Ei niin, ei sitä ollut tarkoituskaan lytätä vaan arvioida miten se eroaa muista kalorirajoitetuista dieeteistä, koska self-help -opukset ja muutama suppeampi tutkimus ovat väittäneet sen tuottavan merkittävästi parempia tuloksia kuin muut metodit.
Kysehän on edelleenkin siitä, että millainen dieetti tuottaa väestötasolla parhaita tuloksia KÄYTÄNNÖSSÄ. Se, että kaikki dieetit näyttää ehkä paperilla samanarvoisilta, kun vaan yksioikoisesti lasketaan kalorit sisään ja kalorit ulos, ja että näin myös käytännössäkin kontrolloiduissa olosuhteissa havaitaan tapahtuvan, ei tarkoita sitä, että väestötasolla kaikki menetelmät käytännössä toimisivat yhtä hyvin.
Kyllä, mutta tieteen konseuksen valossa näyttää siltä, että
mikään dieetti ei toimi väestötasolla pitkällä aikavälillä. Se mikä
näyttää toimivan on laadukas, terveellinen ja kohtuullinen (ts. ravintosuositusten mukainen) ruokavalio, sekä riittävän aktiivinen elämä.
Mutta mikä toimii parhaiten? Onko esim. pätkäpaastoilua oikeasti tutkittu isoilla ihmisryhmillä? Tietääkseni ei ole, mutta pienemmät tutkimukset ovat olleet lupaavia. Kuten tuosta brittidokkaristakin kai ilmenee.
Ja haluaisin kysyä vielä tällä tavalla teoreettisesti: Jos oletaan, että yhteiskunta ja kaikki asiantuntijat yhdessä kuorossa alkaisivat yllyttämään ihmisiä paastoilun eri muotoihin, niin mitä luulet että kävisi?
A) Kansakunnan lihominen kiihtyisi
B) Kansakunnan lihominen hidastuisi
C) Kansakunnan lihominen pysähtyisi
D) Kansakunta alkaisi hoikistumaan?
Käsi sydämelle nyt, ja ollaanpa älyllisesti rehellisiä itsellemme...
Tässä Lancetissa julkaistussa
tutkimuksessa verrattiin nopean ja hitaan painonpudotuksen pysyvyyttä 144 viikon ajan. Tulokset olivat käytännössä identtiset molemmilla ryhmillä ja paino tuli takaisin yli 70% osallistujista.
TL;DR: Calories in < Calories Out = Weight Loss. Tyyli vapaa, kunhan ravintoaineet on kunnossa ja vähempienergisestä ruoasta tulee dieetin jälkeen elämäntapa.
Jätit huomiotta yhden aika oleellisen seikan tuosta tutkimuksesta, joka on paljonpuhuva:
"200 participants were randomly assigned to the gradual weight loss (n=103) or rapid weight loss (n=97) programme....
...At the end of phase 2, both gradual weight loss and rapid weight loss participants
who completed the study (n=43 in gradual weight loss and n=61 in rapid weight loss)"
Toisin sanoen pikadieetin keskeytti huomattavasti harvempi kuin hitaamman dieetin. Juuri tämä alleviivaa sitä mistä olen koko ajan puhunut, eli että dieeteillä on eroja suurilla ihmisryhmillä KÄYTÄNNÖSSÄ, vaikka paperilla mitään eroa ei olisikaan eikä myöskään jos verrataan yksi yhteen laihduttamiseen sitoutuneita henkilöitä.
Tuo tutkimushan on oikeastaan huonosti tehty, jos lopputuloksissa ei oteta huomioon kaikkia osallistuneita vaan ainoastaan ne, jotka eivät keskeyttäneet...