmukaista live dataa verkossa. Eli aina kun mistään syystä hakeudet terveydenhuollon piiriin, niin ensimmäisenä otetaan paino (ja tarvittaessa pituus).eiköhän ne siellä thllässä oleta että lukija ymmärtää erot esim. rekisteritutkimuksen tai kyselytutkimuksen välillä ja osaa suhtautua oikealla kriittisyydellä.
Tulisiko lukema näkyviin aulan seinälle ja oikein kovista tuloksista fanfaari ja konfettitykit?Edit: tämän voisi integroida ilmoittautumisautomaattiin, missä näytetään kelakortti, niin yksityisellä- kuin julkisella-puolellakin.
Eikös tässä ollut huoli terveydestä ja verorahoista?varmaan siksi kun miehet ei kiinnosta.
Tuntuu osalle olevan jatke pariutumis- ja tinderketjuista, ja yleisaiheena valitus kun ei nuoret hoikat naiset lankea sormia napsauttamalla.Eikös tässä ollut huoli terveydestä ja verorahoista?![]()
voi olla, mutta oma havainnointi ainakin on biasoitunut katukuvassa kyllä naisten tarkasteluun eikä miesten. Olettaisin että heteronaisilla on päinvastoin.Eikös tässä ollut huoli terveydestä ja verorahoista?![]()